Najave događanja od 30. studenog do 5. prosinca 2010.

30.11.2010.

Počelo je došašće i s time nova crkvena godina.
Ovaj tjedan dosta je toga znakovito, Sveta Barbara, Sveti Nikola.
Zornice su u skoro svim župama.
Kako se bliži Božić tako će se i vjeronauk po župama polako gasit jer svečenici krajem godine kreću u blagoslov kuča.

- Studentski vjeronauk - Što se dogodilo u Edenu?. Utorak, 3o. 11. 2010. u 20h u SD "Stjepan Radić" u kino dvorani Forum u Zagrebu. Ista tema je i u srijedu, 1. 12. 2010. u 20h kod crkve Sv. Mati Slobode u Zagrebu. Voditelj: don Damir Stojić, SDB, studentski kapelan

- (IKA) - U Verbumovoj Knjižari sv. Frane u Splitu u utorak, 30. studenoga u 20.30 sati održat će se "Susret s autorom". Gost će biti mr. sc. fra Žarko Relota, autor više knjiga među kojima "Bez ičega, a imaju sve" te "Obično o svetom".
Autor je osobito poznat po angažmanu na pastoralnom planu, a na „Susretu s autorom" u Verbumovoj knjižari sv. Frane govorit će o svojim knjigama, ali i o novoj službi župnika župe sv. Stjepana pod borovima u Splitu na koju je stigao i Zagreba, dosadašnjim angažmanima te o svom putu čovjeka vezanog uz riječ/Riječ.

- (IKA/TU) - Predstavljanje nove knjige pape Benedikta XVI. "Svjetlo svijeta" u organizaciji Udruge katoličkih intelektualaca Đakovačko-osječke nadbiskupije bit će održano 30. studenoga u 20 sati u klubu knjižare "Nova" na Trgu A. Starčevića u Osijeku. Knjigu će predstaviti doc. dr. sc. Ivica Raguž i dipl. theol. Mladen Milić s KBF-a u Đakovu, te prof. dr. Ružica Pšihistal s Filozofskog fakulteta u Osijeku.

- (IKA) - Uvodna kateheza u pripremi za Dan obitelji 2011. g. u Zagrebu održava se u utorak 30. studenoga, na blagdan sv. Andrije, u pastoralnom centru Bezgrešnog začeća BDM na Puntamici u Zadru u 18 sati. Obitelji, predstavnici župa i vjeroučitelji sudionici tog prvog susreta bit će upućeni kako sljedeće kateheze u pripremi za nacionalni Dan obitelji održati u župama. Katehezu će održati dr. Petar Krešimir Hodžić, voditelj Ureda za obitelj HBK.

- (IKA) – Predavanje „Psihopedagogija odgoja" održat će dr. Mijo Nikić, u utorak, 30. studenoga u 18 sati u sportskoj dvorani Šator, u dvorištu Ženske opće gimnazije sestara milosrdnica, Gundulićeva 12 u Zagrebu. Predavanje je namijenjeno roditeljima učenica te gimnazije, a otvoreno je i za ostale koje zanima ta tema.

- (IKA/TU) – Godina zlatnoga jubileja - 50 godina župe Sv. Josipa radnika u Osijeku održat će se pod geslom "Za sav svijet radnički pred Bogom moli ti: u domu našem Krist da se nastani!". Obilježavanje jubilarne godine započet će misnim slavljem 30. studenoga u 18.30 sati koje će predvoditi mons. Nikola Kerčov, prvi upravitelj tada novoosnovane župe kojega je 1961. imenovao ondašnji biskup Stjepan Bäuerlein.
Župa Sv. Josipa Radnika osnovana je 1. srpnja 1961. godine. Zaštitnik župe posebno je prikladan jer se radi o radničkoj četvrti, pa radnicima sv. Josip služi kao uzor. Prvo misno slavlje u još neblagoslovljenoj kapelici, adaptiranoj obiteljskoj kući, služeno je 30. studenoga 1961. godine.

- (IKA) – Župa sv. Andrije apostola u Bakru u utorak 30. studenoga slavi svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika misama u 11 i 17 sati. Dopodnevna je za svu školsku djecu i njihove učitelje, jer na blagdan koji je i Dan grada nema školske nastave. Na misi pjeva dječji župni zbor, a predslavi je župnik Giuseppe Vozila.
Svečanu misu u 17 sati predvodi riječki nadbiskup metropolit Ivan Devčić, a koncelebriraju svećenici Bakarskoga dekanata i okolnih župa. Na misi pjeva mješoviti župni zbor. Na kraju misnog slavlja nadbiskup će župljaninu Josipu Antici za 50. obljetnicu neprekidnog ministriranja i 60. obljetnicu života uručiti odličje "Pro Ecclesia et Pontifice" ("Za Crkvu i Papu"), visoko crkveno priznanje koje se dodjeljuje klericima i laicima koji su se osobito istaknuli u predanom služenju Crkvi. Priznanje će uz 90. rođendan biti uručeno i župljanki Andrini Tadejević, za dugogodišnju revnu brigu svakodnevnog održavanja, uređivanja i ukrašavanja župne crkve, napose uz blagdane i župne svetkovine, još i u sadašnjim poznim godinama.

- (IKA) - U prigodi proslave blagdana svetog Andrije u utorak 30. studenoga u 13.30 sati u Vrsaru će porečko-pulski biskup Ivan Milovan predvoditi svečano misno slavlje i blagoslov obnovljene crkve Sv. Andrije.
Ta sakralna građevina, izgrađena krajem 18. stoljeća, nalazi se na starom putu prema Fuškulinu pored lokve Fabija, a nije korištena više desetljeća te je bila u ruševnom stanju. Na poticaj vrsarskog župnika mr. Lina Zohila crkvica je za tu prigodu temeljito obnovljena: postavljen je novi oltar, novi krov, novi prozori i vrata, unutarnja i vanjska žbuka na zidove, uvedena je elektroinstalacija, te je uređen okoliš. Na svečanosti u obnovljenoj crkvi, uz predstavnike gradskih vlasti i svećenika Porečkoga dekanata, sudjelovat će i vrsarski i porečki ribari pa će stoga slavlje, sukladno specifičnom dnevnom rasporedu poslova u ribarstvu, započeti u 13.30 sati.

- (IKA) - U organizaciji Narodnog sveučilišta Dubrava, u srijedu, 1. prosinca održat će se likovna tribina s temom "Gotičke katedrale".
Tribina će se održati u Kulturnom centru, mala dvorana, Dubrava 51a s početkom u 18.30 sati, a predavač će biti Ivana Krušec, prof. pov. umj.

- (IKA) - Prof. dr. Tihomil Maštrović, glavni ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, gost je susreta "Večer u knjižari" u srijedu 1. prosinca u 20.30 sati u knjižari Verbum u Zadru. Dobitnik je više priznanja i član Društva hrvatskih književnika, Matice hrvatske, Hrvatskog filološkog društva i Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa. Na susretu koji moderira Ines Grbić, dr. Maštrović će predstaviti svoje stvaralaštvo i znanstveni interes kojim je doprinio u određivanju kulturoloških odrednica hrvatskog nacionalnog i kulturnog identiteta u europskom kontekstu. Glavni je istraživač znanstvenog projekta Hrvatski književni povjesničari i glavni urednik znanstvenih zbornika koje pod naslovom Hrvatski književni povjesničari izdaju humanistički fakulteti s pet hrvatskih sveučilišta, što pridonosi integraciji hrvatskog sveučilišnog života.
U šest autorskih znanstvenih knjiga, 17 priređenih znanstvenih i stručnih knjiga i deset znanstvenih zbornika objavio je rezultate književnopovijesnih, književnokritičkih, kazališnopovijesnih, teatroloških i kulturoloških znanstvenih istraživanja. Autor je i oko 70 znanstvenih rasprava s područja povijesti književnosti i kazališta, stotinu stručnih članaka, 30 eseja i književnih prikaza. Priredio je oko 20 izdanja s područja književnosti i kulturne povijesti, među kojima i pretiska prvih novina na hrvatskom jeziku Kraljski Dalmatin i preporodnog časopisa Zora dalmatinska u pet knjiga. Dr. Maštrović predaje na Sveučilištu u Zadru, Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i na doktorskim studijima Filozofskog fakulteta DI u Zagrebu.

- (IKA) – U organizaciji dramskog studija "Ilirik" održava se teološka tribina "Umjetničko kazalište nasuprot ideološkom kazalištu" u pinakoteci samostana Gospe od Zdravlja 1. prosinca s početkom u 19.30 sati. Na tribini će govoriti dr. sc. Vlatko Perković.

- (IKA) – Kršćanski kulturni centar priređuje tjedne adventske susrete od 1. do 14. prosinca s temom "Jer Bog je veći od našega srca".
Susreti će se održavati u 19.30 sati u dvorani Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica, Gundulićeva 10 u Zagrebu.
Prvi susret održat će se u srijedu, 1. prosinca, a predavač će biti dr. Ivan Bodrožić. U utorak, 7. prosinca održat će se drugi susret s predavačem dr. Ivanom Štenglom, a predavač na posljednjem susretu u utorak 14. prosinca bit će dr. Nenad Malović.

- (IKA/TU) – Đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić predvodit će misno slavlje uz Dan grada Osijeka. Misa će se slaviti uoči same proslave, u srijedu, 1. prosinca u 18.30 sati, u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla.

- (IKA) - Sekcija farmaceuta Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva u sklopu svojih redovitih susreta u srijedu, 1. prosinca organizira predavanje na temu "Palijativna skrb – uloga ljekarnika". Predavanje će održati mr. pharm. Ines Buhač u 19 sati u dvorani „Margarita Peraica", Praška 6/II u Zagrebu.

- (IKA) – Ovogodišnja adventska rekolekcija svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije bit će upriličena u srijedu 1. prosinca u 9.30 sati u marijanskom svetištu u Vepricu. Središnja tema rekolekcije posvećena je duhovnoj obnovi i središnjim programima u 2011. godini. U tom svjetlu bit će govora o pastoralu obitelji, mladima i njihovim roditeljima te pripremama za doček pape Benedikta XVI.
Molitveni dio susreta započinje pokorničkim bogoslužjem, koje predvodi don Stanko Vrnoga, a potom je euharistijsko slavlje koje predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. U radnom dijelu o temi „Svećenički i pastoralni advent" govorit će fra Ante Akrap, a o godini obitelji ususret Svetom Ocu govorit će nadbiskup Barišić.

- (IKA) – U Duhovnom centru Majke Božje od gore Karmela uz samostan karmelićana u Krku, u Došašću počinju Biblijske večeri četvrtkom pod motom "Riječ Božja dolazi u riječi ljudskoj". Prva i druga Biblijska večer u četvrtak je 2. i 9. prosinca u 19.30 sati, tema susreta je prvi i drugi dio Knjige postanka: "Muško i žensko stvori ih" (1,27b). Voditelj je krčki karmelićanin o. Zdenko Križić. Treća i četvrta Biblijska večer u četvrtak je 16. i 23. prosinca, tema je "Abraham, praotac vjere" (Post 12 i 22) i "Mojsije, figura Mesije i svakog krštenika" (Izl 2 – 15). Voditelj treće i četvrte Biblijske večeri četvrtkom prior je samostana i voditelj Duhovnog centra o. Petar Janjić.

- (IKA) – Sv. Nikolu biskupa svečano slavi istoimena zagrebačka župa Stenjevec II. Dani duhovne priprave su od četvrtka 2. do nedjelje 5. prosinca, uočnice župnog proštenja. Propovijedane mise u 18 sati predvode Vlado Razum, župnik Navještenja Marijina Velika Gorica, Vjekoslav Meštrić župnik Uznesenja Marijina Stenjevec, Ljubomir Vuković Sv. Josipa radnika Gajnice i Josip Ružman župnik velkogoričke župe Bl. Alojzija Stepinca. U ponedjeljak 6. prosinca na sam blagdan župnog nebeskog zaštitnika mise su u 7.30, 9.30 te u 18 sati. Svečana misu u 18 sati predslavi fra Zvjezdan Linić.

- (IKA) - Ured za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske i Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) organiziraju okrugli stol o temi „Zaštita ljudskih prava posebno ugroženih skupina bolesnika" koji će se održati u četvrtak, 2. prosinca od 14 sati u Dvorani 'Margarita Peraica', Praška 6/II (Marićev prolaz), u Zagrebu.

- (IKA) - U organizaciji Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja organizira se molitveno bdjenje uoči đakonskog ređenja. Bdjenje pod geslom "Ljubavlju služite jedni drugima" održat će su u petak 3. prosinca u 20 sati u zagrebačkoj katedrali. Molitveno slavlje sastoji se od dva dijela: Službe riječi i euharistijskog klanjanja. U slavlju sudjeluju odgojitelji i bogoslovi Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

- Klanjanje i evangelizacija na 1. petak u mjesecu. U petak 3. prosinac od 19:30 do 22:00 sata. Orgarnizator: Zajednica Emanuel. Crkva sv. Marije na Dolcu, Tkalčićeva ulica u Zagrebu.

- Susret članova Dopisne teologije u Zagrebu je u petak 3. prosinca u 19:15 sati u jednoj od dvorana Franjevačke crkve na Kaptolu.
- (IKA) - Vijeće za obitelj Dubrovačke biskupije organizira 3. obiteljsku školu od petka, 3. do nedjelje, 5. prosinca u hotelu Neptun. Voditelji će ove godine biti don Damir Stojić, salezijanac i studentski kapelan Sveučilišta u Zagrebu, i dr. Marija Ćurlin, predavačica na medicinskom fakultetu i predsjednica Centra za prirodno planiranje obitelji. Teme škole su „Teologija tijela - svetost ljudskog tijela i spolnost" te metode prirodnog planiranja obitelji. Otvaranje je predviđeno za petak u 18.30 sati.

- (IKA) – Na svetkovinu sv. Franje Ksaverskoga, 3. prosinca, svečano misno slavlje u 18 sati u istoimenoj zagrebačkoj župi na Ksaveru predslavi biskup Juraj Jezerinac

- (IKA) - Na spomen o. Ferdinanda Konšćaka, DI, rođenog Varaždinca, misionara Meksika te osnivača Donje Kalifornije, misu u varaždinskoj katedrali u petak 3. prosinca u 18 sati predvodit će varaždinski biskup Josip Mrzljak.
Nakon mise u dvorani Biskupskog ordinarijata, Pavlinska 4, bit će predstavljen broj 3-4/2009 časopisa "Gazophylacium" koji je posvećen Ferdinandu Konšćaku uz 250. godišnjicu njegove smrti te prigodni razgovor o o. Konšćaku. Na predstavljanju će sudjelovati Željko Vegh, Mijo Korade i Alojz Jembrih.

- (IKA) – Trodnevnom duhovnom obnovom od petka 3. do nedjelje 5. prosinca, vjernici župe Sv. Nikole u Krapini pripravljaju se za proslavu blagdana svog župnog patrona. Kroz tri večeri propovijedane mise u 17 sati predvode p. Petar Antun Kinderić, krapinski gvardijan uz pratnju zbora mladih krapinske župne crkve Sv. Katarine, vlč. Dragutin Cerovečki, župnik zagrebačke župe Sv. Pavla iz Retkovca sa svojim župnim zborom, a u nedjelju je misa u 10 sati, predslavi je i propovijeda p. Franjo Tomašević, župnik karlovačke župe Presvetog Trojstva u suslavlju s krapinskim župnikom vlč. Tomicom Šestakom i uz pratnju karlovačkog župnog zbora. Na blagdan sv. Nikole, svečana koncelebrirana misa je u 10 sati. Predvodi je preč. Zlatko Koren, stubički dekan, bistrički župnik i rektor svetišta Majke Božje Bistričke. Pjeva domaći mješoviti župni zbor.

- (IKA) – Simpozij o Sisačkoj biskupiji "Antiquam fidem" održat će se 3. i 4. prosinca u hotelu Panonija u Sisku. Simpozij započinje u petak 3. prosinca u 10 sati pozdravnim govorima, a tijekom dvodnevnoga održavanja bit će izložena predavanja: Glavni pravci i glavne osobe starokršćanske arheologije u Hrvatskoj (akademik Emilio Marin), Prostor ranokršćanske biskupije Siscije i njegova arheološka ostavština (dr. sc. Branka Migotti), Bliskoistočni nalazi kovanica iz Siscije (dr. sc. Darko Tepert OFM), Sveti Kvirin, siscijski biskup mučenik - kult i hagiografska tradicija (akademkinja Ivanka Petrović), Rani srednji vijek i Sisačka biskupija (akademik Franjo Šanjek OP), Sažeti prikaz arheoloških istraživanja crkve Uznesenja BDM u Gori tijekom 2008. i 2009. godine (dr. sc. Juraj Belaj), Uprava Zagrebačkog kaptola nad Sisačkim vlastelinstvom u 13. i 14.st. (prof. Marko Jerković), Sisački kaptolski posjedi u odnosu na područje arhiđakonata Gora u 14. st. (mr. sc. Ana Novak), Stari grad i obrana kršćanstva (Davorka Obradović), Sveti Kvirin: Sisak – Krk (akademik Josip Bratulić), Siscia/Sisak i Vatikan (dr. sc. Jadranka Neralić), Redovništvo na području Sisačke biskupije (dr. sc. Slavko Slišković OP), Franjevci na području Sisačke biskupije od 13. do 20. stoljeća (mr. sc. Daniel Patafta OFM), Marijanski tragovi na području Sisačke biskupije (Petar Lubina OFM), Kršćanska simbolika u običajima i pučkim pobožnostima na području Sisačke biskupije (dr. sc. Manda Svirac), Katedrala Uzvišenja svetog Križa (Spomenka Jurić), Drvene kapelice na području Sisačke biskupije (Davor Salopek), Kapela sv. Petra i Pavla u Boku Palanječkom (dr. sc. Sanja Cvetnić), Kapelica sv. Kvirina u Sisku i njegovo čašćenje u XVII. stoljeću (mr. sc. Danko Šourek), Naslikani retabli u župnoj crkvi Sv. Marije Magdalene u Selima kraj Siska (mr. sc. Jasmina Nestić), Socijalistički Sisak i Katolička crkva (mr. sc. Hrvoje Klasić), Povijesni izvori o napadima srpskih postrojbi na Banovini krajem srpnja 1991. (dr. sc. Ante Nazor), Stradanja Sisačke biskupije u Domovinskom ratu 1991. – 1992. (mr. sc. Julija Barunčić Pletikosić), Obnova crkvenih građevina na području Sisačke biskupije nakon Domovinskog rata (dr. sc. Valerija Macan), Pastoralno stanje i perspektive (mr. sc. Antun Sente, ml.), Sisačka biskupija danas (sisački biskup Vlado Košić).
Za subotu popodne predviđeno je studijsko putovanje na kojemu će sudionicima simpozija biti predstavljeni važni kulturni i sakralni objekti u Petrinji, Sisku, Kloštru Ivaniću i Kutini.
Biskup Košić predvodit će euharistijsko slavlje u povodu prve obljetnice ponovno uspostavljene Sisačke biskupije, u nedjelju 5. prosinca u 10 sati u sisačkoj katedrali Uzvišenja svetog Križa.

- (IKA) – Uz blagdan sv. Nikole biskupa, 6. prosinca, zaštitnika mornara, ribara i putnika u kapucinskoj župnoj crkvi – svetištu Gospe Lurdske na Žabici u Rijeci, u subotu 4. prosinca misa je za sve pokojne pomorce i ribare - nestale i poginule na moru i u Domovinskom ratu te umrle, kao i za članove njihovih obitelji. U 19 sati misu predslavi fra Stanko Dodig, povjerenik za Apostolat mora i lučki kapelan.

- (IKA) – Uz blagdan sv. Barbare djevice i mučenice 4. prosinca, koja se časti kao zaštitnice rudara, udruga "Sretno" sa studentima i profesorima Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu slavi Dan sv. Barbare, svoje nebeske zaštitnice, uz koji će u četvrtak 2. prosinca slaviti misu u crkvi Sv. Katarine na Gornjem gradu. "Rudarsku" misu u 18 sati predslavi rektor crkve vlč. Vladimir Magić. Prije misnog slavlja paljenje je svijeća u 17.15 sati kod Majke Božje na Kamenitim vratima.

- (IKA) – Župa sv. Barbare u zagrebačkom naselju Vrapče 4. prosinca svečano slavi svoju zaštitnicu. Središnje misno slavlje predvodit će 18 sati zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski.
Uoči sv. Nikole, 5. prosinca u 15 sati u župnoj crkvi Sv. Barbare je tradicionalna misa za obitelji s brojnom djecom koju predslavi župnik o. Mato Matić. Nakon mise će u župnoj dvorani djeca izvesti prigodan igrokaz o sv. Nikoli za koji ih je uvježbala župljanka Marija Smeh. Na kraju će sv. Nikola djeci podijeliti darove.

- (IKA) - Drugi susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva "Stjepan Kranjčić" s dodjelom nagrada, javnom izvedbom i predstavljanjem zbornika najuspješnijih radova "Na putu do Neba" održat će se u subotu 4. prosinca u Križevcima. Organizator susreta je Udruga za promicanje znamenitih Križevčanina "Dr. Stjepan Kranjčić".
Susret će započeti u 18 sati slavljem spomen-mise za Stjepana Kranjčića, križevačkog župnika na glasu svetosti uz 92. obljetnicu njegova rođenja. Misu će u župnoj crkvi Sv. Ane predvoditi preč. Stjepan Ptiček, generalni vikar Bjelovarsko-križevačke biskupije.
U 19 sati u Maloj dvorani Hrvatskoga doma održat će se 2. susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva "Stjepan Kranjčić" na kojem će biti predstavljen zbornik najuspješnijih radova, koji je izišao u nakladi Glasa Koncila. U programu sudjeluju dramski umjetnici Renata Sabljak i Adam Končić, Vokalni sastav "Alegro", predsjednik stručnog ocjenjivačkog suda dr. sc. Vladimir Lončarević te voditeljica Tanja Baran.

- (IKA) – U organizaciji udruge za promicanje kulture života "Prudencija" i CISK-a održava se konferencija "New Age, destruktivne grupe i mladi". Konferencija se održava 4. prosinca od 10 do 13 sati u Velikoj dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu.

- (IKA) - U sklopu dana priprave za proslavu blagdana sv. Nikole biskupa, udruga Janjevo - Zagreb u nedjelju 5. prosinca u 20 sati u prostorijama kapucinskog samostana sv. Leopolda B. Mandića u zagrebačkoj Dubravi priređuje predstavljanje knjige, doktorskog rada, don Mate Kolića „O raspravi između Erazma i Luthera o slobodnoj volji". Knjigu će predstaviti profesori dr. Juraj Kolarić i dr. Josip Oslić te direktor Glasa Koncila Nedjeljko Pintarić. Tom prigodom svoja sjećanja na don Matu evocirat će i mons. Vladimir Stanković. Voditelj programa je Zvonimir Ancić, glasnogovornik HBK-a.

- (IKA) - Trodnevna duhovna priprava za proslavu Bezgrešnog začeća u crkvi Gospe Lurdske kod riječkih kapucina započinje 5. prosinca. Prvi dan trodnevnice misu u 19 sati predvodi mons. Emil Svažić, generalni vikar Riječke nadbiskupije. Mise drugoga i trećeg dana predvodi mons. Vladimir Škrinjarić, svećenik Požeške biskupije i župnik u Slatini. Na samu svetkovinu 8. prosinca mise su u 7.30, 8, 10.30 i 12 sati, a svečanu večernju misu u 19 sati predvodi franjevac Bosne srebrene fra Stipo Kljajić OFM, student biblijskih znanosti u Rimu.

- (IKA) - Trodnevnu duhovnu pripravu pred blagdan sv. Nikole biskupa vodit će braća kapucini iz samostana sv. Leopolda B. Mandića u zagrebačkoj Dubravi. . U povodu 90. obljetnice rođenja don Mate Kolića euharistijsko slavlje 5. prosinca u 19 sati predvodi mons. Vladimir Stanković.
Na sam blagdan, 6. prosinca, svečanu euharistiju u 19 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Misno slavlje pjevanjem će uveličat mješoviti pjevački zbor Janjeva i klapa Janjevo - Zagreb.

- (IKA) – Blagdan sv. Nikole biskupa, 6. prosinca, za Riječku nadbiskupiju i Primorsko-goransku županiju u Rijeci se svečano slavi na uočnicu nebeskog zaštitnika pomoraca, ribara i svih koji žive od mora i s morem u nedjelju 5. prosinca. Proslava počinje u 18.30 sati procesijom koja uz pratnju gradske limene glazbe polazi ispred glavne zgrade Luke Rijeka, u kojoj uz pomorce, polaznike srednje pomorske škole u Bakru te studente visokih pomorskih učilišta u Rijeci, ribare i sve koji žive s morem i od mora sudjeluju i mnogobrojni riječki vjernici, štovatelji sv. Nikole. Ophod se nastavlja prema svetištu Gospe Lurdske na Žabici, gdje je u 19 sati svečano euharistijsko slavlje. Svečanu koncelebraciju predslavi riječki generalni vikar mons. Emil Svažić u suslavlju s riječkim lučkim kapelanom kapucinom fra Stankom Dodigom.

- (IKA) – Četrdeseta obljetnice Hrvatske katoličke misije u Duesseldorfu, Neussu i Langenfeldu (1970. – 2010.) proslavit će se svečanom misom zahvalnicom 5. prosinca u drugu nedjelju Došašća u crkvi St. Apollinarisa u Duesseldorfu, a koncelebraciju u 11 sati predslavi koelnski pomoćni biskup Heiner Koch u suslavlju sa župnikom i voditeljem HKM fra Josipom Kulovićem iz splitske franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. U subotu 4. prosinca predvečer u školskoj dvorani Grat – Recke u Duesseldorfu u 18 sati održat će se svečani kulturno–zabavni program u kojem sudjeluju djeca i mladi iz obitelji hrvatskih vjernika koji žive i rade u tom njemačkom gradu i okupljaju se u HKM.
U prigodi 40. obljetnice Hrvatske katoličke misije u Duesseldorfu je od 20. do 22. studenoga održana trodnevna duhovna obnova koju je vodio dr. fra Anđelko Domazet, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

- (IKA) - U Lepoglavi, gdje je više od pet godina bio zatočen zagrebački nadbiskup blaženi kardinal i mučenik Alojzije Stepinac, u nedjelju 5. prosinca, na dan njegova izlaska iz lepoglavske kaznionice, održat će se svečanost otkrivanja i blagoslova kipa sa Stepinčevim likom. Otkrivanju će prethoditi misa koju će u 11 sati u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM predvoditi varaždinski biskup Josip Mrzljak.
Akademski kipar Anđelko Odak autor je kipa blaženog Alojzija Stepinca, zaštitnika Varaždinske biskupije, koji je na njezinu području bio u sužanjstvu od 19. listopada 1946. do 5. prosinca 1951. Kip se otkriva u godini 50. obljetnice mučeničke smrti lepoglavskog uznika.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.