Najave događanja od 30. kolovoza do 5. rujna 2010.

30.08.2010.

Ovaj tjedan imamo i prvi petak kada mnoge župe imaju obilazak bolesnika. Sve informacije u župama.
Događanja je sve više i više tako da pokušavam za vas doznat što više. I dalje primam najave iz vaših župa i zajednica na mail koji imate sa strane.
Zadnji je tjedan školskih praznika tako da su pripreme za početak u punom tjeku.
A sada najave koje su došle do mene ili sam ih kopirao sa IKE.

- XIV. Katehetski dan Vrhbosanske nadbiskupije. U ponedjeljak, 30. kolovoza s početkom u 9 sati u prostorijama Vrhbosanske katoličke bogoslovije u Sarajevu (ulica Josipa Stadlera 5), u organizaciji Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije bit će održan XIV. Katehetski dan Vrhbosanske nadbiskupije na temu: "Navjestitelj živi od vjere".
Dnevni red Susreta:
- 9 sati - Početak - Zajednička molitva Trećeg časa
- Mons. Petar Jukić, pročelnik - Pozdrav i uvod u XIV. Katehetski dan
- Kardinal Vinko Puljić - Ekshortacija
- Mr. sc. Marko Tomić - Navjestitelj živi od vjere
Odmor
Diskusija
- Mons. Petar Jukić, pročelnik - Početak nove šk. 2010/2011. godine
- 13 sati - Euharistijsko slavlje (podjela kanonskih poslanja, zaziv Duha Svetoga s blagoslovom kateheta i katehistica)
- 14 sati - Ručak
Potrebne informacije se mogu dobiti u Katehetskom uredu Vrhbosanske nadbiskupije (Josipa Stadlera 5) na tel/fax: 33 238 837, 441 686; e-mail: kuvn@kuvn.org (kta)

- (IKA) - U Svetištu Gospe od Suza u Pleternici, u ponedjeljak, 23. kolovoza 2010. započinje program priprave za njezin blagdan. Svakog dana održava se euharistijsko slavlje u 19 sati s misijskim programom. Na svetkovinu Gospe od suza, u utorak, 31. kolovoza središnje biskupijsko hodočasničko slavlje s misom i procesijom održat će se u 19 sati a predvodi ga biskup Antun Škvorčević.

- (IKA) - Najnovije djelo uglednog hrvatskog povjesničara dr. fra Petra Bezine „Prugovo (Radinje)" bit će predstavljeno u ponedjeljak 30. kolovoza u 18 sati u dvorani župne kuće u župi Sv. Antuna Padovanskog u Prugovu pokraj Splita.
O knjizi će, uz autora, govoriti mr. fra Žarko Maretić, fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, fra Dujo Boban, Blaženko Boban i Marko Galić.

- (IKA) - Dr. Tomislav Ivančić predvodi od 30. kolovoza do 1. rujna u Domu duhovnih susreta u Lovranu redovne godišnje duhovne vježbe za svećenike Riječke nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije, za sve one koji nisu sudjelovali u prvom turnusu vježbi na Krasnu.

- (IKA) - U Vukovaru će se u ponedjeljak 30. kolovoza obilježiti Međunarodni dan nestalih osoba. Hrvatska još uvijek traži 1024 osobe od kojih je 325 Vukovaraca.
Program započinje u 9 sati polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju, a pola sata kasnije na Ovčari. U 10 sati počinje program na Trgu Republike u središtu grada.
U 12.15 sati počinje misa zadušnica u župnoj crkvi Svetih Filipa i Jakova.

- (IKA) - U biskupskoj rezidenciji križevačkog biskupa održat će se duhovne vježbe za svećenike Križevačke biskupije, Grkokatoličkog egzarhata u Srbiji i Crnoj Gori, Grkokatoličkog egzarhata u Makedoniji i svećenike Zagrebačke nadbiskupije iz okolice Križevaca od 30. kolovoza do 2. rujna. Nakon završetaka duhovnih vježbi svećenici Žumberačkog vikarijata imat će redovitu sjednicu na kojoj će govoriti o pripremama za proslavu 400. godišnjice Marčanske biskupije u svjetlu nove pastoralne godine.

- (IKA) - Katehetski dan Gospićko-senjske biskupije održava se u ponedjeljak 30. kolovoza u 10 sati u zgradi ordinarijata u Gospiću. Susret počinje pozdravom generalnog vikara Gospićko-.senjske biskupije mons. mr. Tomislava Šporčića i biskupa Mile Bogovića koji će zatim uručiti mandate vjeroučiteljima. Zatim će povjerenik za župnu katehezu u Đakovačkoj-osječkoj nadbiskupiji dr. Stanislav Šota govoriti o Strukturi i organizaciji župne kateheze, nakon čega će vjeroučitelj Davor Samadan govoriti o "Iskustvima župnih suradnika u župnoj katehezi". O župnoj katehezi u Gospićko-senjskoj biskupiji kao osvrt na provedenu anketu dat će mons. mr. Tomislav Šporčić.

– Sedmi godišnji susret mladih Karmela BSI iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine održat će se od 26. do 30. kolovoza u Sittardu u Nizozemskoj, gdje se nalazi generalna kuća Karmelićanki BSI i grob utemeljiteljice bl. Marije Terezije od sv. Josipa (Tauscher).
Na ovogodišnjoj "Karmelijadi" mladi će pod geslom "Ovo je pobjeda - vjera naša!" izmjenjivati iskustva i razmišljati o poruci vjere bl. Marije Terezije. Mladima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine pridružit će se i nekoliko mladih iz Hrvatske katoličke župe "Sv. Nikole Tavelića" iz Nizozemske, sa sjedištem u Rotterdamu.

- - Svećenik Zagrebačke nadbiskupije i začasni kanonik preč. Mijo (Mihovil) Pavlaković preminuo je u petak 27. kolovoza u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, nakon duge i teške bolesti, u 75. godini života i 47. godini svećeništva, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.
Misu zadušnicu i pogrebne obrede za pokojnog preč. Pavlakovića predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u utorak 31. kolovoza u 17 sati u grobljanskoj kapeli Sv. Jurja u Vukovoj Gorici, župa Prilišće.
Preč. Mijo Pavlaković rođen je 17. veljače 1936. godine u mjestu Račak, pokraj Vukove Gorice, župa Prilišće, kao najmlađi od četvero djece. Nakon pučke škole u Prilišću završio je nižu gimnaziju u Požegi, a potom višu gimnaziju i Bogoslovni fakultet u Zagrebu. Završivši teološke studije, 29. lipnja 1963. godine zaređen je za svećenika, a mladu misu slavio je 7. srpnja iste godine u Prilišću.
Kratko je godine 1963. bio na ispomoći u župi Brckovljani koju je 1964. preuzeo i njom upravljao do 1981. godine. Od 1981. do 1986. godine bio je duhovnik Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, a od 1986. do 2003. godine bio je župnik u Granešini. Od 1988. do 2002. godine bio je dekan Remetskoga dekanata. Od 2003. do 2009. godine bio je župnik u bolničkoj župi Milosrdnih sestara u Vinogradskoj u Zagrebu. Od 1994. godine je začasni kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog.
Preč. Mijo Pavlaković, nakon što je godine 2009. zbog zdravstvenih razloga umirovljen, bio je u Svećeničkom domu sv. Josipa.

- (IKA) - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primit će u utorak 31. kolovoza u 11 sati u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu vodstvo Hrvatskoga nogometnog saveza, stručni stožer i igrače Hrvatske nogometne reprezentacije, uoči početka kvalifikacijskog ciklusa za Europsko prvenstvo, koje će se održati u Poljskoj i Ukrajini 2012. godine.

- Početak nove sezone KMNL-e Ivan Pavao II u Splitu. Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije započinje sa pripremama za novu sezonu Katoličke malonogometne lige „Ivan Pavao II“ kojoj je cilj nova evangelizacija preko športa te da se sudionici duhovno izgrade te ujedno postanu aktivniji i prepoznatljiviji župni suradnici i nositelji obnove pastorala u župi. Prijave ekipa će se odvijati u uredu za mlade od 1. do 3. rujna u vremenu od 8 do 12 sati. Prema pravilima i zahtjevu koji je poslan župnicima. Službeni početak Lige očekuje se u nedjelju 12. rujna u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu s pokorničkim bogoslužjem u 19 sati nakon kojeg slijedi misa u 19.30 sati kako bi uz Božju pomoć u susretu s Kristom koji je naš početak i svršetak započeli i ovu sezonu.

- (IKA) - U sklopu višednevnog programa svečanosti u čast Predragocjene Krvi Kristove u svetištu u Ludbregu u srijedu 1. rujna bit će koncert domaćega mješovitog župnog zbora župe Presvetog Trojstva, koji u zavjetnoj kapeli počinje u 19.30 sati.

- (IKA) – Katehetski dan Porečko-pulske biskupije održat će se u četvrtak, 2. rujna u Poreču s početkom u 9.30 sati.
Predavanje s temom "Sakramenti u školskom vjeronauku i župnoj katehezi" održat će profesorica dogmatske teologije na Teologiji u Rijeci dr. s. Nela Gašpar, FDC.

- (IKA) - U sklopu višednevnog programa svečanosti u čast Predragocjene Krvi Kristove u svetištu u Ludbregu u četvrtak 2. rujna održat će se hodočašće ministranata i vjeroučenika sa zazivom Duha Svetoga na početku vjeronaučne i školske godine. Misno slavlje u zavjetnoj kapeli započinje u 9 sati.
U 19 sati proslavit će se svečana euharistija u predvorju ludbreškog dvorca Batthyany uz kapelu Sv. Križa gdje se zbilo čudo pretvorbe za vrijeme mise 1411. godine. Nakon mise slijedi procesija s pokaznicom Presvete Krvi do župne crkve gdje će se pjevati pohvale Sv. Krvi, litanije i večernja. Od 20.30 do 22 bit će Getsemanska ura.

- TEZE susret u Sarajevu je od 3 do 5. rujna.
Evo programa:
Četvrtak, 2. rujna
Dolazak predgrupe (mladi koji žele pomoći)

Petak, 3. rujna
9.00 – 12.00: Dolazak i doček u župama i obiteljima
14.00: Molitva u Skenderiji
15.00: Biblijski uvod s bratom iz Taizéa i razgovori u malim skupinama
18.00: Večera na Skenderiji
19.30: Molitva u Skenderiji
Povratak u obitelji

Subota, 4. rujna
Doručak u obiteljima
8.30: Jutarnja molitva po župama
9.30: Susreti sa svjedocima nade u župi i u susjedstvu
12.00: Ručak na Skenderiji
13.30: Molitva u Skenderiji
15.00: Tematske radionice na raznim mjestima u centru grada
18.00: Večernja molitva u Sabornoj crkvi
19.00: Večera na Skenderiji
20.30: Molitva u Skenderiji, pozdravne riječi kardinala Puljića i mitropolita Nikolaja
Povratak u obitelji

Nedjelja, 5. rujna
Sv. Misa po župama
Ručak s obiteljima
14.30: Molitva u crkvi svetog Josipa na Marijin dvoru
Na večernjim molitvama u Skenderiji, brat Alois iz Taizéa će se obratiti prisutnima.

- (IKA) - "Štovanje sv. Marka Križevčanina u Križevcima" tema je predavanja koje će u petak 3. rujna u župnoj crkvi Sv. Ane u Križevcima u 19.30 sati održati prof. Željko Vegh.
Predavanje se održava u sklopu Dana sv. Marka Križevčanina koji se u Križevcima, uz svečev blagdan 7. rujna te uz 15. obljetnicu kanonizacije, održavaju od 29. kolovoza do 15. rujna.
Predavanje u zajedništvu organiziraju Udruga za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić" i župa sv. Ane Križevci.

- (IKA/TU) – U osječkoj župi sv. Ćirila i Metoda, gdje službuje Zajednica sestara Sakramentinki, od 3. do 5. rujna bit će čašćene relikvije sv. Gertrude Comensoli, utemeljiteljice Sestara od Presvetog Sakramenta iz Bergama, koju je svetom u travnju 2009. godine proglasio papa Benedikt XVI.
Prvoga dana pohoda relikvija, 3. rujna na misi u 18.30 sati, koju će predvoditi domaći župnik Mato Gašparović, održat će se primanje i čašćenje relikvija svetice Comensoli, a nakon euharistije vjernici će primiti blagoslov relikvijom svetice.
Drugoga dana, 4. rujna u 7.30 sati slavit će se euharistija nakon koje će relikvija biti otvorena za čašćenje sve do 11 sati, a u poslije podnevnim satima od 15 do 17 sati. Večernje euharistijsko klanjanje bit će od 20 sati.
Posljednjega dana, 5. rujna u 17 sati započet će klanjanje, a u 18.30 sati misno slavlje zahvale za dar svete Gertrude i prisutnost njezinih relikvija u zajednici, koje će predvoditi nadbiskup đakovačko-osječki Marin Srakić, u koncelebraciji s pomoćnim biskupom Đurom Hranićem, svećenicima župe i grada Osijeka. Nakon mise održat će se pozdrav relikviji kojim i završava program pohoda.

- (IKA) – O 100. obljetnici rođenja i 10. obljetnice smrti kapucina fra Alojzija Novaka, u izdanju Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića i kapucinskog samostana u Karlobagu, iz tiska je izašla knjiga fra Zlatka Josipa Šafarića "Fra Alojzije Novak – osvrt na jedan velikodušan život". Fra Alojzije Novak smatra se ocem, tj. utemeljiteljem samostalne Hrvatske kapucinske provincije, koja je u hrvatskoj kapucinskoj prošlosti bila u sastavu Ilirske provincije. Knjiga će biti predstavljena u petak 3. rujna u 17 sati u dvorani "Jurica Muraj" u Pleškovcu.
Fra Alojzije Novak rođen je 1910. godine u Lopatincu u župi Sveti Juraj na Bregu. Za svećenika je zaređen u Šibeniku 1934. g. Preminuo je u Dubrovniku 2000. godine.

- (IKA) - U sklopu višednevnog programa svečanosti u čast Predragocjene Krvi Kristove u svetištu u Ludbregu u petak 3. rujna održat će se zavjetno hodočašće župa Martijanec, Sveti Đurđ, Rasinja, Veliki Bukovec i Vinica, te hodočašće katolika pripadnika Hrvatske vojske i policije.
Mise su u 7, 8 i 9 sati, a središnja hodočasnička misa u zavjetnoj kapeli u 10.30 sati, te će joj prethoditi križni put. U 19 sati bit će misa i pohvale Sv. Krvi.

- (IKA) - Godišnji susret vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola te odgojiteljica u vjeri u Zagrebačkoj nadbiskupiji održat će se 4. rujna u zagrebačkoj katedrali, a u okviru susreta održat će se duhovna obnova, kao i obnova vjeroučiteljskog poslanja i dodjela trajnih mandata. Svečano euharistijsko slavlje predvodit će kardinal Josip Bozanić.

- U subotu u 10.00 sati je ministranski sastanak u župi Presvetog Imena Marijina u Osijeku za sve ministrante koji idu u osnovnu školu. Trebaju svi doći kako bi se upoznali s novim kapelanom. Primamo i nove ministrante, dječake koji žele ministrirati. Svi neka dođu u sporskoj opremi jer ćemo se poslije sastanka igrati na igralištu.
U istoj župi je u subotu u 10.30 je pjevanje dječjeg zbora. Dobili smo novu časnu sestru koja će voditi pjevanje, zato draga djeco dođite. Primamo i nove članove u pjevački zbor.

- 100. obljetnica postojanja župe Rođenja BDM u Brusnici. Župa Rođenja BDM u Brusnici, Bosanska Posavina proslavlja 100. obljetnicu postojanja župe. Program proslave započinje u subotu 4. rujna u 15 sati križnim putem koji predvodi vlč. Mato Majić, župnik u Vidovicama. Križni put kreće ispred župno pastoralnog centra u Velikoj Brusnici prema župnoj crkvi, koja je u zadnjem ratu porušena, u kojoj će u 17 sati misno slavlje predvoditi mons. Luka Tanjić, generalni vikar Nadbiskupije Vrhbosanske
U 18 sati povratak u procesiji s Presvetim k župnom pastoralnom centru predvodi preč. Marko Zubak, rektor Bogoslovije u Sarajevu. U 19.30 sati je kulturno zabavni program.
Središnja proslava je u nedjelju, 5. rujna. U 10 sati je svečani doček vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića koji će predsjedati svečanom euharistijom s početkom u 11 sati i blagosloviti župni pastoralni centar. Poslije mise održat će se smotra hrvatskih kulturno-umjetničkih društava
Župnik Marko Hrskanović i Organizacijski odbor pozivaju ne samo raseljene župljane, nego i sve katolike Posavljake i ljude dobre volje da svojim dolaskom uzveličaju taj, za cijeli kraj Bosanske Posavine koji je doživio velika ratna stradanja, značajan jubilej. (kta/b.l.)

- (IKA) – Tradicionalno hodočašće vjernika Istre u svetište Majke Božje Trsatske na Trsat održat će se u subotu, 4. rujna.
Koncelebrirano misno slavlje u perivoju svetišta s početkom u 11 sati predvodit će porečko-pulski biskup Ivan Milovan.
Skupina hodočasnika-pješaka prema Trsatu uputit će se u srijedu, 1. rujna.

- (IKA) – Župa Sv. Marka Križevčanina na Selskoj cesti 91u Zagrebu, devetnicom od nedjelje 29. kolovoza do petka 6. rujna duhovno se pripravlja za proslavu blagdana svog nebeskog zaštitnika sv. Marka Križevčanina u utorak 7. rujna. Bliža duhovna priprava je trodnevnica s krunicom i pobožnostima te prigodom za sakrament pomirenja u 17.45, a u 18.30 sati propovijedana je misa. Kroz tri večeri predslave ih Božo Belinić, upravitelj župe Završje, dr. Stjepan Baloban, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu i Josip Matanović, župnik Valpova.
U utorak 7. rujna na sam blagdan svetog mučenika, proštenjarske mise slave se u 7.30, 9.30 te u 11 sati. Jutarnja i prijepodnevno bogoslužje predvode župnik mr. Marijan Kušenić i pastoralni pomoćnik Marko Zadravec. Središnje misno slavlje večernje u 18.30 sati. Koncelebraciju predslavi splitski svećenik dr. Josip Ćorić.

- (IKA) – Vjernici župa cetinskoga, imotskoga i livanjskoga kraja u subotu 4. rujna sjetit će se misom zadušnicom žrtava partizansko-komunističkih zločina ratnih i poratnih godina, koju će u 11 sati ispred kapelice Gospe Sinjske, podignute kod Husine jame predvoditi triljski župnik i cetinski dekan don Stipe Ljubas, uz fra Franu Bilokapića, župnika Hrvaca, čijoj župi Husina jama pripada, te svećenike iz župa s obje strane granice. Kapelica je podignuta na predjelu Vaganj, kod prijevoja stare ceste Sinj–Livno s bosansko-hercegovačke strane Kamešnice, nad masovnim stratištem više tisuća civila.

- (IKA) – U organizaciji Udruge Ličana župe Boričevac sa sjedištem u Bjelovaru, koja je osnovana s ciljem promicanja obnove sela i povratka mještana u subotu, 4. rujna održat će se hodočašće, te misno slavlje u 11 sati u župi Rođenja Blažene Djevice Marije u Boričevcu.

- (IKA) - Prigodom početka nove školske godine, Ured Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi organizira duhovnu obnovu za sve vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola te odgojiteljica u vjeri u predškolskim ustanovama.
Susret će se održati 4. rujna u zagrebačkoj katedrali s početkom u 10 sati, a svečano misno slavlje u 12 sati predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.
U okviru susreta održat će se i obnova vjeroučiteljskog poslanja i dodjela trajnih mandata

- (IKA) – U povodu početka nove školske godine, u subotu 4. rujna u 10 sati u katedrali Sv. Dujma u Splitu, slavit će se svečano euharistijsko slavlje za sve vjeroučitelje Splitsko-makarske nadbiskupije koje će predvoditi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Tom prigodom nadbiskup će na koncu euharistijskog slavlja službeno podijeliti novim vjeroučiteljima kanonske mandate na temelju kojih oni izvode nastavu katoličkoga vjeronauka u školama.

- (IKA) - U sklopu višednevnog programa svečanosti u čast Predragocjene Krvi Kristove u svetištu u Ludbregu u subotu 4. rujna održat će se već tradicionalno niz duhovnih sadržaja za hodočasnike. Na Svetu subotu mise će u župnoj crkvi biti u 6 i 7 sati. U 9 sati kod zavjetne kapele misu će slaviti slovenski i mađarski hodočasnici, a misu će predvoditi mons. dr. Peter Štumpf, biskup murskosoboški.
Od 10.40 kreće od župne crkve svečana procesija hodočasnika do zavjetne kapele, gdje će u 11 sati misno slavlje predvoditi mons. Nikola Kekić, biskup križevački u zajedništvu s biskupom domaćinom mons. Josipom Mrzljakom i biskupom iz Murske Sobote mons. Peterom Štumpfom.
Od 13 do 14 sati bit će klanjanje Presvetom sakramentu u zavjetnoj kapeli s nakanom za sve poginule u Domovinskom ratu. Od 14 do 15 sati bit će program za hrvatsku katoličku mladež. U 15 sati održat će se križni put s blagoslovom hodočasnika uzduž glavne staze uz pjevanje euharistijskih pjesama. U 19 sati počinju pohvale Sv. Krvi, večernja misa, te noćno bdjenje uz molitve i pjesme mladih u zavjetnoj kapeli.

- (IKA) - Sedmi koncert "Svetoj Eufemiji" održat će se 5. rujna u 20.30 sati na Gradskom trgu u Rovinju.
Misno slavlje na kojem će pjevati svi izvođači započinje u 19 sati u crkvi "Sv. Eufemije". Voditelji programa su Vesna Terzić i Slavko Nedić.
Nastupaju: Luka Balvan - Zagreb, "Laudantes" - Šibenik, "Davidias" - Zagreb, Antonio Tkalec - Varaždin, Maja Tadić - Rijeka, R i M - Zagreb, Patrizia Sfettina-Jurman, Eleonora Dobrović, Davor Terzić i Zbor mladih sv. Eufemije iz Rovinja. Organizatori programa su Vesna i Davor Terzić.

- (IKA) – Misnim slavljem u nedjelju 5. rujna u 11 sati, po tradiciji najbližu blagdanima Male Gospe 8. i Uzvišenja sv. Križa 14. rujna, koju će na ruševina barokne župne crkve Uzvišenja sv. Križa predslaviti zagrebački prebendar dr. Zvonimir Kurečić u koncelebraciji sa Stjepanom Filipecom, župnikom Divuše i Zrinja, te dr. fra Ivicom Petanjakom, kapucinskim provincijalom, negdašnji župljani te opustjele pounske župe proslavit će svetkovinu Uzvišenja sv. Križa s "posvetilom" – 299. obljetnicom posvete župne crkve (14. rujna 1711.), prigodom kojih će se sjetiti i 67. obljetnice četničkog pokolja s paležom Zrinja, stare katoličke župe u srcu povijesne planine Zrinj, počinjenoga u zoru pred Malu Gospu 1943., te partizansko-komunstičkog egsodusa Hrvata, odmah po dolasku na vlast 1945. Nekada vjerski živa i brojna pounska župa Zrinj, već je 67 godina posve opustjela, ali diljem Hrvatske i svijeta progonstvom raseljeni potomci župljana ne zaboravljaju svoga zavičaja, pa se nedjelju najbližu Maloj Gospi i Uzvšenju sv. Križa u velikom broju okupljaju na misnom slavlju na ruševinama svoje negdašnje barokne župne crkve, sjećajući se tih tragičnih događaja.

- (IKA) - U sklopu višednevnog programa svečanosti u čast Predragocjene Krvi Kristove u svetištu u Ludbregu u nedjelju 5. rujna održat će se proslava na razini Zagrebačke metropolije koju sačinjavaju Zagrebačka nadbiskupija, Varaždinska biskupija, Sisačka biskupija, Bjelovarsko-križevačka biskupija te Križevačka eparhija. Na Svetu nedjelju mise će biti u 6 i 7 sati u župnoj crkvi. U 9 sati počinje duhovni nagovor uz pjesme kao pretprogram za misno slavlje koje predvode klanjateljice Sv. Krvi, propovjednik i zbor mladih iz Velikog Bukovca. U 10.30 sati kreće procesija hodočasnika, svećenika i biskupâ iz župne crkve prema zavjetnoj kapeli. Misno slavlje u 11 sati predvodit će kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i metropolit. Suslavit će mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, mons. Nikola Kekić, križevački biskup, mons. Vlado Košić, sisački biskup, mons. Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko-križevački biskup, te zagrebački pomoćni biskupi mons. Valentin Pozaić, mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski. Svečanost će prenositi HTV, HKR i Radio Ludbreg.
Tijekom popodneva pokaznica Predragocjene Krvi Kristove bit će izložena u crkvi na klanjanje vjernicima hodočasnicima, a duhovni program bit će kod zavjetne kapele. Tijekom klanjanja Presv. sakramentu molit će se za razne nakane. Od 13 do 14 sati za svećenike i biskupe hrvatskog naroda, a od 14 do 15 sati za duhovna zvanja, redovnike i redovnice. U 15 sati bit će križni put, procesija i blagoslov hodočasnika duž glavne staze svetišta. U 18.30 sati bit će pohvale Krvi Isusovoj i litanije, a od 19 sati večernja misa zahvalnica u župnoj crkvi.

- (IKA) – Devetnicom s klanjanjem pred Presvetim i krunicom u 17.30 sati od petka 27. kolovoza do subote 4. rujna misionarke Ljubavi u Jukićevoj 24 u Zagrebu i vjernici koji dolaze na bogoslužja u njihovu samostansku kapelicu, duhovno se pripravljaju za proslavu blagdana bl. Majke Terezije. Svečana misa je na blagdan u nedjelju 5. rujna u 10 sati. U samostanskoj kapelici predslavi je dekan Prebendarskog zbora mons. Mijo Gabrić.

- U župi Gospa Brze Pomoći u Slavonskom Brodu je zanimljiv događaj. Pozivamo prvoškolce i njihove roditelje, djedove i bake i članove obitelji, ravnatelje, učitelje i vjeroučitelje osnovnih škola s područja župe da dođu i doprate prvoškolce na misu u nedjelju, 5. 9. 2010. u 10,30 sati u Katehetskom centru.
Dođimo uoči početka nastave posebnom molitvom povjeriiti Bogu djetinjstvo i školovanje prvoškolaca, te moliti svjetlo Duha Svetoga u vlastitoj odgovornosti za njih.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.