Najave za 9.11.2010.

09.11.2010.

S obzirom na gužvu danas opet najave samo za ovaj lijep dan. Svima neka je uspješan i lijep.

- Danas je studenski vjeronauk don Damira Stojića u 20 sati u SD «S. Radić» u kino dvorani Forum. u Zagrebu. Tema je ANĐELI, DEMONI I PAKAO.

- (IKA) - Hrvatsko katoličko društvo-podružnica Rijeka u utorak 9. studenoga organizira predavanje "Globalizacija i duševno zdravlje". O temi će govoriti prof. dr. Goran Dodig, predstojnik Klinike za psihijatriju, KBC Split, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu. Početak je u 19 sati, a predavanje će se održati u predavaonici 1. Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, ulica Braće Branchetta 20.

- (IKA) - Okrugli stol o 20. obljetnici mučeničke smrti svećenika Antuna Grahovara održat će se u utorak 9. studenoga u 16 sati u Velikoj dvorani Pastoralnog centra katedralne župe Uzvišenja svetog Križa u Sisku.
U okruglom stolu sudjelovat će mons. dr. Stjepan Kožul, kanonik Prvostolnoga kaptola, Lojzo Butorac, orguljaš i višegodišnji suradnik u župi sv. Marije u Sisku, autor mnogih radova o životu Siska, i Božidar Brezinščak Bagola, književnik i autor biografskog romana o ubijenom svećeniku. U 19 sati služit će se misa zadušnica u crkvi Pohoda BD Marije na Viktorovcu.
U srijedu 10. studenoga u 17 sati obići će se grob Antuna Grahovara na groblju u Lastinama. U 17.45 sati u župnoj crkvi Sv. Petra u Prišlinu misu zadušnicu predvodit će sisački biskup Vlado Košić, a u 18.30 sati slijedi prigodni spomen program.
Svećenik Antun Grahovar (1951-1990) ubijen je u noći 9. studenoga 1990. godine u župnom stanu u Sisku. Utvrđeno je da je ubojica, u župnikovoj odsutnosti ušao u stan kroz provaljeni prozor i tu ga je čekao. Čim je Tonči ušao u stan i za sobom zaključao vrata, napadnut je nožem. Na tijelu je pronađeno tridesetak većih i manjih rana od noža. Tek nakon jedanaest godina uhićen je u Italiji Grahovarov ubojica Božidar Babić i osuđen u Sisku na 15 godina zatvora.

- (IKA) – Bl. Gracija Kotorski, u rodnoj se župi Muo (Kotorska biskupija), gdje mu se u župnoj crkvi Marije Pomoćnice kršćana čuva vše od 500 godina neraspadnuto tijelo, posebno svečano slavi na njegov blagdan u utorak 9. studenoga. Proslavi prethodi trodnevna duhovna priprava za župljane i hodočasnike. U župnoj crkvi u 16 sati pobožnosti su s propovijedanom misom. Mise predvode okolni svećenici Kotorskoga dekanata. Na sam blagdan 9. studenoga mise su - zornica u 5, jutarnje u 8 i u 10 a svečana je popodne u 16 sati. Sa župnikom i župnim vikarom o. Dariuszom Nowakom i o. Piotrom Pajakom, poljskim salvatorijancima (SDS), don Pavlom Medačem, biskupskim kancelarom i donedavnim čuvarom svetišta bl. Gracije iz Mula, te kotorskim svećenicima, svečanu blagdansku koncelebraciju predslavi don Srećko Majić, župnik Perasta i Risana. Na blagdan bl. Gracije k njegovom grobu u Muo hodočaste mnogobrojni hodočasnici iz svih župa Kotorske biskupije i šire. Župa Muo sa svetištem blaženika ove je godine predana na upravljanje poljskim salvatorijancima, svećenicima misijske družbe.

- IKA) - Nakladna kuća Verbum organizira konferenciju za medije u povodu objavljivanja hrvatskog izdanja knjige Majke Terezije "Gdje je ljubav, ondje je i Bog".
Konferencija će se održati u utorak, 9. studenoga u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu, Kaptol 29a (Dvorana III) u 11 sati.

- (IKA) - Župa sv. Karla Boromejskoga slavi u utorak, 9. studenoga, blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Tudora koji se obilježava i kao Dan Općine Okrug. U župnoj crkvi Uzvišenja svetoga Križa u 10.30 sati je svečana misa koju predvodi fra Nikola Mate Roščić. Misnom slavlju prethodi procesija kroz mjesto.

- (IKA) – U crkvi Uznesenja BDM i sv. Nikole u Jasenovcu 9. studenoga u 10.30 sati slavit će se misa na čast Gospe Kraljice mira za obnovu gospodarstva u Hrvatskoj.
Nakon mise bit će otvorenje radova na elektrani na šumsku biomasu RES Bioenergija Jasenovac.

- (IKA) - U utorak 9. studenoga u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije (Zagrebačka 3) s početkom u 10 sati u organizaciji Odbora HBK za pastoral Roma te Povjerenstva za pastoral Roma Varaždinske biskupije održat će se II. nacionalni susret djelatnika u pastoralu Roma, na kojem će sudjelovati svećenici iz župa na čijem teritoriju žive Romi, školski vjeroučitelji i suradnici u župnoj katehezi vjernika Roma, te ostali pastoralni djelatnici i suradnici u pastoralu Roma.
Tema ovogodišnjeg susreta vezana je uz sakrament Krsta. O shvaćanju sakramentalnih slavlja i liturgije, napose o sakramentu Krsta, njegovom značenju za Rome i običajima vezanim uz slavlje krštenja govorit će sami Romi, posebno iz skupine Roma Bajaša: Natalija Ignac, dipl. učiteljica razredne nastave iz Macinca, Dragan Ignac, romski pomagač u OŠ Orehovica, i Dušan Ignac, romski pomagač iz OŠ Macinec, a uime Roma Lovara Slađana Đurđević i Goran Đurđević iz Bjelovara.
O crkveno-pravnim preduvjetima za podjelu sakramenta krsta maloj djeci (s posebnim osvrtom na razloge za odgodu podjele sakramenta predviđene Zakonikom kanonskoga prava) govorit će kancelar Varaždinske biskupije mons. mr. Antun Perčić.
Temu o najčešćim obiteljskim razlozima za odgodu krštenja djece obradit će mons. Stanislav Kovačić, povjerenik za pastoral Roma Riječke nadbiskupije, te vlč. David Andreić, povjerenik za pastoral Roma Zagrebačke metropolije i Bjelovarsko-križevačke biskupije.
O otvorenim pitanjima, tj. o pastoralnoj razboritosti s obzirom na sakrament krsta predavanje će održati vlč. Branko Šipura.
Skup će otvoriti predsjednik odbora HBK za pastoral Roma đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić, a prigodnu riječ uputit će i domaćin ovogodišnjeg nacionalnog susreta varaždinski biskup Josip Mrzljak.
Susret na kojem će sudjelovati više od 40 pastoralnih djelatnika, završava razmjenom iskustava i plenarnom raspravom te prijedlozima za daljnju suradnju na nacionalnoj razini.

- (IKA) - Dan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu slavi se 9. studenoga. Misu u đakovačkoj katedrali u 9 sati predvodit će banjolučki biskup Franjo Komarica.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.