„Cvijeće za Mariju“: Probuđena likovna kreativnost djece

09.05.2012.

„Umjetnica Petra Lidia Ševeljević je govoreći o svojem pozivu i onome što voli slikati, motivirala djecu da i njihovi radovi budu puni topline i ljubavi prema cvijeću, a u obraćanju djeci zračila je bliskošću“, istaknula je pedagoginja Katoličkih vrtića Brankica Blažević osvrćući se na drugu likovnu radionicu koja je održana u vrtiću „Sv. Hozana“ u srijedu, 9. svibnja, u sklopu projekta „Cvijeće za Mariju“ koji organiziraju Laudato i Katolički vrtići grada Zagreba.

Kako je pojasnila Blažević, umjetnica je u svom radu bila spontana u svom obraćanju djeci, a ona su bila vrla pažljiva.

„Budući da je riječ o predškolskoj grupi, vrlo su ozbiljno shvatili svoj zadatak. Rezultat dječjih radova obilovao je originalnošću, toplim bojama te punoćom rada. Djeca su u razgovoru s umjetnicom, govoreći o ljepoti cvijeća, progovorila o ljubavi kojom daruju bliske osobe, svoju majku i nebesku Majku Mariju“, nadodala je Blažević.

Da svaka umjetnost čovjeka povezuje s Bogom, potvrdila je ravnateljica vrtića „Sv. Hozane“ u zagrebačkim Krugama sestra Antonija Matić.

„Djeca se najlaške likovno izražavaju, stoga su ove likovne radionice u potpunosti pogodile svoj cilj, osobito što se djeci izravno obraća umjetnik te su ona dodatno motivirana za svoj rad“, nadodala je s. Antonija.

Petra Lidia Ševeljević prezadovoljna je dječjim radovima i djecom koja su pratila svaku njezinu riječ i slikarski pokret.

„Poziv za bavljenjem slikarstvom osjetila sam još kao djevojčica. Slikarstvo oplemenjuje trenutak, prostoriju, djecu i sve prisutne koji su sudjelovali na likovnoj radionici. Važno je da su se djeca zabavljala i razmišljala o bojama te su bila kreativna“, istaknula je Ševeljević.
Svojim slikarskim radovima, na poseban način, bila su zadovoljna i djeca koja su crtala cvijeće raznih oblika i boja.

Sljedeće radionica održat će se u petak, 11. svibnja, pod vodstvom akademskog umjetnika Tomislava Buntaka u vrtiću „Marija Petković“.

U projektu sudjeluje pet umjetnika koji će kroz jednosatne radionice u Katoličkim vrtićima s djecama crtati cvijeće raznim likovnim tehnikama. Likovna djela umjetnika i dječji radovi bit će predstavljeni u subotu, 26. svibnja ove godine u galeriji Laudato Corde u Kvaternik plazi u Zagrebu. Izložba je prodajnog karaktera, kako bi se vrtiću „Sunčev sjaj – Nazaret“ omogućio premještaj u drugi prostor.

Projekt „Cvijeće za Mariju“, posvećen je Blaženoj Djevici Mariji, a završit će darivanjem jednog dječjeg likovnog rada Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke na tradicionalnom hodočašću djece, njihovih roditelja i odgojitelja dječjih vrtića iz Zagrebačke nadbiskupije.

Izvor: Laudato

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.