Budimo mladi - ponedjeljak, 31.1.2011. u 20:30 HKR

31.01.2011.

- Zašto je Uskrs fest 2011. nenatjecateljskog karaktera? Čemu je Uskrs fest poučio Doru? I što je tako posebno u festivalima duhovne glazbe? Odgovore ćemo potražiti kod umjetničkog direktora Uskrs festa Slavka Nedića i glazbenog kritičara Glasa Koncila Maria Šoše.
- U Povjerenstvu za pastoral mladih Hrvatske salezijanske provincije raspitali smo se koliko se u našoj zemlji razvio projekt 'salezijanskih volontera'. Što je to drugačije i posebno u katoličkom volontiranju? I kako se uključiti?
Emisiju uređuje i vode: Ante Novak i Diana Tikvić

Najave događanja od 31.1 do 6.2.2011.

Dosta se toga događa. Najava je puno.
Bit će ih tokom tjedna još jer očekujem neke najave.
KOL Zagreb je počeo.
Treninzi su po ustaljenom terminu.
Termini u dvoranama se jako teško dobivaju i kupuju.
Nogometaši uskoro kreću sa treninzima jer KMNL starta početkom ožujka.
Dovoljno za početak.
Ovo je pretežno sa IKE.
Dodatno je dodano samo važni događaji koje nema IKA za Zagreb.

- (IKA) - Povjerenstvo za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije i u novoj godini nastavlja s duhovnom formacijom animatora mladih koja se od studenoga 2007. godine održava svakog mjeseca. Prvi ovogodišnji susret bit će u ponedjeljak, 31. siječnja 2011. u 20 sati u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskog pastoralnog instituta (Kaptol 29a) u Zagrebu.
Nakon što su mladi na prijašnjem susretu usvojili evanđeosku krepost siromaštva, ovog puta na susretu će biti riječi o kreposti djevičanstva i čistoće. Na tu temu predavanje će održati gost, mons. Jorge Ramos, regionalni vikar Opusa Dei u Hrvatskoj. U drugom dijelu programa bit će predstavljena zanimljiva publikacija američkog biskupa Roberta W. Finna "Opasnost pornografije. Blago čistimo srcem".
Osim toga mlade će se upoznati o novostima i događanjima u Zagrebačkoj nadbiskupiji, kao i o pohodu pape Benedikta XVI. našoj domovini i predviđenom susretu s mladima.

- MOŽE LI SE BITI PROROK I U OVOM VREMENU?
Nadovezujemo se na temu o društvenom angažmanu kršćana, pa razgovaramo o proročkom poslanju kršćana. Na krštenju smo svi primili službu svećenika, kralja, i službu proroka, kao Krist. Što je s tom proročkom službom? Ako kršćani nisu proroci današnjem svijetu, tko je to? Treba li danas proročka riječ? Što danas znači biti prorok? Kada je neko djelovanje proročko?
Vidimo se u ponedjeljak, 31. 01. 2011. u 20:00 sati u velikoj dvorišnoj dvorani crkve u Palmotićevoj u Zagrebu.

- (IKA/TU) – Uz Dan osoba Bogu posvećenoga života, koji se obilježava 2. veljače, Milosrdne sestre sv. Križa u Đakovu od 31. siječnja do 6. veljače organiziraju "Dane otvorenih vrata Samostana" (Ulica Kralja Tomislava 22, Đakovo).
Od 31. siječnja do 4. veljače redovnice će posjetiti učenici osnovnih i srednjih škola u dogovoru sa vjeroučiteljima.
U utorak, 1. veljače u 19 sati održat će se molitva s obiteljima za potrebe obitelji, a na sudjelovanje se posebno pozivaju roditelji prvopričesnika i krizmanika.
U četvrtak, 3. veljače u 20 sati sestre će se susresti s mladima Đakova i studentima đakovačkog Katoličkog bogoslovnog fakulteta.
U nedjelju, 6. veljače nakon večernje mise u 17 sati svi prisutni imat će priliku proći kroz Samostan i čuti nešto više o životu i radu sestara.

- (IK) – Za proslavu blagdana sv. Blaža biskupa i mučenika – Blaževo, istoimena zagrebačka župa duhovno se pripravlja trodnevnicom od ponedjeljka 31. siječnja do srijede 2. veljače. Kroz trodnevnicu propovijedane mise u 18.30 sati predslave – prvu Domagoj Matošević, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, drugu Mato Maletikušić, župni vikar sisačke katedralne župe Uzvišenja sv. križa, a treću večer Danijel Dukić, župnik zagrebačke župe sv. Luke evanđelista Travno, čiji župni zborovi mladih pjevaju na misama trodnevlja. Na samo Blaževo, župno godišnje proštenje u četvrtak 3. veljače, mise su u - 8, predslavi je Stjepan Fridl, DI, ravnatelj Radio Marije, u 9.30 za školsku djecu misu predvodi dr. Josip Šimunović s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u 11 prelat Juraj Batelja, a svečana blagdanska koncelebracija navečer je u 18.30 sati. U župnoj crkvi Sv. Blaža na zagrebačkom Prilazu Đure Deželića predslavi je pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski, nekadašnji župnik Sv. Blaža. Suslave župnik mons. Zvonimir Sekelj i svećenici Gornjogradskog dekanata i šire. Veliki mješoviti župni zbor pjeva Krunidbenu misu W. A. Mozarta uz orguljašku pratnju Davora Ljubića i komorni orkestar.

- (IKA) - Dr. Tonči Matulić održat će predavanje u ponedjeljak 31. siječnja u 19.15 sati u župi sv. Ivana evanđeliste u novozagrebačkom naselju Utrina, a u sklopu predavanja bit će predstavljena i njegova knjiga "Tužaljke kamenja hrvatske pustinje".

- (IKA) - Na blagdan sv. Ivana Bosca, utemeljitelja salezijanske družbe, u ponedjeljak 31. siječnja u crkvi Gospe Loretske u Arbanasima gdje djeluju salezijanci, svečano misno slavlje u 18 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

- (IKA) - Knjiga književnika Mate Marčinka "Marijanska hodočašća. Putopisi i zapažanja", objavljena u izdanju Glasa Koncila, bit će predstavljena u ponedjeljak 31. siječnja u 12 sati u prostorijama Matice hrvatske (Strossmayerov trg 4).
O knjizi će govoriti Adalbert Rebić, Mislav Ježić, Nedjeljko Pintarić, Lidija Dujić, Ferdo Bušić, Stjepan Sučić i Nives Gajdobranski.

- (IKA) – Trodnevnicom od ponedjeljka 31. siječnja do srijede 2. veljače vjernička zajednica Slanoga duhovno se pripravlja za proslavu blagdana sv. Vlaha. U staroj, obnovljenoj župnoj crkvi Sv. Vlaha u 16 sati krunica je s pobožnostima i propovijedanom misom, predvodi je novi župnik i gvardijan fra Ljudevit Lasta. Na sam blagdan sv. Vlaha, festa koju župa slavi više od šest stoljeća, počinje u 10 sati izvijanjem župnih i bratimskih barjaka ispred župne crkve, od koje polazi procesija sa svečevim kipom. U pratnji župljana, bratima te hodočasnika iz okolnih župa, obišašće ide kroz staru gradsku jezgru, dolazi do obale te nastavlja uvalom uz more. Zaustavlja se na četiri mjesta, na kojima župnik blagoslivlja more, polja, loze, masline te moli za sve pokojne slanske župnike i župljane. Povratkom u crkvu, u 11 sati nastavlja se svečano euharistijsko slavlje, koncelebraciju predslavi provincijal hercegovačkih franjevaca dr. fra Ivan Sesar u suslavlju s franjevcima iz samostana te svećenicima Stonskog dekanata. Pjesmom ga prati mješoviti župni zbor. Nakon mise ljubljenje je moći sv. Vlaha, a potom je blagoslov je grla – grličanje.

- (IKA) - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primit će u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu, u ponedjeljak 31. siječnja 2011. godine u 11 sati, predstavnike Fundacije Janeza Vajkarda Valvasora pri Slovenskoj akademiji znanosti i umjetnosti.
Tom prigodom predstavnici Fundacije Janeza Vajkarda Valvasora predat će kardinalu sedamnaest svezaka s preslikom grafika i crteža Valvasorove grafičke zbirke iz 1690. godine koja je u posjedu Zagrebačke nadbiskupije, a nalazi se u Metropolitanskoj knjižnici, u znak zahvale što je Zagrebačka nadbiskupija odobrila projekt izdavanja faksimila grafičke zbirke pod nazivom Iconotheca Valvasoriana.
Predavanju faksimila grafičke zbirke moći će nazočiti snimatelji i fotoreporteri koji se prethodno najave Tiskovnom uredu Zagrebačke nadbiskupije do ponedjeljka 31. siječnja 2011. godine do 9 sati na e-mail adresu Ureda: tiskovni@zg-nadbiskupija.hr.
U prijavi je potrebno navesti ime i prezime djelatnika koji želi nazočiti susretu te ime medijske kuće koju predstavlja, a na sam dan susreta potrebno je doći na portu Nadbiskupskog duhovnog stola, Kaptol 31, najkasnije do 10.30 sati.

- (IKA) - Trodnevna duhovna priprava za blagdan zaštitnika Dubrovačke biskupije sv. Vlaha, biskupa i mučenika započinje u nedjelju, 30. siječnja. Ovogodišnji predvoditelj trodnevnice je isusovac o. Mirko Nikolić. Svake večeri (30.1., 31.1.,1.02.) misa s propovijedi u crkvi Sv. Vlaha započinje u 18 sati, a nakon mise učenici dubrovačkih osnovnih škola izvest će program pod nazivom "Učenici sv. Vlahu".

- (IKA) – U župi Marije Pomoćnice na zagrebačkoj Knežiji kojom upravljaju oci salezijanci (SDB), u ponedjeljak 31. siječnja slavi se blagdan sv. Ivana Bosca, utemeljitelja salezijanske družbe. U ponedjeljak 31. siječnja na sam blagdan sv. don Ivan Bosca, mise su u 7, 9, 10.30, 12 a svečana je večernja u 18.30 sati, kada koncelebraciju predslavi salezijanac don Damir Stojić, kapelan zagrebačkih sveučilištaraca. Pjeva veliki mješoviti župni zbor "Marije Pomoćnice".

- Blagdan sv. Ivana Bosca kod salezijanaca na Jarunu. Na sam blagdan sv. Ivana Bosca u ponedjeljak 31. siječnja svečana služba Božja je večernja, u 19 sati predslavi je Domagoj Matošević, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije uz župnika don Antu Vasilja, i ostale svećenike.

- (IKA) - Dan posvećenog života u Zadarskoj nadbiskupiji svečano se slavi u utorak 1. veljače. Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodi Svečanu Večernju u 18 sati u crkvi Sv. Šime u Zadru, s obnovom zavjeta svih Bogu posvećenih osoba, redovnika i redovnica djelatnih u nadbiskupiji.

- Studenski vjeronauk u Zagrebu. Tema: ZAVIST ili DIVLJENJE
Utorak, 1. 2. 2011. u 20h u SD "Stjepan Radić" u kino dvorani Forum
Srijeda, 2. 2. 2011. u 20h kod crkve Sv. Mati Slobode
voditelj: don Damir Stojić, SDB, studentski kapelan.

- Taize molitva u Palmi u utorak 1. veljača · 20:00 - 21:00. Zagreb,Palmotićeva 31. Zahvala za susret u Rotterdamu

- STUDENTSKI VJERONAUK. 1. veljača · 20:00 - 23:00
Mjesto: SVETI ANTUN - PULA
Nastavljamo sa studentskim vjeronaukom... Nadamo se da se većina studenata vratila s božićnog odmora i da ćemo se vidjeti.
Dobrodošli!

- (IKA) - Vijeće za kulturu i glazbu Dubrovačke biskupije organizira koncert "Narodi nam se Bog i čovjek" u nedjelju 2. siječnja u 19.30 sati u crkvi Sv. Ignacija u Dubrovniku. Na koncertu će dubrovački crkveni zborovi izvesti poznate i manje poznate božićne pjesme i napjeve.

- (IKA) – U župnoj crkvi – svetištu Majke Božje Lurdske u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu, od srijede 2. do četvrtka 10. veljače devetnica je na čast Gospi Lurdskoj. U 18 je prigoda za sakrament pomirenja, u 18.15 moljenje Gospine krunice, u 19 sati propovijedana misa. Kroz devetnicu mise predslave i propovijedaju po tri večeri – fra Ante Čovo, don Ivan Bodrožić i o. Nikola Stanković, DI. Na sam blagdan Majke Božje Lurdske u petak 11. veljače mise se slave u 7, 8, 9, 10, 11.30, u 16.30 je misa za bolesnike, u 19 sati svečanu misu predslavi pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić.

- (IKA) – Dubrovački vjernici koji žive, rade ili studiraju u Zagrebu, kao i vjernici porijeklom iz Janjeva, u srijedu 2. veljače na svetkovinu Gospodinova prikazanja u hramu – Svijećnicu, a u predvečerje blagdana sv. Vlaha biskupa i mučenika (3. 2.), svečano slave festu svog nebeskog zaštitnika, po dugogodišnjoj tradiciji u župnoj crkvi Sv. Blaža na Deželićevu prilazu u Zagrebu. Svečana misa je večernja u 18.30 sati, koncelebraciju predslavi mons. dr. Stanislav Vitković, suslave župnik mons. Zvonimir Sekelj i zagrebački svećenici. Na misi će se čitati pismo zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića koji upravlja i Dubrovačkom biskupijom.

- (IKA) – Devetnicom od srijede 2. do četvrtka 10. veljače vjernici koji na bogoslužja dolaze u samostansku crkvu samoborskih franjevaca duhovno se pripravljaju za proslavu blagdana Majke Božje Lurdske. U 18 je krunica s marijanskim pobožnostima, u 18.30 sati propovijedane mise, predslave ih franjevci iz samostana. Na sam blagdan Majke Božje Lurdske, ujedno i Dan bolesnika, u petak 11. veljače svečana misa je u 10 sati s podjelom bolesničkog pomazanja za bolesnike i starije župljane. Koncelebraciju predvodi fra Kruno Kašnar. Večernja misa je 18.30 sati, predslavi je fra Željko Janjić, učitelj franjevačkih kandidata.

- (IKA) - Redovnici i redovnice koji djeluju na području Zagrebačke nadbiskupije proslavit će u srijedu 2. veljače u 18 sati Dan posvećenog života euharistijskim slavljem kojeg će u zagrebačkoj katedrali predvoditi zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić, kojemu je povjerena briga za redovnike, redovnice i sve osobe posvećenog života u nadbiskupiji.

- (IKA) - Treći susret Kršćanskoga akademskog kruga o temi "Duh i misao Željka Mardešića" održat će se u srijedu 2. veljače od 17 do 18.30 sati u prostorijama Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva u Praškoj ulici 6/II. kat (Marićev prolaz, prvi ulaz desno). Na dnevnom su redu izlaganja i rasprava o Mardešićevu tekstu "Političke religije i mirotvorstvo". Voditelj je Tonči Matulić, a sudjeluju Ante Bekavac, Dan Đaković i Ante Škember.

- (IKA) - Na blagdan Svijećnice - Prikazanja Gospodinova i Dana posvećenoga života u srijedu 2. veljače, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit će u 17.30 sati obred blagoslova svijeća u crkvi Sv. Dominika, potom procesiju do katedrale Sv. Dujma te euharistijsko slavlje u 18 sati u splitskoj prvostolnici.

- (IKA) - Na blagdan Prikazanja Gospodnjeg – Svijećnicu u srijedu 2. veljače u Varaždinu će se okupiti svećenici, redovnici i redovnice s područja Varaždinske biskupije kako bi proslavili Dan posvećena života. Susret započinje u dvorani Biskupskog ordinarijata u 17 sati predavanjem o temi "Redovničko poslanje: svjedočiti nadu", o čemu će govoriti mr. sc. s. Valerija Kovač, franjevka od Bezgrješne. U 18 sati nakon svečane procesije euharistijsko slavlje u katedrali Uznesenja BDM predvodit će varaždinski biskup Josip Mrzljak. Nakon mise bit će prigodno druženje u prostorijama Ordinarijata.
Za tu je prigodu Ured za pastoral duhovnih zvanja i ministranata Varaždinske biskupije objavio prigodne materijale, među kojima i preklopnik s uvodom, propovijedi i molitvom vjernika za taj dan.

- (IKA) - Rodna župa bl. Alojzija Stepinca u Krašiću organizira od 2. veljače molitvenu devetnicu za njegovo proglašenje svetim. Tijekom devetnice u Krašić će hodočastiti vjernici Dugoreško–mrežničkog, Karlovačkog, Jaskanskog, Dugoselskog, Ozaljsko-lipničkog i Novozagrebačkog dekanata.
Na Stepinčevo u četvrtak 10. veljače središnje misno slavlje u 11 sati predvodi zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. Misu u 17 sati predvodi vojni biskup Juraj Jezerinac.

- (IKA) - Mons. Želimir Puljić, apostolski administrator Dubrovačke biskupije, otvorit će Festu sv. Vlaha 2011. godine u srijedu, 2. veljače ispred crkve Sv. Vlaha s početkom u 15.30 prema tradicionalnoj ceremoniji uz puštanje golubica i podizanje Barjaka sv. Vlaha na Orlandov stup. Barjak podižu festanjuli kapetan Vlaho Kulušić i obrtnik Nikola Miloslavić.
U večernjim satima u dubrovačkoj katedrali molit će se svečana večernja u 17.30 sati nakon koje slijedi koncert katedralnih zborova.

- (IKA) – U povodu Dana posvećenog života Hrvatska unija viših redovničkih poglavarica (HUVRP) i Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara (HKVRP) u svom sjedištu, prilaz Djure Deželića 75 u Zagrebu s početkom u 11 sati organiziraju konferenciju za tisak s temom "Stanje hrvatskog redovništva u 2010.".
Nakon uvodne riječi predsjednika HKVRP-a fra Ivana Paponje, TOR o temi konferencije govorit će dr. Dario Tokić, OCD.
Na kraju konferencije za tisak bit će dodijeljena VII. novinarska nagrada "Posvećeni život" kao priznanje za "najbolja novinarska dostignuća koja na vjerodostojan način prikazuju život i djelovanje redovničkih osoba i zajednica".
Istoga dana, u 18 sati u zagrebačkoj katedrali misno slavlje predvodit će zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić.

- (IKA/TU) – Đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić predstavit će X. knjigu Kanonskih vizitacija koja govori o đakovačkom području od 1751. do 1833. godine.
Predstavljanje će se održati u četvrtak, 3. veljače u 19.15 sati, u dvorani osječke gornjogradske župe sv. Petra i Pavla (P. Pejačevića 1). Uz nadbiskupa Srakića, knjigu će predstaviti i priređivač, prof. dr. sc. Stjepan Sršan.
Predstavljanje organizira Državni arhiv u Osijeku, Đakovačko-osječka nadbiskupija i župa sv. Petra i Pavla u Osijeku.

- (IKA) – Dvodevnim svečanostima u srijedu i četvrtak 2. i 3. veljače Ston Veliki slavi festu sv. Vlaha biskupa i mučenika, svog župnog patrona. Svečanu misu na sam blagdan u 10.30 sati predslavi vlč. Robert Ružić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije u suslavlju sa župnikom don Vojislavom Vlašićem.

- (IKA) - Na svetkovinu sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije središnje pontifikalno euharistijsko slavlje ispred dubrovačke katedrale predvodit će metropolit i nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić. Misa počinje u 10 sati, a nakon mise slijedi procesija s barjacima pristiglim na festu, uz nošenje moći sv. Vlaha i drugih svetaca te Isusove pelenice pod baldahinom.
U 15.30 sati barjaktari će ispred katedrale izvijati svoje barjake u počast biskupima okupljenima na festi sv. Vlaha.

- (IKA) – Od četvrtka 3. veljače - svakog četvrtka, petka i subote u tjednu, u kapeli sveudiljnog klanjanja Corpus Domini, Mošćenička 3 na zagrebačkoj Trešnjevci, pa do subote 4. lipnja, uz sveudiljno klanjanje molitva je pred Presvetim za obitelji i blagoslovljen dolazak pape Benedikta XVI. u Hrvatsku. Sveudiljno klanjanje animiraju članovi katoličkih udruga i crkvenih pokreta te sestre stroge klauzure Reda Pohoda Marijina iz samostana uz kapelu.

- (IKA) – Zagrebačka katolička udruga "Kap dobrote" organizira uz blagdan Majke Božje Lurdske i Dan bolesnika 11. veljače devetnicu u zagrebačkim psihijatrijskim bolnicama Sv. Ivana u Jankomiru i u Vrapču te u Domu za starije osobe u Drenovačkoj ulici. U psihijatrijskoj bolnici Sv. Ivana u Jankomiru devetnica je 3., 4. i 5. veljače u 15.30 sati, u Domu u Drenovačkoj u nedjelju 6. u 16, a u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče od 7. do 11. veljače u 15.30 sati.

- (IKA) – Svetkovina sv. Marije De Mattias utemeljiteljice Klanjateljica Krvi Kristove svečano će se proslaviti u svim zajednicama Klanjateljica u petak, 4. veljače.
U samostanskoj kapelici regionalne kuće u Zagrebu, Tuškanac 56, misu u 18.15 sati predvodit će p. Ilija Grgić, misionar Krvi Kristove.

- (IKA) – Matica hrvatska Klanjec u suradnji sa zagrebačkim Filozofsko-teološkim institutom DI, Gradom Klanjcem, Kulturnim centrom Klanjec te mjesnom Galerijom Laudato, priređuje u subotu 5. veljače svečano obilježavanje obljetnice smrti o. Marijana Gajšaka, isusovca, rodom iz Klanjca (1944. – 1993.). Program "Sjećanje na život i djelo umjetnika isusovca o. Marijana Gajšaka" održat će se u klanječkoj kino-dvorani u 18 sati, kojom prigodom će biti predstavljena i monografija o isusovcu – umjetniku: "Marijan Gajšak – Sakralna umjetnost". Na ovom vrijednom i reprezentativnom izdanju više su godina radili vrsni poznavatelji života i umjetničkog stvaralaštva o. Gajšaka, a o monografiji će govoriti autori, o. Tonči Trstenjak, DI, o. Vladimir Horvat, DI, Mirela Lenković i Stanko Špoljarić.

- (IKA) - U župi sv. Pavla Apostola u zagrebačkom naselju Retkovec svečano će se ove godine obilježiti Dan života. Za župe istočnog dijela Zagreba u Retkovcu će se održati cjelonoćno klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu, koje će započeti u 19.30 sati, odnosno nakon večernje mise u subotu, 5. veljače. Klanjanje će do 21 sat predvoditi svećenici prema predlošku Zagrebačke nadbiskupije za ovogodišnju proslavu Dana života. Cjelonoćno klanjanje će zatim po satima animirati razne župne skupine: vjeroučenici, ministranti, župni zborovi, zajednica mladih, obiteljska zajednica, Prijatelji Malog Isusa, zajednica Milosrdnog Isusa, Caritas i župna vijeća, a bit će prilike i za molitvu u tišini.
U nedjelju, 6. veljače, na razini grada Zagreba, a u organizaciji Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije, svečano euharistijsko slavlje u 10.30 sati u retkovačkoj župnoj crkvi sv. Pavla predslavit će preč. mr. Robert Šreter, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola. Na euharistijskom slavlju će posebno sudjelovati članovi obiteljskih zajednica župa grada Zagreba te će moliti za život najslabijih i najugroženijih, ali i zahvaliti Bogu na daru života kojeg su pozvani biti nositeljima i darivateljima.

- (IKA/TU) – U subotu, 5. veljače u prostorima KBF-a u Đakovu, s početkom od 9.30 sati, održat će se konstituirajuća sjednica Nadbiskupijskog povjerenstva za crkvenu glazbu. Povjerenstvo će brojati 17 članova koji će razmatrati i odlučivati o budućim aktivnostima glede crkvene glazbe u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

- (IKA/TU) – Seminar za svećenike, animatore i suradnike u župnoj katehezi održat će se 5. veljače u prostorijama Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu, s početkom u 9 sati. Dipl. teologinja Emilija Dodig održat će predavanje na temu "Profil modernog župnog katehete", a dr. Stanislav Šota iznijet će rezultate ankete provedene među suradnicima i animatorima koji su završili Školu za župne suradnike.

- (IKA/TU) – Sjednica Povjerenstva za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije pod vodstvom povjerenika, vlč. Filipa Perkovića održat će se u subotu, 5. veljače u prostorima Nadbiskupskog doma u Đakovu s početkom u 9 sati.

- (IKA/TU) – U nedjelju 6. veljače s početkom u 19 sati u đakovačkoj katedrali bit će održan orguljski koncert. S djelima Franza Liszta nastupit će Alen Kopunović Legetin, katedralni orguljaš u Požegi. Tim koncertom otvara se dvostruki jubilej: 200. obljetnica rođenja mađarskog glazbenika Franza Liszta te 75. obljetnica postavljanja sadašnjih orgulja u đakovačkoj katedrali. Ulaz je slobodan.

- (IKA) – "Tko primi jedno ovakvo dijete, mene prima" geslo je kojim župe Karlovačkog dekanata zajednički obilježavaju Dan života koji Crkva slavi u nedjelju 6. veljače. Te nedjelje u svim misnim propovijedima govorit će se na temu Dana i dara života, a u franjevačkoj župnoj crkvi Presvetog Trojstva u središtu Karlovca u subotu 5. veljače poslije večernje mise u 18 sati, nastavlja se cjelonoćno klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom, koje završava u 7.30 sati s prvom jutarnjom misom nedjelje 6. veljače. Cjelonoćno klanjanje kod karlovačkih franjevaca ujedno je i početak duhovne priprave u župi za dolazak Svetog oca Benedikta XVI. početkom lipnja u Hrvatsku.

- (IKA) – Na Dan života u nedjelju 6. veljače u 16 sati na karlovačkom groblju Jamadol ispred Milosrdnog Isusa, spomenika nerođenoj djeci, moli se krunica Milosrdnog Isusa, potom vjernici zajednički idu u župnu crkvu Presvetog Trojstva otaca franjevaca u središtu grada gdje se u 17 sati nastavlja molitva po predlošku molitve za Dan života. Molit će se molitva za život pape Ivana Pavla II., razmatrati tekst iz enciklike Ivana Pavla II. „Evangelium vitae" te molitva Benedikta XVI. također za život. Potom se nastavlja klanjanje pred Presvetim s molitvom za život, a proslava Dana života završava u večernjom misom u 18 sati. U župnoj crkvi Presvetog Trojstva koncelebraciju predslavi karlovački dekan preč. Ferdinand Vražić, župnik karlovačke Švarče.

- (IKA) – U župnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije uz samostan otaca franjevaca u Klanjcu, u nedjelju 6. veljače u 11 sati slavi se svečana liturgija po istočno-bizantskom obredu o 9. obljetnici smrti isusovca o. Marijana Gajšaka, rodom iz Klanjca. Predvodi je križevački grkokatolički biskup Nikola Kekić. Kao gost Matice hrvatske Klanjec na liturgiji pjeva zagrebački Ćirilo-Metodov zbor - grkokatolički muški zbor pod ravnanjem Igora Kosa.

- (IKA) - 1039. Festa sv. Vlaha završava u nedjelju, 6. veljače, misom na Gorici sv. Vlaha i spuštanjem svečevog barjaka s Orlandovog stupa. Euharistijsko slavlje na Gorici koje počinje u 9 sati predvodit će mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i apostolski administrator Dubrovačke biskupije. Nadbiskup Puljić će tom prigodom blagosloviti obnovljenu crkvu i oltar. Barjak će u podne spustiti ovogodišnji festanjuli kapetan Vlaho Kulušić i obrtnik Nikola Miloslavić uz pjevanje himna sv. Vlahu "Čuj, sveti Vlaho naš."
Uz završetak feste sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, u župnoj crkvi Sv. Mihajla na Lapadu na području koje se nalazi crkva Sv. Vlaha na Gorici održat će se trodnevnica. U 17.30 molit će se pobožnost sv. Vlahu nakon čega slijedi euharistijsko slavlje.

Odbojka na snjegu

30.01.2011.

Ovo je sa odbojka.si
Tekst je zanimljiv.

Ljubljana, 03. december 2010 – Minulo nedeljo je Rogla premierno gostila turnir v odbojki na snegu, eni od različic odbojke, ki jo v svetu poznajo pod imenom snow volleyball. Tovrstni turnir je na slovenskih tleh potekal sploh prvič, dogajanja na snegu pa sta se udeležili tudi slovenski prvakinji v odbojki na mivki, Andreja Vodeb in Martina Jakob

Prvi slovenski turnir v odbojki na snegu ob progi Mašinžaga v smučarskem središču Rogla je kljub nekoliko slabšemu vremenu pritegnil veliko pozornosti, saj so si zanimive obračune na snegu ogledali številni smučarji, ki so dogajanje na igrišču lahko spremljali tudi med vožnjo proti vrhu smučišča.

Sneženo igrišče sta med drugimi preizkusili tudi slovenski reprezentantki v odbojki na mivki, Andreja Vodeb in Martina Jakob, ki se tudi že pospešeno pripravljata na letošnjo sezono, v kateri bosta nastopili na čim več turnirjih svetovne in evropske lige ter v drugem krogu kvalifikacij za olimpijske igre v Londonu.

Odbojko na snegu so sicer že pred več kot petnajst leti začeli igrati v zimskih letoviščih v ZDA, v zadnjih letih pa se je razširila še v Evropo, kjer je najbolj priljubljena pri naših severnih sosedih, Avstrijcih.

Filmska večer i druženje - SKAC - subota

28.01.2011.

U subotu 29.1. održava se treća filmska večer ove sezone. SKAC klub će biti otvoren od 19:00, a projekcija počinje u 20:00.

Film: The Black Balloon (2008.)
Režija: Elissa Down
Uloge: Rhys Wakefield, Luke Ford, Toni Collette

Dobrodošli!

Delničko prvenstvo u sanjkanju, subota 29. 1. 2011. godine

Otvoreno prvenstvo Grada Delnica u sanjkanju će se održati u subotu, 29. siječnja 2011. godine sa počekom u 10:00 sati na sanjkalištu Potok u Delnicama. Organizator natjecanja udruga Zdolanjski kraj Potok – Delnice priprema za sve posjetitelje bogatu ugostiteljsku ponudu, zabavni program, tombolu i zimski sajam autohtonih goranskih proizvoda i suvenira.

Program natjecanja, natjecateljske kategorije i sve druge korisne informacije o utrci možete pronaći u priloženom pozivu za natjecanje.

Svaki natjecatelj dužan je ispuniti prijavni obrazac za utrku jednosjeda ili dvosjeda na temelju kojeg će se izvršiti prijava za utrku.

Molimo sve učesnike da pogledaju shemu sanjkališta Potok, te da se upoznaju sa predviđenim mjestima za parkiranje.

Kontakt osobe ispred organizatora su: Josip Mihelčić, mob: 098 / 416 299 i
Ivica Urbanc, mob: 098 /171 83 76 ili e-mail: risdelnice@gmail.com

Katolička odbojkaška liga Zagreb počinje sa proljetnim dijelom sezone

Sutra u subotu počinje proljeni dio Katoliče odbojkaške lige u Zagrebu.
Utakmica je toliko da se morali pazit da se navečer stigne na Don Bosco fest na Knežiju jer večina orgarnizatora je iz te župe.
Neki imaju velike zaostatke sa utakmicama tako da oni imaju prednost.
Svima želim dobru igru i što bolji plasman na kraju sezone.

Noč muzeja 2011

Danas je noč muzeja koji traje od 18 do 01 sat.
Program je bogat i teško je za neke gradove izdvojit gdje otić
Evo programa:
http://www.hrmud.hr/admin/fckeditor/File/Noc%20muzeja%202011/noc%20program11%20www.pdf
Neki kažu da bi muzeji trebali razmislit da malo promjene radno vrijeme.
Očito je da smo oni zaostaju za trendovima oko toga.
Mnogi i danas imaju radno vrijeme koje nije prikladno za večinu.
Druga su vremena.

Podjela knjiga Zaklade Sabre

Podjela knjiga Zaklade SABRE, uz simboličnu naknadu od 10 kuna, nastavlja se i ove subote, 29. siječnja od 10 do 14 sati u predvorju NSK u Zagrebu!

Besplatan bus za Sljeme u subotu

27.01.2011.

Po novome se na autobusnoj liniji za Sljeme naplačuje karta i to 11 kuna za jedan smjer ili 20 kuna povratna.
Mogučnost da se besplatno ode na Sljeme busom je ove subote od 8 do 16 sati jer je na Sljemenu utrka dama u orgarnizaciji DM-a.

Predstavljanje knjige dokumenata o Buriku

Predstavljanje knjige dokumenata o Buriku

«Svjedoci života i smrti Ivana Burika»
Tovarnik, 2011.

Dana 26. siječnja 2011. predstavljena je knjiga dokumentarne građe o svećeniku-mučeniku vlč. Ivanu Buriku. Predstavljanje je bilo u dvorani Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu u okviru Svećeničkoga tjedna, a predstavljači su bili: msgr. biskup gospićko-senjski dr. Mile Bogović, akademik Stjepan Damjanović, dr. Ante Nazor, književnica i urednica knjige Nevenka Nekić i nakladnik Antun Ivanković, predsjednik Udruge dr. Ante Starčević-Tovarnik».
Pred mnoštvom slušatelja predstavljači su iznijeli ne samo svoje dojmove o knjizi, nego i vlastite spoznaje o vlč. Ivanu Buriku koji kao mučenik zaslužuje da se pridruži blaženicima, a posebno je msgr. Mile Bogović naglasio tu dimenziju, kao i razliku između ove dokumentarne knjige i romana o Buriku. One nadopunjuju jedna drugu i čine cjelinu, a vrijednost im je i u tome što
sadržajem dopiru do Drugoga svjetskoga rata te predstavljaju svojevrsni kompendij dokaza o mučeništvu jednoga cijeloga naroda.
Akademik Damjanović osvrnuo se posebnim emocijama na razdoblje osobnoga prijateljstva s pokojnim Burikom, istakavši njegovu ulogu unutar kruga mladih ljudi u ondašnjoj Strizivojni, kao i ulogu znamenitoga svećenika Mitra Dragitunca.
Zanimljiv i znanstveno vrijedan prinos dao je u svom nastupu dr. Ante Nazor predočivši nove dokumente o nevinosti optuženih branitelja Vukovara, posebno Tihomira Purde. Knjiga koju predstavljamo ulazi u važnu dokumentacijsku građu za naš Dokumentacijski centar, rekao je, i time je snažan doprinos i našem radu.
Nevenka Nekić govorila je o sadašnjem trenutku u kojem se nalaze hrvatski branitelji i narod, sjećajući se zanosa iz godina rata i priznanja Republike Hrvatske. Odnos Europe prema Hrvatskoj i razlikovanje dviju političkih opcija
bile su izražene i u ratu, a ona na čelu s papom Ivanom Pavlom II. odigrala je značajnu ulogu kod priznanja Hrvatske. Stoga se nadamo da će i naše nastojanje da se Ivan Burik uzdigne na čast oltara, biti pomognuto od iste Europe.
Antun Ivanković predstavio je rad Udruge i dosadašnja vrijedna ostvarenja- od knjiga, filmova, manifestacija, znanstvenoga skupa i planova za budućnost u kojoj je jedan od ciljeva podići Spomen-sobu vlč. Ivana Burika. Time bi Tovarnik postao značajno mjesto u kulturnom(Matošev centar) i vjerskom smislu.

Za Udrugu dr. Ante Starčević – Tovarnik
Nevenka Nekić, književnica
Antun Ivanković, predsjednik

Otkazan je susret hrvatske katoličke mladeži BiH 2011

Priopćenje s zasjedanja Biskupske konferencije BiH u vezi s Susretom hrvatske katoličke mladeži u Bosni i Hercegovini u 2011. godini

Na 50. jubilarnom zasjedanju Biskupske konferencije BiH, biskupi su donijeli sljedeću odluku po pitanju održavanja Susreta hrvatske katoličke mladeži 2011. godine u Bosni i Hercegovini:
„Biskupi podupiru rad Odbora za mlade pri Vijeću za laike BK BiH i Ureda za mlade BK BiH te ih potiču da se angažiraju na pripremi sudjelovanja mladih katolika iz Bosne i Hercegovine na predstojećem Svjetskom danu mladih u Madridu. Potiču ih da i dalje blisko surađuju s Odborom za mlade Hrvatske biskupske konferencije. Imajući u vidu broj katolika i stanje biskupijskih zajednica u BiH, zaključili su da sljedeće 2011. godine neće biti održan Susret hrvatske katoličke mladeži BiH te da će o mogućnosti gostoprimstva jednog od budućih susreta sveukupne hrvatske katoličke mladeži razgovarati na zajedničkom susretu s Hrvatskom biskupskom konferencijom.“

Molitva patera Stjepana Kožula

24.01.2011.

ZADNJI UTORAK U MJESECU, P.S.KOŽUL MOLI U ŽUPI U SIGETU, NOVI ZAGREB OD 18-22 SATA.

Najave događanja od 24.1 do 30.1.2011

Dosta se toga događa ovaj tjedan.
Imamo H-epicentar u utorak,
Svečenički tjedan u Zagrebu,
Don Bosco se slavi u salezijanskim župama.
DonBosco fest na Knežji u subotu.
Katolička odbojkaška liga počinje ove subote.
Ovo je samo za uvod.
Dovoljno da se upuite na neko od mjesta događaja.
Svako dobro.

- KRŠĆANIN I DRUŠTVO je tema vjeronaučnog susreta u Palmi danas 24.1.2011 u 20 sati. Voditelji su patri Ike i Dalibor .

- (IKA/TU) – Ured za pastoral studenata Đakovačko-osječke nadbiskupije organizira treću u nizu tribina za studente osječkog Sveučilišta pod naslovom "Vrijednosni identitet Europe", na kojoj će se nastojati pojasniti u čemu je doprinos kršćanskih Crkava u očuvanju vrijednosnog identiteta Europe. Tribina će biti održana u ponedjeljak 24. siječnja u 19.30 sati u dvorani br. 1 Ekonomskog fakulteta u Osijeku. O temi će govoriti teolog i publicist mr. Ivica Šola, a tribinu će moderirati dr. Stjepan Radić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu.

- (IKA) - Prva godišnjica smrti zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđe, 112. pastira zadarske Crkve, navršava se 25. siječnja. Budući da se tog dana održava zasjedanje HBK u Zagrebu, misu zadušnicu za blagopokojnog mons. Prenđu zadarski nadbiskup Želimir Puljić služit će u ponedjeljak 24. siječnja u 18 sati u katedrali Sv. Stošije u Zadru. Uz želju da mu Gospodin bude nagrada za sve što je učinio i ostavio kao duhovnu baštinu u Zadarskoj nadbiskupiji, mons. Puljić poziva vjernike na sudjelovanje u molitvi za dušu blagopokojnog nadbiskupa Prenđe.

- (IKA) - Spomen rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera slavi se u ponedjeljak 24. siječnja u župi Gospe brze pomoći u Slavonskom Brodu pod geslom "Ljubio je Crkvu".
Program proslave započinje u 17.30 sati zajedničkom molitvom kod spomenika sluzi Božjem Josipu Stadleru (Trg Josipa Stadlera, kod Hrvatskoga doma). U 18 sati je prigodna pobožnost u župnoj crkvi Gospe brze pomoći. Pobožnost animiraju sestre Služavke Maloga Isusa. U 18.30 sati euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći predvodi dr. Pavo Jurišić, dekan KBF-a u Sarajevu i voditelj postupka za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera.

- (IKA) – Poruka pape Benedikta XVI. za Svjetski dan društvenih komunikacija na temu "Istina, navještaj i autentičnost života u digitalnom dobu" bit će predstavljena na konferenciji za novinare u Tiskovnom uredu Svete Stolice u ponedjeljak 24. siječnja u 11.30 sati. Na tiskovnoj konferenciji će govoriti predsjednik Papinskog vijeća za društvene komunikacije mons. Claudio Maria Celli, mons. Paul Tighe, mons. Giuseppe Antonio Scotti i Angelo Scelzo, komunikolog.

- (IKA) – U povodu Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana Udruga H-epicentar organizira istoimenu zabavno-dobrotvornu večer pod nazivom "Ekumenizmo" u utorak, 25. siječnja od 21 sat u klubu Boogalo u Vukovarskoj ulici 68 (dio Sveučilišne aleje) u Zagrebu.
Večer započinje nastupom stand up komičara iz "Studija smijeha", a u jednosatnom glazbenom programu mlade će zabaviti Lea Dekleva i sastav Emanuel izborom duhovnih i svjetovnih skladbi.
U povodu završetka Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana posebni gosti večeri bit će studentska udruga STEP. Večer će obogatiti i nastup plesne skupine "Don Kolarek".
Koncertom se nastavlja kampanja "Poziv za 10!" čiji je cilj sakupiti sredstva preko dobrotvorne linije 060 9090 za 10 studenata iz višebrojnih obitelji.

- OHOLOST ILI PONIZNOST. “Premda bogat, radi vas posta siromašan, da se vi njegovim siromaštvom obogatite” (2 Kor 8, 9)
Utorak, 25. 1. 2011. u 20h u SD "Stjepan Radić" u kino dvorani Forum u Zagrebu
Srijeda, 26. 1. 2011. u 20h kod crkve Sv. Mati Slobode u Zagrebu
Voditelj: don Damir Stojić, SDB, studentski kapelan

- (IKA) - Ekumenska večernja molitva Zadarske nadbiskupije i Pravoslavne crkvene općine sv. Ilije u Zadru održava se u utorak 25. siječnja, na blagdan Obraćenja sv. Pavla, u crkvi Sv. Frane u Zadru u 19.30 sati.

- (IKA) – U bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj 31 u Zagrebu u utorak, 25. siječnja u 18 sati održat će se misa za Bračane u Zagrebu. Nakon mise će se u velikoj dvorani rezidencije Družbe Isusove održati druženje.

- (IKA) – Blagdan Obraćenja sv. Pavla u utorak 25. siječnja istoimena splitska župa na Pujankama slavi kao svoju župnu svetkovinu. Duhovna priprava je trodnevnica od subote 22. do ponedjeljka 24. siječnja, uočnice blagdana. Kroz tri večeri u 17.15 je krunica u 18 sati propovijedana misa. U novoj župnoj crkvi predslavi je dr. Alojzije Čondić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta uz Splitu. U prve dvije večeri trodnevnice bit će predstavljeni ovogodišnji prvopričesnici i krizmanici, kojima će se podijeliti prvopričesnički i krizmanički molitvenici, šalovi i krunice, te će oni predmoliti i krunicu i animirati misna slavlja. Treću večer uz krunicu molitva je za domovinu i branitelje te svečana Večernja iz časoslova. Na sam blagdan u utorak 25. siječnja mise su u 8, 9.30 te svečana biskupska u 18 sati. Predvodi je umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Ante Jurić u koncelebraciji sa župnikom don Antom Vrankovićem.

- (IKA) – „Novi govor vjere kao odgovor na potrebe suvremenog čovjeka" tema je 51. teološko-pastoralnog tjedna koji će se u organizaciji zagrebačkoga Katoličkog bogoslovnog fakulteta održati od 25. do 27. siječnja u Međubiskupijskom sjemeništu, Voćarska 106, na Šalati u Zagrebu.
Teološko- pastoralni tjedan znanstveni je i pastoralni skup teologa u promišljanju nad aktualnim temama koje dotiču život Crkve, s ciljem trajne izobrazbe i usavršavanja nositelja raznih službi i poslanja u Crkvi: biskupâ, prezbiterâ i đakona, redovnika i redovnica te vjernikâ laika. Skup je otvoren i svima drugima koji se zanimaju za te teme.
Obavijesti u vezi s održavanjem Teološko-pastoralnog tjedna zainteresirani mogu dobiti u Tajništvu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Vlaška 38; tel.: (01) 4890 402; fax (01) 4814 704 te na e-mail: kbf@theo.kbf.hr.
Rezervacije smještaja primaju se u Međubiskupijskom sjemeništu, Voćarska cesta 106, p.p. 110, 10000 Zagreb; tel.: (01) 4697 222; faks: (01) 4680 441.
Rad Tjedna započinje u utorak 25. siječnja u 9 sati. Nakon pozdravnih riječi, prvo predavanje "Svećenik nove evangelizacije" održat će nadbiskup Salvatore Rino Fisichella koji se nalazi na čelu Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije. Nakon predavanja slijedi rasprava, te u 12 sati euharistijsko slavlje.
Popodnevni dio prvog dana TPT-a započinje u 15.30 sati predavanjem "Čovjekovo egzistencijalno uporište danas" koje će održati dr. Stjepan Radić. Nakon rasprave predavanje "Učiti vjerovati. Vjera kao ishodište i cilj nove evangelizacije" održat će dr. Željko Tanjić.
U srijedu 26. siječnja u 9 sati predavanje "Iskustvo nove evangelizacije u Hrvatskoj" održat će dr. Tomislav Ivančić. Slijedi predavanje "Prvi evangelizacijski val" dr. fra Domagoja Runje, te u 11.45 sati euharistijsko slavlje. U popodnevnom dijelu programa s početkom u 15.30 sati predavanje "Kršćanska vjera i helenistička kultura: između susreta i sraza, izazova i blagoslova" održat će dr. Ivan Bodrožić, a potom će dr. Nela s. Veronika Gašpar održati predavanje "(Ne)razumljivost teološkog govora u suvremenom svijetu".
Posljednjeg dana TPT-a, u četvrtak 27. siječnja, u 9 sati dr. Ružica Razum održat će predavanje "Prema novom govoru vjere u katehezi", a potom dr. Jerko Valković predavanje "Evangelizacija u eri medija: mogućnosti i problemi komuniciranja".
U 11 sati je plenarna rasprava, a TPT će u 13 sati zatvoriti dekan KBF-a dr. Josip Oslić.

- (IKA/TU) –"Svjedoci života i smrti Ivana Burika" naslov je knjige dokumenata koja će biti predstavljena 26. siječnja u sklopu Teološko pastoralnog tjedna u Zagrebu, u Dvorani Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu (Voćarska 106) s početkom u 18 sati.
Knjigu izdaje Udruga dr. Ante Starčevića – Tovarnik, a predstaviti će je gospićko-senjski biskup Mile Bogović, akademik Stjepan Damjanović, dr. Ante Nazor, književnica Nevenka Nekić i predsjednik Udruge Antun Ivanković.
Predgovor knjizi napisao je đakovačko – osječki nadbiskup i metropolit Marin Srakić, a sadržaj donosi sabranu dokumentaciju o tragediji ne samo svećenika Ivana Burika, nego i Tovarnika te šireg područja Srijema u Domovinskom ratu. Po prvi put sabrane su i objavljene izjave tridesetak vjerodostojnih svjedoka, fotografije staroga i novog Tovarnika, zapisi u likovnoj i drugim umjetnostima o mučeniku Ivanu Buriku, a posebnu vrijednost predstavlja niz istinitih imena.

- (IKA) – Susret Hvarana održat će se u srijedu, 26. siječnja u župi sv. Petra, ap. u Vlaškoj 93 u Zagrebu. Susret započinje misnim slavljem u 18 sati, a potom slijedi druženje u župnoj dvorani.

- (IKA) – Kršćanski akademski krug priređuju okrugli stol na temu "Tragom kršćanskog personalizma" koji će se održati u srijedu 26. siječnja 2011. od 17 sati u dvorani "Margarita Peraica" pri Hrvatskome katoličkome liječničkom društvu, Praška 6, II. kat (Marićev prolaz, prvi ulaz desno). Izlaganja će održati p. Ivan Šestak: "Tragom kršćanskog personalizma – uz knjigu Kršćanski personalizam. Stjepan Tomislav Poglajen: Govori, članci, studije (2010.)"; Ivan Supičić: "Tragom manifesta Kruga 'U službi čovjeka i zajednice' (uz poglavlje II/1: Za rehabilitaciju osobe)" a završna je tema "Što je kršćanski personalizam?". (I. Supičić, p. I. Šestak, N. Šimac, F. Zenko). Voditelj i moderator je Ivan Supičić, a organizator Dan Đaković.

- (IKA) - Uredništvo Žumberačkog krijesa u suradnji s Gradskim poglavarstvom grada Ozlja organizira u četvrtak 27. siječnja u 18 sati u Gradskoj vijećnici predstavljanje novog broja toga godišnjaka za 2011. godinu. O nadolazećem jubileju 400. godišnjice Marčansko-križevačke biskupije govorit će križevački biskup Nikola Kekić, o grkokatoličkom žumberačkom izdavaštvu vikar Mile Vranešić, a o novom broju godišnjaka govorit će kustosica Muzeja grada Ozlja Branka Stergar. Predsjednik Žumberačkog ekološkog društva Josip Šintić podnijet će izviješće o radu te važne institucije za ekološko očuvanje Žumberka.

- (IKA) - U Križevcima će od četvrtka 27. do nedjelje 30. siječnja biti održani 3. dani hrvatskih svetaca i blaženika. Ove će godine pretprogramom i euharistijskim slavljima biti tematiziranim blaženi: Marija od Propetoga Isusa Petković, bl. Ivan Merz, bl. Augustin Kažotić te sv. Marko Križevčanin, dok je popratni, kulturni dio manifestacije zamišljen s otvorenjem izložbe, predstavljanjem knjige, projekcijom dokumentarnoga filma, radionicama za djecu te s predstavljanjem medalje – na temu hrvatskih svetaca i blaženika.
Manifestacija će započeti u četvrtak 27. siječnja u 18 sati u križevačkoj župnoj crkvi Sv. Ane svečanošću otvorenja dana u kojoj će sudjelovati obojica križevačkih župnika Krešimir Žinić i Ivan Novak. Kako je taj dan posvećen bl. Mariji od Propetoga Isusa Petković, tako će molitveni, književni i glazbeni program posvećen najmlađoj hrvatskoj blaženici izvesti njezine sestre iz Družbe Kćeri Milosrđa. Ta će družba zajedno sa zborom župe sv. Mirka iz zagrebačkih Šestina glazbeno obogatiti misno slavlje koje će u 18:30 sati predvoditi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Nakon mise u Gradskoj će galeriji od 19.45 sati biti održan program pod nazivom „Slava zasja svemu rodu našemu" u sklopu kojeg će biti otvorena izložba skica za vitraje s likovima hrvatskih svetaca i blaženika poznatoga akademskog slikara Branimira Dorotića. U programu otvorenja će uz domaćine križevačkog gradonačelnika Branka Hrga i koprivničko-križevačkog župana Darka Korena sudjelovati direktorica Sakralne galerije hrvatskih umjetnika „Laudato" iz Zagreba Ksenija Abramović, koja i organizira tu izložbu, likovni kritičar i kustos Umjetničkoga paviljona u Zagrebu Stanko Špoljarić, ravnatelj Gradskog muzeja u Križevcima Zoran Homen te sam autor izložbe Dorotić. U duhovno-glazbenom programu nastupit će mezzosopranistica Nera Gojanović, pijanistica Gordana Pavić te dramski umjetnik Tomislav Martić. Kroz program će voditi Tanja Baran.
Drugi dan manifestacije, petak 28. siječnja, bit će u čast bl. Ivana Merza. Molitveni, književni i glazbeni program posvećen najmlađem hrvatskom blaženiku od 18 će sati u crkvi BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina (Koruška) izvesti postulator za proglašenje svetim bl. Ivana o. Božidar Nagy, koji će pola sata poslije i predvoditi euharistijsko slavlje. Pjesmu će na misi predvoditi zbor mladih križevačkih župa. U 19.45 sati u Hrvatskom domu u središtu grada bit će predstavljena knjiga dr. Ivana Damiša „Svjedoci evanđelja. Sluge Božji i službenice Božje u Hrvata". U predstavljanju knjige, koju je objavio Glas Koncila, uz autora će sudjelovati direktor Glasa Koncila Nedjeljko Pintarić te mons. Vladimir Stanković, dok će u glazbenom dijelu nastupiti Vokalni sastav „Allegro".
Trećega dana, u subotu 29. siječnja, cjelokupan će program biti posvećen bl. Augustinu Kažotiću. U crkvi BDM žalosne i sv. Marka Križevčanina (Koruška) pretprogram će od 18 sati izvesti dominikanski studenti iz Zagreba, a euharistijsko će slavlje od 18.30 predvoditi provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Anto Gavrić. Glazbeno će misu obogatiti „Osvit" – zbor mladih župe bl. Augustina Kažotića Peščenica – Zagreb. Nakon mise u Hrvatskom će domu od 19.45 biti održana projekcija dokumentarnoga filma „Blaženi Augustin Kažotić – biskup siromaha i pomirenja" autora Nene Kužine. Toga dana u jutarnjim i ranim popodnevnim satima svoj obol hrvatskim svecima i blaženicima dat će djeca koja će se, pristigla iz različitih hrvatskih krajeva, okupiti u 10 sati u Hrvatskom domu gdje će najvećim hrvatskim duhovnim velikanima u čast stvarati literarni, novinarski, dramski, likovni, glazbeni i plesni program. Sve ono što će na radionicama stvarati tijekom jutra i prijepodneva pokazat će na javnoj izvedbi u velikoj dvorani Hrvatskoga doma od 15 sati. Voditeljica toga sadržaja bit će Vlasta Kliček, glazbeni gost je Čedo Antolić, a pokrovitelj radionica je Dječji mjesečnik Mak.
Posljednjega dana manifestacije, u nedjelju 30. siječnja, program će biti posvećen trećemu hrvatskom svecu – Marku Križevčaninu. Molitveni, književni i glazbeni program posvećen sv. Marku u 9.30 sati u crkvi Sv. Ane izvest će Obiteljska zajednica župe sv. Ane, nakon čega će u 10 sati uslijediti misno slavlje koje će predvoditi bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak. Na misi će pjevati župni zbor. To će misno slavlje prenositi Hrvatska televizija na 2. programu. Manifestacija će završiti u crkvi Sv. Ane u 11 sati predstavljanjem medalje s likom sv. Marka Križevčanina poznatoga akademskog kipara i medaljara Damira Mataušića.
Treće dane hrvatskih svetaca i blaženika - pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-križevačke biskupije te uz potporu Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije - u zajedništvu organiziraju križevačke župe: sv. Ane te BDM žalosne i sv. Marka Križevčanina te Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić", uz suradnju: Sakralne galerije hrvatskih umjetnika „Laudato" iz Zagreba, Dječjeg mjesečnika Mali koncil – MAK, Gradskog muzeja Križevci, Pučkog otvorenog učilišta Križevci, Gradske knjižnice „Franjo Marković", Glazbene škole Alberta Štrige, Osnovne škole Vladimira Nazora i Turističke zajednice Križevci. Detaljnije se o programu može doznati na stranici: www.udruga-drstjepankranjcic.hr ili na brojevima mobitela: 091 6640 850, 098 315 475.

- (IKA) – Godišnja skupština Hrvatskoga društva katoličkih novinara održat že se u četvrtak, 27. siječnja u Zagrebu, u franjevačkom samostanu na Kaptolu 9, s početkom u 16.30 sati. Nakon radnog dijela skupštine zajednička je misa u crkvi Sv. Franje koju predslavi mons. Ivan Miklenić, glavni urednik "Glasa Koncila".

- (IKA) – "I stadoše se veseliti" tema je duhovne obnove od četvrtka 27. do nedjelje 30. siječnja u samoborskom "Taboru". Vodi je fra Zvjezdan Linić, a prijave se primaju na tel. 01/3369 – 781 (radnim danom od 8 do 14), na mob. 091/5986-972, faksom 01/3361–844 te e-mailom info@tabor.com.hr.

- (IKA) - U okviru manifestacije "3. dani hrvatskih svetaca i blaženika" u petak 28. siječnja u 19.45 sati u Hrvatskom će domu u središtu Križevaca biti predstavljena knjiga dr. Ivana Damiša "Svjedoci evanđelja. Sluge Božji i službenice Božje u Hrvata".
U predstavljanju knjige, koju je objavio Glas Koncila, uz autora će sudjelovati direktor Glasa Koncila Nedjeljko Pintarić te mons. Vladimir Stanković.
U glazbenom će dijelu nastupiti Vokalni sastav "Allegro".

- (IKA) – U župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu u Zagrebu, u petak, 28. siječnja nakon večernje mise s početkom u 19.30 sati održat će se molitveno bdjenje na temu "Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji".
Bdjenje organiziraju bogoslovi franjevaca konventualaca i mladi župe sv. Antuna Padovanskoga, a voditelj će biti fra Tomislav Cvetko, OFMConv.

- (IKA) – Trodnevnicom od petka 28. do nedjelje 30. siječnja salezijanska župa Duha Svetoga na zagrebačkom Jarunu duhovno se pripravlja za proslavu blagdana sv. Ivana Bosca, utemeljitelja družbe salezijanaca (SDB). U župnoj crkvi – svetištu Sveta Mati Slobode na Jarunu u 18.30 krunica je s pobožnostima, u 19 sati propovijedana misa. Kroz tri večeri predslavi je don Damir Stojić, kapelan zagrebačkih sveučilištaraca. U nedjelju 30. siječnja na uočnicu salezijanske svetkovine, u velikoj dvorani jarunskog svetišta u 20 sati prigodan je duhovno-glazbeni program. Na temu života i duhovnosti sv. Ivana Bosca, priređuju ga i vode salezijanci suradnici, animatori i mladi. Na sam blagdan sv. Ivana Bosca u ponedjeljak 31. siječnja svečana služba Božja je večernja, u 19 sati predslavi je Domagoj Matošević, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije uz župnika don Antu Vasilja, i ostale svećenike.

- (IKA) – Redoviti mjesečni susret Zajednice karmelskih laika održat će se u petak, 28. siječnja u 19 sati u samostanu karmelićanki, Vrhovec 29 u Zagrebu. U tijeku susreta don Anton Šuljić održat će predavanje "Srce u Bibliji".

- (IKA) – Trodnevnicom od 28. do 30. siječnja u 18 sati, salezijanska župa Marije Pomoćnice na splitskom Kmanu, pripravlja se za proslavu blagdana sv. don Ivana Bosca utemeljitelja družbe salezijanaca (SDB ) u ponedjeljak 31. siječnja. U župnoj crkvi na Kmanu mise trodnevnice predvodi don Ivan Stojanović, donedavni višegodišnji misionar u Africi. Svaku večer nakon mise salezijanski animatori i mladi priređuju duhovno-kulturni program u župnom Omladinskom centru "Ivan Pavao II.". U ponedjeljak 31. siječnja na sam blagan sv. Ivana Bosca, svečana koncelebrirana misa je u 18 sati, predvodi je don Ivan Šibalić, povjerenik za pastoral mladih Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivan Bosco uz župnika don Stjepana Matijevića.

- (IKA) - Plenarna skupština Vijeća franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i BiH održat će se 28. i 29. siječnja u zagrebačkom samostanu sv. Leopolda B. Mandića. Na sjednici će razna radna tijela i povjerenstva podnijeti godišnje izvještaje kao i planove za novu godinu.

- (IKA) – Župa Sv. Ivana Bosca u Podsusedu, u ponedjeljak 31. siječnja slavi blagdan svog župnog nebeskog zaštitnika, don Ivana Bosca, utemeljitelja družbe salezijanaca. Od 28. do 30. siječnja u 18.30 sati je trodnevnica, predvodi je i propovijeda vlč. Đuro Zrakić, višegodišnji župnik u Njemačkoj, koji će poslije večernje mise u crkvi prezentirati svoje knjige s obiteljskom i "gastarbajterskom" tematikom. U nedjelju 30. siječnja nakon večernje mise župni tamburaški sastav mladih priređuje koncert . U ponedjeljak 31. siječnja na sam blagdan svečana misa je u 18.30 sati. Koncelebraciju predslavi župnik župe sv. Blaža mons. Zvonimir Sekelj.

- (IKA) – U salezijanskoj župnoj crkvi Marije Pomoćnice na zagrebačkoj Knežiji, Omiška 10, u subotu 29. siječnja u 20 sati (nakon večernje mise) održava se međunarodni festival duhovne glazbe "Don Bosco fest 2011.", koji već tradicionalno organizira Povjerenstvo za pastoral mladih Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivan Bosco.

- (IKA/TU) – Mjesečni susret članova Pokreta Božanskom milosrđa održat će se 29. siječnja u crkvi Sv. Josipa sestara karmelićanki u Đakovačkoj Breznici. Duhovni program započinje u 17 sati, a sadržavat će misu i klanjanje.

- (IKA) – "Želimo mir u Svetoj zemlji" moto je ovogodišnjeg 3. Međunarodnog dana molitve za mir u Svetoj zemlji, koji se održava pod pokroviteljstvom Papinskog vijeća za pravdu i mir. Dan neprekidnog 24-satnog moljenja, ove godine od subote 29. na nedjelju 30. siječnja, rađa se iz htijenja da se na konkretan način intenzivnim molitvenim danom založi za mir u Svetoj zemlji, prenosi siječanjski Franternitas.

- (IKA) – Nacionalno hodočašće sv. Filomeni u crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama, peto po redu održat će se u subotu 29. siječnja.
Okupljanje hodočasnika je od 10.30 sati, a potom će u 11 sati biti upućena riječ pozdrava i predstavljeno svetište Majke Božje Molvarske u kojem se čuva kip sv. Filomene.
Euharistijsko slavlje u 11.15 sati predvodit će o. Ivan Poleto, OFMConv. Pobožnost s pjevanjem marijanskih pjesama i procesija oko glavnog oltara je u 12 sati, ručak je u 12.30 sati, a procesija do zavjetne kapelice Majke Božje Molvarske počinje u 14 sati. Predstavljanje čudotvornog kipa Majke Božje Molvarske bit će u 14.30 sati, a nakon povratka u procesiji u župnu crkvu održat će se euharistijsko klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu, upoznavanje sa životom sv. Filomene i pobožnošću toj svetici. Hodočašće će završiti u 17.30 sati.
Voditelji hodočasničkih skupina pozivaju se najaviti broj autobusa/hodočasnika do 26. siječnja. Župa Molve u suradnji s jednim mjesnim ugostiteljskim obrtom organizira hodočasnički ručak. Dodatne obavijesti o samom hodočašću mogu se dobiti na info@zupa-molve.com

- (IKA) - Trodnevna duhovna priprava za blagdan zaštitnika Dubrovačke biskupije sv. Vlaha, biskupa i mučenika započinje u nedjelju, 30. siječnja. Ovogodišnji predvoditelj trodnevnice je isusovac o. Mirko Nikolić. Svake večeri (30.1., 31.1.,1.02.) misa s propovijedi u crkvi Sv. Vlaha započinje u 18 sati, a nakon mise učenici dubrovačkih osnovnih škola izvest će program pod nazivom "Učenici sv. Vlahu".

- (IKA) – Križevački biskup Nikola Kekić predvodit će u nedjelju 30. siječnja u 17 sati u križevačkoj grkokatoličkoj katedrali arhijerejsku liturgiju u povodu blagdan Tri svetitelja (Bazilija Velikoga, Ivana Zlatoustoga i Grgura Nazijanskoga) koji su nebeski zaštitnici Križevačke biskupije. Liturgijsko slavlje pjevanjem će uzveličati katedralni zbor.

- (IKA) – Zimsko planinarsko hodočašće u kapelu Sv. Ilije na Svetoj Geri bit će u nedjelju 30. siječnja. Liturgijsko slavlje u 12 sati predvodit će zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski.

- (IKA/TU) – Misa uz prijevod na znakovni jezik za osobe oštećena sluha iz Osijeka i okolice bit će održana 30. siječnja u župnoj crkvi Sv. Petra i Pavla apostola u Osijeku s početkom u 8.30 sati.

- U svoje redove i ove godine povodom blagdana Don Bosca primaju se salezijanski suradnici. Oni se ovih dana intenzivno pripremaju. Na misi u nedjelju 30.1.2011 u crkvu Marija Pomočnica na Knežiji u Zagrebu u 12 sati bit će primljeni u udruženje Salezinanskih suradnika. Bit će primljeno novih 10 suranika od kojih neki su od samih početaka aktivni kod Salezijanaca.

Studentsko hodočašće u Rim - Polazak iz Zagreba.

23.01.2011.

Dragi studenti,

Studentski pastoral organizira studentsko hodočašće u Rim koje će se održati od 31. 3. do 5. 4. 2011. Osim samog Rima, posjetit će se i Siena, Asiz i Padova, a cijena hodočašća je 310€.

1. CILJ: Cilj ovog hodočašća na grobove apostolskih prvaka jest duhovna obnova i kulturni posjet mjestima koja ćemo vidjeti i iskustvo zajedništva.

2. POLAZAK: Polazimo četvrtak, 31. 3. 2011. navečer u 22 sati ispred crkve Sv. Mati Slobode na Jarunu (Hrgovići i Horvačanska ul.).

3. CIJENA: Cijena je 310 €. U ovu cijenu je uračunato: prijevoz, četiri puna pansiona (ručak kroz ta tri dana ćemo dobiti kao lunch packet tako da ne prekidamo razgledavanje grada), boravak, stručni vodič, organizacijski troškovi i ulaznice (vatikanske muzeje, katakombe, kupolu bazilike Sv. Petra)… Na putu do Rima i na povratku svatko se osobno treba pobrinuti za hranu i piće.

4. PRIJAVE I PLAĆANJE: u mom uredu (Katolički pastoralni ured, između 4. i 5. paviljona u prizemlju) u SD «Cvjetno naselje», Odranska 8, od utorka do petka od 16-18 sati. Kod prijave potrebno je uplatiti 50 €. Ostatak cijene mora se uplatiti do 11. 3. 2011. Tko do 11. 3. ne uplati drugi dio, a ne odjavi se prije, ne vraća mu se akontacija od 50 €.

5. SMJEŠTAJ: u Domu hrvatskih hodočasnika "BL. IVAN MERZ" (Domus Croata) u samom Rimu.

PROGRAM
Četvrtak, 31. 3.: Polazak iz Zagreba u 22 sati – ispred crkve Sv. Mati Slobode, Jarun.

Petak, 1. 4.
- SIENA: crkva sv. Dominika, rodna kuća sv. Katarine Sienske, Katedrala i Campo
- ASIZ: Katedrala, grob sv. Franje, crkva Gospe od Anđele, Porziuncula....
- RIM: Vecera, nočenje

Subota, 2. 4.
- Cjelodnevno razgledavanje: Flavijev amfiteatar, Koloseum, Konstantinov slavoluk, sv. Petar u okovima, Mojsije, Rimski forum, Kapitolij, Crkva sv. Marije – Nebeski žrtvenik, Venecijanski trg, VATIKAN – trg i bazilika i kupola sv. Petra...

Nedjelja, 3. 4.
- ANGELUS S PAPOM BENEDIKTOM XVI
- Poslije podne razgledavanje: Anđeoska tvrđava, Trg Navona, Panteon, crkva sv. Ignacija, Fontana di Trevi, Španjolski trg, Hrvatska crkva i zavod sv. Jeronima.

Ponedjeljak, 4. 4.
- Cjelodnevno razgledavanje: Katakombe sv. Kalista, Sv. Pavao izvan zidina, sv. Ivan Laternaski, Krstionica, Svete stube, sv. Marija Maggiore...
- Vatikanski muzeji

Utorak, 5. 4.
- Polazak za Zagreb nakon doručka (put prema Padovi)
- PADOVA: 14 - 17 sati razgledanje: crkva i grob sv. Ante, Svetište sv. Leopolda Mandića, grad... – Zagreb (dolazak u Zagreb predviđen oko 23 sati)

OHOLOST ILI PONIZNOST

OHOLOST ILI PONIZNOST

“Premda bogat, radi vas posta siromašan, da se vi njegovim siromaštvom obogatite” (2 Kor 8, 9)

Utorak, 25. 1. 2011. u 20h u SD "Stjepan Radić" u kino dvorani Forum
Srijeda, 26. 1. 2011. u 20h kod crkve Sv. Mati Slobode

voditelj: don Damir Stojić, SDB, studentski kapelan

KRŠĆANIN I DRUŠTVO

Vrijeme: 24. siječanj · 20:00 - 23:00
Lokacija: Palmotićeva 31, Zagreb

KRŠĆANIN I DRUŠTVO

Ateisti nas često u mnogočemu pretječu. Često su više su od nas društveno angažirani. Više imaju inicijative, ideja, samopouzdanja i odlučnosti. No, svi osjećamo kako ne bi smjelo biti tako; kako bi smo baš mi trebali imati više svježine i entuzijazma. Ali zašto nije tako? Gdje griješimo? Možemo li više učiniti; i kako?

Što treba shvatiti i promijeniti da bi smo imali snage, svježine i inventivnosti za kršćansku inicijative? Možeš li i ti, i što možeš u svome životu novo usvojiti da bi smo postali uspješni inicijatori i nosioci pozitivnih društvenih promjena.

Dođi, osluhni, promisli, reci...

Palmotićeva 31, u 20.00 sati;

patri Ike i Dalibor

EKUMENIZMO

21.01.2011.

LEA DEKLEVA & EMANUEL

Jedinstvena zabavno-dobrotvorna večer „Ekumenizmo“ posvećena prikupljanju sredstava za 10 studenata iz višebrojnih obitelji i ekumenskim nastojanjima održat će se utorak, 28. siječnja s početkom od 21 sat u klubu Boogalo u Vukovarskoj ulici (dio Sveučilišne aleje).

Lea Dekleva i sastav Emanuel u jednosatnom programu zabavit će prisutne jedinstvenim izborom duhovnih i svjetovnih skladbi.

Povodom završetka Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana posebni gosti večeri bit će studentska udruga STEP koji kontinuirano postoji više od 27 godina. STEP djeluje sa svrhom izgradnje zajedništva učenika/studenata te cjelokupnog društva temeljena na vrednotama sadržanim u Evanđelju. STEP je dio međunarodne mreže studentskih pokreta IFES koja djeluje u više od 140 zemalja svijeta.

Dozu humora na večer će donjeti stand up komičari iz "Studija smijeha" a večer će obogatiti i nastup plesne skupine „Don Kolarek“

Koncertom se nastavlja kampanja „Poziv za 10!“ čiji je cilj sakupiti sredstva preko dobrotvorne linije 0609090 za 10 studenata iz višebrojnih obitelji. Kako bi cijela akcija bila što transparentnija AMIS Telekom implementirao je brojač poziva na portalu www.hepicentar.hr koji prikazuje trenutnu promjenu broja poziva dobrotvorne akcije!

Ulaz na koncert iznosi 20 kuna

Molimo Vas proslijedite ovu najavu vašim frednovima i organizirajte svoj dolazak....

Srdačan pozdrav i zahvala u ove hladne dane….
Tomislav

Promjene u pravilima za Uskrs fest 2011.

Organizacijski odbor Uskrs festa 2011. je na sjednici 17. siječnja 2011. godine donio odluku da Uskrs fest 2011. neće biti natjecateljskog karaktera. Natječaj ostaje i na temelju njega će se odabrati 20 skladbi koje će biti izvedene 1. svibnja u KD Vatroslava Lisinskog, ali se između njih neće birati pobjednik. Ovom odlukom se privremeno stavljaju van snage točke 12, 13, i 14 Pravilnika Uskrs festa koje govore o njegovom natjecateljskom karakteru.

"Don Bosco fest 2011." kod salezijanaca na Knežiji

(IKA) – U salezijanskoj župnoj crkvi Marije Pomoćnice na zagrebačkoj Knežiji, Omiška 10, u subotu 29. siječnja u 20 sati (nakon večernje mise) održava se međunarodni festival duhovne glazbe "Don Bosco fest 2011.", koji već tradicionalno organizira Povjerenstvo za pastoral mladih Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivan Bosco.

Podjela knjiga Zaklade Sabre

Ne zaboravite, podjela knjiga Zaklade SABRE održati će se i ovu subotu, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 10 do 14 sati, u predvorju.
Podjela će, uz simboličnu naknadu od 10 kuna, uključiti enciklopedije (opća enciklopedija nakladničke kuće World Book) te izdanja iz područja medicine, prava, humanističkih znanosti i dječje književnosti.

Hodočašće u Rim

Mladi župe Navještenje B.D.M. iz Velike Gorice u travnju orgarniziraju hodočašće u Rim.
Prvi susret putnika je danas (petak) u dvorani Nazaret u sklopu župe Navještenje u Velikoj Gorici u 20 sati.
Treba donjet prvu ratu od 300 kuna.

Vijesti iz Madrida 21.1.2011.

- Kako se doznaje do sada je prijavljeno oko 240 000 mladih iz svih krajeva svijeta, a očekuje se od milijun do dva milijuna mladih u kolovozu.
- Prijave traje do kraja travnja tako da još nije kasno da se prijavite. Za one koji neće iči u Zagrebu se priprema pračenje susreta na jednom mjestu.
- Ministar Predsjedništva Ramón Jáuregui susreo se u Madridu s predstavnicima Organizatora Svjetskog dana mladih i predstavnicima Vatikana, kako bi dogovorili domene u kojima Vlada može doprinijeti Svjetskom danu mladih
Dogovoreno je kako će za vrijeme susreta oko 6 000 predstavnika učinkovitih snaga tijela državne sigurnosti biti na usluzi i kako će paziti na sigurnost. No, svih sedam španjolskih ministarstava( Ministarstvo kulture, Ministarstvo vanjskih poslova,Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo rada, Ministarstvo obrane, Ministarstvo za razvoj i Ministarstvo Predsjedništva) doprinijet će organizaciji i provedbi Svjetskog dana mladih.
No, vrlo je važno napomenuti kako su se Španjolska Vlada te grad Madrid sa gotovo svim svojim segmentima uključili u organizaciju susreta skladu sa svojim mogućnostima još od prvih dana. I Vlada i ministarstva, i lokalne vlasti ne sudjeluju prvenstveno u ekonomskom smislu, već u svim drugim pogledima koji su od izuzetne važnosti za Organizatore i na toj su im pristupačnosti i ustupcima Organizatori u svoje, ali i u ime svih hodočasnika, neizmjerno zahvalni.

Predstavljanje knjige "Svjedoci života i smrti Ivana Burika"

ZAGREB (TU) –"Svjedoci života i smrti Ivana Burika" naslov je knjige dokumenata koja će biti predstavljena 26. siječnja u sklopu Teološko pastoralnog tjedna u Zagrebu, u Dvorani Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu (Voćarska 106) s početkom u 18.00 sati.

Knjigu izdaje Udruga dr. Ante Starčevića – Tovarnik, a predstaviti će je gospićko-senjski biskup, mons. dr. Mile Bogović, akademik Stjepan Damjanović, dr. Ante Nazor, književnica Nevenka Nekić i predsjednik Udruge Antun Ivanković.

Predgovor knjizi napisao je mons. dr. Marin Srakić, đakovačko – osječki nadbiskup i metropolit, a sadržaj donosi sabranu dokumentaciju o tragediji ne samo svećenika Ivana Burika, nego i Tovarnika te šireg područja Srijema u Domovinskom ratu. Po prvi puta sabrane su i objavljene izjave tridesetak vjerodostojnih svjedoka, fotografije staroga i novog Tovarnika, zapisi u likovnoj i drugim umjetnostima o mučeniku Ivanu Buriku, a posebnu vrijednost predstavlja niz istinitih imena.


Đakovo, 10. siječnja 2011.
Martina Kuveždanin

HUMANITARNI KONCERT ZA JASMINU MAROŠ

20.01.2011.

Pozivamo Vas na humanitarni koncert za Jasminu Maroš.
Koncert će se održati u subotu 22. 01. 2011. godine s početkom u 21. sat., 'Brod na Dunavu' u Vukovaru. Nadamo se kako se vidimo u što većem broju.

Jasmina Maroš boluje od rijetke bolesti i potrebna je pomoć za odlazak na liječenje u Belgiju.
Zahvaljujuci Damiru Marenicu, piscu bloga za Vatrene vijesti 911 vec je krenula medijska kampanja i apel za pomoc Jasmini Maros!
Uz podrsku i dobrovoljni prilog svih nas omoguciti cemo Jasmini Maros,19, da ode na potrebne pretrage na Ghent University Hospital u Belgiji.
Molim vas da procitate kompletno pismo Apela za pomoc Zarke Radisic, majke Jasmine Maros:

Majka sam djevojke Jasmine Maroš,rođene 1991
godine.Ovim pismom Vam se obraćam i nadam se da nam možete pomoći. Jasmina je studentica prve godine Upravnog prava na Veleučilištu Lavoslav Ružička. Ona boluje od rijetke genetske bolesti pod nazivom SY Ehlers Danlos (propadanje vezivnog tkiva iz organizma),također su joj u krvi niski faktori XII i XIII i ima produženo vrijeme krvarenja,pored toga ima promjene na srčanom zalisku,štitnjači,oštećenje par mišića(što su posljedice tog sindroma) a također trpi i jake bolove za koje pije Tramal kapi i ljepi Versatis flastere a što naravno nije na popisu HZZO . Pošto smo obišli sve doktore u RH i naišli na odgovore tipa „mi nismo ni čuli za to““najbolje da odete kod nekog drugog“ itd.Preporuka genetičara iz Klaićeve je bila da se ide na tipizaciju tkiva i da se šalje za Belgiju, s obzirom da to nije uspjelo i nemoguće je ovdje izvesti.Jedina preporuka od genetičara i prof sa klinike za mozak i tkiva iz Zagreba,hematologa sa KBC Rebra,ginekologa iz Petrove u Zg,je ta da se naprave potrebne pretrage na Ghent University Hospital u Belgiji,jer su oni klinika specijalizirana za taj sindrom. S obzirom da sam ja samohrana majka financijski smo iscrpljeni prečestim odlascima u Zagreb kod doktora,te bih Vas molila ako ste u mogućnosi bilo kako pomoći.Ako je potrebno dostavit će mo Vam i medicinsku dokumentaciju. Telefon za kontakt 098/810779,mail adresa zarka.radisic@gmail.com.
Unaprijed zahvaljujem u nadi da će te nam se javiti i pomoći.
Žarka Radišić

Devizni račun:
Jasmina Maroš,Vukovar
SWIFT:RZBHHR2X
IBAN:HR0224840083291558543

Tekući račun:
2484008-3234465231

Dani Nikole Tesle u Zagrebu

Mjesto: Tehnički muzej u Zagrebu/vrijeme: 1.-4. veljače 2011

Na Danima Nikole Tesle, koji će se od 1. do 4. veljače održati u Tehničkom muzeju u Zagrebu, predstavom i predavanjima podsjetit će se na život i rad jednog od najvećih izumitelja u povijesti tehnike.

Život i rad Nikole Tesle neiscrpna je tematika za znanstvenike i istraživače i 68 godina nakon njegove smrti. Stoga će se tijekom Dana Nikole Tesle, multidisciplinarnim predavanjima osvrnuti na različite vidove rada poznatog inovatora, izume koji su bili ispred njegova vremena, kao i na njegov osebujan život.

Poznati alternativac Drago Plečko govorit će o paranormalnim iskustvima Nikole Tesle. "Prema iskazima suvremenika i samim izjavama Nikole Tesle doima se da je on posjedovao nešto što se u žargonu zove multidimenzionalnom sviješću, odnosno, sposobnost 3D vizualizacije uređaja i prirodnih fenomena", navodi se, uz ostalo, u Plečkovu predavanju.

Predstavit će se Udruga Nikola Tesla - genij za budućnost te slikovnica Nikola Tesla - izumitelj budućnosti, čiji je tekst izradila Sani Sardelić, ilustracije djeca Smiljana, pripremu i grafički dizajn Gipa-Art d.o.o. Zagreb.

Zorica Civrić, viša kustosica u beogradskom Muzeju nauke i tehnike, govorit će o Tesli i njegovu predviđanju fenomena održivosti. Naime, pitanja koja je Tesla razmatrao, a koja su i pitanja i teme koncepta održivosti, jesu energija, obnovljivi izvori, električna vozila, metalurgija, ugljen, problem šuma i svježe vode, proizvodnja ozona, kao i ljudsko ponašanje te zdravlje.

Magistar fizike Davor Jandrijević održat će predavanje o bežičnom prijenosu energije pomoću Teslinih povećala uz demonstraciju. Naime, bežični prijenos energije još nije ušao u široku uporabu i predstavlja misterij za suvremenu tehnologiju iako ga je Tesla uspješno izveo početkom 20. stoljeća.

Zadnjeg dana manifestacije, kazalište Tvornice lutaka izvest će predstavu Radio Tesla, koja poznatog inovatora smješta na sam početak njegovog životnog puta, u doba kada je započeo otkrivati neotkriveno. U predstavi se Teslu predstavlja onakvim kakav jest, sa svim svojim usponima i padovima, potragama za vlastitim identitetom i naposljetku - izumima, kao rezultatima brojnih neprospavanih noći i autističnog načina života. Predstava je rađena po autorskom tekstu Filipa Šovagovića i u režiji Maria Kovača. Glume Sven Jakir, Robert Ugrina i Petra Radin.

Svjetski dan mladih 2011. u Madridu - Novosti

19.01.2011.

- Program ''Dani u biskupijama''uvod je SDM-u.Održavat će se od 11. do 15. kolovoza 2011. diljem Španjolske.Sam program razlikovat će se od biskupije do biskupije,no svi će uključivati različite kulturne aktivnosti,druženja, vrijeme za molitvu i liturgijska slavlja.Ured odgovoran za Dane u biskupiji (DED) otvorio je pose...bnu web stranicu na kojoj na 58 jezika svijeta možete pronaći informacije.

- Kako doznajem očekuje se oko 3.000.000 mladih iz svih krajeva svijeta u Madridu. Konačan broj znat će se nakon završetka prijava krajem travnja 2011 godine.

- Zanimljivost je na susretu u Manili na Filipinima bilo preko 5.000.000 mladih iz svih krajeva svijata i taj se događaj bilježi kao rekord po broju okupljenih pred kojima je Papa Ivan Pavao II govorio uživo. Dali će se taj rekord u Madridu probit teško je reči.

Vjeronauk za mlade u Palmi u Zagrebu 17.1.2011.

17.01.2011.

Prenosim. Sigurno će biti dobro.
Moja preporuka.

Nastavljamo govoriti o slobodi. Ovaj put razgovaramo o slobodi i milosti. Ostavlja li Božja volja prostor za slobodnu odluku? Mogu li sveci biti slobodni pa ne voljeti Boga? Je li sloboda i biti "slobodan od dobrote," "slobodan od razuma"? Vidimo se u ponedjeljak, 17. 01. 2011. u 20:00 sati u velikoj dvorišnoj dvorani crkve u Palmotićevoj.

Vaš p. Dalibor

Projekt: Susret mladih u Madridu i u Zagrebu

Cilj projekta je da za one koji neće moći otić u Madrid da ipak osjete i budu barem na neki način tamo.
Na jednom mjestu u gradu imali bi isti program kao i u Madridu s time da bi zajedno pratili prijenos bdjenja i mise iz Madrida.
Projekt je u začetku ali nadam se da ću uspjet orgarnizirat.
Svaka pomoć je dobro došla.
Tražimo župu u gradu koja bi nas primila.
Sve informacije na mail: seljandavor@gmail.com

Ivan Pavao II. -zaštitnik Svjetskog dana mladih u Madridu

Budući blaženik, uz španjolske svece i svetice, bit će zaštitnik Svjetskog dana mladih u Madridu



Papa Ivan Pavao II., za vrijeme čijeg pontifikata su susreti SDM-a i pokrenuti, proglašen je, uz španjolske svece i svetice, zaštitnikom Svjetskog dana mladih u Madridu u kolovozu ove godine. Vijest da će 1. svibnja ove godine Papa Benedikt XVI. svog prethodnika proglasiti blaženikom, Organizatore i njihove goste (predstavnike svih zemalja iz kojih će mladi hodočastiti u Madrid u kolovozu, predstavnike španjolskih biskupija i provincija i dr.) vijest je zatekla u Madridu, na II. pripremnom susretu vezanom uz SDM. Možemo zamisliti kojeg li je veselja bilo kada je kardinal Ryklo, predsjedatelj Papinskog vijeća za laike okupljenim predstavnicima izrekao radosnu vijest. Sam kardinal izrazio je svoje veselje što je baš na tom pripremnom susretu vezanom uz Svjetski dan mladih svima mogao objaviti kako će papa Ivan Pavao II., veliki prijatelj mladih, postati blaženikom u svibnju ove godine.

Glavni koordinator SDM-a u Madridu, koji je pomoćni biskup Madrida, mons. Cesare Franco netom je objavio kako i papa Ivan Pavao II. postaje zaštitnikom Svjetskog dana mladih u Madridu.

Godine 1985., tj. u godini prvog održanog SDM-a, papa Ivan Pavao II. rekao je: '' Cijela Crkva mora svakodnevno osjećati veće predanje i to na globalnoj razini, i sve to za mlade, za njihove želje i težnje, njihove nade, kako bi oni odgovarali njihovim očekivanjima i sigurnosti koja je sam Krist.''

I tvoja pjesma može biti dio Svjetskog dana mladih

Volio bi da se tvoja pjesma čuje na događajima tijekom Svjetskog dana mladih u Madridu, no zvuči kao nemoguća misija?

E, pa Organizatori svim zainteresiranim nude mogućnost da se takve želje ispune.

Što je potrebno za to?

Najprije, važno je da si star između 16 i 35 godina. Naravnoooo, dobrodošli su radovi obaju spola, a to jesi li pjesmu skladao sam ili je u pitanju grupa nije bitno.Tekst i skladba moraju biti potpuno originalni, u trajanju do 3 minute i nikad prije izvođeni. Tema pjesme je naravno povezana s temom Svjetskog dana mladih: ''Ukorijenjeni i nazidani na Kristu, učvršćeni vjerom''. Tekst može biti na hrvatskom, ali je potrebno priložiti i prijevod na engleskom ili španjolskom.

Bitna su volja, želja, spremnost i odvažnost :)

Dakle, možeš u ovom glazbenom natjecanju (nazvanom Madrid me encanta) sudjelovati i ti!!!

Kakav je postupak prijave i selekcije? Dakle, svoju pjesmu trebaš staviti na ovu stranicu: www.madridmeencanta.org, a to možeš sve do 30.travnja 2011. Sve pristigle pjesme bit će preslušane kako bi se vidjelo da li odgovaraju svim postavljenim uvjetima. Nakon toga će bit postavljene na web stranici Organizatora i moći će se za njih glasati, a prvih 25 pjesama s najviše glasova bit će ponovno preslušane od strane peteročlanog žirija i one za koje će žiri odlučiti, bit će izvođene u Madridu tijekom SDM-a.

Možda zvuči komplicirano, ali nije i svakako vrijedi pokušati, zar ne??? Zato, teksto(skladbo pisci...hajmo :) Duh Sveti nek' vas vodi na putu stvaranja novih melodija :)

Evo i linkova gdje možete još jednom utvrditi pravila natjecanja i gdje će zainteresirani slati svoje uradke :) http://madridmeencanta.org/bases.php?ix=1

SRETNO !!!! I NADAMO SE DA ĆE SE I KOJI URADAK IZ LIJEPE NAŠE NATJECATI, A JOŠ VIŠE SE NADAMO I IZVODITI U MADRIDU U KOLOVOZU :)

Najave događanja od 17 do 23. siječnja 2011.

16.01.2011.

U tjeku su blagoslovi studenskih soba u Zagrebu.
Radi toga još ovog tjedna neće biti vjeronauka u studenskom domu 'Stjepan Radić i u svetištu Sveta Mati Slobode na Jarunu.
Ovih dana se sječamo i prerano preminule pjesnitkinje Marije Pinter koju su poznavali skoro svi Velikogoričani.
Vjeronauk u Palmi bit će po redovnom rasporedu. Na klanjanju u petak okupio se lijep broj mladih koji su molili za razne nakane.
Isto tako su i izleti krenuli po ovom predivnom vremenu.
Za one koji neće u Madrid pripremam projekt koji će biti poveznica Zagreba i Madrida u Zagrebu. Tedalji uskoro tj kada dogovorim.
Krenimo sa najavama:

- (IKA) – Sv. Antuna pustinjaka svog župnog patrona, župa Slavetić kraj Jastrebarskoga slavi na blagdan u ponedjeljak 17. siječnja. Dvije su proštenjarske mise, jutarnja u 9, predvodi je župnik Josip Gonan, svečana je koncelebracija poldanica u 11 sati. Sa svećenicima Jastrebarskog dekanata predslavi je mr. Dubravko Škrlin – Hren, prefekt u zagrebačkoj bogosloviji. Pjeva župni mješoviti zbor.

- (IKA) – Sv. Antuna pustinjaka i opata, stara pelješka župa Ston Mali slavi na blagdan svog nebeskog zaštitnika u ponedjeljak 17. siječnja. Svečana misa u župnoj je crkvi u 10.30 sati, predslavi je fra Ljudevit Lasta, župnik i gvardijan u Slanom, u koncelebraciji s don Vojislavom Vlašićem, župnikom Stona Velikog i Maloga te pelješkim svećenicima.

- (IKA) – Na tribini "Žarom Duha Svetoga" u župi sv. Marka Križevčanina, Selska cesta 91 u Zagrebu u ponedjeljak 17. siječnja tema će biti djelo Rabindranath Tagore "Žrtveni pjev".
Tribina započinje u župnoj dvorani u 19.15 sati, a voditelj je Mladenko Spahija.

- (IKA) – Mali tečaj kršćanstva Kursiljo organizira duhovnu obnovu u ponedjeljak, 17. siječnja u 18.30 sati u župnoj dvorani župe sv. Nikole biskupa, Medpotoki 1a u Zagrebu. Prigodni nagovor s temom "Kršćanin u svojoj zajednici" održat će Antun Vidas.

- (IKA) – Papa Benedikt XVI. primit će u ponedjeljak 17. siječnja u 12 sati u Auli Pavla VI. inicijatore Neokatekumenskog puta Kika Argüella, Carmen Hernandez, zajedno s ocem Marijom Pezzijem, praćene od ekipa itineranata odgovornih za Put u više od 120 nacija. Audijenciji će nazočiti i 78 rektora sjemeništa Redemptoris Mater, brojni prezbiteri i bogoslovi, obitelji u poslanju, "missio ad gentes", "communitates in missionem", te katehisti Rima i Lacija, najavljeno je iz Tiskovnog ureda Svete Stolice.
Tijekom audijencije Papa će poslati novih 230 obitelji u poslanje u 46 nacija na 5 kontinenata, koje se pridružuju obiteljima, njih više 600, već poslanima prethodnih godina od papa Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. Uz to će inaugurirati trinaest novih "missio ad gentes" u Europi (Njemačka, Austrija, Makedonija, Francuska, Ukrajina, Švedska, Mađarska) i Južnoj Americi (Venecuela), koje se pridodaju drugim 30 prethodno već poslanim "missio ad gentes".
Ovih dana Kongregacija za nauk vjere priopćila je Papinskom vijeću za laike da, "nakon pažljivog doktrinalnog proučavanja materije", kateheze Puta, korištene od ekipa katehista, sada postaju "Katehetski direktorij Neokatekumenskog puta", jer "više ne predstavljaju samo Usmjerenja za ekipe katehista, budući da su bila ispravljena od Kongregacije za nauk vjere te su upotpunjena bilješkama s različitim dijelovima Katekizma Katoličke Crkve". Papinsko vijeće za laike proglasilo je to odobrenje koje dodjeljuje "sigurnost ostvarenju Neokatekumenskog puta, označavajući tako zaključak njegovog institucionalnog puta, pružajući također doktrinalna jamstva svim pastirima Crkve".
Nakon susreta s Papom Argüello, Hernandez i Pezzi, praćene od ekipa Neokatekumenskog puta održat će konferenciju za novinare u 13:30 sati, u ulici Via del Mascherino 53.

- (IKA) – Goranska župa Plemenitaš svog nebeskog zaštitnika sv. Antuna pustinjaka slavi na svečev blagdan u ponedjeljak 17. siječnja. U staroj župnoj crkvi blagdansku misu u 11 sati predvodi župnik Lukovdola Branko Dragojević.

- (IKA) – Trodnevnicom od petka 14. do nedjelje 16. siječnja vjernici koji dolaze na bogoslužja u franjevačku crkvu u Samoboru, pripravljaju se za svečanu proslavu blagdana sv. Antuna pustinjaka i opata u ponedjeljak 17. siječnja. U 18 je krunica s pobožnostima, u 18.30 sati propovijedana misa, predvode je franjevci iz samostana. Na blagdan sv. Antuna pustinjaka, koji se u puku časti kao zaštitnik od bolesti i ljudi i stoke, u Samoboru je staro zavjetno antunovsko zimsko proštenje. Slave se četiri pjevane i propovijedane mise – u 7.30, 10, 11.30 te u 18.30 sati. Svečana je poldanica u 10 sati, predslavi je varaždinski biskup Josip Mezljak, koji će prije koncelebriranog euharistijskog slavlja blagosloviti četiri nova kamena kipa franjevačkih svetaca postavljenih u niše obnovljenog pročelja crkve – sv. Franje Asiškoga, sv. Antuna Padovanskoga, sv. Bernardina Sijenskoga i sv. Petra Alkantarskog.

- (IKA) - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primit će u ponedjeljak 17. siječnja u 9 sati u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu predsjednicu Vlade Republike Hrvatske Jadranku Kosor, najavio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

- (IKA) – Sv. Pavla pustinjaka pavlini u samostanu Sveti Petar u Šumi slave kao svetkovinu svoga Reda. U ponedjeljak 17. siječnja kao svetkovinu svoga Reda pavlini slave i sv. Antuna pustinjaka i opata ujedno i zavjetni blagdan župe Sv. Petar u Šumi, kojom upravljaju od svog povratka u Hrvatsku (sedamdesetih godina prošloga stoljeća). Dvije su zavjetne mise u 7.30 te u 17 sati u kojima je po starom župnom običaju blagoslov soli.

- IKA) – Na blagdan sv. Fabijana i Sebastijana, suzaštitnika župe Otočca i zaštitnika Gacke doline, u četvrtak 20. siječnja u crkvi Presvetog Trojstva središnju misu u 10.30 sati predvodit će gospićko-senjski biskup Mile Bogović u koncelebraciji župnika Otočca mons. Tomislava Šporčića i svećenika Otočkog dekanata. Misu u 8 sati za učenike nižih razreda predvodit će dr. Milan Šimunović, umirovljeni profesor riječke Teologije.
U utorak 18. siječnja nakon mise u 19 sati u dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta bit će predstavljanje knjige biskupa Bogovića „Žao mi je naroda".

- (IKA) - U sklopu dalje priprave za blagdan sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, i ove godine održat će se tribine "Ususret sv. Vlahu".
Druga tribina održat će se u četvrtak, 20. siječnja, u dvorani Ivana Pavla II. u 19 sati, a na njoj će biti predstavljen zbornik radova "Dubrovački benediktinci", kojeg su uredili mons. dr. Želimir Puljić i dr. Marijan Sivrić.

- (IKA) - U prvom ovogodišnjem nastavku tribine Sijač Riječi posvećenih obitelji i euharistiji u utorak, 18. siječnja u 19 sati u crkvi u Novom Jelkovcu predavanje pod naslovom "Obiteljski život u mudrosti" održat će franjevac, bibličar i predavač na zagrebačkom KBF-u dr. fra Darko Tepert.

- (IKA) – Molitvena osmina za jedinstvo kršćana pod geslom "Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama" obilježit će se od 18. do 25. siječnja u Zagrebu i crkvama Zagrebačke nadbiskupije.
Ekumenski hod po crkvama grada Zagreba u kojem će sudjelovati predstavnici kršćanskih Crkava s područja grada, započinje 18. siječnja. Rimokatolička župa sv. Blaža i Makedonska pravoslavna Crkva organiziraju molitvu toga dana u 19 sati u crkvi Sv. Roka, Rokov perivoj bb (iznad Britanskog trga).
Središnje ekumensko slavlje održat će se u nedjelju 23. siječnja u 19 sati u baptističkoj crkvi, Radićeva ulica 30. U ponedjeljak 24. siječnja u 19 sati molitveni susret održat će se u sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg na Cvjetnom trgu.
Ekumenski hod po crkvama Zagrebačke nadbiskupije održat će se po sljedećem rasporedu: u utorak 18. siječnja u 18 sati u crkvi Sv. Martina biskupa u Dugom Selu; u srijedu 19. siječnja u 18.30 sati u crkvi Navještenje BDM u Velikoj Gorici; u četvrtak 20. siječnja u 18 sati u crkvi Sv. Anastazije u Samoboru; u petak 21. siječnja u 18.30 sati u crkvi Sv. Luke u novozagrebačkom naselju Travno; u subotu 22. siječnja u 18 sati u crkvi Marije Kraljica apostola u Zaprešiću, u nedjelju 23. siječnja u 10 sati u crkvi Sv. Nikole biskupa u Krapini te u 10.30 sati u svetištu sv. Josipa u Karlovcu – Dubovac; u ponedjeljak 24. siječnja u 18.30 sati u crkvi Svih svetih u Sesvetama.
Posljednji ekumenski susret u Zagrebu i nadbiskupiji održat će se u utorak 25. siječnja u 19 sati u grkokatoličkoj konkatedrali Sv. Ćirila i Metoda, Ćirilometodska 1, na zagrebačkom Gornjem gradu.

- (IKA/TU) – U gradu Osijeku i ove će se godine svečano proslaviti Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana 2011. koja se održava pod geslom "Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvam".
Prvi ekumenski susret molitvene osmine održat će se u utorak 18. siječnja u reformiranoj crkvi (Franje Markovića 7, Tvrđa) s početkom u 18 sati. Idućeg dana, u srijedu, 19. siječnja, susret će se održati u baptističkoj crkvi (Podravska 24, Retfala) s početkom u 18 sati, a slijedećeg dana, u četvrtak, 20. siječnja, u evanđeoskoj pentekostnoj crkvi (Cvjetkova 3, Donji grad), s počekom u 18 sati.
U petak, 21. siječnja ekumenski susret će se održati u evangeličkoj crkvi (Lorenza Jägera 7) s početkom u 18 sati. U subotu, 22. siječnja u organizaciji Katoličke crkve Zajednica Molitva i Riječ, podružnica Osijek priprema glazbeno-scenski molitveni susret u Dječjem kazalištu "Branka Mihaljevića" u Osijeku (Trg bana J. Jelačića 19, Donji Grad) s početkom u 19.30 sati.
Središnje ekumensko bogoslužje Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana održat će se u nedjelju, 23. siječnja u crkvi otaca kapucina (Kapucinska 41) u 17 sati. Bogoslužje će predvoditi đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić s predstavnicima Crkava i kršćanskih zajednica grada Osijeka.
Idućeg dana, u ponedjeljak, 24. siječnja, susret će se održati u župnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda (Martina Divalta 71, Sjenjak) s početkom u 18.30 sati.
Posljednjeg dana Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana u Osijeku, u utorak, 25. siječnja, susret će se održati u pravoslavnoj crkvi (J. J. Zmaja 25, Donji Grad) s početkom u 17 sati.

- (IKA) – Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije nastavlja s mjesečnim susretima mladih trećom srijedom u mjesecu. Novi susret bit će u srijedu, 19. siječnja u 20.30 sati u Nadbiskupskom sjemeništu. Gost susreta je profesor na KBF-u u Splitu mr. don Boris Vidović koji će održati predavanje „Koja je granica zabave?". Susret će biti osmišljen već prepoznatljivim i prihvaćenim duhovnim, znanstvenim, multimedijalnim, dramsko-scenskim i glazbenim sadržajem.

- (IKA) – "Gvozdansko – hrvatsko velejunaštvo" tema je tribine koja se u organizaciji Hrvatskoga katoličkog društva prosvjetnih djelatnika održava u srijedu 19. siječnja u 19.45 sati u dvorani dvorišne zgrade kod isusovaca, Palmotićeva 31. O temi govori Damir Borovčak.

- (IKA) - U organizaciji Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije, u srijedu 19. siječnja u 19.30 sati u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu, Kaptol 29a, održat će se tribina "Zajednički vidici" na temu "Solidarnost u Bibliji".
Voditeljica tribine je prof. dr. sc. Valentina Mandarić, a predavači su prof. dr. sc. Nikola Hohnjec i doc. dr. sc. Dario Tokić.

- (IKA) – "U potrebi svakoj idite k Josipu" geslo je Velike devetnice – devet srijeda na čast sv. Josipu, koja počinje u srijedu 19. siječnja u Nacionalnom svetištu sv. Josipa na karlovačkom Dubovcu. U 17.30 sati je krunica s pobožnostima sv. Josipu te pjevana i propovijedana misa. Predslave je župnik dubovačke župe Majke Božje Snježne i upravitelj svetišta preč. Alojzije Burja s okolnim svećenicima iz Karlovačkoga dekanata. Velika devetnica završava u srijedu 16. ožujka pred blagdan sv. Josipa zaručnika BDM.

- (IKA) - Kršćanski akademski krug predstavit će u srijedu 19. siječnja s početkom u 17 sati u novom prostoru pri Hrvatskom katoličkom liječničkom društvu u Zagrebu, Praška 6, II. kat (Marićev prolaz, prvi ulaz desno) temu iz temeljnog dokumenta Kruga "U službi čovjeka i zajednice": Za bolji svijet – za boljeg čovjeka: Što želi Kršćanski akademski krug? Kakvo kršćanstvo? Kakvi kršćani?
Susret započinje kratkim izlaganjima "tvoraca" manifesta Kršćanskog akademskog kruga "U službi čovjeka i zajednice" o bitnim aspektima teme (J. Balabanić, P. Barun, J. Brnčić, K. Knezović, T. Matulić, I. Supičić, N. Šimac, A. Škember i dr.). Slijedi rasprava, prijedlozi i zaključci: može li se i kako u našoj sredini Manifest "primjenjivati"? Program za rad, program za život, program za duhovni rast...

- (IKA) - Mora li se Crkva prilagođavati društvenim previranjima i civilizacijskom napretku? Što suvremeni čovjek očekuje od Crkve u vrijeme relativizma? Kako Crkva u Hrvata odgovara na te izazove?
Ususret Teološko-pastoralnom tjednu za svećenike o tome će u HTV-ovoj emisiji Riječ i život u srijedu 19. siječnja u 14.15 sati na Prvom programu govoriti članica zagrebačke župe Marije Pomoćnice dipl. oecc. Gordana Kadoić i predavač na KBF-u u Đakovu dr. Stjepan Radić. Urednik i voditelj je Neno Kužina.

- (IKA) - U zahvalnome sjećanju i molitvi povodom treće obljetnice smrti mons. Ivana Šeše (1939.-2008.) pod geslom „Izvidati svaku ranu" svećenici Slavonskobrodskog dekanata pozivaju sve vjernike na euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Duha Svetoga u Slavonskom Brodu. Misa će se održati u srijedu 19. siječnja u 18 sati.

- (IKA) - Svjetska Molitvena osmina za jedinstvo kršćana od 18. do 25. siječnja održava se pod geslom „Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, u lomljenju kruha i u molitvama" (Dj 2,42). Ekumenski hod po crkvama grada Siska odvija se ove godine u dvije postaje - u petak 21. siječnja u 18 sati u pravoslavnoj crkvi Sv. Petke te središnje ekumensko bogoslužje u katedrali Uzvišenja sv. Križa u utorak 25. siječnja, u nazočnosti predstavnika svih kršćanskih Crkava u biskupiji.
Misna slavlja s ekumenskim molitvama održat će se u srijedu 19. siječnja u crkvi Sv. Lovre u Petrinji u 18 sati te u crkvi Pohoda BDM u Topuskom u 18 sati; u četvrtak 20. siječnja u crkvi Sv. Antuna Pad. u Hrvatskoj Kostajnici u 18.30 sati; u subotu 22. siječnja u crkvi Majke Božje Snježne u Kutini u 18 sati; u nedjelju 23. siječnja u crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Glini u 11 sati te u ponedjeljak 24. siječnja u crkvi Sv. Petra i Pavla u Gvozdu u 18 sati.

- (IKA) – Deseta u nizu tribina "Jedinstvo u različitosti" održat će se u četvrtak, 20. siječnja u 19.30 sati u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, Kaptol 29a u Zagrebu. Na tribini će se predstaviti Hrvatska zajednica bračnih susreta.
Cilj niza tribina "Jedinstvo u različitosti" u organizaciji Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta je informirati crkvenu javnost i pastoralne djelatnike o različitim karizmama, radu i djelovanju crkvenih pokreta, udruga i zajednica, a ujedno formacijski djelovati na članove crkvenih pokreta i udruga.

- (IKA) - Na redovitoj Franjevačkoj tribini, koju u četvrtak 20. siječnja s početkom u 19.15 sati u crkvi Sv. Franje na zagrebačkom Kaptolu organizira Mjesno bratstvo Kaptol Franjevačkog svjetovnog reda na temu "Psaltiru moj, radosti moja" (sv. Augustin), o moljenju psalama govorit će fra Bonaventura Duda.

- (IKA) - U župi sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu svečano će se proslaviti blagdan župnih zaštitnika u četvrtak 20. siječnja, kada će započeti i u toj župi već tradicionalna Fabijanska osmina, koja će ove godine biti posvećena Godini obitelji. Na sam blagdan sv. Fabijana i Sebastijana 20. siječnja u 8 sati zavjetnu svetu misu u crkvi Sv. Fabijana i Sebastijana predvodit će vlč. Tomislav Dodlek, župni vikar. Središnja proslava bit će misno slavlje u 18 sati u župnoj crkvi Dobrog Pastira, a predvodit će ga varaždinski biskup Josip Mrzljak, koji će govoriti o svecima zaštitnicima i Godini obitelji.
Mise tijekom osmine služit će se u 8 sati u crkvi Sv. Fabijana i Sebastijana, a u 18 sati u župnoj crkvi Dobrog Pastira mise predvode svećenici Varaždinske biskupije, dok će na početku misa bračni parovi iz župe govoriti o životu u braku i obitelji. Tijekom osmine, svaku večer prije mise, u 17.30 sati započet će pučka pobožnost.
U petak 21. siječnja misu će predvoditi preč. Josip Koprek, predstojnik Obiteljskog centra i Ureda za obitelj Varaždinske biskupije, dok će o temi "Brak i obitelj u Božjim mislima" govoriti bračni par Jelena i Zlatko Stapić. U subotu 22. siječnja misu u 18 sati predvodit će župnik preč. Mijo Horvat, a propovijedat će Hrvoje Damiš, đakon u župi, dok će o temi "Obitelj - mala kućna Crkva" govoriti Karmenka i Dražen Pongračić. U nedjelju 23. siječnja misu će predvoditi vlč. Zoran Gložinić, župnik iz Ivanca, a o temi "Obitelj u Božjim zapovijedima" izlagat će Katica i Zvonko Klemenčić. U ponedjeljak 24. siječnja misu će predvoditi vlč. Izidor Ferek, župnik iz Svetog Ilije, dok će o temi "Brak i obitelj kao vrednota" govoriti Spomenka i Davorin Mikac. U utorak 25. siječnja misu će predvoditi preč. Josip Koprek, predstojnik Obiteljskog centra i Ureda za obitelj Varaždinske biskupije, a o temi "Što Crkva i društvo čine za obitelj?" govorit će Klaudija i Krešimir Korade. U srijedu 26. siječnja misu u 18 sati predvodi vlč. Krunoslav Pačalat, župnik župe bl. Alojzija Stepinca iz Koprivnice, dok će o temi "Planiranje obitelji i odgovorno roditeljstvo" izlagati Lidija i Ladislav Ilčić. Osmina se zaključuje u četvrtak 27. siječnja misom koju će predvoditi preč. Blaž Horvat, rektor varaždinske katedrale, a o temi "Odgoj - najvažnija i najteža zadaća obitelji" govorit će Aleksandra i Mladen Lukavečki.

- (IKA) – Na blagdan svetih mučenika Fabijana i Sebastijana, u četvrtak 20. siječnja, koji vojna kapelanija sv. Sebastijana Đakovo slavi kao dan svojih nebeskih zaštitnika, vojni biskup Juraj Jezerinac predvodi svečano euharistijsko slavlje za sve postrojbe. U kapelici vojarne „Dračice" svečana misa je u 9 sati.

- (IKA) - U župi B. D. Marije Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea u zagrebačkoj Trnovčici, od siječnja do svibnja 2011., održat će se duhovna priprava mladih za pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj. Svaki posljednji utorak u mjesecu bit će održano klanjanje pred Presvetim na nakanu za blagoslovljen pohod pape Benedikta XVI. i duhovni preporod mladih Hrvatske i svijeta. Klanjanja počinju u 21 sat, osim 26. travnja kada program počinje u 15 sati (u okviru Devetnice Božjem milosrđu).
Na istu nakanu, u okviru duhovne priprave, 2. travnja, na 6. obljetnicu smrti Ivana Pavla II. održat će se cjelonoćno bdjenje koje će započeti misom u 21 sat i trajati do 7 sati ujutro. Duhovnu pripravu mladih za dolazak Svetog Oca organizira Hrvatska dehonijanska mladež.

- (IKA) - Nadbiskupijski pastoralni institut priređuje četvrtu u nizu tribina filmova kršćanske tematike "Lik svećenika u filmu". Tribina iz programa 2010/2011. godine održat će se petak, 21. siječnja u 20 sati u dvorani „Vijenac", Kaptol 29a u Zagrebu na kojoj će biti projekcija filma „Grešnik" redatelja Marca Benardouta. Ulaz na tribine je slobodan. Nakon projekcije filma predviđena je rasprava.

- (IKA) – Splitski dominikanci priređuju predstavljanje knjige Zdravka Gavrana "Svjetla i sjene slobode. Razmišljanja o hrvatskom katolištvu u demokraciji", u petak 21. siječnja u 19.30 sati u galeriji "Vinko Draganja OP", dominikanskog samostana u Splitu (Hrvojeva 2). O knjizi će govoriti: fra Ante Vučković, Božidar Petrač, u ime nakladnika vlč. Nedjeljko Pintarić i sam autor. Program predstavljanja, koji vodi dominikanac Ivan Iko Mateljan, pjesmom će uveličati klapa "Versi".

- (IKA) - Župa sv. Ilije ogranizira duhovnu obnovu "Gospodin moj i Bog moj" koju će predvoditi fra Zvjezdan Linić u sportskoj dvorani u Metkoviću od 21. do 23. siječnja.
Zbog velikog broja zainteresiranih, za sudjelovanje u obnovi nužna je ulaznica (bez plaćanja) koja se može dobiti u župnom uredu sv. Ilije ili nakon večernjih misa od 10. siječnja.
Duhovna obnova će se održavati u petak od 17 do 21 sat, u subotu od 9 do 13 sati i od 16 do 21 sat te u nedjelju od 9 do 13 sati. Završno misno slavlje je u 11 sati.

- (IKA) – U sklopu proslave Molitvene osmine za jedinstvo kršćana središnje ekumensko slavlje Požeške biskupije bit će u subotu 22. siječnja u 18 sati u župnoj crkvi u Daruvaru.

- (IKA) – Pred nama je Svjetski molitveni tjedan za jedinstvo kršćana. Od 18. do 25. siječnja diljem svijeta kršćani vjernici različitih konfesija okupljat će se na zajedničku molitvu Trojedinom Bogu za jedinstvo svih koji vjeruju u Krista. Ovogodišnja ekumenska molitva odvija se pod geslom "Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama". Za Splitsko-makarsku nadbiskupiju središnje ekumensko slavlje održat će se u splitskoj katedrali Sv. Dujma, u subotu 22. siječnja u 17 sati. Ekumensku Službu riječi predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

- (IKA) - U prigodi Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana u subotu 22. siječnja u župnoj crkvi i svetištu Gospe brze pomoći u Slavonskome Brodu u 17 sati počinje svečano bogoslužje I. Večernje i ekumensko molitveno slavlje kršćanskih Crkava grada Slavonskoga Broda.

- (IKA) - Godišnji susret voditelja i suradnika župnih Caritasa u Varaždinskoj biskupiji održat će se u subotu 22. siječnja u Varaždinu. Susret počinje misnim slavljem koje će u katedrali Uznesenja BDM u 9 sati predvoditi varaždinski biskup Josip Mrzljak, predsjednik Hrvatskoga Caritasa. Od 10 sati susret se nastavlja u dvorani Biskupskog ordinarijata pozdravnim riječima organizatora predsjednika i ravnatelja Biskupijskog Caritasa mons. Ivana Godine i mr. Ante Šole. O temi "600 godina štovanja Krvi Kristove u Ludbregu" govorit će preč. Josip Đurkan, ludbreški župnik i voditelj svetišta Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu.
U drugom dijelu susreta voditelji ili predstavnici župnih Caritasa predat će godišnja izvješća o svom radu. Župni Caritas registriran je u dvije trećine od 105 župa Varaždinske biskupije. Na susret su pozvani i predstavnici župa koje još nemaju registrirani župni Caritas.

- (IKA) - Proslava 154. obljetnice rođenja sluge Božjega biskupa Josipa Langa, zagrebačkog pomoćnog biskupa, obilježit će se u nedjelju 23. siječnja u 11 sati euharistijskim slavljem u crkvi Sv. Marije na zagrebačkom Dolcu. Misu će predvoditi postulator postupka za proglašenjem blaženim biskupa Josipa Langa mons. Juraj Batelja.
U misi će sudjelovati, uz župnika mons. Ivicu Kecerina, i odgojitelji s bogoslovima Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

Podjela knjiga Zaklade SABRE

14.01.2011.

Ne zaboravite na podjelu knjiga Zaklade SABRE u NSK koja će se održati i ove subote od 10 do 14 satu u predvorju NSK.

NATJEČAJ: KRAPINAFEST 2011

Franjevački samostan Krapina i Zbor mladih Bolji svijet
objavljuju

NATJEČAJ
za nove skladbe

za 15. festival duhovne glazbe
KRAPINAFEST 2011

SKLADBA TREBA BITI:
• kršćanskog duhovnog karaktera s jasnom vjerničkom porukom
• u trajanju (dužini) do 3:30 minuta

SKLADBA MOŽE BITI:
• objavljena na nosaču zvuka nakon 31. srpnja 2010.

PRIJAVA TREBA SADRŽAVATI:
• Demo-snimku skladbe
• Tekst skladbe
• Notni zapis osnovne melodijske linije skladbe s potpisanim tekstom,
te napisanim akordima
• Biografiju izvođača
• Imena (s potpisima) autora skladbe – tekst, glazba i aranžman
• Kontakt osobu, adresu, broj telefona, e-mail, web

Natječaj je otvoren do 31. ožujka 2011., studijske snimke predaju se do 30. travnja 2011. a festival će se održati 29. svibnja 2011.

RADOVE SLATI POŠTOM NA ADRESU:
Franjevački samostan Krapina
(za festival)
Samostanska 3 49000 Krapina

KONTAKT:
p. Petar A. Kinderić – 091 564 5843 i 049 371 455
krapinafest@gmail.com

Napomena:
Troškove snimanja skladbe snose izvođači.
Autori slanjem skladbe na natječaj jamče za njezinu originalnost.

Izlet Čučerje - Lipa - Planina Donja

13.01.2011.

U subotu su najavili lijepo vrijeme.
Ako imaš vremena kreni na izlet.
Orgarnizator je SKAC - Palma iz Zagreba.
Mjesto okupljanja: okretište Dubrava (na stanici autobusa 209)
Vrijeme okupljanja: subota 15.1. u 9:00 sati
Dobro došao.

Parking jeftiniji, ali se ukida besplatna vožnja tramvajem u centru

12.01.2011.

Od ponedjeljka 17. siječnja Zagrebparking pojeftinit će cijene mjesečnih parkirnih karata u svim zonama grada Zagreba te će se uvesti posebna cijenu za obrtnike, doznaje Radio Sljeme.

Prema odluci koju je potpisao gradonačelnik Milan Bandić cijena mjesečne parkirne karte u prvoj zoni za pravne osobe smanjit će se sa 800 na 600 kuna, a za građane sa 110 na 100 kuna. U drugoj (žutoj) zoni cijena mjesečne parkirne karte bit će 50, umjesto dosadašnjih 55 kuna, a u trećoj (zelenoj) zoni 35, umjesto 40 kuna. Istodobno se ukida zona besplatnog javnog prijevoza u središtu grada od Kvaternikova trga do Trga bana Jelačića te od Jelačićeva do Britanskog trga, odnosno Glavnog kolodvora i HNK.

Noćno klanjanje: SRCE ISUSOVO - SRCE ZA MLADE

11.01.2011.

Vrijeme: Petak u 21:00 - 15. siječanj u 0:00
Lokacija Bazilika Srca Isusova, Palmotićeva 33
Više informacija: Tko zna što za tebe nosi ova, 2011. godina? A što tek za tvoj grad, za Hrvatsku, za cijeli ovaj svijet? Što li tek ona nosi za tvoje vršnjake i prijatelje? Koliki će ih u njoj tražiti smisao, zdvajati, plakati i tugovati, osjećati bol praznine, samoće, neshvaćenosti i besmisao… susretati se s velikim iskušenjima i krizama života? Možda im, bez naših molitava, i podleći?

Ne idi dalje bez Njega: Dođi u Baziliku Srca Isusova, i mo...li sa nama. U noćnom klanjanju, prikazat ćemo na blagoslov najprije svoje živote i vrijeme kroz koje ćemo proći. Potom, i sve one koje On i ove godine osobito traži:

- Sve koji se bore s nevjerom i zdvajaju o smislu života,
- One koji ne znaju kojim putem krenuti,
- Sve osamljene, nesretne, ustrašene, grijehom zarobljene…
- Sve mlade tvoga grada i svijeta

Božje milosrđe moćnije je od svakoga zla. Mladi i danas trebaju Isusa; oni ga i traže. Dođi i u klanjanju u svojim molitvama prinesi sve one koji Boga traže i trebaju. Ako si želio učiniti nešto veliko i biti plemenit – evo: budi s nama.

Uz meditativnu glazbu i molitvu čekamo te u bazilici Srca Isusova!

Petak, 14.01.11. godine u 21.00

SKAC – STUDENTSKI KATOLIČKI CENTAR

Najave događanja od 11.1. do 16.1.2011.

10.01.2011.

Trenutno su blagoslovi stanova i kuća tako da je i broj događaja u najavama jako mali.
Kako će tjedan ići tako će i broj najava biti sve veći.
Ovaj tjedan izdvajam:

- Devetnica uoči proslave svetkovine sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale, započinje u četvrtak 6. siječnja misnim slavljem u 18 sati u katedrali Sv. Stošije u Zadru. Zadarski nadbiskup Želimir Puljić poziva župnike i redovništvo grada da sudjeluju u devetnici s vjernicima svoje župe, župnim zborovima, ministrantima, supružnicima i djecom, mladima. To je prigoda iskazati štovanje sv. Stošiji u pokrajnjoj kapeli u katedrali gdje se nalazi svetičin sarkofag s moćima, te se pomoliti na grobu blakopokojnih zadarskih nadbiskupa.
Misno slavlje svakog dana predvodi jedan od župnika čija župa hodočasti. Raspored hodočašća u katedralu je prema sljedećem rasporedu: 7. siječnja župe Puntamika, Diklo i Kožino; 8. siječnja Belafuža, Plovanija i Bokanjac; 9. siječnja, blagdan Krštenja Gospodinova, svetkuje se u župama; 10. siječnja Smiljevac, Ploče i Dračevac Zadarski; 11. siječnja katedralna župa sv. Stošije, Sv. Šime i Gospe Loretske – Arbanasi; 12. siječnja Bili Brig i Stanovi; 13. siječnja Voštarnica i Relja.

- (IKA) – Knjiga Jacoba Neusnera "Rabin razgovara s Isusom" bit će predstavljena u srijedu, 12. siječnja u 19 sati u dvorani „Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, Kaptol 29a u Zagrebu.
O knjizi će govoriti dr. Adalbert Rebić, rabin dr. Kotel Da-Don i dr. Ivan Dugandžić.

- (IKA) - Drugi susret Kršćanskoga akademskog kruga o temi "Duh i misao Željka Mardešića" održat će se u srijedu 12. siječnja od 17 sati u prostorijama Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva u Praškoj ulici 6/II. kat desno (Marićev prolaz, prvi ulaz desno). Na dnevnom su redu izlaganja i rasprava o Mardešićevim tekstovima „Politički dualizam i koncilsko kršćanstvo" (nastavak – drugi dio) i „Političke religije i mirotvorstvo".

- (IKA) – U župi Uzvišenja svetoga Križa u Sigetu u Zagrebu, u četvrtak, 13. siječnja održat će se biblijska tribina s temom "Ekumenizam". Tribina će se održati u učionici s južne strane zgrade od 19.15 sati.

- (IKA) - U sklopu dalje priprave za blagdan sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, i ove godine održat će se tribine "Ususret sv. Vlahu".
U četvrtak, 13. siječnja, u povodu Godine Ruđera Boškovića, tema tribine bit će: Mašta i znanost u svemiru. Gost predavač je dr. sc. Danko Bosanac, znanstveni savjetnik na Institutu Ruđera Boškovića. Tribina počinje u 19 sati u dvorani Ivana Pavla II. u samostanu sv. Klare.
Druga tribina održat će se u četvrtak, 20. siječnja, u dvorani Ivana Pavla II. u 19 sati, a na njoj će biti predstavljen zbornik radova "Dubrovački benediktinci", kojeg su uredili mons. dr. Želimir Puljić i dr. Marijan Sivrić.

- (IKA/TU) – Duhovne vježbe za žene i majke s djecom, u organizaciji Doma duhovne pomoći Sestara sv. Križa, održat će se u kući "Betanija" (Kralja Tomislava 29) u Đakovu, od 13. do 16. siječnja. Susret na temu "Dajte nam od svoga ulja!" (Mt 25, 8) vodit će s. Ksenija Majstorović. Predviđena je skrb i program za djecu kako bi sudionice duhovnih vježbi mogle dane ispuniti mirom, molitvom, razmatranjem i susretom s Bogom u sakramentima, te obnoviti snagu vjere i ljubavi. Početak duhovnog programa predviđen je za četvrtak, 13. siječnja u 16 sati, a završit će u nedjelju, 16. siječnja u 15 sati. Može se uključiti i djelomično u pojedine dane. Doprinos po osobi – za one koji mogu – 250 kn, a sudjelovanje za djecu se ne plaća. Potrebna je prethodna prijava radi smještaja na tel. 031/811-794 (gđa Marija Mihaljević) ili tel. 031/801-262 (Dom duhovne pomoći).

- (IKA) - U župi Dobrog Pastira u Brestju održat će se u petak 14. i u subotu 15. siječnja duhovna obnova pod nazivom „Meni treba Spasitelj". O temama vezanima uz brak, obitelj, rod, domovinu i Crkvu govorit će Rajko Bundalo.
Duhovna obnova započinje u petak 14. siječnja u 18.30 sati misom, a u 19 sati slijedi predavanje „Što s križem koji nosim?". Program u subotu 15. siječnja započinje u 17 sati predavanjem „Tko je moj unutarnji neprijatelj?", a nakon mise 18.30 sati, bit će prilika za molitvu i razgovor.
Za vrijeme trajanja duhovne obnove u prostorijama župe je organizirano čuvanje djece, a ulaz je slobodan.

- (IKA) – Na blagdan sv. Fabijana i Sebastijana, suzaštitnika župe Otočca i zaštitnika Gacke doline, u četvrtak 20. siječnja u crkvi Presvetog Trojstva središnju misu u 10.30 sati predvodit će gospićko-senjski biskup Mile Bogović u koncelebraciji župnika Otočca mons. Tomislava Šporčića i svećenika Otočkog dekanata. Misu u 8 sati za učenike nižih razreda predvodit će dr. Milan Šimunović, umirovljeni profesor riječke Teologije.
U sklopu programa proslave blagdana sv. Fabijana i Sebastijana u petak 14. siječnja večernju misu u 18 sati predvodit će katedralni vikar iz Gospića don Anđelko Kaćunko. Nakon mise u pastoralnoj dvorani župe Presvetog Trojstva slijedi predstavljanje njegove nove knjige DonBlog.
U nedjelju 16. siječnja dr. Tomislav Ivančić održat će u 15 sati u dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta predavanje na temu „Bog u potrošačkom društvu". Istog dana dr. Ivančić predvodit će mise u 9 i 11 sati u župnoj crkvi Presvetog Trojstva.
U utorak 18. siječnja nakon mise u 19 sati u dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta bit će predstavljanje knjige biskupa Bogovića „Žao mi je naroda".

- (IKA) – Blagdan sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale, svečano se slavi u subotu 15. siječnja. Mise u zadarskoj katedrali su u 7, 8 i u 9 sati. Svečano misno slavlje u 11 sati u katedrali Sv. Stošije predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Svečano koncelebrirano misno slavlje u 18 sati u zadarskoj katedrali predvodi porečko – pulski biskup Ivan Milovan.
Uoči svetkovine, Svečanu Večernju u petak 14. siječnja u katedrali u 18 sati predvodi nadbiskup Puljić.
Moći sv. Stošije čuvaju se u pokrajnjoj lađi zadarske katedrale u mramornom sarkofagu sv. Stošije koji je u 9. st. dao izraditi zadarski biskup Donat.

- (IKA) - Caritas Varaždinske biskupije priređuje u subotu 15. siječnja tradicionalni božićno-novogodišnji susret s roditeljima petero i više malodobne djece s područja biskupije.
Okupljene će pozdraviti varaždinski biskup i predsjednik Hrvatskog Caritasa mons. Josip Mrzljak, te u ime organizatora predsjednik i ravnatelj Biskupijskog Caritasa mons. Ivan Godina i mr. Ante Šola. O temi "Nasilje u obitelji" govorit će Robert Čusek, dipl. defektolog – socijalni pedagog.
Nakon susreta roditeljima će biti darovani prigodni obiteljski paketi. Susret u dvorani Biskupskog ordinarijata u Varaždinu započinje u 15 sati.

- (IKA) – Zaštitnika svoga Reda, sv. Pavla prvog pustinjaka, pavlini iz samostana Kamensko kraj Mekušja na Kupi, svečano slave na blagdan u subotu 15. siječnja.Svečanu misu u 11.30 sati predslavi vlč. Stjepan Bradica, župnik Lasinje.

- (IKA) - Svečanim misnim slavljima u subotu i nedjelju 15. i 16. siječnja vjernici župe sv. Anastazije iz Samobora proslavit će svoju zaštitnicu.
Na sam blagdan sv. Anastazije, u subotu 15. siječnja misu u 8 sati predvodi svećenik u miru Valentin Noršić, u 11.30 sati župnik u Utrini Konrad Žižek, a u 18 sati misu predvodi župnik Vlado Bogdan.
Misna slavlja u nedjelju 16. siječnja predvode: u 8 sati župnik Bogdan, u 9.30 i 18 sati župni vikar Vlado Letinčić, a središnje misno slavlje u 11.30 sati predvodi zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski.

- (IKA) - U crkvi Kraljice svete krunice u Kontakovoj ulici u Zagrebu u nedjelju, 16. siječnja za vrijeme mise u 11.30 sati zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić podijelit će red đakonata fra Srećku Koraliji, OP.

- (IKA) - Varaždinski pjevač, skladatelj i kantautor moderne duhovne glazbe Antonio Tkalec održat će u nedjelju, 16. siječnja veliki akustični koncert u franjevačkoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu. Koncert će započeti u 19.30 sati, nakon večernje mise.

- (IKA) - Nebesku zaštitnicu svoje zamalo osam stotina godina stare samoborske župe, sv. Anastaziju, djevicu i mučenicu s početka 4. st., Samoborci slave u subotu 15. siječnja na sam blagdan svete mučenice a po tradiciji svečano u prvu nedjelju po blagdanu, ove godine to je sutradan, 16. siječnja. U baroknoj župnoj crkvi na brdu ponad grada svečana koncelebrirana proštenjarska misa je u 11.30 sati, predslavi je pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski, suslave župnik i dekan samoborsko-okički preč. Vlado Bogdan sa svećenicima Svetonedjeljskog i Samoborsko-okićkog dekanata i šire. Mise na vanjsko proštenje u nedjelju 16. siječnja još su u 8, 9.30 te u 18 sati, a u subotu je blagdanska misa u 11.30 sati.

- (IKA) – U spomen na 433. obljetnicu hrvatskog mučeništva na Gvozdanskom, 13. siječnja 1578. godine, misu zadušnicu za hrvatske branitelje u župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova u Gvozdanskom u nedjelju, 16. siječnja u 11 sati predvodit će sisački biskup Vlado Košić.
Poslije višemjesečne opsade u obrani od osmanlijske najezde, 13. siječnja 1578. hrvatski branitelji utvrde Gvozdansko ostali su do smrti na svojim položajima, ranjavani, gladni, žedni, bez streljiva i bez ogrijeva, u surovoj zimi i hladnoći. Nisu se predali, ni pristali na višekratne ponude da prepuste svoju utvrdu osvajačima i sačuvaju živote te nečasno izbjegnu na slobodni teritorij.

Vjeronauk za mlade u Palmi u Zagrebu 10.1.2011.

Vrijeme: 10. siječanj · 20:00 - 23:00
Lokacija Bazilika Srca Isusova u Zagreb

Jesmo li mi slobodni? Zašto nam je Bog daje slobodu? Čemu ona?

• Ostajemo li slobodni i kada odlučimo držati se zakona i zapovijedi Božjih? Ili smo slobodni tek nakon što odlučimo da se nećemo držati nikakvih zakona ni zapovijedi?

• Je li sloboda konačni ideal? Znači li ona nužno i sreću? Što je njena konačna svrha? Je li ona više dar ili prokletstvo? Kako unatoč slobodi biti siguran od puta propasti i zla?

• Doživljavamo li ljepoto svoje slobode; u čemu se ona sastoji? Zašto unatoč njoj nismo nužno sretni?

Sloboda je jedna od temeljnih karakteristika čovjeka koja ga razlikuje od svih drugih stvorenja. Po njoj, on je otvoren za sve ono što nije, i iznad svega je što ima i što jest. Po njoj slični smo Bogu: on je biće punine slobode.

DOĐI, POSLUŠAJ, SUDJELUJ...

Novo radno vrijeme uspinjače

07.01.2011.

Uspinjača će od ponedjeljka, 10. siječnja, umjesto do 24 sata voziti do 22 sata.

Vozni red se nije mijenjao te uspinjača od prvog polaska u 6.30 sati vozi svakih 10 minuta. Posljednji polazak je s obje postaje u 22 sata.

U slučaju potrebe (velik broj putnika, hitna vožnja) moguće je ostvariti vožnju i između zadanog voznog reda.

S početkom ljetnog računanja vremena, uspinjača će ponovo voziti do 24 sata.

Duhovna zvanja

Bog nas zove na različite načine.
Siguran sam da ima i onih koje Bog zove u svoju službu.
Ova poruka i poziv takvima sigurno će dobro doći.

Dragi svi,

Bog poziva sve da ga slijede, i brojni su putovi kako ga slijediti. A neke posebno odabire i poziva da ga slijede u svecenickom i redovnickom pozivu. Imam li svecenicki poziv ili nemam? To pitanje si mnogi postavljaju u zivotu. Da bi se na takvo pitanje nasao pravi odgovor (pozitivan ili negativan) moze vam pomoci neka treca osoba.

U tome smislu, don Mladen Delic, animator za zvanja u Hrvatskoj salezijanskoj provinciji, u Sijecnju 2011. organizira vikend susret u Splitu. Susret je predvidjen iskljucivo za zrele mladice: studente, radnicku mladez i eventualno maturante. Ovim putem pozivam sve momke zainteresirane za sudjelovanje da mi se jave (tel:098.165.787, email: sibalici@gmail.com) za detalje.

Takodjer pozivam sve vas koji ovo budete citali (muske i zenske), da se pomolite da Gospodin pozove i potakne srca mnogih mladica da Ga slijede, jer "žetva je velika, a radnika malo." Takodjer, ne zaboravite da i vi mozete biti 'sredstvo' po kojem ce Gospodin nekoga potaknuti da razmisli o svome pozivu. Nemojte se bojati i sramiti potaknuti nekoga da se ukljuci u ovaj program. Onome koji dvoumi o svecenickom pozivu, ovo moze biti od pomoci da razjasni ideje u srcu i glavi, i da pronadje jasnije odgovore.


SAZETAK:

STO: vikend susret za u vidu otkrivanja i sazrijevanja duhovnog poziva
TKO: studenti, radnicka mladez, maturanti
GDJE: u Splitu
KADA: 14., 15., i 16. Sijecnja 2011. (petak - subota - nedjelja)


Od srca,

don Ivan

Obavijest ZET-a

U petak, 7. siječnja, u tramvajskom prometu primjenjivat će se subotnji vozni red, dok će autobusi voziti prema voznom redu radnog dana.

Podjela knjiga Zaklade SABRE

Podjela knjiga Zaklade SABRE nastavlja i tijekom ove godine.
Sljedeća podjela knjiga održati će se u subotu 8. siječnja 2011. od 10 do 14 sati u predvorju NSK!

Karta za Sljeme od ponedjeljka 11 kuna

Autobusna linija Mihaljevac – Sljeme, od ponedjeljka, 10. siječnja 2011. godine više neće biti u sustavu redovne linije na kojoj se primjenjuje tarifa prve zone.

S obzirom na to da autobusi zamjenjuju žičaru, vožnja će se naplaćivati 11 kuna u jednom smjeru, odnosno 20 kuna za oba smjera.

Karte za izvanrednu autobusnu liniju Mihaljevac – Sljeme moći će se kupiti kod vozača autobusa.

Vozni red autobusa ostaje nepromijenjen!

Predstavljanje knjige Jacob Neusner: RABIN RAZGOVARA S ISUSOM

05.01.2011.

Srdačno Vas pozivamo na predstavljanje knjige

Jacoba Neusnera
RABIN RAZGOVARA S ISUSOM

U srijedu, 12. siječnja 2011. godine u 19 sati u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta Kaptol 29a u Zagrebu


O knjizi će govoriti:
dr. Adalbert Rebić,
dr. Kotel Da-Don
i
dr. Ivan Dugandžić

O knjizi:

Riječ je o knjizi koju je napisao židovski vjernik, rabin Jacob Neusner, za koju je papa Benedikt XVI. u svojoj knjizi „Isus iz Nazareta“ napisao da je „najvažnija knjiga za židovsko-kršćanski dijalog u zadnjem desetljeću“. Štoviše, Papa priznaje: „Ova mi je rasprava jednog židovskoga vjernika s Isusom, Abrahamovim sinom – vođena strahopoštovanjem i iskrenošću – više od svih drugih izlaganja koje poznajem otvorila oči za veličinu Isusove riječi i za odluku pred koju nas stavlja evanđelje“. Nakon što je, na temelju tekstova Matejeva evanđelja, Isusa slijedio od Galileje do Jeruzalema i s njime fiktivno raspravljao o Tori, Neusner taj fiktivni razgovor zaključuje znakovitim riječima: „(…) ja te cijenim. Ali razlog što neću poći s tobom nije moja nevjera. Nije to zato što ne vjerujem – ja ne vjerujem u tebe – nego što vjerujem, ja vjerujem u Toru… Ne vidim kako tvoje učenje i učenje Tore mogu ići zajedno“. Ocjenjujući ovu knjigu papa Benedikt XVI. kaže kako je u njoj „posvemašnja iskrenost, detaljna analiza, poštovanje za drugu stranu zajedno s brižljivo utemeljenom vjernošću prema vlastitom stajalištu“ što ovu knjigu, prema njegovu mišljenju, čini „izazovnom posebice kršćanima koji će morati razmišljati o analizi suprotnosti između Mojsija i Isusa“.

Najave za blagdan Bogojavljanja ili Tri Kralja

- Mise su crkvama po nedjeljnim rasporedima.
- Trgovine i tržnice radit će po nedjeljom rasporedu.
- Javni prijevoz bit će po nedjeljnom rasporedu.

- (IKA) - Trio "Barocco", koji djeluje u sastavu dva trubljača Marina Zokića i Petra Obradovića te orguljaša Marija Perestegija, održat će koncert u četvrtak 6. siječnja u 20 sati u župnoj crkvi u Retkovcu. Na programu su djela Vivaldija, Bacha, Saint-Saensa, a posebnost koncerta bit će praizvedba skladbe hrvatskog skladatelja akademika Anđelka Klobučara koji ove godine obilježava osamdeseti rođendan. Za ovu je priliku maestro skladao "Suitu za trubu i orgulje" na napjeve tradicionalnih hrvatskih božićnih pjesama. Suita je posvećena izvođačima koncerta trubaču Marinu Zokiću i orguljašu Mariju Perestegiju.

- (IKA) - Devetnica uoči proslave svetkovine sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale, započinje u četvrtak 6. siječnja misnim slavljem u 18 sati u katedrali Sv. Stošije u Zadru. Zadarski nadbiskup Želimir Puljić poziva župnike i redovništvo grada da sudjeluju u devetnici s vjernicima svoje župe, župnim zborovima, ministrantima, supružnicima i djecom, mladima. To je prigoda iskazati štovanje sv. Stošiji u pokrajnjoj kapeli u katedrali gdje se nalazi svetičin sarkofag s moćima, te se pomoliti na grobu blakopokojnih zadarskih nadbiskupa.
Misno slavlje svakog dana predvodi jedan od župnika čija župa hodočasti. Raspored hodočašća u katedralu je prema sljedećem rasporedu: 7. siječnja župe Puntamika, Diklo i Kožino; 8. siječnja Belafuža, Plovanija i Bokanjac; 9. siječnja, blagdan Krštenja Gospodinova, svetkuje se u župama; 10. siječnja Smiljevac, Ploče i Dračevac Zadarski; 11. siječnja katedralna župa sv. Stošije, Sv. Šime i Gospe Loretske – Arbanasi; 12. siječnja Bili Brig i Stanovi; 13. siječnja Voštarnica i Relja.

- (IKA) - U župnoj crkvi Bl. Alojzija Stepinca na blagdan Sveta tri kralja 6. siječnja u 19 sati nakon večernje mise održat će se božićni koncert Vokalnog ansambla KUD-a Klek pod nazivom „Dobra večer oven stanu". Ogulinski umjetnici će nastupiti pod ravnanjem mr. Joška Ćalete.

- (IKA) - Na svetkovinu Bogojavljenja u četvrtak 6. siječnja misno slavlje u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Slunju predslavit će gospićko-senjski biskup Mile Bogović. Misa je u 11 sati.

- (IKA) - Na svetkovinu Bogojavljenja, kada Crkva slavi Dan sv. Djetinjstva, odnosno misijski dan djece, u četvrtak 6. siječnja u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu održat će se prigodan program u kojem će nastupiti dječji zborovi. Dječji zborovi iz Varaždinskih Toplica, Šenkovca, Štrigove, Močila i varaždinske župe sv. Josipa pjevanjem i recitacijama obilježit će Dan svetog djetinjstva i dati doprinos akciji "Pjevača betlehemske zvijezde" koja se provodi u nekim zemljama.
Program započinje misnim slavljem koje u 11 sati predvodi varaždinski biskup Josip Mrzljak.

- (IKA) – Na blagdan Bogojavljenja, pučki Sveta tri kralja, stara župa Kraljev Vrh nedaleko od Stubičkih Toplica, u četvrtak 6. siječnja starim kraljevskim proštenjem slavi svetkovinu svojih nebeskih zaštitnika. Prva proštenjarska misa je u 7.30 sati, u kojoj će župnik Ivan Hrastović blagosloviti tamjan. Svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje također s blagoslovom tamjana je poldanica u 11 sati. U kasno-brakonoj župnoj crkvi na groblju ponad sela, predslavi je Ivan Brlečić, župnik Stubičkih Toplica, u koncelebraciji sa svećenicima Stubičkoga dekanata. Blagdan završava popodnevnom proštenjarskom misom u 18 sati. Proštenjarske mise pjesmom prati mješoviti župni zbor.
U srijedu 5. siječnja popodne, uoči svetkovine Bogojavljanja, misa je u 17 sati s blagoslovom tamjna, a prije mise blagoslov je vode, koju će vjernici ponijeti kućama.

- (IKA) - Na svetkovinu Bogojavljenja - Sv. Tri Kralja u četvrtak 6. siječnja, zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodi svečano misno slavlje u katedrali Sv. Stošije u Zadru u 11 sati.

- (IKA) – Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit će euharistijsko slavlje na Bogojavljenje, u četvrtak 6. siječnja, u 11 sati u splitskoj katedrali Sv. Dujma.

- (IKA/TU) – Na svetkovinu Bogojavljenja 6. siječnja đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić predvodit će misno slavlje u đakovačkoj-katedrali bazilici Sv. Petra u 10.30 sati. Ostale mise u katedrali bit će slavljene po nedjeljnom rasporedu - u 7.30, 9 i 18 sati.
Na svetkovinu Bogojavljenja đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić predvodit će misno slavlje u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla u 10 sati. Ostale mise u konkatedrali slavit će se u 6.30, 8.30, 11.30 te 18.30 sati.

- (IKA) – Na svetkovinu Bogojavljenja – Sveta tri kralja, u četvrtak 6. siječnja, Velika Erpenja, stara istoimena zagorska župa u baroknoj župnoj crkvi nebeskih zaštitnika sagrađenoj 1650. na imanju grofa Erdoedyja na brdu ponad mjesta, slavi svečanu proštenjarsku poldanicu. U 10.30 sati koncelebraciju sa župnikom Ivanom Režekom i okolnim svećenicima predslavi Dubravko Škrlin – Hren, odgojitelj u zagrebačkoj bogosloviji. Svečanu blagdansku misu pjesmom prati kvintet mladih župljana uz pratnju mjesne limene glazbe. Poslije mise ispred crkve tradicionalni je koncert božićnih pjesama uz limenu glazbu.
Prva jutarnja misa slavi se u filijalnoj kapelici Sv. Josipa u Dubrovčanu za starije vjernike koji se ne mogu popeti do crkve na brdu. U srijedu u 16 sati, na uočnicu Sveta tri kralja, slavi se popodnevna misa s blagoslovom vode, koju će vjernici ponijeti kućama te će njome blagoslivati polja i stoku, domove i gospodarske zgrade za velikog nevremena.

- (IKA) - Na svetkovinu Bogojavljenja, u četvrtak 6. siječnja, zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško predvodit će svečano euharistijsko slavlje u 10 sati u zagrebačkoj katedrali.
Misna slavlja toga dana su u 7, 8, 9, 10, 11.30 i 18 sati.

- (IKA) - Mons. dr. Vlado Košić, sisački biskup predslavit će misu na Bogojavljenje u 19 sati u sisačkoj katedralli Uzvišenja Svetoga Križa. Pjevanje će animirati KUD "Ivan Goran Kovačić" iz Siska, koji će nakon misnog slavlja održati božićni koncert.

- (IKA) - Na Bogojavljenje, 6. siječnja, u crkvi Majke Božje Lurdske u Zagrebu, poslije mise u 10 sati božićni koncert održat će zajednica Čeha u Zagrebu „Češka beseda".

- (IKA) – Na svetkovinu Bogojavljenja 6. siječnja krčki biskup Valter Župan predvodit će misno slavlje u 10 sati u katedrali u Krku.
Na blagdan Krštenja Gospodinova 9. siječnja biskup Župan predvodit će misu u 10 sati u Malom Lošinju tijekom koje će podijeliti sakrament krštenja.

- (IKA) – Na svetkovinu Bogojavljenja – Sveta tri kralja u četvrtak 6. siječnja vojni biskup Juraj Jezerinac predvodit će misu u 10 sati u kapeli Vojnog ordinarijata na zagrebačkom Ksaveru.

- (IKA) – Tradicionalnim blagoslovom vode i soli prije popodnevne mise u srijedu 5. siječnja u 18 sati na uočnicu svetkovine Bogojavljenja, Sveta tri kralja, istoimena župa Donja Lomnica kod Velike Gorice započinje proslavu svetkovine nebeskih zaštitnika, kraljevsko proštenje.
Dvije su proštenjarske mise u četvrtak 6. siječnja. Prva u filijalnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskoga u Gradićima u 8.30 sati, predslavi je župnik Ante Rotim, druga je svečana koncelebrirana poldanica u 11 sati. U župnoj crkvi Svetih tri kralja u Donjoj Lomnici predslavi je o. dr. Nikola Stanković, DI, profesor na isusovačkom FTI na Joradanovcu. Koncelebriraju svećenici Velikogoričko-odranskog dekanata, a pjeva župni zbor.

- Zajednica Cenacolo će i ove godine, 11. put u nizu, ispred zagrebačke prvostolnice upriličiti žive jaslice.
Zadnji prikaz bit će na Tri Kralja u četvrtak 6. siječnja od 16 do 17.30, te od 18.45 do 21 sat.
Tijekom dana moći će se razgledati životinje. Na štandu će se moći upoznati s djelatnošću Zajednice, te kupnjom proizvoda dati im potpora.

Croatia Express - Jeftinije željeznicom

04.01.2011.

Kako bi putnicima osigurala što brže, sigurnije i povoljnije putovanje, putnička agencija Croatia Express nedavno je sklopila ugovor s Njemačkim željeznicama, postavši jedino ovlašteno prodajno mjesto u Hrvatskoj na kojemu se mogu kupiti karte za vlakove u sustavu DB Bahn. Tako sada putnici mogu kupiti kartu za putovanja unutar Njemačke po cijeni već od 19 eura ili putovati od Zagreba do Berlina za samo 39 eura.

Croatia Express posluje u sastavu Željezničkog ugostiteljstva d.o.o., a ta je agencija osnovana 1968. godine radi promocije i pružanja kompletne usluge putnicima prilagođene novim trendovima ponude na tržištu. Sada je u suradnji s tvrtkom Amadeus Croatia d.d. putnička agencija Croatia Express osigurala pristup ponudi Njemačkih željeznica putem globalizacijskog rezervacijskog sustava Amadeus. Tako pri kupnji karata u Croatia Expressu putnici mogu ostvariti sve povlastice koje su do sada mogli dobiti samo u Njemačkoj. Uz ograničene mogućnosti karte se mogu nabaviti i putem interneta.

Osim za vlakove u Njemačkoj, putnici sada mogu rezervirati i kupiti karte i za vlakove velikih brzina koji prometuju unutar Europe – Eurostar vlakove, koji prevoze putnike između Pariza i Londona kao i Bruxellesa i Londona, zatim Talgo i AVE vlakove unutar Španjolske te Thalys vlakove koji prometuju između Njemačke, Belgije i Francuske.

Najave događanja za 3.1.2011.

02.01.2011.

U tjednu koji je ispred nas nema puno događanja jer su svečenici pretežno na blagolovima obitelji.
SKAC nije objavio dali će u ponedjeljak biti vjeronauka u Palmi.
Isto tako don Damir Stojić nije obavio temu za studenski vjeronauk tako da nemam informaciju za ova dva važnija događaja u gradu Zagrebu.
Za ponedjeljak 3. siječnja izdvojit ću samo dvije zanimljive najave:

- (IKA) – U sjemeništu Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca na Svetom Duhu u Zagrebu od 3. do 6. siječnja 2011. godine održat će se duhovne vježbe za ministrante.
Duhovne vježbe namijenjene su ministrantima koji razmišljaju o duhovnom pozivu i izbližega žele upoznati franjevački način života.
Prijave i dodatne obavijesti mogu se dobiti kod fra Ivana Penava, telefon 01 3909 206, 098 928 7039, elektronska pošta ivanpenava@gmail.com

- (IKA) – Katehetska zimska škola za vjeroučitelje osnovnih škola održat će se od 3. do 5. siječnja u Međubiskupijskom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati o temi „Vjeronauk u društvenom i humanističkom području suvremene škole - "U početku bijaše Riječ" (Iv 1,1) - Božja riječ – izvor i nadahnuće u vjeronaučnoj nastavi". Školu organizira Nacionalni katehetski ured HBK u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i Agencijom za odgoj i obrazovanje.
Škola započinje u ponedjeljak, 3. siječnja u 9 sati, a tijekom njezina održavanja predviđena su predavanja o temama "U početku bijaše Riječ". Bog u ljudskoj riječi – različitost Božjega govora u Bibliji" (prof. dr. sc. Marinko Vidović); „Uronjen u Božju Riječ. Duhovnost vjeroučitelja kao temelj ophođenja prema učeniku" (prof. dr. sc. Tomislav Ivančić); "Riječ je više od svega što možemo razumjeti". Suvremeni odnos prema riječi kao znak ophođenja prema drugomu" (prof. dr. sc. Ante Vučković); „Prema izvrsnoj komunikaciji u nastavi. O osobnim izričajima učitelja i pravilima komunikacije" (mr. sc. Dijana Garašić); „Ljudskim riječima i znakovima o Bogu. O ne-verbalnim metodama rada u vjeronaučnoj nastavi" (prof. Jelena Janeš i prof. Ana Majnarić Radošević).
Na katehetskoj školi bit će održane i pedagoške radionice o temama „Stvaralačko izražavanje", „Bibliodrama" i „Dramske igre i tehnike u nastavi".
U utorak 4. siječnja u 17.30 sati bit će tradicionalni susret s Malim koncilom.

Sretna nova 2011 godina

01.01.2011.

Dragi čitatelji ovog bloga.
Na početku smo još jedne godine.
Svima od srca želim svako dobro.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.