petak, 02.10.2009.

Gandhi

Image and video hosting by TinyPicPonekad me kao političara znaju priupitati, tko mi je politički uzor. Kako god odgovarao ili neodgovarao na ovo pitanje, intimno nemam dvojbi, ma kako neoriginalan bio. Naime, postoji političar par exellance, koji je ostavio duboki trag na političare različitih političkih uvjerenja i svjetonazora prvenstveno snagom svojih načela političkog djelovanja i nevjerojatnom dosljednošću u svakodnevnom svjedočenju tih načela.
Dakako, riječ je o velikom čovjeku, Indijcu Gandhiju, čije su političke ideje i stavovi proizveli nevjerojatne učinke, ne samo za pola milijarde (ondašnjih) Indijaca, već i za osvješćivanje potpuno novih oblika političkog djelovanja, novih načela, novih metoda, prihvaćenih od strane pojedinih političara diljem svijeta. Naime, filozofija nenasilja i istine u politici, ma kako se činilo da su marginalno prisutni u recentnim politikama, od Ghandija zauzimaju legitimno mjesto među vrijednostima na koje se pozivaju i mnogi suvremeni lideri.
Posljednji među njima koji se poziva na učenje M.Gandhija je aktualni predsjednik Amerike, Obama. U nas je u velikoj mjeri Gandhi utjecao na S.Radića i V.Mačeka, te na generacije mladih aktivista u nevladinim, prvenstveno mirovnim udrugama.
Bilo bi doista pretenciozno da se guram među gandhijeve sljedbenike, ali na današnji dan kada se obilježava Sjetski dan nenasilja, na 140-tu godišnjicu rođenja Mahatme Gandhija, rado podsjećam na privlačnost ideje da se politika vodi aktivno, angažirano, nenasilno, da je usmjerena dobru, da se hrabro suprotstavlja nepravdi i da se temelji na istini.
Upravo sam iz Gandhijevog imena iščitao i mogući moto i mog političkog angažmana :
G= Govoriti A= aktivno N= nenasilno D=dobro H=hrabro I= istinito!
Kao donedavni predsjednik hrvatsko-indijske parlamentarne skupine prijateljstva, a sada član, sa zadovoljstvom sam danas nazočio odlično organiziranoj sjednici na temu Gandhija i nenasilja, kojoj su nazočili predstavnici Indijskog veleposlanstva, naše skupine, hrvatsko-indijskog društva prijateljstva, javne osobe, stučnjaci...
Poučno i aktualno!

Davorko Vidović
02.10.2009. u 12:58

<< Arhiva >>