Najave događanja od 2 do 7. studenog 2010.

02.11.2010.

- (IKA/TU) – Đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić predvodit će na Dušni dan 2. studenoga večernje misno slavlje u katedrali-bazilici Sv. Petra u Đakovu u 18 sati.
Ostala misna slavlja predviđena su u 7 i 8 sati.
Mise na đakovačkom Gradskom groblju su u 8 i 16 sati, a blagoslov grobova bit će prije i poslije mise.

- Utorak, 2.11. u 20 sati - u župi Sveti Petar u Zagrebu je molitveno biblijska grupa.

- (IKA) - Misu na Dušni u gospićkoj katedrali Navještenja BDM predvoditi će u 7 sati župnik i dekan gospićki mons. Mile Čančar, dok će misu u 18 sati služiti katedrali vikar don Anđelko Kaćunko.

- (IKA) – Na Dušni dan u utorak 2. studenoga, vojni biskup Juraj Jezerinac predslavi u 11 sati koncelebriranu misu za sve poginule i umrle hrvatske branitelje i sve pale za Hrvatsku kroz povijest u kapeli Gospe Velikog Hrvatskog Zavjeta Vojnog ordinarijata na zagrebačkom Ksaveru.

- (IKA) – U crkvi Sv. Franje Asiškoga uz franjevački samostan na zagrebačkom Kaptolu na Dušni dan, u utorak 2. studenoga, cjelodnevno je klanjanje pred Presvetim od 9.30 do 18 sati. Od 17 do 18 sati molitvom i pjesmom animiraju ga članovi FSR.

- (IKA) – Na Dušni dan, u utorak 2. studenoga, župnik župe sv. Stjepana I., pape i mučenika u Hvaru Mili Plenković predvodit će ujutro u 5 sati Službu čitanja i slaviti misu za pokojne u hvarskoj katedrali. Nakon mise vjernici će se u procesiji uputiti do gradskoga groblja gdje će župnik Plenković predvodit molitvu odrješenja za pokojne i tihu misu s propovijedi.
Misu u samostanu benediktinki u Hvaru u 8 sati slavit će hvarski biskup Slobodan Štambuk, dok će u 10 sati predvoditi misno slavlje u hvarskoj katedrali. U 17.30 sati je molitva krunice za pokojne, u 18 sati pjevana Večernja koju će predvoditi biskup Štambuk, nakon koje će biti slavljena misa.

- (IKA) - Blagdan Svih svetih u crkvi Sv. Jakova za župu sv. Križa u Ogulinu slavi se misom u 10 sati koju predvodi ogulinski župnik i dekan mons. mr. Tomislav Rogić, kao i misom u 15 sati za župu bl. A. Stepinca koju će predslavi župnik fra Marijan Jelušić. Mise na Dušni dan su u župnoj crkvi Sv. križa u 9 i 18 sati.

- Na Dan mrtvih misu na Boninovu u 15.30 sati predvodit će dr. don Petar Palić, ravnatelj biskupijskih ureda Dubrovačke biskupije.

- (IKA) - Svečano koncelebrirano misno slavlje 2. studenoga u 15 sati, misu na Gradskom groblju u Puli predslavi o. Bernardin Filinić iz samostana sv. Franje u Puli.

- (IKA) – Svoje nebeske zaštitnike, Sve svete, župa Hrvace kraj Sinja svečano slavi u ponedjeljak 1. studenoga. Proslavi župne svetkovine prethodi trodnevnica od 29. do 31. listopada. U sklopu listopadskih pobožnosti u župnoj crkvi Svih svetih u 18.30 sati predvode je sinjski franjevci fra Bože Norac – Kljajo, profesor na KBF-u u Splitu i fra Mirko Marić te župnik Bitelića don Jozo Gojsalić.
Na samu svetkovinu Svih svetih 1. studenoga, prva je misa u 8, svečana koncelebracija u 10.30 sati. Počinje procesijom. Uz župnika fra Franu svečanu misu predslavi fra Joško Kodžoman profesor na sinjskoj Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji. Na Dušni dan, u utorak 2. studenoga, misa je u 10.30 sati. Poslije mise kod središnjega križa na mjesnom groblju molitva je s odrješenjem za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, poginule iz župe i za sve pokojne župljane s podjelom odrješenja te blagoslovom grobova.

- (IKA) - Na svetkovinu Svih svetih, u ponedjeljak 1. studenoga, u katedrali Sv. Stošije u Zadru u 11 sati zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodi euharistijsko slavlje kad će podijeliti papinski blagoslov s potpunim oprostom. Na središnjem Gradskom groblju u Zadru u 15 sati nadbiskup Puljić predvodi Službu riječi s odrješenjem za pokojne.
Na Dušni dan, spomen mrtvih, u utorak 2. studenoga, u katedrali Sv. Stošije u 18 sati nadbiskup Puljić predvodi euharistijsko slavlje za sve pokojne biskupe i svećenike Zadarske nadbiskupije i za sve mrtve.

- (IKA) – Svetkovinu Svih svetih, svojih nebeskih zaštitnika, župa Zmijavci slavi u ponedjelak 1. studenoga. Svečana koncelebracija počinje procesijom u 10.30 sati. Predslavi je fra Frano Doljanin iz Franjevačkog klerikata na splitskom Trsteniku, u suslavlju sa zmijavačkim župnikom fra Franom Lacom. Nakon mise župnik će na groblju Svih svetih kod središnjega križa podijeliti odriješenje za sve pale hrvatske branitelje. Popodne je u 15 sati misa u novoj crkvi Sv. Josipa na groblju, nakon koje je molitva za mrtve s odriješenjem te blagoslovom grobova.
Na Dušni dan, u utorak 2. studenoga, misa je u 9 u staroj grobljanskoj crkvi Uskrsnuća Kristova na groblju Svih svetih s odriješenjem za sve župljane pokopane na tom groblju, a u 11 sati služba Božja je i u novoj grobljanskoj crkvi Sv. Josipa, nakon koje će župnik predvoditi molitvu za sve ovdje pokopane župljane te uz odriješenje za mrtve, blagosloviti grobove.
Proslavi svetkovine prethodi trodnevnica od petka 29. do nedjelje 31. listopada. Propovijedane mise predvode dvije večeri fra Ivan Režić, imotski župni vikar i fra Denis Šimunović, župnik Vinjana. U nedjelju je misa u 9 a završetak trodnevnice s listopadskim pobožnostima je prije mise koju u 11 sati.

- (IKA) – Svetkovinu Svih svetih, svojih župnih patrona, župa Karojba slavi u ponedjeljak 1. studenoga. Svečana koncelebrirana misa točno je u podne. U asistenciji s ovogodišnjim zlatomisnikom župnikom Atilijem Krajcarom predslavi je domaći sin mons. Marijan Bartolić. U misnom slavlju vjernici Karojbe sjetit će se sluge Božjega Miroslava Bulešića, kojega su partizani ubili 1947. Kao podravnatelj pazinskog sjemeništa, Miroslav Bulešić je tri mjeseca prije ubojstva u župi Karojba pomagao župniku. U spomen svećeniku mučeniku, ubijenom iz mržnje na vjeru i Crkvu, župnik i župljani Karojbe postavli su mu prošle godine spomen-ploču u crkvi.
Na Dušni dan, 2. studenoga, u župi se slave tri mise, dvije prijepodnevne slave se na nakanu Svetog Oca i na osobne nakane, a misa u 15 sati, u staroj je grobljanskoj crkvi Sv. Andrije apostola iz 12. stoljeća. Poslije mise, molitve za mrtve s blagoslovom grobova, predvodi župnik Krajcar.

- (IKA) – Na svetkovinu Svih svetih, u ponedjeljak, 1. studenoga u crkvi Krista Kralja na Mirogoju mise su u 9, 10.30, 12, a svečanu misu u 16 sati predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Nakon mise bit će molitva odrješenja kod raspela.
Na Dušni dan, u ponedjeljak, 2. studenoga mise su prijepodne u 9, 10 i 11 sati. U 17 sati križevački biskup Nikola Kekić predvodit će arhijerejsku liturgiju. Nakon liturgije održat će se panihida za pokojne.

- (IKA/TU) – Đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić predvodit će 3. studenoga u 18 sati u katedrali-bazilici Sv. Petra u Đakovu misu zadušnicu za pokojne biskupe Đakovačko-osječke nadbiskupije.

- (IKA) – U srijedu, 3. studenoga, u katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika u Hvaru u 18 sati bit će pjevana Večernja i slavljena misa za preminule biskupe i župnike Hvarske biskupije. Uoči mise, u 17.30 sati, molit će se krunica na istu nakanu. U 20.30 sati u župi će biti upriličen vjeronaučni susret za mlade.

- (IKA) - Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodit će u srijedu 3. studenoga misno slavlje kod kapele Rođenja BDM u Sračincu. Misa započinje u 16 sati. Bit će to proslava dana sv. Huberta, zaštitnika lovaca, a u misi će sudjelovati članovi Lovačkog saveza Varaždinske županije, koji organizira i prigodno druženje nakon mise.

- Srijeda, 3.11. u 20 sati - u župi Sveti Petar u Zagrebu je kateheza za studente i radničku mladež.

- (IKA/KTA) - Jubilarno 50 zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine bit će održano od 3. do 5. studenoga u Sarajevu pod predsjedanjem banjolučkog biskupa Franje Komarice. Svečarsko radni dio započet će u srijedu 3. studenoga u 10 sati u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu (ulica Josipa Stadlera br. 5) i trajat će do 14 sati. Osim svih biskupa BK BiH, na zasjedanju se očekuje sudjelovanje delegata iz Hrvatske, Slovenske i Talijanske BK te Međunarodne BK sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Beogradu. Na svečarsko radni dio pozvani su svi članovi Vijeća i Komisija BK BiH te djelatnici. Bit će prikazana retrospektiva 15 godina djelovanja BK BiH. Od 13 do 14 sati prigodnu riječ uputit će delegati drugih BK te apostolski nuncij u BiH nadbiskup Alessandro D'Errico.
U srijedu 3. studenoga u 18 sati svi biskupi će, zajedno sa svećenicima iz Sarajeva te uz sudjelovanje redovnica, bogoslova i drugih vjernika slaviti misu koju će u katedrali Srca Isusova predvoditi vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić, a propovijedati biskup Komarica. Molit će se za Crkvu, a posebno sve pokojne nad/biskupe, svećenike, redovnike i redovnice koji su djelovali u Bosni i Hercegovini.
U četvrtak 4. studenog u 7 sati biskupi će slaviti misu u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu te potom imati kraći susret s poglavarima i bogoslovima. U 9.15 sati biskupi će pohoditi sjedište Franjevačke provincije Bosne Srebrene (Zagrebačka 18) u znak priznanja i zahvalnosti za sve dobro koje su franjevci, kao i drugi redovnici i redovnice u BiH učinili tijekom povijesti i danas. Potom će u 10.30 sati doći u Gospino svetište u sarajevskom naselju Stup (Ulica Nikole Šopa 50.), koje je tijekom rata bilo spaljeno i nakon rata obnovljeno, kako bi molitvom i pjesmom zahvalili Blaženoj Djevici Mariji za njezin moćni zagovor i pomoć u teškim trenucima rata i poraća. U 11.30 sati biskupi planiraju razgledati ulaz u "Tunel spasa" u sarajevskom naselju Dobrinja kroz koji su se u teškim ratnim godinama opskrbljivali opkoljeni građani glavnog grada Bosne i Hercegovine. Nakon toga će pogledati početak makadamskog puta preko planine Igman u sarajevskom naselju Hrasnica koji je bio, premda vrlo opasna i za mnoge smrtonosna, jedina veza opkoljenog grada s ostalim svijetom.
U radnom dijelu zasjedanja, koji će se održati u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu, biskupi će se, između ostalog, osvrnuti na provedbu zaključaka donesenih na prošlom zasjedanju, održanom od 12. do 14. srpnja 2010. u Banjoj Luci, razmotriti važnije dopise, saslušati izvješća delegata s raznih susreta i odrediti delegate za buduće susrete, razmotriti mogućnosti i potrebu osnivanja Vijeća za reevangelizaciju BK BiH i Odbora za život pri Vijeću za obitelj BK BiH, a bit će upoznati s planiranim programom obilježavanja 1700. obljetnice Milanskog edikta.
Zasjedanje završava u petak 5. studenoga konferencijom za novinstvo u 12 sati u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog (Kaptol 7).

- (IKA) - "Postoji li pravda" tema je emisije religijske kulture HTV-a u srijedu 3. studenoga u 14.20 na Prvom programu. Svjedoci smo društvenih nepravda, kako kod tragičnih događaja, nasilja, tako i kod uzništva zbog ideoloških razloga. Pravda i pravo često se razilaze. Je li pravda dostižna i ostvariva, pitanje je na koje će pokušati odgovoriti gosti urednika Nene Kužine vicepostulator postupka mučeništva pobijenih hercegovačkih franjevaca mr. fra Miljenko Stojić i sudac Županijskoga suda u Zadru Marijan Bitanga.

- (IKA/TU) – Đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić predvodit će 4. studenoga u 18 sati u katedrali-bazilici Sv. Petra u Đakovu misu zadušnicu za pokojne svećenike i kanonike Đakovačko-osječke nadbiskupije.

- (IKA) - Prigodom proslave 20. obljetnice osnutka 1. gardijske brigade Zbora narodne garde Republike Hrvatske, vojni biskup u RH Juraj Jezerinac predvodit će misno slavlje u četvrtak 4. studenoga u 18 sati u zagrebačkoj katedrali.

- (IKA) – Na spomendan sv. Karla Boromejskoga, u četvrtak 4. studenoga, u katedralnoj župi sv. Stjepana I., pape i mučenika u Hvaru u 18 sati bit će slavljena misa zadušnica za preminule branitelje i sve zaslužne osobe u povijesti hrvatskoga naroda. Misi će prethoditi molitva krunice u 17.30 sati.

- Prof. Ivančić i ovaj četvrtak održat će svoj susret u Kinoteci u Zagrebu na temu Hagioterapija.

- (IKA) – Karlobag svečano 4. studenoga slavi svoga zaštitnika sv. Karla Boromjeskoga. U sklopu proslave bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika za poginule u Domovinskome ratu na groblju Sv. Karla, a župnik fra Stjepan Bergovec podijelit će odrješenje za mrtve. U 11 sti svečana je misa koju predvodi fra Goran Rukavina, župnik u Varaždinu. Nakon mise je agape.

- (IKA) – U organizaciji ogranka Matice hrvatske Slavonski Brod, franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu i Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda u četvrtak, 4. studenoga održat će se III. sjećanje na Dragutina Tadijanovića, pjesnika, akademika i počasnog građanina Slavonskog Broda (4. 11. 1905. – 27. 6. 2007.).
Program započinje misom zadušnicom za Dragutina Tadijanovića koju će u 10 sati u crkvi Presvetog Trojstva predvoditi dr. o. Mario Crvenka.
U 10.30 sati započet će prigodni program. Uvodne riječi uputit će gvardijan o. Sebastijan Golenić i predsjednik OMHSB mr. Ivan Medved. Slijedi predstavljanje dviju knjiga prof. emeritusa Ivana Goluba. Stihove iz knjige "Svjetlo i sjena" / "Lumo kaj ombro" kazivat će autor i Marija Belošević, urednica, a iz knjige "Nasmijani Bog" dr. Jasna Ažman i dr. med Marijan Balen.
U glazbenom dijelu programa na orguljama crkve Presvetog Trojstva nastupit će o. Sebastijan Golenić.
U nastavku programa u kojem će uvodne riječi uputiti ravnatelj Galerije umjetnina Branimir Pešut i dopredsjednik OMHSB Antun Bartek održat će se svečana dodjela nagrade "Dragutin Tadijanović" 2009. Nagrada Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti bit će dodijeljena pjesnikinji s. Mariji – Anki Petričević.
U ovoj prigodi održat će se i dodjela stipendija Zaklade Dragutina Tadijanovića najboljim studentima Brodsko-posavske i Ličko-senjske županije.
Program sjećanja završit će otvorenjem izložbe Predraga Golla "Portreti Dragutina Tadijanovića" u Spomen domu Dragutina Tadijanovića, Starčevićeva 8 u Slavonskom Brodu.

- (IKA) - Proslava Dana Filozofskoga fakulteta Družbe Isusove i Teološkoga studija održat će se u petak, 5. studenoga u 18 sati. Na svečanoj akademiji bit će uručene diplome diplomandima i magistrandima.

- (IKA) - Hrvatsko društvo katoličkih novinara u suradnji s Međunarodnom udrugom katoličkoga tiska (UCIP) iz Ženeve u povodu 20. obljetnice Društva priređuje susret i međunarodni kolokvij od 5. do 7. studenoga u samostanu sestara karmelićanki na Vrhovcu 29 u Zagrebu.
Susret započinje u petak 5. studenoga u 15.30 sati prisjećanjem na povijest Društva i okruglim stolom, a misa koju će predvoditi predsjednik Odbora HBK za sredstva društvenih komunikacija riječki nadbiskup Ivan Devčić u samostanskoj kapelici je u 18 sati.

Drugoga dana susreta, 6. studenoga, sudionici će zajedno s istaknutim teolozima, komunikolozima i katoličkim medijskim djelatnicima promišljati o ulozi Crkve i katoličkih glasila i novinara u višeetničkom, višekulturalnom i višereligijskome društvu. Također će biti riječi o novim medijima, razumijevanju Crkve i medija, te o mjestu i djelovanju katoličkih medija u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Srbiji. Dan će završiti druženjem uz šansone don Antona Šuljića uz pratnju na harmonici Aleksandra Valenčića.

Završnoga dana susreta u nedjelju 7. studenoga zajedničko je hodočašće u Lepoglavu, mjesto zatočeništva bl. kardinala Alojzija Stepinca, misa i susret s varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom, predsjednikom Hrvatskoga Caritasa i Hrvatskog ogranka Svjetske konferencije religija za mir.
Zainteresirani za sudjelovanje na susretu trebaju se javiti na e-mail: katolicki.novinari@gmail.com, gdje se mogu dobiti i detaljnije informacije o susretu.

- Susret članova Dopisne teologije bit će u petak 5. studenog u 19:15 sati na Kaptolu kod Franjevaca. Glavna tema je susret u Taboru koji je krajem mjeseca.

- (IKA/TU) – "Ranjenom Vukovaru iz ljubavi" geslo je seminara koji će od 5. do 7. studenoga u Sportskoj dvorani Borovo predvoditi prof. dr. Tomislav Ivančić.
Seminar će 5. studenoga započeti u 18 sati, 6. studenoga nastavit će se od 9 do 13 i od 16 do 19 sati. Posljednjeg dana, 7. studenoga, program će trajati od 9 do 12 sati, a potom će uslijediti euharistija kojom će skup biti zaključen. Seminar organizira Društvo "Hrvatska žena" Vukovar.

- (IKA) - Sestre Služavke Malog Isusa u Essenu obilježavaju 6. i 7. studenog 50. godišnjicu svoga djelovanja u tom njemačkom gradu.
Kroz pedeset godina sestre su radile u Hrvatskoj katoličkoj misiji kao katehistice i orguljašice, u staračkim domovima u Essenu i Luedenscheidu te na biskupskom dvoru u Essenu.
U samostanu sestara u Essenu do sada je boravilo: molilo i radilo trideset sestara. Šesnaest ih se kroz ove godine vratilo u domovinu, jedanaest još boravi u Essenu, a četiri sestre su u tom vremenu preminule.
Budući da se sve sestre nalaze pred zasluženom mirovinom ova proslava je ujedno prigoda da se misija Essen, biskupija Essen, uprava Caritasa i pojedine njemačke župe u kojima su sestre također djelovale, zahvale sestrama za sve ono dobro što su kroz to vrijeme učinile.
Moto proslave glasi: " U službi Boga i čovjeka kroz 50 godina u Essenu".
Za ovu proslavu iz domovine dolaze vrhovne poglavarice Družbe, sve sestre koje su boravile u Essenu, a samo slavlje predvodit će biskup Juraj Jezerinac.

- U subotu 6. studenog KMNL i KOL Zagreb održat će utakmice po rasporedu

- (IKA) - Sekcija za odgoj i obrazovanje Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva organizira simpozij "Prevencija zlostavljanja u dječjoj dobi" u subotu, 6. studenoga od 9 sati u velikoj dvorani KB Dubrava u Zagrebu.
Na simpoziju će biti održana predavanja: Nasilje nad djecom, raskorak između propisa i prakse- iskustva Ureda pravobraniteljice za djecu (Mila Jelavić, dječja pravobraniteljica); Mogućnosti prevencije nasilja u prenatalnom razdoblju (Petar Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za obitelj); Karakteristike zlostavljanja rane dječje dobi (Dubravka Kocijan Hercigonja, spec.psihijatar); Nasilje i zlostavljanje među mladima s motrišta školskog liječnika (Branka Puškarić Saić, spec. školske medicine); Važnost odgojnog djelovanja u prevenciji nasilja (Ladislav Ilčić, Udruga GROZD); Odgoj i obrazovanje za mir i nenasilje u konceptu cjeloživotnog učenja (Nevenka Lončarić Jelačić, viša savjetnica za nacionalne programe Agencije za odgoj i obrazovanje); CAP - program prevencije zlostavljanja djece, iskustva u Hrvatskoj (Gorana Hitrec, psiholog, Udruga roditelja "Korak po korak"); Uloga suvremenih medija u odgoju djece i mladih (Blaženka s. Valentina Mandarić, predstojnica Ureda za vjeronauk u Zagrebačkoj nadbiskupiji); Utjecaj vjere i vjerskog odgoja na prevenciju nasilja u djece (Mijo Nikić, teolog).

- (IKA) - U župi sv. Pavla u zagrebačkom naselju Retkovec u nedjelju 7. studenoga u 20 sati skupina mladih istoimene župe izvest će igrokaz o sv. Ivanu Mariji Vianneyu, svetom Arškom župniku, povodom čije 150. obljetnice smrti je prošle pastoralne godine u Crkvu i slavljena Svećenička godina.
Tekst igrokaza pod nazivom "Put u nebo" napisao je Mario Habajec, župljanin župe sv. Pavla i otac petero djece, a glumačku ekipu je uvježbala vjeroučiteljica Marija Žganjer.

- (IKA) – Misa u spomen sluge Božjeg fra Alekse Benigara (1893.-1988.) održat će se u nedjelju 7. studenoga u 18.30 sati u crkvi Sv. Franje na Kaptolu u Zagrebu.
Misu će predvoditi gvardijan franjevačkog samostana u Našicama fra Dragutin Bedeničić.

- (IKA/TU) – "Ali vjeran je Gospodin" geslo je susreta osoba s invaliditetom Županjske regije (Drenovački i Županjski dekanat), koji će se 7. studenoga s početkom u 14 sati održati u župnoj crkvi Sv. Mihaela u Cerni (Kolodvorska 1).
Program susreta obuhvaća kulturno-zabavni program za sve sudionike koji započinje u 14.15, u 15 sati predviđena je okrjepa i druženje uz pjesmu i ples, a potom će u 15.30 uslijediti misno slavlje u župnoj crkvi.
Susret organizira Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije, te animatori i predstavnici udruga osoba s invaliditetom Županjske regije.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.