Petogodišnji anđeo spasio živote četvero djece: Naš je Ivan morao umrijeti, neka žive druga djeca

08.12.2010.

Prenosim iz Jutarnjeg lista jer priča je dirljiva.

Ne samo da su plakali Ivanovi roditelji, plakali su i liječnici i sestre koji se gotovo svaki dan susreću sa smrću. U svojoj boli, roditelji su odlučili pokloniti organe svoga djeteta da bi druga djeca mogla živjeti!

ZAGREB - Petogodišnji Ivan prošli je utorak kao i svakog dana dobro raspoložen stigao u svoj zagrebački vrtić. Igra s prijateljima naglo je prekinuta. Malenom je iznenada pozlilo. Inače živo i veselo dijete potpuno je klonulo.

Tetama nije preostalo ništa drugo nego da pozovu roditelje i liječnike. Nekoliko sati poslije u KBC-u Zagreb postavljena je dijagnoza u koju je bilo teško povjerovati - Ivanu je pozlilo zbog primarnog tumora na malom mozgu na koji do tog kobnog utorka nije upućivao baš nijedan simptom.
Slušali s nevjericom

Roditelji su u nevjerici slušali što im liječnici govore, potpuno paralizirani, jer njihov je Ivan još jučer veselo skakutao, igrao se, ništa ga nije boljelo.

Uostalom, nikad i nije bio boležljivo dijete. No, kad je riječ o prvo postavljenoj dijagnozi, na žalost, nije bilo nikakve zabune.

I CT i EEG i mnoge druge pretrage kojima su liječnici silno željeli pobiti sami sebe, odnosno svoje znanje nisu uspjele dokazati suprotno. Ivanu je tog kobnog jutra trajno oštećen središnji živčani sustav i nade za oporavak nije bilo.
Tražili slamku spasa

Očajni roditelji suočili su se s tragičnom dijagnozom još ne vjerujući da za Ivana nema povratka. Iduća dva dana grozničavo se tražila slamka spasa u dodatnim pretragama koje bi možda dale barem malo nade da će Ivan preživjeti.

No, u subotu ujutro liječnicima nije preostalo ništa drugo nego proglasiti moždanu smrt. Ne samo da su plakali roditelji malog Ivana, plakali su i liječnici i sestre, koji se gotovo svakodnevno susreću sa smrću, ali ovo je i za njih bilo previše. I tada u svojoj prevelikoj boli roditelji postaju heroji. Odlučili su pokloniti organe svoga djeteta kako bi druga djeca mogla živjeti!

Koordinatorica za transplantacije KBC-a Zagreb dr. Jasna Brezak Stoić kaže kako tu tugu sigurno nikad neće zaboraviti, kao i većina liječnika na KBC-u.

- Nije trebalo nagovarati te plemenite ljude na donorstvo organa njihova djeteta. Oni su samo rekli - kad je naš Ivan morao umrijeti, neka žive druga djeca - kaže dr. Brezak Stoić.

I doista u nedjelju su zahvaljujući Ivanu spašena četiri života. Preko Eurotran-splanta nađeni su kompa-tibilni primatelji u samo nekoliko sati, a zbog toga je u nedjelju cijelo Rebro bilo na nogama.

Prva sretnica bila je malena djevojčica u Njemačkoj koja je dobila srce. Potom je još jednom djetetu u Njemačkoj spašen život doniranom jetrom. Dva bubrega ostala su u Hrvatskoj. Spašeni životi jedina su utjeha nesretnim roditeljima malog Ivana, čiji je život tako naglo i tragično prekinut.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.