Svjedočanstvo vjere.

30.06.2010.

Dragi prijatelji,

mnogi od vas i osobno poznaju don Ivana Matijevica. Vjerujem da se svi sjecate kada sam vas prije vise od dva mjeseca pozvao da se molite za njegovo zdravlje jer je bio zavrso u bolnici, u komi.

Gospodin je uslisio nase mnoge molitve. Danas je don Ivan Matijevic prvi puta pusten na vikend iz bolnice, pa smo sjeli na kavu u crkvi Marije Pomocnice na Kneziji.

Kada don Ivan opisuje svojih 30 dana kome i ostatak teske borbe sa bolescu (potpuno otkazivanje mnogih unutarnjih organa), najcesce spominjana rijec je upravo - čudo. Lijecnici kazu da niti sami nisu vjerovali da ce se izvuci. Don Ivan je u bolesti izgubio 40 kilograma tezine, i vjerojatno biste ga danas tesko prepoznali. No, bubrezi su mu opet proradili, upala pluca se povukla, i svi ostali unutarnji organi su se opet pokrenuli. Sada se nalazi u Krapinskim toplicama, gdje se uz mnoge terapije oporavlja od posvemasnje atrofije misica, i svakim danom je sve bolje.

Svima hvala na molitvama, gospodin je uslisio nase mnoge glasove.

Pozdrav,
don Ivan

Najava karizmatskih susreta

03.07.se u Šurkovcu održava karizmatski seminar Fra Ive Pavića.Svi zainteresirani i oni koji bi voljeli sudjelovati na seminaru mogu se javiti Ingrid a cijena seminara je 110 k. mobitel 099 6719969.

Najava duhovnih obnova

7-9.srpnja duhovne vjezbe za vjeroucitelje Požeške biskupije u Velikoj kod Požege
19-22.sprnja duh.obnova za župu Sv. M.Magdalene u Sela kod Siska
11-15.kolovoza .Aljmaš,duhovna priprema za Veliku Gospu
3-5 .rujna:duh.obnova za Hrvatsku katolicku misiju u Koeln-u-Njemacka
9-12 rujna:Wigratzbad,negdje kod Konstanza u Njemackoj-duhovna obnova
17-19 rujna: DOM SPORTOVA.Velika dvorana ZG
27-28 rujna:Velika Gorica,zupa blazenog Alojzija Stepinca -u okviru devetnice ,dva dana
29-30 rujna:duh.obnova za župu u Prelogu,Međimurje
1-3 listopada-Slovenija (kod Murske Sobote) dom Sv.Benedikta
8-10 listopada:Labin, duhovna obnova

Najave ljetnih događanja - Osijek

Pozivamo vas na Duhovne vježbe za djevojke u Osijeku koje će se održati na temu "Gospodine učvrsti moju vjeru". Trajat će od 02.07. do 03.07. Okupljanje je 02.07. u 16 sati, a završetak 03.07. u 21 sat.

Voditelj je pater Arek Krasicki, sveučilišni kapelan u Osijeku. Duhovne vježbe za djevojke održat će se u Rezidenciji Družbe Isusove, na adresi Alojzija Stepinca 27, Osijek, u organizaciji Svjetovnog instituta 'Obitelj malih Marija'. Kontakt telefoni su 031 273-137 i 091 724 66 78.

P.S. PRIJAVITE SE ŠTO PRIJE NA AREK@DUHOS.COM

Večeras je DT molitva na chatu za članove DT-a

29.06.2010.

Kao i svaki utorak tako je i večeras u 21:30 sati za DT molitva na chatu.
Na chat mogu samo oni koji imaju lozinke.

NSK od 12. srpnja do 15. kolovoza radi po ljetnom radnom vremenu.

Kako doznajem sa središnjih informacija NSK knjižnica od 12 srpnja do 15 kolovoza radi po ljetnom radnom vremenu.
To znači da je od ponedjeljak do petka otvorena od 8 do 15 sati. Subotom ne radi.
Naruđbe sa zatvorenog spremišta primaju se za isti dan do 14 sati a za slijedeći dan do 15 sati.
Od 5 srpnja vozit će samo liftovi sa desne strane.

Svjedočenje Marina Restrepa

28.06.2010.

(IKA) - Marino Restrepo, nekad svjetski poznat glumac i glazbenik, danas svjedok beskrajnog Božjeg milosrđa, svjedočit će o svome životu u tami grijeha i zla, o susretu s Bogom na vrhuncu svoje patnje te o svome dubokom obraćenju i poslanju kojemu je Gospodin povjerio. Susreti se priređuju: 28. lipnja u 19 sati u pavlinskom samostanu u Sveticama (kraj Karlovca); 29. lipnja u 18.30 sati u župi Majke Božje Snježne u Kamenskom; 1. srpnja u 18.30 sati u svetištu Majke Božje Trsatske u Rijeci; 2. srpnja u 17 sati u župnoj Crkvi u Svetvinčentu i 4. srpnja u 20 sati u Velikoj dvorani Studentskog centra u Zagrebu.

Najave događanja od 28. lipnja do 4. srpnja

- Ovaj tjedan slavi se Petrovo u mnogim gradovima lijepe naše. U posebnom prilogu malo niže se nalaze najave.
- Od ovog tjedna sve crkve imaju raspored misa po ljetom rasporedu.
- Prijave za Modrave traju do srijede 30. lipnja. Kako doznajem još ima mjesta tako da ako nemate gdje otić na more prijave te se za ovaj 'Raj na zemlji' i odmorite se u dobro isplaniranom tjednu koji odaberete. Moja preporuka se svima. Nećete požalit.
- U ponedjeljak 28. lipnja u katedrali Sv. Stošije u Zadru u 21 sat počinje orguljaški koncert. Izvođač je Alen Kopunović Legetin, pontifikalni zborovođa i orguljaš u katedrali u Požegi. Legetin je umjetnički ravnatelj Požeških orguljaških večeri i član žirija državnih natjecanja iz orgulja. Predavač je na Srednjoj glazbenoj školi u Požegi. Usavršavao se na Papinskom Institutu za crkvenu glazbu u Rimu, smjer liturgijska glazba u klasi maestra Valentina Miserachsa i orgulje u klasi maestra p. Theo Flury. Na programu su djela J. S. Bacha, M. Th. von Paradiesa, T. Albinonija i F. Liszta.
To je prvi koncert u zadarskoj katedrali kojim započinje ciklus koncerata "Orgulje zadarske katedrale - Cantantibus organis" koji će se ubuduće održavati u zadarskoj katedrali u izvedbama vrsnih orguljaša iz Hrvatske i svijeta. Ulaz je slobodan.
- Vojni biskup Juraj Jezerinac predslavit će u ponedjeljak 28. lipnja u 11 sati misno slavlje povodom Dana vojne kapelanije „Sv. Petra i Pavla apostola" kao i Dana vojarne „Sveti Petar" u Ogulinu. Misu će slaviti u župnoj crkvi Bl. Alojzija Stepinca u Kučinić Selu. Nakon mise vojni biskup će u vojarni na Sv. Petru blagosloviti novi križ kod spomen obilježja svim poginulim pripadnicima hrvatskih postrojbi koje su služile u vojarni.
- Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit će misu zahvalnicu za učenike Nadbiskupijske klasične gimnazije "Don Frane Bulić" povodom završene školske godine, u ponedjeljak 28. lipnja u 8.30 sati u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu.
- U organizaciji Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, podružnica Rijeka u Pastoralnom centru Auli pape Ivana Pavla II. bit će predstavljena knjiga o duhovnoj psihijatriji prof. Đulijana Ljubičića. Promocija ce se održati u utorak, 29. lipnja, u 19.30.
- Odbor Hrvatske biskupske konferencije za pastoral Roma te Povjerenstvo za pastoral Roma Varaždinske biskupije u suradnji s Caritasom Varaždinske biskupije organizira od 30. lipnja do 6. srpnja ove godine u prostorima Učeničkog doma Graditeljske škole u Čakovcu projekt "Romska odgojna zajednica", koji će okupiti više od tridesetero Romske djece iz Varaždinske biskupije te Đakovačko–osječke nadbiskupije.
Kroz sve će se dane prema dnevnom redu - rasporedu sati, odvijati tematske radionice: zdravstvena kultura i obiteljski odgoj, romski jezik i kultura, vjeronauk, povijest i tradicija Roma, te slobodne aktivnosti (glazbeno-folklorna skupina, literarna i novinarska skupina, umjetničko oblikovanje-likovna skupina). Mladi će sudionici svoje slobodno vrijeme provoditi i u prostorima sportske dvorane, te u igranju društvenih igara koje će organizirati animatori za rad s mladima.
Predviđen je program i na Gradskom bazenu u Čakovcu, posjet Varaždinu, a djeca će se zajedno s voditeljima projekta i suradnicima priključiti i hodočašću grada Varaždina na Mariju Bistricu.
- Dan Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja slavit će se u četvrtak, 1. srpnja na Visovcu.
Program počinje u 9.30 sati okupljanjem. Slijedi pokorničko bogoslužje i ispovijed, te euharistijsko slavlje koje će predvoditi provincijal fra Željko Tolić. U 12 sati je predviđen susret s provincijalom, a potom ručak i rekreacija.
- (IKA) - Svoju zavjetnu svetkovinu Gospu od Sela vjernici Dola na Hvaru najsvečanije slave u petak 2. srpnja. U staroj crkvi Sv. Marije na predjelu otočke župe Sv. Mihovila u Dolu, zvanom dol sv. Marije, svečana služba Božja je u 18.30 sati. Ispred stare crkvice nekada Svetih Petra i Pavla, kasnije posvećene sv. Mariji, predslavi je mons. Ivan Miklenić, glavni urednik "Glasa koncila", uz župnika don Maria Zelanovića.
Na uočnicu zavjetne Gospine svetkovine u četvrtak 1. srpnja u 20 sati, stara se slika skida s oltara te izlaže vjernicima na cjelonoćno čašćenje s krunicom i pjevanjem Gospinih litanije. Cijelu večer, noć i jutro dolaze hodočasnici iz hvarskih župa a ujutro u 8.30 sati prva je zavjetna misa.
- Blagdan Pohoda Blažene Djevice Marije svečano će biti proslavljen u istoimenoj župi na Dolcu u Zagrebu, u petak, 2 srpnja.
Blagdanske mise su u 8 i 9.30 sati, te svečano koncelebrirala u 11 sati koju predvodi pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić.
- (IKA) – Vojni biskup Juraj Jezerinac zaredit će đakona Željka Savića za svećenika Vojne biskupije u subotu 3. srpnja u 18 sati u katedrali Sv. Terezije Avilske u Bjelovaru.
Željko Savić rođen je u Bjelovaru, u župi Sv. Terezije Avilske, danas katedralnoj župi nove Bjelovarsko-križevačke biskupije, u kojoj će slaviti svoju mladu misu u nedjelju 4. srpnja.
- (IKA) - U subotu i nedjelju 3. i 4. srpnja priređuje se 321. zavjetno hodočašće vjernika iz župa grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj. Na put prema nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici vjernici će se uputiti zajedno ujutro u subotu 3. srpnja pješice nakon službe riječi i blagoslova koje će u 3 sata predvoditi varaždinski biskup Josip Mrzljak.
U 14 sati hodočasnici će se zajedno u procesiji od Vinskog Vrha uputiti prema svetištu, gdje će od 17 sati imati mogućnost za svetu ispovijed.
Biskup Mrzljak za hodočasnike će predvoditi misu u crkvi na otvorenom s početkom u 19 sati, a zatim od 21 sat i procesiju sa svijećama i Put svjetla na bistričkoj kalvariji.
U nedjelju 4. srpnja će se hodočasnicima pješacima pridružiti brojni vjernici koji će u svetište stići osobnim automobilima, te organizirano autobusima ili vlakom. U 9.30 sati održat će se križni put. Središnje zavjetno misno slavlje grada Varaždina u 11 sati u crkvi na otvorenom predvodit će varaždinski biskup Josip Mrzljak.
U 15 sati bit će zajednički oproštaj od Majke Božje Bistričke u bazilici, nakon čega će se hodočasnici vratiti svojim domovima.
Idući dan, u ponedjeljak 5. srpnja biskup Mrzljak predvodit će u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu s početkom u 19 sati misu zahvalnicu za hodočašće.
Organizirani polazak moguć je u nedjelju ujutro autobusom ili vlakom. Polazak je s varaždinskog Autobusnog kolodvora u 6 sati. Cijena povratne karte je 40 kuna. Autobusi za Varaždin polaze u 16 sati ili po dogovoru s voditeljem autobusa. Vlakovi iz Varaždina za Zlatar Bistricu polaze u 5.35 i 6.47 sati. Cijena povratne karte je 46,80 kuna. Vlakovi iz Zlatar Bistrice polaze za Varaždin u 17, 19.40 i 20.43 sati.
Zavjetnom hodočašću vjernika biskupskoga grada Varaždina pridružuje se sve više župa iz okolice Varaždina te drugih krajeva Varaždinske biskupije.
- (IKA) – Nakon 70 godina u Svinišću, župi Omiškog dekanata slavit će se mlada misa, koju će pod geslom „Koje li nade u pozivu njegovu" u župnoj crkvi svoje rodne župe Uznesenja Marijina u Svinišću u nedjelju 4. srpnja u 10 sati proslaviti don Mario Popović, profesor klasičnih jezika. Za taj veliki događaj župa se pripravlja trodnevnicom od 1. do 3. srpnja. Pobožnosti i propovjedanu misu u 18.30 sati predslavi župnik don Marko Marasović. Mladu misu pjesmom će pratiti katedralni zbor Sv. Duje iz Splita, a misne dijelove na više stoljeća očuvanom starom sviniškom napjevu pjevat će domaći pučki pjevači.
Poslije mladomisničkog slavlja, župnik na otvorenome ispred župne kuće priređuje domjenak za sve pjevače i sudionike mlade mise.
Don Mario Popović svećenički red primit će u nedjelju 27. lipnja u konkatedralnoj crkvi Sv. Petra u Splitu.
Posljednji svećenik iz župe Svinišće bio je don Rade Terzić, rođen u Svinišću 1917. gdje je prije 70 godina u župnoj crkvi proslavio svoju mladu misu.
- (IKA) - Papa Benedikt XVI. u nedjelju 4. srpnja pohodi talijanski grad Sulmonu. Papa će iz Vatikana krenuti helikopterom u 8.30 sati, te nakon 50 minuta sletjeti na sportsko igralište Serafini u tom gradu u pokrajini Abruzzo. Nakon toga će poći na središnji Garibaldijev trg gdje će predvoditi misu i podnevnu molitvu Anđeoskoga pozdravljenja. Uslijedit će objed sa svim biskupima te pokrajine u Svećeničkome domu Biskupijskoga pastoralnog centra, u kojemu će se poslijepodne, u 16.30 sati, Sveti Otac susresti s predstavnicima tamošnjega zatvora. U 17 sati Papa će se u katedrali susresti s mladima. Posljednji događaj toga pohoda bit će klanjanje pred relikvijama sv. Panfilija i sv. Celestina V., koje se čuvaju u kripti u katedrali. Polazak iz Sulmone i povratak helikopterom u Vatikan predviđen je za 17.45 sati.

Gledanje utakmice Gana - Urugvaj na Knežiji

27.06.2010.

Gana je ušla u četvrtfinale!! Vidimo se u petak u 20:30h na Knežiji. Gana - Urugvaj na Knežiji. Kupnjom majci, piča, sladoleda i grickalica možate djeci Gane.

Svijetko nogometno prvenstvo danas se gleda na Knežiji i pomažemo djeci Gane

Danas u Waka Waka baru Njemačka-Engleska u 16h i Argentina-Meksiko u 20:30h + najbolji sladoled na svijetu + majice Gye Nyame, FaceBosco, Marija Pomoćnica... Kupnjom pomažete djecu Gane i djecu župe.

Petrovo 2010 - Samo dio događanja

Evo nekih najava iz Lijepe naše:
- Ovim putem pozivamo Vas da dana 29.06.2010.g. (utorak) s početkom u 11 sati uveličate našu tradicionalnu manifestaciju „Petrovo 2010“ u Krušljevom Selu kod kapele Sv.Petra i Pavla. Misno slavlje upotpunjuju pjevačka sekcija "Petrovske rože" i pjevačka sekcija za djecu i mlade "Darko i 7 patuljaka".
Svojim prisustvom i dolaskom pomažete udruzi i selu da se pripomogne te da se podružimo i bolje upoznamo. Imamo priređen i prigodni program prezentacija a i naravno, mjesto za okrijepu i zakusku , koju će popratiti tamburaški sastav "DUC -bend".

- Općina Sv.Petar u Šumi poziva Vas na obilježavanje pučke fešte „Petrove“ koja će se održati u subotu 03. srpnja 2010. U sklopu Petrove planiran je i bogat kulturni, sportski i zabavni program koji će se sastojati od:
Sv. Petar u Šumi “PETROVA” 2010.
SUBOTA- 03. 07. 2010.
10. 00 sati - MALONOGOMETNI TURNIR
11.00 sati - TURNIR U ODBOJCI NA PIJESKU
16. 00 sati - BICIKLIJADA
17.00 sati - KONJIČKI TURNIR - Kup Istre
18.30 sati- TRADICIONALNA NOGOMETNA UTAKMICA: SUPETARCI-ZETI
20.00 sati- NASTUP FOLKLORNOG ANSAMBLA ”BITOLA” I FOLKLORNOG DRUŠTVA ”PAZIN”
21.30 sati- PLESNA ZABAVA UZ : HIGHLANDERSI, REKONSTRUKCIJA BAND I SERĐO PAVAT

04.srpnja 2010.
10.00 sati- BOĆARSKI TURNIR

- GABONJIN - 29.06.2010.
Proslava mjesta Gabonjin, na Dobrinjštini, obilježava se na Petrovo i Pavlovo, kad svetkovanje zaštitnika mjesta, sv. Pavla, započinje svečanom svetom misom, a nastavlja se tijekom dana mnogobrojnim sportskim i kulturnim događanjima. Tradicionalna je i ljetna fešta, na mjesnom igralištu, uz muziku, ples i dobru zabavu.

- Uoči svetkovine svetih Petra i Pavla, u ponedjeljak, 28. lipnja, Papa će, po običaju, u Bazilici svetoga Pavla izvan zidina predvoditi Prvu večernju s početkom u 18 sati. Na samu svetkovinu, 29. lipnja, Papa će u Vatikanskoj bazilici, u 9.30 sati, predvoditi euharistijsko slavlje s nekoliko novih nadbiskupa metropolita kojima će tom prigodom podijeliti palij.

- Župa sv. Petra i Pavla Petrovsko, kojoj su apostolski prvaci nebeski zaštitnici, blagdan svojih župnih patrona svečano slavi u utorak 29. lipnja. Na petropavlovsko proštenje prva misa je u 7.30 sati, predslavi je župnik Ivan Tompić. U 11 sati svečana je poldanica. Sa svećenicima Krapinskoga dekanata i franjevcima iz krapinskog samostana predslavi je oa. Daroslav Miklaušić, franjevac na službi u HKM u Beču, koji predvodi i trodnevnicu kojom se župna zajednica od subote 26. do ponedjeljka 28. lipnja pripravlja za proslavu svoga župnog proštenja. U sklopu trodnevnice u nedjelju 27. lipnja, u župi je i krizma, a svečanu misu predvodi pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić, u kojoj će sakrament potvrde podijeliti 47 krizmanika. U subotu popodne ispovijed je za krizmanike, roditelje i kumove, a u ponedjeljak 28. lipnja u župnoj crkvi večernja je misa s bdjenjem. Na svetkovinu apostolskih prvaka Petrovina slavi i Dan grada.

- Na svetkovinu sv. Petra i Pavla, zaštitnika Grada Osijeka, 29. lipnja, večernje misno slavlje u 18.30 sati u osječkoj župi, koja nosi ime tih svetaca, i susjedištu Đakovačko-osječke nadbiskupije predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Marin Srakić u zajedništvu s biskupima Đakovačko-osječke metropolije i svećenicima grada Osijeka. Tom će prigodom požeški biskup Antun Škvorčević okupljenim svećenicima i vjernicima uputiti prigodnu pastirsku riječ.

- Na svetkovinu apostola sv. Petra i Pavla u utorak 29. lipnja splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić pohodit će župu Jesenice te će u područnoj crkvi Sv. Petra apostola na Sumpetru, koja slavi 100 godina posvete, predvoditi misno slavlje u 19 sati.

- Apostolske prvake Petra i Pavla, svoje župne nebeske zaštitnike, istoimena župa u Velikoj Gorici svečano slavi na svetkovinu u utorak 29. lipnja. Blagdanske mise slave se u 7.30, 9 i 11 sati, a središnje misno slavlje u 18.30 sati predvodit će zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.

- Petrovo i Pavlovo, svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika, franjevci iz starog samostana u Cerniku svečano slave u utorak 29. lipnja, na blagdan svetih apostolskih prvaka. U baroknoj crkvi Sv. Petra apostola iz 18. st., župe koja se spominje 1623., a kojom upravljaju franjevci otkako su u Cerniku i prije 1600. godine, svečanu koncelebriranu misu u 11 sati predslavi fra Rajko Gelemanović iz samostana na zagrebačkom Sigetu, vicepostulator kauze sluge Božjega fra Vendelina Vošnjaka. Mise na samostansko i župno proštenje još su u 8 i u 19 sati, predslave ih župnik i gvardijan fra Ante Perković s franjevcima iz samostana.

- Svog župnog nebeskog zaštitnika, apostolskog prvaka sv. Petra, vrlo stara župa Petrovina, ustanovljena 1344. u Biškupcu, a 1501. se spominje u Petrovini, slavi na liturgijsku svetkovinu apostolskih prvaka 29. lipnja, kada je u župi i veliko godišnje proštenje. Blagdanske mise slave se u 8 i u 11 sati. Prvo jutarnje bogoslužje predslavi župnik Gojislav Kovačić, a svečanu poldanicu u 11 sati, uz župnika Kovačića, svećenike Jastrebarskoga dekanata te franjevce iz jastrebarskog samostana, u staroj baroknoj župnoj crkvi predvodi i propovijeda preč. Zlatko Tržok. Večernja blagdanska misa je u 19 sati. U župi je staro svetište Majke Božje u Volavju iz 12. st., a zagrebački je Kaptol 1235. u Biškupcu imao svoj posjed. Na mjesnom groblju stara je grobljanska crkva Presvetog Tijela s oltarom iz 1685.

- Sv. Petra apostola, svog nebeskog zaštitnika, svečano slave vjernici Muča Gornjega, više od tisuću sto godina stare župe u kliškom zaleđu. Proslava počinje u 11 sati ophodom u kojem se nosi kip župnog patrona a potom se u župnoj crkvi sagrađenoj 1762. g., nastavlja svečano euharistijsko slavlje. Uz župnika don Pavu Pavića i svećenike Kliškog dekanata, predslavi ga dr. don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije.

- Svetog Petra apostola, svog nebeskog zaštitnika, vjernička zajednica Duge Rese svečano slavi na Petrovo i Pavlovo u utorak 29. lipnja. Proštenjarske mise su u župnoj crkvi u 8, 9, 11 te u 17 sati. Jutarnje mise predvode bivši dugoreški župnik, sada u mirovini, Matija Jezerinac i župnik Antun Kolić, a središnje bogoslužje u 11 sati predslavi pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško uz svećenike Dugoreško-resničkog dekanata.

- Sv. Petra apostola, svog nebeskog zaštitnika, istoimena konkatedralna župa na splitskim Lokvama, slavi na svetkovinu svetih Petra i Pavla u utorak 29. lipnja. Proslavi prethodi trodnevna duhovna priprava od subote 26. do ponedjeljka 28. lipnja, uočnice svetkovine. Krunica s pjevanim pobožnostima na čast sv. Petru je u 18, propovijedana misa u 19 sati. Mise trodnevnice predslavi fra Šimun Bilokapić, profesor na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Na samu svetkovinu mise su u 8, 9 i 10, te popodne u 17 i navečer u 19 sati. Popodnevna misa je za bolesnike, a središnje svečano bogoslužje večernja je koncelebracija s procesijom kroz gradske ulice u 19 sati. Predslavi je kotorski biskup Ilija Janji Janjić sa župnikon don Radojkom Vidovićem te svećenicima Konkatedralnog dekanata i grada Splita.

- U crkvi Sv. Petra i Pavla u Kleku 29. lipnja misu u 19 sati predvodit će don Ante Prnjak.

Mise povodom Petrova u župi sv. Petar u Vlaškoj

Na samu svetkovinu svetog Petra - zaštitnika župe, u utorak, 29. lipnja u župi svetog Petra apostola u Zagrebu (Vlaška 93) svete mise su u: 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 10.00, 11.00, 17.00 i 19.00 sati.

Svečano Misno slavlje u 19 sati predslavi mons. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački, a u 11 sati dr. Tonči Matulić, prof. na KBF-u u Zagrebu.

Svetu mise u 9.00 i 10.00 sati predvode mladomisnici Tomislav Dodlek i Andrija Miličević, a u 17 sati vlč. Vlado Razum, župnik župe Navještenje BDM u Velikoj Gorici.

Gledanje utakmice Gana - SAD na Knežiji

25.06.2010.

Gana se plasirala dalje.
Sutra se na Knežiji gleda tekma Gana - SAD u 20:30 sati.
Kako dvoje salezijanaca odlazi u misije u Ganu tako je trenutno i humanitarna akcija za djecu Gane.
Kupnjom sokova, majci i grickalica tjekom gledanja utakmica pomažete djeci Gane.
Svi ste dobro došli.

Prijave za Modrave produžene do 30. lipnja

Kako doznajem za sve one koji se još nisu prijavili za Modrave prijave se primaju do 30. lipnja u SKAC-u.

Kamo za Dan državnosti?

24.06.2010.

Dolazi nam Dan državnosti.
Vrijeme baš i neće biti lijepo.
- Oni koji žele ovaj dan provest u dobrom društvu predlažem da se rano ustanu i već u 4:45 sati budu na terminalu u Dubravi od kuda se u 5 sati kreće autobusom za Gornje Čučerje i onda pješiće na Mariju Bistricu. Misa je predviđena točno u podne a bus za nazad kreće u 17:20 sati.
- Svi prijevoznici najavili su da će vozit po nedjeljnom voznom redu. U subotu će se primjenjivat raspored za subotu.
- Trgovine rade po nedjeljom rasporedu osim prodavaonica Kerum koje rade cijeli dan.
- Ljubitelji duhove glazbe pozvani su u crkvu sv. Petar u Vlaškoj gdje je u 20 sati festival duhovne glazbe. Tko nastupa ne zna se.
- Što se tiće sporta na Dan Državnosti u Velikoj Gorici je turnir u odbojci na pjesku i to humanitarni. Od 10 do 19 sati na terenu iza OŠ „Eugen Kumičić“.
- Iako vrijeme ne obečava dobro je maknut se iz grada i otić u prirodu ili na Jarun, Bundek, Maksimir ili Sljeme.
- Mise u crkvama su po prazničkom rasporedu i služit će se za Domovinu.
- NSK (NSB kako kome paše) zatvara se u četvrtak u 21 sat i opet se otvara u ponedjeljak u 8 sati.
Mislim da će svatko naći nešto za sebe.
Svako dobro.

Najave događanja od 21 do 27 lipnja 2010. Dopuna, dopuna, dopuna

23.06.2010.

- U utorak 22. lipnja u 19 sati u franjevačkom samostanu u Kloštar Ivaniću grkokatolički križevački biskup Nikola Kekić održat će predavanje o osnivanju Marčanske grkokatoličke biskupije.
- U četvrtak 24. lipnja u 19 sati u franjevačkom samostanu u Kloštar Ivaniću bit će pjesnička večer franjevačkih pjesnika.
- Hodočašće umirovljenika Krapinsko-zagorske županije na Mariju Bisticu je u petak 25. lipnja. Misa u 11.30 sati
- Karlovačko hodočašće na Mariju Bistricu je u subotu 26. lipnja. Misa u 11 sati
- Hodočašće svetonedeljskog dekanata na Mariju Bistricu je u nedjelju 27. lipnja. Misa u 11 sati.

Najave događanja od 21 do 27 lipnja 2010. dopuna

- (IKA) Na Dan državnosti Republike Hrvatske u petak 25. lipnja održat će se komemorativna svečanost u spomen na ratne i poratne žrtve župe Kotoriba koje su likvidirane na grobištu Leš kod željezničke pruge, nasuprot kotoripske željezničke stanice. Komemoracija započinje misom zadušnicom koja će se u 18 sati služiti u župnoj crkvi Sedam žalosti Blažene Djevice Marije i Uzvišenja svetoga Križa, a nakon toga će se na grobištu, kod spomen-križa položiti vijenci i zapaliti svijeće.
U Republici Hrvatskoj evidentirano je više od 600 grobišta i stratišta žrtava Drugog svjetskog rata i poraća, a u Međimurju su spomen-križem obilježena stratišta Sep u Gornjem Hrašćanu, Ksajpa kod Šenkovca, Repova šuma kod Štrigove i Leš u Kotoribi gdje je križ blagoslovljen 12. srpnja 2009. godine.
Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava osnovano je u rujnu 2000. godine, a u proteklom razdoblju podignuto je desetak spomen obilježja prešućenim žrtvama ratnog i poratnog stradanja Drugog svjetskog rata, kao i u spomen na hrvatske branitelje i žrtve poratnog jugokomunističkog terora iz župe Vratišinec.
Komemoraciju organiziraju društva za obilježavanje grobišta žrtava poraća iz Varaždina i Čakovca, koja ističu kako svaki čovjek ima pravo na život, pa tako i na dostojanstven pokop i grob. Komemoracija se priređuje u spomen na žrtve OZN-inih likvidacija na grobištu Leš i sve poginule za domovinu Hrvatsku, od nositelja totalitarne vlasti ili u ratnim i poratnim sukobima proteklog stoljeća do Domovinskog rata.
To će biti sjećanje na Kotoripčane poginule u Prvom svjetskom ratu, kao i civile ubijene 1918. godine od mađarske vojske, te žrtve stradale od progona srpskih žandara 1933. godine. Spomenut će se i osoba stradalih u Drugom svjetskom ratu i poraću kao i žrtava grobišta Leš u Kotoribi gdje su u progonima poratne jugo-komunističke vlasti, uz "nestale" župljane likvidirani i njemački ratni zarobljenici i ostale žrtve progona, a prisjetit će se i poginulih i nestalih u Domovinskom ratu.
- (IKA) U nedjelju, 27. lipnja održat će se hodočašće Gospi Gašinačkoj, kojim će se proslaviti 100 godina toga svetišta. Procesija će krenuti u 9 sati ispred župne Crkve u Odvorcima, a misno slavlje koje će predvoditi đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić, započet će u 10 sati.

Gana ide dalje

U srijedu Gana igra odlučujuću tekmu za ulazak u osminufinala, a salezijanski volonteri te pozivaju da pratiš utakmicu i svojim dolaskom pomogneš djecu Gane. Kupnjom soka, sladoleda, itd. pomažeš. Utakmica će se gledati na velikom platnu (vani ako je toplo vrijeme, u dvorani ako je kišno vrijeme).
Utakmica se gleda na platnu na Knežiji.
Svi ste dobro došli.

Najave događanja od 21 do 27 lipnja 2010. Svečenička ređenja Slunj, Sošice, Sisak i Požega

- Prezbiterskog ređenja i završetak Svećeničke godine za Požešku biskupiju održat će se u subotu, 26. lipnja u 10 sati u požeškoj katedrali.
Za svećenike će biti zaređena trojica đakona Josip Marić iz župe Pleternica, Marijan Pavelić iz župe Jakšić i Augustin Tašić iz župe Voćin.
Tijekom slavlja svećenici će obnovit svoju vjernost Isusu Kristu i raspoloživost za poslanje koje im je povjereno. Učinit će to po uzoru na završno slavlje Svećeničke godine u Rimu na svetkovinu Presvetog Srca Isusova.
- U subotu 26. lipnja u 10 sati u sisačkoj katedrali Uzvišenja sv. Križa sisački biskup dr. Vlado Košić predvodit će euharistijsko slavlje tijekom kojeg će zarediti za svećenike Ivana Grbešića, Roberta Jonjića i Matu Malekinušića. U petak 25. lipnja u sisačkoj katedrali u 19 sati bit će molitveno bdjenje koje organizira Povjerenstvo za pastoral duhovnih zvanja Sisačke biskupije.
- U grkokatoličkoj župi sv. Petra i Pavla u Sošicama (Žumberak) križevački biskup Nikola Kekić će u subotu 26. lipnja u 10.30 sati na arhijerejskoj liturgiji podijeliti svećenički red đakonu Križevačke biskupije Danijelu Hraniloviću.
- U nedjelju 27. lipnja u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Slunju u 17 sati đakona Stanka Smiljanića zaredit će za svećenika gospićko-senjski biskup Mile Bogović. Koncelebrira mjesni župnik i dekan mons. Mile Pecić.

AFROCROATIA!

Povodom proslave Dana Državnosti i obilježavanja Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoafričkoj republici Udruga H-epicentar organizira u četvrtak, 24. lipnja posebnu gala večer pod imenom „AFROCROATIA!“ koja će se održati na Šalati u baru Bakaga s početkom od 21 sat.
Središnji događaj večeri bit će koncert grupe „The Cliffhangers“ a kao posebno iznenađenje večeri bit će i nastup afro vokalno-udaraljkaškog sastava „KenkeDenke“.

Svaki posjetitelj kupovinom ulaznice od 15 kuna aktivno će se uključiti u cjelogodišnju kampanju pod nazivom „Poziv za 10!“ čiji je cilj sakupiti 10 stipendija za 10 studenata iz višebrojnih obitelji. Dosadašnja akcija ostvarila je preko 3400 poziva. Svi koji žele mogu se u akciju prikupljajna sredstava uključiti pozivom na broj 060 90 90. Cijena poziva iz fiksne mreže iznosi 10 kuna dok se korištenjem mobilnih mreža donira 6,10 kuna. Kako bi cijela kampanja bila što transparentnija pokrenut je portal hepicentar.hr gdje je moguće očitati trenutno stanje poziva u realnom vremenu upućenih na dobrotvornu liniju.

Kako posjetitelji ne bi bili zakinuti za aktualne rezultate, organizatori će omogućiti praćenje utakmice grupe „E“ uz internet live-streaming. Posjetitelje očekuje prigodni afro-kokteli kao i posebno iznenađenje organizatora.

Najave ljetnih događnja - Franjevači hod

21.06.2010.

Kao i svake godine framaši po ljeti imaju framaški hod koji završava u Asizu.
Trase su različite i sve ovisi o pojedinim regijama.
Sve informacije možete dobit kod frame u Vašem gradu ili mjestu.

Najave ljetnih događanja - TEZE

Od 16. srpnja do 13. kolovoza 2010., svaki petak navečer odlaze redovite autobusne linije iz AK-Zagreb (s vezama iz Zadra, Šibenika i Splita).
Za informacije stoje na raspolaganju:
Ured za mlade HBK, Mladen Praljak,
tel.: 01/4814-699 ili 098-622895, e-mail

Povjerenstvo za mlade Zagrebačke nadbiskupije
vlč. Domagoj Matošević, tel. 01/4894866, e-mail
Osijek

- 1. - 8.8.2010.
Hodočašće mladih Osječko-đakovačke nadbiskupije.
Povjerenstvo za mlade
- Osijek: Marija i Ivan Pandur, 091-5470615
- Valpovo/Belišće: Željko Špoljarić, 098-9095996
- Slavonski Brod: Renata Stanić, 098-253974
Požega

Povjerenstvo za pastoral mladih,
vlč. Stjepan Škvorć 098-344104
Varaždin

Povjerenik za pastoral mladih,
vlč. Damjan Koren, 042/314-155
- Pitomača: Valentina Sesvečan, 098-9047931
- Prelog: 08.08-15.08.2010.
Vedrana Vuk, 098-9316116
Zagreb

Povjerenstvo za pastoral mladih,
vlč. Domagoj Matošević 01/4894-866
- Klinča Sela:
Marija i Krešimir Prevendar, 091-924603
Zagreb, Sv. Kvirin: Vida Brezak, 091-5978553
- Zagreb, Malešnica: 24.07-1.08.2010.
Sven Barbarić, 098-1600278
Marcela Andrić, 091-7924037
- Bistra: 24.07-1.08.2010.
Lucija Eršek, 098-9623343
Oroslavje: Eleonore Gardlo 098-636230
Prigorje Brdovečko: Marijana Ivanjek 098-9737130
- Dugo Selo: 08.08-15.08.2010.
Dina Pavković 098-9754637
Sisak

- 22.-29.08.2010.
Ured za pastoral mladih Sisačke biskupije,
vlč. Branko Koretić
Istra

- Povjerenstvo za mlade, vlč. Dalibor Pilekić 095-9078273
KUMI, Loreta Rabar 098-711670
- Pula, 18.-25.07.2010.
Martina Žufić, 091-5634848
Rijeka

Mladen Grabarević, 099-310-9695
- Krk: Povjerenstvo za pastoral mladih,
vlč. Saša Ilijić, 091-5200800
Zadar

- Povjerenik za pastoral mladih,
don Zdenko Dundović, 091-1973777
Split

Ured za pastoral mladih u Splitu,
vlč. Jenko Bulić, 021/407517
- Brela: Antonia Žamić, 091-5789295
- Metković: Marita Brajević, 098-9380114
Hvar

- 24.07-1.08.2010. Milan Šarić 091-8970230
Sarajevo

- 24.07-1.08.2010.
Nadbiskupijski centar za pastoral mladih "Ivan Pavao II.",
Ivana Vidović, 033 766 225
Mostar

- 1. - 8.8.2010.
Mario Glibić, 063-406420
Vojvodina

Paja Pletikosić, 063 581743
Ivan Hardi, 063 88 96 467
Za više kontakata, vidi.

Redovna autobusna linija iz Zagreba i drugih gradova Hrvatske
17.7. - 26.7.2010.
24.7. - 02.8.2010.
31.7. - 09.8.2010.
07.8. - 16.8.2010.
14.8. - 23.8.2010.

Polazak iz Zagreba s Autobusnog kolodvora (AKZ)

subotom: 00.30 sata, dolazak u Taizé: oko 16.00 sati
Polazak iz Taizéa

u sljedeću nedjelju: 13.00 sati,
dolazak u Zagreb u ponedjeljak: oko 5.00 sati.

Cijena po osobi: 700 kn
Veze iz drugih gradova:
Polazak za Zagreb iz:

Split: 16.30 sati
Trogir: 17.00 sati
Šibenik: 17.30 sati
Vodice: 17.50 sati
Biograd: 18.30 sati
Zadar: 19.00 sati
Dubrovnik: 22.00 sata
Povratne veze iz Zagreba:

08.30 sati za Šibenik - Split
09.30 sati za Zadar - Biograd - Vodice
10.30 sati za Trogir
22.30 sata za Dubrovnik

SAMOBORČEK TURIST
Lidija Fodor
Marina Držića 4, Autobusni kolodvor
10000 Zagreb
tel: 01/6321-190

Prvić ???

Do sada najava za Prvić još nije došla do mene.
Kako znam tamo se spremaju mladi sa Knežije i opčenito Salezijanska mladež.

Najave ljetnih događanja - Varaždin

Duhovna obnova za mlade kod sestara Ušulinki u Varaždinu od 18 do 21. kolovoza.2010.
Prijave do 1. kolovoza na broj 042/403-555 ili na mail: damjana@ursulinke.hr
Tjekom kolovoza prijave se primaju na broj 042/211-808 ili na mail: suzana@ursulinke.hr .
Duhova obnova počinje prvog dana u 19 sati a završava oko 13:30 zadnjeg dana.
Sa web stranice prenosim:
' I ovog ljeta imate priliku za malo odmora duha kod naših sestara uršulinki! Duhovni centar "Dom sv. Anđele" u sklopu svojeg programa organizira duhovnu obnovu za mlade koja će se održati od 18. do 21.8.'
Cijena smještaja je 240 kuna.

Najave događanja od 21 do 27 lipnja 2010. - Đakovačko - Osiječka nadbiskupija

- Mjesečna duhovna obnova za prezbiterij Srijemske biskupije održat će se 21. lipnja u 9,30 sati u crkvi Sv. Jurja, mučenika u Petrovaradinu. Duhovnu obnovu predvodit će dr. Antun Čečatka, profesor u miru na KBF-u u Đakovu.
- „Hajdemo radosno u dom Gospodnji" geslo je XVI. susreta ministranata Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji će se održati 22. lipnja. Okupljanje ministranta predviđeno je u 9 sati u Bogoslovnom sjemeništu i Nadbiskupskom domu. U 9.30 započet će formiranje procesije u kojoj će ministranti ući u đakovačku katedralu Sv. Petra te će sudjelovati na misnom slavlju u 10.00 sati, koje će predvoditi nadbiskup đakovačko-osječki, mons. dr. Marin Srakić.
U popodnevnom dijelu programa od 12.30 sati ministrantice će nastaviti program u Samostanu sestara sv. Križa, pobjednici kviza na dekanatskim susretima natjecat će se u Metodovoj dvorani Svećeničkog doma; pobjednici nogometnog turnira natjecat će se na školskom igralištu OŠ Vladimira Nazora; srednjoškolci i stariji ministranti sudjelovat će u programu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, a za ostale ministrante organizirane su igre u parku i film u Središnjoj nadbiskupijskoj i sveučilišnoj knjižnici.
- Biskupijski pastoralni centar – Povjerenstvo za školski vjeronauk i župnu katehezu Srijemske biskupije organizira sastanak vjeroučitelja koji rade u osnovnim i srednjim školama u Srijemskoj biskupiji. Sastanak će se održati u srijedu, 23. lipnja u Petrovaradinu, s početkom u 9.30 sati. Preč. Blaž Zmaić, koordinator školskog vjeronauka, predložio je duhovni i radni program u kojem će se vjeroučitelji duhovno obnoviti, izmijeniti iskustva u dosadašnjem radu u školama, iznijeti eventualne probleme, poteškoće i pitanja te tražiti rješenja i smjernice za daljnji rad.
- Dan državnosti proslavlja se u petak, 25. lipnja u svetištu Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu. U 10 sati predviđena je prigodna molitva Mariji Majci i Kraljici Hrvata za domovinu Hrvatsku. Svečano misno slavlje s početkom u 10,30 predvodit će mons. Luka Marijanović, kanonik iz Đakova. Poslije mise održat će se pojedinačni blagoslov vozila i vozača (parkiranih na okolna parkirališta). Pozivaju se svi vjernici na zajedništvo u molitvi za svekoliko dobro naše Domovine, a svi vozači i članovi njihove obitelji da prije godišnjih odmora i putovanja dođu moliti Božji blagoslov.
- Premijerno prikazivanje dokumentarnog filma „Draga Gospa Ilačka", koji je pobijedio na prvom Filmskom festivalu hrvatskih vjerski filmova, održat će se u petak, 25. lipnja u 20 sati u Hrvatskom domu u Ilači, a u subotu, 26. lipnja u 20 sati bit će prikazan u Villi Tovarnik u Tovarniku. Prikazivanje filma organiziraju župa Sv. Jakova apostola, Ilača i Udruga dr. Ante Starčević – Tovarnik.
- U subotu, 26. lipnja u 10.00 sati, u samostanskoj crkvi Presvetog Srca Isusova Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu, pod euharistijskim slavljem koje će predvoditi đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Marin Srakić, bit će proslavljena 50. obljetnica od prvih zavjeta 8 sestara jubilarki: s. Gracijele Sučić, s. Melanije Ivanović, s. Marije Jelice Bjelonić, s. Anastazije Mišanec, s. Helijane Kodba; s. Margite Tot, s. Egidije Miličić i s. Agnete Pilaj.
- U nedjelju, 27. lipnja održat će se hodočašće Gospi Gašinačkoj, kojim će se proslaviti 100 godina ovoga svetišta. Procesija će krenuti u 9 sati ispred župne Crkve u Odvorcima, a misno slavlje koje će predvoditi pomoćni biskup đakovačko-osječki, mons. Đuro Hranić, započet će u 10 sati.
- Pod geslom «Samo je u Bogu mir, dušo moja! (Ps 62) vlč. Matija Žugaj, mladomisnik Riječke nadbiskupije proslavlja u nedjelju 27. lipnja svoju mladu misu u župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu. Trodnevna duhova priprava započinje u srijedu, 23. lipnja i traje do petka, 25. lipnja. Program kroz tri dana započinje prigodnim pobožnostima u 18 sati, a potom u 18,30 euharistijskim slavljem. Mladomisničko slavlje u nedjelju, 27. lipnja započinje u 10 sati - roditeljskim blagoslovom (ispred mladomisnikove zgrade u Nas. Kralja Tomislava), a potom procesijom do župne crkve. U 10,30 sati započet će svečana mladomisnička euharistija kod župne crkve Gospe Brze Pomoći.

Najave događanja od 21 do 29 lipnja 2010. - Pula

26. - 29. 06. 2010. U župi sv. Pavla u Puli evangelizacijski seminar i proslava blagdana Sv. Pavla
Župa Sv. Pavla u Puli ove godine kao pripravu za proslavu župnog patrona organizira trodnevni evangelizacijski seminar na temu "Iscijeliti srca, osloboditi zarobljene, liječiti bolesne", (usp. Lk 4, 18-19). Predavanja će se odvijati od subote, 26. lipnja, do ponedjeljka, 28. lipnja, svake večeri sa početkom u 19 sati. Voditelj seminara biti će vlč. Marinko Barbiš, svećenik Krčke biskupije.
Na sam blagdan, u utorak, 29. lipnja u župnoj crkvi će se održati tri mise: jutarnju u 8 sati predvoditi će župnik domaćin vlč. Milan Mužina, svečanu župnu misu sa početkom u 11 sati predvoditi će vlč. Barbiš, a večernje misno slavlje u 19 sati predslaviti će mons. Ivan Milovan, biskup ordinarij porečki i pulski, u koncelebraciji sa svećenicima dekanata.

Evangelizacijski seminar : "Iscijeliti srca, osloboditi zarobljene, liječiti bolesne", (usp. Lk 4, 18-19);

26., 27. i 28. lipnja, 19 sati
Sadržaj: Euharistija, kateheza, klanjanje
1. dan: "ISCIJELITI SRCA", slika o sebi, drugima i Bogu
2. dan: "OSLOBODITI ZAROBLJENE", navezanosti, ovisnosti, ropstva: kako do slobode?
3. dan: "LIJEČITI BOLESNE", molitva za ozdravljenje

Najave događanja od 21 do 27 lipnja 2010. - Riječka nadbiskupija

- U utorak 22. lipnja je Svečenički dan Riječke nadbiskupije i Gospičko - senjske biskupije.
Najava sa web portala Riječke nadbiskupije glasi:
Kako je već poznato, i ove godine planiramo održali Svećenički dan zajedno sa svećenicima Gospićko-senjske biskupije. To će ujedno biti i susret s vjeroučiteljima Riječke metropolije koji se pridružuju proslavi 10 godina od uspostave nove biskupije.
Bilo bi to u utorak 22. lipnja 2010. na području Ogulinskog dekanata i to prema ovom programu:
- 9.30 - 10.00 - u dvorani župnog ureda sv. Križa u Ogulinu (Ljudevita Gaja 2)
- okupljanje i osvježenje
- 10.00 – u crkvi sv. Križa:
- molitva srednjeg časa
- mons. mr. Tomislav Rogić, župnik i dekan: kratki pozdrav i osvrt na trenutno stanje župe
- mons. dr. Mile Bogović, biskup: izlaganje o biskupijskim središtima na području Gospićko-senjske biskupije
11.00 – polazak u Oštarije
11.30 – misa u svetištu BDM u Oštarijama
- mons. dr. Ivan Devčić, nadbiskup metropolit predvodi misu i propovijeda
- o. Ivan Podgorelec, župnik i čuvar svetišta, kratki pozdrav i osvrt na trenutno stanje župe
13.00 – ručak za sve sudionike u restoranu na jezeru Sabljaci
14.30 – odlazak na Modruš i okupljanje u crkvi Presvetog Trojstva
- vlč. dr. Željko Blagus: kratki pozdrav i osvrt na trenutno stanje župe
- penjanje na tvrđavu (prema mogućnostima).
Zbog organizacijskih razloga potrebno je prijaviti svoj dolazak u kancelariju Nadbiskupije najkasnije do nedjelje 20. lipnja.

ŽUPNI EUHARISTIJSKI KONGRESI Riječke nadbiskupije u nedjelju 4. srpnja - 14.NEDJELJA KROZ GODINU:
- župa sv. Katarine - Lokve u 9.30 sati;
- župa sv. Petra i Pavla - Crni Lug u 11 sati.

Najave događanja od 21 do 27 lipnja 2010. - Split

- Proslava sv. Ivana Krstitelja na Trsteniku u Splitu
Župa Sv. Ivana Krstitelja na Trsteniku u Splitu u četvrtak 24. lipnja slavi svoga nebeskoga zaštitnika. Središnje svečano euharistijsko slavlje u 19 sati predvodit će mr. don Robert Ćibarić, župnik Postranja i Brgata u Dubrovačkoj biskupiji. Župa će se pripremati trodnevnom duhovnom obnovom koju će predvoditi mr. Antun Sente, katedralni župnik u Sisku. On će uoči same svetkovine u srijedu 23. lipnja održati i tribinu na temu; „Suvremeni mediji – pomoć ili poteškoća u naviještaju Radosne Vijesti.“ U sklopu priprave bit će i predstava „Ti si jedinstveno biće“, kao i koncert dalmatinskih klapa.
- Svećeničko ređenje u Splitu
U prigodi svetkovine apostola sv. Petra i Pavla u nedjelju 27. lipnja splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić zaredit će za prezbitere osmoricu đakona, četvoricu na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije: Maria Popovića, Vinka Beusa, Matu Brečića i Antu Rako te četvoricu na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja: Pericu Maslaća, Josipa Sušića, Maria Radmana i Nediljka Čarapića. Euharistijsko slavlje u 10 sati u konkatedrali sv. Petra u Splitu predvodi nadbiskup Marin Barišić.

Omiš dobiva novu crkvu.

Kako doznajem sa web portala Splitske nadbiskupije Omiš dobiva novu crkvu.
Tekst najave prenosim u cijelosti.
Posveta novoizgrađene crkve sv. Petra apostola na Priku u Omišu
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit će u subotu 26. lipnja euharistijsko slavlje u 19 sati za vrijeme kojega će posvetiti novoizgrađenu crkvu sv. Petra apostola na Priku u Omišu.

Crkvu sv. Petra na Priku u Omišu projektirao je arhitekt iz Splita Dinko Brkljačić. Izvođač građevinskih radova je „Konstruktor“ sa svojim podizvođačima. Crkva s pastoralnim centrom ima oko 1100 metara kvadratnih, a sama crkva obuhvaća oko 450 metara kvadratnih. Ambon, oltar, krstionicu projektirao je fra Branko Periša, a radila ih je kameno-klesarska radnja Branimira Marovića iz Mravinaca. Župa ima oko 3500 vjernika, a u radove se sa svojom donacijom uključila Splitsko-makarska nadbiskupija, omiška HVIDRA sa svojim članovima, grad Omiš, „Studenac“, župljani i ostali donatori.

Najave događanja od 21 do 28. lipnja 2010. Dopuna

- Od 21. lipnja do 23 lipnja je Trodnevnica uz proslavu sv. Ivana Krstitelja u župi sv. Petar Apostol u Zaprešiću.
Najava sa web stranice Zagrebačke nadbiskupije glasi:
Župa sv. Petra ap. iz Zaprešića proslavit će svoga suzaštitnika, sv. Ivana Krstitelja prigodnom trodnevnicom.
Trodnevna duhovna priprava započinje svakim danom euharistijskim slavljem u 19:00 sati u kripti crkve sv. Ivana Krstitelja.
Prvi dan trodnevnice 21. lipnja biti će usmjeren prema mladima; 22. lipnja obiteljima, pokretima i udrugama koje djeluju na području župne zajednice; 23. lipnja starijim i nemoćnim osobama uz podjeljivanje sakramenta bolesničkog pomazanja.
Sama svetkovina rođ. sv. Ivana Krsatitelja suzaštitnika Župe, biti će obilježena dolaskom gospićko – senjskog biskupa, mons. dr. Mile Bogovića.
Svečano slavlje sa procesijom bit će u srijedu, 24. lipnja s početkom u 19.00 sati.
- Ivanjske noći i dani od 24.-26. lipnja slavi se u kapeli Sv. Martina u Martincu Orehovičkom, župa Orehovica.
Sa web stranice Zagrebačke nadbiskupije prenosim:
U kapeli Sv. Martina u Martincu Orehovičkom, župa Orehovica, na blagdan Sv. Ivana Krstitelja svečanim misnim slavljem započeti će humanitarna priredba Ivanjske noći i dani Martinec Orehovički 2010.
Svečano misno slavlje, s početkom u 19 sati, uz domaćeg župnika vlč. Ivicu Šestaka i domaćeg sina Vlč. Antuna Sentea, predvodit će vlč. Domagoj Vuletić, župnik župe Mihovljan.
Misi prethodi kulturno-umjetnički program ispred društvenog doma u Martincu Orehovičkom i svečana procesija. Program kod društvenog doma započinje u 18 sati.
Priredba traje od 24. do 26. lipnja. Organizatori priredbe su župa Orehovica, mjesni odbor Martinec Orehovički, Društvo Sveti Martin i KUD Sv. Ivan Krstitelj, a cilj priredbe je sakupiti sredstva za jednu učeničku stipendiju.
Svaku večer vas očekuje bogati kulturno umjetnički i zabavni program.
Anica Herceg
- Povodom Dana državnosti u petak 25. lipnja kardinal Bozanić predvodit će misu u 9 sati u crkvi sv. Marka na Gornjem Gradu.
- Apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Mario Roberto Cassari slavit će svečanu misu u čast svetoga Josemarije Escrive, utemeljitelja Opusa Dei, u subotu 26. lipnja u 18 sati u zagrebačkoj katedrali.
- Tradicionalno 37. hrvatsko nacionalno hodočašće u Altötting bit će u nedjelju 27. lipnja.
Hodočasničku misu u čast BDM u 11.30 sati u bazilici predvodit će porečki i pulski biskup Ivan Milovan.
Na izlazu iz bazilike skupljat će se darovi za Caritasov Dom za nezbrinutu djecu u Majmajoli kod Pule.

Najave događanja od 21 do 28. lipnja 2010.

20.06.2010.

- U utorak 22. lipnja Zakon neba nastupa na Jarunu. Ulaznica još ima.
- Od 23 do 27. lipnja odigrava se turnir 'Petrovo 2010 - Sven Vuić'. Orgarnizator je sportsko društvo župe Sv. Petar. Prijave su završile.
- U četvrtak je blagdan rođenja sv. Ivana Krstitelja. Svetkovina je u župi na Novoj Vesi.
- U Kapelici sv. Ivana na Vočarskoj misa je u 9 sati.
- U Bakagi na Šalati održat će se zadnji H-epicentar u sezoni. Početak je 20:30 sati. Ulaz je 15 kuna.
- U četvrtak, 24. lipnja, u 21 sat, u župi Sv. Josip na Trešnjevci je euharisijsko klanjanje za mlade..
- Petak je dan za Petrov kljuć. Festival duhovne glazbe u crkvi sv. Petra u Vlaškoj ulici. Početak je u 20 sati, a tko nastupa, neka za sada ostane tajna.
- Župa Sv. Josip sa Trešnjevke ide na hodočašće na Trsat polazi u subotu, 26. lipnja. Polazak je u 5.30 sati. Karte po cijeni od 80 kuna mogu se dobiti u župnom uredu.
- U subotu 26. lipnja počinje trodnevnica povodom Petrova u župi sv. Petar Apostol u Vlaškoj. Dnevnica će biti kroz tri večeri u na misama u 19 sati.
Tako prvi dan trodnevnice misu u 19 sati predvodi povjerenik za mlade Zagrebačke nadbiskupije vlč Domagoj Matošević. Nakon mise je dodjela nagrada najboljima sa sportskog turnira 'Petrovo 2010 - Sven Vuič.
- U nedjelju 27. lipnja u 19 sati misu u crkvi sv. Petar u Vlaškoj povodom trodnevnice misu će predvodit mr. Ivan Gretić - rektor međubiskupijskog sjemeništa.
U ponedjeljak misu u 19 sati u župi sv. Petar u Vlaškoj predvodi dr. Đuro Zalar, rektor kapele sv. Martina.

Kako rade i kako voze u oći i za vrijeme blagdana 22.6.2010.

Kako doznajem ZET će u ponedjeljak 21.6.2010. u tramvajskom prometu primjenjivat subotnji vozni red dok će autobusi vozit po voznom redu radnog dana.
NSK u ponedjeljak radi do 21 sat.
Na praznik ZET vozi po nedjeljnom voznom redu.
Trgovine će radit po prazničkom radnom vremenenu.

Najave događanja od 21 do 27 lipnja 2010. Zanimljiva dopuna

18.06.2010.

- Osniva se Zajednica prijatelja KBF-a u Đakovu.
Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu osnovat će u ponedjeljak, 21. lipnja, Zajednicu Prijatelja KBF-a u koju su pozvani svi bivši studenti toga fakulteta.
Konstitutivni susret započet će u 16 sati u Svečanoj dvorani biskupa Antuna Mandića Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu, a sudjelovat će dekan KBF-a prof. dr. Pero Aračić, koji će izložiti smisao i cilj utemeljenja Zajednice, te počasni predsjednik đakovačko-osječki nadbiskup i veliki kancelar KBF-a Marin Srakić.

Zakon Neba Vas poziva i poručuje

DRAGI NAŠI!

DANAS OD 18:20 DO 19:00 SATI NASTUPA NAŠ ZAKON NEBA NA OŽUJSKO STUDENT FESTIVALU!

UZ TEŠKU INDUSTRIJU, PSIHOMODO POP, JURU BELKOVIĆA I SOS BAND TE MNOGE DRUGE, ZAKON NEBA ĆE SVIRATI SVOJE NAJVEĆE HITOVE.

ZA SVE VAS KOJI NEĆETE ZBOG CIJENE KARTE MOĆI BITI NA T-MOBILE IN MUSIC FESTIVALU NA KONCERTU BENDA ZAKON NEBA, DANAS IMATE PRILIKU DA ZAJEDNO PROSLAVIMO S DEČKIMA ULAZAK NA TAJ VELIKI FESTIVAL!

DEČKI ĆE VEČERAS SVIRATI REPERTOAR SA T-MOBILE IN MUSIC FESTIVALA!

CIJENA KARTE ZA DANAŠNJI FESTIVAL JE 20 KN I MOŽETE JE KUPITI NA ULAZU, NA VELIKOM JEZERU NA JARUNU!

VIDIMO SE!!

Umjesto dvije kave sa automata pomognimo mladima. Kako najbolje potrošiti šest kuna? Akcija traje do 22. lipnja

Proslijeđujem sa net.hr-a.

Tea, Andrea, Maja, Željko, Ante...svako od ovih imena krije priču o kojoj ne razmišljamo svakog dana: oni su osobe s Down sindromom, osobe s težnjama za izražavanjem i druženjem, osobe koje svojom dobrotom višestruko vraćaju dobro koje im se učini.

O čemu je riječ? Od 22. travnja do 22. lipnja građani Hrvatske imaju priliku pomoći plemenitoj akciji: prikupljanju novca za Udrugu za sindrom Down Zagreba. Sa samo jednim pozivom na broj 060 9200, u iznosu od 6,15 kuna, pomoći ćete opstanku Udruge koja u svojim prostorima brine za osobe sa Down sindromom, za koje u sustavu više 'nema mjesta'.

Naime, riječ je o djeci koja su završila obavezno osnovnoškolsko obrazovanje, budući da im sustav do 21. godine omogućava da ostanu u ustanovama s prilagođenim programima za djecu s posebnim potrebama. Međutim, nakon 21. godine osobe s Down sindromom nemaju gdje boraviti, zbog čega se upravo organiziraju radionice.

Jedna takva postoji i u zagrebačkom Folnegovićevom naselju, i pruža osobama s Down sindromom mjesto za druženje, pa i kreativno izražavanje. Primjerice, upravo je jednoj članici njihove radionice nedavno objavljena i knjiga poezije! Skromni prostor unatoč problemima i tužnim pričama koje bi mogao ispričati svaki od polaznika radionice ili njihovih obitelji odiše radošću i mirom: na policama su izloženi radovi koji se prigodno prodaju na štandovima za pokrivanje troškova prostora, svira muzika, katkad se pleše, ili se pak igra stolni tenis. Vlada samo dobra volja, poštuju se tuđe navike i posebnosti, a petak je, nasuprot navikama zaposlenih, najtužniji dan u tjednu.

Udruga inače postoji od 1999. godine, a prostor u Folnegovićevom naselju dobili su od Grada Zagreba prije tri i pol godine. Prije toga, roditelji su se sastajali doslovno po kafićima, i tamo razmjenjivali savjete i iskustva.

Sada u Udruzi nastoje proširiti provedbu logopedskih i edukacijsko – rehabilitacijskih programa, pa je u suradnji s Iskonom i Nogometnom akademijom Marić pokrenuta spomenuta humanitarna akcija. Novac će biti potrošen na 120 članova Udruge, ali i na pokrivanje osnovnih troškova udruge.

Naime, valja napomenuti da u Udruzi formalno radi tek jedna osoba, koju inače plaća Centar za rehabilitaciju Zagreb, dok je ostali rad volonterski: roditelji sami donose potrepštine, poput papirnatih ručnika, ili pak materijala za različite umjetničke predmete koje polaznici radionice izrađuju.

"Treba nam potpora i podrška, i sama podrška će nam dobro doći, ali novac će biti dobro iskorišten na svu našu djecu, imamo 120 članova i svi imaju svoje posebne potrebe", skromno kažu u Udruzi.

Dakle, svi koji žele pomoći i danas pametno potrošiti sitnicu od 5 kuna (plus PDV) mogu nazvati broj 060 9200. Budite sigurni da će novac otići u prave ruke.

Humanitani turnir Slaven 2010

U organizaciji Odbojkaškog kluba „Gorica“ od 25. do 26. lipnja 2010.g. na terenu iza OŠ „Eugen Kumičić“ održat će se humanitarni turnir odbojke na pijesku sa ciljem prikupljanja sredstava za što brži i uspješniji oporavak Slavena Škrobota. Slaven je igrač OK Gorica koji je u ljeto 2009.g. nastradao u nesreći ostavši nepokretan te nam je ovom akcijom cilj pomoći njemu i njegovoj obitelji kako bi barem sa financijske strane što lakše prošli kroz postupak njegove rehabilitacije.

Sredstva će biti prikupljana putem kotizacija prijavljenih ekipa (150 kuna po ekipi), donacija sponzora koji se odazovu akciji i dobrovoljnih priloga, a svi će prilozi biti uplaćivani na žiro račun kojeg ćemo objaviti na našim web stranicama i u lokalnim medijima. Stoga ovim putem pozivamo sve koji su u mogućnosti, da svojim prilozima sudjeluju u ovoj humanitarnoj akciji, kako doniranjem sredstava tako i kroz kotizaciju, sudjelovanjem na turniru. Sva sredstva koja budu prikupljena ulaze u fond kojim će se pomoći oporavak našeg Slavena!!!

Na turniru će prisustvovati ekipe odbojkaških klubova iz zagrebačke odbojkaške regije i šire, kao i amaterske ekipe koje se prijave, s namjerom okupljanja što više ekipa kako bi prikupili što više novca.

S obzirom na sve gore navedeno molimo Vas da nam, izađete u susret koliko Vam mogućnosti nalažu i da poduprete ovu humanitarnu akciju.

Za prijave za turnir kao i za sve sve dodatne informacije kontaktirajte nas na ove brojeve: 091/5299442 (predsjednik) ili 099/3903544 (tajnik), ili putem e-mail-a na: info@ok-gorica.hr.

Priloge možete uplaćivati na račun:
2360000-3112926843

Unaprijed se zahvaljujemo!

P.S. Molim sve koji se žele prijaviti, a još nisu to učinili; neka mi se što prije jave na jura@ok-gorica.hr ili 099 3903544 !
Hvala

Najave događanja od 14 do 20 lipnja 2010. Dopuna dopuna dopuna

- Danas (petak, 18.6.2010) bend Zakon Neba nastupa na Jarunu u sklopu Studentfesta. Kako doznajem početak je u 17:45 sati.

Najave ljetnih događanja - Međugorje

17.06.2010.

21. Međunarodni molitveni susret mladih Međugorje 2010.
Program:
Subota, 31. 07. 2010.
18.00 - molitva krunice
19.00 - sv. Misa - generalna proba zbora i orkestra
20.00 - molitva za ozdravljenje
20.30 - klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu - generalna proba zbora i orkestra

Nedjelja, 01. 08. 2010.
Prije podne - Mise po jezičnim skupinama
18.00 - molitva krunice
19.00 - dobrodošlica mladih mladima po državama, sv. Misa
20.30 - klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu

Ponedjeljak, 02. 08. 2010.
09.00 - jutarnja molitva
09.30 - 12.00 – predavanja, pjesma, svjedočanstva
12.00 – pauza
16.00 - predavanja, pjesma, svjedočanstva
18.00 - molitva krunice
19.00 - sv. Misa
20.00 - klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu

Utorak, 03. 08. 2010.
09.00 - jutarnja molitva
09.30 - 12.00 – predavanja, pjesma, svjedočanstva
12.00 – pauza
16.00 - predavanja, pjesma, svjedočanstva
18.00 - molitva krunice
19.00 - sv. Misa
20.15 - procesija kroz župu
22.30 - 23.00 - klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu


Srijeda, 04. 08. 2010.
09.00 - jutarnja molitva
09.30 - 12.00 - predavanja, pjesma, svjedočanstva zajednice „Cenacolo"
12.00 – pauza
16.00 - predavanja, pjesma, svjedočanstva
18.00 - molitva Krunice
19.00 - sv. Misa, klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu
21.15 - predstava zajednice „Cenacolo“

Četvrtak, 05. 08. 2010.
09.00 - jutarnja molitva
09.30 - 12.00 - predavanja, pjesma, svjedočanstva
12.00 – pauza
16.00 - predavanja, pjesma, svjedočanstva
18.00 - molitva krunice
19.00 - sv. Misa
20.30 - 21.30 - klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu
21.30 - 23.00 - oproštaj uz pjesmu

Petak, 06. 08. 2010.
03.00 – molitva krunice uz Križevac (privatno)
05.00 - sv. Misa na Križevcu

PREPORUKE
- Ponijeti sa sobom mali radio sa FM frekvencijom i slušalice, Bibliju, suncobran.
- Skupine koje će sudjelovati na molitvenom susretu neka ne planiraju druge programe za vrijeme susreta mladih.
- Večernji molitveni program za sve počinje s krunicom u 18 sati. Misa je u 19.00 sati.

NAPOMENE
ZA VRIJEME TRAJANJA SUSRETA MLADIH (osim u nedjelju) NE ĆE BITI SV. MISA ZA HODOČASNIKE TIJEKOM PRIJEPODNEVA. SVI ĆE HODOČASNICI DOLAZITI NA SV. MISU NAVEČER, ZAJEDNO S MLADIMA.
Za cijelo vrijeme Mladifesta osiguran je simultani prijevod.

Smještaj.
Ako ne nađete smještaj u pansionima, svake godine mladi sponatno orgarniziraju malo šatorsko naselje u šumi.
Šatore treba osobno donjet. Uvijek je tamo živo tako da je atmosfera dobra i nezaboravna.
Dolazi se na dan dan početka susreta i ostaje do zadnjeg dana. Obično je pospremanje ovisi o tome od kuda se dolazi i gdje se ide dalje i dali je netko došao osobnim prijevozom ili autobusom.

Najave događanja od 21 do 27 lipnja 2010. Zanimljiva dopuna

Pozivamo vas na Drugo pjesacko hodocasce u Mariju Bistricu za nerodjene
Nakana: u ljubavi s Kristom hodocastimo za nerodjenu djecicu, za zivot!
Svrha: molitvom i zrtvom spasiti barem jedan zivot
Dan polaska: petak 25.6.2010.
Okupljanje: u ranu zoru u 4,45h na okretistu u Dubravi, autobus za Cucerje
Polazak: u 5.30 iz Gornjeg Cucerja, pjesice preko Medvednice
Put: molitva, pjesma, radost i druzenje
Euharistija: u 12 sati u kapelici sv. Petra u Mariji Bistrici, predvodi fra Ivan Loncar, OFM
Povratak: autobus krece u 17.20 za Zagreb, a postoji mogucnost prijevoza mini-kombijem za manje grupe od 8 ljudi – prema dogovoru
Napomene: ponijeti hranu i pice, robu za presvuci, novac za kartu…i osmjeh na licu
Za sve informacije slobodno se javite na mail: nerodjeno.djetesce@gmail.com
Ili mobitel: 091/202-9962 (Martina)
Pretvorimo zajedno Dan drzavnosti u Dan zivota!
Pridruzite nam se!

Najave ljetnih događanja - Njemačka

Eagle Eye Camp je ljetni kamp za mlade koji organiziraju i vode braća sv. Ivana. Uz sport i rekreaciju, mladi imaju priliku produbiti svoj kršćanski život kroz razgovore, radionice i zajedničku molitvu s braćom. Ova pastoralna aktivnost braće sv. Ivana ima svoje početke u SAD-u. Ondje su braća započela raditi s mladima, kako bi sport, izlete, planinarenje i radionice u prirodi spojili s potragom za istinom o Isusu u životu mladog čovjeka.

Nakon susreta mladih s Papom u Kölnu, započela su braća sv. Ivana ovakve ljetne kampove u Njemačkoj, a odnedavna i u Austriji. Na kampovima se upoznaju mladi iz više različitih zemalja, a uz braću, pridružuju im se i apostolske sestre sv. Ivana. Više o ovim kampovima možete saznati na sljedećim web stranicama:
www.eagle-eye-camp.de (njemački)
http://soaringforwisdom.com (engleski)

Najave ljetnih događanja - Altotting (Njemačka)

Dragi mladi!
I ove godine zajednica Emanuel organizira odlazak Hrvata na forum mladih u Altotting – Marijansko svetište u Bavarskoj (Njemačka).
Forum se održava pod geslom:
“Život u izobilju” (Iv 10, 10)

To je 6 dana ispunjenih kvalitetnim duhovnim i društvenim programom – molitvom pohvala, sv Misom, radionicama, odličnim predavanjima (predavači iz raznih zemalja), svjedočenjima, sportom, zabavnim sadržajem, stalnom mogućnošću molitve pred Presvetim (i tijekom noći), ispovijedi...
Sav program se prevodi na hrvatski jezik.

Nađite tijekom ljeta nekoliko dana za svoj unutarnji mir i susret s Gospodinom. Neka vam ovaj forum bude duhovno ispunjenje i snaga u Duhu Svetom za svakodnevnicu! Neka vam On kroz te dane podari izobilje života!

Forum - se održava od 06. – 11. Kolovoza 2010.

Cijena - 800 kn (uključen prijevoz autobusom, smještaj – vjerojatno u školama i hrana) Prijave – do 15.07.2010.
Ukoliko ste odlučili da idete (kao i neki vaš prijatelj) – javite nam što prije tako da možemo planirati veličinu autobusa i ostale detalje.

Za sva pitanja i kontakte slobodno nam se obratite na:
http://hrv.emmanuel.info/

Još detalja – na stranicama:
www.forum-altoetting.de (za one koji znaju njemački)


Pozovite prijatelje, osobe za koje mislite da bi bilo dobro da dožive ovo iskustvo.

Zadnji h-epicentar u sezoni je ipak u Bakagi 24. lipnja

Iako je prva informacija bila da će zadnji H-epicentar u sezoni biti u Bogaloo, kako danas doznajem od Bogaloo se odustalo tako da će ipak mjesto održavanja zadnjeg H-epicentra biti na starom mjestu u Bakagi na Šalati u četvrtak 24. lipnja. Program počinje u 20:30 sati.
Cijena ulaza je 15 kuna.

Najave događanja od 21 do 27 lipnja 2010.

16.06.2010.

Znam da ćete reći da je ovo možda rano, ali od kada sam opet krenuo sa ovakvim vođenjem bloga najave stižu.
- 22. lipnja je susret ministranata Đakovačko - osiječke nadbiskupije u Đakovu.
IKA kaže:Đakovo, (IKA/TU) – "Hajdemo radosno u dom Gospodnji" geslo je XVI. susreta ministranata Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji će se održati 22. lipnja. Okupljanje ministranta predviđeno je u 9 sati u Bogoslovnom sjemeništu i Nadbiskupskom domu. U 9.30 sati započet će formiranje procesije u kojoj će ministranti ući u đakovačku katedralu Sv. Petra te sudjelovati na misnom slavlju koje će u 10 sati predvoditi đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić.
U popodnevnom dijelu programa od 12.30 sati ministrantice će nastaviti program u Samostanu sestara sv. Križa, pobjednici kviza na dekanatskim susretima natjecat će se u Metodovoj dvorani Svećeničkog doma; pobjednici nogometnog turnira natjecat će se na školskom igralištu OŠ Vladimira Nazora; srednjoškolci i stariji ministranti sudjelovat će u programu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, a za ostale ministrante organizirane su igre u parku i film u Središnjoj nadbiskupijskoj i sveučilišnoj knjižnici.
- U ćetvrtak 24. lipnja je u klubu Bogaloo zadnji H-epicentar u sezoni. Početak okupljanja je u 21 sat. Cijena ulaza je 15 kuna.
- Zlatni zavjeti devest sestara sv. Križa slave se u Đakovu u subotu 26. lipnja.
Najava sa IKE kaže:
Đakovo, (IKA/TU) – 50. obljetnica prvih zavjeta devest sestara jubilarki: s. Gracijele Sučić, s. Melanije Ivanović, s. Marije Jelice Bjelonić, s. Anastazije Mišanec, s. Helijane Kodba, s. Margite Tot, s. Egidije Miličić i s. Agnete Pilaj bit će proslavljena 26. lipnja u 10 sati, u samostanskoj crkvi Presvetog Srca Isusova Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu, na misi koju će predvoditi đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić.
- U isto vrijeme u drugom kraju Lijepe naše imamo i svećeničko ređenje Danijela Hranilovića.
Najava sa IKE kaže:
Sošice, (IKA) - U grkokatoličkoj župi sv. Petra i Pavla u Sošicama (Žumberak) križevački biskup Nikola Kekić će u subotu 26. lipnja u 10.30 sati na arhijerejskoj liturgiji podijeliti svećenički red đakonu Križevačke biskupije Danijelu Hraniloviću.
- Isto u subotu 26. lipnja Nuncij Cassari predvodi misu u čast svetoga Josemarije Escrive
Najava sa IKE kaže:
Zagreb, (IKA) - Apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Mario Roberto Cassari slavit će svečanu misu u čast svetoga Josemarije Escrive, utemeljitelja Opusa Dei, u subotu 26. lipnja u 18 sati u zagrebačkoj katedrali.

Najave događanja od 14 do 20 lipnja 2010. Dopuna dopuna

- Danas je na poziv sisačkoga biskupa dr. Vlade Košića, predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog, u srijedu 16. lipnja u 10 sati održat će se susret visokih predstavnika vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj, u prostorijama Biskupijskog ordinarijata u Sisku, Trg bana J. Jelačića 1.
- 10. obljetnica obnove rada Konferencije sv. Duje Split. Udruga sv. Vinka Paulskoga obilježava 10. obljetnicu obnove rada Konferencije sv. Duje Split (2000.-2010.). u subotu 19. lipnja u samostanu sv. Vinka (Bribirska 10) u Splitu pod geslom "Želio bih obuhvatiti cijeli svijet mrežom ljubavi" (bl. Frederik Ozanam).
Program počinje u 9 sati prigodnim pozdravima organizatora. Uvodnu riječ o 10 godina rada Konferencije održat će dr. Stipe Čizmić, a izlaganje na temu "Ljubav" imat će mons. Pavao Banić. Potom će o poslanju govoriti don Tomislav Topčić, a s. M. Arkanđela Smoljo govorit će o Vinkovskoj obitelji. Za vrijeme misnoga slavlja koje u 13.30 sati predvodi don Tomislav Ćubelić, članovi Konferencije obnovit će svoja obećanja. Program će pjesmom uljepšati Dječji zbor iz Otoka.
- U subotu mladi salezijanci sa Knežije orgarniziraju gledanje utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva između Gane i Autralije. Početak tekme je u 16 sati. Ako vrijeme dopusti bit će vani,a ako ne u nekoj od dvorana crkve na Knežiji.

Program proslave blagdana sv. Vida - Rijeka

14.06.2010.

Sveti Vid je zaštitnik riječke nadbiskupije i Grada Rijeke
Ponedjeljak, 14.06.2010. u 18 sati – svečana pjevana večernja (predvodi mons. dr. Ivan Devčić, nadbiskup riječki) i potom sv. misa
- u 20 sati VIDFEST, na Trgu Riječke rezolucije

BLAGDAN SVETOG VIDA (Katedrala, 15.06.2010.)
- u 7 sati – sv. misa koju predvodi prelat mons. Ivoslav Linić, rektor Katedrale i prepozit Metropolitanskog kaptola
- u 8 sati – sv. misa koju predvodi mons. Nikola Uravić, ravnatelj Bogoslovnog sjemeništa u Rijeci i kanonik
- u 9,30 sati – sv. misa na talijanskom jeziku koju predvodi mons. Eugenio Ravignani, biskup tršćanski u miru
- u 11 sati - svečana pontifikalna misa koju predvodi mons. dr. Ivan Devčić, nadbiskup riječki, i dodjela Medalja sv. Vida desetorici zaslužnih vjernika laika
- u 18 sati – procesija iz Katedrale prema Trgu riječke rezolucije (ispred Dominikanske crkve) i središnje misno slavlje koje predvodi uzoriti kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, u zajedništvu s domaćim nadbiskupom mons. dr. Ivanom Devčićem i drugim biskupima

Sjednica povjerenstva za pastoral mladih Srijemske biskupije

PETROVARADIN (TU) – Sjednica povjerenstva za pastoral mladih Srijemske biskupije u zajedništvu s povjerenicima Beogradske nadbiskupije, Subotičke i Zrenjaninske biskupije te Apostolskog egzarhata za vjernike bizantskog obreda u Srbiji i Crnoj Gori, održat će se 28. lipnja u 17,00 sati u prostorijama Pastoralnog centra Srijemske biskupije u Petrovaradinu. Tema sjednice bit će biskupijski susreti, susreti mladih Biskupske konferencije, Svjetski susret mladih, izvještaj o radu s mladima kroz ovu godinu, projekti za mlade i drugo.

100 godina svetišta Gospe Gašinačke

GAŠINAC/ODVORCI (TU) – U nedjelju, 27. lipnja održat će se hodočašće Gospi Gašinačkoj, kojim će se proslaviti 100 godina ovoga svetišta. Procesija će krenuti u 9 sati ispred župne Crkve u Odvorcima, a misno slavlje koje će predvoditi pomoćni biskup đakovačko-osječki, mons. Đuro Hranić, započet će u 10 sati.

Zlatni zavjeti 9 sestara sv. Križa

ĐAKOVO (TU) – U subotu, 26. lipnja u 10.00 sati, u samostanskoj crkvi Presvetog Srca Isusova Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu, pod euharistijskim slavljem koje će predvoditi đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Marin Srakić, bit će proslavljena 50. obljetnica od prvih zavjeta 8 sestara jubilarki: s. Gracijele Sučić, s. Melanije Ivanović, s. Marije Jelice Bjelonić, s. Anastazije Mišanec, s. Helijane Kodba; s. Margite Tot, s. Egidije Miličić i s. Agnete Pilaj.

Duhovna obnova za prezbiterij Srijemske biskupije

PETROVARADIN (TU) – Mjesečna duhovna obnova za prezbiterij Srijemske biskupije održat će se 21. lipnja u 9,30 sati u crkvi Sv. Jurja, mučenika u Petrovaradinu. Duhovnu obnovu predvodit će dr. Antun Čečatka, profesor u miru na KBF-u u Đakovu.

Proslava Dana državnosti Republike Hrvatske u Zemunu

ZEMUN (TU) – Dan državnosti Republike Hrvatske proslavit će se 19. lipnja u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Zemunu misnim slavljem u 18.00 sati, koje će uz koncelebraciju srijemskih svećenika i redovnika predvoditi srijemski biskup, mons. dr. Đuro Gašparović. Proslavu je organizirao preč. Jozo Duspara, župnik u Zemunu, u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Beogradu.

Posveta Crkve u Rušćici

RUŠČICA (TU) – Nadbiskup đakovačko-osječki, mons. dr. Marin Srakić, 20. lipnja u 11.00 sati posvetit će obnovljenu crkvu Rođenja blažene Djevice Marije u Rušćici, selu Brodsko-posavske županije u općini Klakar.

Izlet polaznika Škole za župne suradnike u Slavonskom Brodu i Glazbene škole u Đakovu te njihovih župnika

SLAVONSKI BROD/ĐAKOVO/SRIJEMSKA MITROVICA – Na kraju dvogodišnje formacije četvrte generacije polaznika Škole za župne suradnike u Slavonskom Brodu te treće generacije Glazbene škole u Đakovu organizira se izlet za sudionike obiju škola i župnike polaznika. Izlet će se održati 19. lipnja, s polazištem u 7 sati ispred Tvrđave u Slavonskom Brodu, a sudionici će posjetiti Srijemsku Mitrovicu, Srijemske Karlovce i Petrovaradin.

Seminar za animatore i suradnike župnih karitativnih skupina

ĐAKOVO (TU) – Seminar za animatore, suradnike župnih karitativnih skupina i članove katoličkih udruga koje se bave karitativnim radom na području Đakovačko-osječke nadbiskupije, održat će se 19. lipnja, u 9 sati na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu (Petra Preradovića 17). Tema susreta bit će „Europska godina borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti" te su predviđena dva izlaganja dipl. soc. radnice Romane Galić: prvo na temu susreta, a u drugome bit će predstavljen Zagrebački model borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Nebeski hvalospjev – humanitarni koncert

ĐAKOVO (TU) - Humanitarni koncert Nebeski hvalospjev, u organizaciji Udruge žena protiv raka „Roseta" Đakovo, po deveti puta održat će 18. lipnja ispred đakovačke prvostolnice Sv. Petra, s početkom u 21 sat. Na koncertu će sudjelovati župni zbor mladih iz Kuševca, Coronata i Đani Stipaničev, solist kazališta Komedija iz Zagreba, a program će voditi Vesna Kaselj.

Pokrovitelj koncerta je đakovačko-osječki nadbiskup, mons. dr. Marin Srakić i gradonačelnik Grada Đakova, Zoran Vinković. Sva prikupljena novčana sredstva namijenjena su za kupovinu ultrazvučnog aparata sa sondom za pregled dojke, a svoj prilog posjetitelji će dati kupnjom ulaznica po cijeni od 10.00 kn.

Sjednica Povjerenstva za liturgijski pastoral Đakovačko-osječke nadbiskupije

ĐAKOVO (TU) – Sjednica Povjerenstva za liturgijski pastoral Đakovačko-osječke nadbiskupije održat će se 15. lipnja, s početkom u 10 sati, u Svećeničkom klubu Nadbiskupijskog Doma u Đakovu.

Brodsko glazbeno ljeto

SLAVONSKI BROD (TU) - 21. Brodsko glazbeno ljeto koje je započelo u utorak 1. lipnja i traje do 30. srpnja u svom programu obuhvaća i koncert Zagrebačkih solista koji će se održati 6. lipnja, u 19.30 sati u crkvi Presvetog Trojstva.

Koncert Camerata Garesti, 12. lipnja koji će se također održati u crkvi Presvetoga Trojstva u 19.30 sati, kao i 27. lipnja koncert Mješovitog zbora đakovačke katedrale koji je predviđen za 27. lipnja u 19.30 sati.

Središnji događaj Brodskog ljeta, kolaudacija obnovljenih orgulja crkve Presvetog Trojstva održat će se u nedjelju, 11. srpnja, koncertom Tene Novosel i Maria Penzara s početkom u 12.30 sati.

Dobrotvorna akcija "Kumstvo na daljinu"

Pozivamo mlade da se uključe u dobrotvornu akciju „Kumstvo na daljinu“ Misijskog ureda i tako pomognu u školovanju djece, mladih i bogoslova u Africi (Kongo, Zambija). Za jednu godinu školovanja svakom osnovnoškolcu u Africi potrebno je 100 eura, srednjoškolcu 200 do 300, a bogoslovu 1500 eura. Svi pojedinci (zajednice) koji odluče sudjelovati u ovoj nesebičnoj akciji mogu za detalje o uplati upitati na telefon Misijskog ureda 01/46-69-253, na adresi Nova Ves 4 (Zagreb) ili u Uredu za mlade, Kaptol 21 (Zagreb). Uplate su moguće na navedenim adresama ili na žiro-račun Misijskog ureda 2360000-1101542876; može se platiti odjednom ili periodično u tijeku jedne godine. Uključenjem u akciju svaki dobije podatke o konkretnoj osobi kojoj pomaže - ime i prezime, datum rođenja, iz koje je zemlje, koga ima u obitelji, koji je razred/godina, te fotografiju.

U rujnu regionalni Taizé susret mladih u Sarajevu

U Sarajevu (BiH) će se od 3. do 5. rujna ove godine u organizaciji zajednice Taize iz Francuske održati ekumenski susret mladih iz regije. Susret će se održati na poziv nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića i pravoslavnog mitropolita Nikolaja koji smatraju bitnim da se u gradu koji je pretrpio razaranja, kako materijalna tako i duševna, susretnu mladi koji su željni pomirenja i života u zajedništvu. Predviđa se kako će na susret doći više od tri tisuće mladih iz regije, kao i ostalih europskih zemalja. Detaljnije o susretu možete saznati na službenim stranicama Taizé zajednice.

Split: Misa zahvalnica za studente i profesore Sveučilišta u Splitu

Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije upriličuje „Te Deum“ za sve studente i profesore Sveučilišta u Splitu. Misa zahvalnica za ovu akademsku godinu slavit će se u četvrtak 17. lipnja u crkvi Sv. Frane na Obali u Splitu u 20.30 sati, a predvodi je mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i veliki kancelar KBF-a u Splitu.

Te Deum za proteklu akademsku godinu. Varaždin.

U nedjelju 20. lipnja u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo biti će služena sveta misa zahvalnica - Te Deum za proteklu akademsku godinu.

Liturgijsko pjevanje na svetoj misi predvodit će Zbor mladih Varaždinske biskupije. Pozivamo sve studente i profesore s varaždinskih fakulteta i šire da nam se pridruže kako bismo zajedno zahvalili Gospodinu za proteklu akademsku godinu!

OTKRIJ DRAGOCJENI TALENAT! Biciklijada: Varaždin - Jalžabet

Biciklijada u orgarnizaciji sestara Ušulinki iz Varaždina
Trasa je: Varaždin - Jalžabet.
Evo što poručuju:

DRAGI PRIJATELJI....
i ove godine bit će BICIKLIJADA
Tema: OTKRIJ DRAGOCJENI TALENAT!

19. 6. 2010. ako Bog da lijepo vrijeme (u slučaju kiše, naravno, sve odgađamo!)
vožnja oko 2 sata, druženje uz igru... i povratak...
Ujutro bi išli u 9h i do oko 15, 16h popodne smo doma... ako ste za, javite se svojim komentarom i prijedlogom... bit će vožnje po cesti, kroz diiiivnu šumu i vrlo malo brežuljkasto, ali zaista divno...
Išli bi po malo okolnim putem iz VARAŽDINA do JALŽABETA....
Javite se u Duhovni centar... obavezna je prijava!

"Ljeto - odmor od Boga?" - tribina za mlade u Splitu

Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije nastavlja s mjesečnim susretima mladih Splita i šire. Tako je sljedeći susret predviđen za srijedu, 16. lipnja u 20.30 u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Gost večeri je povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije Domagoj Matošević. Tema susreta je "Ljeto - odmor od Boga?". Susret će biti obogaćen multimedijalnim, dramsko-scenskim i zabavnim sadržajima. Budući da je to posljednji susret u ovoj akademskoj godini očekuje se i dolazak splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića koji će pozdraviti mlade i podržati tu novu pastoralnu inicijativu Ureda za mlade.

Turnir u odbojci na pjesku u orgarnizaciji Katoličke odbojkaške lige

Kako doznajem drugi vikend u srpnju ( 10 i 11.7) održat će se prvi turnir u odbojci na pjesku u orgarnizaciji Katoliče odbojkaške lige 'Blaženi Ivan Merz'.
Igrat će se na terenima na Jarunu. Sve informacije možete dobit kod orgarnizatora.

Najave ljetnih događanja - Modrave, Krapanj i Velebit

- Modrave od 11. srpnja do 22.8. Prijave u tjeku i traju do 21.6.2010. Sve informacije u SKAC-u.

- Duhovna obnova za starije od 21 godine na Modravama od 22. do 29.8. Prijave do 21.6. Sve informacije u SKAC-u.

- Krapanj 2010. Susret za studente i radničku mladež u orgarnizaciji Malog tečaja krščanstva - Kurosiljo. U terminu od 26.7 do 1.8. Smjene počinju u pravilu navedenog dana s večerom, a završavaju navedenog dana s ručkom. Prijave do popunjenosti u tajništvu u Zagrebu na telefon 01/4814 576 ili 01/4814 589 utorkom i četvrtkom od 15 do 18 sati. Za potvrdu rezervacije potrebno je u roku od tri dana nakon prijave uplatiti avans od najmanje 10 % na račun Zagrebačke banke, br.1101620926. Cijena je 720 kuna.

- Krapanj 2010. Za srednjoškolce u orgarnizaciji Malog tečaja krščanstva - Kurosiljo. Termin je 2.8 do 8.8. Smjene počinju u pravilu navedenog dana s večerom, a završavaju navedenog dana s ručkom. Prijave do popunjenosti u tajništvu u Zagrebu na telefon 01/4814 576 ili 01/4814 589 utorkom i četvrtkom od 15 do 18 sati. Za potvrdu rezervacije potrebno je u roku od tri dana nakon prijave uplatiti avans od najmanje 10 % na račun Zagrebačke banke, br.1101620926. Cijena je 720 kuna.

- LJETNI KAMP NA VELEBITU - Planina nas još jednom zove u svoje okrilje da bismo je strpljivo upoznavali, uvijek iznova. Ljetni kamp ove godine održat će se od ponedjeljka, 12. srpnja do subote, 18. srpnja. To je običaj naše udruge već niz godina. Smjestiti ćemo se u poznatoj dolini Velikog Loma (oko 1200 m): pod šatorima, u skromnim uvjetima, kraj logorske vatre, u tišini koju nosi planina. Naše zajedništvo samo će produbiti tu ljepotu. Posjetit ćemo najljepše vrhunce Sjevernog Velebita, vidjeti svemoć Božju na vrhovima i kukovima. Naužiti se pogleda na more i otoke, ali i pogleda u dubine svog srca. Uz planinarenje naš će susret imati i poneki duhovni sadržaj.
Radosno vas očekujemo!
ŠTO TREBA PONIJETI?
ţ šator (dio šatora posjeduje društvo, ali treba najaviti želju njihovog korištenja prilikom prijava, a iznajmljivanje se plaća)
ţ vreću za spavanje, podmetač, možda i manju deku
ţ osobnu odjeću i obuću za tjedan dana (računati na tople dane, ali i izrazito hladne noći)
ţ čvrste tenisice/gojzerice za hod
ţ manji ruksak i boce za vodu za svakodnevno planinarenje
ţ zaštitu od sunca, ali i kišnu kabanicu za slučaj kiše
ţ pribor za osobnu higijenu; baterijsku lampu s rezervnim baterijama
ţ osobne dokumente
OKVIRNI PLAN TABORA
ponedjeljak, 12. srpnja
Polazak je iz Zagreba, s parkirališta kod Stare Save u 7, 00 sati. Prijevoz ovisi o broju prijavljenih, ali obično je osobnim automobilima, pa prilikom prijava napomenite imate li automobil kojim možete voziti ili trebate prijevoz – troškovi goriva i cestarina se plaća zajednički, u dogovoru s vozačem i nije uključeno u cijenu.
Slijedi vožnja prema Krasnom, posljednje zaustavljanje u naselju i odlazak do Velikog Loma. Nakon dolaska će se organizirati tabor, podići šatori i smjestiti stvari uz međusobno upoznavanje sudionika i mjesta na kojem ćemo boraviti.
utorak, 13. srpnja – petak, 16. srpnja
Kamp je organiziran tako da nakon jutarnje higijene, molitve i doručka, slijedi uspon na neki od okolnih atraktivnih vrhunaca koji čine NP Sjeverni Velebit ili stroge rezervate prirode uz vodstvo iskusnog vodiča – ovisno o vremenskim uvjetima. Ručak će biti na putu, od suhe hrane koju ćete dobiti svako jutro, a ponesite i plastične boce u kojima ćete nositi tekućinu za hod. Nakon povratka u kamp biti će topla večera, a zatim druženje uz logorsku vatru.
subota, 17. srpnja
Nakon doručka slijedi raspremanje tabora, završni osvrt na zajednički provedeno vrijeme i povratak prema Zagrebu.
Ako netko želi produžiti svoj boravak za još jedan dan, može prilikom prijava nadoplatiti za boravak do nedjelje u kom slučaju ostaje na proslavi s pečenjem janjeta na ražnju koja se odvija u subotu navečer… što preporučamo.
INFORMACIJE
Martina 098/9397-251 martina.razum18@gmail.com
Vlatko vlatko.granic@gmail.com
U osnovnu cijenu je uključen cjelodnevni boravak na području nacionalnog parka (ulaznice) od ponedjeljka po subote, tri obroka svaki dan (od čega najmanje jedan kuhani – topli obrok), iskusni vodič po planini i svi troškovi organizacije.
PRIJAVE I UPLATE
Prijave se primaju do 28. lipnja.
Uplate u Agenciji „Samoborček“ uz obaveznu prethodnu najavu na mob.098/9397251 ili e-mail: martina.razum18@gmail.com

Najave događanja od 14 do 20.lipnja 2010. Dopuna broj 1

- Obavijest iz župe Špansko da će mise od 14. lipnja biti samo navečer u 19 sati.
- Isto iz župe Špansko - Subotom nastavljamo susrete za predškolsku djecu (uzrast od 4 do 7 godina). Cilj nam je da se djeca povežu s crkvom i sukladno svom uzrastu uvode u našu vjeru. U subotu se odazvalo 15-tak djece.
- Župa Sveti Blaž 22. lipnja hodočastit će Mariazell, najpoznatije marijansko svetište Austrije. Hodočašće predvodi župnik mons. Zvonimir Sekelj. Cijena putovanja iznosi 250 kuna. Prijaviti se možete u župnom uredu.
- Župni Caritas iz župe Sveti Josip na Trešnjevci organizira prodajnu izložbu, sljedeće nedjelje, kako bi se prikupila sredstva za pomoć najpotrebnijima. Predmete koje želite pokloniti za izložbu molimo donesite u župni Caritas. Oni koji žele pripomoći pri postavljanju izložbe molimo neka dođu u subotu, 19. lipnja, u 17 sati, u prostorije župnog Caritasa.
- Isto tako Mješoviti zbor župe Sveti Josipa sa Trešnjevke sudjelovat će na proslavi obljetnice posjeta Ivana Pavla II. i beatifikacije Ivana Merza, u Banja Luci, 22. lipnja.
- Koncert studenata Instituta za crkvenu glazbu održat će se u crkvi sv. Petar u Vlaškoj ulici u srijedu u 19:30. Ulaz je slobodan.
- U župi Sveti Petar i Pavao u Velikoj Gorici bit će koncert u sklopu Goričkiv večeri iza večernje svete mise u 18:30 sati. U isto vrijeme u drugom dijelu Velike Gorice u župi Navještenje svoj koncert imat će zbor mladih Navještenje. Tamo koncert počinje u 19:30 sati.
Razmišljam da polako uvodim i ostala mjesta koje imaju web stranicu i koji je ažuriraju. Sve ovo je informativno i ne odgovaram ako je nešto krivo objavljeno.
Ako želite da i vaša župa bude u najavama slobodno se uključite slanjem obavijesti na mail: seljandavor@gmail.com. Hvala na suradnji.

Najave događanja od 14 do 20. lipnja 2010.

Ovaj put za sada je malo ali očekujte toga još.
- U srijedu 16. lipnja u 20 sati u dvorani „Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, Kaptol 29a u Zagrebu bit će predstavljanje knjige Prikrita grobišta autora Jože Dežmana, predsjednika Komisije Vlade Republike Slovenije za rješavanje pitanja skrivenih grobišta.
- U četvrtak, 17. lipnja u 19 sati u dvorani II Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu, Kaptol 29a bit će Teološki četvrtak: Odmor i slobodno vrijeme. Uvodničari su prof. Ivana Zagorec i dr. Anton Tamarut.
- Prigodom svećeničkog ređenja u zagrebačkoj katedrali bit će molitveno bdijenje u petak 18. lipnja 2010. s početkom u 20 sati u zagrebačkoj katedrali.
- U subotu 19. lipnja u 10 sat u zagrebačkoj katedrali je svečeničko ređenje. Ukupno će se zarediti za svećenike 11 dijecezanskih i redovničkih kandidata.
- U nedjelju 20. lipnja zbor mladih Navještenje iz Velike Gorice u svojoj župi Navještenja B.D.M. u Velikoj Gorici s početkom u 19:30 sati održat će koncert povodom završetka još jedne vjeronaučne godine. To je prilika da se pocjetimo na sve uspješnice ovog zbora. Nakon koncerta u crkvi u dvorani Nazaret je družnje.

Najave događanja od 7 do 13. lipnja.2010. dopuna dopuna

09.06.2010.

- Mreža mladih katolika grada Rijeke organizira mjesečno okupljanje u katedrali. Ovo im je posljednje okupljanje prije ljeta. Susret na kojem će biti nazočan i nadbiskup mons. Ivan Devčić predviđeno je u četvrtak, 10. lipnja u 18.00 sati.
- Salezijanska mladež poziva vas u nedjelju u 16h na Knežiju gledati tekmu Gane! Kupnjom soka, sendviča, pive i majica možete pomoći djecu salezijanskog centra Gye Nyame gdje odlaze naši volonteri Igor i Krešo! I uživat će te u dobroj muzici! WAKA WAKA :).

Najave događanja od 7 do 13. lipnja.2010. Dopuna

07.06.2010.

- U župi Špansko petkom iza večernje svete mise održava se liturgijska grupa na kojoj se razgovara o čitanjima nedjelje koja slijedi.
- U četvrtak Nadbiskupijski pastoralni istitut priređuje tribinu s temom: Crkveni pokreti , udruge i zajednice u 19,30 u dvorani „Vijenac“, Kaptol 29a.
- U utorak u župi u Majka Božja Lurdska iza večernje svete mise pobožnosti sv. Antunu.
- 13 utoraka sv. Antunu slavi se i u župi na Svetom Duhu.
- U nedjelju je svetkovina Svetom Antunu. Proslava je u istoimenoj župi na Svetom Duhu. Mise kao nedjeljom.
- PRESVETO SRCE ISUSOVO slavi se i župi u Zvonimirovoj u Zagrebu. Mise u 7,8,9 i 19 sati. Toga dana završava „Svećenička godina“stoga ćemo imati klanjaanje predPresvetim u 18 sati u zahvalu za dar svećeništva. Ova svetkovina svečano se slavi u susjednoj župi u Palmotićevoj, svečana misa kod oo. Isusovaca biti će u 19 sati.
- U iduću nedjelju 13.6. se u župi Majka Božja Lurska , u 9 sati, slavit če se sveta misa zahvalnica za kraj školske godine. Pozivamo sve učenike i nastavnike da zajedno zahvalimo Bogu na kraju ove školske godine.
- U subotu Caritas naše nadbiskupije organizira hodočašće bolesnika i medicinskog osoblja u Mariju Bistricu.
- SVETKOVINA SRCA ISUSOVA U PETAK, 11. lipnja 2010. Sv. mise: 6.30, 8, 9.30, 11, 12.30, 17 i 19 sati Sv. misu u 11 sati predvodi mons. Zvonimir Sekelj vikar grada Zagreba
Svečanu Sv. misu u 19 sati predvodi mons. dr. Mile Bogović biskup gospićko - senjski
Devetnica od 2. do 10. lipnja 2010. u 19 sati
- U nedjelju 13.6 je Sveti Antun. Mise su na Svetom Duhu u 6, 7:30, 9, 10:30,12, 13:30, 15, 16:30, 18, 19 i 21 sat.
- Župa sv. Josip na Trešnjevci slavi Dan župe od 6 do 13.6.2010.
Evo rasporeda:
- Prigodom obilježavanja 323. obljetnice proglašenja Sv. Josipa Zaštitnikom hrvatske domovine, u utorak, 8. lipnja, u 19.15 sati, održat će se tribina s video predstavljanjem autorskih fotografija i predstavljanjem knjige Vjera u sjeni politike 3, autora Damira Borovčaka.
- U srijedu, 9. lipnja, u 19 sati, u dvorani ispod crkve, mladi glazbenici Ana Puljić i Vladimir Šimunov, održat će koncert na klaviru i gitari.
- U četvrtak, 10. lipnja, u isto vrijeme i na istom mjestu, održat će koncert na klaviru Anna Marie Živković, maturantica Srednje glazbene škole Vatroslava Lisinskog.
- U petak, 11. lipnja, na Svetkovinu Srca Isusova, završava Svećenička godina. Nakon večernje mise naš orguljaš Juraj Ivanić održat će orguljaški koncert.
- U subotu, 12. lipnja, u 20 sati, u crkvi, zbor mladih Izvor pjeva Gospel.
- Završna svečanost Dana Župe održat će se u nedjelju, 13. lipnja, u 16.30 sati, u crkvi. U programu će se predstaviti sve zajednice koje djeluju pri našoj Župi, u međuvremenu će se održati športska natjecanja, a svečana misa zahvalnica bit će u 18.30 sati.
- Nakon mise u dvorani ispod crkve nastavit će se druženje uz glazbu i kotlovinu. Kako bismo mogli pripremiti dovoljno obroka, pozivamo vas da do petka nabavite kupone za hranu, po simboličnoj cijeni od 10 kuna po osobi. Kupone možete, do 11. lipnja, nabaviti u našem kiosku.
- Poruka za župljane Gračana:
ŽUPLJANI ! molimo vas da potražite među svojim slikama, stare slike s hodočašća na Mariju Bistricu. Želimo pred hodočašće uraditi izbor slika s hodočašća koje slijedeće godine bude 120. put ! Stoga svoje slike možete posuditi na par dana fra Mirku ili meni (KrešoP) da ih skeniramo i zatim vratimo vam ih. Evo za sad najstarije fotografije iz 1942. godine ! Slika je nastala na povratku negdje kod Sv. Ladislava. S lijeva su: Josip Banić, otac Tomo, majka Dragica, Elizabeta-Betika Banić ud. Tomašinec i Nada Banić ud. Benšek. Zamislite da su žene onda nosile cijeim putem culo na glavi ?
Mislim da je najopsežinije najave do sada.
Od sada će ove novosti izgledat upravo ovako. Hvala svima na poticaj.

Uplata za Kristov stol.

Kako doznajem ovaj mjesec smo razveselili oko 60 Ekvadorske djece. U petak je uplačeno je na račun sestre Lenke 600 dolara.
Hvala svima na uplatama.
Sve informacije o humanitarnoj akciji Kristov Stol možete doznat na drinica.blog.hr .

Najave događanja od 7 do 13. lipnja.2010.

- Do 12. lipnja otvorena je izložba fotografija Drine Čavar u župi na Jordanovcu. Izložba se može iza svake mise.
- Ovaj tjedan slavimo blagdane Srce Isusovo i Srce Marijino. Kako doznajem mise u Palmi u petak bit će po nedjeljom rasporedu dok se za Jordanovac još ne nezna.
- Katolici na djelu ovaj vikend povodom kraja još jedne sezone idu na Krapanj na duhovnu obnovu. Kako doznajem idu mladi koji se natječu u obije lige.
- Prijave za Modrave još traju.
- Župa Sveti Petar iz Zagreba organizira povodom župnog blagdana sportska natjecanja u malom nogometu po pravilima KMNL-a, košarci, i odbojci. Sve informacije mogu se dobit u župi.
- Gdje su Kateheze ovaj tjedan ne znam.
- Uskoro kreću i turniri u odbojci na pjesku na Jarunu u orgarnizaciji Katoličke odbojkaške lige. Sve informacije kod njih.
- Ulazimo u finiš događanja u gradu.
- Ovaj mjesec nas čeka i završni H-epicentar koji je zadnji četvrtak u mjesecu u Bogalo. Više informacija kad ih dobijem.
- Što je sa školom animatora Zagrebačke nadbiskupije ne znam. Ako je bude sigurno prijave idu preko župa.
- Projekt 'Slobodni katolici' će od jeseni krenut punom snagom. Namjena će biti starijoj populaciji koja još nije osnovala obitelj.
- Na kraju čestitke novom svečeniku Varaždinske biskupije koji je svoj đakonat odslužio u mojoj župi Sveti Petar u Zagrebu. On će se prepoznat kada ovo pročita. Kao što sam ne jednom napisao kvalitetni svečenici ne dobivaju službu u Zagrebu. Njemu želim svako dobro i drago mi je da je bio u mojoj župi na službi.

Novosti - izvanredne

04.06.2010.

- Od danas do 17.6. održava se izložba 'Jordanovac za Ekvador!' u župi Srca Marijina na Jordanovcu.
To je izložba fotografija Drine Čavar koja je dvije godine bila u Ekvadoru.
Izložba se može pogledat iza svake mise koja se održi u toj župi do 17.6. To je početak djelovanje udruge 'Kristov Stol' čija je precjednica Drina Čavar.
Moja preporuka je da se obiđe ova izložba.
- Danas se uplačuje donacija za Ekvador. Svima koji ste pomogli ovoj akciji prošli mjesec Hvala. Telefon više nije aktivan, ali donacije se i dalje primaju na broj žiro računa 2340009 -1110433489 otvoren u PBZ-u. Udruga Kristov Stol, Zagreb, Pilarova 45/1.Poziv na broj: ne treba, ali ako negdje traže, samo stavite 10010010, bez modela. Svima koji ćete i dalje uplačivat za ovu djecu VELIKO HVALA.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.