ponedjeljak, 01.10.2007.

Dan starijih osoba

Danas, 1.listopada u svijetu se obilježava kao Dan starijih osoba. Prigoda da se i glasnije progovori o ljudima, koji čine sve veći postotak stanovništva modernih društava, a čiji su socijalni položaj i životne prilike, nerijetko vrlo tegobni. O tome smo dosta,između ostaloga, govorili na međunarodnom skupu Europske seniorske organizacije, koju je Socijaldemokratski forum seniora SDP-a organizirao od 27-30. rujna u Krapinskim Toplicama.
Image Hosted by ImageShack.us
Iako sam planirao ostati samo pola dana, sjajna izlaganja i odlična atmosfera sudionika iz trinaest država Europe, mudrost, iskustvo, ali i optimizam i entuzijazam tih ljudi, me zadržao cijeli vikend. Odlično odabrane teme i kompetentnost izlagača, kako naših (pored moje malenkosti, akademik Šlaus, prof. dr. Rajko Ostojić, prof. dr. Gvozden Flego, prof dr. Drago Droždjek, dr. Vesna Čulinović Konstatinović, Anđelka Buneta, Regina Jager, dr. Ante Klobučar, Jasna Lesički, Ljiljana Kuhta, Mr. Marija Orlić, doc.dr. Damir Župčić, prof.dr. Ljubo Jurčić I brojni drugi), tako i inozemnih, uključujući i prdsjednika ESO Karla Bleche, ovaj su (nepreorganizirani) skup učinili vrlo zanimljivim.
No, da ne prepričavam što je tko rekao (bit će objavljen zbornik), impresioniran sam svježinom ideja koje iznova afirmiraju potrebu za dnevnim potvrđivanjem naših temeljnih socijaldemokratskih vrijednosti: slobode, jednakosti, pravde i solidarnosti. Predlažući da se svi zajedno, bez obzira na različita povijesna, kulturna i druga iskustva okupljamo na aktualnom projektu socijalne kohezije u našim zemljama, zagovarao sam upravo proaktivnost kao naše prvo načelo i dostojanstvo svakog čovjeka kao vrijednost. U onoj mjeri u kojoj budemo sposobni dizati kapacitet naših društava da osiguravaju nediskriminatornost za bilo koju društvenu skupinu, utoliko će se i problemi starijih osoba lakše rješavati. Iako o tome nisam govorio niti ja niti drugi, prisjetio sam se s velikom nelagodom činjenice sramotnog manipuliranja umirovljenicima u Hrvatskoj, kojima se dva tjedna prije izbora osigurava polovica dodatka za izjednačavnje mirovinskih primanja i to sam za polovinu, kojima se isplaćuje samo polovina duga i to opet samo polovini, a da se u cijelom mandatu nije napravilo ništa da se mirovine povećaju, nego dapače da im realna vrijednost padne, i da se sve više smanjuju u odnosu na plaće. A da o 130 000 starijih od 65 godina bez mirovine i ne govorimo. Potcjenjivanje, ponižavaje i manipuliraje starijima doista je sramotno i nadam se da će uskoro postati tek sjećanje na predeuropsku povijest Hrvatske. Do tada će Dan starijih biti još jedna prigoda za demonstraciju licemjerne brige za starije i demagoškog mlaćenja prazne slame.

Davorko Vidović
01.10.2007. u 08:34

<< Arhiva >>