srijeda, 20.01.2010.

Pišem ti pismo!

U dječijem, infantilnom svijetu postoji uneverzalna formula za rješavanje svih problema i neuspjeha. Naime, dijete kad ne zna kako riješiti neki problem ili za njega neku neugodnu situaciju, npr. kad padne s bicikla i oguli koljeno, onda pribjegava jednoj od slijedećih strategija: ili jednostavno plače, ili tuče bicikl, ili trči mami tužiti bicikl ili se naprosto duri.
Za razliku od djece, zrele osobe problemima i rješenjima pristupaju i na ozbiljniji i na produktivniji način.

Ali ne i gradonačelnik Siska! On je, da ne povjeruješ, odlučio svoj smisao za odgovorno postupanje jednog gradonačelnika, a u povodu požara u Sisačkoj rafineriji, riješiti ni manje ni više nego „pismom“ zastupnicima, u kojemu navodno izražava zabrinutost što je u Rafineriji gorilo. Ma jel“te!

Time je Pintarić pokazao da ne zna i ne razumije a) što su njegove obveze i odgovornosti; b) kako gradonačelnik treba i mora postupati i rješavati probleme u gradu u kojem je gradonačelnik; c) što su obveze i dužnosti saborskih zastupnika, a uz to da nije sposoban osigurati i minimalnu komunikaciju s institucijama i ljudima koji su bitni za funkcioniranje grada kojemu je na čelu.
Kad već Pintarić javno obznanjuje, obznanjujem i ja:
1. Kao saborski zastupnik, nisam dobio nikakvo pismo od gradonačelnika Siska, iako je javnost o tome obaviještena u nedjelju, a danas je srijeda, što će reći da gradonačelnik Pintarić naprosto laže i da je priča o pismu trebala poslužiti naprosto kao efektna varka o tome da on nešto poduzima;
2. Postavljam javno pitanje gradonačelniku Pintariću: Što je poduzimao u deset godina svojega gradonačelničkog mandata da se problem Rafinerije i njene modernizacije riješi? Osim što piše zastupnicima koji su mu dostupni u svakom trenutku, (ja sam i vijećnik Gradskog vijeća, a sa svojom stranačkom kolegicom svaki dan pije kavu), što poduzima sada i što kani poduzeti ubuduće kako bi se problem sa i oko Rafinerije riješio na korist građana i grada Siska?
3. Da li gradonačelnik Siska održava bilo kakvu komunikaciju sa tvrkom koja zauzima preko 2 milijuna četvornih metara njegova grada, koja obilno kroz komunalnu naknadu i poreze puni gradski proračun i od koje živi direktno nekoliko tisuća ljudi, a posredno i puno više, a koja je uz to i zbog specifične proizvodnje i ozbiljan onečistač grada? Dakle, da li se on samo duri, furt ih nekome cinka, prijavljuje i neuspješno se sudi? Kada je posljednji put razgovarao sa upravom Sisačke rafinerije, upravom Ine te ministrom gospodarstva i financija, vezano za modernizaciju Rafinerije? Ja jesam. Nastojao sam se u ime građana Siska prometnuti od pasivnog promatrača u aktivnog sudionika rješavanja problema moga grada.
4. Vlada Republike Hrvatske još uvije neposredno i posredno kontrolira INU i razumno bi bilo da je gradonačelnik pisma (ili puno bolje neposredni kontakt) uputio svojoj stranačkoj šefici i predsjednici Vlade, koja ima stvarnu moć i koja može utjecati na rješavanje problema. Što nije zatražio raspravu o modernizaciji rafinerije u Vladi, pravome mjestu gdje se donose i konkretne, a ne samo načelne odluke? Za to Pintarić nema petlje. Valjda ima loša iskustva u komunikaciji sa premijerima iz svoje stranke.
5. Da li Pintarić zna u kakvoj su vezi modernizacija Rafinerije i konkretni požar?S kime je razgovarao i tko ga je obavijestio? Nekoliko sati nakon požara, razgovarao sam osobno i s najodgovornijim ljudima za gašenje i najodgovornijim ljudima za utvrđivanje okolnosi tog požara. Oni još nisu znali to što Pintarić „zna“!
6. Kada bi Pintarić znao riješiti i jedan problem iz svoje neposredne nadležnosi, npr.zakrpati rupetine na nogostupu u Drugoj ulici, oprostili bi mu nesnalaženje u pitanjima koja traže da se potegne i dalje od Žažine.













Davorko Vidović
20.01.2010. u 11:39

<< Arhiva >>