Davorov info blog

subota, 15.05.2010.

PISMO PAPE BENEDIKTA XVI. SUDIONICIMA SHKM-A U ZADRU, ODGOVOR HRVATSKE MLADEŽI PAPI I PISMO UPRAVITELJA ARŠKOG SVETIŠTA

Sudionicima 6. Susreta hrvatske katoličke mladeži u Zadru Pismom se obratio papa Benedikt XVI. udijelivši im apostolski blagoslov kako bi bili glasnici Božje ljubavi i istine u svijetu. Na misnom slavlju na Višnjiku 8. svibnja nakon navještenog Evanđelja Pismo je pročitao kardinal Josip Bozanić pridruživši se papinim mislima i željama. Pismo potpisuje državni tajnik Svete Stolice Tarcisio Bertone. Mladima Sveti Otac poručuje da je s radošću primio vijest da se susret održava u zadarskoj nadbiskupiji te pozdravlja sve sudionike: biskupe, svećenike, redovništvo, katehete a osobito mlade katolike iz Hrvatske, BiH i svijeta pristigle slaviti Gospodina. "Mladenački polet već ovdje na zemlji odražava onu nebesku radost svetih" poručuje papa obraćajući im se: „Dragi mladi prijatelji, geslo vašeg susreta 'Da vaša radost bude potpuna' je želja Krista i Crkve za sve mlade. Najčešće se mladost i povezuje s radošću. Na više mjesta Sveto Pismo svjedoči da se Isus rado susretao s djecom i mladima kako bi s njima podijelio svoju radost i nadu. U njima je vidio bolju budućnost, a oni su u njemu prepoznali istinskog prijatelja i pratioca za cijeli život koji ih nikad ne osuđuje, nego iskreno voli. Vjerna svom Gospodinu i Bogu, Crkva se danas s vama raduje, s vama moli i za vas moli" piše papa i potiče ih da mole za pastire i nova duhovna zvanja, te da se odazovu pozivu u posvećenom životu jer „radost je neopisiva".

Odgovorni svih volontera Josip Nikpalj na kraju mise je pročitao pismo koje su mladi hrvatski katolici poslali papi Benediktu XVI. zahvalni za njegov očinski pozdrav, okupljeni oko biskupa i svećenika, želeći mu iskazati ljubav, poštovanje i odanost. Podsjetivši da su mladi u zadarskoj nadbiskupiji gdje su iz starohrvatskog grada Nina hrvatski vladari molili blagoslov Petrovih nasljednika za hrvatski narod i domovinu, obećavši ljubav i poštovanje apostolskoj stolici, mladi kliču: „To isto želimo učiniti i mi, mladi hrvatski katolici, proseći ponizno Vaš blagoslov! Vaše molitve trebamo tim više jer živimo u vremenu u kojem nam se nude lažne vrijednosti kao put ostvarenja mladenačkih želja i traženja. Ovim susretom želimo posvjedočiti da budućnost želimo graditi na vrednotama kršćanstva te da istinsku radost pronalazimo živeći prema načelima Isusove Radosne vijesti. Ujedno, u turbulentnim trenucima kušnje za Vašu osobu i cijelu Crkvu, želimo zajamčiti usrdnu molitvu i podršku Vama, Sveti Oče, da i dalje ostanete čvrsti poput stijene u kojoj gledamo jamac sigurnosti i opstanka Crkve" pišu mladi papi Benediktu XVI. i zaključuju: "Sveti Oče, svoje molitve udružujemo s Vašima za sretnu i svejtlu budućnost Crkve i jamčimo Vam da Vas mladi hrvatski katolici vole, poštuju i cijene. Blagoslovite sve nas, blagoslovite našu domovinu Hrvatsku! - Mladi hrvatski katolici, potpis je Pisma upućenog Svetom Ocu, što je prvi put učinjeno u praksi održavanja ovih susreta u Hrvatskoj.

Drugo čitanje na misi susreta (1 Iv 1, 1-4) o apostolskom svjedočenju i navještaju uklopilo se u Godinu svećenika čiji su uzori arški župnik Ivan Maria Vianney i blaženi Alojzije Stepinac, rođeni 8. svibnja na dan SHKM-a. Na rođendan svetog arškog župnika sudionicima SHKM-a u Zadru don Zdenko Dundović je u predprogramu pročitao poruku sadašnjeg arškog župnika o. Jean Philippe Naulta, upravitelja svetišta. Izrazio je sjedinjenost s molitvom na susretu iz župe gdje je Vianney živio, propovijedao, molio, žrtvovao i svjedočio Evanđelje više od 40 godina. „Pozdravljam Vas svim svojim srcem. Sveti župnik arški sigurno je radostan vidjeti Vas u ljubavi i molitvi Gospodinu, 'dobrom Bogu', kako je volio reći. Predajem Vaše nakane svetom arškom župniku, kao i nakane Vaših obitelji i župa. Molite i Vi za nas, za hodočasnike, osobito za brojne svećenike koji dolaze u Ars" piše Nault udjeljujući blagoslov i poručujući da nas neće zaboraviti pokraj groba svetog arškog župnika u francuskom svetištu svijeta koje je 8. svibnja na Vianneyev rođenda pohodilo tisuće hodočasnika. U predprogramu na Višnjiku mladima su se obratili zadarski župan Stipe Zrilić i zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić koji je od ranog jutra kao pravi domaćin u pratnji poglavarstva šetao gradom želeći izbliza susresti hrvatsku mladež. "Dok sam po kiši pratio vaše ponašanje, mogu reći da ste na diku i ponos svima nama. Nekad su stariji kritični prema mladima, ali taj susret pokazuje da naša zajednica ima perspektive i budućnosti. Pozdravlja vas Zadar pun spomenika, hrvatskog nacionalnog ponosa i identiteta" rekao je mladima Vrančić i uskliknuo: "Sretni smo i ponosni što smo domaćini molitvenog susreta. Zadar vas prihvaća otvorenog srca i ljubavlju. Želimo da svojim domovima iz Zadra ponesete najbolje i da susret bude poticaj da nam češće dolazite".


Ines Grbić
- 22:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.