Humanitarni nogometni turnir

30.04.2012.

Humanitarni nogometni turnir održat će se u utorak, 1. svibnja 2012. s početkom u 10 sati na terenima akademije Marić (Albrechtova bb, Ravnice). Na turniru će sudjelovati osam ekipa Katoličke malonogometne lige, a sav prihod od turnira namijenjen je fondu „Mladi za mlade“.

Ulaz na turnir je besplatan, pored terena će biti postavljene dvije tribine za gledatelje, a tko želi, moći će i svojim dobrovoljnim prilogom sudjelovati u ovoj humanitarnoj akciji za fond „Mladi za mlade“

Monografija o SHKM u Zadru

U nakladi Zadarske nadbiskupije objavljeno je posebno spomen izdanje „Susret hrvatske katoličke mladeži u Zadru, 2010." u kojoj su na 64 stranice, uz slike, kao i impresivne fotografije iz zraka Zvonka Kucelina, sabrani i glavni naglasci iz tekstova Ines Grbić, voditeljice Odbora za medije SHKM-a u Zadru, o tijeku pripreme i svih aspekata odvijanja tog šestog susreta mladih koji je okupio 30 000 sudionika, najviše dotad.

Kako prenosi Informativna katolička agencija, uz tekst i notni zapis himne susreta 'Da radost bude potpuna', donosi se tumačenje logotipa i gesla, podaci o katehetskom priručniku, Križu mladih, procesiji od središta grada do Višnjika, mjesta gdje su održani predprogram i misno slavlje. Objavljeno je i pismo pape Benedikta XVI. sudionicima susreta te brzojav kojeg su mladi hrvatski katolici poslali Papi.

U uvodu zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, kojem je to bio prvi javni nastup u povjerenoj mu novoj nadbiskupiji na upravljanje, zapisao je da je to izdanje vizualna uspomena kršćanskog druženja i zajedništva mladih koji su u dva dana svog boravka u njemu Zadar pretvorili u grad mladosti: „Svojom pjesmom, radošću i molitvom pokazali su da je Krist njihov Put, Istina i Život. Mladenačkim oduševljenjem dali su do znanja i starijima da su povjerovali Isusu, pravom i iskrenom prijatelju mladih".

Nadbiskup podsjeća i na ljepotu gostoprimstva diljem nadbiskupije, doprinos Organizacijskog odbora, župnika, redovništva, volontera, vlasti, policije te brojnih drugih pojedinaca, obitelji, skupina i pokreta. Koncelebriralo je dvadeset biskupa i 350 svećenika. Mons. Puljić podsjeća na dirljivu sliku mladih koje ni prijepodnevna kiša nije omela u radosti: „Dok smo mi u Organizacijskom odboru proživljavali tjeskobu kako u kišnim uvjetima organizirati tako važan susret, ohrabrila nas je bezbrižna mladež koja je bez kišobrana i kabanice pronosila povjerenje i radost po kalelargi i rimskom forumu".

Autor: IKA

SHKM Sisak 2012 - info

- Još je 4 dana ostalo do susreta.
- Kako doznajem autobusi će biti smješteni na raznim lokacijama u Gradu Sisku što po mom iskustvu nije dobro.
- Samo misno slavlje je u centru Siska.
- Najava vremena je taman da hitna nadam se neće imat puno posla.
- Mnoge župe Grada Zagreba u Sisak idu na jedan dan. Vaš reporter je u grupi koja ide dva dana.
- I dalje na stranicama Grada Siska i Sisačko - moslovačke županije nema niti slova o susretu. Sječamo se da su se zadarski portali o tome raspisivali i tjednima prije.
- Ono što svima koji idu u Sisak je veliko strpljenje. Bit će gužva tako da se nadam da će sve proći kako treba.
- Ovaj tjedan su zadnji dogovori oko puta. Kako doznajem sve skupine imat će susrete i tada će dobit osnovne informacije o samom susretu i putu.
- Sisak ima što ponudit tako da se nadam da nikome neće biti dosadno.
- Davorove novosti i dalje prate događaje oko Siska.

Počinje molitva krunice na dvorištu na Knežiji

S prvim danom svibnja mladi se priključuju svibanjskim pobožnostima molitvom krunice na knežijanskom dvorištu svaku večer u 21.30h. Krunica se moli šetajući po dvorištu kako već salezijanska tradicija nalaže. Molitva će se nastaviti i nakon svibnja te zaključiti krajem listopada. Pozivamo mlade da se odazovu ovoj divnoj pobožnosti i da mole u zajedništvu.

Knezijanci 100% prvoga dana Igara u Krakowu

Prvoga dana Igara saleyijanske mladezi sportasi s Knezije su upisali same pobjede. Dug put nije ostavio traga na nase sportase koji su briljirali u premijernim utakmicama. U odbojci za djevojke do 16 godina ekipa Don Bosca je slavila s 2:0 protiv belgijskog Haachta, dok su starije Knezijanke s uvjerljivih 2:0 savladale poljski Sosnowiec. Malonogometasi Don Bosca su izvrsnom igrom s 2:0 pobijedili Valenciju II golovima Ivana Baudoina i Ivana Forka. Kosarkasi su s nevjerojatnih 43 razlike pobijediliMadrid. Jarunski malonogometasi su s 2:4 izgubili od Valencije I. Nasi sportasi su smjesteni u predivnom studentskom domu u centru grada. Igre su otvorene svetom misom i dojmljivom ceremonijom. Vecer su proveli u razgledavanju centra Krakoowa. Temperature su visokih 27, 28 stupnjeva, a pri posjetu Auschwitzu temperatura se popela do 32 stupnja. Veceras u 20.30 na Hrvatskom katolickom radiju poslusajte specijalno javljanje iz Krakowa.
Davorove novosti prate događaje u dalekom Krakovu i ćim dođe informacija stavljam.

Biskup Košić posjetio probu Zbora mladih Sisačke biskupije

Sisački biskup Vlado Košić posjetio je u subotu 28. travnja probu Zbora mladih Sisačke biskupije koji će pjevanjem animirati središnje misno slavlje Susreta hrvatske katoličke mladeži 5. svibnja.

Zbor sastavljen od osamdesetak članova iz većine župa Sisačke biskupije, predvođen prof. Jelenom Blaškovićem te koordinatorom liturgijskog pjevanja vlč. Mladenom Vukom već nekoliko mjeseci redovito se sastaje i radi na Vidakovićevoj misi. Za inače tradicionalnu pučku misu, potpuno novi i moderni aranžman s primjesama jazza i drugih vrsta moderne glazbe napravila je prof. Jana Valdevit, dok je „Slavu“ prof. Valdevit skladala samo za ovu prigodu. Želja je organizatora da na ovaj način mladima približi ponekad zanemarenu glazbenu tradiciju u izričaju bliskom njima.

Zbor mladih Sisačke biskupije, iako osnovan za ovu priliku, nastavit će svoje djelovanje te će već 04. lipnja na blagdan sv. Kvirina zaštitnika Biskupije animirati središnje misno slavlje u crkvi sv. Kvirina u Sisku.

Na kraju probe, biskup Košić podijelio je zborašima majice sa logom Susreta koje će oni nositi na središnjem misnom slavlju SHKM u Sisku.

1500 volontera spremno za Susret mladih

Već nekoliko mjeseci okupljaju se volonteri, redari i zboraši u Sisačkoj biskupiji kako bi se što bolje pripremili za Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se održati 5. i 6. svibnja u Sisku. Tako će na susretu sudjelovati 1500 mladih iz svih župa Sisačke biskupije koji su se u subotu, 28. travnja, okupili u katedrali Uzvišenja Svetog Križa u Sisku.

Naime, mlade goste koji dolaze u Sisak na ulazu u grad dočekat će domaćini voditelji autobusa koji će svoje goste upoznati sa gradom, kulturnom ponudom i na kraju misnog slavlja odvesti ih u župe gdje su smješteni na noćenje.

Također, za hodočasnike je pripremljen vodič koji će dobiti svaki sudionik Susreta, a koji sadrži kartu grada, popis događanja, izložbi i kulturnih znamenitosti koje se mogu posjetiti na području grada Siska i Sisačke biskupije u oba dana Susreta.

Vodič u pdf formatu može se skinuti i sa mrežnih stranica Ureda za pastoral mladih Sisačke biskupije www.mladisb.hr.

Zbor mladih Sisačke biskupije koji će predvoditi pjevanje na misnom slavlju u subotu, 5. svibnja, susreo se sa sisačkim biskupom Vladom Košićem u subotu, 28. travnja.

Zbor sastavljen od osamdesetak članova iz većine župa Sisačke biskupije, predvođen prof. Jelenom Blaškovićem te koordinatorom liturgijskog pjevanja vlč. Mladenom Vukom već nekoliko mjeseci redovito se sastaje i radi na Vidakovićevoj misi.

Za inače tradicionalnu pučku misu, potpuno novi i moderni aranžman s primjesama jazza i drugih vrsta moderne glazbe napravila je prof. Jana Valdevit, dok je „Slavu" prof. Valdevit skladala samo za ovu prigodu. Želja je organizatora da na taj način mladima približi ponekad zanemarenu glazbenu tradiciju u izričaju bliskom njima.

Notni zapis pjesama za slavlje možete preuzeti na stranici Ureda za pastoral mladih Sisačke biskupije www.mladisb.hr.

Izvor: Laudato/IKA

Press konferencija povodom SHKM - Sisak 2012

Press konferencija povodom Susreta hrvatske katoličke mladeži - Sisak 2012., održati u srijedu 2. svibnja u 12 sati u Uredu za odnose s javnošću Sisačke biskupije. Na press konferenciji uz sisačkog biskupa Vladu Košića sudjelovat će i članovi Organizacijskog odbora te gradonačelnik grada Siska Dinko Pintarić.

Zbor Izvor u finalu „Do posljednjeg zbora“

Izvrstan župni zbor sv. Josipa sa zagrebačke Trešnjevke Izvor izborio je u subotu, 28. travnja 2012., ulazak u finale HRT-ova glazbenog spektakla „Do posljednjeg zbora“. Svoje pjevačke snage odmjeravat će sa zborovima Josip Kaplan iz Rijeke i Concordia discors iz Zagreba u finalnoj emisiji u subotu, 12. svibnja 2012.

Naime, u 7. emisiji najviše glasova gledatelja dobili su zborovi Izvor i Josip Kaplan, a zbor Concordia Discors je između preostala dva zbora odabrao žiri (Sanja Doležal, Vladimir Kranjčević i Krešimir Dolenčić).

Podržite zbor Izvor pozivom na broj 065 800 501.

Športaši Knežije putuju u Krakow

27.04.2012.

Dvije ženske odbojkaške ekipe, malonogometaši i košarkaši s Knežije te malonogometaši s Jaruna od 28. travnja do 3. svibnja sudjelovat će na XXII. Igrama salezijanske športske mladeži u Krakowu. Informacije i rezultate možete pratiti na službenoj internetskoj stranici salos.donbosco.pl i na facebook grupi XXII World Games of Salesian Youth. Nadamo se da će i naši novinari iz Krakowa svaku večer izvještavati o najvažnijim stvarima na našem župnom portalu, a specijalno javljanje možete čuti na Hrvatskom katoličkom radiju u ponedjeljak od 20:30h u emisiji "Budimo mladi".

U kategoriji do 18 godina nastupiti će košarkaši „Bosca” i odbojkašice „Don Bosca”, dok će u kategoriji do 16 godina nastupiti odbojkašice i malonogometaši „Don Bosca”, te malonogometaši „Svete Mati Slobode”. Uz športske turnire naši mladi športaši će imati priliku vidjeti turističke i kulturne znamenitosti Krakowa, sudjelovati u vjerskim, kulturnim i zabavnim događanjima, a više od tisuću prijavljenih sudionika ove športske manifestacije sudjelovat će na euharistijskom slavlju u krakowskoj katedrali gdje je stolovao i Karol Wojtyla. Mladi će posjetiti svetište Božanskog milosrđa i salezijansku župu gdje je Karol Wojtyla molio kao mladi student. Pratimo naše mlade športaše u molitvi da dostojno predstave svoju domovinu, grad i župu.

Prva biblijska igrica na Facebooku

26.04.2012.

„Mojsijevo putovanje“ naziv je prve biblijske računalne igre koja se može pronaći na Facebooku, a napravljena je u cilju evangelizacije na internetu. Kako je za američku agenciju EWTN News rekao direktor „Lightside Games“ Brent Dusing, njegov cilj je izrađivati visokovalitetne igrice temeljene na Bibliji u kojima bi uživali ljudi diljem svijeta.

„Facebook koristi osam stotina ljudi, a više od tri stotine ljudi tjedno igra igrice na toj društvenoj mreži. Želja nam izrađivati kvalitetne igrice dostupne odraslima i djeci“, istaknuo je Dusing.

„Mojsijevo putovanje“ prva je vrsta igrice koja je kreirana prema Bibliji. U računalnoj igrici, igrač kroz lik Mojsija prolazi kroz njegove pustolovine, ali i emocije. Primjerice, igrač u igrici upoznaje Boga.

Igrica je dostupna na Facebooku pod nazivom „Journey of Moses“, a namijenjena je za cijelu obitelj.

Izvor: Laudato/EWTN News

U Sisačkoj biskupiji vlada duh iščekivanja

Više od tisuću i pol volontera, stotinjak pjevača i redara čekaju na početak „akcije“ u subotnje jutro, 5. svibnja 2012. kada će u Sisak, prema procjenama, na Susret hrvatske katoličke mladeži doći gotovo 20 tisuća mladih, naglasio je u razgovoru za Laudato.hr sisački biskup mons. Vlado Košić. Kako je rekao, duh radosnog iščekivanja vlada Sisačkom biskupijom budući da je određeno da se ovaj susret organizira u mladoj biskupiji.

„Moram reći da se mladi s puno ljubavi i entuzijazma pripremaju za Susret hrvatske katoličke mladeži“, rekao je biskup Košić.

U razgovoru za Laudato.hr, pojasnio je da će volonteri na označenim mjestima dočekivati autobuse i ulaziti u njih. Naime, svaki autobus će imati jednog voditelja koji će nakon prije i nakon susreta biti s mladima.

„Prije samog susreta sisački domaćini vodit će mlade u razgledavanje Siska te potom na pretprogram i program, a nakon misnog slavlja mladi će se uputiti prema svom odredištu u župu gdje će biti smješteni“, nadodao je.

Od susreta mladih biskup Košić očekuje buđenje mladih.

„Od onih koji su već uključeni u brojne aktivnosti očekujem da se ohrabre za daljnje aktivnosti, a od onih koji su pozaspali da se uključe u rad svojih župa naše biskupije. Buđenje se trenutno događa na razini čitave Crkve. U organizaciju susreta uključene su obitelji koje sudjeluju u pripremi misnog slavlja kao i zajedničkog ručka s mladima koje će ugostiti“, naglasio je sisački biskup.

Naš sugovornik, biskup Vlado Košić još jednom je pozvao mlade Sisačke biskupije da se uključe u pripremu i samu realizaciju Susreta hrvatske katoličke mladeži te da se susretnu s mladima koji dolaze iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Hrvatskih katoličkih misija iz cijele Europe.

Također, istaknuo je da su se u Sisačkoj biskupiji organizirala prigodna kulturna događanja u povodu Susreta hrvatske katoličke mladeži u Sisku kako bi što više ljudi doznali za ljepotu i duh toga hrvatskog kraja.

Izvor: Laudato

Na Bonofestu 2012. nastupaju najpoznatija imena hrvatske glazbene scene

Na festivalu duhovne glazbe Bonofest 2012., koji će se održati u petak, 11. svibnja, u samostanskoj crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, nastupit će Tamburaška filharmonija s odabranim duhovnim pjesmama koje će izvoditi najpoznatija imena hrvatske glazbene scene. Potom će se u subotu i nedjelju, 12. i 13. svibnja, održati duhovna obnova za mlade glazbenike.

Na Bonofestu 2012. nastupit će: Giuliano – Tvoj krv; Matija Dedić - Klanjam ti se smjerno; Željka Marinović – U najljepšim bojama ; Ivo Šeparović - Sad kad sam ti živ; Vis Matheus - Kolika tajna; Tena Vlatka Kopić – Hoću li i ja u raj; Max Hozić – Neka svima bude raj; Ivana Husar i Čedo Antolić – Gospodine hvala; Jelena Radan – Kao sunca sjaj; Martina Tomčić i Sandra Bagarić - Pokaži mi; Vinko Coce -Vjeruj; Antonio Tkalec - Potpuno tvoj; Band Aid Bonofesta – Mreža ribara; Vis Damjan – Sv. Bono Vukovarski (Himna); Marija Husar – Postoji samo jedan put te Petra Antolić – Snagom križa.

Bonofest, koji je nenatjecateljskog karaktera, redovito se održava od 2006. godine u Vukovaru. Inicijator i organizator Bonofesta je Povjerenstvo za pastoral mladih koje djeluje pri župi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, a fra Ivica Jagodić predsjednik je organizacijskog odbora.

Izvor. Laudato/Bonofest

SHKM Sisak 2012 - za one koji neće ići

25.04.2012.

Za one koji neće ići u Sisak bit će prijenos mise na HTV-2 u 18 sati. Kako doznajem prijenos će iči i na satelit HTV-a i neće biti kodiran tako da će biti dostupan svima.
Isto tako u nedjelju prijenos mise na HTV 2 ide iz Sisačke katedrale u 11 sati. To je podložno promjeni.
Kolegice i kolege sa HKR-a isto tako se spremaju u Sisak. Kod njih će javljanja oba dana biti direktno u program sa puno dopisnika i novinara.
Ostali se još nisu izjasnili.
Davorove novosti bit će na licu mjesta tako da će javljanja iči na davorovenovosti.wordpress.com, dok reportaže iz press centra ići na ovaj blog.
Fotke ću stavljat na davorovfotokutak.blog.hr .
Još se puno informacija očekuje iz Siska do samog susreta tako da ovo nije sve.
Najbolji press centar po meni bio je u Zadru tako da i ovim putem pozdravljam kolegicu Ines Grbić koja se brinula o nama oba dana i koja je se trudila da sve bude kako treba. Ona i dalje brine da sve informacije iz Zadarske biskupije dođu na vrijeme.

Maraton muka: tisuće klonulih na kipućem asfaltu

Zanimljiva reportaža koju u cijelosti preuzimam sa trcanje.hr

Maraton muka: tisuće klonulih na kipućem asfaltu – tako je glasio naslov na naslovnici Boston Heralda dan nakon maratona.

Uvjeti su bili gotovo nemogući, organizator je molio sve sudionike na povećan oprez, pa čak i da odustanu od ovogodišnjeg maratona, što je učinilo oko 4300 trkača. Naravno, za mene odustajanje nikad nije bila opcija.

No idemo mi od početka pa ćemo doći na vrući dio.

Boston nije samo prvi grad u svijetu po kultnom maratonu koji se ove godine održao 116. put za redom. Boston je prvi studentski grad sjevernoameričkog kontinenta poznat po Harvardu koji je osnovan 1636.g. i prvi je grad s podzemnom željeznicom u SAD-u.

Dolazak u Boston čini zanimljivim slijetanje, jer pista počinje u rijeci, pa prilikom slijetanja imate osjećaj da će avion sletjeti na vodu. Aerodrom je jedan od najbližih centru grada u svijetu. Povezan je tunelom ispod rijeke i autom ste za manje od 10 min u samom centru. Boston nije veliki grad, cca 560.000 stanovnika, ali sa širom okolicom broji 4,4 milijuna. Grad djeluje vrlo ugodno za život. Ono što me oduševilo je ekološka osviještenost na koju nisam imao priliku naići u ostalim američkim gradovima. U zadnje tri godine Boston je izgradio biciklističke staze, postavljene su stanice s biciklima. Jednostavno provučete kreditnu karticu i izvučete bicikl. Prilikom vraćanja bicikla opet provučete karticu te vam se naplati korišteno vrijeme bicikla. Ukoliko ne vratite bicikl, onda vam ga naplete u cijelostiJ. Sve je više bijelih Taxi vozila marke Toyota i Nissan koji su hibridno pogonjeni, te se još malogdje može vidjeti koji stari žuti Ford. Nekoliko puta tjedno se održavaju bio marketi na kojima farmeri prodaju ekološki uzgojenu hranu. Grad Boston će ove godine uložiti 55 milijuna dolara u osvjetljenje svojih tunela led žaruljama, čime će godišnje uštedjeti 2,5 milijuna $ na električnoj energiji, a još najmanje toliko na održavanju rasvjete. Sve to ostavilo je jedan vrlo pozitivan dojam na mene jer je vidljiva jedna vrlo brza transformacija prema boljoj kvaliteti života, onoj Green.

Radi svega toga bilo mi je zadovoljstvo ulicama grada Bostona nositi majicu «LED it be! Marathon», koju sam nosio i na EXPO centru, gdje mi je prišao čak čovjek iz organizacije da mu objasnim poruku na mojim leđima te da napišem jedan članak za BAA o značenju poruke: Maratonsko trčanje i energetska učinkovitost su na prvi pogled dvije nespojive stvari, ali suradnja počiva na izdržljivosti i racionalnom trošenju energije. Kako biste izdržali trčati 42,125 km, nužna je silna energija koju je potrebno racionalno i ravnomjerno trošiti tijekom trčanja. Lighting kao tvrtka specijalizirana za energetsku učinkovitost nudi rješenja kako s malo snage postići veliki učinak u potrošnji električne energije odnosno kako postići uštedu energije. U svojim projektima svjetlotehničari Lightinga predlažu optimizaciju resursa povezanu s duljim vijekom trajanja rasvjetnih tijela, dok je kod maratona potrebno energiju tijela trošiti ravnomjerno – čimbenik koji je nužan da bi trku izdržali do kraja.

Promjena je jedini konstantni faktor u ljudskoj povijesti i mišljenja sam da mi trkači i ostali zaljubljenici u prirodu te zdrav i aktivan život imamo dužnost trčati ne samo za sebe već raditi na tome, svatko na svoj kreativan način, da svojim primjerom pozitivno utječemo i na druge ljude. Ja tako svojim trčanjem nastojim ljude potaknuti na kretanje kako bi izbjegli moguće zdravstvene komplikacije, a «LED it be! Marathon» sloganom da treba voditi računa o potrošnji energije jer ima još generacija koje dolaze iza nas.

Od malih nogu vezan sam za prirodu i aktivan život, no s trčanjem sam počeo prije dvije godine. Prijatelj Blaž me nagovorio da zajedno otrčimo Jaska polumaraton. Nakon tog svog prvog uspjeha, otvorili su mi se neki ventili u glavi. Kako radi poslovnih obveza često putujem po svijetu, uvijek sam se divio tome kako u zapadnom svijetu te u bogatim azijskim zemljama velik broj ljudi trči. Dok sam trčao Jasku razmišljao sam o poveznici između ekonomske snage pojedine države i broja ljudi koji se svakodnevno rekreiraju. Nije teško zaključiti da ambicija, strast, kompetitivnost polaze od individualaca te ako se natječeš u privatnom životu npr. u našem slučaju trčeći, ti ćeš takav biti i na svom poslu što će tvoju kompaniju činiti konkurentnijom. Što više takvih kompanija u državi imaš, to imaš jaču državu. I tako sam ja stigao preko NYC i Berlin maratona do Bostona da prijateljima i kolegama budem primjer kako kroz trčanje uvodiš disciplinu u svoj život, kako jačaš volju te kako jednim zadovoljstvom što svakodnevno pobjeđuješ svoje slabosti napreduješ na osobnom, ali i na profesionalnom nivou.

No vratimo se Bostonu. Organizacija me u Americi uvijek oduševi. 25 000 ljudi je za 2 sata školskim autobusima prebačeno na start u Hopkinton, 48km udaljen od Bostona. To jutro zle slutnje su se obistinile. Temperatura je počela divljati. Već u 6 h bilo je 19°C, a po noći je pala i kiša tako da se miris vlage iz tla jako dobro osjećao. Organizator je bio na mukama. Bilo je pitanje koliko će biti mrtvih. Elita je startala u 9.30h na temperaturi od 25°C. 15 000 ljudi guralo se pod šatorima u hladu jer je sunce nemilice jačalo. Čekanje na WC na suncu se izbjegavalo pod svaku cijenu. Onda je došao red na nas. U 10.10h krenuli smo pješice prema startnoj liniji. 40 min sam se vukao s ostalim trkačima po totalnom zvizdanu. Na digitalnom termometru na benzinskoj pumpi prije starta stajalo je 84F što je 29°C. Žena pored mene mi govori: “I am from Florida, but this is hot!”

Onako već opaljen vrućinom krenuo sam u tempu 5.20 min/km. Tako sam podesio treninge s kojima sam započeo malo prije Božića. Od Hopkintona se cesta prvih 8 km spušta uz manje hupsere. Bio sam zadovoljan kako napredujem. Po planu prolazim 10 km za 52min i onda počinje katastrofa. Spustili smo se u dolinicu u kojoj je s desne strane neko jezero, sve okruženo borovom šumom. Nema zraka. Asfalt se od lagane noćne kiše isparava i počinjem disati na škrge. Tempo kolektivno opada i počinju okrijepe s vodom na svakih cca 2 km, a ne 5 km kao što je uobičajeno. Ne možeš držati ritam. Svi grabe po tri čaše vode. Voda je topla jer su se bidoni u kamionima ugrijali, zalijevaš se i piješ, drugačije ne ide. Prestajem gledati na sat na 15. kilometru. Tijelo nakon zimskog perioda treninga nije bilo aklimatizirano. U glavi mi se javljaju poruke organizatora da treba usporiti pace.

Trka za željenim rezultatom od 3.45h za mene je gotova. Odlučujem uživati u atmosferi koju su stvarali navijači i navijačice, a ne ići na rezultat i moguće ostati zakinut za oboje. NYC maraton je priča za sebe. Atmosfera koju tamo naprave navijači i o kojoj svi pišu i pričaju, ne postoji nigdje drugdje na svijetu. I ja sam bio tog mišljenja dok se nisam našao na paklenoj cesti za Boston. Svako domaćinstvo uz cestu je sudjelovalo u potpori trkačima. Ljudi su sat-dva, koliko prolazi povorka trkača pored njihovih kuća, nesebično vodom zalijevali trkače, točili hladnu vodu, iznosili stare krpe koje su močili kako bi se trkači osvježili. Vidio sam kako ljudi izlaze iz supermarketa noseći u kutijama na desetke ledenih lizalica koje su dijelili trkačima. To su bili jedinstveni trenuci u kojima je trčanje prestalo biti individualan sport. Svi su bili jedno, navijači, trkači, medicinsko osoblje, volonteri, policajci, vatrogasci. Svi su imali jedan cilj, uspješno dovesti noge trkača preko završne linije. Ljudi koji žive uz 116 godina staru maratonsku stazu, znali su svakom trkaču dati osjećaj herojstva. Punim plućima sam se predao uživanju atmosfere pa je moje trčanje u jednom trenutku više nalikovalo zabavi nego maratonu.

Došao je na red Wellesley, ženski koledž, gdje djevojke kreiraju legendarni vrišteći tunel. Atmosfera je podsjećala na doba Beatlesa, kada su obožavateljice ludile za članovima benda. Tu padaju poljupci i zagrljaji muškim trkačima! Onda je na 25. kilometru bila grupa Austrijanaca, mojih prijatelja za koje sam skačući izvodio foto session i pritom se dobro izmorio. Na 30. kilometru sam naletio na ekipu s hladnim pivom. Nakon toliko ispijene tople vode, žudio sam za hladnim pivom! Tako mi je pasalo, kao nikada do sad. Nakon piva sam opet trčao kao lud idućih 5km. Moj dobar stari 5.20 tempo. Ali tu priči nije bio kraj.

Naletio sam na lika navijača koji je bio obučen u Spidermana. E pa ne mogu proći pored Spidermana, a da se ne slikam za svog četverogodišnjeg sina. Tu smo snimili videoklip i malo se glupirali, svidjela mu se moja majicaJ. Nastavih dolje niz legendarni Heartbreak hill i zadnjih 4km kroz Boston uletavam u gradsku vrućinu i trkače koji hodaju. Više ih hoda nego trči. Temperatura na displeju od ljekarne pokazuje 93F (34°C). Padam u tempu i počinjem hodati. Postajem kolektivna žrtva, posustajem, gadim se sam sebi jer sam rekao da na maraton dolazim trčati, a ne hodati. Vadim mobitel i vidim sms od svog prijatelja imenjaka maratonca: “Jesi živ?” Zabrinuo se čovjek. Trenirali smo zajedno preko zime, on za Beč. Zna da bih već trebao biti u hotelu. Bio sam na stazi već 4.10h. Zovem ga da me digne, da mi pokrene noge. Zovem i svoju suprugu. Bodre me i izvlače iz psihičke krize. Krećem se, opet trčim, opet sam jak. Bole me pluća, ali idem. Vadim fotić 500 m prije finiša, snimam atmosferu. Vidim Hrvatsku zastavu kako se vijori zajedno s ostalim zastavama trkačkih država, i ponosan sam jer je tu radi mene. Poseban osjećaj. Ulazim u cilj 4.36h. Ne želim niti pogledati vrijeme na satu.

Kad ono naletim na Mladena Vukoju, Hrvata koji se registrirao kao Nijemac jer živi u Njemačkoj. Zagrlimo se junački s medaljama oko vrata. Mladen je išao 3:55h, a želio je ispod 3:30h. Kaže, nije išlo. Mladen se popeo na stup i poljubio hrvatsku zastavu te zaradio aplauz publike s tribina. Tražim svog prijatelja iz Beča. Ne mogu ga naći. Planirao je ići 3:20h.Treba biti tu negdje na pivi. Došao je 1h iza mene, dehidrirao je. Taj dan od utrke je odustalo oko 4 300 trkača, 2 200 trkača zatražilo je medicinsku pomoć, jedan je spašen od srčanog udara. 5 dana nakon maratona na BAA Facebooku su objavili da je 15 trkača još uvijek u kritičnom stanju u bolnici.

Nakon slikanja u cilju i tuša otišao sam na klupu s pogledom na Atlantski ocean. Uzeo sam nekoliko limenki piva i bacio pogled u daljinu, prema Zagrebu. Poruke su samo dolazile. Dok sam se dopisivao s meni dragim ljudima, na mome licu su se izmjenjivale suze i osmijeh.. Emotivno sam se ispraznio nakon nadrealnih slika silne potpore navijača, silne snage maratonaca da završe utrke i onih ružnih slika, maratonaca koji su se srušili pored ceste i čekali pomoć. Postavio sam si cilj i ostvario ga. To je sloboda. Tako lijep osjećaj!

Istrčao i napisao: Berislav Sokač

Zoran Vakula prognozira vrijeme za SHKM u Sisku

Organizacijski odbor SHKM osmislio je promotivni radijski jingl za bolju promociju Susreta hrvatske katoličke mladeži 5. i 6. svibnja 2012. godine u Sisku i Sisačkoj biskupiji. Naime, Sisak je grad na tri rijeke, a zaštitnik grada Siska i Sisačke biskupije je Sveti Kvirin koji je umro mučeničkom smrću na način da su mu mučitelji stavili oko vrata mlinski kamen i potopili ga u rijeci Sabariji. Nadalje geslo Susreta je tekst iz Prve Ivanove poslanice „U svjetlosti hodimo“. Stoga je jingl zamišljen kao dio izvještaja vremenske prognoze u kojem Sisak i Sisačka biskupija očekuje „svjetlosnu rijeku“ mladih. Poznati pak prognostičar gospodin Zoran Vakula u jinglu izvještava o novom prirodnom fenomenu svjetlosne rijeke. Sadržaj jingla su osmislili uz već spomenutog Zorana Vakulu, Antonija Tomazinić, Blaženka i Dražen Jančić, te Antun Sente. Želja je organizatora SHKM da se ovaj jingl „vrti“ na mnogim radiopostajama diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine.

Akreditacije za medijsko praćenje SHKM u Sisku

Medijske kuće, novinari i fotoreporteri zainteresirani za praćenje Susreta hrvatske katoličke mladeži u Sisku 5. i 6. svibnja 2012. godine zahtjev za akreditaciju mogu uputiti elektronskim putem od 23. travnja do 1. svibnja na email adresu Ureda za odnose s javnošću Sisačke biskupije mediji@biskupija-sisak.hr. U prijavi je potrebno navesti naziv medija, ime i prezime novinara, kontakt telefon i email adresu. Ukoliko novinarska kuća dolazi s vozilom u prijavi je potrebno navesti registarsku oznaku vozila i tip vozila (osobno vozilo, kombi itd.).

Predstavnici medija svoje akreditacije mogu podići od 1. svibnja do 4. svibnja u Uredu za odnose s javnošću Sisačke biskupije, Trg bana Josipa Jelačića 1, Sisak od 8 do 16 sati, odnosno na sam dan Susreta od 7 do 12 sati.

Press centar smješten na mjestu središnjeg misnog slavlja biti će otvoren za rad predstavnicima medija u subotu 5. svibnja od 12 do 20.30 sati. Unutar Press Centra postojat će mogućnost naknadne akreditacije i mogućnost besplatnog korištenja internet veze putem HotSpota.

Medijske kuće s posebnim zahtjevima molimo da taj zahtjev upute Uredu za odnose s javnošću Sisačke biskupije na email mediji@biskupija-sisak.hr ili na telefon 044/544-560 najkasnije do 30. travnja.

Sve dodatne informacije, kao i program Susreta možete potražiti na stranicama Ureda za pastoral mladih Sisačke biskupije www.mladisb.hr

Pripremite se za akcije "Kupujmo hrvatsko" i "Vrijedne ruke"

24.04.2012.

Hrvatska gospodarska komora i ove godine nastavlja najveću nacionalnu akciju "Kupujmo hrvatsko", kao i akciju "Vrijedne ruke" koje će se od svibnja do rujna održati u dvadeset hrvatskih gradova.

Akcija "Kupujmo hrvatsko" koja se provodi već 14 godina nastoji promovirati kvalitetne domaće proizvode, nosioce znakova "Izvorno hrvatsko" i "Hrvatska kvaliteta", s ciljem osvješćivanja važnosti kupovine takvih proizvoda kako bi se pridonijelo povećanju ukupne konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, ali i očuvanju našeg nacionalnog identiteta.

Znakovi kvalitete jamče kvalitetu proizvoda, osiguravaju im lakši proboj na svjetska tržišta te ulijevaju povjerenje potrošačima. Znak "Hrvatska kvaliteta" do sada je dobilo 235 proizvoda, dok znak "Izvorno hrvatsko" nosi 116 proizvoda.

Od prošle godine se u sklopu "Kupujmo hrvatsko" održava i akcija "Vrijedne ruke" koja nastoji promovirati proizvode i proizvođače vrijednih ruku koji svojim radom, znanjem i umijećem pridonose razvoju različitosti hrvatskoga gospodarstva, a istodobno ostvaruju dobrobit za sebe i svoju obitelj.

Trenutna tržišna situacija zahtjeva više nego ikad poticaj za kupnjom domaćih kvalitetnih proizvoda. Proteklih su godina građani iskazali izniman interes za akcije "Kupujmo hrvatsko" i "Vrijedne ruke" što daje poticaj HGK za daljnji razvitak i unaprjeđenje akcija kazala je koordinatorica akcije i direktorica Sektora za trgovinu HGK Milica Rakuša-Martulaš u povodu početka nove akcije.

Kupac.hr

Odbojkaški kamp Zagrebačkog odbojkaškog saveza Silba 2012

Već desetu godinu za redom, Zagrebački odbojkaški savez
organizira ljetni odbojkaški kamp na Silbi.
Ove godine kamp se održava u vremenu od 18. - 25.06.2012. godine, a predviđen je za djevojčice i dječake rođene 1996. godine i mlađe.
Detaljne informacije kao i prijavu za sudjelovanje na kampu možete nas kontaktirajte putem emaila ili telefona.
E-MAIL: zos@zg.t-com.hr
TELEFON: (01) 6398-543, (01) 6398-542

Izabrane skladbe za Krapinafest

Festival duhovne glazbe Krapinafest održat će se 19. svibnja u 19 sati u festivalskoj dvorani u Krapini.

Prosudbena komisija 16. festivala duhovne glazbe Krapinafest 2012. u sastavu predsjednik komisije o. Petar Antun Kinderić, o. Franjo Jurinec, voditeljica zbora Bolji svijet Marija Benc i glazbenica Vera Mikša izabrala je 28 izvođača i skladbi za nastup na ovogodišnjem festivalu.

Organizatori festivala su Zbor Bolji svijet i Franjevački samostan Krapina čija je želja da se kroz Krapinafest, koji je promotivnog karaktera a ne natjecateljskog, promiče suvremena duhovna glazba i nova evangelizacija.

Na Krapinafestu 2012. nastupit će:

Aledory - Želim slijedit ga
Angeljeki z rjeke Jordan – Povratak
Anita Nježić - Klanjam se Krvi Presvetoj
Anita Vincek – Isuse, vodi me
Antonio Tkalec – Ti si predivan
Davor Terzić – Tko sam ja
Dragutin Hrastović – Kralj ljubavi
Eleonora Dobrović – Tvoj nebeski sjaj
Gordana Ivanjek – Vrati nam osmijeh
Ivan Benc – Tvoj put
Ivo Šeparović – O, brate moj
Kvartet Gubec – Mir i dobro
Ljubo Vuković – Za tobom
Maja Varga – Svet je Gospod
Matija Martinčević – Oče moj
Mirjam Vida Blagojević – Agonija
o. Miroslav Petac – Molitva
Nikolina Fišter – Novi dan
Tihomir Kožina – Ljubav je Bog
Veronika Jambrek – Za ljubav se razdati
Veronika Kamenar – Živi plamen
VIS Adonai – Anđele mili, čuvaru moj
Vokalni ansambl Krunica – Ljubavi Kristova
Vokalni ansambl Lira – Samo ljubav
Zdravko Marković – Živimo u ljubavi Njegovoj
Zoran Hornjak – Budi uvijek uz mene
Zvijezde mira – Krist je zakon
Željko Kokorić – Isuse, Ti si naša vjera

Izvor: Laudato/IKA

TEOLOŠKI ČETVRTAK

TEOLOŠKI ČETVRTAK koji će se održati 26. travnja 2012. godine

Tema ovoga četvrtka je: VJERA U KRIZI

Uvodna izlaganja imat će: dr. Ante VUČKOVIĆ i dr. s. Marija PEHAR

Susret će se održati u Dvorani II
Nadbiskupijskog pastoralnog instituta.
Početak je u 19 sati.

Susret s obiteljima župe Pohoda BDM u Sisku

23.04.2012.

Kao dio organizacije smještaja za mlade na SHKM-u Sisak 2012 u nedjelju 22. travnja u 16h, vlč. Branko Koretić, povjerenik za pastoral mladih i župnik župe Pohoda BDM u Sisku imao je susret s obiteljima svoje župe.
Kao uvod pustio im je video svih dosadašnjih SHKM susreta i spot himne susreta u Sisku. Pojasnio je i svrhu susreta; da se mladi ohrabre živjeti kako su u kršćanskim obiteljima odgajani, da budu svjedoci svojeg uvjerenja.

Razlog susreta je i što se mladi vole družiti, a ovako im se nude dobre stvari bez negativnosti.
Župnik je pojasnio obiteljima logo i geslo susreta koje je uzeto iz Ivanove poslanice- gdje se pojavio razdor i hereza među onima koji nisu vjerovali u Isusa.
To je stvorilo pomutnju onom malom broju vjernih, ali Ivan im se obraća i govori: Pustite ih, vi živite svoj život i svoje uvjerenje.
Za mlade ljude se pitaju kojim putem krenuti, geslo im poručuje: U svjetlosti hodimo!
Taj put traži žrtvu, odvažnost, hrabrost, i neće im biti lako, ali isplati se, i nagrada ih
Obiteljima je prezentirana Kvirinova svjetiljka s kojom su se imali priliku upoznati na Sv. misama i klanjanjima, kao i s njezinim značenjem.
Svjetiljka je ohrabrenje mladima i obiteljima u koje oni dolaze.
Susret će obogatiti obitelji, njihove ukućane, njihove živote, a ujedno će obitelji obogatiti mlade.
Objašnjene su i tehničke stvari, po pitanju dolaska mladih u njihove domove, koji se očekuje između 20.30 i 21.00. te što je sve nužno mladima pripremiti, a predstavljen je i pretprogram te program Susreta.
Nedjeljno misno slavlje u 11 sati u novoj župnoj crkvi Sv. Marije Kraljice Mira, bit će ujedno test izdržljivosti za novoizgrađenu crkvu, našalio se na kraju župnik, te zahvalio svim obiteljima što su nesebično otvorile vrata svojih domova i odlučile mladima dati dio svoje kuće, stana a i naposljetku samih sebe, te time postati dio ovog veličanstvenog događaja koji nas čeka.
Obitelji župe Pohoda BDM, njih oko 400, smjestile su nešto više od 1000 mladih u svoje domove, što je među najvećim brojem u Biskupiji.
TG

Predstavljanje SHKM-a Sisak vjernicima župe sv. Petra u Ivanić-Gradu

U četvrtak navečer, 19. travnja 2012. god., predstavljen je Susret hrvatske katoličke mladeži u Sisku.
Župnik, ujedno i generalni vikar Sisačke biskupije, mons. Josip Ćorić, dipl. teolog Mileo Todić (koordinator mladih za Ivanićgradski dekanat) te Valentina Kanić, voditeljica Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve Sisačke biskupije upoznali su okupljene vjernike s povijesti susreta hrvatske katoličke mladeži, svrhom njihovog održavanja, vrijednostima koje se kroz njih aktualiziraju te obilježjima sedmog susreta koji će se uskoro održati u Sisku.

U prvom dijelu, vjernicima se kroz prikazivanje kratkog filma Ureda za pastoral mladih HBK približila povijest i atmosfera susreta, objasnilo geslo, logo i pustila himna Susreta u Sisku te predstavio njegov detaljni program. U drugom dijelu je Valentina Kanić govorila o vrijednostima solidarnosti, supsidijarnosti, povjerenja i zajedništva koje se ostvaruju kroz Susret na župskoj i biskupijskoj razini kao osnovama susreta hrvatske katoličke mladeži s dugoročnim učinkom. Kod govora o solidarnosti osobito je naglašen humanitarni karakter Susreta u Sisku kao svojevrsni odgoj za solidranost, a spomenuto je i da je načelo solidarnosti ono na kojem se temelji volonterstvo.
Supsidijarnost se očituje u smještaju mladih u obiteljima nasuprot mogućnosti da viša instanca (župa ili grad) smjesti mlade u dvorane, kao i u organizaciji nedjeljnog dijela Susreta koji je prepušten samim župama. Župe tako mogu najbolje prezentirati svoje kraj i njegove specifičnosti, a stanovnici tog područja ostvariti svoj kreativni potencijal.
Susretima se vraća i povjerenje među ljudima, koje je, kako pokazuju zadnja istraživanja, prilično nisko u hrvatskom društvu.
U zadnjem dijelu, Mileo Todić je predstavio aktivnosti koje su do sada poduzete u vezi pripreme za Susret – od pronalaska ljudi za smještaj gostiju, javnih akcija poput dijeljenja letaka i radio-emisija u kojima se predstavljao Susret, katheza mladih i njihove izrade poklona za goste do suradnje s Turističkom zajednicom Ivanić-Grad.
Tom je prilikom i najavljena izložba „Svjetlost oko nas“ autorice Zorice Turkalj, koju će u utorak, 24. travnja otvoriti mons. dr. Vlado Košić.
U zaključnom dijelu predstavljeni su podaci o broju mladih smještenih u obitelji i druga mjesta, način dočeka mladih po njihovom dolasku u Ivanić-Grad te nedjeljnom programu Susreta te ostavilo vremena za dodatna pitanja.

Predstavljanje SHKM-a Sisak vjernicima župe sv. Petra u Ivanić-Gradu

U četvrtak navečer, 19. travnja 2012. god., predstavljen je Susret hrvatske katoličke mladeži u Sisku.
Župnik, ujedno i generalni vikar Sisačke biskupije, mons. Josip Ćorić, dipl. teolog Mileo Todić (koordinator mladih za Ivanićgradski dekanat) te Valentina Kanić, voditeljica Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve Sisačke biskupije upoznali su okupljene vjernike s povijesti susreta hrvatske katoličke mladeži, svrhom njihovog održavanja, vrijednostima koje se kroz njih aktualiziraju te obilježjima sedmog susreta koji će se uskoro održati u Sisku.

U prvom dijelu, vjernicima se kroz prikazivanje kratkog filma Ureda za pastoral mladih HBK približila povijest i atmosfera susreta, objasnilo geslo, logo i pustila himna Susreta u Sisku te predstavio njegov detaljni program. U drugom dijelu je Valentina Kanić govorila o vrijednostima solidarnosti, supsidijarnosti, povjerenja i zajedništva koje se ostvaruju kroz Susret na župskoj i biskupijskoj razini kao osnovama susreta hrvatske katoličke mladeži s dugoročnim učinkom. Kod govora o solidarnosti osobito je naglašen humanitarni karakter Susreta u Sisku kao svojevrsni odgoj za solidranost, a spomenuto je i da je načelo solidarnosti ono na kojem se temelji volonterstvo.
Supsidijarnost se očituje u smještaju mladih u obiteljima nasuprot mogućnosti da viša instanca (župa ili grad) smjesti mlade u dvorane, kao i u organizaciji nedjeljnog dijela Susreta koji je prepušten samim župama. Župe tako mogu najbolje prezentirati svoje kraj i njegove specifičnosti, a stanovnici tog područja ostvariti svoj kreativni potencijal.
Susretima se vraća i povjerenje među ljudima, koje je, kako pokazuju zadnja istraživanja, prilično nisko u hrvatskom društvu.
U zadnjem dijelu, Mileo Todić je predstavio aktivnosti koje su do sada poduzete u vezi pripreme za Susret – od pronalaska ljudi za smještaj gostiju, javnih akcija poput dijeljenja letaka i radio-emisija u kojima se predstavljao Susret, katheza mladih i njihove izrade poklona za goste do suradnje s Turističkom zajednicom Ivanić-Grad.
Tom je prilikom i najavljena izložba „Svjetlost oko nas“ autorice Zorice Turkalj, koju će u utorak, 24. travnja otvoriti mons. dr. Vlado Košić.
U zaključnom dijelu predstavljeni su podaci o broju mladih smještenih u obitelji i druga mjesta, način dočeka mladih po njihovom dolasku u Ivanić-Grad te nedjeljnom programu Susreta te ostavilo vremena za dodatna pitanja.

25. godina Uskrs cupa

25 godina je prošlo od prvog Uskrs kupa, koji su organizirali mladi župe sv. Petar Apostol iz Vlaške ulice u Zagrebu i to davne 1987. godine. Taj prvi Uskrs kup odigrao se na športskim terenima na Kozjaku, a glavni organizator je bio naš župljan i sadašnji član župnog pastoralnog vijeća sv. Petar Apostola Krešimir Buntak. Uz Krešimira, u organizaciji je sudjelovao i njegov brat Tomislav, također sada član ŽPV sv. Petar Apostol , koji je kasnije postao i predsjednik Katolika na djelu, začetnika Katolične malonogometne lige. Uskrs kup 2012 održan ovog vikenda, 21. i 22.4., a detaljnije o svemu čitajte u nastavku.

Iz tog prvog Uskrs kupa krenulo je sve. Uskrs kupovi su se nastavili odvijati svake godine, no zbog rata, nekoliko godina se nisu održali. Nakon rata, Uskrs kupovi su se nastavili, a onda se 1998. godine krenulo i sa Katoličkom malonogometnom ligom. Kao što smo i spomenuli, ligu je pokrenulo Športsko društvo Katolici na djelu sa Tomislavom Bunatakom kao predsjednikom. Liga i kupovi se i danas uspješno održavaju i na tome se možemo zahvaliti našim župljanima.

Naravno, kada se priča od Uskrs kupu i KMNL-u, mora se spomenuti dugogodišnjeg župnika, monsignora Matiju Stepinca. Inicijalna ideja Uskrs kupa bila je njegova i na njegovu inicijativu sve je i krenulo. Naš Matija je uvijek bio sportaš u duši pa je tako i na njegovu inicijativu osnovano i Športsko društvo Sv. Petar koje je danas najbrojnije društvo koje se natječe u KMNL-u. Možemo samo još jednom reći, Matija hvala Vam na svemu!

Ove godine Uskrs kup održan je u malom nogometu u seniorskoj, krizmaničkoj i prvopričesničkoj konkurenciji te u mješovitoj odbojci za seniore.

I na kraju, ali i najvažnije, 25 godina Uskrs kupa proslaviti će se svetom misom u našoj župi Sv. Petra. Naš dobri župnik, velečasni Josip Golubić, prihvatio je ideju da se misno slavlje održi tamo gdje je i sve počelo. Misa počinje u 18:30, a nakon mise biti će podjela nagrada za pobjednike i prigodno druženje.

SHKM Sisak 2012 - novosti

Sisak se bliži.
Doslovce zazivam Zadar i njihov jako dobar press centar.
Sisak je nešto drugo. Za njih mediji nisu ono sa čime se treba bavit.
Kako onda da se objektivno radi.
Na Sisak info kao i na službenim stranicama Grada Siska uopće nema informacija o susretu.
Na stranicama Sisačko - moslovačke županije niti jedna rečenica o susretu.
11 dana prije susreta sve dolazi na kapaljku ili u odabrane medije u koje ne spadaju i Davorove novosti.
Razmišljam o odustajanju odlaska u Sisak jer zbilja ne znam što i kako radit i biti objektivan.

TEOLOGIJA TIJELA, IV. DIO

TEOLOGIJA TIJELA, IV. DIO

Otkupljenje spolnosti

"I mi koji imamo prvine Duha, i mi u sebi uzdišemo iščekujući posinstvo, otkupljenje svoga tijela." Rm 8, 23

Utorak, 24. 4. 2012. u 20h u SD "Stjepan Radić", u kino dvorani Forum
Srijeda, 25. 4. 2012. u 20h kod crkve Sv. Mati Slobode - Jarun

voditelj: don Damir Stojić, SDB
Studentski kapelan

SLOBODA I NAVEZANOST - SKAC

Tema vjeronaučnog susreta za danas u 20.00
SLOBODA I NAVEZANOST - budi svoj!

Sloboda je stanje u kojem možeš biti ono što jesi. U kojem mogu zabljesnuti tvoje iskonske čežnje i povesti te k onome što je tvoja stvarna radost. Tek onda kad si slobodan pravo vidiš stvarnost oko sebe. Navezanosti te pak otimaju od slobode, i više nisi svoj. One te vežu i svezuju, tako da, duhovno sputan, ne možeš krenuti za onim što bi inače htio. Kad si navezan, nisi kadar niti uvidijeti što je tvoja prava radost.

Budi svoj, u svemu budi svoj – da slobodno možeš ići kroz život – i izabrati biti Božji.

U ponedjeljak ćemo govoriti upravo o tome: kako u svemu biti svoj, da bi bio Božji.

Danas u 20.00 sati. – samo za mlade!
Vjeronauk vodi Pater Ike

U EMISIJI "BUDIMO MLADI" U PONEDJELJAK, 23.04. U 20.31 na HKR-u

- Raspitat ćemo se koliko bi mladih moglo sudjelovati 5. i 6. svibnja na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Sisku, ali i koliko ih dolazi iz Subotičke biskupije, kao i Kotorske biskupije u kojoj mladim mjesna Crkva iz godine u godinu sve više osmišljava slobodno vrijeme.
- Upoznajte i novu nacionalnu predstavnicu Salezijanske mladeži, a saznajemo i što očekuje naše predstavnike na 22. Igrama salezijanske mladeži u Krakowu.

Izlet na Sljeme

20.04.2012.

Ove subote 21. travnja SKAC vas poziva na izlet na Sljeme. Okupljanje će biti u 9:00 kod tunela u Gračanima. Na vrhu ćemo imati svetu misu u crkvi Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata. Nakon toga slijedi agape (ručak na koji svatko donosi ponešto).
Vidimo se...

Croatia bus, Zagreb - Sarajevo - Zagreb

Poštovani putnici,
od dana 20.4.2012. Croatia – Bus u suradnji sa svojim partnerom Centrotrans – Eurolines na liniji Zagreb – Sarajevo – Zagreb s polascima iz Zagreba i Sarajeva u 06:30 uvodi akciju
PROMO CIJENA SARAJEVO.

Svaki dan za polazak u 06:30 iz Zagreba i iz Sarajeva za prva dva putnika koja kupe voznu kartu odobrava se 50% popusta na cijenu vozne karte.
Akcija vrijedi isključivo za kupovinu karata na autobusnim kolodvorima Zagreb i Sarajevo.
Akcija važi i za jednosmjerne i za povratne karte.
U slučaju kupovine povratne karte, prvo putovanje mora biti s polaskom u 06:30 a povratno putovanje po želji putnika.

Isto tako, STUDENTIMA se na istoj liniji odobrava 20% popusta na kupovinu jednosmjerne i povratne vozne karte.
U slučaju da student kupi jednu od prve dvije karte, popusti se ne spajaju nego student bira koji će popust odabrati.
Ova akcija vrijedi za sva prodajna mjesta linije Zagreb – Sarajevo – Zagreb s polascima u 06:30.

Podsjećamo također svoje putnike da je na svim našim linijama ZAGREB/SARAJEVO (06:30, 12:30 i 22:00) vrijedi akcija KUPIŠ PET (5) KARATA – ŠESTA (6) KARTA GRATIS.
Za ovu akciju potrebno je sakupiti 5 istovrsnih karata na svoje ime i prezime kako biste ostvarili pravo na šestu kartu.

Drugi festival hrvatskih digitalizacijskih projekata

19.04.2012.

Drugi festival hrvatskih digitalizacijskih projekata održat će se 19. i 20. travnja 2012. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Svrha je Festivala hrvatskih digitalizacijskih projekata predstaviti projekte digitalizacije kulturne i znanstvene baštine u hrvatskim baštinskim ustanovama te razmijeniti iskustva i znanja iz područja digitalizacije, primjene normi, korištenja informacijskih tehnologija, provođenja nacionalnog programa digitalizacije te osiguranja bolje dostupnosti podataka o digitaliziranoj građi. Na Festivalu će biti predstavljeni projekti digitalizacije knjižne građe, zvuka i vizualne građe, a posebno će biti okupljeni i predstavljeni projekti digitalizacije zavičajne građe te projekti povezani s primjenom novih medija.

Drugi dan Festivala pod nazivom Građa u fokusu ove je godine posvećen digitalizaciji starih novina kao iznimno traženoj i krhkoj građi koja se čuva u našim baštinskim ustanovama. Prijenosom novina u digitalni oblik osigurava se zaštita izvornika starih novina, a objavom na mreži njihova šira dostupnost. Digitalizacija starih novina otvara niz stručnih, tehničkih i organizacijskih pitanja koja ćemo razmotriti kroz nekoliko uvodnih izlaganja i raspravu o sljedećim temama:
– strategija i koordinacija digitalizacije starih novina
– metapodaci i zajednički put prema Europeani
– izazovi skeniranja i obrade starih novina
– digitalizacija inozemne Croatice.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu poziva vas na Noć knjige

U povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja), Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu poziva vas u ponedjeljak, 23. travnja 2012., od 18 do 1 sat, na manifestaciju Noć knjige.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u 18 sati održat će se središnji događaj Manifestacije – tribina Knjiga u krupnom planu, na kojoj će ugledni predstavnici domaćeg političkog, kulturnog i javnog života razgovarati o položaju knjige u Republici Hrvatskoj.
Nakon tribine sudionici će moći pogledati izložbu vrijednih prijevoda iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu – Čitamo se…

Istog će se dana u predvorju Knjižnice održati Međunarodno javno čitanje, u sklopu kojeg će diplomatski predstavnici, članovi uglednih međunarodnih institucija u Hrvatskoj i studenti čitati odabrane književne tekstove na izvornim jezicima te na hrvatskom jeziku.

Tijekom Manifestacije u velikom predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu postavit će se stolovi za BookCrossing. Korisnici, ali i cjelokupna zainteresirana javnost, mogu ostavljati knjige koje žele podijeliti s drugima te također uzeti neke knjige koje bi i sami voljeli pročitati. Nakon čitanja knjige se vraćaju u Knjižnicu i stavljaju na mjesta koja su označena kao mjesta razmjene.

Uskrscup 2012 najava

Uskrscup 2012

I ove godine održat će se najstarije natjecanje u sportu župa Grada Zagreba i šire. Organizator natjecanja je povjereništvo za sport Zagrebačke nadbiskupije. Turnir će se održat u subotu i nedjelju 21 i 22. travnja 2012.
Turnir se igra u malim nogometu za seniori, prvopričesnici i krizmanici i u odbojci mješovita.
Na turniru u malom nogometu za seniore koji se igra na terenima u Kušlanovoj ulici u Zagrebu nastupaju ove ekipe: Sv. Petar SV, Sv. Mati Slobode 2, Marija Majka Crkve, Sv. Petar 1, Bezgrješno Srce Marijino, Sv. Barbara, Sv. Martin, Blagovijest NG, Sv. Marko Križevčanin, Bl. Ivan XXIII., Sv. Petar 3, Sv. Nikola Biskup i Marija Kraljica. Ekipe su podjeljenje u tri grupe. U subotu se igra po grupama, dok je u nedjelju završnica.
Turnir u malom nogometu za prvopričesnici koji se igra u popodnevnim satima u subotu u Kušlanovoj nastupaju ove ekipe: Sv. Marko Križevčanin 1, Sv. Marko Križevčanin 2, Sv. Petar, Sv. Mati Slobode, Marija Pomoćnica, Sv. Martin 1, Sv. Marko Križevčanin 3.
Turnir u malom nogometu za krizmanike koji se igra na terenima terenima Keglić (Trg Austrijske republike), nastupaju ove ekipe: Sv. Mati Slobode, Krist Kralj, Sv. Nikola Biskup, Sv. Petar, Bl. Ivan XXIII., Sv. Ivan ap. i ev. Krizmanici igraju samo u subotu. Prvo će igrat po skupinama i na kraju za pobjednika.
Za odbojku mješovita koja se igra u subotu u dvorani u Dobojskoj nastupaju ove ekipe: Navještenje BDM *V. Gorica, Maria Auxilium *Knežija, Sv. Nikola Tavelić *Kustošija, Sv. Petar *Centar, Sv. A. Padovanski *Sesv. Sela, Sv. Josip *Trešnjevka, Uznesenje BDM *Savski Nart. Turnir se igra u subotu cijeli dan. Od 8:15 kada počinje prva utakmica do 19 sati kada je finale.
Turnir će završit misom i dodjelom nagrada u nedjelju u crkvi sv. Petar u Vlaškoj ulici u Zagrebu koja počinje u 18:30 sati.

Davor Seljan, promotor KMNL-a i KOL-a.

Susret glazbenih urednika i direktora radio i TV postaja

17.04.2012.

Susret glazbenih urednika i direktora radio i TV postaja, jedinstveni društveni događaj 2012. godine, započeo je danas u 11 sati u Pastoralnom centru sveti Bono, Samostanska 5, u Vukovaru.

Zanimljivo i nesvakidašnje druženje u herojskome Vukovaru, osmislili su organizatori Bonofesta - festivala duhovne glazbe. Želja im je na jednom mjestu okupiti glazbene urednike iz različitih radijskih i TV postaja Lijepe Naše kako bi zajedno razmatrali i razmišljali o vrijednostima duhovne glazbe.

U programu koji će trajati oko sat i pol sudjelovati će sljedeći gosti: Dražen Živić, mladi iz Vukovara, Ivana i Marija Husar, Miro Vidović, Ivica Šola, Ksenija Abramović, Mirko Mataušić i Juraj Hrvačić.

Izvor: Laudato

Amnesty vikend u Dokukinu

Kao što smo nedavno najavili, u sklopu kampanje “Hoćemo potpis!” i u suradnji s Dokukinom organiziramo “Amnesty vikend u Dokukinu”. U 4 dana trajanja ovog događanja, 19.-22.04., bit će prikazana 4 dokumentarna filma (“Tražili smo radnike, a došli su nam ljudi”, “Blokada”, “Jesam li sretna” i “Moj bosonogi prijatelj” ).
Filmske projekcije su besplatne te će biti popraćene dodatnim programom, gdje ćemo ugostiti zanimljive govornike.
Otvaranje “Amnesty vikenda u Dokukinu” je u četvrtak, 19.04. s početkom u 19 sati, u prostorijama Dokukina u Zagrebu – Katančićeva 3.
Vidimo se!

Kamo na ljeto 2012.

Ljeto će brzo tako da polako razmišljamo kako ga dobro iskoristit.
Od projekata koji će sigurno ići kako doznajem bit će slijedeći:
- Kamp za mlade Modrave.
I ove godine idu u redovnim terminima.
Dobna granica je 30 godina s time da je za duhovne vježbe koje će se održat u zadnjem terminu 35 godina.
Pripreme su u tjeku.
Čim dobijem kakvu informaciju stavljam.

- Krapanj:
Ove godine zbog velikog interesa idu po dva ternima za srednjoškolce i dva ternima za studente i radničku mladež
08.07. - 15.07. Srednjoškolci I
15.07. - 21.07. Srednjoškolci II
29.07. - 05.08. Studenti i ostala mladež I
05.08. - 12.08. Studenti i ostala mladež II
Prijava:Do popunjenosti u tajništvu u Zagrebu na telefon 01/4814 576 ili 01/4814 589 utorkom i četvrtkom od 15 do 18 sati. Za potvrdu rezervacije potrebno je u roku od tri dana nakon prijave uplatiti avans od najmanje 10 % na račun Zagrebačke banke, br. 2360000-1101620926. Avans se vraća samo u opravdanim slučajevima odustajanja.

- Mladifest - Međugorje. 1 do 6. kolovoza.
I ove godine će se održat mada se nešto govorilo da ga više neće biti.
Ako se planira ići trebalo bi se več sada prijavit za smještaj jer kada je fest smještaj je ne moguće naći.
Šatorskog naselja kako znam opet će biti ali ne znam gdje.
Svakako će se pokušat naći smještaj za svakoga tko planira doći na fest.

Bit će još nekoliko projekata ali o tome kada dobijem informacije.
Davorove novosti će pratit događanja na terenu tako da ćim nešto doznam stavljam.

KMNL - Split

KMNL Split kako doznajem igra se redovno.
Za prvaka vodi se jaka borba tako da će zadnje kolo odlučivat tko će na završnicu u Sarajevo.
Evo tablice
1 KMNL
1. Kman
2. Gospa od Otoka
3. Dugi Rat
4. Konkatedrala
5. Kamen
6. Kraljica mira
7. Sv.Obitelj
8. Pujanke
9. Sv.Dominik
10 .Brda
11. K.Lukšić

II KMNL, Skupina A
1. CBS
2. K.Sućurac
3. K.Novi
4. Sv.Ante, Seoca
5. Sv.Luka, Trnbusi
6. Kučine
7. Dugopolje

II KMNL, Skupina B
1. Mejaši
2. Trstenik
3. Srinjine
4. Sućidar
5. Stobreč
6. Gornje Sitno
7. Dubrava

Ruski Sberbank predstavljen prvi put nakon preuzimanja Volksbanka

16.04.2012.

Ovo stavljam na blog jer sam od kada sam prešao iz ZABE kod njih dobio puno. Ono što je najvažnije da osoblje banke toliko susretljivo i ljubazno da je to za ne povjerovat.
Jako se malo čeka, nema gužve.

Na današnoj se press konferenciji konačno i formalno predstavila uprava Sberbanka, prvi puta nakon (u nekoliko navrata najavljenog) preuzimanja Volksbank Internationala. Riječ je o banci koja posluje već 170 godina, a u Rusiji ostvaruje 47% ukupnih prihoda banaka. Na našem tržištu planiraju veću i jaču prisutnost uz jačanje corporate segmenta.

Hrvatskim i europskim bankarskim sustavom više ne dominiraju samo Nijemci, Austrijanci i Talijani - došao je ruski Sberbank. Kolega s portala Profitiraj.hr izvještava sa press konferencije:

Riječ je o velikoj i moćnoj banci koja je lani proslavila 170 godina postojanja, banci koja na ruskom tržištu ostvaruje 47 % ukupnog prihoda svih ruskih banaka i koja je samo lani ostvarila prihod od 10 milijardi dolara. Na hrvatsko tržište i tržište srednje i istočne Europe ulazi zajedno s Volksbank International (VBI), bankom koju su Rusi nedavno kupili.

Ulaganje u tehnologije, ljudske resurse i turizam
“U Hrvatskoj i u regiji želimo ulagati u nove tehnologije i u razvoj ljudskih resursa”, poručio je Sergej Gorkov, zamjenik predsjednika Uprave Sberbank.
Cilj je, napomenuo je Gorkov, od Sberbank stvoriti globalno kompetitivnog igrača i to u samo pet godina. Pri tome će se koncentrirati na pet strateških tema: fokusiranje na klijenta, industrijsku revoluciju, “Lean Sigmu” kao nit vodilju u upravljanju bankom, velika ulaganja u kadrove, diverzifikaciju i van granica Rusije.

U Hrvatskoj banka planira ulagati u turizam. Dolazak sve većeg broja ruskih turista podiže svijest o ozbiljnijem ulaganju u turistički biznis, ali i korporativni. Samo lani je ova banka poslovala u četiri zemlje izvan Rusije, ove godine u čak 18.

Kupuju i HPB?
Na novinarski upit o mogućnosti kupovine Hrvatske poštanske banke, Gorkov je ostao neodređen - mogućnost postoji, no banka je sada fokusirana na izgradnju baze, a o konkretnim planovima govorit će u srpnju ove godine. Isto je i sa osiguravajućim kućama, konkretno mogućnosti kupnje Croatia osiguranja. “Za sada smo otvoreni za suradnju s osiguravateljima, posebno na natječajima”, poručio je Gorkov.

Cilj su veliki korporativni klijenti
O akviziciji VBI-ja govorio je Friedhelm Boschert, predsjednik Uprave VBI AG. “Regija predstavlja ključno strateško tržište za daljnji rast Sberbank, tim više jer ovdje prepoznajemo veliki potencijal za sinergiju i daljnji rast. Usto, Volksbank je izvrsna prilika za izgradnju platforme za pozicioniranje na tržištima regije. VBI je ovdje još od 1991., imamo pristup tržištu i iskustvo, no do sada nismo imali i veličinu. Sada se to mijenja.

Cilj nam je postati relevantan igrač uz dobru profitabilnost. “Volksbank je na 9. mjestu rang liste hrvatskih banaka po aktivi. Jedina smo međunarodna platforma u regiji koja je prisutna u devet država srednje i istočne Europe, a s novim, snažnim vlasnikom ući ćemo na u područje poslovanja gdje nismo bili prisutni. Cilj u 2012. godini su nam veliki korporativni klijenti, jer do sada smo radili s malim i srednjim poduzetništvom”, rekla je predsjednica Uprave Volksbank d.d. Hrvatska Andrea Kovacs-Wöhry.

Grupacija ima 29 milijuna online korisnika
Sberbank je u 2011. godini ostvarila 10 milijardi $ neto dobiti, ima 70 milijuna klijenata fizičkih osoba u Rusiji i zemljama ZND-a (Rusija ima 142 milijuna stanovnika) i 1,5 milijuna klijenata-poslovnih subjekata. Dnevno daje usluge za pet milijuna klijenata, ima 29 milijuna registriranih “Sberbank Online” korisnika, a godišnje ostvari milijardu transakcija za klijente fizičke osobe. Jednostavno rečeno, to je najveća banka u Ruskoj Federaciji i Zajednici neovisnih država s aktivnom i udjelom u kapitalu koji prelaze četvrtinu ukupnog ruskog bankarskog sustava.

Izvor: Profitiraj.hr / Ato Markin

"Molite za mene da izvršim svoje poslanje"

Na Nedjelju Božanskoga milosrđa papa Benedikt XVI. je svim vjernicima, okupljenima na Trgu svetoga Petra na molitvi Kraljice Neba, poželio da budu svjedoci milosrdne Kristove ljubavi. Sveti je Otac osim toga zatražio da posebno mole za njega u povodu sedme obljetnice njegova izbora na Petrovu stolicu, prenosi Hrvatski program Radio Vatikana.

Slaveći Uskrs ponovno proživljavamo susret učenika s Kristom u Dvorani posljednje večere, na dan uskrsnuća navečer, prvoga dana u tjednu, koji je poslije nazvan 'nedjelja'; na dan okupljanja kršćanske zajednice na Euharistiji, tom novom bogoslužju, drugačijem od židovske tradicije, rekao je Sveti Otac. Slavljenje dana Gospodnjega snažan je dokaz Kristova uskrsnuća, jer je samo izvanredan i uzbuđujući događaj mogao potaknuti prve kršćane da počnu s bogoslužjem drugačijim od židovske subote, istaknuo je Papa.

Ali, kršćansko bogoštovlje nije samo spomen na prošle događaje, ili mistično, unutarnje iskustvo; ono je susret s uskrslim Gospodinom koji živi u Božjoj dimenziji, izvan vremena i prostora, koji je stvarno nazočan u zajednici, govori nam u Svetom pismu i lomi za nas Kruh vječnoga života, objasnio je Sveti Otac te dodao da po tim znakovima živimo ono što doživljavaju učenici, odnosno činjenicu da vide Isusa i istodobno Ga ne prepoznaju; da dodiruju njegovo tijelo, pravo tijelo, ali oslobođeno zemaljskih veza.

Mir vama!, uskrsli Isus to više puta ponavlja apostolima. Tradicionalni pozdrav kojim se želi shalom, mir, tu postaje dar mira koji samo Isus može dati, jer je on plod njegove radikalne pobjede nad zlom. Mir koji Isus daje svojim prijateljima, plod je Božje ljubavi koja ga je dovela do smrti na križu, do toga da prolije svu svoju krv, objasnio je Papa. Evo zašto je blaženi Ivan Pavao II. ovu nedjelju nakon Uskrsa želio posvetiti Božanskom milosrđu, s točno određenom misli na probodeno Kristovo rebro, dodao je Sveti Otac.

Nakon molitve Kraljice Neba, Papa je posebno pozdravio hodočasnike pristigle iz obližnje crkve Santo Spirito in Sassia nakon mise koju je predvodio kardinal Agostino Vallini, Papin vikar za Rimsku biskupiju. Ta je crkva, naime, kako je rekao Papa, povlašteno mjesto za štovanje Božanskoga milosrđa, i u kojoj se posebno štuju sveta Faustina Kowalska i blaženi Ivan Pavao II. Pritom je svima poželio da budu svjedoci milosrdne Kristove ljubavi.

Uoči svojega 85. rođendana koji će proslaviti u ponedjeljak, 16. travnja, te sedme obljetnice izbora za papu, u četvrtak, 19. travnja, Sveti je Otac, pozdravljajući hodočasnike na francuskom jeziku, pozvao vjernike da mole za njega da mu Gospodin dade snage za izvršavanje poslanja koje mu je povjereno. U pozdravu pak upućenom hodočasnicima i gostima njemačkoga govornog područja, Sveti je Otac istaknuo da je nakon uskrsnuća Krist svojim apostolima dao vlast da otpuštaju grijehe. I nije napustio svetoga Tomu u tmini vjere, nego ga spašava snagom svojih preobraženih ran. Eto kako Gospodinovo milosrđe postaje za apostole neiscrpno vrelo uskrsne radosti, istaknuo je Sveti Otac.

Izvor: IKA i Laudato

Cenzura govora za slobodu pojedinca?

„Razvod“, „siromaštvo“, „ples“ i „rođendan“ – riječi su koje su nedavno zabranjene u gradu New Yorku kako bi govor bio politički korektan i kojim se nikoga ne bi uvrijedilo. No, kako je ustvrdio naš suradnik, urednik i novinar, Mario Raguž, uskoro će biti više riječi koje smetaju nego li onih koje su slobodne. „Onda se može uvesti i kazne za prekršitelje koji sporo uče zabranjene riječi“, nadodao je.

No, Raguž smatra da je pametnije poticati različitost i razvijati svijest kako drugačiji ne znači neprijatelj ili opasnost.

„Želim živjeti u svijetu u kojem svaki čovjek može izraziti sebe na svoj način, ali pri tom ne ugrožavajući druge. Ne mogu i ne želim mrziti nekoga što se moli drugačijem Bogu ili drugačijim načinom istom Bogu“, poručio je Raguž.

O bogatstvu različitosti više pročitajte u kolumni pod nazivom „Ušućen, uvrijeđen“ Marija Raguža.

Izvor: Laudato

Progonjena Crkva – katolički novinari otkrivaju istinu

„Osobna priča koja emotivno dotakne čovjeka, vrijedi više od svih činjenica koje novinar može ponuditi u svom članku, ustvrdio je Armando Fumagalli, profesor semiotike na Papinskom sveučilištu Svetog križa u Rimu“, na predavanju okupljenim katoličkim novinarima na međunarodnom seminaru u Rimu pod nazivom „Komunikacija Crkve: Ljudi, lica i priče“.

„Za dobar novinarski uradak, važno je koristiti jednostavne i snažne riječi. To je ono što će ljudi zapamtiti i osjetiti“, pojasnio je Fumagalli.

Kako je istaknuo, treba govoriti istinu, ali na način da potakne empatijute da na taj način vijest ostane u srcima s pravom porukom.

Prvog dana međunarodne konferencije za katoličke medijske novinare u Rimu, govorio je i Mark von Riedemann, direktor radijske i televizijske mreže u Njemačkoj, koji je svojim televizijskim prilozima o progonjenim kršćanima u Iraku, Indiji i Kinu, potaknuo i druge novinarske profesionalce da progovore o diskriminaciji katolika i u svojim zemljama. Kako nam je otkrio, trenutno radi na projektu snimanja dokumentarca o hrvatskom blaženiku kardinalu Alojziju Stepincu.

Nadbiskup Andrea Maria Celli, predsjednik Papinskog vijeća za društvena sredstva, na konferenciji je istaknuo da su katolički novinari predani Kristovu pozivu i pozvani na poštivanje drugih istina.

„Crkva mora ući i dijalog i dopušteno joj je govoriti i koristiti audiovizualna sredstva kako bi se širila Riječ Božja. Naime, u današnjem svijetu postoji izbor istina koje se kao da se mogu kupiti u supermarketu. Novinar je pozvan govoriti o Istini“, poručio je nadbiskup Celli.

Izvor: Laudato

Laudato na "Hrvatskom mozaiku" u Rimu

Bogatstvo umjetničko–kulturne baštine Hrvatske prvi put se predstavlja u Rimu putem kulturnog projekta "Hrvatski mozaik" koji je započeo svečanim otvorenjem u subotu, 14. travnja u Muzeju rimske civilizacije. Na otvorenju je uz hrvatskog veleposlanika u Italiji Tomislava Vidoševića, hrvatskog veleposlanika pri Svetoj Stolici Filipa Vučaka, Milana Bandića, gradonačelnika grada Zagreba, govorila i vlasnica galerije "Laudato“ Ksenija Abramović.

Već prvog dana u Rimskom muzeju civilizacije otvoreno je više izložbi, među kojima i izložba galerije hrvatske sakralne umjetnosti "Laudato" pod nazivom „Prisutnost hrvatske baštine“, a istovremeno još i izložbe slika više suvremenih hrvatskih autora: Željka Jančića Zeca, Stanka Ivankovića, Andre Grdinića, te grupe suvremenih hrvatskih autora naivne umjetnosti pod imenom “Četiri slikara hrvatske naive” koju čine Josip Gregurić, Stjepan Pongrac, Zdravko Šabarić i Zlatko Štrfiček. Oni će pokloniti uskrsno jaje Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Rimu.

Budući da galerija hrvatske sakralne umjetnosti Laudato promiče kulturnu baštinu izvornim suvenirima, tim se artiklima predstavlja i u Rimu. Javnosti su predstavljeni suveniri "Taviline - sandale sv. Nikola Tavilića" i Škrinjica sv. Šimuna. Na izložbi se mogu vidjeti i raspela, te pločice i plitice hrvatskih umjetnika s obilježjima hrvatskoga pletera i glagoljice.

U programu „Hrvatskog mozaika“, koji se održava do subote, 12. svibnja 2012. u Muzeju rimske civilizacije, planirana su predstavljanja fotomonografija, predavanja, večeri poezije uz pratnju klasične glazbe, nastup folklornih i pjevačkih grupa (klapa), te modne revije. Sve će to biti popraćeno degustacijama domaćih vina i specijaliteta hrvatske kuhinje.

Izvor: Laudato

Uskrscup 2012 - nogomet

U utorak, 17.04., u Branjungovoj 1 održat će se izvlačenje skupina za Uskrs kup u 18h.

Prijavljeno je 12 ekipa, tako da će se igrati u 3 skupine po 4 momčadi (svi imaju osigurane minimalno 3 utakmice po 2x15 min).

Uskrscup 2012 - odbojka

Zbog premalog broja prijava za žensku kategoriju, ženski turnir se neće održati. U mješovitoj konkurenciji prijavljeno je 5 ekipa: sv. Josip, Navještenje BDM, sv. A. Padovanski *Sesv. Sela, sv. N. Tavelić i Uznesenje BDM. Igrati će se u subotu 21.4. s početkom u 8 sati. Igrati će svatko sa svakim, pa je pobjednik ekipa s najviše bodova (u slučaju istog broja bodova ekipa, prednost ima set razlika pa međusobni susret). Kotizacija će biti oko 350 kn,

Zajednica „Cenacolo” proslavila 20. obljetnicu postojanja u Ugljanima

Na svečanom dvodnevnom programu okupilo se oko 700 štićenika, roditelja i prijatelja jedne od najpoznatijih i najuspješnijih terapijskih zajednica za liječenje ovisnosti.

„Zahvaljujem Gospodinu za dvadeset godina postojanja i djelovanja Zajednice ‘Cenacolo’ u Hrvatskoj, gdje danas ima osam kuća u kojima borave mladi iz naše zemlje i drugih dijelova svijeta. Prva hrvatska zajednica Cenacolo utemeljena je u Ugljanima pokraj Trilja, stoga prvo pozdravljam naše domaćine i slavljenike”, rekao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, predvodeći misno slavlje uz koncelebraciju petnaestak svećenika, u subotu 14. travnja u školskoj dvorani OŠ u Trilju. Na svečanom dvodnevnom programu obilježavanja 20. obljetnice okupilo se oko 700 štićenika, roditelja i prijatelja jedne od najpoznatijih i najuspješnijih terapijskih zajednica za liječenje ovisnosti.

„Cenacolo” je utemeljila talijanska redovnica Elvira Petrozzi 1983. godine kao odgovor Božje ljubavi na očajan krik brojnih mladih, umornih, razočaranih, ovisnika i ne ovisnika, u potrazi za radošću i pravim smislom života. U tom je duhu nadbiskup istaknuo kako se svi osjećaju kao članovi obitelji što ju je utemeljila s. Elvira, kao djeca njezina duhovnog majčinstva. Podsjetio je da latinska riječ „cenakulum” označava mjesto druženja i blagovanja, mjesto na kojemu je Isus boravio sa svojim učenicima te je istaknuo: „To znači da nismo sami, Uskrsli Krist je s nama. Njegovi smo i povezani smo s Njim”.

Suradnici s. Elvire su dobrovoljci, posvećenici i obitelji, koji neprekidno i besplatno djeluju u službi Zajednice, čija je glavna kuća u gradiću Saluzzi. Do danas je otvoreno 56 kuća bratovština na svijetu, a u Hrvatskoj je sedam muških i jedna ženska; u Ugljanima, Vrbovcu, Varaždinu, Biogradu, Šarengradu, Šišincu i Novigradu. U „Cenacolu” je dan podijeljen na trenutke molitve, posla i prijateljskih razgovora, a liječe se ovisnosti svih vrsta: od droge i alkohola do kocke i računala. Jedan od najbližih suradnika s. Elvire don Stefano Aragno, talijanski svećenik i prvi duhovnik zajednice “Cenacolo” u Italiji, sjetio se dolaska u Ugljane 1992. godine. „Tamo nije bilo ničega nego malena crkva Gospe od zdravlja, ruševine i mnogo kamenja. I tri stvari: tišina, tišina, tišina. Bio je rat i svi su bježali, kuće su se rušile, a s. Elvira je rekla „da” te su momci počeli graditi. Brojni su ljudi dolazili k nama u Italiju tražeći pomoć, a neću nikada zaboraviti brata koji je dovezao svoja tri brata ovisnika. Ugljane, u kojima su nam zemljište darovali franjevci, činile su nam se kao kraj svijeta, bez vode i struje, bez ičega. Ali Bog je bio tamo, u toj tišini, a u crkvici je postojala krstionica, izvor naše vjere. U toj tišini trebao nam je rad. Dugo se čulo samo klesanje kamena, a trebali smo klesati i svoje srce. I uspjeli smo. Ugljane su postale mjesto izlječenja tijela i duha”, rekao je don Stefano, nazvavši članove „Cenacola” djecom milosrđa, ljubavi i srca Božjega. Među njima je u Trilju bio i don Ivan Filipović, bivši ovisnik, a sada duhovnik Zajednice i glavni koordinator za Hrvatsku.

U triljskoj dvorani kroz dva dana članovi Zajednice koji su došli iz svih krajeva Hrvatske te Italije, Poljske, Slovenije i Slovačke molili su krunicu, održavale su se kateheze, scenski nastupi, svjedočanstva i recitali. Ipak, najdojmljivija bila su svjedočenja članova bratovštine kako samih bivših ovisnika tako i njihovih roditelja.(ika/bitno.net)

Nove cijene ZET-u povećale prihode za 38 posto

Prenosim sa: http://www.zagrebancija.com/hr-aktualnosti/nove-cijene-zet-u-povecale-prihode-za-38-posto_317502

U ZET-u ističu da su uz povećanje prihoda zabilježili i povećanje volumena prodaje karata što se povezuje s boljim kontrolama .

Povećanje cijena javnog prijevoza za prosječno 30 posto te povećanje broja kontrolora donijelo je povećanje prihoda ZET-u. Nakon analize podataka za ožujak, kada je na snagu stupio novi sustav naplate, ZET je ukupno uprihodovao 38 posto više novca od prodaje karata nego što je to uprihodovao mjesec dana ranije.

- Iako je nezahvalno govoriti o ovoj temi nakon samo mjesec dana koliko je na snazi novi cjenik, vjerujem da ćemo ostvariti zacrtani cilj o povećanju prihoda - rekao nam je Dubravko Baričević, voditelj podružnice ZET.

Porast prodaje karata za 26,9 posto

U ZET-u su, prilikom predlaganja novog cjenika, računali kako će povećanjem na godišnjoj razini povećati prihode za oko 100 milijuna kuna. Baričević ističe kako povećanje prihoda nije rezultat samo povećanja cijena već se povećala prodaja karata.

- U ožujku smo prodali 26,9 posto više karata nego u veljači - rekao je Baričević.

Najveći porast zabilježen je u prodaji karata izvan vozila, njihova prodaja je porasla za 50 posto u odnosu na veljaču. No ovdje treba biti oprezan jer je prošli mjesec prodaja pala zbog najava o poskupljenju. Veliki porast prodaje zabilježen je kod e-vrijednosnih karata kojih se prodalo 28 posto više nego u veljači.

- Posebno nas raduje porast prodaje e-vrijednosnih karata jer nam je to i bio cilj - rekao je Baričević te nastao:

- Drago nam je da su naši putnici prepoznali da su to najjeftinije karte te da im se njihova kupnja najviše isplati.

Prodaja mjesečnih karti koje plaća Grad iz proračuna porasla je za 5,7 posto i godišnjih za 4,2 posto. Ovaj porast nije toliko značajan da bi se mogao uzeti kao nekakav tren koji će trajati duže razdoblje. Za sedam posto porasla je prodaja karata kupljenih SMS-om. Povećanje prodaje ovih karata može se dovesti u vezu s povećanjem broja kontrolora.

Povećanje broja kontrolorza za 25 posto

Jedini pad prodaje zabilježen je kod pojedinačnih voznih karata koje se prodaju u vozilima ZET-a. Njih je u ožujku prodano za 13 posto manje nego u veljači. Nužno je napomenuti kako je ova karta najskuplja te košta 15 kuna.

- Zadovoljni smo ovim padom jer je naš dugoročni cilj je da se smanji broj prodanih karata u vozilima. Naša želja je da se vozači koncentriraju samo na promet i putnike te da ih se što manje opterećuje s prodajom - rekao je Baričević.

Na porast prodaje karata djelomično je utjecalo povećanje broja kontrolora za 25 posto. Tako je broj pregleda na mjesečnoj razini podignut sa 70.000 na 120.000, a broj napisanih kazni je skočio s 2800 na 3400.

- Naš cilj nije kažnjavati građane već polagano vratiti svijest kod naših korisnika da se usluga mora platiti - rekao je Baričević.

Za Noć knjige knjižnice otvorene do 1 sat ujutro

U okviru manifestacije Knjižnice grada Zagreba provode anketu 'Što čitati noću' i pozivaju sve da predlože neke naslove za dobar san.
Svima je dobro poznata Noć muzeja, no ove godine po prvi put u našoj zemlji održat će se 'Noć knjige' i to na Međunarodni dan knjige i autorskih prava koji se obilježava 23. travnja. Manifestacija Noć knjige koja će okupiti čitatelje, autore, nakladnike, knjižare i knjižnice na raznovrsnim i zanimljivim kulturnim programima od 18 sati do 1 sat iza ponoći.
U okviru manifestacije Knjižnice grada Zagreba provode anketu 'Što čitati noću'. Pozivaju sve da predlože naslove (proza, poezija, eseji) za top listu deset hrvatskih i deset stranih knjiga za koje smatrate da ih svakako treba pročitati (za dobar san i dobar - svaki - dan).

Knjižnica novi Zagreb će za svoje korisnike biti otorena do 22 sata, a u 19 sati 23. travnja je organizirano putopisno predavanje Tibetansko udivljenje. Predavanje s projekcijom će se održati na adresi Božidara Magovca 15. a predavačica je Renata Dossi. Koji vas još programi očekuju pogledajte na stranicama KGZ-a.

Gospel fest Križevci 2012.

Paralelno sa Uskrsfestom održao se još jedan festival.
Gospel fest Križevci 2012.
U nedjelju 15. travnja u Velikoj dvorani Hrvatskog doma u Križevcima održan je prvi festival gospel glazbe u regiji pod nazivom Gospel Fest Križevci.
Gospel u pravilu krase kvalitetna vokalna izvedba, višeglasje i bogat utjecaj southern glazbe, rhythm & bluesa, jazza te soula, a pobjednika je odlučila publika svojim glasovima.
Šest gospel sastava i zborova iz Hrvatske i Slovenije natjecalo se na prvom Gospel Festu za naklonost publike kako bi prikupili novac za Gradsko društvo Crvenog križa u Križevcima. Nastupili su AB Vocal Group (Hr/Slo), 4Given (Slo), Agape (Hr), Bee Geesus (Slo), Izvor (Hr), The Messengers (Hr) te izvan konkurencije domaćin City Gospel (Hr), a sav prihod od ulaznica bio je namijenjen je programima za djecu.
Po ocijeni publike najbolji je bio zbor Izvor iz Zagreba koji djeluje u župi Sv. Josip na Trešnjevci.
Inaće ovaj zbor natjeće se i u HTV emisiji 'Do zadnjeg zbora'. Tamo su već pokazali kvalitetu i znanje. Nadamo se da će ići do kraja i da će tamo pobjedit.

Uskrsfest 2012 - reportaža

15.04.2012.

Nebo na bijelu nedjelju u Zagrebu je bilo baš nekako bijelo sa kišom.
U dvorani Vatroslav Lisinski održano je još jedno izdanje Uskrsfesta.
Dvorana je bila solidno popunjena.
Izvođaći i voditelji festivala dali su sve od sebe da sve bude kako treba.
Ali ipak falilo je nešto.
Nekada je Uskrsfest bio natjecateljskog karaktera što mu je davalo dodatnu težinu i svakome je bio čast da prođe na finalnu večer.
Pobijediti na Uskrs festu ili dobit bilo kakvu nagradu bio je prestiž.
To je falilo.
Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 61skladba.
Siguran sam da je komisija dala sve od sebe da izabere najbolje.
Tako je i bilo.
Nekim skladbama svaka čast, bio sam oduševljen.
Dolaze nova nade Uskrsfesta.
Nekad davno bio sam dio te ekipe.
Evo to je nastupio:
1. Zbor Barka - Slava Bogu
2. VS Trinity – Gospodine
3. Damir Topić i klapa Levanda - Jedini put
4. Zvonimir Kalić - Osloni se na Krista
5. Marija Jaramazović & VIS Proroci - Slavit ću Gospodina
6. Antonio Tkalec - Ti me poznaješ najbolje
7. Petra Antolić i Quartet Mystique - Samo tu moj Bože
8. Ivo Šeparović - Trag vremena
9. Katja Budimčić - Dao si mi dar
10. Sperantes – Nevera
11. Sliryc 33 – Sumnja
12. Ivana Janko - Duši život da
13. Petra Lešković - Samo ljubav
14. Apostoli mira - Hvali dušo moja Gospoda
15. Ljubo Vuković i Maja Tadić - Beskrajno si svet
16. VIS Risus – Aleluja
17. Danijel Svalina - Da spoznam
18. Davor Terzić & Metanoia – Kirie
19. Aledory - Jer Ti me voliš
20. VIS Mir - Tvoje ime je ljubav
Voditelji festivala bili su zbilja na zavidnoj razini a to su bili Dijana Tikvić i Tomislav Baran.
Šteta je što nije bilo izravnog prijenosa na HTV+.
HKR je imao izravni prijenos na radiju i još neke radio postaje.
Dobra stvar Uskrsfesta je orkestar koji je bio fenomenalan i koji je bio na nivou. Mislim da bi ovaj orkestar trebao ostat stalan dio samog festivala.
Festival je za izvođaće trajao tri dana.
Siguran sam da je sve prošlo kako treba i da su svi nakon festivala bogati za novo iskustvo i nova prijateljstva.
Uskrsfest je najstariji festival duhovne glezbe u Hrvatskoj i svaki je poseban.
Opet ću se vratit na početak reportaže i stavit ono što mi je falilo.
Revijalni festivali duhovne glazbe su sada doslovce svi koji se održavaju u RH.
Šteta jer treba nagradit najbolje.
Treba biti festival koji bi davao dobre nagrade što je nekad Uskrsfest i davao.
Što i kako dalje pokazat će vrijeme.

KMNL Zagreb

Prenosim sa fejsa.
Tekst je napisao Petar Anić i prenosim u cijelosti.

Odigralo se i 12. kolo a i dalje u svim ligama traje neizvjesna borba za titulu prvaka, odnosno za prolazak u višu ligu. U 1. ligi Blaženi Ivan XXIII. je rezultatom 6:1 pobijedio trenutno 5. ekipu lige, Blagovijest N. G. te time potvrdio dobru formu i zadržao 1. mjesto na tablici. Na drugo mjesto je izbila ekipa Sv. Josipa nakon jučerašnje pobjede nad ekipom Sv. Blaža (3:1), a dok je trećeplasirana ekipa Sv. Ivana apostola i evanđelista koja ima isti broj bodova (41) kao i ekipa Sv. Josipa ali i utakmicu manje ovo kolo mirovala zbog odgode ekipe Sv. Petra 2. U opasnoj zoni ispadanja nalaze se ekipe: Duh Sveti, Marija Pomoćnica, Advocata Croatiae i Navještenje BDM dok se ekipa Sv. Mihaela već pakira za 2. ligu. Također traje i velika borba za najboljeg strijelca gdje su po 16 pogodaka postigli Neven Biti (Blagovijest N. G.) i Robert Janjiš (Blaženi Ivan XXIII.), a do kraja ćemo saznati kome će pripasti taj trofej. Možda traju velike "borbe" za prvaka u 1. ligi, ali u 2. ligi nije ništa manje napeto, dapače, 3. kola prije završetka prvenstva prve četri ekipe se prate u stopu! Na čelu te kolone je ekipa Sv. Jeronima 1 koji s 38 osvojenih bodova očito imaju ozbiljne prvoligaške ambicije, ali ništa manje od 1. lige ne očekuju ekipe Sv. Mati Slobode 1 i Sv. Petra 3 koji imaju po 37 bodova. U derbiju kola, Sv. Petar 3 poražen je visokim rezultatom 6:2 od ekipe Dugava, Sv. Mateja. Na 4. mjesto se smjestila mlada ekipa Sv. Petar- Sven Vujić, koji svojim igrama mnogo obećavaju, tako da bi u budućnosti mogli postati ozbiljan pretendent na naslov prvaka u 1. ligi. Ispadanju u niži rang najbliže su dvije ekipe, Rođenje BDM i Sv. Nikola Tavelić, s time da FF Družbe Isusove već ranije odustao od natjecanja. U 3. ligi za prvaka neizvjesnu borbu za naslov vode ekipe Sv. Kvirin i Sv. Martin- Klinča Sela, dok se mlada ekipa Sv. Ane predstavila kao vrlo tvrd i čvrst protivnik favoriziranoj ekipi Sv. Kvirina (1:1) te se imaju pravo nadati pozitivnom raspletu prvenstva po njih. Izuzetno smo sretni što se legenda hrvatskog nogometa, Branko Strupar pridružio i pomogao svojoj župnoj ekipi, Presvetom Trojstvu, zasluženo odnesu pobjedu protiv ekipe Sv.Nikole Biskupa - Stenjevec. Naravno, gospodin Strupar nije ostao "dužan" svojoj ekipi pa je kao u najboljim danima kada je harao po europskim terenima, u maniri velikog znalca, dva puta načeo mrežu protivnika, te možemo samo žaliti što nikada nije zaigrao za Hrvatsku reprezentaciju. I za kraj, spomenut ćemo dominaciju FRAME u ligi za ostanak koji su skupili glave i krenuli nizati pobjede, a za pobjede nikada nije kasno! Sve Vas pozivamo da i dalje pratite KMNL, a s ligom nastavljamo 28.04., dok se sljedeći vikend igra tradicionalni turnir Uskrs kup!

Uskrsfest 2012 - predreportaža

Došao je i taj dan.
Uskrsfest 2012 održan je u oblačnom i kišnom Zagrebu.
O popunjenosti dvorane samo to da je karata bilo dovoljno i da nisu sve prodane.
Sve u svemu prosjek.

Završnica Katoličke odbojkaške lige

14.04.2012.

Došao je i taj dan.
Danas se odigrava zadnje kolo Katoličke odbojkaške lige.
Ove godine bilo je 19 ekipa.
10 u mješovitoj ligi i 9 u ženskoj ligi.
Igralo se u dvorani u Dobojskoj.
Pobjednici se znaju.
O tome u slijedećem postu.

Uskrsfest 2012 - novosti

Polako sudionici dolaze.
Zanimanje za festival je velik i svi se nadaju da će dvorana biti puna.
Jučerašnji dan prvi dan festivala obilježile su probe sudionika iz Zagreba i okolice na Sv. Duhu. Kako neslužbeno doznajem sve je prošlo u najboljem redu.
Danas probe na Sv. Duhu imaju ostali sudionici.
U popodnevnim satima sudionici sele u Siget gdje će biti misa i druženje.
Navečer su svi slobodni.
Sutra sudionici idu na mise domačina gdje su smješeni i u svoje župe za Zagreb i okolicu.
U 11 počinje tonska proba u Lisinskom po utvrđenom rasporedu.
Kako je puno izvođaća tonska proba će potrajat do iza 17 sati.
U 18 sati se otvara dvorana Lisinski za publiku.
Karata još ima ali malo i moći se se kupit na ulazu za one koji razmišljaju u zadnji trenutak.
Prijenos je na HKR-u u cijelosti i na još nekim radio postajama.
Prijenosa na HTV plusu neće biti, ali bit će snimka u dogledno vrijeme.
Ove godine su svi pobjednici jer festival nije natjecateljski.
Glas koncila dodijelit će nagradu za najbolji tekst.
Ono što dolazi do mene je da sve teče kako treba.
Orgarnizatori se trude da svima udovolje i izađu u susret.
Izravna javljanje sa festivala možete pratit na davorovenovosti.woldpress.com

Busevi za i iz Plitvica

13.04.2012.

Ovih dana dobivam puno upita i žalbi na povezanost Plitvica sa Zagrebom.
Uvidom u red vožnje skužio da je stanje katastrofa.
Molio bih autobusne prevoznike koji ovo čitaju da se zamisle.
Turisti nam dolaze a mi nemamo adekvatno povezane Plitvice sa Zagrebom.
Evo stanja.
Polasci sa Plitvica:
3:35, 6:52, 10:45, 12:50, 16:45, 17:15, 17:16 i 17:50.
Dovoljno?

UIC-ov NATJEČAJ ZA DJEČJI CRTEŽ

Šaljite dječje crteže na temu sigurnosti na prijelazima

U povodu Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima (ILCAD), koji će biti obilježen 7. lipnja, Međunarodna željeznička unija (UIC) organizira drugi međunarodni natječaj za dječji crtež na temu sigurnosti na željezničko-cestovnim prijelazima.

Kampanja ILCAD održava se četvrtu godinu zaredom, a njome se podiže svjesnost vozača i pješaka o rizicima na željezničko-cestovnim prijelazima i na taj se način mijenja njihovo ponašanje.

Natječaj je otvoren u dvije kategorije i to od četiri do sedam godina te od osam do 12 godina. Krajnji rok za slanje crteža je 10. svibnja. Svi crteži trebaju biti crtani rukom, skenirani i poslani u visokoj rezoluciji na internetsku stranicu http://www.ilcad.org/Kids-Corner,149.html

Nagrađeni crteži bit će objavljeni na stranici ILCAD-a www.ilcad.org prije 7. lipnja kako bi se mogli koristiti tijekom kampanje ili na događanjima na željezničko-cestovnim prijelazima.

VLAKOM NA EURO 2012

Od 8. lipnja do 1. srpnja u Poljskoj i Ukrajini održava se Europsko nogometno prvenstvo na kojem sudjeluje i hrvatska reprezentacija. Hrvatska nogometna reprezentacija igrat će u skupini C u kojoj su i Španjolska, aktualni europski i svjetski prvak; Italija, svjetski prvak iz 2006., te Republika Irska, s kojom hrvatska reprezentacija otvara natjecanje u Poznanju 10. lipnja 2012. godine. U prvome kvalifikacijskom krugu utakmice hrvatske reprezentacije bit će odigrane u Poznanju (prve dvije) i Gdanjsku (posljednja u skupini).

Od svih tarifnih ponuda u sezoni 2011/12. korisnicima HŽ Putničkog prijevoza koji će putovati u Poljsku najpovoljnija i najatraktivnija jest ponuda City Star bez tzv. vikend-klauzule do granične točke s Poljskom (Zebrzydowice DG), a potom, ovisno o duljini boravka u Poljskoj, ponuda InterRail za jednu zemlju. Budući da prve dvije utakmice hrvatska reprezentacija igra u Poznanju, a posljednju u Gdanjsku, vrlo je vjerojatno (dužina prijevoznog puta od 1 344 km do Poznanja i 1 370 km do Gdanjska) da će nakon prvih utakmica hrvatski navijači produžiti u Gdanjsk i nastaviti bodriti reprezentaciju, kao i uživati u ugođaju Eura i ljepotama Poljske.

Od svih tarifnih ponuda u sezoni 2011/12. korisnicima HŽ Putničkog prijevoza koji će putovati u Poljsku najpovoljnija i najatraktivnija jest ponuda City Star bez tzv. vikend-klauzule do granične točke s Poljskom (Zebrzydowice DG), a potom, ovisno o duljini boravka u Poljskoj, ponuda InterRail za jednu zemlju. Budući da prve dvije utakmice hrvatska reprezentacija igra u Poznanju, a posljednju u Gdanjsku, vrlo je vjerojatno (dužina prijevoznog puta od 1 344 km do Poznanja i 1 370 km do Gdanjska) da će nakon prvih utakmica hrvatski navijači produžiti u Gdanjsk i nastaviti bodriti reprezentaciju, kao i uživati u ugođaju Eura i ljepotama Poljske.

KMNL Donji Miholjac

12.04.2012.

Od 6 ekipa ostalo je 5 ekipa.
Tablica je
1. Sv. Mihael arkanđel (Donji Miholjac)
2. Sv. Andrija (Viljevo)
3. Sv. Jakob (Rakitovica)
4. Sv. Grgur Veliki (Šljivoševci)
5. Sv. Petar i Pavao (Marijanci)

KMNL Đakovo

Ukupno je 7 ekipa u ovoj ligi.
Sve je otvoreno.
Trenutna tablica je:
1. Sveti Matej ap. i ev. (Gundinci)
2. Rođenje BDM (Semeljci)
3. Bogoslovno sjemenište (Đakovo)
4. Sv. Martin biskup (Strizivojna)
5. Sv. Ivan don Bosco (Đakovački teolozi)
6. Svi Sveti (Đakovo 1 - Katedrala)
7. Pohođenje BDM (Vrbica)

KMNL - Slavonski Brod

Od 6 ekipa u ovom KMNL-u ostale su samo 4 ekipe.
Šteta.
Trenutna tablica je:
1. Bl. Alojzije Stepinac (Slavonski Brod 10 - Hebrang)
2. Sv. Leopold Mandić (Slavonski Brod 6 - Mikrorajon)
3. Sv. Antun Padovanski (Podvinje)
4. Sv. Josip (Sibinj 2 - Stari Slatinik)

KMNL - Vinkovci

Novosti u KMNL Vinkovci nema.
Sve je otvoreno, još puno je do kraja
Trenutna tablica je:
1. Sv. Nikola biskup (Vinkovci 2 - Zagrebački blok)
2. Sv. Vinko Pallotti (Vinkovci 4 - Kanovci)
3. Kraljica svete krunice (Vođinci)
4. Sv. Euzebije i Polion (Vinkovci 1 - Velika crkva)
5. Sv. Martin biskup (Privlaka)
6. Sv. Lovro đakon (Babina Greda)
7. Presveto Srce Isusovo (Vinkovci 6 - Lapovci)
8. Uznesenje BDM (Stari Jankovci)

KMNL - Osijek

KMNL - Osijek ide dalje.
Sve je otvoreno trenutna tablica je:
1. Uzvišenje Svetog Križa I (Osijek 6 - Retfala I)
2. Sv. Ćiril i Metod (Osijek 9 - Divaltova)
3. Sv. Obitelj (Osijek 4 - Jug II)
4. DUHOS (Osijek)
5. Preslavno Ime Marijino (Osijek 3 - Donji grad)
6. Rođenje BDM (Višnjevac)
7. Sv. Josip radnik (Osijek 5 - Bosutsko)

KMNL Sl. Boziji Miroslav Bulesic - Istra

Kako doznajem KMNL Istra ide dalje.
Trenutni poredak je
1 SV. JOSIP
2 MNK SVETI ANTUN
3 Majka Božja od zdravlja
4 SV. LOVRO
5 SVETI IVAN KRSTITELJ
6 FRAMA PULA
7 GOSPA OD MILOSTI
8 SVETI MARTIN LIŽNJAN
9 SVETI IVAN I PAVAO
10 KATEDRALA PULA
11 SVETI PAVAO

MISA MLADIH - ČISTOĆA!

11.04.2012.

Dragi svi,

Ovoga petka tema MISE MLADIH je ČISTOĆA!
Ona Ti pristaje, ma što ti mislio. Njome kreni prema svom zaručniku/zaručnici. Nema bolje prigode za ovu temu od Uskrsnog tjedna. Molit ćemo za bjelinu duše tvoje – da ti Gospodin u Bijelom tjednu život ubijeli - za brak ili koje drugo životno zvanje.

Kamo god kreneš, bjelina je za tebe, ČISTOĆA TI PRISTAJE!

Nebi li u svojoj borbi za čistoću potpuno pobijedili, na vjeronaučnom susretu koji slijedi također ćemo obrađivati ovu temu – u ciklusu tema o umjerenosti: čistoća, ovisnost, navezanost...

„Za slobodu nas Krist oslobodi“ - zar ne?

Program je ovaj:
20.15. – prigoda za ispovijed
20.30. – Misa
21.30. – klanjanje
22.00. – druženje

Nek ti srce bude čisto! Dođi da zajedno za to molimo, i pred bijelom Hostijom za čistoćom čeznemo...

Tvoj SKAC i pater Ike

Uskrs fest 2012. Redoslijed tonskih probi u petak i subotu

Tonske probe petak 13. IV. 2012.
Dvorana crkve sv. Antuna Padovanskog na sv. Duhu (sv. Duh 31, Zagreb)

11:00 – postavka i proba orkestra

15:30 – Danijel Svalina - Da spoznam
15:45 – Petra Lešković - Samo ljubav
16:00 – Ivana Janko - Duši život da
16:15 – Sliryc 33 – Sumnja
16:30 – Apostoli mira - Hvali dušo moja Gospoda
16:45 – Damir Topić i klapa Levanda - Jedini put
17:00 – Antonio Tkalec - Ti me poznaješ najbolje
17:15 – Ljubo Vuković i Maja Tadić - Beskrajno si svet
17:30 – Zbor Barka - Slava Bogu
17:45 – Himna – U svjetlosti hodimo (bez izvođača)
17:50 – kraj probi

Tonske probe subota 14. IV. 2012.
Dvorana crkve sv. Antuna Padovanskog na sv. Duhu (sv. Duh 31, Zagreb)

12:00 – Marija & Proroci - Slavit ću Gospodina
12:15 – VS Trinity – Gospodine
12:30 – VIS Mir - Tvoje ime je ljubav
12:45 – VIS Risus – Aleluja
13:00 – Zvonimir Kalić - Osloni se na Krista
13:15 – Ivo Šeparović - Trag vremena
13:30 – Katja Budimčić - Dao si mi dar
13:45 – Aledory - Jer Ti me voliš
14:00 – Sperantes – Nevera
14:15 – Davor Terzić & Metanoia – Kyrie
14:30 – kraj probi

Na sv. Duh je potrebno doći najmanje 30 minuta prije predviđenog termina probe.

Uskrs fest 2012. Redoslijed tonskih probi u Lisinskom

Vrijeme Izvođač i Naziv pjesme

11,00 Tonska postavka
12,40 Tonska proba benda
13,00 VIS Mir – Tvoje ime je ljubav
13,20 Aledory - Jer Ti me voliš
13,30 Davor Terzić i Metanoia – Kyrie
13,40 Danijel Svalina – Da te spoznam
13,50 VIS Risus – Aleluja
14,00 Ljubo Vuković i Maja Tadić - Beskrajno si svet
14,10 Apostoli mira – Hvali dušo moja Gospodina
14,20 Petra Lešković – Samo ljubav
14,30 Ivana Janko - Duši život da
14,40 P a u z a
15,00 Sliryc 33 – Sumnja
15,10 Sperantes – Nevera
15,20 Katja Budimčić - Dao si mi dar
15,30 Ivo Šeparović - Trag vremena
15,40 Petra Antolić i Quart Mystique - Samo tu moj Bože
15,50 Antonio Tkalec - Ti me poznaješ najbolje
16,00 Marija Jaramazović i VIS Proroci - Slavit ću Gos.
16,10 Zvonimir Kalić – Osloni se na Krista
16,20 Damir Topić i klapa Levanda – Jedini put
16,30 VS Trinity – Gospodine
16,40 Barka – Slava Bogu
16,50 Himna Sisak – U svjetlosti hodimo
17,05 Proba voditelja Dijana Tikvić i Tomislav Baran
17,10 Kraj tonskih proba

Predstavljanje izvođaća Uskrsfesta 2012

10.04.2012.

U nedjelju je Uskrsfest.
Davorove novosti će Vam predstavit svakog izvođaća ovogodišnjeg festivala.
Neću iči po redu več kako dobijem i nađem informacije.
Karata još ima tako da još nije kasno nači se u dvorani Lisinski u nedjelju.

OBAVIJEST POVODOM USKRSNIH BLAGDANA - Promet Split

06.04.2012.

Povodom uskrsnih blagdana, u nedjelju 08.04,2012.g. (USKRS) sljedeći polasci neće prometovati:
- LINIJA BROJ 67 (DOLAC - SPLIT) u 18:00 sati iz Doca, i u 19:30 sati iz Splita
- LINIJA BROJ 69 (ŠESTANOVAC - SPLIT) u 18:30 sati iz Šestanovca
- LINIJA BROJ 79 (MILJEVCI - SPLIT) u 19:30 sati iz Miljevaca
- LINIJA BROJ 86 (PLANJANE - SPLIT) u 18:00 sati iz Planjana
- LINIJA BROJ 90 (VISOKA - SPLIT) u 18:30 sati iz Visoke

Na USKRSNI PONEDJELJAK (09.04.2012.g.) sljedeći polasci neće prometovati:

- LINIJA BROJ 69 (SPLIT - ŠESTANOVAC) u 08:30 sati iz Splita
- LINIJA BROJ 86 (SPLIT - PLANJANE) u 08:00 sati iz Splita
- LINIJA BROJ 90 (SPLIT - VISOKA) u 07:00 sati iz Splita

PLAN PROMETOVANJA ZA USKRS 2012. GODINE - AP Varaždin

07. TRAVANJ 2012. – SUBOTA
(LINIJE PROMETUJU PO VOZNOM REDU ZA SUBOTU)
NE PROMETUJE LINIJA :
20:45 VARAŽDIN-ZAGREB-MEĐUGORJE

08. TRAVANJ 2012. – NEDJELJA/USKRS
(LINIJE PROMETUJU PO POSEBNOM REDUCIRANOM VOZNOM REDU)

Popis linija koje PROMETUJU:
05:35 ČAKOVEC-VARAŽDIN-SV.I.ZELINA-ZAGREB
09:15 POREČ-PULA-ZAGREB-VARAŽDIN
09:30 ZAGREB-SV.I.ZELINA-VARAŽDIN-ČAKOVEC
09:30 VARAŽDIN-ZAGREB-ZADAR-SPLIT
12:00 SPLIT-ZADAR-ZAGREB-VARAŽDIN
13:30 VARAŽDIN-ZAGREB-PULA-POREČ
15:25 ČAKOVEC-VARAŽDIN-SV.I.ZELINA-ZAGREB
18:30 ZAGREB-SV.I.ZELINA-VARAŽDIN-ČAKOVEC
20:45 VARAŽDIN-ZAGREB
23:00 ZAGREB-VARAŽDIN-WIEN

- popis MORSKIH linija koje NE PROMETUJU:
05:50 VARAŽDIN-ZAGREB-ZADAR-SPLIT-DUBROVNIK
06:00 DUBROVNIK-SPLIT-ZADARA-ZAGREB-VARAŽDIN
14:15 UMAG-POREČ-PULA-RIJEKA-ZAGREB-VARAŽDIN
18:15 ČAKOVEC-VARAŽDIN-N.NAROF-OPATIJA-RIJEKA
22:45 VARAŽDIN-ZAGREB-RIJEKA-PULA-POREČ-UMAG

- popis MEĐUNARODNIH linija koje NE PROMETUJU:
17:00 ZAGREB – WIEN (Macelj)
18:30 ČAKOVEC-VARAŽDIN-PTUJ-MARIBOR
24:00 WIEN – ZAGREB (Macelj)
20:00 MEĐUGORJE-ZAGREB-VARAŽDIN
20:45 VARAŽDIN-ZAGREB-MEĐUGORJE

09. TRAVANJ 2012. - PONEDJELJAK
(LINIJE PROMETUJU PO VOZNOM REDU ZA NEDJELJU I BLAGDAN)
NE PROMETUJU LINIJE :
04:30 VARAŽDIN-SV.I.ZELINA-ZAGREB
06:15 VARAŽDIN-N.MAROF-ZAGREB

Početak Sezonske linije Split - Croatia bus

Poštovani putnici,

od dana 01.4.2012. počinje prometovanje sezonske linije Zagreb - Split - Zagreb.

Prvi polazak iz Zagreba je 01.4.2012. u 08:40 sati a prvi polazak iz Splita je 02.4.2012. u 08:30.

Zagreb - Dubrovnik - Zagreb u 19h - Croatia bus

Poštovani putnici,

od dana 01.4.2012. počinje sezonska linija na relaciji Zagreb - Dubrovnik - Zagreb u 19:00 sati.

Prvi polazak iz Zagreba je 01.4.2012. u 19:00 a prvi polazak iz Dubrovnika je 02.4.2012. u 19:00 sati.

Početak sezonske linije Vir - Croatia bus

Poštovani putnici,
od dana 01.4.2012. počinje prometovanje sezonske linije Zagreb - Vir - Zagreb.

Prvi polazak iz Zagreba je 01.4.2012. u 15:00 sati a prvi polazak iz Vira je 02.4.2012. u 13:30 sati.

Obavijest iz AKZ-a

CIJENJENI PUTNICI
Zbog nadolazećeg blagdana Uskrsa očekuje se pojačan autobusni promet prema svim odredištima u Republici Hrvatskoj i inozemstvu.
Slijedom navedenog, molimo Vas da na vrijeme osigurate svoj primjerak vozne karte.

Sretan Uskrs želi Vam

Uprava Autobusnog kolodvora Zagreb

VLAK "BIKEXPRESS"

Dana 21. travnja na biciklijadu u Moslavini otputujte vlakom "BIKExpress".
Dana 21. travnja na biciklijadu u povodu manifestacije „Dan planeta Zemlje na biciklu u Moslavini“ vozi izletnički vlak "BIKExpress". U odlasku vlak vozi na relaciji Zagreb GK - Kutina, a na povratku na relaciji Popovača - Zagreb GK.

Biciklijada starta u Kutini u 11.00 sati. Sve posjetitelje očekuju bogat program, raznolika ugostiteljska ponuda, sportske igre i glazbeni program.

Izletnički vlak "BIKExpress" iz Zagreb GK polazi u 8.17 sati, iz Sesveta u 8.28, iz Dugog Sela u 8.38, iz Ivanić Grada u 9.03, iz Novoselca u 9.17, iz Popovače u 9.40, iz Repušnice u 10.01, a u Kutinu stiže u 10.06 sati.

Iz Popovače se vraća u 18.14 sati, iz Kutine-Novoselec u 18.40, iz Ivanić Grada u 18.57, iz Dugog Sela u 19.17, iz Sesveta u 19.26, a u Zagreb GK stiže u 19.38 sati.

Cijene prijevozne karte za putnika-izletnika i njegov bicikl:
- iz Zagreba, Sesveta i Dugog Sela: odrasli 60 kn, djeca do 12 godina i umirovljenici 40 kn

- iz Ivanić Grada i Novoselca: odrasli 40 kn, djeca do 12 godina i umirovljenici 20 kn

- iz Popovače: odrasli 15 kn, djeca do 12 godina i umirovljenici 10 kn

- iz Repušnice: besplatno.

POJAČANJA VLAKOVA

U povodu blagdana neki vlakovi bit će pojačani dodatnim vagonima.
Radi očekivane, povećane frekvencije putnika u povodu uskrsnih blagdana, u razdoblju od 4. travnja do 10. travnja 2012. pojedini vlakovi bit će pojačani dodatnim vagonima (s jednim ili dva vagona drugog razreda). Sastav 60 vlakova u unutarnjem prijevozu bit će pojačan sa 69 vagona, dakle s oko 4100 dodatnih mjesta. Bit će pojačani vlakovi koji voze prema svim većim gradovima, od Zagreba prema Splitu, Rijeci, Osijeku, Vinkovcima, Koprivnici, Kotoribi i Križevcima i obratno.

Vozni red na blagdan Uskrsa ZET

Na Uskrs, u nedjelju, 8. travnja te na Uskrsni ponedjeljak, 9. travnja u tramvajskom i autobusnom prometu ZET-a primjenjivat će se nedjeljni vozni red.
U subotu 7.4. vozi po subotnjem voznom redu.

Radno vrijeme tijekom blagdana Knjižnice Grada Zagreba

Prema radnom kalendaru za 2012. godinu, u subotu 7. travnja i ponedjeljak 9. travnja 2012. godine Knjižnice grada Zagreba ne rade.
Sretan Uskrs žele vam djelatnici Knjižnica grada Zagreba

Radno vrijeme tijekom uskrsnih blagdana NSK

U petak, 6. travnja 2012., Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu zatvorit će se u 21 sat, a u subotu, 7. travnja 2012., bit će otvorena od 8 do 12 sati.

U utorak 10. travnja 2012. Knjižnica će biti otvorena prema redovitom radnom vremenu.

Europski susret mladih u Rimu

Sljedeći Europski susret mladih održat će se od 28. prosinca 2012. do 2. siječnja 2013. u glavnom gradu Italije. Ovaj susret koji priprema Zajednica iz Taizéa u suradnji s Rimskom biskupijom, okupit će desetke tisuća mladih na novu etapu «Hodočašća povjerenja na zemlji» koje je započeo brat Roger u kasnim 70-im godinama.

Obitelji i zajednice iz Rima i okolice primit će mlade iz cijele Europe i šire, u katoličkim župama i drugim crkvenim zajednicama prisutnima u Rimu. Pozvani su hodočastiti na grobove apostola te u katakombe, moliti u velikim bazilikama i susresti s papom Benediktom XVI.

U poruci Benedikta XVI. kojom se obratio mladima okupljenima u Berlinu krajem 2011. stoji: «Sveti Otac želi izraziti svoju radost što će vas primiti iduće godine povodom 35. Europskog susret ’Hodočašće povjerenja na zemlji’. Rim će vas toplo dočekati!»

Latvija 2012. Tražiti znakove nade

Jedan od braće opisuje nedavni posjet Latviji:

Ne čini se da puno dobrih vijesti dolazi iz Latvije trenutno. Kad se ova zemlja pojavljuje u vijestima, uvijek se govori o gospodarskim problemima i političkim previranjima. No, je li to cjelovita slika? Ne upadamo li ponekad u stupicu pesimizma? Koji su znakovi «nove solidarnosti» koji već postoje?

Uz temperature oko -30°C, otputovao sam u istočnu provinciju Latgale. Grupa mladih ljudi iz gradića Ilkkste, zajedno sa svojim župnikom posjetila je Taizé posljednja dva ljeta. S temperaturom koja je tijekom čitanja u crkvi dosezala i -10C, župnik je odlučio da bi se naša molitva i sastanak trebali održati u gradskom centru mladih. Oko 30 mladih okupilo se u subotu popodne, zajedno s biskupom Daugavpilsa u dvorani centra za mlade svijećama i ikonama uređenoj za molitvu. Na kraju sastanka, molili smo oko ikone križa iz Taizéa.

Dok smo raspremali stvari, žena koja se brine za Centar došla je i pitala što smo radili oko križa. Objasnio sam da je to trenutak kada možemo Bogu prinijeti naš teret i patnje da bismo ih predali Isusu. Ona je rekla da ne idu u crkvu, ali je upitala bi li se mogla pomoliti na trenutak. Rekao sam da, naravno. Stoga je kleknula i položila čelo na križ. Nekoliko minuta kasnije ustala je očiju punih suza, ali sa osmijehom nekoga tko je oslobođen tereta. Riječi iz Pisma 2012 palo su mi na pamet: «Kada Crkva neumorno sluša, liječi i pomiruje, ona ostvaruje svoju najsvjetliju prirodu...».

Po povratku na vlak iz Daugavpilsa, kondukteri su nas dopratili u jedina topla kola. Svi smo bili zahvalni na njenom savjetu. Govorila je ruski, ali kada bi joj netko odgovorio na latvijskom, promijenila bi jezik, bez puno problema. Neki ljudi pokušali su iskoristiti situaciju i protumačiti to politički, ali u korjenu stvari, problemi nisu tako veliki kao što se ponekad čine.

U Valmieri, zajednica je prošla kroz mnogo nemira iz različitih razloga. Zadnji put sam ih posjetio prije četiri godine kada je novi pastor stigao. Bio sam radostan vidjevši kako je tijekom tog vremena došlo do zacjeljenja mnogih rana. Naše zajednički susret bio je vrlo otvoren, zračeći «… zajednicu ljubavi, suosjećanja, utjehe, jasan odraz Uskrslog Krista».

U Rigi, u Gertrudinoj crkvi, okupili smo se na molitvu u podrumima ispod crkve. Došlo je oko 100 ljudi. Ovdje se održava crkveni Alpha tečaj. Mnogi mladi parovi dolaze kako bi sudjelovali u ovom obliku vjeronauka za odrasle. To se pokazuje kao pravi izvor obnove u župi. Mladi volonteri zajedno sa svojim pastorima odlaze iz župe u posjet dvama lokalnim zatvorima. Zatvorenici svojevoljno dolaze na molitvu i vjeronauk. U Pismu 2012, čitamo da Krist šalje kršćane «služiti čovječanstvu kao kvasac povjerenja i mira». Ovakav pothvat utjelovljuje te riječi.

Prvi put sam posjetio Saldusu prije 18 godina. Budući luteranski nadbiskup nam je pokazao svoje planove za «Školu učeništva». Misijski centar Sv. Gregora, kako se sada zove, već godinama prima mlade na studij i razmatranje o misiji u Latviji. Među studentima su i troje mladih Roma. Njihova prisutnost je važna i obogaćujuća.
Obnovljeno: 24. ožujka 2012

Susret mladih u Ljubljani

Na poziv Biskupske konferencije Slovenije susret mladih održat će se u Ljubljani od 28. travnja do 1. svibnja 2012.

Susret je dio «Hodočašća povjerenja na zemlji» koje je započeo pokojni brat Roger, osnivač Zajednice iz Taizéa.

Zašto sudjelovati na susretu u Ljubljani?
- postati znakovi mira i pomirenja u Crkvi i u društvu
- u molitvi i tišini otkriti ljepotu unutarnjeg života i zajedništva s Bogom
- tražiti smisao života, kako živjeti vjeru usred današnjih izazova
- Vidjeti Crkvu u novom svjetlu – kao kvasac zajedništva u ljudskoj obitelji
- osobno upoznati ljude drugih zemalja i tradicije
- iskusiti povjerenje i jednostavnost života
- pripremiti budućnost mira usprkos preprekama koje nas dijele te započeti «Hodočašće povjerenja» u vlastitom životu...

Privremeni program
- ujutro: zajednička molitva, male skupine za razgovor i sudjelovanje u životu župe
- poslijepodne: radionice o pitanjima društva, duhovnog života i umjetnosti
u podne i navečer: Zajedničke molitve svih sudionika

Dob sudionika
Susret u Ljubljani namijenjen je mladima od 17 do 35 godina. 16-godišnjaci mogu sudjelovati u pratnji odraslih.

Smještaj
Obitelji u Ljubljani ugostit će sudionike susreta. Donijeti vreću za spavanje i podložak.

Datumi
Dolazak: 28. travnja
Povratak: 1. svibnja

Sudjelovanje u troškovima
Doprinos pokriva obroke, gradski prijevoz i druge troškove susreta. Predviđeni doprinos je oko 30 € (točan iznos bit će određen u siječnju).

Rok prijave
8. travnja.

Novosti iz Taizéa

Taizé, 29. ožujka 2012.

Taizé: Na putu prema Uskrsu
Europski susret mladih u Rimu
Slovenija: Susret u Ljubljani
Bangladeš: Festival za djecu s ulice u Dhaki
Latvija i Estonija: Tražiti znakove nade
Pierre Teilhard de Chardin: Shvaćati svijet ozbiljno
Za dnevnik
Molitva

Taizé: Na putu prema Uskrsu

Proljeće je stiglo na brdo! Iako velike skupine mladih još nisu počele pristizati, približavanje Uskrsa se sve više i više osjeća. Među skupinama koje su posjetile Taizé proteklih dana bila su djeca iz okolice, u sklopu programa «Buđenje vjere» te skupina mladih Nijemaca s invaliditetom, sretnih što su se mogli uključiti u praktične zadatke i grupni rad. Jedan mladić je u njihovoj prisutnosti vidio «odraz radosti koja dolazi od Boga».

Pripreme za velike uskršnje susrete su započele i napreduju «punom parom». Uz pomoć mladih posjetitelja, podignuli smo više od pedeset velikih šatora, velika je kuhinja ponovno otvorena nakon zime, a volonteri se pripremaju za doček mladih i koordinaciju radnih timova.
Europski susret mladih u Rimu

Sljedeći Europski susret mladih održavat će se od 28. prosinca 2012. do 2. siječnja 2013.. Ovaj susret koji priprema Zajednica iz Taizéa u suradnji s Rimskom biskupijom, okupit će desetke tisuća mladih na novu etapu «Hodočašća povjerenja na Zemlji». ...
Slovenija: Susret u Ljubljani

Na poziv Biskupske konferencije Slovenije susret mladih održat će se u Ljubljani od 28. travnja do 1. svibnja 2012. ...
Bangladeš: Festival za djecu s ulice u Dhaki

Jedan od braće piše: Iako su prosinac i siječanj u Bangladešu najhladniji mjeseci u godini, nedavno smo, u jeku «bangladeške zime», po četvrti put održali festival za djecu ulice u glavnom gradu Dhaki. Dhaka je ogroman grad, s najmanje 15 milijuna stanovnika. ...
Latvija i Estonija: Tražiti znakove nade

Jedan od braće opisuje nedavni posjet Latviji i Estoniji ....
Pierre Teilhard de Chardin (1881-1955): Uzimati svijet za ozbiljno

Jedan od braće napisao je sljedeći osvrt o viziji Pierrea Teilharda de Chardina o važnosti ne odvajanja vjere od brige za ovaj svijet: Dijete čvrsto drži komad drveta u ruci. No, javlja mu se misao u glavi: drvo će na kraju istrunuti. Sada je zgrabio kamen, ali zna da je kamen, također, osuđen na raspadanje. Evo i željeznog predmeta. Konačno vjeruje da ima nešto što će odoljeti razgradnji. Kao dijete, Pierre Teilhard de Chardin, rođen 1881., imao je slično iskustvo. Tražio je nešto što bi moglo odoljeti smrti. ...
Za dnevnik

Veliki tjedan i Uskrs u Taizéu: zajedničke molitve
Veliki petak, 6 travnja: na poziv župe Saint Pierre de Chaillot, brat Alois će voditi 25. Križni put na Champs-Elysee.
Sljedeći međunarodni susreti kod braće iz Taizéa u Nairobiju održavat će se od 11. do 15. travnja te od 18. do 22. travnja.
Dva brata zajednice posjetit će Filipine od 25. travnja do 15. svibnja
Poljska: Sastanci za «pripremne točke» Europskih susreta održavat će se u Poznańu od 20. do 22. travnja te u Lublinu od 27. do 29. travnja.

Molitva

Vječni Bože, Ti si iznad svega što možemo zamisliti. No, u Isusu Kristu, kroz njegov siromašan život, po njegovoj smrti i uskrsnuću, dolaziš k nama. Dakle, poput njega, možemo te zvati «Oče» i živjeti u radosti i slobodi kao tvoja djeca.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.