SHKM Sisak 2012 - reportaža broj 2

07.05.2012.

Ovaj vikend održan je sedmi susret Hrvatske katoličke mladeži. Domaćin je bio Sisak i Sisačka biskupija. Procjena je da se okupilo oko 30.000 mladih iz svih biskupija Hrvatske i dijaspore. 63 župe primile su sudionike na smještaj.
Mladi iz župa Sv. Petar, Blaženi Alojzije Stepinac Savica, Uznesenja Gospodnja iz Sloboštine i ŽUPe SV. TEREZIJE OD DJETETA ISUSA, Miramarska putovali su zajedno. Od svećenika u autobusu su bili kapelan iz sv. Petra i župnik iz župe sv. Terezije.
Prvi dan bio je rezerviran za upoznavanje Siska. Mladi su već od ranih jutarnjih sati dolazili u Sisak. Oko 13 sati počela se formirat procesija od Sisake katedrale do livade ispred crkve sv. Kvirina. Nakon dolaska ispred crkve sv. Kvirina mladi su imali mogućnost za ispovijed. Pred program je počeo oko 15:30 sati. Bio je dosta bogat i za svakoga po nešto. Za to vrijeme je dolazili su biskupi i pripremali se za misu. U procesiji biskupi i svećenici prošli su prostom gdje su bili mladi i došli na središnji oltar. Misu je predvodio kardinal Bozanić, a propovijed je održao pomoćni biskup Zagrebački i voditelj ureda za mlade HBK Mio Gorski.
Domaćin je na početku mise pozdravio sve prisutne i zahvalio svojim suradnici na orgarnizaciji samog događaja. Mons. Mio Gorski u svojoj propovijedi govorio je o značaju susreta i potaknuo mlade za žive vjeru. Na kraju mise Križ mladih, mladi Sisačke biskupije predali su križ domaćinu slijedećeg susreta za dvije godine koji će biti u Dubrovniku i Dubrovačkoj biskupiji.
Nakon toga mladi su se uputili prema župama u kojima su bili smješteni. Kako doznajem 63 župe Sisačke biskupije primili su sudionike na smještaj. Nakon dolaska u župe mladi su bili raspoređeni po obiteljima koji su otvorili svoje domove. Samo jedan mali dio bio je smješten u dvoranama. Nakon dolaska ponuđena im je večera.
Tako je i naš autobus krenuo put Gvozda i župe sv. Petar i Pavao gdje su nas čekali naši domaćini.
Drugi dan misa je bila u novoj crkvi Sv. Petar i Pavao. Misu je predvodio vlč. Željko Lovrić. Na početku o samoj župi govorio je župnik Fra Juro Stipić. Župa ima oko 850 vjernika pretežno progranika iz Bosne koji su došli na ovo podrućje. Propovijedao je vlč Željko koji je povezao evanđelje i susret u Sisku i naš dolazak u Gvozd.
Nakon mise gosti su se predstavili domačinima u nekoliko rečenica. Nakon toga slijedio je ručak u domu i druženje. Vrijeme brzo leti i došlo je vrijeme za polazak.
Povratak je bio kroz Karlovac. Uz kavicu uz Koranu došlo je vrijeme za povratak u Zagreb. Mladi iz župe sv. Terezije pozvali su nas u svoju župu na misu da tako zaoružimo susret. Većina je prihvatila poziv. Nakon mise u Miramarskoj smo se svi razišli svojim domovima.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.