petak, 24.04.2009.

Pristojan život za Siščane

Postoji rašireno shvaćanje da je grad prostor kojega čine ulice, trgovi, parkovi, tvornice, trgovine, kuće…I kad se spomene neki grad, prva pomisao i prva asocijacija u pravilu je neka poznata građevina ili neko markantno prirodno obilježje: more, jezero, rijeka, planina…

No, druga, sadržajem mnogo bogatija misao za sve koji su posjetili neki grad, su ljudi koji u tom gradu žive, njihov način života, njihov izgled, njihovo ponašanje, njihova vedrina, osmjesi, ljubaznost, ukratko duša ljudi. Zato o Sisku razmišljam prvenstveno kao o Siščankama i Siščanima koji u njemu žive. O tome koliko su zadovoljni time što žive u Sisku, žele li u njemu ostati ili ga zauvijek napustiti, žele li mu se vraćati, osjećaju li ga svojim domom ili prolaznom stanicom, slučajnim mjestom rođenja ili izabranim kutkom planeta u kojemu žele imati svoj dom.Želio bih da Sisak nikome ne bude slučajno i nametnuto mjesto za život, već izbor srca i uma. A to se ne može dogoditi ni slučajno, niti bez usmjerenog napora svakoga od nas koji dijelimo tu želju.
Želim vas predvoditi u tom naporu da gradimo pristojan život za svakog od nas u ugodnom gradu, po našoj mjeri, za nas i nama drage ljude.

Bit ću ponosan gradonačelnik ako zajedno s vama svakodnevno budem svjedočio, da je neki naš sugrađan dobio pristojan posao i osigurao egzistenciju za sebe i svoju obitelj, da naša djeca urednim i sigurnim ulicama idu u dobre škole, da imaju mjesto u vrtiću u kojemu rade zadovoljne tete, da naši umirovljenici jeftino i lako mogu doći do svog liječnika, da imaju uredne klupe u uređenim parkovima, da ribiči imaju čiste rijeke i njihove obale, kao i kupači za ljetnjih žega, da stanovnici Capraga, Brzaja, Galdova,… zauvijek zaborave smrad i da ne strhuju za svoje zdravlje, da primjećujemo naše sugrađane s posebnim potrebama, tjelesnim ili duševnim oštećenjima, one koji su slabih primanja ili zbog bilo kojeg drugog razloga trebaju tuđu pomoć, da im pomažemo i institucionalno i svaki od nas ponaosob.

Pristojan život koji želim za nas podrazumijeva dostupnu, obrazovanu, ljubaznu i otvorenu gradsku upravu, ne kao vlast nad građanima, već odgovorne i uslužne ljude koji u svakom trenutku moraju znati da je njihova dužnost, a ne samo posao osiguravati upravo pristojan život svojim sugrađanima. U tom pristojnom životu mora biti mjesta za druženja, u svim javnim prostorima, na trgovima, ulicama, prolazima, šetnicama, parkovima, kupskim štengama, paviljonima, ugodnim kafićima, restoranima, kazalištima, dvoranama za koncerte, kinima ili knjižnicama. Pristojan život nije i ne smije biti dosadan i zato svatko mora dobiti priliku za ostvarivanje svojih hobija, za bavljenje sportom, za sudjelovanje u likovnim i dramskim radionicama, zborovima, uličnim događanjima i festivalima. Niti jedno naše selo ili kvart ne bi smjeli biti bez društvenih prostora za okupljanje ljudi. Za pristojan život trebamo dostupan i jeftin gradski prijevoz, asfaltirane i osvjetljene ulice i nogostupe, a u svakom domu tekuću vodu, kanalizaciju i plin. Moramo učiniti sve da Sisak volimo i u svome domu i na ulici.

Ako dijelite ovu moju viziju Siska, ako mislite da možemo zajedno ostvaravati pristojan život za sve nas, imate prigodu podržati me na predstojećim izborima.

Image and video hosting by TinyPic

Davorko Vidović
24.04.2009. u 05:27

<< Arhiva >>