Indonezijski kršćani prosvjeduju zbog zatvaranja crkvi

10.05.2012.

Kršćanski predstavnici u Indoneziji prosvjedovali su protiv zatvaranje deset protestantskih i triju katoličkih crkvi u indonezijskoj pokrajini Aceh.

“Indonezijski odbor za religiju i mir “u Jakarti govori o samovolji lokalnih dužnosnika. Pokrajinska vlada ne smije prihvatiti takvu odluku, rekao je glavni tajnik međureligijske organizacija Theophilus Bela za njemačku agenciju KNA 8. svibnja.

Crkve su 1. svibnja iznenada zatvorene. Većinski muslimanski Aceh jedina je pokrajina u Indoneziji u kojoj se provode islamski vjerski zakoni, odnosno gdje se primjenjuje šerijat. Bela je, međutim, istaknuo da iza zatvaranja crkvi ne stoji nikakav vjerski sukob. Ta mjera je povezana s travanjskim porazom regionalnog političara, kandidata za predsjednika vlade. Taj političar katoličku manjinu smatra odgovornom za svoje slabe rezultate na izborima pa sada svoj bijes, uz pomoć radikalnih militanata “Islamske fronte obrane” i lokalnih šefova policije, iskaljuje na crkvama, ističe Bela.

Takvi incidenti događaju se uvijek nakon izbora, nastavlja glavni tajnik. Tako je prije godinu dana u pokrajini Riu jedan političar, nakon izbornog poraza, spalio crkvu i ured izbornog povjerenstva. (ika/bitno.net)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.