utorak, 05.01.2010.

Ode Ivo ko feferon



Iščekujući danas zajedno s nacijom, završetak dugočasne hdzejske sesije i ukazanje “naše spasiteljice” da nam priopći toliko željenu vijest, tj. da je Ivo izbačen iz partije, iz ne znam kojeg vražijeg razloga, svako mi je malo pred oči izlazila scena iz, meni drage, serije “Lud, zbunjen, normalan”, u kojoj je nesretni Izet, nakon pojedenih 500 ljutih feferona, ušao u halu iliti ćenifu, i svakih nekoliko sekundi bolno jaukne “braćo moja mila!”.

Eto tako, braćo moja mila, ode dr.Ivo ko ljuti feferon što pravi probleme! A kad se činjenice poslože onda nekog velikog razloga za radovanje i nema jer:

1. dr.Ivo je hipnotizirao naciju, pa i neka mudra novinarska pera, prikazujući se kao “modernist”, “proeuropejac”, “snažan i odlučan”, “moderni” vođa i političar, čovjek s karizmom i td. Dva puta nacija mu je dala povjerenje, iako je lagao sve vrijeme, iako je srozavao, uništavao, muljao, petljao i ovu jadnu zemlju i ove sve siromašnije ljude. Svi ti koji nisu prepoznali njegov hohštaplerski, ostapbenderovski stil vladanja i koji su mu neumjesno klicali, sada su tobože odahnuli. Ma nemojte molim vas! Gdje ste bili kad ga se nije smjelo niti pripustiti tolikoj moći?! Sanader je u cijelosti proizvod primitivne i neobrazovane tzv.političke javnosti u nas.
2. Sanader bi i dalje bio neupitni veliki vođa da se kojim slučajem nije izgubio u bespućima svoje arogantne i nasilničke narcisoidnosti, a Jaca bi “išla kud i on”. Dakle, nisu oni ništa napravili. Sve je napravio on.
3. Sanadera izbacuju iz partije, ne zato jer je ugrozio ovu zemlju, korupcijom, kriminalom, demagogijom i populističkim rasipanjem njenih dobara, već zato što je ugrozio njih i njihove položaje. Zar bi zato trebalo pljeskati Jaci i društvu? Ma hajte molim vas! Čuvajte vaše guze o vlastitom, a ne našem trošku!
4. Svi koji ga sada izbacuju, sanaderov su izravni proizvod. Zar netko može povjerovati da je on proizveo nešto bolje od sebe samoga?Njima rukovodi jedino volja za moći, za vlašću, za privilegijama i strah od jačih. Jeste li vidjeli one kukavne koji su od jučer do danas promijenili mišljenje za 180 stupnjeva. Kad su skužili, da bi Jacina batina mogla biti deblja, eto njih. Ono tužno biće od Kunsta čak je javno reklo da će slušat onog tko je jači. E, to je istinski narodni predstavnik!
5. Nisam čuo da je netko na slučaju Ive prokazao njegov despotski i autokratski stil, da je ukazao na nedopustivu manipulaciju stranačkih šefova članstvom i na kratkoročnst takvog upravljačkog stila. A put od “hosana” do “golgote” traje samo nekoliko dana. Ivina sudba, zapravo nije nikakav novum, jedinstvena povijesna situacija, već pravilo za svršetak svih despocija, ma kako se šarmantnim prikazivale. Despote uvijek dođe glave njihova vlastita bahatost i neobuzdana arogancija.
Eto, to su neki razlozi zbog kojih mislim da se danas nije dogodilo ništa novo pod kapom nebeskom i da bi bilo primjerenije trijumf zamijeniti sramom što nam se uopće Ivo mogao događati sve ove godine. A još će se o njemu čuti.

Davorko Vidović
05.01.2010. u 01:45

<< Arhiva >>