Najave događanja od 22. studenog do 28. studenog 2010.

22.11.2010.

Dan, po dan i evo nam došašće.
U nedjelju palimo prvu advensku sviječi.
Isti dan nam Novo svitanje priređuje koncert.
Dopisna teologija ima svoj redovni godišnji susret u Taboru.
Dosta se toga događa tako da krenimo redom:

- Kataheza za studente i radničku mladež je i ovaj ponedjeljak u Palmi (Palmotičeva 31) u Zagrebu s početkom u 20 sati.
SKAC je u subotu koja je iza nas predstavio dosta bogat program tako da je jedan dio toga i ovaj vjeronauk.

Na HKR-u je večeras u 20:30 sati emisija 'Budimo mladi'. U emisiji će se govorit o:
+ Raspitat ćemo se koliki je odaziv i zašto je Fond Gospe Sinjske raspisao Natječaj za dodjelu financijske pomoći studentima slabijeg imovinskog stanja.
+ Ugostit ćemo don Damira Stojića, duhovnika i kapelana zagrebačkih sveučilištaraca. Govorit će o odjeku svojih predavanja o teologiji tijela pape Ivana Pavla II. koje održava diljem Hrvatske, ali i izvan granica zemlje.
+ U rubrici „Kutak za KMNL trenutak“ razgovaramo s Žánijem Buhovcem, predstavnikom momčadi župe sv. Ivana apostola iz Mostara, domaćina i trećeplasiranih na završnici katoličkih malonogometnih liga 2010.
Emisiju uređuje i vode: Diana Tikvić i Ante Novak.

- (IKA) - Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" iz Varaždina u suradnji s Maticom hrvatskom Varaždin priređuje predstavljanje knjige dr. Žarka Domljana "Visoko podignimo zastavu – Hrvatska: od negacije do priznanja". Knjiga će biti predstavljena u ponedjeljak 22. studenoga u 19 sati u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu. Na predstavljanju knjige govorit će autor knjige dr. Domljan, svjedok događaja dr. Andrija Hebrang, predsjednik Matice hrvatske Varaždin mr. Ernest Fišer i predsjednik varaždinskog "Napretka" Ivan Bošnjak.
U knjizi memoara Visoko podignimo zastavu prvi predsjednik Hrvatskog sabora, Žarko Domljan, kao izravan svjedok burnih i dramatičnih zbivanja 1990. i 1991. vezanih za uspostavu hrvatske neovisnosti, iznosi svoje viđenje tih prijelomnih godina hrvatske povijesti. Odmjereno i elokventno, Domljan opisuje ključne događaje 1990. godine; od uspostave višestranačja u Hrvatskoj, prvih demokratskih izbora te konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora i njegova izbora za predsjednika Sabora. Iznoseći niz vrlo zanimljivih detalja koji su se odvijali u njihovoj pozadini, Domljan daje svoje viđenje najvažnijih zbivanja iz ratne 1991. godine: od početaka agresije JNA na Hrvatsku, osnivanja Vlade demokratskog jedinstva, raskida svih državno-pravnih veza s Jugoslavijom, pada Vukovara te razaranja Dubrovnika i drugih hrvatskih gradova sve do međunarodnog priznanja Hrvatske u siječnju 1992. godine.

- (IKA) - Zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško predvodit će na blagdan svete Cecilije, u ponedjeljak 22. studenoga u 19 sati, misno slavlje i svečanost kolaudacije orgulja u župnoj crkvi Sv. Pavla u Retkovcu.

- (IKA) – U kapucinskoj župnoj crkvi – svetištu Gospe Lurdske na riječkoj Žabici od 22. do 25. studenoga održavaju se Dani sluge Božjega fra Ante Tomičića. Kroz tri večeri u 18.30 pobožnosti su na čast sluzi Božjemu, u 19 sati propovijedana misa, predslave ih kapucin fra Goran Rukavina, župnik u Varaždinu, fra Ratko Radišić, OFM, vicepostulator kauze sluge Božjega fra Alekse Benigara iz Zagreba te kapucin fra Nikola Bašnec iz samostana u zagrebačkoj Dubravi. Na sam spomendan preminuća sluge Božjega 25. studenoga svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje je u 19 sati. Uz pratnju velikog mješovitog župnoga zbora predslavi ga fra Bono Zvonimir Šagi iz Varaždina. Prva misa je u 7.30 sati u kripti župne crkve – svetišta Gospe Lurdske u kojoj počivaju fra Antini zemni ostaci.

- Studentski vjeronauk. Naziv teme koju će don Damir Stojić obradit je Čistilište i štovanje svetaca.Mjesto održavanja je utorak 23. studenog u SD Stjepan Radić i u srijedu 24. studenog u crkvi Sveta Mati Slobode Zagreb, Početak je u 20 sati.

- (IKA) – U okviru Književno-teološke tribine "Petrova mreža" koja se održava u župnoj dvorani župe Sv. Petra, ap., Petretićev trg 4 u Zagrebu u utorak, 23. studenoga s početkom u 19 sati bit će predstavljena knjiga "Tužaljke kamenja hrvatske pustinje". Gost tribine bit će autor knjige dr. Tonči Matulić.

- (IKA) - Scenski prikaz "Iz tame u svjetlo" zajednica Cenacolo izvest će u utorak 23. studenoga u 18 sati u dvorani Jazine u Zadru. Ulaz je slobodan. Projekt se organizira u povodu Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za odgoj i obrazovanje i Vladinog ureda za suzbijanje ovisnosti. Članovi Cenacola koji su prošli pakao droge u programu će mladima i njihovim obiteljima svjedočanstvima ukazati na problem ovisnosti o drogama. Geslo susreta je „Bog, bogat milosrđem, oživio nas je u Kristu".
Cilj projekta je ukazati na štetne posljedice ovisnosti, činjenicu kako se droga u početku olako shvati i vodi do fizičkog i psihičkog razdora; pokazati kako ovisnost uništava društvene i međuljudske odnose u obitelji, školi i prijateljstvu; kako ovisnost utječe na samopoštovanje osobe, potaknuti na smanjivanje predrasuda prema bivšim ovisnicima i kako pomoći njihovu resocijalizaciju.

- (IKA) – U vjeronaučnoj dvorani samostana kapucina koji upravljaju župom Gospe od Pojišana na splitskom Pojišanu, u utorak 23. studenoga u 20 sati održat će se predavanje uz video-prezentaciju povijesnih biblijskih mjesta o značenju prvog, drugog, moguće i trećeg židovskog hrama u Jeruzalemu. U okviru Biblijskih utoraka o temi govori profesor Biblije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu dr. fra Domagoj Runje.

- (IKA) - Dominikanska naklada Istina priređuje u utorak, 23. studenoga s početkom 19.30 sati u samostanu Kraljice sv. krunice u Zagrebu (ulaz iz Stiplošekove ulice) predstavljanje knjige o. Drage Kolimbatovića, OP "Na putovima pučkoga misonara".
O knjizi će govoriti profesor filozofije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dr. Alojz Ćubelić, OP, predstavnik nakladnika i autor.

- (IKA) – U povodu proslave blagdana Svete Katarine, franjevački samostan Svete Katarine u Krapini organizira trodnevnicu i duhovnu obnovu koju predvodi fra Zvjezdan Linić. Trodnevnica započinje u utorak, 23. studenoga, dok će duhovna obnova trajati od srijede, 24. do četvrtka 25. studenoga. Program duhovne obnove počinje u 18 sati, a sadrži tematska razmatranja, propovijedanu misu i klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom te molitve za ozdravljenje i oslobođenje.

- (IKA) – "Živim život bez nasilja" kampanja je koju su pokrenuli Ministarstvo unutarnjih poslova i Ujedinjeni narodi. Provodi se na području svih policijskih uprava do 24. studenoga, a akcijom se želi senzibilizirati javnost na problem nasilja, ali i potaknuti sve, a posebno žrtve da prijave obiteljsko nasilje. Tom prigodom Policijska uprava Splitsko-dalmatinska priređuje prigodni program u srijedu 24. studenoga u 17 sati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. U programu će nastupiti dječji zbor OŠ "Marjan", bit će prikazane i projekcije filmova na temu prevencije nasilja, a nazočnima će se obratiti i promotor akcije Zlatan Stipišić Gibonni.

- (IKA/TU) – Četrnaesti susret djelatnika u stranačkom i političkom životu s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije održat će se u srijedu, 24. studenoga u 16 sati u prostorima Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu.
Nakon pozdravnog govora đakovačko-osječkog nadbiskupa Marina Srakića, izlaganje na temu "Identitet Slavonije u procesima regionalizacije i globalizacije" održat će prof. dr. sc. Antun Šundalić, pročelnik katedre interdisciplinarnih kolegija na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Uslijedit će kratka izlaganja predstavnika pojedinih političkih stranaka, diskusija i prijedlozi za buduću suradnju.

- (IKA) - Blagdan sv. Krševana, zaštitnika Zadra, svečano se slavi u srijedu 24. studenoga u 10 sati svečanim misnim slavljem u katedrali Sv. Stošije u Zadru. Slavlje predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić, a u njemu sudjeluju i gradske vlasti jer je svečev blagdan, čiji se lik nalazi na zastavi i grbu Zadra, ujedno proslava Dana grada Zadra. U utorak 23. studenoga zadarski nadbiskup predvodi Svečanu Večernju uoči blagdana sv. Krševana u zadarskoj katedrali u 18 sati.

- (IKA) - U prigodi promocije knjige prof. dr. Marije Riman "Glazbenik fra Bernardin Sokol", u Crkvi Male braće u Dubrovniku u četvrtak 25. studenoga s početkom u 19.30 sati bit će upriličen koncert "Sokol opet svira". Sokolove skladbe izvest će Mario Ivić, solist Mješovitog zbora Male braće; Zbor sestara Franjevki od Bezgrešnog začeća; Ženski pjevački zbor "Marija"; Katedralni madrigalisti; Mješoviti zbor župe sv. Križa; Mješoviti zbor "Libertas"; VIS "Mala braća" i Kvartet Sorkočević.

- (IKA) - Koncert u prigodi promocije knjige Glazbenik fra Bernardin Sokol, uz sudjelovanje autorice prof. dr. Marije Riman i urednice prof. Barbare Riman, održat će se 25. studenoga u 19.30 sati u crkvi Male braće u Dubrovniku.
Samostan Male braće u suradnji s prof. dr. Marijom Riman iz Rijeke objavio je monografiju Glazbenik fra Bernardin Sokol. Monografija ima 320 stranica i obuhvatila je sva važnija saznanja o Sokolu, koja su u ovom trenutku bila dostupna.
Ta vrijedna knjiga, o ovom gotovo zaboravljenom hrvatskom franjevcu glazbeniku, kao svojevrsni njegov nadgrobni spomenik, predstavit će se koncertom na kojem će različiti umjetnici izvesti pjesme koje je on komponirao.
Bernardin Sokol rođen je 22. svibnja 1888. u Kaštel Sućurcu. Osnovnu školu završio je u rodnome mjestu. Školovanje je nastavio u zavodima Franjevačke provincije sv. Jeronima na otočiću Košljunu i u Zadru. Redovničko odijelo obukao je 1905. u Kopru. Privremene zavjete položio je 24. kolovoza 1906., a svečane 24. prosinca 1909. Od 1909. do 1913. studirao je teologiju u samostanu Male braće u Dubrovniku. Takozvane „male redove" primio je u Crkvi Male braće 1909., a red subđakonata u istoj crkvi 17. lipnja 1910. Za svećenika je zaređen 7. srpnja 1912. U samostanu na Hvaru boravio je kratko vrijeme kao mladomisnik, odakle je premješten na Badiju kod otoka Korčule, gdje je u rujnu 1913. postao profesor na tamošnjoj nižoj klasičnoj gimnaziji. Sljedeću školsku godinu predavao je na Franjevačkoj gimnaziji na Košljunu na otoku Krku. Nakon toga nastavio je studij glazbe na „Akademie für Musik und darstellende Kunst" u Klosterneuburgu kod Beča, u Augustinijanskoj opatiji u kojoj je bila organizirana škola za crkvenu glazbu kao odjel Bečke glazbene akademije. Istovremeno je na Augustinskoj teologiji učio crkveno pravo, moral, pastoral i liturgiku. Završne ispite položio je 1917. i postao učitelj pjevanja, zborovođa i orguljaš. Koncem 1917. došao je u Samostan Male braće u Dubrovnik. Tu je na Franjevačkom učilištu predavao moralku, crkveno pravo i glazbu. U to vrijeme predavao je (od 1918.) i glazbu na Dubrovačkoj državnoj gimnaziji. U Samostanu Male braće ostao je do 1924., kada ide u Rim na daljnje teološko i glazbeno usavršavanje. Teologiju je doktorirao 6. travnja 1925. na Univerzitetu u Rimu, a u istom gradu na Papinskoj višoj glazbenoj školi 30. lipnja 1926. završio je studij muzikologije.
Na bogoslovnom fakultetu u Zagrebu od veljače 1927. do 1932. predavao je kao honorarni docent uvod u koralno pjevanje i crkvenu muzikologiju.
Od srpnja 1932. živio je opet na otoku Badiji, gdje je bio nastavnik glazbe na tamošnjoj gimnaziji, koja je u međuvremenu dobila i pravo javnosti (1924.). Nakon što su Talijani okupirali veći dio Dalmacije, Sokol je 28. lipnja 1941. otišao u Zagreb. Tu je doživio lakši moždani udar, od kojega se liječio u Zagrebu i u Novom Marofu. Na Badiju se opet vratio 19. veljače 1944. Za dan fra Bernardinove smrti obično se uzima datum kada su ga partizani odveli s otoka Badije, a bilo je to uvečer 28. rujna 1944. Ubijen je nevin i bez ikakva suda. Uskoro nakon toga njegovo je tijelo izbacilo more pod Orebićem. Na mjestu gdje je nađen, navodno su ga mještani u tajnosti pokopali, ali mu tijelo usprkos pokušaju kopanja do danas nije pronađeno. Sokol je kao glazbenik još za života ušao u stručne strane leksikone.

- I ovaj četvrtak je kataheza prof. Tomslava Ivančića u Kinoteci u Zagrebu s početkom u 20 sati.
- (IKA) - Teološki četvrtak koji će se održati 25. studenoga u 19 sati bit će posvećen temi „Darovano vrijeme - O umijeću starenja". Naziv je to istoimene knjige Helmuta Krätzla, pomoćnoga bečkog biskupa, koji je, nakon što je otišao u mirovinu, napisao knjigu koju je Kršćanska sadašnjost nedavno objavila i koju će predstaviti na tribini.
O temi će uvodna izlaganja održati dr. Vladimir Gruden i don Živko Kustić.
Teološki će se četvrtak ovaj put iznimno održati u Domu za starije i nemoćne – Centar, u Klaićevoj 10 u Zagrebu.

- (IKA) - „Mali tečaj kršćanstva – Kursiljo" za studente započinje u četvrtak 25. studenoga u katedralnoj župi sv. Stošije u Zadru u trajanju od 17 do 21 sat. U tom terminu susret se održava i u petak. Pod geslom „Zašto je kršćanin radostan? Dođi i vidi" ta se duhovna ponuda za studente održava do 28. studenoga. Susret vodi fra Andrija Vrane iz Zagreba, odgovoran za Kursiljo u cijeloj Hrvatskoj, sa suradnicima. U subotu 27. studenoga susret se održava od 8 do navečer, a u nedjelju 28. studenoga započinje u 9 sati.

- (IKA) – Blagdan sv. Katarine svečano se slavi u četvrtak 25. studenoga u nekadašnjoj isusovačkoj, danas akademskoj crkvi na zagrebačkom Gornjem gradu. Blagdanske mise su u 9 i 11 a svečana koncelebracija je u 18 sati. Predslavi je križevački grkokatolički biskup Nikola Kekić s rektorom crkve vlč. Vladom Magićem i svećenicima Gornjogradskog dekanata i okolice.

- (IKA) - Duhovna obnova održat će se od 26. do 28. studenoga u Hrvatskoj katoličkoj župi Main-Taunus/Hochtaunus sa sjedištem u Kelkheimu pod geslom bl. Majke Tereze "Radost je veo velikodušnosti". Obnovu vodi dr. fra Ante Vučković.
U petak 26. i subotu 27. studenoga misna su slavlja u Bad Sodenu u crkvi Sv. Katarine (Salinenstrasse). U nedjelju 28. studenoga misna su slavlja u crkvi Sv. Križa u Bad Homburgu u 10 sati, u Kelkheimu u crkvi Sv. Dionizija u 12.15 i u Bad Sodenu u crkvi Sv. Katarine u 15 sati.

- Dopisna teologija ovaj vikedn (26 do 28. studenog) ima svoj redovni godišnji susret u Taboru. U nedjelju je plenum na kojem se raspravlja o samom studiju, daju se mišljenja, traže odgovori.

- (IKA) – Redoviti mjesečni susret Zajednice karmelskih laika održat će se u petak, 26. studenoga u 19 sati u samostanu karmelićanki, Vrhovec 29 u Zagrebu. U tijeku susreta o. Miljenko Sušac održat će predavanje "Rađanje pobožnosti Srcu Isusovu u povijesti kršćanske tradicije i njezina suvremenost".

- (IKA) – Misa zadušnica za 19 franjevaca rodom ili na službi u Cetinskoj krajini, koji su ubijeni u II. svjetskom ratu i poslije rata, pobijenih zajedno sa 44 svećenika – franjevca splitske Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, kao i za sve stradale iz Cetinske krajine u Drugome svjetskom ratu, poraću i u Domovinskome ratu, slavit će se u petak 26. studenoga u župnoj crkvi – svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju. U 18 sati koncelebriranu zadušnicu predslavi fra Stjepan Čovo. Poslije mise predstavljanje je knjige o fra Metodu Veziliću, kojega su partizani ubili 1944., autora fra Stjepana Čove.

- (IKA) - Na 65. obljetnicu ubojstva svećenika Zadarske nadbiskupije don Eugena Šutrina (1914. Luka, Dugi otok – 1945. Privlaka), misu u župnoj crkvi Sv. Stjepana prvomučenika u Šutrinovoj rodnoj župi Luka na Dugom otoku u petak 26. studenoga u 17 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Misa se služi za pokoj njegove duše i svih žrtava komunističkog jednoumlja. Misi prethodi Večernja za pokojne u župnoj crkvi u Luci u 16.30 sati. Nakon mise nadbiskup predvodi molitvu odrješenja za pokojne na mjesnom groblju pokraj župne crkve gdje se i nalazi kapela u kojoj počiva tijelo don Eugena Šutrina.
Prije 65 godina, 26. studenoga 1945. g., komunisti su ubili don Eugena Šutrina kao župnika Privlake u kojoj je služio svega šest dana. Uhvaćen na prijevaru s pozivom da podijeli sakrament bolesničkog pomazanja, odveden je u noć i ubijen hitcima u glavu. Zločinci su nedjelo pokušati sakriti te su don Eugenovu reverendu napunili kamenjem i bacili njegovo tijelo u more. Tijelo je isplivalo na kopno, a u privlačkoj šumi Sebačevo gdje je zločin učinjen, na mjestu don Eugenove pogibije sad se nalazi spomen ploča. Posmrtni ostaci prevezeni su u njegovo rodno mjesto Luka na Dugom otoku. Prije dolaska u Privlaku don Eugen je bio župnik Molata gdje je pomagao zatvorenicima u talijanskom logoru na Molatu i bio veza s njihovim obiteljima. Zbog svog čovještva punog osjećaja i ljubavi za druge bez obzira na vjersko i političko uvjerenje, zatvorenici su ga prozvali 'naš anđeo'.

- IKA) – U Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor u Lužnici kraj Zaprešića u petak i subotu 26. i 27. studenoga počinje prvi tečaj za voditelje kršćanske meditacije. Počinje u petak u 16, završava u subotu u 20 sati. U tijeku ove i sljedeće godine predviđeno je sedam vikend- tečajeva za voditelje kršćanske meditacije. Prijaviti se mogu svećenici, redovnici, redovnice i vjernici laici uz preporuku župnika koji imaju dovoljno vjerskog znanja da bi mogli preuzeti duhovno vodstvo meditativne skupine (teološka naobrazba je dobrodošla, ali nije uvjet). Voditelj tečaja je dr. Milan Špehar, profesor na riječkoj Teologiji i voditelj brojnih tečajeva o kršćanskoj duhovnosti, mistici i meditaciji. Prijave se primaju obrascem na web stranici, telefonom tajništva 385(0)1/3350 – 944, faksom 385(0)1/3311-487, e-mailom: tajnistvo@luznica.hr te na mobitel 385(0)99 57 57 – 888. Pobliže obavijesti mogu se dobiti kod s. M. Berislave: berislava@luznica.hr.

- (IKA) - Molitveno bdjenje "Ne izusti imena Gospodina Boga svoga uzalud" na temu Deset zapovijedi Božjih održat će se u petak, 26. studenoga s početkom u 19.30 sati u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu u Zagrebu.
Bdjenje organiziraju bogoslovi franjevaca konventualaca i mladi iz župe, a predvodi fra Ivan Poleto.

- (IKA/TU) – Zbor mladih osječke župe Preslavnog Imena Marijina organizira koncert koji će se u njihovoj župnoj crkvi održati u petak, 26. studenog pod naslovom "Pjesmom iz tame". Uz zboraše domaće župe nastupit će i vokalni sastav Matheus iz Bizovca, a program će započeti u 20 sati.

- (IKA/TU) – Zajednica "Molitva i Riječ" iz Osijeka od 26. do 28. studenoga organizira seminar na temu "Istina će vas osloboditi".
Seminar će se održati u Domu hrvatske vojske u Osijeku. Prvog dana, u petak 26. studenog program će započeti u 18 sati, u subotu 27. studenog u 16 sati, a posljednjega dana seminara, u nedjelju 28. studenog u 17 sati.
Uz članove osječke zajednice u programu seminara sudjelovat će i gosti, članovi Zajednice MiR iz Splita: prof. Ana Perišić, mr. sc. Jozo Kuzmanić, dr. Anita Strujić-Vladanović i dipl inž. Željko Gudelj.

- (IKA) - Tradicionalni godišnji susret Gorana i ove će se godine održati u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu u Zagrebu.
Susret započinje misnim slavljem koje će u subotu, 27. studenoga u 19 sati predvoditi župnik iz Liča vlč. Vlatko Čibarić, a misno slavlje će animirati zbor iz Liča. Nakon mise, Klapa "Sv Juraj" u crkvi će održati koncert.

- (IKA/TU) – Đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić predvodit će o spomendanu Čudotvorne medaljice, 27. studenog u 17 sati misno slavlje u kapelici Sv. Josipa Družbe Marijinih sestara Čudotvorne medaljice u osječkom Dvorcu Pejačević. Tom prilikom nadbiskup Srakić Marijinim sestrama i prisutnim vjernicima uputit će svoju pastirsku riječ te poticaj za daljnja nastojanja oko duhovnog života i međusobnog zajedništva.

- (IKA/TU) - Stručni skup za vjeroučitelje srednjih škola Đakovačko-osječke nadbiskupije i Požeške biskupije bit će održan 27. studenoga u Dvorani biskupa J. J. Strossmayera Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu s početkom u 9 sati.
Okvirna tema skupa "Vjeronauk u društvenom i humanističkom području suvremene škole" bit će obrađena pod vidom Teologije tijela Ivana Pavla II. koju će kroz tri predavanja izložiti don Damir Stojić, studentski kapelan iz Zagreba. Skup organiziraju Katehetski ured Đakovačko-osječke nadbiskupije, Katehetski ured Požeške biskupije i Agencija za odgoj i obrazovanje.

- (IKA/TU) – Treći u nizu seminara za predavače i voditelje u Tečajevima priprave za brak Đakovačko-osječke nadbiskupije bit će održan 27. studenoga u prostorima Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu s početkom u 9 sati.
Nakon uvodnog predavanja doc. dr. sc. Ive Džinića, uslijedit će rad u skupinama. Radionicu za predavače na temu "Prirodne metode planiranja obitelji. Naličje kontracepcije. Prenatalni život i odgoj djeteta" vodit će dr. Marija Jurković. Radionicu za voditelje Tečajeva na temu "Važnost i dužnosti voditelja na Tečaju priprave za brak" vodit će preč. Ivan Lukačević.

- (IKA) – Nakon skoro dva desetljeća od osnutka župa sv. Andrije apostola na Sućidru u Splitu napokon dobiva svoju crkvu koju će, u subotu 27. studenoga u 10.30 sati, posvetiti splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.
Projektant nove crkve je dipl. ing. arh. Dario Gabrić. Crkva s pastoralnim centrom sadrži liturgijski prostor s korom 390 m kvadratnih, dvije dvorane (90 i 52 metara kvadratnih), stan za župnika i župnog pomoćnika, župni ured, čekaonicu. Izvođač armirano-betonskih radova je splitsko građevinsko poduzeće „Konstruktor". Dosadašnju gradnju i uređenje uz otkup zemljišta u potpunosti je financirala Splitsko-makarska nadbiskupija. Crkva, liturgijski prostor, je kompletno uređena i klimatizirana. Prezbiterij u pozadini krasi veliki mozaik koji je izradio Josip Botteri Dini. Na istočnoj strani je 14 vitraja s postajama križnog puta. Nadbiskupija je dijelom financirala i uređenje stambenog dijela pastoralnog centra, a na župi je da dovrši taj dio i dio uređenja okoliša oko crkve.

- (IKA) - U subotu 27. studenoga u Gospiću se održava susret članova Biskupijskoga pastoralnog vijeća. Susret počinje u 10 sati a nakon molitve trećeg časa gospićko-senjski biskup Mile Bogović podnijet će izvješće o stanju u biskupiji, osvrt na stanje kateheze u biskupiji podnijet će generalni vikar mons. Tomislav Šporčić a slijede izvješća predsjednika pojedinih odbora.

- (IKA) - Stručni skup za vjeroučitelje Zadarske nadbiskupije o temi „Suvremeni govor o Božjim zapovijedima" održava se u subotu 27. studenoga u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa 'Zmajević' u Zadru. Skup započinje u 9.30 sati molitveno-meditativnim uvodom i pozdravima. U 10 sati dr. Božo Lujić izlaže o temi „Suvremenost biblijskog govora o zapovijedima", a od 12 sati dr. Lujić izlaže o temi „Božje zapovijedi – izvor etičnosti i moralnosti u suvremenom svijetu". Nakon izlaganja je tematska rasprava. U 13 sati započinju pedagoške radionice po stručnim vijećima o temi „Dekalog u metodičkoj obradi prema vjeronaučnom programu".

- (IKA/TU) - Stručni skup za vjeroučitelje srednjih škola Đakovačko-osječke nadbiskupije i Požeške biskupije bit će održan 27. studenoga u Dvorani biskupa J. J. Strossmayera Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu s početkom u 9 sati.
Okvirna tema skupa "Vjeronauk u društvenom i humanističkom području suvremene škole" bit će obrađena pod vidom "Teologije tijela Ivana Pavla II." koju će kroz tri predavanja izložiti don Damir Stojić, studentski kapelan iz Zagreba. Skup organiziraju Katehetski ured Đakovačko-osječke nadbiskupije, Katehetski ured Požeške biskupije i Agencija za odgoj i obrazovanje.

- (IKA) – Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Nacionalni centar Vojske Bezgrešne, Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga i Orlando film clasic, d.o.o. u suradnji s glazbenim sastavom „Novo svitanje" priređuju koncert i predstavljanje novoga nosača zvuka poznatih adventskih pjesama. Koncert će se održati na prvu nedjelju došašća, 28. studenoga u 19 sati u kazalištu Komedija, Kaptol 9 u Zagrebu.
Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni kazališta Komedija, u Oktogonu, Ilica 5, kao i u župnom uredu sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu 31.

- (IKA) - Varaždinski biskup Josip Mrzljak za đakone Varaždinske biskupije zaredit će trojicu kandidata na misnom slavlju koje će se u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu održati u nedjelju 28. studenoga u 16 sati. Za đakone će biti zaređeni Ivica Cujzek iz Lepoglave, Hrvoje Damiš iz Mačkovca, te Dario Paviša iz Kalinovca.

- (IKA) - Hrvatska katolička misija u Hamburgu koja od prošle godine ima svog nebeskog zaštitnika bl. Augustina Kažotića u nedjelju, 28. studenoga svečano će proslaviti tu godišnjicu. Misno slavlje u hamburškoj katedrali Sv. Marije u 15 sati predvodit će pomoćni biskup Hamburga Hans-Jochen Jaschke. Tijekom mise bit će blagoslovljena slika zaštitnika HKM, rad ak. slikara Vladimira Meglića iz Zagreba.
Za ovu svečanost hrvatski vjernici pripremat će se trodnevnom pripravom koju će od 25. do 27. studenoga u crkvi Sv. Olafa misnim slavljima u 18 sati predvoditi pučki misionar o. Drago Kolimbatović, OP. U ovoj prigodi bit će predstavljene i dvije knjige o. Kolimbatovića "Na putovima pučkoga misionara" i "Što može majčina ljubav".

- (IKA) - Nakon što je predstavljena u Pazinu i Puli knjiga "Bio je svet svećenik" o sluzi Božjem Miroslavu Bulešiću bit će predstavljena i u Lanišću. Predstavljanje knjiga autora mons. Vjekoslava Milovana održat će se 28. studenoga u župnoj crkvi neposredno nakon nedjeljne mise koja započinje u 12 sati. O knjizi će govoriti dr. Stipan Trogrlic, Ana Bedrina i sam autor.
Tom prigodom župni zbor i vjernički puk pjevat će duhovne pjesme koje su pjevane 24. kolovoza 1947. prigodom podjele sakramenta potvrde u Lanišću nakon koje je vlč. Bulešić podnio mučeničku smrt od komunističkih agitatora.

- (IKA) – Na prvu nedjelju Došašća, u nedjelju 28. studenoga, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit će, u crkvi Sv. Ivana Krstitelja na Trsteniku u Splitu u 10.30 sati euharistijsko slavlje i zarediti za đakone trojicu bogoslova, dvojicu na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja: Ivana Antu Rozića i Lukicu Vojkovića te Franka Prnjaka na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije.

- (IKA) - Na Prvu nedjelju došašća 28. studenoga u podbapskoj filijalnoj crkvi Sv. Marka u Podbablju Gornjem u redove Franjevačke mladeži (Frame) iz župe Podbablje bit će primljeno 25 mladića i djevojaka, uglavnom učenika prvog razreda srednje škole.
Euharistijsko slavlje u crkvi Sv. Marka s početkom u 11 sati predvodit će župnik i duhovni asistent Frame Podbablje fra Vinko Gudelj, a tijekom mise pjevat će framaški zbor pod ravnanjem njihove voditeljice s. Ljiljane Todorić.

- (IKA) – Apostolat mora za riječko područje priređuje na prvu nedjelju došašća 28. studenoga 12. tradicionalno hodočašće pomoraca i ribara, njihovih obitelji te svih koji žive s morem i od mora u svetište Sv. Nikole biskupa u Kraljevici. Pod duhovnim vodstvom lučkog kapelana kapucina fra Stanka Dodiga pomorskim hodočašćem AM započinje proslavu sv. Nikole biskupa zaštitnika mornara, ribara putnika za riječko područje. Polazi se brodovima u nedjelju u 9 sati ispred Lučke kapetanije u Rijeci. Misno slavlje u župnoj je crkvi - drevnom svetištu sv. Nikole biskupa u Kraljevici u 11 sati. Predslavi ga fra Stanko, a pjesmom prati zbor "Zvijezda Danica". Nakon mise zajednički je objed, priređuju ga župa Sv. Nikole biskupa i grad Kraljevica. Povratak hodočasničkog konvoja je u 14 sati.

- (IKA/TU) – Kako bi osobe oštećena sluha iz Osijeka imale mogućnost pratiti i aktivnije sudjelovati u nedjeljnoj euharistiji, 28. studenoga u osječkoj župnoj crkvi Sv. Petra i Pavla apostola u 8.30 sati biti će slavljena misa uz prijevod na znakovni jezik. Misu će tumačiti i na znakovni jezik prevoditi Gordana Pešo, djelatnica Udruge gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.