Mladi iz Banje Luke: "Malo nas je, al' nas ima"

08.05.2012.

Na Susret hrvatske katoličke mladeži kojemu je domaćin ove godine bila Sisačka biskupija, odazvalo se gotovo 400 mladih iz Banjolučke biskupije. Iz Banje Luke krenula je u subotu ujutro, 5. svibnja, skupina od 60 mladih iz banjolučkih župa Kotor Varoša, Prnjavora, Bosanske Gradiške, župa prijedorskog kraja te studenti koji studiraju u Banjoj Luci.

Prije polaska mladi su se okupili u katedrali Sv. Bonaventure gdje su se zajedno s banjolučkim pomoćnim biskupom Markom Semrenom pomolili za Božji blagoslov. Mlade su na hodočašću pratili njihov vjeroučitelj vlč. Davor Klečina, trapist brat Franjo Apanović i s. Ivana Husnjak iz samostana Klanjateljica Krvi Kristove u Budžaku.

Mladi iz Banje Luke na Susretu su bili prepoznatljivi po velikom transparentu (3x1,5m) na kojem je pisalo: "Mladi Banjolučke biskupije – malo nas je al' nas ima" s obrisima banjolučke katedrale s jedne strane, i crvenim kockicama koje simboliziraju grb hrvatskog naroda, s druge strane. Nakon subotnjeg misnog slavlja i druženja s drugim mladima, Banjolučani su krenuli u obližnju Petrinju gdje su ih ugostile obitelji iz župe sv. Lovre. Veza između Petrinje i Banje Luke vrlo je duboka, budući da je u tom hrvatskom gradu nakon Domovinskog rata svoj dom pronašlo više od 4000 Hrvata prognanih iz Banje Luke.

Drugog dana Susreta, u nedjelju 6. svibnja, na Gradskom stadionu Gavrilović okupilo se više od 1500 mladih kojima su domaćini bile tri petrinjske gradske župe.

Misu je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić s kojim je koncelebriralo tridesetak svećenika.

Izvor: IKA

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.