četvrtak, 05.04.2007.

Regionalizacija na mala vrata


Hoćemo li ikada saznati, tko je i po kojim kriterijima regionalizirao Hrvatsku u tri tzv. statističke regije? Kako je moguće da se jedno iznimno važno pitanje kao što je ovo, čije su implikacije i financijski i politički i ekonomski dugoročne i teško sagledive, obavijeno velom tajne? Naime, jasno je da će financijska sudbina županija unutar tih regija ovisiti i o tome gdje ih se smjestilo. Oni koji se nađu uz Zagreb, nemaju šanse za povlačenje sredstava iz fondova EU.Ali to nije sve. Vrlo je vjerojatno, da će ova “privremena” statistička podjela postati i trajna regionalna podjela, a ona doista niti u gospodarskom, niti u povijesnom, niti u geografskom smislu nema nikakvog smisla niti utemeljenja.
Eto, kako kad nema niti koncepcije niti hrabrosti da se jedno važno i ozbiljno pitanje, riješi ozbiljno, improvizacija postaje spasonosno rješenje. Jer regionalni ustroj države jest ozbiljno pitanje koje se mora rješavati na stručnim podlogama, uz prisutnost javnosti i uz ozbiljne argumente.
Osobno mislim da se Hrvatska treba regionalno ustrojiti, kao i decentralizirati. Mislim i da se više ne treba i ne smije čekati s tim. Zato, bi bilo potrebno izići s jasnim konceptom i jasnim kriterijima.

Dok se to ne dogodi evo nudim jedno razmišljanje, pa da porazgovaramo! Jer ako se igra Vlada što ne bismo i mi!
Držim
1.da povijesne hrvatske regije trebaju biti podloga i za novi regionalni ustroj, i
2. da se Grad Zagreb (eventualno plus sadašnja Zagrebačka županija) treba konstituirati kao zasebna teritorijalno-administrativna jedinica.
Slijedom toga Hrvatska bi mogla biti (da se i ja poigram) država sa pet regija:
1.Slavonija (Osječka, Vukovarska, Požeška,Brodska,Virovitička županija) sa Osijekom kao glavnim gradom; 2. Panonija (Međimurska,Varaždinska, Krapinska, Bjelovarska,Koprivnička, Sisačka, Karlovačka) sa Siskom kao glavnim gradom; 3.Liburnija (Istarska, Primorska, Lička) sa sjedištem u Rijeci; 4. Dalmacija (Zadarska, Šibenska, Splitska, Dubrovačka) sa sjedištem u Splitu ; 5. Grad Zagreb i Zagrebačka .
Svaka od ovih regija bi imala svoj sabor i svoju vladu i bila bi odgovorna za funkcioniranje socijale, obrazovanja, zdravstva, lokalne samouprave, promet, gospodarski razvoj,kulturu, financije …dok bi središnja država brinula za vanjsku politiku, obranu, kapitalne razvojne projekte i sl.
Što mislite o tome?

Davorko Vidović
05.04.2007. u 20:40

<< Arhiva >>