Papa: Krijepi me molitva Crkve, naročito u teškim trenucima

10.05.2012.

I ja sam od prvog trenutka izbora za Petrova nasljednika, uvijek osjećao molitvenu potporu Crkve, vaše molitve, naročito u teškim trenucima, na čemu vam od srca zahvaljujem – kazao je Sveti Otac na jučerašnjoj općoj audijenciji.

Krijepi me molitva Crkve, naročito u teškim trenucima – ustvrdio je papa Benedikt XVI. na jučerašnjoj općoj audijenciji na Trgu svetoga Petra govoreći o čudesnom izbavljenju svetoga Petra iz zatvora u Jeruzalemu, o čemu piše u Djelima apostolskim.

Poput Petra, dakle i njegov nasljednik u molitvi nalazi snagu. Na općoj audijenciji Papa je dakle govorio o posljednjem prizoru iz života svetoga Petra, zapisanom u Djelima apostolskim, o oslobođenju iz zatvora u Jeruzalemu zahvaljujući čudesnom pothvatu Božjeg anđela. Govoreći o Petrovu tamnovanju rekao je da je Apostol miran, „uzda se u Boga“, jer je uvjeren da se može osloniti na molitvu svoje zajednice.

A dvije tisuće godina poslije Petra, i papa Benedikt XVI., njegov nasljednik, proživljava slično iskustvo: I ja sam od prvog trenutka izbora za Petrova nasljednika, uvijek osjećao molitvenu potporu Crkve, vaše molitve, naročito u teškim trenucima, na čemu vam od srca zahvaljujem – kazao je Sveti Otac dodajući: Gospodin nas po ustrajnoj i predanoj molitvi oslobađa od okova, vodi nas kroz najmračniju noć zatvora koja može mučiti naše srce, obdaruje nas vedrim srcem da se sučelimo sa životnim teškoćama, također i s odbacivanjem, oporbom i progonom – primijetio je Papa.

Govoreći o zatvorskom ponašanju svetoga Petra, rekao je da su mir i nada bili njegovi glavni osjećaji, „okružen solidarnošću i molitvom svojih“ mogao se pouzdano predati u ruke Božje“. I naša molitva ima biti postojana, solidarna s drugima, puna povjerenja u Boga koji poznaje našu nutrinu i skrbi se o nama, a – kako veli Isus – čak su i vlasi na vašoj glavi izbrojene – kazao je Benedikt XVI.

Govoreći o iskustvu jeruzalemske zajednice, Papa je rekao kako možemo primijetiti da je svjedočenje mlitavo ako ga ne nadahnjuje, ne podupire i ne prati molitva, postojan i živi razgovor s Bogom. To je važna opomena i za nas, za naše zajednice, bilo male poput obitelji kao i one veće poput župe, biskupije i svekolike Crkve – upozorio je Sveti Otac dodajući: Ne treba dopustiti da s nama vladaju strasti, „diktatura vlastitih želja, egoizam“, nego valja naučiti dobro se Bogu moliti. To nam svjedoči Petar u Jeruzalemu i u Crkvi gdje je postavljen kao stijena. On kuša da je istinska sloboda u hodu za Gospodinom, da se zaodjenuti blještavim svjetlom Uskrsnuća može sve do mučeništva svjedočiti da je Gospodin uskrsnuo – rekao je Benedikt XVI.

Petrov slučaj očituje dakle „snagu molitve. Apostol je miran, uvjeren da nikada nije sam jer zajednica moli za njega a Gospodin je s njim. Postojana i jednodušna molitva dragocjeno je sredstvo za nadvladavanje kušnja koje mogu iskrsnuti na životnom putu, jer duboko jedinstvo s Bogom omogućuje nam da budemo čvrsto ujedinjeni s drugima – zaključio je Sveti Otac, a potom se na raznim jezicima obratio skupinama hodočasnika i sudionicima skupa protiv trgovine ljudskim bićima, organiziranom pod pokroviteljstvom Papinskoga Vijeća ‘Pravda i Mir’.

Podsjećajući da se u svibnju posebno štuje Blažena Djevica Marija, Papa je mlade potaknuo na moljenje krunice. Dragi mladi, ne sramite se moliti krunicu, jednostavnu i vrlo učinkovitu molitvu – ustvrdio je Benedikt XVI.

Na općoj je audijenciji bila i skupina hrvatskih hodočasnika koje je Sveti Otac pozdravio: ”Upućujem iskren pozdrav svim hrvatskim hodočasnicima, a osobito vjernicima iz župe Krista Kralja iz Zagreba. Dragi prijatelji, Uskrsli Gospodin vam bio oslonac na životnom putu na kojem neka vas i sve koji su vam pri srcu prati Njegov blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!” (rv/bitno.net)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.