Slijep i nagluh brine se o bolesnoj majci i ocu

15.11.2010.

Kada nam je teško, sjetimo se onih kojima je još teže.
Ovu reportažu prenosim kao primjer:

Prenosim sa net.hr -a

Otkako mu je otac završio u bolnici te pao u komu, Mladen Gužvić iz Negoslavaca sam se brine za nepokretnu majku. Živi od pomoći koju dobiva za njegu, a do očeve mirovine ne može jer nije ovlašten za njeno podizanje s računa. Kada mu se otac vrati, kaže, brinut će se i za njega.

Mladen Gužvić iz Negoslavaca zbog odumiranja očnog živca sve dublje tone u mrak i ima teško oštećen sluh, te poremećaj ravnoteže. Unatoč tome sam brine za nepokretnu i teško bolesnu majku, piše Glas Slavonije.

Da tragedija bude veća, otac mu je prije dva tjedna doživio moždani udar te se nalazi u dubokoj komi. Dok mu liječnici u bolnici u Osijeku pokušavaju spasiti život, Mladen se nada očevom ozdravljenju, iako je svjestan da će s očevim povratkom morati njegovati još jednog bolesnika.

"Još im mogu i nekako pomoći, paziti na njih, pa i skuhati im, ali nije to skrb koja im treba. Majka je nepokretna, treba joj mijenjati i pelene za odrasle, a ja to ne mogu. Brat i snaha dođu i pomognu, ali ni oni ne mogu stalno biti kod nas", požalio se 43-godišnji Mladen.

Mladenov je vid oštećen od rođenja, a stanje se drastično pogoršalo prije 20-ak godina. Paralelno je gubio i sluh. A u međuvremenu je izgubio i invalidninu, piše Glas Slavonije. Primao ju je dok nije otišao u Centar za obrazovanje odraslih "Vinko Bek". Nakon toga ju je izgubio i to zbog participiranja u troškovima opskrbnine, odnosno smještaja i prehrane, jer je bio uključen u program psihosocijalne rehabilitacije.

Kaže da je po povratku ponovno pokrenuo zahtjev za ostvarivanje osobne invalidnine, no odbijen mu je.

"Iako imam višestruko fizičko oštećenje, zahtjev mi je odbijen pa sam se u travnju žalio. Od tada nema odgovora pa živim od 500 kuna koje dobijem kroz pravo na tuđu njegu i pomoć. Isto toliko dobije i majka, a očeva mirovina stoji na računu. Sad je u kritičnom stanju i nitko je ne može uzeti osim njega jer nemamo punomoć", zaključuje Mladen.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.