SHKM Sisak 2012 - reportaža sa pastorala mladih ZG nadbiskupije

07.05.2012.

25 tisuća mladih srca punih ljubavi
Mala svjedočanstva svjetlosti

S osmijeh su na susret krenuli, taj osmijeh nije im silazio s lica cijeloga dana. Hrvatska katolička mladež okupljena u subotu u Sisku na nacionalnom susretu mladih, zaista je pokazala jedno bolje lice Hrvatske. Dvadeset i pet tisuća mladih oduševljenih Kristom, dvadeset i pet tisuća mladih srca punih ljubavi donijelo je Sisku mladenačku radost i zanos vjere, pokazali su ljepotu zajedništva naše hrvatske Crkve.
Hod u svjetlosti

Nekima je SHKM u najmlađoj hrvatskoj biskupiji bio prvi ovakav susret, među njima je i Marija. Na polasku smo je upitali što očekuje od ovoga susreta. „Nadam se lijepom provodu i zajedništvu s drugim mladima iz cijele Hrvatske i šire“, rekla nam je Marija dodajući: „Očekujem da će ovo biti jedna duhovna obnova za mene i sve nas, te da ćemo nakon susreta u pravom smislu riječi hoditi u svjetlosti.“

Mladi iz svih hrvatskih (nad)biskupija te hrvatskih katoličkih misija, cijeli su dan proveli hodeći u svjetlosti, tu su svjetlost pronijeli u 63 župe Sisačke biskupije koje su mlade radosno ugostile. Hod u svjetlosti nastavlja se u njihovim svakodnevnim životima i okolini u kojoj žive – njihovim obiteljima, župnim zajednicama, među prijateljima i kolega iz škole ili fakulteta. Živo svjedočanstvo koje će mladi ponijeti sa SHKM-a, priča najsnažniju priču.
Radost zajedništva katoličke mladeži

I Irena, koja je, kao i Marija, prvi puta sudjelovala u susretu, primijetila je ovu snagu zajedništva mladih okupljenih da slave Gospodina. „Meni je ovo bio prvi susret na kojemu sam sudjelovala. Bilo mi je jako lijepo jer me razveselilo koliko mladih se skupilo u ime Božje. Na ovakvim susretima se osjeća posebna Božja prisutnost tako da se na kraju dana, iako umorna, osjećam ispunjeno i zadovoljno“, posvjedočila je Irena.

Željko, za razliku od djevojaka, nije prvi puta na SHKM-u, ali oduševljenje susretom kod njega nije ništa manje. „Drugi puta sam na Susretu hrvatske katoličke mladeži. Vraćam se kući napunjena srca i ohrabren da hodim u svjetlosti. Nadam se da su i ostali mladi doživjeli takvo iskustvo i da ćemo se u još većem broju ponovno sastati u Dubrovniku.“
Dotaknuti Božjom milošću i ljubavlju

Oduševljena susretom, svoje svjedočanstvo svjetlosti, s nama je podijelila i Marija - ne ona s početka priče, njoj ćemo se vratiti kasnije. Još prepuna dojmova, ali ispunjena radošću, Marija nam govori o duhovnom bogatstvu SHKM-a. „Jako lijepo iskustvo koje je obogatilo naš duhovni život. Dotaknuti Božjom milošću i ljubavlju, spoznali smo da je Bog uvijek uz nas i da nas nikada neće napustiti. Odlazimo ispunjeni radošću koju ćemo širiti pokazujući da pripadamo Kristu i kao takvi s nestrpljenjem iščekujemo susret u Dubrovniku“, rekla nam je Marija.
Sisak – grad nade

Susret hrvatske katoličke mladeži u središtu najmlađe hrvatske biskupije mladima je u potpunosti promijenio predodžbu o gradu Sisku koju su sa sobom donijeli na susret. „Sisak – grad koji umire. Industrija je na izdisaju, zrak se truje, duboki ožiljci i ostaci rata u duhu ljudi“, tako je Ivana vidjela Sisak prije SHKM-a. No u subotu je grad imao sasvim drugo lice. „Danas – Sisak: grad pjesme, nade, druženja, Isusa…“, oduševljeno priča Ivana radosna što je bila dionicom te priče. „Danas su mladi katolici došli poduprijeti svoju najmlađu braću, prenijeli su im radost i otvorili istinski put prema Isusu – molitva, sakramenti i zajedništvo“, objašnjava Ivana ponosna na hrvatsku katoličku mladež. „Vjerujem u svoju najmlađu braću, pokazali su nam da imamo što naučiti i od najmlađih. Hvala ti, Bože, na ovome susretu svjetla“, zaključila je.

„Bili smo u gradu koji je svojom borbom zaslužio da u njemu slavimo svoju vjeru“, rekla nam je Ana. „Samo dobre stvari okupljaju toliko ljudi koji su puni duha Božjeg koji nas je povezao za cijeli život. Mi smo svjedočili danas svoju vjeru, sa svjetlošću hodimo u našim srcima do sljedećeg susreta“, podijelila je Ana s nama svoje dojmove veseleći se susretu u Dubrovniku za dvije godine.
Biti jedno od 25 tisuća mladih srca punih ljubavi…

Dojmova je toliko da bismo ih mogli dijeliti s vama do Dubrovnika, a i nakon toga. No, vratimo se sada Mariji s početka naše priče. Sjećate se Marijinih očekivanja? Što mislite – jesu li se ona ostvarila? Marija je dobila toliko mnogo više negoli je mogla i zamisliti. Biti dijelom hrvatske katoličke mladeži, biti kap u tome moru vjere, biti jedno od tih 25 tisuća mladih srca punih ljubavi – to ne možete zamisliti, to možete samo iskusiti i živjeti. Upravo zbog toga se Marija, kao i svi naši sugovornici, vraća iz Siska cestom obasjanom svjetlošću odlučna da ta svjetlost uvijek rasvjetljava puteve njezina života.
Autor: Valentina Gusić

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.