četvrtak, 30.08.2007.

Izborni programi

Posljednji dan kolovoza, još mi od školskih dana predstavlja završetak ljeta, a ljeto mi je oduvijek bilo najdraže godišnje doba. I to ne zato što se ljeti manje radi, već zbog toga što se radi drugo i drugačije. Nedostajat će mi u hladnim zimskim danima moja terasa ili sjedenje pod vrbom sa računalom u kratkim hlačama, osjećaj da se može sporo, ležerno, temeljitije nešto raditi, čitati, proučavati, a onda se sastajati sa dragim ljudima uz kavu, bez uobičajene presije.
E, pa u takvoj ležernijoj sam atmosferi radio na našem programu socijalne politike, usput i iščitavajući gomile vrlo zanimljivih podataka, statistika, otvarajući stotine i stotine stranica sa zanimljivih portala. Sada kad je naš izborni program gotov, ocjenjujem ga tradicionalno dobrim, izbalansiranim i sasvim prikladnim i usklađenim i sa potrebama i sa našim najdubljim socijaldemokratskim vrednotama i ciljevima. I kao što sam i tamo napisao smisao cjelokupnog političkog aktivizma SDP-a, jest otvaranje perspektiva za bolji i kvalitetniji život svim slojevima i svim skupinama hrvatskog društva.
Mi našu društvenu i političku ulogu ne vidimo u pukom prakticiranju vlasti, ona nije usmjerena očuvanju interesa bilo koje grupe ponaosob, ona je po svom najdubljem smislu ostvarenje naše središnje misije: stvaranje uvjeta za prosperitet cijeloga društva u njegovom ekonomskom, socijalnom, kulturnom i demokratskom smislu, kao proširenje prostora slobode, jednakosti, socijalne pravde i društvene solidarnosti.
Temeljeći se na tim načelima SDP i u ovaj izborni ciklus ide sa jasnim porukama, koje nisu sadržaj naših želja, već su sadržaj naših političkih ciljeva koje znademo, možemo i hoćemo pretočiti u zbiljski napor i konkretno društveno djelovanje.
SDP svoj socijalni program temelji, dakle, na tako shvaćenim ciljevima kao jedinsvenoj poruci:
Osigurati usklađenost napora svih važnih sastojnica duštva- središnje države, županija, gradova i općina, civilnog društva, privatnog sektora i međunarodnih institucija kako bi se do kraja mandata osiguralo nepredovanje u ostvarenju ključnih ciljeva naše politike.

Ma koliko da se izborni programi malo čitaju, a u općoj kakofoniji općenitih obećanja i izbornih poruka, sve zapravo izgleda kao fraza, nije nikako nevažno vidjeti što tko deklarira kao svoje ciljeve i vrijednosti. One su ipak neki orijentir i mogu pomoći u razlikovanju. SDP u ovaj izborni ciklus ide programski pripremljeniji no ikada prije. Gotovo da su sva relevantna pitanja pokrivena vrlo detaljnim politikama, koje se odmah mogu početi operacionalizirati. Nadam se da ćemo za to imati i priliku.

Davorko Vidović
30.08.2007. u 22:26

<< Arhiva >>