SHKM Sisak 2012. (Ured za mlade HBK)

07.05.2012.

Prvi vikend mjeseca svibnja napokon je stigao i Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) je počeo. Od ranog jutra pristizale su u Sisak grupe mladih. Oko 13.30 sati rijeka mladih predvođena sisačkim križem krenula je od sisačke katedrale do prostora kod crkve sv. Kvirina, gdje je sve već bilo spremno za pretprogram Susreta i za svečano misno slavlje .
Mladi iz svih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine te hrvatskih katoličkih misija iz europskih zemalja, hodeći uz rijeku, pretočili su se u svjetlosnu rijeku u duhu gesla „U svjetlosti hodimo". U procesiji se nosio i križ, koji će od ovog susreta biti križ susreta hrvatske katoličke mladeži.
Radost prisutnosti tolikog broja mladih iskazali su i građani koji su ih pozdravljali sa svojih prozora. Doživljaj je obostrano bio neopisiv.
Na prostoru uz crkvu sv. Kvirina u sklopu pretprograma, koji je počeo u 15 sati, prikazan je film o dosadašnjim susretima katoličke mladeži u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a potom je zbor mladih Sisačke biskupije otpjevao ovogodišnju himnu. Naravno, uz pomoć svih pristiglih mladih hodočasnika.
„Lijepi pozdrav, dobrodošli u Sisak. Pozdravljam sve prisutne i crkvene i civilne vlasti, posebno pozdravljam vas dragi mladi koji ste došli iz svih biskupija domovine Hrvatske i Bosne i Hercegovine i katoličkih misija diljem Europe. Dobrodošli u drevni Sisak, grad koji vas prima otvorena srca, grad koji vas grli i svojoj kršćanskom i ljudskom ljubavlju prihvaća“, rekao je biskup domaćin Vlado Košić u svojim prvim riječima dobrodošlice te izrazio želju da ovo popodne svi budu jedno te tako slaveći Istinu svijetu svjedoče da smo mi kao kršćani pozvani graditi društvo mira, sloge, zajedništva.
„Neka i ovaj vjetar, kao znak Duha Svetoga u svima nama pokrene nove silnice, novu snagu za ono što je lijepo i što je plemenito. Slavimo zajedno Gospodina da nam ovo bude jamstvo kršćanskog zajedništva, da doista u svjetlosti hodimo“, rekao je nadalje biskup.
Povjerenik za mlade Sisačke biskupije vlč. Branko Koretić izrazio je dobrodošlicu u ime svih mladih svoje biskupije koji su dočekali sudionike, koji su predano sudjelovali u pripremama i koji su sudjelovali i u realizaciji. Posebno je pozdravio svećenike i povjerenike za mlade.
Okupljenima se obratila i županica Sisačko-moslavačke županije gđa. Marina Lovrić Menzel, koja je posebno istaknula radost prisustva tisuća mladih koji su u Sisak i županiju donijeli ljubav i nadu, najljepši i najplemenitiji dar ovom biskupskom gradu.
„Želim da lijepu uspomenu na sve ono što ćete ovdje doživjeti ova dva dana ponesete sa sobom, kao što ćemo mi kad odete u svojim srcima imati vašu vjeru, ljubav, mladost i nadu“, rekla je.
Riječ dobrodošlice uputio je i gradonačelnik Siska g. Dinko Pintarić, koji je podsjećajući kako je Sisak grad triju rijeka, istaknuo da je ovim susretom kroz njega protekla još jedna rijeka, ona svjetlosna. „Tu rijeku Sisak srdačno pozdravlja, jer sve rijeke zajedno čine rijeku života u kojoj djetinjstvo i mladenaštvo zauzimanju posebno mjesto“, rekao je gradonačelnik.
Svečano misno slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U koncelebraciji su bili otpravnik poslova Apostolske nuncijature u RH mons. Mauro Lalli, hrvatski nadbiskupi i biskupi na čelu s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječkim nadbiskupom Marinom Srakićem, vojni ordinarij u BiH Tomo Vukšić, kotorski biskup Ilija Janjić, srijemski biskup Đuro Gašparović i pomoćni biskup banjalučki Marko Semren.
Na početku mise riječ pozdrava svima prisutnima uputio je sisački biskup Vlado Košić.
„Dobrodošli u Sisak, drevni grad kulture i bogate povijesti, grad sv. Kvirina, sisačkog biskupa i mučenika. Vama, dragi mladi, ide prvi pozdrav i izraz radosti i zahvalnosti radi vašeg dolaska. Doista iskreno i radosno pozdravljam sve vas hrvatske mlade katolike pridošle u Sisak na ovo zborovanje, rekao je biskup Košić te pozdravio i prisutne nadbiskupe i biskupe, svećenike, vjeroučitelje i sve one koji su dopratili mlade. Pozdrav je uputio i predstavnicima županijskih i gradskih vlasti i predstavnicima drugih vjerskih zajednica.“
Biskup Košić je pozdravio i volontere, župne animatore te svećenike, redovnike i redovnice i sve koji su se uključili u ovaj događaj i bez kojih ovaj događaj uistinu ne bi bio ostvaren. Na poseban način je zahvalio obiteljima koje su otvorile svoja srca i svoje domove mladim hodočasnicima.
„Neka je svima radosno ovo zajedništvo sa željom da u svjetlosti hodimo. Mi želimo s ovog susreta odaslati poruku nade našoj Crkvi i našem hrvatskom narodu i svima reći "ne bojte se, Krist je s nama", Njega voljeti i slijediti s Njime graditi svoj osobni i zajednički život naroda i društva pruža nam svima sigurnost da ćemo prevladati poteškoće i s Njime u svemu pobijediti. Svima želim ugodan boravak u Sisku, zajedno s Kristom uskrslim, zajedno jedni s drugima kao braća i sestre zajedno u vjeri, nadi i ljubavi“, rekao je biskup Košić te istaknuo kako su u Sisku i dar oltara s hipodroma na kojem je Sveti Otac služio misu te ambon i krov sa nezaboravnog susreta mladih s Papom na Trgu bana Josipa Jelačića.“ Neka u zajedništvu sa Svetim Ocem s ovog susreta polete nove nade i misli za bolje sutra za našu Crkvu i domovinu“, zaključio je.
Poruku Svetoga Oca upućeno sudionicima susreta, koju je potpisao državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone, pročitao je povjerenik za pastoral mladih Sisačke biskupije vlč. Branko Koretić.
Sveti Otac s radošću upućuje svoj pozdrav svim sudionicima, biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicima, a na poseban način mladim katolicima iz čitave Hrvatske, BiH i svih dijelova svijeta okupljenima u Sisku, kako bi zajedno slavili Gospodina, ističe se na početku poruke.
Mladima se poručuje kako je još svima u lijepom sjećanju prošlogodišnji susret pape Benedikta XVI. s mladima na Trgu bana Josipa Jelačića. Riječi kojima je tada Papa ohrabrio mlade, slijedi i geslo „U svjetlosti hodimo".
„To je odgovor na ono što vam je Papa poručio. Doista hod s Kristom je hod u svjetlu, jer On za se kaže da je svjetlo svijeta i tko ide Njim neće u tami hoditi, nego će imati svjetlost života. No, Gospodin ide još dalje i poziva nas da i mi budemo svjetlo svijeta. Svjesni smo napasti koje prijete da umanje sjaj na licu kršćanina i Crkve. Stoga je i Godina vjere koja je pred nama izvrsna prilika za osobni ispit savjesti: koliko svjetlo moje vjere obasjava put drugima, kako bi i oni u svjetlu hodili. Dragi mladi prijatelji, odlučno hodite i pronosite ovim svijetom svjetlo koje je upaljeno vašim krštenjem. Ono isto koje je obasjalo vazmenu noć, a to je Krist Uskrsnuli, povratnik od smrti koji svijetli svakom čovjeku“, stoji u Papinoj poruci mladima.

U prigodnoj homiliji je biskup Gorski, predsjednik Odbora za mlade HBK, osvrćući se na misna čitanja, posvijestio kako Isusove riječi „Ja sam trs, vi loze" koje je uputio apostolima, vrijede za sve Njegove učenike do kraja povijesti.
„I mi premda različiti, iz različitih župa i biskupija iz različitih dijelova Europe svi smo mi na jednom trsu Kristovu njegove loze, svi smo mi Njegova Crkva, Njegova zajednica. To nas ispunja radošću, ponosom: mi se osjećamo jedno, mi pripadamo jedni drugima", rekao je biskup te pojasnio kako, kao što u obitelji braća i sestre pripadaju jedni drugima, tako smo i mi u Crkvi jedna obitelj. Naglasio je kako nije samo fraza kada predsjedatelj euharistijske zajednice oslovljava prisutne vjernike 'braćo i sestre'. Među njima postoji jedna dublja povezanost nego li je među članovima jedne obitelji koja ima krvnu povezanost, krvno srodstvo.
"Među nama postoji povezanost Duhom Svetim. On je ta utjeha kako smo čuli u prvom čitanju, kada kaže pisac Djela apostolskih da je Crkva uživala mir, izgrađivala se i napredovala u strahu Gospodnjem te rasla utjehom Svetoga Duha (usp. Dj 9, 31). Sv. Ivan nam u Prvoj poslanici govori da po Duhu koji nam On daje, znamo da Krist ostaje među nama (usp. 1 Iv3, 24). Taj Duh Sveti je ljubav, ljubav koja ujedinjuje različite članove Crkve, da oni premda različiti jesu jedno, osjećaju se jedno, pripadaju jedni drugima.
Mi pripadamo i Kristu kao svome trsu, kao onome koji nam daje život, bez onoga kojega ne možemo učiniti ništa, kako on sam veli, ali pripadamo i jedni drugima i bez tog zajedništva s Kristom i međusobnog zajedništva mi ne bismo mogli činiti ništa. Krist je onaj koji nam daje svoga Duha, taj životni sok koji između trsa i loze struji i hrani loze da se one razvijaju, rastu i donese plod, jer to je volja Nebeskog Oca da donosimo mnogo roda i da budemo Kristovi učenici", rekao je biskup te podsjetio kako nam Isus govori da trebamo činiti Njegova djela, da taj rod kojeg trebamo donositi bude naš život, naše svjedočenje.
"Dakle, nije dosta samo misliti, osjećati se u srcu vjernikom, nije dosta niti samo pokazivati svoju vjersku pripadnost različitim znakovima, važno je činiti djela Božja. Zato i sv. Ivan apostol kaže u svojoj poslanici „dječice, ne ljubite riječju i jezikom, nego djelom i istinom" (usp. 1 Iv 3,18)“, rekao je biskup te upozorio kako ljubav nisu samo lijepe riječi, ljubav to je život, život za druge. Zato svoju vjeru, a to je ljubav na djelu prema Bogu, prema Isus Kristu i ljubav prema bližnjima trebamo pokazivati životom, svojim zalaganjem, svojim djelima, ne tek biti deklarativni vjernici, nego je nama slijediti Isusa Krista, dapače i do žrtve vlastitog života. Kao što je On život svoj dao za nas i rekao da „veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život daje za svoje prijatelje (usp. Iv 15,13), i mi smo pozvani, ljubiti jedni druge, ali ne bilo kako nego kao što je On ljubio nas. Jedan od primjera onih vjernika koji su Kristu vjerovali do te mjere da su bili spremni i život svoj darovati da bi ostali Njemu vjerni, da bi tako zasvjedočili svoju ljubav prema njemu, je i sv. Kvirin. On je svjedok, vjeran učenik za koga je Gospodin mogao reći „dođi slugo dobri i vjerni", biti vjeran znači biti postojan, znači ustrajati u onome što je dobro", rekao je biskup Gorski.
U duhu gesla SHKM „U svjetlu hodimo", istaknuo je kako je upravo Krist ta naša svjetlost i kada smo s njime onda i mi nosimo svjetlost koja i nama pokazuje put i koja može svijetliti braći i sestrama i može njima biti pomoć na njihovu životnom putu.
"Molimo da se nikada ne odijelimo od Krista Gospodina, kao što bi bilo pogubno da se loze odijele od trsa, onda one neće donijeti roda, tako i mi ostanimo vjerni u povezanosti s Gospodinom da nas njegov Duh ispunja i vodi, te da i mi pronosimo i budemo svjetlo ovomu svijetu", rekao je na kraju homilije biskup Gorski.
Nakon popričesne molitve, biskup Košić je zahvalio je zasluženo još jednim svima koji su se uključili u taj susret. Zahvalio je župnicima, župnim vikarima i animatorima, cijelom organizacijskom odboru Susreta te obiteljima na području cijele biskupije koje su otvorenog srca primile mlade.
„Ponesite dragi mladi u svoje župe, biskupije i zajednice puno radosti, nade i svjetla s ovog susreta da doista u „Svjetlosti svi hodimo" i da stvaramo bolju budućnost. Neka nas sve dobri Bog blagoslovi“, rekao je na kraju mise biskup Košić.

„Pogledajmo tko nas to poziva na sljedeći Susret hrvatske katoličke mladeži", pozvao je zatim mlade na završetku misnog slavlja Susreta predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić. Nakon toga na zidu je emitiran promotivni spot kojim dubrovački biskup Mate Uzinić s mladima Dubrovnika poziva sve mlade katolike na slijedeći SHKM 2014. godine u Dubrovnik. Mladi Sisačke biskupije predali su križ mladima Dubrovačke biskupije dok su sudionici susreta s oduševljenjem skandirali „Dubrovnik, Dubrovnik".
„Neizmjerno se radujemo toj časti što ćemo biti domaćini nacionalnog susreta katoličke mladeži u Dubrovniku 2014. To je za nas jedan veliki izazov, ali ujedno i poseban poticaj za oživljavanje pastorala mladih na području naše biskupije. Bogu hvala za iskustvo koje imamo sa dosadašnjih SHKM i to će nam biti od velike pomoći. Vjerujemo kako će vjernici Dubrovačke biskupije otvoriti svoja srca i svoje domove rijekama mladih koji će se 2014. godine sliti u Dubrovnik te ćemo još jednom pokazati svoje gostoprimstvo", rekao je vjeroučitelj Krešimir Marković iz Vijeća za mlade po objavi informacije da će Dubrovačka biskupija biti domaćin sljedećeg SHKM-a 2014.
Promotivni spot SHKM 2014. u Dubrovniku može se pogledati na linku:
http://www.dubrovacka-biskupija.hr/portal/index.php?option=com_k2&view=item&id=479:dubrova%C4%8Dka-biskupija-doma%C4%87in-shkm-2014&Itemid=466.

Nakon mise nastavilo se druženje domaćina i gostiju po obiteljima, župama.

Drugi dan susreta, nedjelja 6.5.2012., bio je obogaćen i ispunjen zajedničkim druženjima domaćina i mladih hodočasnika u obliku obiteljskih trenutaka, zajedničkog slavljenja svete mise u župama Sisačke biskupije, međusobnim upoznavanjima i građenju novih poznanstava i prijateljstava.
Poslije misnih slavlja, ručka i još malo provedenih trenutaka s obiteljima domaćinima, grupe mladih su se u poslijepodnevnim satima uputile svojim kućama, noseći sa sobom ovo neprocjenjivo iskustvo susreta u Sisku. Hrabro nastavljaju hod „u svjetlosti“.

Od srca zahvaljujemo biskupu domaćinu mons. Vladi Košiću, povjereniku za pastoral mladih Sisačke biskupije i glavnom koordinatoru Organizacijskog odbora vlč. Branku Koretiću, kao i cijelom Organizacijskom odboru biskupije, predsjedniku Odbora za mlade HBK biskupu Gorskome i Odboru, zatim svim predivnim i predanim volonterima i gostoljubivim i srdačnim obiteljima domaćinima, svim ljudima koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji, pripremi i realizaciji susreta. Hvala veliko svim mladim hodočasnicima koji su pravi dokaz žive prisutnosti Kristove.

Dubrovnik nas čeka, no prije toga imamo još mnoga djela Ljubavi za učiniti i posvjedočiti. Pa, krenimo.


IKA/Ured za mlade HBK

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.