utorak, 28.04.2009.

Lista "Sisak ponosni"

Jučer su predane, a danas potvrđene liste za buduća gradska i općinska vijeća te liste kandidata za načelnike, gradonačelnike, župane. Naravno i u gradu Sisku. Iako sam pregledao sve liste za grad, nemam namjeru komentirati druge, ali ću rado predstaviti listu “Sisak ponosni” za Gradsko vijeće Siska, koju s ponosom predvodim.
Naime, iako je sastavljanje izbornih lista tegoban i često vrlo stresan i nervozan posao u kojemu su uglavnom svi sa svime nezadovoljni, i svatko u svojoj glavi ima puno bolju listu od one koja je usvojena, ja sam listom koju smo predali više no zadovoljan.
A evo i zašto.
Listu čine predstavnici čak šest političkih stranaka i jedne nezavisne grupacije, što ukupno daje čak sedam aktera pregovaranja i dogovaranja. Trebalo je uspjeti dogovoriti svima prihvatljiv broj mjesta za svaku od stranaka, pri tome posebno u kvoti onih za koje se očekuje siguran prolaz. Naravno, da je svaka stranka svoju snagu procijenila barem tri puta većom od broja mjesta koja su nam stajala na raspolaganju, ali moram sa zadovoljstvom reći da smo se uspjeli dogovoriti bez ijedne ozbiljne trzavice, pri punoj svijesti da će se najveći i najsnažniji morati odreći kako bi oni koje smo željeli u koaliciji mogli također osigurati ulazna mjesta.
Ja sam imao posebno delikatnu ulogu koordinatora cijeloga posla i osobe koja je morala osigurati i neophodnu kvalitetu liste kao cjeline, iako sam istovremeno i sam čelnik jedne od gradskih stranaka. Sada kada je gotov taj dio posla, s ponosom iznosim nešto statistike koja svjedoči da će Siščani doista imati što izabrati.

Dakle, listu čine 3 nestranačka kandidata, 2 člana DC-a, 2 člana(ice) SDSS-a, 2 članice DSU-a, 2 člana HSU-a, 5 članova HNS-a, te 15 članova SDP-a.

Na listi je 20 muškaraca i 11 žena (35,5%), što nas je sasvim približilo željenom postotku od 40% žena. Mislim da smo tu apsolutno najbolji među svim listama u Županiji.

Na listi je 6 kandidata mlađe od 28 godina, a 5 je umirovljenika.

Po nacionalnom je sastavu 26 kandidata hrvatske nacionalnosti, 4 srpske te jedan Bošnjak.

Zanimljiva je i sasvim iznad prosječna obrazovna struktura liste. Naime, čak je 19 kandidata sa završenim fakultetom ili VŠS, od čega su 4 magistra znanosti, a tu je i 4 studenata, koji će se do kraja mndata priključiti ovoj grupaciji.
Listu čine 2 liječnika, 6 profesora, 7 inženjera, 4 menagera i obrtnika, te znimljivo, 2 diplomirana kriminalista. Jedan kandidat je i poznati sindikalni aktivista, te predsjednica sisačkih studenata. Jedan je kandidat poznati sisački pjesnik.

No, osim statistike o dobi, spolu, obrazovanju, nacionalnosti, daleko me više raduje spoznaja da je riječ o čestitim ljudima, koji su se dokazali svojim dosadašnjim radom i iza kojih nema repova. Čvrsto vjerujem da će i tijekom svojega vijećničkog mandata potvrditi svoje nesumjive reputacije.

O meni kao kandidatu za gradonačelnika znadete dosta, što ne isključuje da vam se u nekom od idućih postova ne predstavim i detaljnije. No, ponosim se kandidatima za zamjenike gradonačelnika.

Gospođa Ivanka Boras, predsjednica sisačkog HNS-a, diplomirana je inženjerka metalurgije i jedna od najpoštenijih i najskromnijih osoba koje sam sreo u politici. Samozatajna, ozbiljna i odgovorna i istovremeno topla osoba, bit će mi sjajna suradnica na koj se mogu osloniti, što je i dokazala u našem kratkotrajnom mandatu. Od nje očekujem da bude stup stabilnosti našeg budućeg suradničkog tima.

Ni na drugog kandidata za zamjenika gradonačelnika ne treba trošiti suviše riječi. Svima dobro znani, najugledniji obrtnik Siska, pjesnik željeza, koji je svoje umijeće pronio ne samo širom Europe nego i šire, Željko Vrbanus, kompleksna je osoba sa stotinama znanja i vještina. Družimo se već 40-tak godina, od rane mladosti, kada smo zanseno glumili u sisačkom Pionirskom domu i Dramskom studiju i u ranim jutarnjim satima rijetkim kolodvorskim pijancima i pospanim damama recitirali Jesenjina (on) i Krležu (ja). On je u međuvremenu naučio 1000 Siščana voziti auto, napravio je pet tvrtki i zaposlio puno ljudi, suvlasnik je radio-postaje, napravio je poznatu bubu od kovanog željeza, replike rimskih novčića nađenih u Sisku…Sada je potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Županijske obrtničke komore. I još nešto. Već deset godine u cijelosti stipendira školovanje po četiri mlada, siromašna učenika za deficitarna zanimanja i osigurava im siguran posao.

Nas troje ne trebamo funkcije, da bismo imali dobre plaće, jer to već imamo, ne trbamao ni stan od Grada jer imamo svoje kuće, ne trbamo ni slavu ni počasti jer smo se toga već naužili. Ne treba nam ni politička moć za manipuliranje ljudima, jer smo naučili da istinska moć proizlazi iz kvalitete osobe i čvrstoće njenog karaktera. Tu smo jer imamo što ponuditi Sisku i jer to želimo. A vi ćete reći da li to hoćete.

Ljudi. Mi smo ozbiljno društvo!

Image and video hosting by TinyPic

Davorko Vidović
28.04.2009. u 21:47

<< Arhiva >>