Najave događanja od 27. prosinca 2010 do 2. siječnja 2011 godine

27.12.2010.

Vrijeme je između Božića i nove godine.
Mnogi mladi bit će u Roterdamu na susretu mladih u orgarnizaciji TEZE-a.
Na samu staru godinu u mnogim župama slavi se navečer misa zahvalica za godinu koja odlazi.
Na samu novu godinu raspored misa je po nedjeljnom rasporedu.
Isto tako mnoge župe će orgarnizirat doček nove godine uz misu i bdjenje. Nakon ponoći druženje.
Iz ZET-a doznajem da će u novogodišnjoj noći, noćni tramvajski promet biti pojačan tj bit će više tramvaja nego obično. Ovisno o sitvaciji na Trgu Bana Jelačića tramvaji neće vozit preko trga.
Nočni vlakovi vozit će redovno, dok u autobusnom prometu mnoge noćne linije neće vozit.
Svi prijevoznici kako doznajem na novu godinu primjenjivat će nedjeljni reducirani vozni red.
Gdje ćete i kako dočekat novu 2011 godinu odlučite sami.
Želim Vam ugodan ovaj tjedan.

- (IKA) - Tradicionalni božićni koncert u župnoj crkvi Sv. Križa pod motom "Vama za Božić" održat će 27. prosincau 19 sati HPD Klek iz Ogulina pod ravnanjem Lidije Stipetić

- (IKA) - Božićni koncert pod ravnanjem mo. Alena Kopunovića Legetina održat će se 27. prosinca u 19 sati u požeškoj katedrali Sv. Terezije Avilske.

- (IKA) – U crkvi Kraljice Neba i Zemlje u Pločama u ponedjeljak 27. prosinca u 17 sati bit će upriličen božićni koncert na kojemu će nastupiti Pločanski anđeli, Irena Prskalo, pet klapa (Luka Ploče, Štrijada-Komin, Neum, Angelus-Dračevo i Sveti Nikola-Metković), crkveni pučki pjevači iz Rogotina, crkveni zborovi župe Brist-Podaca i župe Gospe od Zdravlja iz Neuma te mješoviti zbor župe Ploče, a voditelji programa su Jurica Vukojević i Marela Bulat.

- (IKA/TU) – Crkveno pjevačko društvo „Mir" iz Belišća i ove će godine održati svoje tradicionalne božićne koncerte. U ponedjeljak 27. prosinca društvo će nastupiti u župnoj crkvi Svetog Josipa radnika u Belišću, s početkom od 19 sati, a u utorak 28. prosinca, u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije u Valpovu, s početkom u 18.30 sati.

- (IKA) – Novozagrebačka župa sv. Ivana apostola i evanđelista u naselju Utrina, u ponedjeljak 27. prosinca, slavi svoje župno proštenje. Svečanu misu u 11 sati predvodi o. Stjepan Fridl, DI, a središnje misno slavlje u 18.30 sati predvodi zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.

- (IKA) – U organizaciji više stoljeća stare Bratovštine sv.Vicence u Blatu na Korčuli, tradicionalni je božićni koncert na blagdan Nevine dječice – Mladenaca, u utorak 28. prosinca. U mjesnom Domu kulture u 19 sati nastupit će Hrvatska glazbena udruga "Sv. Vicenca", župni dječji zbor "Stope" i zbor mladih "Stope" te mješoviti župni zbor, koji će izvesti hrvatske božićne pjesme, među kojima i više božićnih i crkvenih pjesama na starim korčulanskim napjevima i narječju.

- (IKA) - KUD Frankopan održat će 28. prosinca Božićni koncert u župnoj crkvi župe Bezgrješnog Srca Marijina na zagrebačkom Jordanovcu. Koncert će se održati nakon večernje mise, koja počinje u 18.30 sati. Ulaz je slobodan.

- (IKA) - Božićni koncert "1000 glasova Božiću" u organizaciji Zadarske nadbiskupije održava se u utorak 28. prosinca u dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku u Zadru u 18 sati. Koncert se održava 12. godinu zaredom, a prvi put na Višnjiku.

- (IKA) - U prigodi 15. obljetnice djelovanja Dnevnog boravka djece s poteškoćama u razvoju "Dr. Antun Bogdan" u Čakovcu, varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodit će misu zahvalnicu u čakovečkoj župnoj crkvi Sv. Nikole u utorak 28. prosinca na blagdan Nevine dječice. Misa započinje u 18.30 sati. Nakon mise druženje djece i roditelja, djelatnika, volontera i podupiratelja te ustanove nastavit će se u prostorijama Dnevnog boravka, A. Cesarca 15, u Čakovcu. U toj se ustanovi od siječnja 1996. godine skrbi o djeci s najtežim oblicima cerebralne paralize i drugih bolesti i trajnih oštećenja.

- (IKA) – Blagdan Nevine dječice, 28. prosinca, u Imotskoj krajini poznatiji kao Mladenci, već se više od pola stoljeća posebno svečano slavi u župi Sv. Luke u Podbablju pokraj Imotskoga. U crkvi Sv. Ante Padovanskoga u Drumu kraj župne kuće svečana blagdanska misa je na blagdan u utorak 28. prosinca. U 10.30 sati predslavi je fra Ivan Macut na studiju u Rimu u suslavlju sa župnikom fra Vinkom Gudeljem. Prije misnog slavlja igrokaz "Božić u mom kraju" dr. Dinka Aračića izvest će djeca i mladi, a nakon mise podjela je božićnih darova j djeci u župi.

- (IKA) – Požeški biskup Antun Škvorčević predvodi 28. prosinca u 10 sati u požeškoj katedrali misu za obitelji s petero i više djece iz Požeške biskupije, a potom u sportskoj dvorani Grabrik sudjeluje na prigodnom božićnom programu s tim obiteljima.

- (IKA) – Uz blagdan Sv. obitelji (26. 12.), nebeske zaštitnice vojarne Velika Buna pokraj Velike Gorice, vojni biskup Juraj Jezerinac u srijedu 29. prosinca u 11 sati u kapelici vojarne predslavi svečanu koncelebriranu misu.

- (IKA) - Tradicionalni božićni susret djelatnika i volontera Biskupijskog Caritasa u Varaždinu održat će se u četvrtak 30. prosinca. Susret započinje misom u 18 sati, koju će u katedrali Uznesenja BDM predvoditi varaždinski biskup Josip Mrzljak, ujedno predsjednik Hrvatskog Caritasa, u zajedništvu s mons. Ivanom Godinom, predsjednikom Biskupijskog Caritasa. Susret se nakon mise nastavlja tradicionalnim druženjem više od 50 volontera Biskupijskog Caritasa.

- (IKA) - U samostanskoj crkvi Sv. Franje uz franjevački samostan na Kaptolu na Silvestrovo u petak 31. prosinca u 18.30 sati misa je zahvalnica Bogu za sva dobra i milosti primljene u ovoj godini. Za one koji žele duhovno pripravljeni dočekati Novu godinu u 23.30 sati je misa poslije koje je cjelonoćno klanjanje pred Presvetim.

- (IKA) - Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodit će na Staru godinu u petak 31. prosinca misu zahvalnicu za proteklu građansku godinu u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu u 18 sati.

- (IKA/TU) – Đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić predvodit će 31. prosinca u katedrali-bazilici Sv. Petra u Đakovu misu zahvalnicu u 18 sati
Mons. Đuro Hranić, pomoćni biskup đakovačko-osječki, misu zahvalnici predvodit će u 18.30 sati u osječkoj konkatedrali.

- (IKA) - Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodi misu zahvalnicu i svečani "Tebe Boga hvalimo" za proteklu godinu u petak 31. prosinca u 18 sati u katedrali Sv. Stošije u Zadru

- (IKA) – Požeški biskup Antun Škvorčević predvodit će misu zahvalnicu na Staru godinu 31. prosinca u 17.30 sati u požeškoj katedrali.

- (IKA) - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će, posljednjega dana građanske godine, u petak 31. prosinca u 18 sati u zagrebačkoj katedrali euharistijsko slavlje zahvale za proteklu godinu.

- (IKA) - Zajednički doček Nove godine s Isusom u molitvi, misi i euharistijskom klanjanju organizira se u petak, 31. prosinca u Duhovnom centru "Dom Srca Isusova" u Dramlju kod Crikvenice koji vode Misionari Srca Isusova. Tema dočeka je "Isuse, Ti sve znaš, Ti znaš da Te volim!" Prijave i informacije na broj mobitela: 098/936-4835 ili preko web stranice www.duhovni-centar-dramalj.com. Također svake 2. i 4. nedjelje u mjesecu je seminar otvorenog tipa od 16 do 20 sati u centru.

- U petak, 31. prosinca, u 18 sati, Papa u Bazilici predvodi misu zahvalnicu za proteklu godinu. Novogodišnja misa, 1. siječnja, kada se slavi i Svjetski dan mira, započet će u 10 sati.
Velika papinska misa također je 6. siječnja, na svetkovinu Bogojavljenja. Na blagdan Krštenja Gospodinova, 9. siječnja, kojim ujedno završava božićno vrijeme, papa Benedikt XVI. krstit će nekoliko djece u Sikstinskoj kapeli.

- (IKA) – Vojni biskup Juraj Jezerinac predvodi na Novu godinu, blagdan Svete Bogorodice Marije u subotu 1. siječnja svečanu misu u 10 sati u kapeli Vojnog ordinarijata na zagrebačkom Ksaveru

- (IKA) - Na svetkovinu Marije Bogorodice, 1. siječnja, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će u 18 sati euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali.

- (IKA) - Na svetkovinu Marije Bogorodice i Svjetski dan mira, prvog dana nove godine u subotu 1. siječnja zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodi svečano misno slavlje u 11 sati u katedrali Sv. Stošije u Zadru.

- (IKA) - Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodit će na Novu godinu i svetkovinu svete Bogorodice Marije u subotu 1. siječnja misno slavlje u katedrali Uznesenja BDM u 11 sati.

- (IKA) – Požeški biskup Antun Škvorčević predvodit će prigodom svetkovine Marije Bogorodice i Nove godine 1. siječnja misu u 11 sati u katedrali u Požegi.

- (IKA/TU) - Na svetkovinu Marije Bogorodice, 1. siječnja đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić predvodit će svečano misno slavlje u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla u 10 sati. Ostale mise u konkatedrali slavit će se u 8.30, 11.30 i u 18.30 sati.

- (IKA/TU) - Na svetkovinu Marije Bogorodice, 1. siječnja đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić predvodit će svečano misno slavlje u đakovačkoj prvostolnici Sv. Petra u 10.30 sati. Ostale mise u katedrali bit će slavljene po nedjeljnom rasporedu - u 7.30, 9 i 18 sati.

- (IKA) – Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit će na Staru godinu 31. prosinca u 18 sati tradicionalnu misu zahvalnicu Te Deum u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma.
Na Novu godinu i svetkovinu Marije Bogorodice 1. siječnja nadbiskup predvodi u splitskoj katedrali svečano misno slavlje u 11 sati.

Sretan Božić

24.12.2010.

Dragi čitatelji bloga
Svima sretan Božić.
Ovaj blog će i dalje biti rasadnik dobrih informacija.

Sretan Božić

Dragi čitatelji bloga
Svima sretan Božić.

Sretan Božić

Dragi čitatelji bloga
Svima sretan Božić.
Ovaj blog će i dalje biti rasadnik dobrih informacija.

Sretan Božić

Dragi čitatelji bloga
Svima sretan Božić.
Ovaj blog će i dalje biti rasadnik dobrih informacija.

Ponočka na Sljemenu - SKAC

Dragi svi;

JESTE LI ZNALI DA SE SVAKE GODINE IDE PJEŠKE NA SLJEME NA POLNOĆKU??? S „lampašima“ – kao pastiri u ono vrijeme…

Jesi li kad pomišljao na to - kako je osjetiti i doživjeti polnoćku u prirodi? Uspinjati se pješke, s lampašima i pjesmom...
...
Ako još nisi odlučio kamo bi, pođi s nama: Krećemo autom iz Palmotićeve do podnožja Sljemena. Tu nas čeka nekoliko drugih. Pješke se uspinjemo, i tako pripravljamo za duboki doživljaj Rođenja Gospodinova, koje se zbilo upravo negdje daleko izvan grada

Nakon polnoćke svi domovi i restorani su gore otvoreni, a besplatna okrepa je u našoj župnoj kući na Sljemenu, uz pjesmu i kratko druženje...

Povratak je moguć autom ili ako netko želi, ponovno pješke. Potom povratak autom do Palme - ako je netko iz udaljenijeg mjesta, odvesti ću ga do kuće...

Slobodno dođi, bez obzira znademo li se ili ne znamo! Radujemo ti se!

Ponočke sa Biskupima

- (IKA) - Misu polnoćku na Badnjak gospićko-senjski biskup Mile Bogović predvodit će po tradiciji u senjskoj katedrali Uznesenja BDM u suslavlju župnika Senja dr. Richarda Pavlića i vikara Marija Vazgeča. Katedralnim zborom ravnat će Ivan Prpić uz orguljsku pratnju Milana Dučića.
Na Božić 25. prosinca u 11 sati biskup će predvoditi misu u gospićkoj katedrali Navještenja BDM u koncelebraciji župnika i gospićkog dekana mons. Mile Čančara i župnog vikara don Anđelka Kaćunka. Liturgijsko pjevanje će predvoditi zbor pod ravnanjem s. Velimire Marinović.

- (IKA) - Sisački biskup Vlado Košić predvodit će misu polnoćku u sisačkoj katedrali Uzvišenja svetog Križa. Na Božić 25. prosinca predvodit će u katedrali danju misu u 10 sati.
Na svetkovinu Svete obitelji i blagdan svetog Stjepan 26. prosinca biskup će predvoditi misu u 19 sati u katedrali.

- (IKA) - Misu polnoćku u katedrali Sv. Stošije u Zadru u petak 24. prosinca u 24 sata predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

- (IKA) - Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodit će u božićnoj noći misu polnoćku u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu.

- (IKA) – Na Badnjak 24. prosinca misu polnoćku u 24 sata u katedrali Sv. Jakova u Šibeniku predvodit će šibenski biskup Ante Ivas. Prigodni koncert Mješovitoga katedralnog zbora započet će u 23.30 sati.
Na Božić 25. prosinca biskup Ivas predvodit će svečanu božićnu liturgiju u 11 sati u katedrali.

- (IKA) - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će na Badnjak u petak 24. prosinca u ponoć misu polnoćku u zagrebačkoj katedrali.

- (IKA/TU) – Đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić predvodit će misu polnoćku u petak 24. prosinca u katedrali-bazilici Sv. Petra u Đakovu. Na svetkovinu Rođenja Gospodnjega – Božić nadbiskup Srakić predvodit će u đakovačkoj katedrali-bazilici Sv. Petra svečano misno slavlje u 10.30 sati. Ostale mise u katedrali bit će slavljene po nedjeljnom rasporedu - u 7.30, 9 i 18 sati.

- (IKA/TU) – Đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić predvodit će misu polnoćku u petak, 24. prosinca u konkatedrali Sv. Petra i Pavla u Osijeku. Na Božić pomoćni biskup Hranić predvodit će u osječkoj konkatedrali svečano misno slavlje u 10 sati. Ostale mise u konkatedrali slavit će se u 8.30, 11.30 i u 18.30 sati.

- (IKA) – Požeški biskup Antun Škvorčević predvodit će na Badnjak misu polnoćku u požeškoj katedrali. Na Božić, 25. prosinca biskup će predvoditi misu u 11 sati u katedrali.

- (IKA) – Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit će na Badnjak 24. prosinca u ponoć misu polnoćku u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma.
Na Božić 25. prosinca nadbiskup će predvoditi svečano euharistijsko slavlje u 11 sati u splitskoj katedrali.

- (IKA) – Hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk predvodit će na Banjak, 24. prosinca, polnoćku u 22 sata u katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika u Hvaru. Nakon liturgijskoga slavlja vjernici će se zadržati u božićnomu čestitanju pred hvarskom katedralom uz kolače koje pripremaju hvarske domaćice.

Radno vrijeme Nacionalne i sveučilišne knjižnice za blagdane.

20.12.2010.

U petak, 24. prosinca 2010., Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu zatvorit će se u 12:00 sati i bit će ponovno otvorena u ponedjeljak, 27. prosinca 2010. u 8:00 sati.

U petak, 31. prosinca 2010. Knjižnica će se zatvoriti u 12:00 sati i bit će ponovno otvorena u ponedjeljak, 3. siječnja 2011. u 8:00 sati.

Najave događanja od 20 do 26.12.2010.

Ovaj tjedan slavimo Božić.
U svim župama bit će mise ponočke na Badnjak u 24 sata.
Na sam Božić svečane mise su u svim župama.
U ove dane trebali bi se sjetit i onih kojima nitko neće doći na Božić.
Božićni DT chat je na Badnjak u 22 sata i na sam Božić isto u 22 sata.
Najava će biti dosta tjekom tjedna.
Svima svako dobro za Božić.

- (IKA) – Izložba „Poklonstvo" akademskog kipara Roberta Zdarileka (1955.) bit će otvorena u ponedjeljak, 20. prosinca u 19 sati u Galeriji "Vladimir Filakovac" Narodnog sveučilišta Dubrava, Dubrava 51a u Zagrebu.
Autor će predstaviti prizor poklonstva kraljeva s likovima Isus i Marija (130x60x75 cm), Josip (165x80x50 cm), Gašpar (150x80x50 cm), Melkior (155x80x60 cm) i Baltazar (150x70x60 cm), te zvijezda (200x200x200 cm). Svi likovi su izrađeni tijekom 2010. godine iz kaširanog kartona.
Izložba „Poklonstvo" može se pogledati do 5. siječnja, radnim danom od 10 do 19 sati.

- (IKA) – Ansambl narodnih plesova i pjesama Lado i ove će godine tradicionalni božićni koncert u Zagrebu održati u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu. Koncert će se održati u utorak, 21. prosinca u 19.30 sati.

- (IKA) - Pod naslovom "Jelkovčani i Božić 2010.", u utorak 21. prosinca u 19 sati, dr. fra Bonaventura Duda održat će u Novom Jelkovcu, novoizgrađenom zagrebačkom naselju župe Jelkovec, predavanje na tribini "Sijač Riječi".

- (IKA) - U trogirskoj katedrali Sv. Lovre 21. prosinca u 19 sati održat će se božićni koncert trogirskih zborova. Na koncertu sudjeluju Djevojački zbor SŠ Ivana Lucića, župni zbor Slatine, župni zbor sv. Jakova, katedralni župni zbor i zbor mladih katedralne župe. Koncert u trogirskoj katedrali održat će se uz pokroviteljstvo Grada Trogira.

- (IKA) – U sklopu božićnog susreta Matice hrvatske 2010., bit će predstavljena knjiga iz biblioteke „Stoljeća hrvatske književnosti" Bartola Kašića „Izbor iz djela".
Program će se održati u utorak, 20. prosinca s početkom u 12 sati u Palači Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2 u Zagrebu.
O knjizi će govoriti Igor Zidić, Ivan Golub, Stjepan Damjanović i Darija Gabrić-Bagarić.

- (IKA) - Live koncert pod nazivom „Oko Polnoćke" naziv je zabavno-dobrotvorne večeri H-epicentre što će se održati u utorak 21. prosinca u 21 sat u baru Bakaga na zagrebačkog Šalati.
Večer je zamišljena i kao promocija albuma „Oko Polnoćke" u izdanju galerije „Laudato". Zbor Navještenje će za tu prigodu izvesti tradicionalne božićne pjesme u modernim aranžerskim obradama u rasponu od klasične polifonije do gospela koje potpisuje Goran Kovačić. Istoimeni CD moći će se nabaviti po promotivnoj cijeni od 65 kuna.
Posebni gosti večeri bit će sastav „The Cliffhangers", stand up komičari te DJ Crostorm.
Dobrotvorno-mobilizacijski karakter večeri nastavlja se cjelogodišnjom kampanjom „Poziv za 10!" čiji je cilj sakupiti sredstava za godišnje stipendije 10 studenata iz višebrojnih obitelji preko dobrotvorne linije 060 9090. Do sada je u kampanji ostvareno preko 600 poziva. Svaki poziv evidentiran je u realnom vremenu na portalu www.hepicentar.hr.
Projekt H-epicentar organizira Udruga pod istim imenom čiji je rad usmjeren na obitelj i mlade. Projekt je pokrenut prije 9 godina kao odgovor na potrebu nekolicine mladih da stvore mjesto i vrijeme za međusobno druženje i prijateljstvo u nakani da se razvije komuniciranje i podloga za zajedničko djelovanje u svakodnevnom životu.
Do sada su u dobrotvornim akcijama pomogli preko 50 obitelji i pojedinaca (invalida, višebrojnih obitelji, djece, mladih i ostalih) s više od 100.000 kuna pomoći. Zanimljivost ovog projekta su nekoliko sklopljenih brakova nakon upoznavanja na večeri H-epicentra, te brojna prijateljstva i organizacije druženja i inspiracija za nove projekte.
Podržavatelji projekta su Amis Telekom, B.net, H1, Metronet, Optima Telekom, Primatel, Voljatel, Vipnet, TELE2, Endora system, Restoran Stari Fijaker.
Strateški partneri projekta ove godine postala je tvrtka „Laudato".
Medijski pokrovitelji projekta su Informativna katolička agencija, Glas Koncila, Hrvatski katolički radio, portali Duhovna scena.
Akciju podržavaju Povjerenstvo za pastoral mladih zagrebačke nadbiskupije, Hrvatski Caritas i Hrvatsko knjižničarsko društvo.

- (IKA) - Predbožićni susret učenika, roditelja i djelatnika Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar održava se u sportskoj dvorani te škole u Zadru u utorak 21. prosinca u 18 sati, kad gimnazijalci prirede svečani prigodni program.

- (IKA/TU) - Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Marin Srakić održat će 21. prosinca u prostorima Nadbiskupskog doma u Đakovu s početkom u 9 sati konferenciju za medije prigodom nadolazeće svetkovine Rođenja Gospodnjega – Božića. Tom će prigodom nadbiskup uputiti svoju Pastirsku božićnu poruku, a novinari će imati prigodu postavljati pitanja o životu i djelovanju Crkve, osobito Đakovačko-osječke.

- (IKA) - Gospićko-senjski biskup Mile Bogović u utorak 21. prosinca upriličuje tradicionalno primanje uoči blagdana Božića za predstavnike političkoga, kulturnog i javnog života Ličko-senjske županije i grada Gospića. Primanje je u zgradi ordinarijata u 12 sati.

- (IKA) – Duhovna obnova za redarstvenike grada Splita bit će upriličena u utorak 21. prosinca u 18 sati u crkvi Sv. Frane na Obali u Splitu. Nakon meditacije i mogućnosti pristupanja sakramentu pomirenja, bit će upriličeno misno slavlje. Potom će u 20 sati klapa "Sveti Juraj" HRM-a i orkestar HRM-e izvesti božićni koncert kao dar gradu Splitu.

- (IKA) – Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predstavit će svoju božićnu poruku za medije u utorak 21. prosinca u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu u 10 sati.

- (IKA) – Požeški biskup Antun Škvorčević održat će 21. prosinca u 11 sati predbožićni susret s novinarima i predstaviti im svoju božićnu poruku u Dvorani bl. Alojzija Stepinca u Biskupskom domu u Požegi.

- (IKA) – U sklopu XIII. Vukovarskih adventskih svečanosti, u utorak, 21. prosinca s početkom u 19 sati u Hrvatskom domu u Vukovaru SKD Prosvjeta Vukovar priređuje koncert božićnih pjesama

- (IKA) – Koncertna direkcija Zagreb i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u utorak, 21. prosinca s početkom u 19.30 sati priređuju svečani koncert ususret Božiću i u povodu 80. rođendana akademika Anđelka Klobučara, skladatelja i orguljaša.
Koncert je posljednji u nizu koncerata Festivala Orgulje Heferer, a održat će se u KD Vatroslava Lisinskog.
U programu sudjeluju soprani Marija Kuhar Šoša i Valentina Fijačko, te orguljaši Ljerka Očić, Alen Kopunović Legetin, Ante Knešaurek, Pavao Mašić i Mario Penzar.
Na programu će biti djela Ante Knešaureka, Johanna Sebastiana Bacha, Pietra Yona, Mauricea Durufléa, Giuseppea Verdija, Antonia Vivaldija, Anđelka Klobučara, Davora Bobića, Andrewa Lloyd Webbera, Sergeja Slonimskog, Flora Peeters, Franza Liszta i Borisa Papandopula.

- (IKA) - U povodu Nedjelje Caritasa Vijeće za pastoral mladih Dubrovačke biskupije u suradnji s dubrovačkom podružnicom Crvenog križa i ove godine organizira akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Prikupljanje krvi održat će se u prostorijama župe sv. Mihajla u Lapadu u utorak 21. prosinca od 8.30 do 12.30 sati.

- (IKA) - Božićni susret zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića i djelatnika Caritasa Zadarske nadbiskupije održava se u utorak 21. prosinca. U tradicionalnom adventskom pohodu nadbiskup susretne djelatnike caritasa i korisnike programa, upozna se s godišnjim radom caritasa, uputi prigodnu riječ te razmatra buduće djelovanje. U 8 sati nadbiskup će pohoditi Prenoćište sv. Vinka Paulskog i susresti njegove korisnike; u 8.30 sati molitvom Srednjeg časa započinje susret nadbiskupa s djelatnicima caritasa; u 9 sati mons. Puljić susreće djecu iz programa 'Mala škola', u 10 sati roditelje poginulih hrvatskih branitelja, a u 11 sati volontere, voditelje i suradnike caritasovih programa; u 12 sati mons. Puljić sudjeluje s korisnicima na zajedničkom ručku u Pučkoj kuhinji.

- (IKA) - Zbor mladih Varaždinske biskupije i Varaždinski tamburaški orkestar i ove će godine, jubilarne pete za redom, održati ciklus adventsko-božićnih koncerata hrvatskih pučkih pjesama. Drugi i završni u utorak 21. prosinca u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu u 19 sati.
I ove će godine koncert adventskih i božićnih pjesama biti podijeljen u dva dijela. U prvom će dijelu zbor pod ravnanjem Ivana Malbašića izvesti pjesme uz pratnju orguljaša Višeslava Jaklina. U drugom dijelu koncerta Zbor će pratiti Varaždinski tamburaški orkestar pod ravnanjem dirigenta Zlatka Sokića. Također će nastupiti mezzosopranistica Sofija Cingula.
Koncerti se održavaju pod pokroviteljstvom Varaždinske biskupije, a ulaz je slobodan.

- (IKA) – Članovi udruge katoličkih izviđača iz Jarmine i ove će godine u predbožićno vrijeme raznositi Betlehemsko svjetlo u župe Istočne Slavonije.
U subotu, 18. prosinca Betlehemsko svjetlo će odnijeti u Staro Petrovo Selo gdje će sudjelovati na misnom slavlju u 17 sati koje će predvoditi đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić.
Na misu zornicu 24. prosinca Betlehemsko svjetlo će izviđači predati župniku vlč. Ivana Varoščić u župnoj crkvi sv. Ivana Glavosjeka u Županji.
Na Badnjak, Betlehemsko svjetlo će odnijeti na dječju polnoćku u 18 sati u župu Sv. Josipa Radnika u Borovo Naselje, te u župnu crkvu Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru. Istoga dana, katolički izviđači će po tradiciji Betlehemsko svjetlo odnijeti i na Ovčaru.
Također na Badnjak, Betlehemsko svjetlo će biti odneseno u Zajednicu Cenacollo u Šarengradu, a svečano će biti uneseno u župnu crkvu Sv. Ivana Kapistrana u Iloku u 18 sati za vrijeme Službe riječi.
Kao i svake godine, Betlehemsko svjetlo će biti doneseno na polnoćku u župnoj crkvi Sv. Vendelina u Jarmini. Nakon polnoćke katolički izviđači će svojim sumještanima darovati lampione s Betlehemskim svjetlom.

- Petu godinu u nizu Šibenski ordinarijat u suradnji s katedralnom župom sv. Jakova organizira manifestaciju "Otvorite vrata od Božića 2010.".
U sklopu manifestacije održat će se tradicionalni koncert ŠPD Kolo 23. prosinca u 19 sati, zatim koncert pred samu ponoćku u šibenskoj katedrali u izvedbi Katedralnog zbora te koncert Nere Gojanović i Pavla Mašića koji već tradicionalno nastupaju 27. prosinca u 19 sati u šibenskoj katedrali.
Manifestacija svečano završava tradicionalnim koncertom "Veselje ti navješćujem" koji će 29. prosinca u 19 sati u katedrali okupiti župne zborove Šibenske biskupije.

- (IKA) – Predbožićni okrugli stol u organizaciji Kršćanskog akademskog kruga o temi Jaram korupcije kao ropski uteg hrvatske današnjice održat će se u srijedu 22. prosinca s početkom 17.30 sati u dvorani „Margarita Peraica" pri Hrvatskome katoličkom liječničkom društvu, Praška 6, II. kat (Marićev prolaz, prvi ulaz desno). Voditelj i moderator je Dan Đaković a organizator Dražen Zetić. Sudjeluju Đuro Vidmarović koji će govoriti o „Korupciji kao društvenom fenomenu", Alen Tomić sa izlaganjem „Noći u kojima su sve krave crne...", Branko Sekulić koji će održati predavanje „Krik domovine ljeta Gospodnjega 20**" te Dražen Zetić koji će govoriti na temu „... kojeg Čovjeka ljubim!?".

- (IKA) – U okviru ovogodišnje manifestacije „Advent u srcu Zagreba" na pozornici na Trgu bana Josipa Jelačića u srijedu, 22. prosinca s početkom u 19 sati koncert će održati glazbena skupina "Novo svitanje"

- (IKA) - Božićni koncert mladih iz župa grada Požege pod nazivom "Božić u nama" održat će se 22. prosinca u 19 sati u Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi.

- (IKA) - Prigodom božićnih i novogodišnjih blagdana bit će upriličeno, u srijedu 22. prosinca u 11 sati u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, božićno primanje kod splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića i uzajamna čestitka svećenika, županijskih i gradskih vlasti, predstavnika crkvenih i društvenih ustanova te javnih kulturnih djelatnika.

- (IKA) – Požeški biskup Antun Škvorčević predvodit će predbožićno euharistijsko slavlje 22. prosinca u 11 sati u Domu umirovljenika u Velikoj.

- (IKA) - Snimanje božićne čestitke zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića započinje u srijedu 22. prosinca u 11 sati u svečanoj dvorani Nadbiskupskog doma u Zadru (Poljana pape Ivana Pavla II. 1, prvi kat). To je i božićni susret nadbiskupa i medijskih djelatnika kad će im mons. Puljić uputiti prigodnu riječ te osobnu božićnu i novogodišnju čestitku.

- (IKA) - Zagrebačka nadbiskupija organizira kićenje božićne jelke na trgu ispred zagrebačke katedrale u srijedu 22. prosinca u 10 sati.
Okupljene će blagosloviti zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, a događaj će pjesmom uljepšati "Hilarus" - zbor mladih župe Bezgrešnog Začeća BDM iz Malešnice.
Tom će prigodom vjernici moći upoznati rad Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, staviti pod božićnu jelku darove za njegove štićenike i korisnike, te u vremenu od 9 do 15 sati razgledati prodajnu izložbu njihovih ručnih radova.
Caritas Zagrebačke nadbiskupije danas na stalnom smještaju zbrinjava oko 450 djece i odraslih osoba, a brojnim programima i projektima izravno pomaže više od 2000 socijalno ugroženih obitelji.

- (IKA) - Mladi župe Duha Svetoga u Slavonskom Brodu i ove godine organiziraju tradicionalni božićni koncert koji će se u župnoj crkvi održati u četvrtak 23. prosinca u 19.30 sati. Mladi će prije koncerta unijeti u crkvi Betlehemsko svjetlo koje vjernici nakon mise nose u svoje domove.

- (IKA) - Varaždinski biskup Josip Mrzljak u prigodi svetkovine Božića predvodit će u četvrtak 23. prosinca misno slavlje u Caritasovu Domu za starije i nemoćne "Sv. Ivan Krstitelj" u Ivancu gdje će se susresti s djelatnicima i korisnicima doma koji skrbi o više od stotinu starijih i nemoćnih osoba. Misa započinje u 16 sati.

- (IKA) - To je jedinstven prikaz živih zagorskih jaslica koji postavljaju "angeljeki" članovi istoimene udruge za promicanje gospodarskog, kulturnog i duhovnog napretka općine Bedekovčina u suradnji s udrugom Foringaša iz Pustodola i Orehovice, orehovičkom Limenom glazbom, udrugom za uzgoj konja KKZ, Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Brestovec Orehovički, mjesnom Osnovnom školom "Stjepan Radić" te orehovičkim župnikom Ivicom Šestakom.
U živom uprizorenju Betlehema Orehovičkog sudjeluje više od stotinu glumaca amatera, "angeljeka", pjevača, članova župnoga zbora, djece, raznih udruga. Tu su glasonoša koji u carskoj kočiji poziva na popis pučanstva, pastiri, anđeli, rimski vojnici, tri kralja, kralj Herod, židovski puk, Marija i Josip s Djetetom Isusom, koje glume mladi župljani. Tu je i štalica s ognjem, vol, magarac, janjad i ovce, u pozadini Jeruzalem i ulice oko Betlehema osvjetljene bakljama. To živo uprizorenje najljepše i najsretnje noći u povjesti spasenja, rođenje Spasteljevo, svojevrsni je božićni mjuzkl u kojem pjevaju uglavnom "angeljeki" i župni zbor. Tako će od 23. prosinca ove godine pa do 7. siječnja 2011. Brestovec Orehovički nalikovati biblijskom Betlehemu, koji će kroz petnaestak dana i noći pohoditi na tisuće ljudi iz okolice Orehovice, Bedekovčne te drugih bližih i daljih zagorskih mjesta.
Božićni program počinje već tradicionalno na uočnicu Badnjaka 23. prosinca, ove godine u četvrtak. Ujutro je od 8 do 10 sati u Poštanskom uredu Brestovačka Orehovica u suradnji s Filatelističkim društvom Zaboky, Hrvatskim filatelističkim društvom i Hrvatskom poštom puštanje u opticaj posebnog žiga s motivom Betlehama Orehovičkoga, koji vrijedi samo taj dan i na području poštanskog broja 49228.
U mjesnoj OŠ "Stjepan Radić"u 17 sati otvara se izložba "Čudesni svijet jaslica i angeljeka", radova djece iz mjesne te više osnovnih škola i dječjih vrtića s područja Županije. Jaslice se izrađuju od različitih prirodnih i umjetnih materijala i raznim tehnikama. Nakon otvaranja i prigodnog domjenka koji priređuju "angeljeki" u 18 sati otvaranje je živog Betlehema s glazbeno-scenskim uprizorenjem biblijskog događaja, a u 19 sati u brestovečkom Vatrogasnom domu "angeljeki" uprizoruju stare božićne običaje - "Božić vu zagorskoj hiži" - kako se nekada unosio Božić u kuću, u obitelj koju čine tri generacije. U petak 24. prosinca u 23 sata zajednički se pješice odlazi u župnu crkvu u Orehovicu na polnoćku. U četvrtak 6. siječnja 2011. u dvorani brestovečke Osnovne škole u 20 sati dobrotvorni je koncert, nastupaju pjevači Ivica Pepelko, Gordana Ivanjek, domaći sin Adam Končić te Oliver Belošević i "Kajde", a u petak 7. siječnja u 18 sati u školskoj je dvorani predstavljanje lista "Angeljeki", čime završava i božićni ciklus.(žv)

- (IKA/TU) – Đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić i bogoslovi đakovačkog Sjemeništa posjetit će 23. prosinca u 14 sati korisnike Doma za stare i nemoćne u Đakovu. Nadbiskup će korisnicima uputiti čestitku za predstojeće blagdane i uručiti im simbolične darove.

- (IKA) - Varaždinski biskup Josip Mrzljak u prigodi svetkovine Božića već tradicionalno će pohoditi osobe lišene slobode u istražnom zatvoru u Varaždinu, gdje će za njih predvoditi misu u četvrtak 23. prosinca u 11 sati.

- (IKA) - Božićno čestitanje svećenika, redovnika, đakona i redovnica požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću bit će 23. prosinca u 12 sati u Dvorani bl. Alojzija Stepinca u Biskupskom domu u Požegi.
Predbožićni susret djelatnika katoličkih škola Požeške biskupije s biskupom bit će u 17 sati.

- (IKA) – Božićni koncert u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu u Zagrebu u četvrtak, 23. prosinca s početkom u 20 sati održat će Mješoviti pjevački zbor KUD-a INA.

- (IKA) – Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit će na Badnjak 24. prosinca u ponoć misu polnoćku u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma.
Na Božić 25. prosinca nadbiskup će predvoditi svečano euharistijsko slavlje u 11 sati u splitskoj katedrali.

- (IKA) - Misu polnoćku na Badnjak gospićko-senjski biskup Mile Bogović predvodit će po tradiciji u senjskoj katedrali Uznesenja BDM u suslavlju župnika Senja dr. Richarda Pavlića i vikara Marija Vazgeča. Katedralnim zborom ravnat će Ivan Prpić uz orguljsku pratnju Milana Dučića.
Na Božić 25. prosinca u 11 sati biskup će predvoditi misu u gospićkoj katedrali Navještenja BDM u koncelebraciji župnika i gospićkog dekana mons. Mile Čančara i župnog vikara don Anđelka Kaćunka. Liturgijsko pjevanje će predvoditi zbor pod ravnanjem s. Velimire Marinović.

- (IKA) - Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodit će u božićnoj noći misu polnoćku u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu.

- (IKA) - U prigodi božićnih blagdana varaždinski biskup Josip Mrzljak posjetit će pučku kuhinju Caritasa Varaždinske biskupije u Varaždinu, Milkovićeva 2, na Badnjak u petak 24. prosinca u 11.15 sati. Tamo će se susresti s volonterima pučke kuhinje i njezinim korisnicima. Biskup Mrzljak tradicionalno svake godine na Badnjak i Veliki petak posjećuje pučku kuhinju gdje sudjeluje i u podjeli toplog blagdanskog obroka njezinim korisnicima.

- (IKA) – U kapeli Vojnog ordinarijata na zagrebačkom Ksaveru, vojni biskup Juraj Jezerinac na Badnjak u petak 24. prosinca predslavi misu u 22 sata, a svečanu božićnu misu u subotu 25. prosinca u 10 sati.

- (IKA) – Kišovito vrijeme otežava postavljanje scene za čuvene žive prološke jaslice koje su početkom došašća počeli podizati članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva "Proložac" iz Prološca, stare župe nedaleko od Imotskoga, predvođeni svojim župnikom fra Antom Madunićem i voditeljicom župnog zbora s. Filipom Smoljo, dušom glazbene kulise i svih glazbenih točaka. Žive prološke jaslica u prirodnoj veličini ove će godine po 11. puta oživjeti najljepše i najsvetije prizore iz povijesti spasenja, porođenje Isusovo u betlehemskoj štalici. U njihovu oživotvorenju sudjeluju brojni amaterski glumci i pjevači pučkoga i crkvenog mješovitoga zbora te mjesnoga KUD-a. Ovaj u Imotskoj krajini jedinstveni Betlehem postavlja se ispod drevnog antičkog mosta isušenog korita rijeke Suvaje u središtu Prološca, koji živo podsjeća na prirodni okoliš Judeje. Biblijska odjeća u kojoj nastupaju glumci, članovi KUD-a i pjevači već je pripravljena. Uz pomoć župljani marljivo se radi na podizanju pravog maloga Betlehema, koliko nam vrijeme dopušta, kazuje župnik fra Ante. Od kore drva i kamena izrađene kuće i štalica u prirodnoj veličini popravljaju se i obnavljaju, neke se grade i nove, uređuju se puteljci i postavljaju ograde i mostovi, određuju mjesta gdje će biti postavljena rasvjeta bakljama. Uoči badnje večeri, cijeli će Betlehem biti završen, a u štalicu će dovesti ovce, vola i magarca. Na samu svetkovinu Božića, 25. prosinca u 17 sati više stotina amaterskih glumaca, crkvenih pjevača i mještana – statista, na najljepši će način vjernom imotskom puku čestitati porođenje Isusovo, živim, po mnogočemu jedinstvenim uprizorenjem Spasiteljeva rođenja u štalici. Svetu obitelj, Mariju, Josipa i novorođenog Isusa, pastire, anđele, Sveta tri kralja glume članovi HKUD-a i prološka djeca, uz mnogobrojne mještane - statiste. "Glavni glumac" Živih proloških jaslica, uvijek je tek rođeni dječačić, koji predstavlja Isusa, a njegova je majka i Isusova majka Marija. Pučki crkveni zbor pod ravnanjem s. Filipe predstavlja korove anđela.

- (IKA) – Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić posjetit će na Božić 25. prosinca zatvor u Splitu, gdje će u 17 sati predvoditi misno slavlje.

- (IKA) - Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodit će božićno misno slavlje u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu u subotu 25. prosinca u 11 sati.
Isti dan biskup Mrzljak predvodit će božićno misno slavlje u uršulinskoj crkvi Rođenja Isusova u Varaždinu u 18 sati.

- (IKA) – Tradicionalni, ove godine 22. koncert "Božić u Ciboni", s kojega je prihod namijenjen obnovi zagrebačke katedrale, održat će se u nedjelju, 26. prosinca u 20 sati u Košarkaškom centru Dražen Petrović u Zagrebu.
Organizatori koncerta su Zagrebačka nadbiskupija, Glas Koncila, Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba, KK Cibona i Hrvatska radio-televizija.
U programu će sudjelovati Tereza Kesovija, Marko Perković, Dražen Žanko, Jacques Houdek, Renata Sabljak, Franka Batelić, Kvartet "Gubec", Klapa "Sagena", Ženska klapa "Dišpet", Najbolji hrvatski tamburaši, "Šokci za 5", Dječji zbor "Stepinčevi mališani", Hrvatsko pjevačko društvo "Kalnik" Križevci, Katedralni zbor Križevci i župni zborovi uz pratnju Revijalnog orkestra HRT-a pod ravnanjem Zdravka Šljivca.
Tijekom koncerta bit će prilika upoznati i brojne obitelji, i to obitelj Vukašinović iz Velike sa šesnaestero djece, kao i obitelji Šoša iz Zagreba i Fortuna iz Križevaca.
Kao i ranijih godina, prigodnu čestitku izreći će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a gledatelji će koncert moći pratiti i u izravnom televizijskom prijenosu.
Ulaznice se mogu nabaviti u Cibona Fan Shopu, Savska c. 28 (Cibonin prolaz), agenciji Integral Zagreb u pothodniku glavnog kolodvora i sustavu www.ulaznice.hr, a na dan koncerta na blagajni Košarkaškog centra Dražen Petrović, Savska c. 30.

- (IKA) - Tradicionalni božićni koncert održat će 26. prosinca članovi Vokalnog ansambla KUD-a Klek iz Ogulina. Koncert se održava u župnoj crkvi Sv. Križa u 19 sati.

- (IKA) – Svetu obitelj, svoju nebesku zaštitnicu, mlada župa Nova Mokošica kraj Dubrovnika slavi na blagdan u nedjelju 26. prosinca. Mise su u 9 10.30, 12 te u 18 sati. Svečanu koncelebraciju u 10.30 sati predslavi dugogodišnji misionar u Gani, salezijanac don Ivan Stojanović sa splitskoga Kmana. Koncelebriraju župnik salezijanac don Ivan Bolkovac i okolni svećenici.
Sveta obitelj u Novoj Mokošici, najmlađoj župi u Dubrovačkoj biskupiji, još nema svoju župnu crkvu. "Mise slavimo u privremenom prostoru trgovina adaptiranih u bogoslužni prostor", kazuje župnik don Ivan, koji se pred kraj i ove godine nada se da bi gradnja župne crkve s pastoralnim centrom mogla početi na proljeće. "Riješena su imovinsko-pravna pitanja zemljišta, ali još čekamo građevinsku dozvolu. Na blagdan Svete obitelji 2006., temeljni kamen za buduću crkvu bio je donijet u privremeni bogoslužni prostor te postavljen pred oltar, gdje i danas, pune četiri godine čeka blagoslov i početak gradnje crkve", kazao je župnik.

- (IKA) – Na blagdan Svete obitelji, 26. prosinca, ove godine u nedjelju, tradicionalna je misa za sve bračne parove koji su vjenčani u akademskoj crkvi Sv. Katarine na zagrebačkom Gornjem gradu. U 12.15 sati misu predslavi rektor crkve mr.Vlado Magić, a poslije mise zajedničko je druženje.

- (IKA) – Župljani Meja i splitski vjernici po staroj tradiciji i ove će godine sudjelovati u svečanoj misi na blagdan sv. Stjepana prvomučenika, 26. prosinca, u novouređenoj crkvi na starom splitskom groblju Sustipan na Mejama, jednom od najljepših gradskih predjela na južnim padinama Marjana. Euharistijsko slavlje u 9 sati u crkvi sv. Stjepana predvodit će fra Roko Bedalov, a misu u 11 sati predvodi dekan i župnik splitske katedralne župe don Tomislav Ćubelić, u koncelebraciji s konventualcima iz samostana Sv. Frane na Obali. Nakon mise bit će priređen prigodni domjenak.
Župa sv. Stjepana pod Borovima za proslavu svoga zaštitnika priprema se trodnevicom. Svaki dan je u 18 sati pjevana misa i prigodna homilija, a trodnevicu predvodi župnik fra Žarko Relota.

- (IKA) – Blagdan Svete obitelji u nedjelju 26. prosinca svečano slavi istoimena zagrebačka župa nedaleko Autobusnog kolodvora. Svečano bogoslužje u 11 sati predslavi pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško, a suslavi župnik Ivica Zlodi, a pjeva veliki mješoviti župni zbor "Marijan Mihelčić", nazvan po jednom od prvih, dugogodišnjih i vrlo zaslužnih župnika te župe. Mise na blagdan još su u 7.30, 9 te u 19 sati.
Kao duhovna priprava u župi je u subotu i nedjelju 11. i 12. prosinca duhovna obnova koju na temu "S Isusom Kristom" u 16 sati vodi dr. Tomislav Ivančić, a u 19 sati je propovijedana misa.

- (IKA) – Svečanom biskupskom misom u nedjelju 26. prosinca na blagdan Svete obitelji, istoimena župa na splitskom Sukoišanu, kojom upravljaju franjevci trećoredci iz samostana Sv. Josipa, slavi svetkovinu titulara svoje župe. Svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje u župnoj i samostanskoj crkvi u 11 sati predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, u suslavlju s trećoredcima iz sukoišanskog samostana.

- (IKA) - Na blagdan sv. Stjepana, 26. prosinca, gospićko-senjski biskup Mile Bogović slavit će u 11 sati misu u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Slunju u suslavlju s mjesnim župnikom i slunjskim dekanom mons. Milom Pecićem.
Isti dan u 18.30 sati misu će služiti u župnoj crkvi Sv. Križa u Ogulinu u koncelebraciji s ogulinskim župnikom i dekanom Tomislavom Rogićem.

- (IKA) - Kako po tradiciji mjesni biskup krsti svako peto i više dijete u obitelji, varaždinski biskup Josip Mrzljak krstit će u Murskom Središću na svetkovinu Svete obitelji u nedjelju 26. prosinca Nikolinu Jurak, osmo dijete u obitelji Anđelka i Katarine, rođ. Črešnjovec. Obitelj Jurak već godinama živi u teškim uvjetima, pa im mnogo pomaže i Caritas župe Mursko Središće. Tom će prigodom biskup ujedno krstiti Teu Hrženjak, 2. dijete u obitelji Mihaela i Sandre, rođ. Perčić. Obje obitelji su iz Murskog Središća. Misa u župnoj crkvi Marije Kraljice i sv. Ladislava započinje u 10 sati.

- (IKA) – Svog župnog patrona sv. Stjepana prvomučenika župa Štefanje svečano slavi u nedjelju 26. prosinca. Svečano euharistijsko slavlje u 9 sati predslavi bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, suslavi župnik i čazmanski dekan preč. Mato Šarić sa svećenicima iz dekanata. Poslije svečane mise božićni koncert u župnoj crkvi priređuje KUD "Česka obec" iz Bjelovara.

- (IKA) – Zajednica Cenacolo će i ove godine, 11. put u nizu, ispred zagrebačke prvostolnice upriličiti žive jaslice. Otvorenje jaslica bit će u nedjelju, 5. prosinca.
Predstave će se održavati 18., 19., 25., 26., 27. i 31. prosinca, kao i 1. i 6. siječnja od 16 do 17.30, te od 18.45 do 21 sat.
Tijekom dana moći će se razgledati životinje. Na štandu će se moći upoznati s djelatnošću Zajednice, te kupnjom proizvoda dati im potpora.

Vjeronauk za mlade

Prenosim sa web portala SKAC-a.

Bliži se Božić. Na sljedećem studentskom vjeronauku razgovaramo o njemu: kad je Isus rođen, kad se Božić počeo slaviti, koliko je bilo mudraca s istoka i sl. Uz to, odgovorit ćemo na pitanja koja su ostala od teme o grijehu. Vidimo se u ponedjeljak, 22. 12. u 20:00 sati u velikoj dvorišnoj dvorani crkve u Palmotićevoj u Zagrebu.
Vaš p. Dalibor

Filmska večer - SKAC

17.12.2010.

U petak 17.12. u 20 sati u SKAC klubu se održava druga filmska večer ove sezone.
Film: Ostrov (2006.)
Režija: Dmitry Sobolev
Uloge: Petr Mamonov, Viktor Sukhorukov, Dmitry Dyuzhev

Izlet Šestine - Medvedgrad - Kraljičin zdenac u orgarnizaciji SKAC-a

16.12.2010.

Tjedan dana prije Božića evo prilike prošetati se prelijepom snježnom idilom Medvednice, posjetiti nekoliko zanimljivih lokacija, dati novu snagu duši i tijelu i na kraju se okrijepiti uz grah, čaj ili nešto slično...

Vidimo se!
Mjesto okupljanja: okretište Mihaljevac (kod sata)
Vrijeme okupljanja: subota 18.12., 8:45
Orgarnizator: SKAC

Božićni koncert u NSK

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu
poziva Vas na

Božićni koncert
Mješoviti pjevački zbor Emil Cossetto
dirigent Josip degl'Ivellio

U nedjelju 19. prosinac od 19:30 do 21:30

Ulaz je slobodan.

Teološki četvrtak - 16. prosinca 2010. godine

Teološki četvrtak koji će se održati 16. prosinca 2010. godine
u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, Kaptol 29a s početkom u 19 sati.

Tema je:
JESMO LI SE UMORILI OD KONCILA?
45. obljetnica od završetka II. vatikanskoga koncila

O temi će uvodna izlaganja izreći:
o. dr. Bonaventura DUDA
i
dr. Željko TANJIĆ

Organizator i voditelj: prof. Anton Šuljić

SPAS - Adventska duhovna obnova - "Gdje je taj novorođeni kralj?" (Mk 2, 2)

17. - 18. 12. 2010. Crkva Sv. Mati Slobode - Jarun - Zagreb

Program:
Petak, 17. 12.
- 19h - sv. misa, pokorničko bogoslužje i sv. ispovijed

Subota, 18. 12.
- 15 do 18:30h - nagovor, razmatranje i molitva
- 18:30h - krunica
- 19h - sv. Misa i klanjanje
- 20:30h - druženje

Voditelj: don Damir Stojić, SDB, studentski kapelan

Božić u izlogu ili u srcu??

15.12.2010.

Vrijeme: 15. prosinac 2010 od 20:30 do 22:30
Lokacija: Sjemenište, Zrinsko-frankopanska 19, Split

Sedmi po redu susret mladih Splita i okolice koji se održava svake treće srijede u mjesecu u velikoj dvorani splitskoga Sjemeništa (tj. Klasične nadbiskupske gimnazije). Nalazimo se u vremenu Došašća u kojem se pripremamo za Božić, stoga je i tema ovoga puta vezana za Božić. Pričat ćemo o istinskom značenju Božića, svjesni velike opasnosti da se i mi vjernici zarazimo iz godine u godinu sve većom komercijalizacijom ovoga blagdan...a poniznosti, ljubavi u kojem slavimo Boga koji je postao čovjekom da spasi naše ranjeno čovještvo. Možda smo već pomalo i zaboravili da se u Božiću ne radi o djedu božićnjaku, već da je glavni lik upravo maleni Isus. Ovaj susret je pokušaj da iz hrpe pune igračaka za djecu, planova za novu godinu i božićnih popusta iskopamo Mariju, Josipa i Isusa, da iskopamo onu istinsku božićnu, duhovnu radost. Temi smo dali ime: "Božić u izlogu ili u srcu??".
O toj temi govorit će gost predavač glavni urednik Hrvatskog katoličkoga radija, teolog i novinar Anto Mikić.
Kao i na svim susretima do sada, bit će tu i popratnih sadržaja, filmića, smijeha, bit će i nekih iznenađenja a na kraju i druženje uz zakusku i glazbu! Na susretu će svirati VIS "Signum" iz Kaštel Lukšića! Ohrabreni susretom u studenome (bilo je oko 650 mladih u potpuno ispunjenoj dvorani, mnogi su cijeli susret prostajali na nogama) pozivamo vas da dođete, nećete požaliti :))

Oko polnoćke- Adventski Hepicentar

Dragi mladi,

pozivamo vas na još jedan H-epicentar,
koji će se održati u Bakagi, na Šalati
21.12.'10. (utorak) od 21h.

Nastupaju: NAVJEŠTENJE,
THE CLIFFHANGERS,
STAND UP,
DJ CROSTORM
Ulaz: 20kn

Promocija novog albuma Navještenje
pod nazivom "Oko polnoćke"

Svaki posjetitelj kupovinom ulaznice od 20 kuna aktivno će se uključiti u cjelogodišnju kampanju pod nazivom "Poziv za 10!"
Kojoj je cilj sakupiti 10 stipendija za 10 studenata iz višebrojnih obitelji.
Pozivom na broj 060 90 90 donirate 10 kuna (fiksna mreža) ili 6,10 kuna. (mobilne mreže)

Najave događanja od 13. do 19.12.2010.

13.12.2010.

Puno se toga priprema za Božić.
Velika Gorica i ove godine imat će žive jaslice i božični koncert kojem se jako radujem.
H-epicentar je 21.12 u Bakagi na Šalati.

- (IKA) – U sklopu kulturne tribine Teologije u Rijeci u mjesecu prosincu u kojem se obilježava deseta obljetnica biskupskog ređenja riječkog nadbiskupa i metropolita Ivana Devčića (16. prosinca 2000.) bit će predstavljene dvije knjige koje su usko povezane s njegovim životom i djelovanjem: "Filozofija povijesti i kulture Nikolaja A. Berdjajeva" autora mons. dr. Ivana Devčića, te zbornik radova "Vječno u vremenu" posvećen riječkom nadbiskupu. O knjigama će govoriti dr. Darko Gašparović, dr. Aleksandra Golubović, dr. Iris Tićac, dr. Marko Medved. U programu sudjeluje zbor Bogoslovnog sjemeništa Ivan Pavao II. u Rijeci.
Tribina će se održati u ponedjeljak 13. prosinca u 19 sati, u dvorani Nadbiskupskoga doma, ulica Ivana Pavla II., 1, Rijeka (Vajnerova, 2).

- (IKA) - Hrvatsko kulturno društvo Napredak - Dubrovnik organizira humanitarni koncert u došašću za potporu đaka i studenata. Koncert će se održati na blagdan sv. Lucije, 13. prosinca u 19 sati u dubrovačkoj katedrali. U programu sudjeluju Katedralni madrigalisti i klape Ragusa, Skontradura, Fortuna, Atlant i sv. Marija Krucifiksa.

- (IKA) – Hrvatska kršćanska demokratska udruga Split, pod pokroviteljstvom grada Splita i Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, organizira otvaranje prve međunarodne izložbe božićnih jaslica „Emanuel", u ponedjeljak 13. prosinca u 18 sati u Staroj gradskoj vijećnici, Narodni trg Split.

- (IKA) – Trodnevnom duhovnom obnovom uz župnu svetkovinu sv. Lucije, koja je ujedno i priprava za Božić, vjernici Banjola istoimene stare župe posvećene sirakuškoj djecvici i mučenici od 10. do 12. prosinca pripravljaju se za proslavu blagdana svoje nebeske zaštitnice u ponedjeljak 13. prosinca. Duhovnu obnovu vodi isusovac o. Josip Sremić u petak i subotu je u 17, a u 3. nedjelju došašća u 10.30 sati, kada predslavi i župnu misu. Na sam blagdan svete djevice i mučenice u puku čašćene kao zaštitnice vida i bolesti očiju, prva misa je u 10 sati. Predvodi je župnik Božidar Volarić. Svečana koncelebracija je popodnevna u 16.30 sati, predslavi je također Sremić. Mise duhovne obnove i svečanu blagdansku pjesmom prati veliki mješoviti župni zbor.

- (IKA) – U kapeli Corpus Domini sveudiljnog klanjanja, Mošćenička 3 na zagrebačkoj Trešnjevci, 10. prosinca, na zimski kvatreni petak danonoćno je klanjanje. Ovogodišnje zimske kvatre posvećene su molitvi za caritas, kršćansku dobrotvornost i zahvala su Bogu za sva dobra koja smo u ovoj godini primili. U 19 sati je ispovijed i pokorničko bogoslužje u 20 sati misa, zatim 40-satna adoracija, koju predvode sestre Reda Pohoda Marijina iz samostana uz kapelu, u prigodi svečanog završetka 400. obljetnice osnutka njihova Reda u ponedjeljak 13. prosinca. Svečanu večernju misu u 18 sati predvodi fra Zvjezdan Linić.
U utorak 7. prosinca, na uočnicu svetkovine Bezgrešnog začeća, u kapeli Corpus Domini sveudiljno je klanjanje. Misa je u 20 sati, predslavi je rektor kapele don Pavao Crnjac, a cjelonoćnu adoraciju molitvom, pjesmom i razmatranjima animira Molitveni vijenac Kraljice obitelji.

- (IKA) – Sv. Luciju , svoju nebesku zaštitnicu, vjernici Skitače, više od tri sto godina stare istarske župe nedaleko od Labina, svečano slave u ponedjeljak 13. prosinca, na blagdan svete sirakuške djevice, mučenice Dioklecijanovih progona. Premda je stara hodočasnička župa velikim dijelom iseljena, na svečanu misu na župnu svetkovinu dođe i više od tisuću hodočasnika iz cijele Istre i šire. Sv. Lucija zaštitnica vida i očiju, a u Skitači je, kako se u vjerničkom puku vjeruje od davnina, izvor čudotvorne vode. Blagdanska misa slavi se u 11 sati u staroj župnoj crkvi svete naslovnice iz 1616. Uz župnika i labinskog dekana preč. Željka Zeca predslavi vlč. Josip Zović, župnik Raše i Svetog Lovreča, uz pratnju labinskog župnog zbora. Prije svečane mise pokorničko je bogoslužje i ispovijed, a po starom običaju župe, prije mise kip sv. Luce skida se s glavnog oltara i postavlja ispred, kako bi vjernici mogli u ophodu obilaziti oko njega te ga darivati. Poslije mise hodočasnici idu do izvora zvanog Suze sv. Luce, gdje u čudotvornoj vodi umivaju oči. Stara pobožna legenda kaže da je ovdje prenoćila sv. Luce, koja se umorna od hoda zaustavila u Skitači. Ujutro kad se probudila, ugledala je izvor, i u njemu umila oči.

- (IKA) - Otvorenje Memorijala "U Marijinu naručju" na spomen voćinskim žrtvama 13. prosinca 1991. godine upriličit će se 13. prosinca ispred novoizgrađene voćinske crkve u 10.30 sati kojeg će blagosloviti požeški biskup Antun Škvorčević i nakon toga prikazati misu za voćinske žrtve i hrvatske branitelje.

- (IKA) - Predbožićni susret svećenika Gospićko-senjske biskupije održat će se u ponedjeljak 13. prosinca u 9.30 sati u ordinarijatu u Gospiću. Nakon pozdrava mjesnog biskupa Mile Bogovića, predavanje na temu "Župna kateheza i svećenici" održat će senjski župnik i profesor na riječkoj Teologiji dr. Richard Pavlić.

- (IKA) - Petu godinu u nizu Šibenski ordinarijat u suradnji s katedralnom župom sv. Jakova organizira manifestaciju "Otvorite vrata od Božića 2010.". Manifestacija započinje 11. prosinca u 19 sati svečanim otvaranjem i koncertom dosad maloizvođenih i nepoznatih adventskih skladbi u izvođenju mješovitog katedralnog zbora Šibenske katedrale i Dubrovačkog komornog orkestra s gostima. Manifestacija će također obuhvatiti doček Betlehemskog svjetla u Šibeniku 17. prosinca u 17.28 sati te tradicionalni običaj proslave kada će u noći sa 17. na 18. prosinca sva zvona šibenskih crkava, točno u ponoć, nagovijestiti skori dolazak Božića. U sklopu manifestacije održat će se tradicionalni koncert ŠPD Kolo 23. prosinca u 19 sati, zatim koncert pred samu ponoćku u šibenskoj katedrali u izvedbi Katedralnog zbora te koncert Nere Gojanović i Pavla Mašića koji već tradicionalno nastupaju 27. prosinca u 19 sati u šibenskoj katedrali.
Manifestacija svečano završava tradicionalnim koncertom "Veselje ti navješćujem" koji će 29. prosinca u 19 sati u katedrali okupiti župne zborove Šibenske biskupije.

- STUDENTSKI VJERONAUK - ISUS KRIST - NOVI ADAM Utorak, 14. 12. 2010. u 20h u SD "Stjepan Radić" u kino dvorani Forum i u Srijedu, 15. 12. 2010. u 20h kod crkve Sv. Mati Slobode. Voditelj: don Damir Stojić, SDB, studentski kapelan

- Utorak, 14.12.2010. u 20:00 sati - Velika dvorana Lisinski .Korak u život
U sjećanje na maestra Vjekoslava Šuteja. Veliki humanitarni koncert Zagrebačke filharmonije & Rotary kluba Zagreb Kaptol
Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića
ZAGREBAČKA FILHARMONIJA Ivan Repušić, dirigent, Leo Nucci, bariton
Ivana Lazar, sopran Ana Mihanović, mezzosopran Organizator: Zagrebačka filharmonija. Pozivom na broj 0609009 donirate 5 kuna za studente.

- (IKA) - Na Tribini "Vesperae Sapientiae Christianae" koja će se održati, u utorak, 14. prosinca s početkom u 19 sati u Katehetskom centru župe Gospe brze pomoći u Slavonskom Brodu predstavit će se knjiga pape Benedikta XVI "Svjetlo svijeta" (Razgovori s Peterom Seewaldom) uz prigodno izlaganje o teološkoj misli Josepha Ratzingera. Predavač je profesor dogmatske teologije na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Đakovu dr. Ivica Raguž.

- (IKA) – Svečanim pjevanim Pohvalama (Laudama) u 18.30 sati te koncelebriranom misom u 19 sati, remetski karmelićani u utorak 14. prosinca slave blagdan sv. Ivana od Križa, karmelskog duhovnog velikana, mistika, crkvenog naučitelja, pjesnika i reformatora muške grane karmelićanskog Reda. Svečano večernje euharistijsko slavlje u remetskoj župnoj crkvi – svetištu Majke Božje Remetske predslavi prior i provincijski vikar o. Antonio Mario Čirko s cijelom karmelskom zajednicom te uvijek brojnim remetskim vjernicima. Misno slavlje uzveličat će mješoviti župni zbor.

- (IKA) - Sv. Ivana od Križa, crkvenog naučitelja, mistika i pjesnika, bosonoge karmelićanke u Karmelu Kraljice Karmela u Brezovici svečano slave u ponedjeljak 14. prosinca. U samostanskoj crkvi otvorenoj i za vanjske vjernike u 10.30 krunica je za svećenike i obitelji te za Domovinu, u 11 je svečana poldanica. Koncelebraciju predslavi dominikanski provincijal dr. fr. Anto Gavrić, pjeva zbor karmelićanki. Popodne u 16.30 svečana je pjevana Večernja s Pohvalama (Laudama), u 17 sati završna je blagdanska misa. Predslavi je dr. Stjepan Baloban profesor na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu uz pratnju Okteta zagrebačkih bogoslova.

- (IKA) - Tradicionalni predbožićni susreti varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka i predstavnika Katehetskog ureda na čelu s predstojnikom mr. Damjanom Korenom s ravnateljima osnovnih i srednjih škola u Varaždinskoj biskupiji održat će se od 14. do 16. prosinca.
Prvi susret s ravnateljima škola u Varaždinskoj županiji održat će se u utorak 14. prosinca u dvorani biskupijskog Pastoralnog centra u Varaždinu u 11.30 sati.
Susret s ravnateljima škola u Međimurskoj županiji održat će se u srijedu 15. prosinca u 11.30 sati u pastoralnom centru čakovečke župe sv. Antuna Padovanskog.
U četvrtak 16. prosinca održat će se susret s ravnateljima osnovnih i srednjih škola Koprivničko-križevačke županije u župi Močile u Koprivnici u 11.30 sati.

- (IKA) – Svetkovina sv. Ivana od Križa, karmelićanina i crkvenog naučitelja, svečano se slavi u karmelu u Mariji Bistrici 14. prosinca. Misno slavlje u 8 sati predslavi o. Dražen Marija Vargašević.

- (IKA) – Blagdan sv. Ivana od Križa, svoju karmelsku svetkovinu, bosonoge karmelićanke u Karmelu sv. Male Terezije u Kloštar – Ivaniću slave u utorak 14. prosinca. Misno slavlje je u 7.30 sati. Predslavi ga gvardijan fra Tomislav Božičković uz fra Josipa Vrbanca kloštar – ivaničkog župnika.

- (IKA) – Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije organizira mjesečni susret za mlade Splita i okolice, u srijedu 15. prosinca u 20.30 sati u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Tema susreta je „Božić u izlogu ili u srcu?". Gost susreta je glavni urednik Hrvatskoga katoličkog radija Anto Mikić. Mladi će tijekom večeri prikupljati pomoć za potrebe stradalih od poplave u Metkoviću.

- (IKA) – U sklopu XIII. vukovarskih adventskih svečanosti u srijedu 15. prosinca u 20 sati u župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru održat će se javno snimanje božićnog koncerta Hrvatske radiotelevizije "Tiha noć".
U toj prigodi bit će upaljena četvrta adventska svijeća, koji će upaliti učenici dobitnici nagrada Ivana Krkljaš (Hrvatski veslački klub Vukovar), Tamara Ljikar (Šahovski klub Vukovar 91.), Tonka Markić (Hrvatski stolno-teniski klub Vukovar 91.), Samanta Karaula (Karate klub Vukovar 91.), Stjepan Ištvan i Nikola Volarević (Boksački klub Borovo).

- (IKA) - U okviru redovite mjesečne tribine Hrvatskoga katoličkog društva prosvjetnih djelatnika, u srijedu, 15. prosinca predavanje na temu "Božić sv. Franje" održat će fra Zdravko Lazić, OFM. Predavanje će se održati u velikoj dvorani rezidencije Družbe Isusove, Palmotićeva 31 (dvorišna zgrada) u 19.45 sati.

- (IKA) - U dvorani Državnog arhiva u Slavonskom Brodu, Cesarčeva 1 u srijedu 15. prosinca u s početkom u 19 sati održat će se predstavljanje knjige Visitationes Canonicae - Kanonske vizitacije knjiga IX. za Brodsko područje 1730. - 1833. Predstavljanje će se održati u organizaciji Državnog arhiva u Slavonskom Brodu a knjigu će predstaviti mr. Dražen Kušen, viši arhivist, i prof. dr. Stjepan Sršan, priređivač.

- (IKA) – Hrvatsko katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara u predblagdansko vrijeme u Zagrebu organizira predavanja za građanstvo s temom "Značaj pravilne prehrane u starijoj životnoj dobi s osvrtom na predblagdansko i blagdansko ponašanje".
Predavanja će se održati u srijedu 15. prosinca s početkom u 17 sati u župi sv. Petra, ap. Vlaška 93, a u četvrtak, 16. prosinca također u 17 sati u župi bl. Augustina Kažotića, Ivanićgradska 71.

- (IKA) - Godišnji spomen mučeništva službenica Božjih s. Jule Ivanišević i susestara ("Drinske mučenice") obilježit će se 15. prosinca misom u 18 sati koju će u zagrebačkoj katedrali predvoditi rektor katedrale preč. Josip Kuhtić.
"Dani Drinskih mučenica", kao spomen na uzoran život i svjedočku smrt službenica Božjih, obilježavaju se svakog 15. u mjesecu molitvom, pjesmom i klanjanjem u kapelicama i župnim crkvama gdje djeluju sestre Kćeri Božje Ljubavi.

- (IKA) - Kršćanski akademski krug predstavit će novi projekt „Duh i misao Željka Mardešića" te novo usmjerenje u radu Kruga i njegova časopisa „Nova prisutnost" na adventskom susretu u srijedu 15. prosinca od 17 sati u novom prostoru pri Hrvatskom katoličkom liječničkom društvu u Zagrebu, Praška 6, II. kat (Marićev prolaz, prvi ulaz desno).
Na susretu će akademik Ivan Supičić predstaviti novo usmjerenje u radu Kruga i časopisa, dr. Neven Šimac i Stipe Odak govorit će o francuskim socijalnim tjednima, a dr. Tonči Matulić održat će izlaganje o novom projektu Kruga „Duh i misao Željka Mardešića".

- (IKA) - Izložba akademskog kipara Damira Mataušića "Credo" bit će otvorena u četvrtak 16. prosinca u 20 sati u Galeriji Forum u Zagrebu, Teslina 16.
Izložbu će otvoriti voditelj galerije, povjesničar umjetnosti Milan Bešlić. U glazbenom dijelu programa nastupit će Oktet bogoslova Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.
Mataušić će se na izložbi predstaviti s novim načinom umjetničkog izričaja u reljefima i malim plastikama te će posjetitelji moći vidjeti 18 luminiranih poliformi s tematikom principa življenja utemeljenih na zapadnoj judeo-kršćanskoj tradiciji.
Izložba će biti otvorena do 8. siječnja 2011. godine.
„Tajna svetosti – kao najpročišćenije etičke vrijednosti i snage – pratila je Mataušićevo stvaranje još od prvih radova, od prvih zahvata u moć materije da prodre u tajnu nematerijalnoga", primjećuje prof. dr. sc. Bogdan Mesinger u najnovijoj monografiji o Mataušićevu stvaralaštvu (Školska knjiga, 2010.) te zaključuje da je u Mataušićevim radovima gotovo nemoguće razdvojiti ljudsku i vjersku duhovnost.
Tijekom tridesetogodišnjeg umjetničkog i pedagoškog rada Mataušić je realizirao više od 580 projekata, među kojima najviše na području medaljerstva, numizmatike i male plastike. Liminirana poliforma novi je način njegova izražavanja u kojem svjetlom oblikuje formu.

- (IKA) – Deveta u nizu tribina "Jedinstvo u različitosti" održat će se u četvrtak, 16. prosinca u 19.30 sati u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, Kaptol 29a u Zagrebu. Na tribini će se predstaviti crkveni pokret Obnova u Duhu Svetome.
Cilj niza tribina "Jedinstvo u različitosti" u organizaciji Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta je informirati crkvenu javnost i pastoralne djelatnike o različitim karizmama, radu i djelovanju crkvenih pokreta, udruga i zajednica, a ujedno formacijski djelovati na članove crkvenih pokreta i udruga.

- (IKA) - U Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu 16. prosinca u 19 sati bit će otvorena izložba "Milost susreta". Riječ je o izložbi umjetnina Franjevačke provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru. Među umjetninama isključivo franjevačke provenijencije bit će i pedesetak umjetnina koje su vlasništvo Samostana Male braće iz Dubrovnika. Izložba će biti otvorena do 15. ožujka 2011.

- (IKA) – „Jesmo li se umorili od koncila? - 45. obljetnica završetka II. vatikanskoga koncila" tema je Teološkog četvrtka koji će se u organizaciji Kršćanske sadašnjosti održati 16. prosinca u 19 sati u dvorani II Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu, Kaptol 29a. Uvodničari su dr. fra Bonaventura Duda i dr. Željko Tanjić.

- (IKA) - Predbožićni program u požeškoj Dvorani sv. Terezije Avilske 16. prosinca u 18.30 sati pripremaju učenici Katoličke osnovne škole i Katoličke klasične gimnazije.

- (IKA) - Riječki nadbiskup Ivan Devčić 16. prosinca proslavit će 10. obljetnicu biskupskog ređenja. Misa u katedrali sv. Vida započinje u 18 sati.

- (IKA) - Festival hrvatskih vjerskih filmova Trsat gostuje u Vojvodini 16. i 17. prosinca, kada će se u Novom Sadu (kino Vojvodina) i Subotici (Otvoreni univerzitet i kino Lifka) prikazati program nagrađenih ostvarenja. Pored pobjednika festivala "Draga Gospa Ilačka" Branka Ištvančića bit će prikazani filmovi Srđana Segarića "Nebeski dodir" i Zavjet", fim Luke Marottija "Soba s pogledom na zvonik" te "Svetište Gospe Trsatske" Bernardina Modrića kao uvodni film projekcija.
Gvardijan trsatskog samostana fra Lucije Jagec i selektor festivala Bernardin Modrić bit će gosti novosadskog Euro-in festivala, televizijskih i radijskih emisija na kojima će predstaviti riječki festival i njegov program.

- (IKA) - U četvrtak 16. prosinca Karlovački župan Ivan Vučić upriličuje primanje za predstavnike svećenstva s prostora Karlovačke županije, odnosno dekane i biskupe Gospićko-senjske i Zagrebačke nadbiskupije. Susret je u 10 sati.

- (IKA) – Požeški biskup Antun Škovrčević će 16. prosinca pohoditi Dom umirovljenika u Požegi i slaviti misu u 10 sati za korisnike Doma u pripravi za Božić.

- (IKA) - Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti na zagrebačkoj Šalati priređuje u petak 17. prosinca tradicionalni, ove godine 8. "Advent na Šalati", humanitarni koncert za pomoć usamljenima, unesrećenma i svim ljudima potrebitima pomoći. Ovogodišnji koncert u korist je humanitarne udruge "Mala Anja" za djecu s teškoćama u razvoju. Na koncertu u sjemenišnoj crkvi Srca Isusova od 19 do 22 sata nastupaju školski muški, ženski i mješoviti zbor a na repertoaru su skladbe od gregorijanskoga korala do živopisnih afričkih ritmova. Uz humanitarni koncert je i prodajna izložba božićnih ukrasa koje su izradili učenici, a čiji je prihod također za humanitarne potrebe.

- (IKA) - Nadbiskupijski pastoralni institut priređuje treću u nizu tribina filmova kršćanske tematike „Lik svećenika u filmu". Tribina iz programa 2010/2011. godine održat će se u petak, 17. prosinca u 20 sati u dvorani „Vijenac", Kaptol 29a u Zagrebu na kojoj će biti projekcija filma „Adamove jabuke" redatelja Thomasa A. Jensena. U filmu - komediji glume Nick Chinlund i Georgina Cates. Ulaz na tribine je slobodan. Nakon projekcije filma predviđena je rasprava.

- (IKA) - Cjelonoćno klanjanje za mlade i odrasle vjernike Slavonskobrodskoga dekanata pod geslom nedjelje Caritasa "Volim obitelj", a u pripravi za najavljeni Papin pohod, upriličuju u petak 17. prosinca Ka.Mo.Brod - Forum katoličke mladeži uz podršku svećenika Slavonskobrodskoga dekanata.
Klanjanje u župnoj crkvi Gospe brze pomoći započinje u petak u 19 sati, a završava u subotu ujutro u 5.30 sati blagoslovom s Presvetim i nastavlja u 6 sati misom zornicom. Tijekom cijele noći svakoga će se sata izmjenjivati pojedine skupine mladih i odraslih vjernika raspoređenih po župama i drugim skupinama, te će animirati molitvu i pjesmu. U prostorijama Katehetskog centra kroz cijelu noć je moguća okrjepa uz prigodu za zajedništvo i druženje.

- (IKA) – U Dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću u petak 17. prosinca u 19 sati održat će se predstavljanje knjige Marija Žuvele „Znak tvoje blizine". Ona je nastavak nedavno izišle knjige „Tvojim tragovima". Zbirka je to kratkih i poučnih priča o različitim životnim vrednotama koje mogu poslužiti za promišljanje svakome tko je željan dublje upoznati sebe i svijet u kojem živi. Knjigu predstavljaju mr. sc. don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko - makarske nadbiskupije, prof. Marija Meri Bradarić, profesorica hrvatskog jezika i sociologije, te prof. Mladen Domazet, profesor povijesti na Filozofskom fakultetu u Splitu. U glazbenom dijelu programa sudjeluje vokalno-instrumentalni sastav „Anđeli" iz Kaštel Novog.

- (IKA) - Tradicionalni predbožićni koncert djece požeškog vrtića "Radost" održat će se 17. prosinca u 18 sati u crkvi Sv. Lovre u Požegi.

- (IKA) – Dan karmelskog Sustavnog studija duhovnosti koji se slavi svake godine u subotu najbližu blagdanu sv. Ivana od Križa (14. prosinca), ove je godine 18. prosinca s početkom u 17 sati. U Velikoj dvorani remetskog Karmela tema studijskog dijela Dana prikaz je dokumenata Papinske biblijske komisije: "Biblija i moral", "Biblijski korijeni kršćanskog djelovanja" koje će predstaviti docent na katedri Novog zavjeta zagrebačkog Katoličkog bogoslovnog fakulteta dr. o. Dario Tokić, OCD. Najsvečanji dio programa bit će promocija novih diplomanata kojima će ravnatelj Studija, provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. Josipa mr. o. Vinko Mamić uručiti diplome. Program će biti obogaćen s nekoliko glazbenih točaka, a završava s bratskim agape. U sklopu karmelskoga Sustavnog studija duhovnosti djeluju ili su djelovali Sustavni studij duhovnosti, Škola molitve, Uvod u razumijevanje Biblije i Tečaj o redovničkim zavjetima.

- (IKA) -Tradicionalni dvodnevni božićni sajam u Duhovno-obrazovnom centru sestara milosrdnica u Lužnici kod Zaprešića u subotu je i nedjelju 18. i 19. prosinca. Počinje u 10 sati. Na sajmu će biti izloženi i prodavat će se božićni pokloni, čestitke, domaći kolači, božićni ukrasi, domaće rukotvorine zaprešićko-brdovečkog kraja i dr. Sajam završava u nedjelju 19. prosinca misom s prigodnim božićnim programom. Misa polnoćka slavit će 24. prosinca u baroknoj kapelici dvorca točno u ponoć, nakon mise nastavlja se druženje uz domaći lužnički čaj i kolače.

- (IKA) – Predbožićna duhovna obnova u organizaciji Hrvatskoga katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara (HKDMST) održat će se u subotu 18. prosinca u franjevačkom samostanu, Kaptol 9 u Zagrebu s početkom u 11 sati.
Voditelj duhovne obnove bit će duhovnik HKDMST fra Zdravko Lazić koji će održati prigodni nagovor na temu "Blagost i mirnoća", a potom će u 11.45 sati predavanje "Ljubav kao poveznica znanosti, vjere i etike u sestrinstvu" održati predsjednica HKDMST Jelica Stipaničev Mustapić.
Duhovna obnova se boduje prema HKMS.

- (IKA) – U sklopu XIII. vukovarskih adventskih svečanosti, u subotu 18. prosinca s početkom u 19 sati u crkvi Gospe Fatimske u Borovu koncert sakralne glazbe održat će Collegium pro musica sacra.

- (IKA) - Godišnji stručni seminar za odgojiteljice u vjeri u Zagrebačkoj nadbiskupiji i Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji održat će se u subotu 18. prosinca u 9 sati u dvorani Nadbiskupskoga duhovnog stola u Zagrebu, u Branjugovoj 1.
O temi Odgoj za vrjednote, govorit će prof. dr. sc. Ružica Razum, a u sklopu seminara održat će se i tri pedagoške radionice koje će voditi: dr. sc. Jasna Šego - Božićna nadahnuća i poticaji u književnosti za djecu; s. Jelica Đuzel - Vrijednosti i stavovi odgojiteljice u vjeri; prof. Ivanka Petrović - Relacijske kompetencije odgojiteljica u suradnji s roditeljima.

- (IKA) - Vijeće za mlade Dubrovačke biskupije u suradnji s Vijećem za obitelj, HKD Napredak - podružnica Dubrovnik, Katoličkim liječničkim društvom i dubrovačkim Caritasom organizira i ove godine humanitarnu akciju "Podijelimo radost Božića". U subotu, 18. prosinca od 9 do 16 sati i u nedjelju, 19. prosinca od 9 do 13 sati na Pilama će se skupljati osnovne živežne namirnice koje će se nakon toga uputiti određenim mjestima u Hrvatskoj kako bi njihovi stanovnici za božićne blagdane imali barem puni stol. Radost Božića će se dijeliti sa stanovnicima Vojnića, Gvozda, Dvora, Hrvatske Dubice, Hrvatske Kostajnice i Gore. Koordinator akcije je vjeroučitelj Krešimir Marković.

- (IKA) - I u ovogodišnjoj božićnoj akciji „Za 1000 radosti" Hrvatski Caritas u suradnji s Hrvatskim šumama organizira humanitarnu prodaju božićnih drvaca s korijenom, u subotu 18. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, od 9 sati.

- (IKA) - Adventski koncert na kojem će nastupiti prof. Mario Penzar i kvintet Horvat (Jelena, Filip, Marija, Benjamin i Bruno) održat će se u nedjelju, 19. prosinca s početkom u 19.30 sati u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu.
Organizator koncerta je Kazališno koncertna dvorana Ivana Brlić-Mažuranić i franjevački samostan Slavonski Brod.

- (IKA) – Tradicionalni božićni koncert i ove će se godine u nedjelju 19. prosinca s početkom u 19.30 sati održat će se u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice, ul. Hrvatske bratske zajednice 4 u Zagrebu.
Na koncertu će nastupiti Komorni zbor Mješoviti pjevački zbor "Emil Cossetto", a ravnat će mo. Josip degl'Ivellio.

- (IKA) – Mladi župe Bezgrješnog začeća BDM zagrebačke župe Malešnica – Oranice, u zajednici sa župnim zborom mladih "Hilarus" 19. prosinca na 4. nedjelju Došašća u župnoj crkvi priređuju već tradicionalni večernji dobrotvorni koncert, kojim završava i velika adventsko-božićna dobrotvorna akcija "Ispružimo ruku, otvorimo srce" započeta u nedjelju 21. studenoga na svetkovinu Krista Kralja. Tijekom cijeloga dana mladi će na svim misama ispred crkve na velikoj dobrotvornoj izložbi prodavati božićne suvenire, čestitke i druge ukrasne predmete izrađene u župnoj kreativnoj radionici. Novac prikupljen od prodaje namijenjen je za kupovinu božićnih poklon-paketa za obitelji u potrebi.

- (IKA) - Koncert "Ususret Božiću" nacionalnih prvaka Opere HNK iz Zagreba Ivanke Boljkovac i Nikše Radovanovića održat će se 19. prosinca u 19 sati u crkvi Sv. Križa u Ogulinu.

- (IKA) – Već tradicionalno u 4. nedjelju došašća, ove godine 19. prosinca, KUD "Mladi Prigorci" župe Bezgrešnog začeća BDM Soblinec priređuje u župnoj crkvi Božićni koncert. Uz hrvatske adventske i božićne pjesme mladi Prigorci izvest će i više starih crkvenih pjesama iz bogate prigorske crkveno-glazbene baštine na starim prigorskim napjevima. Program počinje u 18 sati, vodi ga zagrebački glumac Vid Balog.

- (IKA/TU) – Treća obljetnica emitiranja vjerske emisije "Efata – Otvori se!" đakovačke župe Svih svetih i Radio Đakova bit će obilježena na četvrtu nedjelju došašća, 19. prosinca. Proslava će započeti večernjim misnim slavljem u đakovačkoj katedrali-bazilici Sv. Petra u 18 sati. Potom će u Hrvatskom domu kulture u Đakovu u 19.30 sati uslijediti meditativno-glazbeni program uredništva emisije te koncert pobjednika Uskrs festa 2009., grupe Emanuel iz Velike Gorice. Kako bi se osigurali troškovi organizacije ulaz u Hrvatski dom kulture plaćat će se 10 kn.
Vjerska emisija "Efata - Otvori se!" svakoga četvrtka od 19 sati na frekvencijama Radio Đakova (100,2 MHZ) donosi promišljanje o nedjeljnom evanđelju te uz prikladne goste pripravlja slušatelje za nadolazeći Dan Gospodnji. Prati i izvještava o vjerskim događanjima u đakovačkoj župi Svih svetih, Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i cijeloj Domovini. Odabirom glazbe slušateljima se nastoji približiti popularna duhovna glazba, a to je i jedan od ciljeva nadolazećeg koncerta.

- (IKA) - Zbor mladih Varaždinske biskupije i Varaždinski tamburaški orkestar i ove će godine, jubilarne pete za redom, održati ciklus adventsko-božićnih koncerata hrvatskih pučkih pjesama.
Prvi koncert održat će u nedjelju 19. prosinca u župnoj crkvi Sv. Elizabete u Jalžabetu u 18 sati, a drugi i završni u utorak 21. prosinca u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu u 19 sati.
I ove će godine koncert adventskih i božićnih pjesama biti podijeljen u dva dijela. U prvom će dijelu zbor pod ravnanjem Ivana Malbašića izvesti pjesme uz pratnju orguljaša Višeslava Jaklina. U drugom dijelu koncerta Zbor će pratiti Varaždinski tamburaški orkestar pod ravnanjem dirigenta Zlatka Sokića. Također će nastupiti mezzosopranistica Sofija Cingula.
Koncerti se održavaju pod pokroviteljstvom Varaždinske biskupije, a ulaz je slobodan.

- (IKA) - U prigodi 35. obljetnice smrti zagrebačkog pomoćnog biskupa Josipa Salača 19. prosinca u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Daruvaru požeški biskup Antun Škvorčević predvodit će euharistijsko slavlje u 11 sati.

- (IKA) - Četvrta nedjelja došašća, (19. prosinca) i ove je godine u župi sv. Antuna Padovanskog u Podvinju kod Slavonskog Broda u znaku humanitarne akcije "Nedjelja bez kolača", koju provode ovogodišnji krizmanici te župe. Oni će poslije svih misa prodavati kolače koje su sami pripremali, a prihod je namijenjen potrebitima u župi.

- (IKA) – U župnoj crkvi Sv. Nikole u Stonu u nedjelju 19. prosinca misno slavlje u 10 sati pjevanjem adventskih pjesama uveličat će crkveni zbor iz župe sv. Mateja iz Dobrote pod ravnanjem prof. Silve Milošević. Misno slavlje predvodit će župnik župe sv. Mateja iz Dobrote don Ante Dragobratović u koncelebraciji sa stonskim župnikom dom Vojom Vlašićem.

Podjela knjiga Zaklade Sabre

10.12.2010.

Podsjećamo Vas da će se i sutra, 11.12.2010. u predvorju NSK, od 10 do 14 sati, uz simboličnu naknadu od 10 kn ponovno održati podjela vrijedne donacije Zaklade SABRE uključujući izdanja World Book, Harvard i McGraw-Hill te izdanja iz društveno - humanističkih područja, medicine i dječje književnosti.

SDM Madrid 2011. u organizaciji isusovaca

Zanimljiva ponuda za Madrid

Pozivamo te da nam se pridružiš u sudjelovanju na Svjetskom danu mladih koji će se održati u kolovozu 2011. godine u Madridu. U Španjolskoj ćemo se okupiti zajedno sa oko dva milijuna mladih iz cijeloga svijeta kako bismo posvjedočili suvremenom svijetu vjeru u Isusa Krista i privrženost Crkvi.
Želja nam je omogućiti ti iskustvo otkrivanja Boga kroz osobnu i zajedničku molitvu, susrete s mladima iz cijeloga svijeta i upoznavanje kulture zemlje domaćina. U tome će nam pomoći i život i duhovnost sv. Ignacija Lojolskog, jednog od zaštitnika ovog Svjetskog dana mladih.
Više praktičnih informacija o ovom hodočašću možeš naći na sljedećoj adresi: www.isusovci.hr/madrid

Božični H-eoicentar je u utorak 21. prosinca 2010.

Iako se mislilo da ga neće biti ipak H-eoicentra će biti.
Utorak 21. prosinca 2010 u Bakagi na Šalati od 21 sat.
Svi ste dobro došli.

Petogodišnji anđeo spasio živote četvero djece: Naš je Ivan morao umrijeti, neka žive druga djeca

08.12.2010.

Prenosim iz Jutarnjeg lista jer priča je dirljiva.

Ne samo da su plakali Ivanovi roditelji, plakali su i liječnici i sestre koji se gotovo svaki dan susreću sa smrću. U svojoj boli, roditelji su odlučili pokloniti organe svoga djeteta da bi druga djeca mogla živjeti!

ZAGREB - Petogodišnji Ivan prošli je utorak kao i svakog dana dobro raspoložen stigao u svoj zagrebački vrtić. Igra s prijateljima naglo je prekinuta. Malenom je iznenada pozlilo. Inače živo i veselo dijete potpuno je klonulo.

Tetama nije preostalo ništa drugo nego da pozovu roditelje i liječnike. Nekoliko sati poslije u KBC-u Zagreb postavljena je dijagnoza u koju je bilo teško povjerovati - Ivanu je pozlilo zbog primarnog tumora na malom mozgu na koji do tog kobnog utorka nije upućivao baš nijedan simptom.
Slušali s nevjericom

Roditelji su u nevjerici slušali što im liječnici govore, potpuno paralizirani, jer njihov je Ivan još jučer veselo skakutao, igrao se, ništa ga nije boljelo.

Uostalom, nikad i nije bio boležljivo dijete. No, kad je riječ o prvo postavljenoj dijagnozi, na žalost, nije bilo nikakve zabune.

I CT i EEG i mnoge druge pretrage kojima su liječnici silno željeli pobiti sami sebe, odnosno svoje znanje nisu uspjele dokazati suprotno. Ivanu je tog kobnog jutra trajno oštećen središnji živčani sustav i nade za oporavak nije bilo.
Tražili slamku spasa

Očajni roditelji suočili su se s tragičnom dijagnozom još ne vjerujući da za Ivana nema povratka. Iduća dva dana grozničavo se tražila slamka spasa u dodatnim pretragama koje bi možda dale barem malo nade da će Ivan preživjeti.

No, u subotu ujutro liječnicima nije preostalo ništa drugo nego proglasiti moždanu smrt. Ne samo da su plakali roditelji malog Ivana, plakali su i liječnici i sestre, koji se gotovo svakodnevno susreću sa smrću, ali ovo je i za njih bilo previše. I tada u svojoj prevelikoj boli roditelji postaju heroji. Odlučili su pokloniti organe svoga djeteta kako bi druga djeca mogla živjeti!

Koordinatorica za transplantacije KBC-a Zagreb dr. Jasna Brezak Stoić kaže kako tu tugu sigurno nikad neće zaboraviti, kao i većina liječnika na KBC-u.

- Nije trebalo nagovarati te plemenite ljude na donorstvo organa njihova djeteta. Oni su samo rekli - kad je naš Ivan morao umrijeti, neka žive druga djeca - kaže dr. Brezak Stoić.

I doista u nedjelju su zahvaljujući Ivanu spašena četiri života. Preko Eurotran-splanta nađeni su kompa-tibilni primatelji u samo nekoliko sati, a zbog toga je u nedjelju cijelo Rebro bilo na nogama.

Prva sretnica bila je malena djevojčica u Njemačkoj koja je dobila srce. Potom je još jednom djetetu u Njemačkoj spašen život doniranom jetrom. Dva bubrega ostala su u Hrvatskoj. Spašeni životi jedina su utjeha nesretnim roditeljima malog Ivana, čiji je život tako naglo i tragično prekinut.

Apostoli za apostole

06.12.2010.

Pozivamo prijatelje misija na akciju "Apostoli za apostole", u kojoj 12 "apostola" daruje po 75 kuna mjesečno za školovanje jednog bogoslova na Solomonskim otocima gdje katoličku misiju vodi o. Ivica Gregurec, lazarist.
Akciju posebno preporučujemo župnim skupinama. Više informacija u Župnim uredima.

Biblijski susret - Sv. Josip na Trešnjevci u Zagrebu.

U okviru Godine Biblije, pozivamo sve zainteresirane na biblijske susrete u crkvi sv. Josip na Trešnjevci u Zagrebu, četvrtkom u 19.30 sati, u crkvi.
Voditelj je dr. fra. Mario Cifrak, bibličar.

Advenski koncert u crkvi sv. Josip na Trešnjevci

U utorak, 7. prosinca,u crkvi sveti Josip na Trešnjevci u Zagrebu nakon večernje sv. mise, orguljaš Juraj Ivanić održat će Adventski koncert.

Najave događanja od 5. do 12. prosinca 2010

05.12.2010.

Pozdrav svima.
Konačno da prvi dio najava ide na vrijeme.
SKAC se u ovo vrijeme aktivirao i ima jako puno toga dobrog za ponudit. Ovaj vikend je duhovna obnova u njihovim prostorima u Palmotićevoj što preporučam jer konačno su krenuli kako je pater Rađa zamislio i kako je to nekad bilo.
Opet se poklapaju neke stvari i to uredi koji imaju prostore u istoj zgradi nadbiskupije što je malo nelogično.
Ovo je samo početak tako da očekujte i dalje dosta toga.

- Mislim da je ovo najnepopularnija tema na svijetu. Nitko tu riječ ne voli ni čuti: grijeh. Što je to, ima li ih mnogo ili samo jedan, koja je razlika između lakog i teškog? Na sljedećem studentskom vjeronauku razgovaramo o grijehu, ali, naravno, nikad ne gubeći iz vida Isusa, koji ima moć od grijeha osloboditi. Vidimo se u ponedjeljak, 6. 12. 2010. u 20:00 sati u velikoj dvorišnoj dvorani crkve u Palmotićevoj u Zagrebu

- Kataheza za mlade u dvorani 'Vijenac' Kaptol 29 u Zagrebu je u ponedjeljak 5. prosinca u 20 sati. Orgarnizator je povjerenstvo za mlade Zagrebačke nadbiskupije.

- (IKA) - Kulturno Informativni Centar Gospić, javna ustanova za kulturu priređuje predstavljanje knjige "Raspuća blogovske neozbiljnosti" don Anđelka Kaćunka - "Don Blog". Predstavljanje će se održati u ponedjeljak, 6. prosinca s početkom u 19 sati u dvorani KIC-a, Budačka 12 u Gospiću.
O knjizi će govoriti prof. Ivica Mataija, prof. don Ante Zovko (Rijeka), prof. dr. Zlatko Miliša (Zadar). U glazbenom dijelu programa sudjeluje VIS Angelus iz Gospića.

- (IKA) - U predvorju Galerije „Vladimir Filakovac" Kulturnog centra Dubrava, Dubrava 51a u Zagrebu, u ponedjeljak, 6. prosinca u 19 sati bit će otvorena izložba „Portreti pape Ivana Pavla II. u hrvatskom slikarstvu".
Izložba će se moći razgledati do 24. prosinca radnim radom od 10 do 20 sati.

- (IKA) - Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodit će misno slavlje na blagdan svetog Nikole u ponedjeljak 6. prosinca u župnoj crkvi Sv. Nikole biskupa u najstarijoj župi u Varaždinu. Misa započinje u 18 sati, a nazočit će joj i predstavnici Grada Varaždina budući da na blagdan sv. Nikole grad baroka, glazbe i cvijeća slavi svoj dan. Nakon mise djecu će već tradicionalno pohoditi i sveti Nikola.

- (IKA) - U knjižari Kršćanske sadašnjosti na Kaptolu 29 u Zagrebu, u ponedjeljak 6. prosinca u 18 sati bit će prigodni program za djecu, a sveti Nikola dijelit će im prigodne darove.
U prigodni programu, osim 'pravog' sv. Nikola sudjelovat će i djeca iz Dječjega doma Sv. Male Terezije na Vrhovcu.

- (IKA) - Ured za pastoral sportaša Zagrebačke nadbiskupije organizira u ponedjeljak 6. prosinca zahvalno misno slavlje sportaša Zagrebačke nadbiskupije u župi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima.
U 17.30 sati je meditativno – duhovno program u sklopu kojega će biti svjedočenje sportaša Darija Šimića i Matea Kovačića.
Euharistijsko slavlje u 18 sati predvodi zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. Slijedi druženje u prostorijama pastoralnog centra.

- (IKA) - Splitsko makarski nadbiskup Marin Barišić na blagdan sv. Nikole 6. prosinca predvodit će središnje misno slavlje u 17 sati u novoj crkvi Sv. Nikole biskupa u Metkoviću. Prije mise je procesija s kipom sveca, a nakon mise blagoslov prostorija pastoralnog centra o. Ante Gabrića. Jutarnje mise su 6 i 9 sati. Nadbiskup će na misnom slavlju krstiti osmo dijete Svjetlane i Marija Bebić kojemu je stric don Jozo Bebić.

- (IKA) - Blagdan sv. Nikole - Mikuljne svečano se slavi u svetištu svetog Nikole u Kraljevici, najstarijem i jedinom u Hrvatskom primorju, koje je papa Pio VI. 29. studenoga 1795. godine obdario posebnom povlasticom potpunog oprosta onima koji pohode ovo svetište na dan svetog Nikole 6. prosinca. Misna slavlja u svetištu su toga dana u 8 i 10 sati, a u 16 sati je svečana procesija s kipom sv. Nikole, kroz grad na Rivu, gdje će biti obred blagoslova mora, plovila i vozila, te pložen vijenac u more u spomen pokojnih i stradalih pomoraca i ribara, uz prigodnu riječ gradonačelnika Josipa Turine. U 17 sati koncelebrirana sveta misa, koju predvodi vlč. Toni Štefan, duhovnik u sjemeništu – Zagreb.
Blagdan Svetog Nikole, ujedno je i Dan Grada Kraljevice.

- (IKA) - Udbina slavi blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Nikole biskupa. Misno slavlje u 16 sati predslavi župnik fra Nediljko Knezović u Crkvi hrvatskih mučenika. To će biti prva proslava župnog patrona u novoj, blagoslovljenoj Crkvi hrvatskih mučenika.

- (IKA) - Trogirska gradska župa sv. Jakova u ponedjeljak, 6. prosinca, slavi blagdan sv. Nikole u istoimenoj kapelici podignutoj 1594. godine na otoku Čiovu. Misu u 16 sati predvodi župnik župe sv. Jakova fra Ivo Sardić. U nedjelju po sv. Nikoli župni ured organizira susret s djecom u crkvi Sv. Josipa u 10.30 sati tijekom kojeg će najmlađim župljanima biti podijeljeni prigodni darovi.

- (IKA) – Prigodom spomendana sv. Nikole, u ponedjeljak 6. prosinca, Nadbiskupsko sjemenište u Splitu organizira tradicionalno misno slavlje u crkvi Sv. Nikole na Marjanu u Splitu, u 15 sati.

- (IKA) - Misom u ponedjeljak, 6. prosinca u 12 sati ispred kapele Sv. Nikole u uvali Voluja, viniška župa Presvetog Srca Isusova slavi zaštitnika pomoraca, ribara i putnika. Uz misu koju predvodi župnik don Ivan Simunić i prate župni zborovi bit će molitva odrješenja za preminule pomorce, blagoslov brodova, ribara i putnika, a nakon toga slijedi polaganje vijenca u more kao znak sjećanja na sve ribare i pomorce tog kraja, te stari pomorski običaj paljenja broda i na koncu ribarska zakuska i fešta.

- (KA) – Sv. Nikolu biskupa, svog nebeskog zaštitnika, župa Jastrebarsko svečano slavi na njegov blagdan u ponedjeljak 6. prosinca. U župnoj crkvi Sv. Nikole mise su - zornica u 6, svečane koncelebracije u 11 te večernja u 18 sati. Predslave ih župnik i dekan jastrebarski preč Josip Rožanković, Zoran Grgić župnik župe Bl. Alojzija Stepinca Duga Resa te Dubravko Škrlin – Hren, odgojitelj u zagrebačkom bogoslovnom sjemeništu uz pratnju Okteta bogoslova. Duhovna priprava je trodnevnica od 5. do 7. prosinca. Krunica s pobožnostima je u 18, a propovjedane i pjevane mise trodnevnice predvodi p. Mijo Nikić, isusovac iz Zagreba.

- (IKA) - Međunarodni Dan volontera, koji je inače 5. prosinca, u Caritasu Zadarske nadbiskupije prigodno će se obilježiti u ponedjeljak 6. prosinca. Tog dana u Pučkoj kuhinji zadarskog caritasa obrok korisnicima kuhinje dijele osobe iz crkvenog i političkog života te ručaju s korisnicima. Određeni broj volontera već duže vrijeme volontira u caritasovim programima te će im ravnatelj zadarskog Caritasa don Ivica Jurišić u 10.30 sati u Pučkoj kuhinji uručiti zahvalnice za njihovo nesebično darivanje i raspoloživost pomoći potrebnima koji traže pomoć caritasa.

- (IKA) - Hrvatski Caritas organizira konferenciju za novinare u povodu početka tradicionalne nacionalne akcije "Za 1000 radosti" u ponedjeljak 6. prosinca u 11 sati u OŠ Pavleka Miškine u Zagrebu, Sveti Duh 24.
Korisnici pomoći prikupljene u božićnoj akciji su obitelji u potrebi, ove godine osobito one koje su nedavno izgubile kojeg od svojih članova.
O akciji, njenu provođenju i načinima prikupljanja sredstava govorit će predsjednik HC-a varaždinski biskup Josip Mrzljak te v.d. ravnatelja HC-a Fabijan Svalina, a o motivima potpore akciji govorit će podupiratelji i donatori.
Na konferenciju su pozvani podupiratelji akcije „Za 1000 radosti" i Hrvatskog Caritasa te predstavnici donatora i sponzora dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti, obrazovanja i športa RH; Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik; Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ-a; mr. sc. Jozo Ćavar, ravnatelj Uprave za zajedničke programe u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa RH; Ivica Lovrić, pročelnik Ured za obrazovanje i mlade Grada Zagreba; te Darko Vuletić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma.
Odredbom hrvatskih biskupa, pastoralna godina pred nama je Godina obitelji. Njeno središte i vrhunac povezani su s dolaskom pape Benedikta XVI. u Zagreb 4. i 5. lipnja 2011. Stoga je i u ovogodišnjoj božićnoj akciji poseban naglasak stavljen na obitelj, kojoj je osobito u vremenu krize potrebna snažna podrška društva u cjelini.

- (IKA) – Sv. Nikola biskup svečano se slavi 6. prosinca u svetištu Gospe od Pojišana u Splitu. Na misi u 10 sati okupit će se profesori i studenti viših i visokih pomorskih učilišta, a predvodi je pojišanski župnik fra Miljenko Vrabec. Svečanu koncelebraciju u 19 sati predslavi konventualac fra Žarko Relota iz samostana Sv. Frane na obali u Splitu. Pjeva veliki mješoviti župni zbor. Poslije večernje mise zajedničko je druženje pomoraca i njihovih obitelji u samostanskoj dvorani.
Gospa od Pojišana tradicionalno je svetište pomoraca, pa je staro splitsko svetište prepuno bogatih zavjetnih darova u zlatu i srebru te vrijednih maketa brodova, ponajviše starih jedrenjaka.
U nedjelju 5. prosinca, uoči Nikolinja, lučki kapelan fra Miljenko Vrabec i suradnici Apostolata mora iz splitske trajektne luke uputit će tradicionalnu čestitku i blagoslov uz blagdan njihova zaštitnika pomorcima, ribarima i svima koji žive s morem i od mora.

- (IKA) – Devetnicom do nedjelje 5. prosinca, u kojoj po tri večeri nakon krunice i pobožnosti misu u crkvi Sv. Nikole biskupa u mjestu u 17.30 sati predvode i propovijedaju fra Stanko Radić i fra Mario Jurišić, domaći sinovi rodom iz župe te župnik fra Šime Nimac, Baška Voda se duhovno pripravlja za proslavu blagdana sv. Nikole biskupa. Na sam blagdan sv. Nikole u ponedjeljak 6. prosinca u crkvi sv. Nikole u Baškoj Vodi već je tradicionalna središnja proslava za župu i cijelo Makarsko primorije. Svečana misa je u 10 sati, počinje velikom procesijom sa svečevim kipom, koja ide od crkve u središtu mjesta do velikoga mula, gdje se na otvorenome oltaru podno velebnog tri metra visokog brončanog kipa nebeskog zaštitnika slavi svečano euharistijsko slavlje. Predvodi ga fra Gabrijel Jurišć, u suslavlju sa župnikom fra Šimom te okolnim svećencima. Svečano misno slavlje uzveličat će KUD "Sv. Nikola Tavelić" iz istoimene župe u Lišanama Ostrovičkim, koji će pjevati "Lišansku misu".

- (IKA) – Na blagdan sv. Nikole biskupa 6. prosinca, nebeskog zaštitnika Vojne kapelanije Split, svečanu blagdansku misu u u kapelici Pomorske baze u ratnoj luci Lora u 10 sati predslavi vojni biskup Juraj Jezerinac, pjeva klapa HRM "Sv. Juraj".

- (IKA) - Apostolat mora za riječko područje svečano u ponedjeljak 6. prosinca proslavlja sv. Nikolu biskupa. Proslava počinje u 9 sati u predvorju zgrade riječke "Jadrolinije" molitvom za sve žive i pokojne pomorce iz "Jadrolinije" te njihove obitelji koju će predvoditi lučki kapelan, kapucin fra Stanko Dodig, povjerenik Apostolata mora. U 10 sati u luci je molitva za sve žive i pokojne pomorce s blagoslovom mora te bacanjem vijenca na pučinu, a potom je posjet brodu s čestitkama posadi, gdje će fra Stanko predvoditi molitvu, blagosloviti more, brod i posadu. U 14 sati slijedi posjet Kostreni s molitvom i bacanjem vijenca na pučinu na mjestu gdje je potonuo brod "Igrane", a potom je blagoslov mora, brodova u luci te posada i njihovih obitelji. U 15 sati pohodit će se Bakar, gdje će se nakon molitve na pučinu baciti vijenac, a fra Stanko će blagosloviti more, brodove, posade i njihove obitelji.

- (IKA) - U crkvi Sv. Nikole trogirskog benediktinskog samostana u ponedjeljak 6. prosinca slavit će se mise u 7, 10 i 18 sati. Obje prijepodnevne mise predvodit će dekan Trogirskog dekanata i katedralni župnik don Pavao Piplica, a koncelebrirano misno slavlje u 18 sati predvodit će dekan Cetinskog dekanata i triljski župnik don Stipe Ljubas.

- (IKA) - Trodnevna duhovna priprava za proslavu Bezgrešnog začeća u crkvi Gospe Lurdske kod riječkih kapucina započinje 5. prosinca. Prvi dan trodnevnice misu u 19 sati predvodi mons. Emil Svažić, generalni vikar Riječke nadbiskupije. Mise drugoga i trećeg dana predvodi mons. Vladimir Škrinjarić, svećenik Požeške biskupije i župnik u Slatini. Na samu svetkovinu 8. prosinca mise su u 7.30, 8, 10.30 i 12 sati, a svečanu večernju misu u 19 sati predvodi franjevac Bosne srebrene fra Stipo Kljajić OFM, student biblijskih znanosti u Rimu.

- (IKA) - Trodnevnu duhovnu pripravu pred blagdan sv. Nikole biskupa vodit će braća kapucini iz samostana sv. Leopolda B. Mandića u zagrebačkoj Dubravi. . U povodu 90. obljetnice rođenja don Mate Kolića euharistijsko slavlje 5. prosinca u 19 sati predvodi mons. Vladimir Stanković.
Na sam blagdan, 6. prosinca, svečanu euharistiju u 19 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Misno slavlje pjevanjem će uveličat mješoviti pjevački zbor Janjeva i klapa Janjevo - Zagreb.

- (IKA) – Proslava svetkovine Bezgrješnog začeća, Dana Franjevačkog sjemeništa i Franjevačke klasične gimnazije s pravom javnosti, u utorak je 7. prosinca na uočnicu Gospine svetkovine, nebeske zaštitnice sjemeništa i gimnazije. U župnoj crkvi - svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju, svečana misa je u 18 sati. Predslavi je provincijal dr. fra Željko Tolić, a suslave ravnatelj fra Josip Grbavac, franjevci profesori, sjemenišni poglavari i odgojitelji. Pjeva mješoviti školski zbor pod ravnanjem profesora glazbenog odgoja fra Stipice Grgata. Poslije mise u crkvi je svečana akademija – glazbeno - scenski recital "U molitvi Očenaša", za koji je tekst napisao fra Ante Branko Periša, profesor likovne umjetnosti. Izvode ga sjemeništarci i učenici uz vokalno-instrumentalnu pratnju, a s učenicima ga uvježbava Rade Perković, nekadašnji intendant HNK u Splitu.

- Na radionice izrade božićnih ukrasa. Naučite izrađivati maštovite i vesele božićne ukrase, zabavite se i družite u opuštenoj i toploj atmosferi SKAC kluba Palmotičeva 31 u Zagrebu. Sa sobom ponesite tkanine; staru pokidanu odjeću, krpe i ručnike, čarape koje vise nemaju svog para i zavjese koje zasigurno više nikada nećete objesiti na prozore. Radionice će se održavati svakog utorka i četvrtka u Došašću s početkom u 20:15h.

- (IKA) – U organizaciji Narodnog sveučilišta Dubrava u Zagrebu, u utorak, 7. prosinca održat će se tribina s temom „Ususret Božiću - predbožićni hrvatski tradicijski običaji". Predavač će biti prof. Josip Barlek. Predavanje će se održati u 19.30 sati u Maloj dvorani Kulturnog centra, Dubrava 51a.

- Studentski vjeronauk - Štovanje Blažene Djevice Marije. Voditelj: don Damir Stojić, SDB, studentski kapelan. Utorak, 7. 12. 2010. u 20h u SD "Stjepan Radić" u kino dvorani Forum u Zagrebu.Srijeda, 8. 12. 2010. u 20h kod crkve Sv. Mati Slobode u Zagrebu.

- (IKA) - Otvorenje izložbe "Pušleki i raspela" dr. Nade Jačmenice, liječnice u Krapinskim toplicama, priređuje se u utorak 7. prosinca u Čakovcu.
Izložit će se radovi od prešanog cvijeća, a u otvorenju će s glazbenim programom nastupiti fra Miroslav Petrac. Otvorenje izložbe je u 19 sati u franjevačkom samostanu u Čakovcu.

- (IKA) – Knjige dr. Stjepana Balobana "Slobodni i ponosni u društvu" i "Između slobode i podložnosti", objavljene u nakladi Kršćanske sadašnjosti, bit će predstavljene u utorak, 7. prosinca u 19 sati u dvorani "Vijenac" na Kaptolu 29a u Zagrebu.
O knjigama će govoriti dr. Josip Grbac, dr. Gordan Črpić i sam autor.

- (IKA) - Pod naslovom "Obiteljska euharistija", jer, "Vi ste sol zemlje. Vi ste svjetlost svijeta", u utorak 7. prosinca u 19 sati održat će se u Novom Jelkovcu, novoizgrađenom zagrebačkom naselju župe Jelkovec, uvodno predavanje na tribini "Sijač Riječi".

- (IKA) – Kršćanski kulturni centar priređuje tjedne adventske susrete od 1. do 14. prosinca s temom "Jer Bog je veći od našega srca".
Susreti će se održavati u 19.30 sati u dvorani Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica, Gundulićeva 10 u Zagrebu. U utorak, 7. prosinca održat će se drugi susret s predavačem dr. Ivanom Štenglom

- (IKA) - Svečana akademija u čast Bezgrešne u utorak 7. prosinca u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa "Zmajević" u Zadru započinje u 19 sati. Tradicionalno okupi roditelje sjemeništaraca. Scenski prikaz "U tebe se Gospodine uzdam" autora fra Ive Perana prikazuje život bl. Alojzija Stepinca, a izvode ga sjemeništarci, u režiji Milene Dundov. U srijedu 8. prosinca na blagdan Bezgrešnog začeća BDM, zaštitnice sjemeništa, misno slavlje za sjemeništarce, njihove odgojitelje i roditelje u sjemenišnoj kapeli u 11 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

- (IKA) - Gradska knjižnica Slavonski Brod i Hrvatsko novinarsko društvo Ogranak Brodsko-posavske županije organiziraju predstavljanje knjige "Dvojica papa", autora Silvija Tomaševića. O knjizi će uz autora govoriti p. Domagoj Šimunović,
Predstavljanje knjige koje je dio je programa obilježavanja 100. obljetnice osnutka Hrvatskog novinarskog društva održat će se 7. prosinca u 18 sati u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod, Trg Stjepana Miletića 12.

- (IKA) – Duhovna obnova za sudionike Malog tečaja Kursiljo održat će se u utorak, 7. prosinca u 18 sati u Palmotićevoj 31, u Zagrebu (dvorana na prvom katu). Prigodni nagovor s temom "Jesmo li oduševljena Crkva" održat će vlč. Andrija Vrane. Misa će se održati u dvorani poslije nagovora.

- (IKA) - Zajednica "Molitva i Riječ" područna zajednica Slavonski Brod i Centar za hagioterapiju Slavonski Brod organiziraju u utorak, 7. prosinca u 17.30 sati predstavu za djecu "Crvenkapica i Vučko" koju će izvesti Dječje kazalište "Ivana Brlić - Mažuranić".
Istog dana u 19.30 sati organiziraju i humanitarni koncert "Ususret Božiću" na kojem nastupaju Damir Gregorić (glasovir),Gorana Biondić (sopran), Marko Fortunato (tenor) i Marko Mimica (bas).
Oba događaja održat će se u Kazališno-koncertnoj dvorani "Ivana Brlić - Mažuranić" u Slavonskom Brodu.
Sav prihod s predstave i koncerta namijenjen je nastavku gradnje Centra za hagioterapiju Zajednice "Molitva i Riječ" u Slavonskom Brodu.

- (IKA) - Promocija novog CD-a Zvonka Palića – Jonathana "Dođite i vidite" održat će se 8. prosinca u 20 sati u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu, Kaptol 29a.

- (IKA) – U samostanskoj crkvi Sv. Frane na Obali svečano se slavi svetkovina Bezgrešnog začeća. Mise su po nedjeljnom rasporedu – zornica je u 6, slijede u 7.30, 9.30, 11 te u 12 sati, predvode je konventualci. Svečana je večernja koncelebracija u 19 sati. Predslavi je splitsko-makarski pastoralni vikar mons. dr. Drago Šimundža.

- (IKA) - Na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u srijedu 8. prosinca u zagrebačkoj župi sv. Pavla obilježit će se 92. obljetnica smrti sluge Božjega dr. Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa i utemeljitelja Družbe sestara Služavki Malog Isusa.
Nakon večernje mise u 19 sati, Prijatelji Malog Isusa će molitveno-meditativnim programom pod nazivom „Josip Stadler - uzor pouzdanja i svetosti" vjernicima približiti Stadlerov lik kroz njegovo veliko pouzdanje u Božju providnost i u Bezgrešnu Djevicu Mariju, na čiji je blagdan i umro 8. prosinca 1918.

- (IKA) – Svetkovina Bezgrešnog začeća BDM svečano će biti proslavljena u srijedu, 8. prosinca u crkvi Sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu u Zagrebu. Središnje misno slavlje u 19 sati predvodit će zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić.
Na svetkovinu misu u 6 sati predvodi fra Josip Blažević, u 8 sati predvodi fra Michael Pavić, te u 10.30 sati misu predvodi fra Martin Jaković.

- (IKA) - "Osmi" hodočasnički dan Gospi brze pomoći i svetkovina Bezgrješne proslavlja se u istoimenoj župi i svetištu u Slavonskom Brodu, u srijedu 8. prosinca pod geslom "Milosti puna, pokaži se Majkom". Blagdanske mise su po uobičajenom rasporedu, a posebnost ovoga "osmog" su dvije jutarnje mise zornice u 6 i u 7 sati, potom su mise u 8.30, 10.30, 12, 17 te u 18.30 sati. Svečanu hodočasničku misu u 10.30 sati predvodi đakovačko-osječki pomoćni biskup mons. Đuro Hranić.
Blagdanu prethodi u utorak 7. prosinca bdjenje koje započinje u 18 sati krunicom, misom i klanjanjem

- (IKA) - U sklopu Dana ogranka Matice hrvatske Split, u srijedu 8. prosinca u crkvi samostana sestara službenica milosrđa u Splitu održat će se orguljaški koncert "Zvuci orgulja u ravnici". Izvođač je Saša Grunčić iz Subotice. Na programu su djela hrvatskih skladatelja iz Vojvodine.

- (IKA) – Svetkovinu Bezgrešnog začeća svečano slavi istoimena nova župa Malešnica – Oranice kojom upravljaju lazaristi sv. Vinka Paulskoga. Svečanu misu u 18 sati predvodi mr. Robert Šreter, moderator Nadbiskupijskog duhovnog stola.

- (IKA) – Na svetkovinu Bezgrješnog začeća u srijedu 8. prosinca, vojni biskup Juraj Jezerinac predslavi svečanu misu u 10.30 sati u samostanskoj kapeli karmelićanki Božanskog Srca Isusova na zagrebačkom Vrhovcu.

- (IKA) - Svetkovina Bezgrešnog začeća BDM u srijedu 8. prosinca svečano se slavi u istoimenoj župi na Puntamici u Zadru. Misno slavlje u 10.30 sati predvodi don Emil Bilaver, župnik Puntamike, a svečano misno slavlje u 18 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

- (IKA) - Centralno bogoslovno sjemenište u Splitu slavi u srijedu 8. prosinca svoju nebesku zaštitnicu Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije.
Tom prigodom svečano misno slavlje u 10.30 sati u kapelici Centralnoga bogoslovnog sjemeništa predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.
U 16 sati u velikoj dvorani Centralnoga bogoslovnog sjemeništa bit će upriličena svečana akademija za bogoslove, sjemeništarce i goste. U prvom će dijelu bogoslovski zbor izvesti nekoliko pjesama, nakon čega slijedi dramsko skazanje u četiri čina naslovljeno „Priča o Mateju" autora don Marija Volarevića, a koje će izvesti bogoslovi.

- (IKA) – S. Emanuela Marija od Srca Isusova položit će vječne zavjete 8. prosinca u samostanskoj crkvi sestara Kćeri Srca Isusova u Lasinji. Misu u 10 sati predvodit će sisački biskup Vlado Košić, u koncelebraciji s duhovnim voditeljem sestara Sašom Jozićem, domaćim župnikom Stjepanom Bradicom te ostalim svećenicima.

- (IKA) - Riječki područni studij teologije 8. prosinca na blagdan Bezgrešnog začeća proslavit će svoju zaštitnicu. Nakon euharistije u Sjemenišnoj kapeli u 9 sati, u Velikoj dvorani Teologije u 10 sati započinje Akademski čin s podjelom diploma ovogodišnjim diplomiranim teolozima.

- (IKA) - U povodu mjeseca borbe protiv ovisnosti Forum katoličke mladeži "Ka.Mo.BROD" i povjerenstvo za mlade Slavonskobrodskog dekanata organiziraju multimedijsku tribinu za mlade uz svjedočenje štićenika Zajednice Cenacolo (Šarengrad). Program susreta započinje u četvrtak, 9. prosinca u 20 sati u školsko sportskoj dvorani područne škole Đuro Pilar na Koloniji.

- (IKA) – Knjiga gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića "Žao mi je naroda" bit će predstavljena u četvrtak 9. prosinca u 19 sati u Zagrebu u dvorani Vijenac na Kaptolu. Knjigu će predstaviti glavni urednik Glasa koncila mons. Ivan Miklenić, književnik Hrvoje Hitrec, priređivač knjige dr. sc. Ivan Bežen i urednik izdavačke kuće Alfa Božidar Petrač.

- (IKA) – Misa za sve žive i pokojne članove i suradnike HKD Sv. Jeronima služit će se u četvrtak 9. prosinca u 17 sati u zagrebačkoj crkvi Ranjenog Isusa.

- (IKA) – Mali tečaj kršćanstva Kursiljo održat će od 9. do 12. prosinca u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Stenjevcu u Zagrebu duhovnu obnovu pod vodstvom vlč. Andrije Vrane.
Duhovna obnova će u četvrtak, 9. i u petak 10. prosinca trajati od 17 do 21 sat. U subotu, 11. prosinca duhovna obnova trajat će od 9 do 20 sati, a posljednjeg dana u nedjelju, 12. prosinca od 9 do 16 sati.

- (IKA) – U Duhovnom centru Majke Božje od gore Karmela uz samostan karmelićana u Krku, u Došašću počinju Biblijske večeri četvrtkom pod motom "Riječ Božja dolazi u riječi ljudskoj". Prva i druga Biblijska večer u četvrtak je 2. i 9. prosinca u 19.30 sati, tema susreta je prvi i drugi dio Knjige postanka: "Muško i žensko stvori ih" (1,27b). Voditelj je krčki karmelićanin o. Zdenko Križić. Treća i četvrta Biblijska večer u četvrtak je 16. i 23. prosinca, tema je "Abraham, praotac vjere" (Post 12 i 22) i "Mojsije, figura Mesije i svakog krštenika" (Izl 2 – 15). Voditelj treće i četvrte Biblijske večeri četvrtkom prior je samostana i voditelj Duhovnog centra o. Petar Janjić.

- (IKA) – U organizaciji Hrvatskog ogranka Svjetske konferencije religija za mir i ove će se godine, 18. put u nizu, održati međureligijski koncert prigodom Dana ljudskih prava UN "Riječju i pjesmom za prava čovjeka i mir". Koncert će se održati u petak, 10. prosinca u 20 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu, Gundulićeva 6 u Zagrebu.

- (IKA) – "Promjenjivi dijelovi mise", naslov je predavanja o crkvenoj glazbi koje će se održati 10. prosinca u 19.30 u Nadbiskupskom domu u Rijeci. Predavač je mr. Andrejka Srdoč.

- Drugog vikenda u prosincu, od petka 10. do nedjelje 12.12., udruga SKAC organizira trodnevnu Adventsku duhovnu obnovu. Program će se odvijati u Palmotićevoj 31 u Zagrebu; u velikoj dvorani, Bazilici i SKAC-klubu. Voditelji obnove su duhovnik SKAC-a p. Ivan Mandurić i tim za duhovni program. Duhovna obnova zamišljena je kao trodnevna cjelina no moguće je sudjelovati i samo na pojedinim dijelovima. Osim samih duhovnih nagovora obnova uključuje i noćno klanjanje, prigode za ispovijed, druženja i okrjepe uz kuhano vino i čaj. Prijava nije potrebna.
Program Adventske duhovne obnove:
Petak 10.12.
18.00 Uvodna molitva
18.30 1. nagovor - Besplatno Božja ljubav stvara!
19.15 Okrjepa
19.30 2. nagovor - Bog traži čovjeka!
20.15 Okrjepa
21.00 Noćno klanjanje
22.00 Okrjepa

Subota 11.12.
09.00 Uvodna molitva
09.30 3. nagovor - Božje zapovijedi
10.15 Okrjepa
10.30 4. nagovor - Grijeh i ispit savjesti
11.15 Pauza
11.30 Sakrament ispovijedi
12.30 Popodnevna pauza
16.00 Uvodna molitva
16.30 5. nagovor - Isus Krist Spasitelj – živi među živima
17.45 Pauza
18.00 6. nagovor - Molitva i život s Kristom
18.45 Pauza
19.00 Sv. Misa
19.45 Koncert duhovne glazbe
21.00 Okrjepa

Nedjelja 12.12.
09.00 Uvodna molitva
09.30 7. nagovor - Nova zapovijed ljubavi
10.15 Okrjepa
10.30 8. nagovor - Crkva i Duh Sveti
11.45 Pauza
12.15 Sv. Misa

- (IKA) – U povodu godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, misa zadušnica za pokojnog predsjednika služi se u katedrali Sv. Stošije u Zadru u petak 10. prosinca u 18 sati.

- (IKA) – Trodnevnu duhovnu obnovu u crkvi sv. Eufemije u Rovinju od 10. do 12. prosinca predvodit će fra Zvjezdan Linić.
Duhovna obnova počinje u petak, 10. prosinca u 17.30 sati. U subotu, 11. prosinca program s molitvom za pojedinačne potrebe počinje u 10 sati. Poslijepodnevni program se nastavlja u 17.30 sati.
Obnova će završiti na 3. nedjelju došašća, 12. prosinca misom u 10.30 sati.

- (IKA) – Međunarodni simpozij "Siromaštvo i etika – religijska - etička –praktična promišljanja" održat će se u petak 10. prosinca u 14 sati u auli P.H. Kolvenbacha na Jordanovcu 110. Organizatori simpozija su Konrad Adenauer Stiftung – Zagreb i Filozofski fakultet Družbe Isusove u Zagrebu.

- (IKA) – O 19. obljetnici utemeljenja Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u kapeli vojne zrakoplovne baze na zagrebačkom Plesu vojni biskup Juraj Jezerinac u petak 10. prosinca u 10 sati predslavi svečanu koncelebriranu misu.

- (IKA) - Akcija Hrvatskog Caritasa "Za 1000 radosti" provodi se u petak 10. prosinca u Benkovcu. Na štandu na šetnici ispred župne crkve u Benkovcu prodavat će se čestitke i donirani artikli, a prihod je namijenjen najugroženijim obiteljima. Akcija se odvija od 8.30 do 13 sati.

- (IKA) – U samostanu franjevaca konventualaca na Svetom Duhu u Zagrebu, od 10. do 12. prosinca održat će se VI. Dani otvorenih vrata klerikata Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca.
Na Dane su pozvani mladići srednjoškolci i studenti koji razmišljaju o duhovnom pozivu ili žele iz bližega upoznati franjevački način života ili se tek na nekoliko dana povući iz svijeta kako bi se duhovno obnovili.
Prijave i informacije kod fra Ivana Penave, na telefon 01 3909 206, mob. 098 928 7039 ili putem elektronske pošte ivanpenava@gmail.com

- (IKA) - Petu godinu u nizu Šibenski ordinarijat u suradnji s katedralnom župom sv. Jakova organizira manifestaciju "Otvorite vrata od Božića 2010.". Manifestacija započinje 11. prosinca u 19 sati svečanim otvaranjem i koncertom dosad maloizvođenih i nepoznatih adventskih skladbi u izvođenju mješovitog katedralnog zbora Šibenske katedrale i Dubrovačkog komornog orkestra s gostima. Manifestacija će također obuhvatiti doček Betlehemskog svjetla u Šibeniku 17. prosinca u 17.28 sati te tradicionalni običaj proslave kada će u noći sa 17. na 18. prosinca sva zvona šibenskih crkava, točno u ponoć, nagovijestiti skori dolazak Božića. U sklopu manifestacije održat će se tradicionalni koncert ŠPD Kolo 23. prosinca u 19 sati, zatim koncert pred samu ponoćku u šibenskoj katedrali u izvedbi Katedralnog zbora te koncert Nere Gojanović i Pavla Mašića koji već tradicionalno nastupaju 27. prosinca u 19 sati u šibenskoj katedrali.
Manifestacija svečano završava tradicionalnim koncertom "Veselje ti navješćujem" koji će 29. prosinca u 19 sati u katedrali okupiti župne zborove Šibenske biskupije.

- (IKA) – Zbirka pjesama „Od kolijevke do Boga" autora Stjepana Kralja, objavljena u nakladi Glasa Koncila, bit će predstavljena 11. prosinca u 17 sati u dvorani Narodnog sveučilišta Sesvete. O knjizi će govoriti dr. Vlado Vladić, Zvonko Franc i autor.

- (IKA) – U organizaciji župe Čudotvorne Gospe Sinjske, Grada, župnih vjerničkih zajednica, gradskih udruga, u Sinju se od 11. do 19. prosinca održava tradicionalni Božićni humanitarni sajam a prihod od prodaje namijenjen je za potrebe siromaha - štićenika Caritasa. Prvog dana Božićnog sajma u subotu 11. prosinca na ulazu u crkveno dvorište (Glavička ulica) bit će izloženi sinjski specijaliteti, a u Caritasovim prostorijama i drugi proizvodi i potrepštine. Vlasnici tvrtki, poduzeća, poljoprivredni i drugi proizvođači mogu darovati svoje proizvode. Primaju se: kućanski aparati, rasvjetna tijela, namještaj, nova odjeća i obuća, posteljina, poljoprivredni i drugi proizvodi i dr.

- (IKA) - Prvi župnikovi suradnici, sakristani i mežnari okupit će se 11. prosinca u 10 sati u Nadbiskupskom domu u Rijeci. Predavanje o njihovoj službi održat će mr. Mario Gerić.

- (IKA) – Hrvatsko planinarsko društvo "Stanko Kempny" koje djeluje pri župi Sv. Nikole Tavelića u zagrebačkoj Kustošiji priređuje u subotu 11. prosinca adventski pohod na Udbinu s posjetom crkvi Hrvatskih mučenika. U 6 je zajedničko sudjelovanje u misi zornici u crkvi Sv. Nikole Tavelića, ispred koje je u 7 sati polazak autobusom za Udbinu. Prijave se primaju u župnom uredu Sv. Nikole Tavelića, a obavijesti o putovanju mogu se dobiti na mob. 098/313 – 713, kod Toma Pavlina. Povratak je sa zaustavljanjem u Slunju i Karlovcu.

- (IKA) – Zaklada "Marija De Mattias" sestara Klanjateljica Krvi Kristove organizira dobrotvorni koncert za pomoć studentima. Koncert će se održati u nedjelju, 12. prosinca u 19.30 sati u crkvi Sv. Franje, Kaptol 9 u Zagrebu.
U programu sudjeluju Mješoviti zbor župe Sv. Terezije od Djeteta Isusa iz Zagreba i Zbor sestara Klanjateljica Krvi Kristove "Pelikan" pod ravnanjem prof. s. Domagoje Ljubičić uz orguljsku pratnju prof. Katarine Javore i s. Damjane Kovačević.
Posjetitelji su pozvani svoj dobrovoljni prilog namijeniti za fond Zaklade koji će biti usmjeren za stipendije studentima slabijeg imovinskog stanja. Na istu namjenu prilog se možete uplatiti na žiro račun Zaklade "Marija De Mattias": 2340009-1110290955, adresa Tuškanac 56, 10000 Zagreb.

- (IKA) - Hrvatsko katoličko liječničko društvo u povodu blagdana Gospe Guadalupske, u nedjelju 12. prosinca organizira molitveni susret u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu u Zagrebu.
Susret započinje u 18 sati euharistijskim klanjanjem u crkvi, a nastavlja se misom u 19 sati.
Molitva tijekom susreta bit će na nakanu za promicanje života od začeća do naravne smrti.

- (IKA) - Treće nedjelje došašća, 12. prosinca održat će se tradicionalna smotra dječjih župnih zborova u crkvi Gospe Lurdske u Rijeci. Susret započinje u 15 sati dočekom Betlehemskog svjetla kojeg će donijeti izviđači i katolički skauti.

- (IKA) – Sljemenski župnik o. Josip Rožmarić predvodit će misu kod Stare lugarnice (Sljeme bb), u nedjelju, 12. prosinca u 12 sati. Misa se već tradicionalno održava oko blagdana svete Lucije u predbožićno vrijeme, a s namjerom da se ljudi u miru i zajedništvu pripreme na slavlje Kristova rođenja.
Šesnaestu godinu u nizu bit će blagoslovljene i izložene Šumarske jaslice, djelo akademskog kipara Željka Belića, koje su osvojile Zlatnu medalju 2004. godine na Svjetskoj izložbi jaslica u Rimu. Kipovima Svete obitelji u prirodnoj veličini, izrađenim od autohtone vrste drveta - javora, zasigurno će se veseliti svi, a ponajviše djeca. Nakon mise o. Rožmarić nazočnima će podijeliti šaku pšenice.

- (IKA) – Prigodnim koncertom u nedjelju, 12. prosinca u 12.15 sati u crkvi Sv. Marka na zagrebačkom Gornjem gradu Oratorijski zbor istoimene crkve proslavit će 90 godina postojanja. Koncertom će ravnati Tomislav Jurić uz orguljsku pratnju Pavla Mašića.

- (IKA) – U povodu 11. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, vojni biskup Juraj Jezerinac u nedjelju 12. prosinca u 11 sati predvodi misu u župnoj crkvi Sv. Katarne u Hlebinama.

- (IKA) – Članovi Saveza izviđača Hrvatske i ove će godine u Beču u subotu, 11. prosinca preuzeti Betlehemsko svjetlo, a potom ga donijeti u Hrvatsku.
U nedjelju, 12. prosinca u 11.30 sati Betlehemsko svjetlo će biti svečano uneseno u zagrebačku katedralu, gdje će izviđači sudjelovati na misi, a potom raznijeti svjetlo diljem domovine.

Konzum u Importane centru od 0 do 24 sata.

04.12.2010.

Od sada su vrata Konzuma u Importanne centru u Zagrebu za Vas otvorena 0-24! (ponedjeljkom 6-24 h, nedjeljom i praznikom 0-21 h)

Centar za nerođeni život „Betlehem-Zagreb“

03.12.2010.

Dragi prijatelji zivota!
S radoscu vam javljamo da smo zahvaljujuci vasoj dobroti i velikodusnosti osnovale Centar za nerodjeni zivot Betlehem – Zagreb. Radimo u suradnji sa p.Markom Glogovicem i Udrugom Betlehem, ali smo zbog velikih potreba osnovale udrugu za podrucje grada Zagreba i okolicu. Glavna svrha ove udruge je borba za nerodjeni zivot molitvom i djelovanjem. Nitko od nas nije bio pitan zeli li se roditi, ali vjerujemo da je svakome od vas drago sto se rodio i prozivio puno prekrasnih trenutaka. A koliko jos ljepsih je tek pred nama! J

Djelujemo tako da prikupljamo odjecu, hranu, pelene, kreme za bebe, kolica, krevetice i sve ostale stvari koje su potrebne za bebe. S obzirom na velike potrebe, prosirili smo svoje djelovanje. Pomazemo samohranim majkama i siromasnim obiteljima. Primamo odjecu za bebe i djecu do 15 godina i za trudnice. Najvece potrebe su za hranom, pelenama i kozmetikom za bebe (samponi, kreme…).

S obzirom da smo neprofitabilna udruga i nemamo nikakvih novacnih sredstva, uzdajemo se u Bozju providnost i dobrotu ljudi.

Ako nam netko moze i zeli pomoci, pa makar i sa 5 kn, moze uplatiti na:

Centar za nerođeni život „Betlehem-Zagreb“

broj žiro računa 2360000-1102128117

Svaki vas dar je dobrodosao i razveselit ce nase najmanje i njihove majke.

No, i jedna vasa Zdravo Marija, moze biti i vise nego dovoljna!

Pomozimo tim malim andjelima koji stizu na nas svijet i koje su majke prihvatile unatoc bijedi u kojoj se nalaze.

Sve informacije mozete dobiti na betlehem.zagreb@gmail.com ili na telefon SRIJEDOM od 18:30 do 19:30 sati

Blazenka 098 540 152

Martina 091 526 1734

Zeljka 098 994 1063

U ime najmanjih, hvala vam svima koji ste vec pomogli i od srca hvala svima koji ce to tek uciniti!

Blazenka Bakula & Zeljka Vidovic & Martina Scrbic

Centar za nerođeni život „Betlehem-Zagreb“
Vladimira Ruždjaka 8
10360 Sesvete
RADNO VRIJEME: srijeda 18:30 - 19:30

p.s. naravno, mail proslijedite i svojim dragim prijateljima.

SVATKO TKO ŽELI I MOŽE BILO KAKO POMOĆI, NEKA SE JAVI NA GORE NAVEDENE BROJEVE TELEFONA ILI NA E-MAIL: betlehem.zagreb@gmail.com

HVALA I NEHA VAS BLAGOSLOVI I ČUVA DOBRI BOG KOJI JE LJUBAV!

Mir i dobro!

Studentski vjeronauk - Štovanje Blažene Djevice Marije

Utorak, 7. 12. 2010. u 20h u SD "Stjepan Radić" u kino dvorani Forum
Srijeda, 8. 12. 2010. u 20h kod crkve Sv. Mati Slobode

STUDENTSKI VJERONAUK

ŠTOVANJE BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Zašto je BD Marija toliko važna za nas katolike?

voditelj: don Damir Stojić, SDB, studentski kapelan

Podjela knjiga Zaklade Sabre

Podjela vrijedne donacije Zaklade SABRE, uključujući enciklopedije (opća enciklopedija nakladničke kuće World Book, izdanje 2009. u 22 toma) te izdanja iz područja kemije, medicine i dječje književnosti, održat će se u subotu, 4.12. 2010. u predvorju NSK, od 10 do 14 sati, uz simboličnu naknadu od 10 kn.

SABRE Zagreb neprofitna je društvena udruga za prosvjetne, kulturne i humanitarne aktivnosti, koja u Republici Hrvatskoj djeluje od 1989. godine.

Redovni susret Dopisne teologije na Kaptolu

Danas u petak 3. prosinca 2010 bit će redovni susret Dopisne teologije kod Franjevaca na Kaptolu u 19:15 sati.
Ovo je ujedino i susret nakon Tabora koji je bio prošli vikend.

Koncert benda volontera i bivših beskućnika "MAD Roses"

Danas u 19 sati u prostorijama Mjesnog odbora Kozala - Rijeka koncert benda volontera i bivših beskućnika "MAD Roses".
Ulaz 15kn

DUHOVNA OBNOVA ZA STUDENTE - SKAC

Vrijeme: 10. prosinac u 18:00 - 12. prosinac u 13:30
Lokacija: SKAC-palma

Drugog vikenda u prosincu, 10. – 12. 12. udruga SKAC – Studentski katolički centar – organizira trodnevnu duhovnu obnovu za studente. Da bi obnova bila pristupačna svima i što posjećenija, program će se odvijati u prostorijama naše rezidencije: u velikoj dvorani, Bazilici i SKAC-klubu. Voditelji obnove su Duhovnik SKAC-a p. Ivan Mandurić i tim za duhovni program SKAC-a.

Sastavni dio duhovne obnove su i noćno klanjanje, prigode ...za ispovijed, druženja i okrepe uz kuhano vino i čaj.

Duhovnu obnovu glazbom će animirati SKAC-ov zbor mladih.

PROGRAM.

Petak :

18.00 Uvodna molitva
18.30 1. nagovor - Besplatno Božja ljubav stvara!
19.15 Okrjepa
19.30 2. nagovor - Bog traži čovjeka!
20.15 Pauza, okrijepa (vrijeme za laganu večeru)
21.00 Noćno klanjanje ( za mlade cijeloga grada!)
22.00. Čaj i odlazak

Subota: PRIJE PODNE

09.00 Uvodna molitva
09.30 3. nagovor - Božje zapovijedi
10.15 Okrjepa
10.30. 4. nagovor - Grijeh i ispit savjesti
11.15. pauza
11.30 sv. ispovijed - Meditativna glazba
12.30. podnevna pauza

POSLIJE PODNE

16.00 Uvodna molitva
16.30 5. nagovor - Isus Krist Spasitelj
17.45 pauza
18.00 6. nagovor - Molitva i život s Kristom
18.45 pauza
19.00 SV. MISA
19.45 Koncert duhovne glazbe
21.00 Okrijepa u SKAC klubu

Nedjelja:

09.00 Uvodna molitva
09.30 7. nagovor - Nova zapovijed ljubavi
10.15 Okrjepa
10.30. 8. nagovor - Crkva i Duh Sveti
11.45 pauza
12.15. SV. MISA
13.15. rastanak

Prodaja Modravskog ulja

Ekipo.
U nedjelju je prodaja Modravskog ulja na čak dvije lokacije..
Prva lokacija je Bazilika Srca Isusova Palmotićeva 31, dok je druga lokacija župa Bezgrešnog Srca Marijina, Jordanovac 110.
Termin je od 7 do 19 sati ispred crkvi ili u SKAC clubu.

Druženje uz palačinke

Termin 4. prosinac · 20:00 - 23:00
SKAC te poziva na ugodno druzenje uz palacinke u SKAC klubu u subotu 4.12. u 20:00 sati (nakon vecernje mise).

Vidimo se!

Izlet na Sljeme

Vrijeme 4. prosinac · 9:00 - 16:00. Ispred tunela u 9 sati.
Na Sljemenu je pravi snijeg. Idemo se malo prošetati, po snijegu gaziti, dobro se prozračiti, potom negdje popiti kuhano vino ili čaj. Ako u subotu imaš vremena, dođi s nama i idemo. Odvaži se baš sada sebi dati vremena, i posvetiti se svojoj duši. U vrijeme došašća idealno je što prije malo se maknuti izvan vreve grada, i malo bolje shvatiti gdje si, čovječe!
Imaj vremena za svoj mir i za sebe!

Važna napomena: Treba se toplo obuci i na noge obuti cizme, gojzerice ili njima slicnu obucu!

UGOĐAJ BOŽIĆA U TIN-EXPRESSU

02.12.2010.

I ove godine HŽ Putnički prijevoz i HŽ Vuča vlakova organiziraju vožnje dječjega božićnog vlaka Tin-express.

Božićni vlakovi vozit će 1. do 23. prosinca 2010. na području gradova Zagreb, Osijek, Vinkovci, Varaždin, Slavonski Brod, Bjelovar, Sisak, Rijeka, Pula i Karlovac.
Na području grada Zagreba vožnje za građanstvo u slobodnoj prodaji bit će u dane vikenda (subota i nedjelja 4., 5., 11., 12., 18. i 19. prosinca) na relaciji Zagreb GK - Savski Marof i natrag s polaskom sa Zagreb GK u 9.40 sati (prva vožnja) i 11.00 sati (druga vožnja). Cijena prijevozne karte i poklon paketića za dijete iznosi 40,00 kn, dok za odrasle u pratnji cijena iznosi 30,00 kn (cijena se odnosi na Grad Zagreb).
Tijekom radnog tjedna vlak će voziti organizirane skupine djece iz dječjih vrtića i nižih razreda osnovnih škola. Za vrijeme putovanja koje u prosjeku traje oko 60 minuta u vlaku će biti organiziran prigodni program sa sv. Nikolom i Djedom Mrazom koji animiraju i zabavljaju djecu dijeleći im prigodne poklon paketiće.

Za sve informacije kontakt-telefoni su:
Zagreb 01/ 4573-208
Varaždin 042/212-202
Bjelovar 01/ 3782-821
Rijeka 052/ 541-714
Sisak 01/ 3782-821
Pula 052/ 541-714
Osijek 031/ 215-534
Karlovac 052/ 541-714
Vinkovci 032/ 308-963
Slavonski Brod 032/ 308-963

Obilježavajući Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca 2010. HŽ Putnički prijevoz i HŽ Vuča vlakova u suradnji sa sponzorom (McDonalds) poklanjaju vožnju dječjega božićnog vlaka udrugama, domovima i centrima za djecu sa invaliditetom i poteškoćama u razvoju.

060 9000 za Zakladu Ana Rukavina

Prenosim sa bloga Zaklade Ana Rukavina.

Od 1. prosinca započeo je s radom humanitarni telefon 060 9000 pozivom na kojega svi građani dobre volje mogu donirati 6,15 kuna te tako doprinijeti tipizaciji do sada uzetih uzoraka krvi za upis u Registar potencijalnih darivatelja koštane srži. Humanitarna akcija koja je započela ovim humanitarnem brojem telefona kulminirat će 21. prosinca, kada će se održati veliki koncert na Trgu bana Josipa Jelačića.

„Ovaj koncert već je peti koncert kojeg organizira Zaklada Ana Rukavina u sjećanje na Anu te kao zahvalu svima onima koji su se tijekom godine uključili u naše akcije. Peti koncert bit će posebna uvertira u petogodišnjicu postojanja Zaklade, koja će se obilježiti sljedeće godine“, naglašava upraviteljica Zaklade, gđa Marija Rukavina.

Nakon pet godina rezultati koje je Zaklada koja nosi njezino ime postigla istinski su impresivni i služe kao svjetski primjer. U studenom 2006. godine kada nas je Ana napustila u hrvatskom Registru dobrovoljnih darivatelja koštane srži bilo je upisano svega 150 potencijalnih donora. Tijekom pet godina održane su brojne akcije diljem Hrvatske, putovalo se po žegi i po snijegu kako bi se organizirale akcije darivanja krvi za upis u Registar, gdje se danas nalazi više od 33 000 potencijalnih donora. Od 33 000 prikupljenih uzoraka, više od 18 000 je tipizirano.


Još jedna velika stvar koja je pokrenuta zahvaljujući Ani je Banka krvi iz pupkovine. „Pupkovina u kojoj se nalazi krv bogata matičnim stanicama do ožujka 2007. godine se nakon poroda – bacala. Bogatstvo koje se krije u matičnim stanicama do tada je predstavljalo biološki otpad. Zahvaljujući aktivnostima Zaklade osnovana je prva hrvatska Banka krvi iz pupkovine, smještena u sklopu Kliničke bolnice Zagreb. Javna i privatna Banka nalaze se na jednom mjestu, a uskoro se nadamo da će i javna Banka moći postojati zahvaljujući privatnoj.“ Ističe gđa Marija Rukavina.

Zaklada svake godine organizira predbožićni koncert na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Ove će godine 21. prosinca uveseliti Zagrepčane i njihove goste, a koncert će ostali moći pogledati u direktnom prijenosu na Hrvatskoj televiziji. Pozivima na humanitarni broj telefona 060 9000, kojeg je omogućio T-Hrvatski telekom, građani mogu donirati 6,13 kuna te tako pomoći da se misija Zaklade Ana Rukavina i dalje nastavi. Jer,zdrav čovjek ima milijun želja, a bolestan samo jednu – zdravlje...

Najava Sijač Riječi: "Obiteljska Euharistija" 7.12.2010 - Jelkovec

Sijač Riječi - najava tribine za 7.12., u 19 sati, župa Jelkovec

Pod naslovom "Obiteljska Euharistija", jer, "Vi ste sol zemlje. Vi ste svjetlost svijeta." (Mt 5,13-14), u utorak 7.12. s početkom u 19 sati održati će se u Novom Jelkovcu, novoizgrađenom zagrebačkom naselju župe Jelkovec, uvodno predavanje na tribini "Sijač Riječi".

Kako Euharistija u stvarnom životu svakoga dana praktično pomaže obitelji? Istovremeno, na koji način obitelj svjedoči življeno kršćanstvo te time slavi zajedništvo s Božjom Riječi, Euharistijom?

U vremenu Došašća, jedinstvena je prilika da si obitelj okupljena oko zajedničkog stola, još jednom posvijesti koje su prave ljestvice vrijednosti našeg života. Još više, prilika je da se obitelji okupe oko zajedničkog stola: stola Riječi i stola Tijela.

Iz enciklike "Verbum Domini": Prisutnost Isusa, prvo s njegovim riječima, a potom činom lomljenja kruha, omogućila je učenicima da ga prepoznaju. To im je omogućilo da na novi način cijene ono što su ranije s njim iskusili: "Nije li gorjelo srce u nama dok nam je putem govorio, dok nam je otkrivao Pisma?" (Lk 24,32).

Riječ će biti o egzistencijalnom pitanju obitelji u svim vremenima: o kruhu. Prizor iz Emausa ponovno daje primjer i oslikava ono što se svakoga dana događa u našim crkvama i obiteljima: lomljenje euharistijskoga kruha. To je trenutak bliskoga dijaloga i čin novoga saveza, to je vrhunsko djelo Riječi, to je izvor i vrhunac života i poslanja Crkve. Iscjeljenje i ozdravljenje obitelji. Sebedarje vlastitoj obitelji.

Slijedeća tribina je 21.12. i na njoj će fra Bonaventura Duda održati predavanje pod naslovom: "Jelkovčani i Božić 2010."

Poput prvobitnih kršćana koji su u katakombama Rima otkrivali Riječ Božju, tribina će se održati u utorak 7.12. s početkom u 19 sati u Novom Jelkovcu, u crkvi, atomskom skloništu pored osnovne škole.

Ulaz na tribinu je slobodan i otvoren svim ljudima dobre volje.

Roditelji: dovedite malu (pa i veliku) djecu, osigurali smo "malu tribinu" uz stručni nadzor!

Vlakom: Glavni Kolodvor - Sesvete u 18:06 i 18:25, a Sesvete prema gradu u 21:17 i 21:29

Autobus broj 279: iz Sesveta u 18:30 i 18:50, a iz Novog Jelkovca u 20:45 i 21:05

Informacije na telefon: 01 / 20.24.016 ili e-mail: sijac.rijeci@gmail.com

S AP-om NA ADVENT ADVENT BUS-om U MALI BEČ!

Cijenjeni putnici,

Doživite Adventski ugođaj „Malog Beča“ svakodnevno, Adventbusom, na Adventu u Varaždinu za male i velike!

Roditelji, povedite svoje klince i klinceze u Kuću Djeda Mraza, vožnju Mrazobusom kojeg vozi Djed Mraz , pogledati Adventski kalendar na Korzu, „Prirodne jaslice“, Muzej kukaca, na Božićni koncert ili Božićnu priču u kazalište, prošećite Gradom ili se zabavite pod šatorom.

SVAKI PUTNIK KOJI KUPI JEDNOSMJERNU KARTU, IZRIČITO NA AUTOBUSNOM KOLODVORU ZAGREB, NA RELACIJI ZAGREB – VARAŽDIN, U VRIJEME TRAJANJA ADVENTA U VARAŽDINU OD 03.12. DO 31.12.2010. godine, IMA PRAVO NA BESPLATAN POVRATAK, ISTOM KARTOM KOJU POKAZUJE VOZAČU NA UVID, IZ SMJERA VARAŽDINA U PRAVCU ZAGREBA NA SLIJEDEĆIM POLASCIMA:

Božična ispovijed starijih i bolesnih

Ovih dana župe diljem Lijepe naše pozivaju vjernike da ako poznaju nekoga tko ne može doći u crkvu na ispovijed i pričest da te osobe obiđe svečenik u njihovim domovima.
To je po meni jedna jako lijepa gesla.
Ako imate koga provjerite i svojim župama i u dugovoru sa onima koji ne mogu doći u crkvu dogovorite dolazak svečenika u njihove domove.
Donesimo radost Božića i onima koji stariji, bolesni i nemočni.
Okrenimo se oko sebe. Puno je takvih koji će dočekat Božić zatvoreni u svojim domovima i koje nitko neće obić i za želit im svako dobro za Božić i novu godinu

Udružimo snage u solidarnosti

01.12.2010.

Udruga Zdenac provodi projekt Odgoj u solidarnosti i za solidarnost u osnovnim školama. Cilj projekta jest kroz kreativne i edukativne radionice osvijestiti i senzibilizirati mlade učenike za pomoć bližnjima u zajednici, izgradnju pozitivnih međuljudskih odnosa i razvoj plemenitih ljudskih vrijednosti – ljubav, solidarnost, empatija, poštivanje i uvažavanje drugih. Za pomoć u realizaciji projekta udruga Zdenac traži volontere s područja grada Zagreba za pomoć učenicima pri kreativnim radionicama u vodstvu članova Zdenca – dva puta mjesečno (srijeda i četvrtak) u trajanju od dva školska sata, te pomoć pri prikupljanju sredstava za pomoć ugroženim članovima zajednice putem prigodne prodaje u prostorima OŠ August Cesarec u prosincu. Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i pomognu u ostvarivanju ovog plemenitog cilja – odgoja u humanim vrijednostima i pomoći bližnjima u potrebi. Udruga moli zainteresirane da se jave na tel. 021377572, mob. 0958716069 ili e-mail udruga.zdenac@gmail.com.

Marijini obroci"– Hrvatska

CNN-ovu nagradu za "heroja 2010. godine" i 100.000 $ dobila je gđa Anuradha Koirala iz Nepala. Gospodin Magnus MacFarlane-Barrow, osnivač "Marijinih obroka" (www.marysmeals.hr; www.marysmeals.org), kao finalist natjecanja, dobio je, zahvaljujući i Vašim glasovima, 25.000 $ kojima će se moći pribaviti jedan topli dnevni obrok za novih 2.000 djece u najsiromašnijim dijelovima svijeta tijekom cijele sljedeće godine. Ukupno, njegova organizacija trenutno hrani i time omogućuje školovanje oko 460.000 djece.

Organizacija "Marijini obroci"– Hrvatska poziva sve koji su u Zagrebu ili blizu Zagreba da dođu na Večer Marijinih obroka u četvrtak, 2. prosinca 2010. u 19h u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Hrvatske bratske zajednice 4. Tamo će biti prilika da se pobliže upoznate s radom i dosadašnjim rezultatima spomenutog pokreta i načinima kako se i Vi možete u njega uključiti.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.