Davorov info blog

subota, 15.05.2010.

PORUKA PREDSJEDNIKA HBK MONS. MARINA SRAKIĆA SUDIONICIMA SHKM-A NA VIŠNJIKU

Sljedeći susret hrvatske katoličke mladeži održava se u Sisku 2012. godine - priopćio je to na kraju misnog slavlja SHKM-a na Višnjiku 8. svibnja đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, pozdravivši kao predsjednik HBK u ime biskupa HBK više od 30 000 mladih hrvatskih katolika. Više od tisuću Siščana u prepoznatljivim plavim majicama zahvalili su i uzvratili gromkim pljeskom i radošću što su domaćini sljedećeg susreta, nakon razilaženja zajedno su se fotografirali na stepenicama pozornice na Višnjiku, a kraj susreta u Zadru protekao je u povicima 'Idemo u Sisak! Idemo u Sisak!' svih sudionika. Mons. Srakić je zahvalio svima koji su organizirali susret, Odboru za mlade HBK s mons. Antom Ivasom, Uredu za mlade HBK, biskupijskim povjerenstvima i povjerenicima, te je sve pozvao na sljedeći susret u Sisku. Zadrom je prolazila mladost i odjekivala radost, rekao je mons. Srakić dodavši da je tog dana nadbiskupija s Izaijom klicala: «Veselite se s Jeruzalemom, kličite zbog njega svi koji ga ljubite», a molitva se stapala u vapaj «Bože, udijeli svome narodu svetu radost». Radost je, ne samo na dan SHKM-a, osnovni sadržaj života, stav otvorenosti prema neograničenom, rekao je mons. Srakić. „To nije radost koja unosi gorčinu i kida prijateljstva, o kojoj se pjeva: "Za jedan časak radosti tisuću dana žalosti". To nije radost koju jamče pijanstvo, droge, sumnjiva društva, jer kaže narodna «Tko na pogrešnom mjestu traži radost, kući se vraća s tugom». Ta radost dolazi iz bistra izvora, od Boga, izvora prave radosti. Od njega dolazi spasenje, zato se čovjek raduje njegovoj ljubavi i uživa u njegovoj prisutnosti. Usprkos mraku povijesti, razočaranju, nesigurnosti za budućnost, sačuvajte pouzdanje i uvjerenje: uvijek je moguće početi od početka život, zajednicu, svijet, domovinu" poručio je mons. Srakić. Unatoč tome što se čini da sve ide protiv nutarnje radosti za kojom čeznemo, budućnost može biti drugačija i čovjek je sposoban pisati nove stranice; nijedna situacija nije bez horizonta, rekao je mons. Srakić. "Vjerujemo u Božja iznenađenja jer je Uskrsli s nama i snaga njegova uskrsnuća. Materijalnu i duhovnu obnovu našeg narodnog, obiteljskog i osobnog bića ćemo ostvariti ako sačuvamo nutarnju radost koju nam Bog daruje kao plod Duha Svetoga da ga podijelimo s drugima. Čovjek može biti u nutrini radostan samo ako radost dijeli s drugima i drugima pomogne da je dožive. Radost cvjeta u onome tko ljubavlju pomaže braći i sestrama, tko je plemenit, dobrostiv, velikodušan, pokazuje strpljivost, razumijevanje, obazrivost. Radost je cvijet ljubavi, zraka kršćanske ljubavi koja stvara zajedništvo" rekao je mons. Srakić poželjevši mladima da ponesu plodove te radosti svojim kućama, obiteljima, svojim knjigama i skriptama, Crkvi i Domovini.

Ines Grbić
- 22:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

PISMO PAPE BENEDIKTA XVI. SUDIONICIMA SHKM-A U ZADRU, ODGOVOR HRVATSKE MLADEŽI PAPI I PISMO UPRAVITELJA ARŠKOG SVETIŠTA

Sudionicima 6. Susreta hrvatske katoličke mladeži u Zadru Pismom se obratio papa Benedikt XVI. udijelivši im apostolski blagoslov kako bi bili glasnici Božje ljubavi i istine u svijetu. Na misnom slavlju na Višnjiku 8. svibnja nakon navještenog Evanđelja Pismo je pročitao kardinal Josip Bozanić pridruživši se papinim mislima i željama. Pismo potpisuje državni tajnik Svete Stolice Tarcisio Bertone. Mladima Sveti Otac poručuje da je s radošću primio vijest da se susret održava u zadarskoj nadbiskupiji te pozdravlja sve sudionike: biskupe, svećenike, redovništvo, katehete a osobito mlade katolike iz Hrvatske, BiH i svijeta pristigle slaviti Gospodina. "Mladenački polet već ovdje na zemlji odražava onu nebesku radost svetih" poručuje papa obraćajući im se: „Dragi mladi prijatelji, geslo vašeg susreta 'Da vaša radost bude potpuna' je želja Krista i Crkve za sve mlade. Najčešće se mladost i povezuje s radošću. Na više mjesta Sveto Pismo svjedoči da se Isus rado susretao s djecom i mladima kako bi s njima podijelio svoju radost i nadu. U njima je vidio bolju budućnost, a oni su u njemu prepoznali istinskog prijatelja i pratioca za cijeli život koji ih nikad ne osuđuje, nego iskreno voli. Vjerna svom Gospodinu i Bogu, Crkva se danas s vama raduje, s vama moli i za vas moli" piše papa i potiče ih da mole za pastire i nova duhovna zvanja, te da se odazovu pozivu u posvećenom životu jer „radost je neopisiva".

Odgovorni svih volontera Josip Nikpalj na kraju mise je pročitao pismo koje su mladi hrvatski katolici poslali papi Benediktu XVI. zahvalni za njegov očinski pozdrav, okupljeni oko biskupa i svećenika, želeći mu iskazati ljubav, poštovanje i odanost. Podsjetivši da su mladi u zadarskoj nadbiskupiji gdje su iz starohrvatskog grada Nina hrvatski vladari molili blagoslov Petrovih nasljednika za hrvatski narod i domovinu, obećavši ljubav i poštovanje apostolskoj stolici, mladi kliču: „To isto želimo učiniti i mi, mladi hrvatski katolici, proseći ponizno Vaš blagoslov! Vaše molitve trebamo tim više jer živimo u vremenu u kojem nam se nude lažne vrijednosti kao put ostvarenja mladenačkih želja i traženja. Ovim susretom želimo posvjedočiti da budućnost želimo graditi na vrednotama kršćanstva te da istinsku radost pronalazimo živeći prema načelima Isusove Radosne vijesti. Ujedno, u turbulentnim trenucima kušnje za Vašu osobu i cijelu Crkvu, želimo zajamčiti usrdnu molitvu i podršku Vama, Sveti Oče, da i dalje ostanete čvrsti poput stijene u kojoj gledamo jamac sigurnosti i opstanka Crkve" pišu mladi papi Benediktu XVI. i zaključuju: "Sveti Oče, svoje molitve udružujemo s Vašima za sretnu i svejtlu budućnost Crkve i jamčimo Vam da Vas mladi hrvatski katolici vole, poštuju i cijene. Blagoslovite sve nas, blagoslovite našu domovinu Hrvatsku! - Mladi hrvatski katolici, potpis je Pisma upućenog Svetom Ocu, što je prvi put učinjeno u praksi održavanja ovih susreta u Hrvatskoj.

Drugo čitanje na misi susreta (1 Iv 1, 1-4) o apostolskom svjedočenju i navještaju uklopilo se u Godinu svećenika čiji su uzori arški župnik Ivan Maria Vianney i blaženi Alojzije Stepinac, rođeni 8. svibnja na dan SHKM-a. Na rođendan svetog arškog župnika sudionicima SHKM-a u Zadru don Zdenko Dundović je u predprogramu pročitao poruku sadašnjeg arškog župnika o. Jean Philippe Naulta, upravitelja svetišta. Izrazio je sjedinjenost s molitvom na susretu iz župe gdje je Vianney živio, propovijedao, molio, žrtvovao i svjedočio Evanđelje više od 40 godina. „Pozdravljam Vas svim svojim srcem. Sveti župnik arški sigurno je radostan vidjeti Vas u ljubavi i molitvi Gospodinu, 'dobrom Bogu', kako je volio reći. Predajem Vaše nakane svetom arškom župniku, kao i nakane Vaših obitelji i župa. Molite i Vi za nas, za hodočasnike, osobito za brojne svećenike koji dolaze u Ars" piše Nault udjeljujući blagoslov i poručujući da nas neće zaboraviti pokraj groba svetog arškog župnika u francuskom svetištu svijeta koje je 8. svibnja na Vianneyev rođenda pohodilo tisuće hodočasnika. U predprogramu na Višnjiku mladima su se obratili zadarski župan Stipe Zrilić i zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić koji je od ranog jutra kao pravi domaćin u pratnji poglavarstva šetao gradom želeći izbliza susresti hrvatsku mladež. "Dok sam po kiši pratio vaše ponašanje, mogu reći da ste na diku i ponos svima nama. Nekad su stariji kritični prema mladima, ali taj susret pokazuje da naša zajednica ima perspektive i budućnosti. Pozdravlja vas Zadar pun spomenika, hrvatskog nacionalnog ponosa i identiteta" rekao je mladima Vrančić i uskliknuo: "Sretni smo i ponosni što smo domaćini molitvenog susreta. Zadar vas prihvaća otvorenog srca i ljubavlju. Želimo da svojim domovima iz Zadra ponesete najbolje i da susret bude poticaj da nam češće dolazite".


Ines Grbić
- 22:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

6. SUSRET HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI U ZADRU POD GESLOM „DA VAŠA RADOST BUDE POTPUNA“ (1) - MISNO SLAVLJE NA VIŠNJIKU

Na 6. Susretu hrvatske katoličke mladeži 8./9. svibnja u Zadru pod geslom „Da vaša radost bude potpuna" (Iv 15,11) okupilo se više od 30 000 sudionika. Središnje misno slavlje na Višnjiku 8. svibnja predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. uime povjerenika za mlade, svećenika i biskupa, na početku mise pozdravio šibenski biskup Ante Ivas, predsjednik Vijeća HBK za mlade. "Draga naša hrvatska katolička mladeži! Imam samo jednu poruku: volimo vas. Vi ste naša utjeha. I imam samo jednu želju: Pomozite nam da vas volimo još više - kao Rabbi, Isus, kapetan naše lađe, trs naše loze, vino Očeva vinograda - da naša radost bude potpuna i čaša prepuna Njegova vina, vina ljubavi" kliknuo je mons. Ivas, te je solistički poveo sve da zapjevaju himnu susreta 'da radost bude potpuna' autora Zdenka Dundovića i Tomislava Pehara. „Mladi, budite nositelji radosti, nade i povjerenja!" obratio se sudionicima nadbiskup Puljić u homiliji u kojoj je pozdravio sudjelovanje 20 hrvatskih nad/biskupa, apostolskog nuncija u RH Maria Roberta Cassarija, biskupijske povjerenike za mlade, 400 svećenika, redovništvo, bogoslove i sjemeništarce koji su taj dan sa svojim rektorima u Zadru proslavili i godišnji susret sjemeništaraca iz Zagreba, Splita, Sinja i Zadra. Mladi su došli iz nad/biskupija u Hrvatskoj, BiH, Srijema, Subotice, Zrenjanina, Kotora, Bara te posredstvom Hrvatskog svjetskog kongresa iz Europe i Argentine. „Iz srca mi dolazi još jedan pozdrav: nadbiskupe Ivane, tu smo, u zajedništvu, onako kako si i ti želio! Čvrsto vjerujemo da si i ti sada s nama!" uskliknuo je mons. Puljić. Organizacijski odbor je za darove dva pastira zahvalio i višemetarskim transparentom na zidu zgrade na stadionu, gdje ispod nasmijanog portreta Ivana Prenđe piše ‘Hvala', a Želimira Puljića ‘Dobro nam došli!'.

Usporedbom iz Ivanova Evanđelja 'Ja sam istinski trs, a Otac moj vinogradar' Isus nam želi otvoriti oči za stvarnost koja nam često izmiče a može se prepoznati i otkriti čistim srcem, osjetiti u darivanju i spremnosti na žrtvu i nudi nam se u slici vinograda, trsa i loze, rekao je u homiliji mons. Puljić podsjetivši da je subota, dan kad se slavila misa SHKM-a, povlašteno vrijeme izlaska mladih. "Mnogi vaši vršnjaci i prijatelji koji nisu s nama i tu će večer provesti na raznim mjestima i pokušati u buci glazbe, plesa, alkohola ili droge tražiti smisao, zapravo bježeći od stvarnosti, sebe, života. Nude im se razna mjesta i vinogradi, lažni i neplodni, za ostvarenje života i mladenačkih snova. Ja vas zbog toga pozivam, dragi mladi prijatelji, da iziđemo večeras svi zajedno s Isusom. Neka nas on povede u avanturu, u svoj rodni i plodni vinograd. Dopustimo mu da nas napoji vinom svoje ljubavi. Otvorimo mu svoja srca. Otvorimo svoje uši kako bismo čuli i razumjeli njegovu poruku. Isus je riječi iz usporedbe o vinogradu, trsu i lozi izrekao da njegova radost bude u nama i da naša radost bude potpuna" rekao je nadbiskup istaknuvši: radost nije puki prolazni osjećaj koji se rodi u čovjeku kad su zadovoljene sve njegove potrebe. „Koliko smo puta mislili da smo postigli najveću radost, da će nam netko ili nešto priuštiti radost, a ipak smo na kraju osjetili prazninu? Isus nam želi priuštiti pravu i istinsku radost. On nas poziva da budemo radosni. On nam želi darovati radost po svojoj Riječi koja nas oslobađa. Isus nas čini radosnima i jakima kad nas hrani svojim Tijelom, a onda ohrabrene riječju i ojačane svojim tijelom šalje u svijet. Šalje vas, dragi mladi, kako bi u tužnim okolnostima vaše rodbine i prijatelja, po vašoj vjeri u pobjedu dobra te po vašim životima i licima izlio radost. Šalje vas da se u društvu s tragovima patnje i trpljenja po vašim rukama koje su spremne pomagati proširi radost. Šalje vas da u Crkvi, koja radi nedosljednosti nekih svojih članova ponekad gubi vjerodostojnost, po vašem mladenačkom oduševljenju i iskrenom prianjanju uz Krista, učvrsti radost" rekao je mons. Puljić upozorivši: da se ne može svjedočiti niti biti pravi nositelj radosti ako ne ostane u Kristu.

"Dragi mladi prijatelji, često vas zbunjuju sumnje mladenačkih godina. Ali ne bojte se! Isus može i želi vašu sumnju pretvoriti u jaku i čvrstu vjeru ako ustrajete u uvjerenju da vas On ljubi, da je trpio, umro i uskrsnuo radi vas, svih nas. Ne dopustite da sumnje, brige i tjeskobe slome i odvoje lozu vašeg života od trsa, Krista. Poznato mi je da vas nekad zbunjuju padovi, izraz vaših mladenačkih traženja i nesnalaženja. Ne bojte se! Krist po sakramentu svoje ljubavi, ispovijedi, diže vaše srce i duh te vaše korake čini postojanima kako biste hodili putem radosti" rekao je nadbiskup a mladi potvrdili u dirljivim prizorima susreta sa svećenikom pod stablom, na travi ili tribinama u sakramentu ispovijedi. "Sigurno vas katkad uplaši neizvjesna budućnost! Ne bojte se, jer Isus želi da njegova radost bude u vama kako bi time naša radost bila potpuna. On je Emanuel, s nama Bog! On je Uskrsnuli koji želi ostati s nama kako bismo donijeli mnogo roda i bili njegovi učenici" poručio je nadbiskup; naš život treba uroditi plodovima istine, pravednosti, poštenja, ljubavi, tolerancije, razumijevanja. "Ne osjećamo li kako nam toga nedostaje? Vi ste, dragi mladi prijatelji, pozvani biti nositeljima te radosti. Zato želim jasno reći kako vam mi, vaši biskupi i svećenici, želimo biti podrška na tom putu. Želimo biti podrška vašoj radosti. Ako vas i mi ponekad ne razumijemo, ako vaši vapaji ponekad i do nas ne dopiru u buci ovog vremena, ne gubite nadu i ustrajnost. Budite nositelji i promicatelji radosti, nade i međusobnog povjerenja" potaknuo je mons. Puljić mlade. Rekao je i da svećenici žele biti blizu mladima, pomoći im u traženjima. "Molite za svoje biskupe i svećenike. Molite da vaši župnici, župni vikari, vjeroučitelji dostojno izvrše poslanje koje im Krist i Crkva povjeravaju. A kad netko od vas osjeti da ga Krist zove, odazovite se spremno i odvažno. Isus treba vaše mladenačko oduševljenje za navještanje Radosne vijesti. Neka Vas ne straše napadi na Crkvu i na svećenike. Kao vjernici s pouzdanjem i bez straha kročimo prema budućnosti kako je pjevano i u 23. pslamu susreta 'Gospodin je pastir moj, ni u čemu ja ne oskudijevam'" poručio je nadbiskup istaknuvši da SHKM i slični susreti nisu puka manifestacija brojnosti. "Njima želimo posvjedočiti postojanost u nauku apostolskom, jedni druge ohrabriti i pokazati da postoji toliko mladih ljudi, toliko obitelji, pojedinaca i zajednica koje žele iskreno i odgovorno živjeti vjeru, slušati Svetog Oca i nauk Crkve, žele biti vjerni vjeri predaka. Takvim susretima želimo posvjedočiti i naše zajedništvo. U svijetu u kojem individualizam i nezdrave ambicije nagrizaju vrednote zajedništva, pozvani smo svjedočiti ljepotu zajedništva. Od prvih kršćana kojima sve bijaše zajedničko želimo učiti i nasljedovati ih" istaknuo je mons. Puljić dodavši da su iskustvo kršćanskog zajedništva pokazale i brojne obitelji u zadarskoj nadbiskupiji otvorivši vrata svog doma za prijem. "Njegujte duh zajedništva i ne dopustite razdore i nesnošljivosti među vama. Želimo li doista ostati u Kristovoj ljubavi i tražiti prave izvore iz kojih ćemo crpiti radost, to moramo činiti slaveći spomen njegove ljubavi, euharistiju. Nigdje kršćani ne mogu naći prave izvore radosti nego slaveći euharistiju. I nigdje ne mogu bolje osjetiti svoju povezanost s Kristom nego hraneći se Isusom u euharistiji. Zbog toga je nedjeljna euharistija središte i sidrište života Crkve. Ona je prepoznatljiv znak Hrvata katolika, naše kulture i identiteta, naše duhovnosti" poručio je mons. Puljić istaknuvši da i euharistijskim slavljem SHKM-a Bogu kažemo hvala. "U toj vjeri možemo pjevati 'Tvoga vina ljubavi, prepuna je moja čaša, kada je sa braćom dijelim, potpuna je radost naša', iz himne susreta. Dao Gospodin da nikad u srcima našim ne ponestane Kristova vina ljubavi i radosti".

Za vrijeme dolaska biskupa do oltara na pozornici koj0a je sprijeda imala stilizirano pročelje zadarske katedrale sv. Stošije i poletjelo je sto golubova sorte ‘zadarski prevrtač' koje uzgaja Zrinko Ceranja, član zadarske HVIDR-e koja je bila ispred pozornice. Ti visoki letači kao rijetko koji se lijepo prevrću i izvode akrobacije, što su učinili pozdravljajući početak mise i biskupe dok su pristizali na pozornici koju je idejno osmislio i realizirao don Ivica Jurišić, voditelj Tehničkog odbora. Poduzeće ‘Nasadi' pod vodstvom Dore Maštorvić Pavičić u prilazu pozornici uredilo je vinograd sa suhozidom poput starih dalmatinskih vinograda. Zasađene trsovi loze i mediteransko bilje poput lovora i masline oplemenio je kamen prave mocire sazidan samo za SHKM a sakupljan u Diklu i Suhovarama. U pozadini pozornice bila su bijelo žuta platna kao znak vatikanske zastave, koja se uz hrvatsku i zastavu susreta vijorila s jarbola. Ukras na tribinama pokraj pozornice i u prvim redovima na stazi bili su članovi KUD-ova i 1500 zadarskih volontera, nova snaga mjesne Crkve raspoređena na zaduženjima. Na kraju mise mons. Puljić je zahvalio svećenicima i redovništvu nadbiskupije, osobito Odboru SHKM-a za organizaciju, sa zauzetim i vrijednim predsjednikom mons. Ivanom Mustaćem, te članovima svećenicima: Zdenko Dundović, Srećko Petrov, Ivica Jurišić, Šimun Šindija, Jozo Milanović, Gašpar Dodić, Igor Ikić, te Ines Grbić i Martina Maričić. Zahvalio je i volonterima, vlastima, medijima i Policijskoj upravi zadarskoj. Zahvala ide i ceremonijaru Marinu Ninčeviću, Tomislavu Peharu voditelju Zbora sv. Krševan i mariji Lukšić iz odbora za volontere. „Hvala vama, dragi mladi! Vi ste Zadar i nadbiskupiju pretvorili u grad mladih. Došli ste da zajedno pjevamo, slavimo i molimo i na taj način pokažemo da je Isus Krist naš Put, Istina i Život, da znamo komu vjerujemo. Pokazali smo kako je zajedništvo s Isusom i naše međusobno zajedništvo izvor naše radosti, te da je jedino s Njim i u njemu naša radost potpuna" rekao je mons. Puljić poželjevši da Ukrsli na sve izlije svog Duha za hrabro i odvažno svjedočenje Radosne vijesti.

Ines Grbić
- 22:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ZAHVALA ZADARSKOG NADBISKUPA SVEĆENICIMA, ŽUPNIM SURADNICIMA, MLADIMA I OBITELJIMA ZA USPJEŠAN 6. SHKM U ZADRU

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić poslao je svim župnim uredima i samostanima u zadarskoj nadbiskupiji u srijedu 12. svibnja Pismo zahvale namijenjeno svećenicima, župnim suradnicima, mladima i obiteljima te ih potiče da ga pročitaju na nedjeljnim misama 16. svibnja. Pismo potpisuje nadbiskup Puljić a glasi: "Poštovani gospodine župniče! Na kraju svete Mise na Višnjiku zahvalio sam svima koji su nazočili šestom susretu Hrvatske katoličke mladeži u Zadru gdje su se okupljeni mladi osjećali kod kuće. Kao nadbiskup predvodio sam liturgijsko slavlje u zajedništvu s dvadeset biskupa i 400 svećenika pred više od 30 000 zauzetih mladih predstavnika brojnih župa iz Hrvatske i inozemstva. Bila je to prava manifestacija Isusove žive i pomlađene Crkve. Bio je to događaj za pamćenje o kojem će se još dugo među nama govoriti. Uz članove nadbiskupijskog Odbora za organizaciju susreta, kojima sam već zahvalio, htio bih još jednom reći hvala svećenicima, župnicima i župnim vikarima naše nadbiskupije, redovnicima i redovnicama, vjeroučiteljima, bogoslovima i sjemeništarcima, obiteljima i zauzetim vjernicima laicima, članovima župnih i ekonomskih vijeća, animatorima i volonterima, kao i članovima različitih pokreta i udruga koji su se uključili i dali svoj osobni doprinos. Bili su osigurani svi potrebni tehnički, sigurnosni, medicinski, liturgijski i medijski uvjeti kako bi susret protekao u najboljem redu. A naši nebeski zaštitnici pobrinuli su se da nas je Gospodin obradovao lijepim vremenom. Slava mu i hvala!

Zahvalni smo i na podršci naših županijskih, gradskih i općinskih vlasti, kao i policije u organizaciji susreta u Zadru i diljem nadbiskupije gdje su mladi bili smješteni. Lijepo je bilo slušati izvješća hrvatske policije kako je sve prošlo bez ikakvog incidenta. Hvala im za pomoć u organizaciji prometa i sigurnosti susreta. Neka ih sveti Mihovil, njihov zaštitnik, prati i svojim zagovorom štiti. Osobitu zahvalnost dugujemo našim obiteljima koje su nakon euharistijskog slavlja na Višnjiku otvorile vrata svojih domova i svoga srca. Preko 22 000 mladih te večeri osjetilo je i doživjelo ljepotu gostoprimstva i kršćanskog zajedništva. Zbog toga, drage obitelji, vama osobito zahvaljujem i povjeravam vas našoj Gospi, Majci obitelji. Ona neka vas štiti i pomaže da budete i ostanete 'intimna zajednica života i ljubavi' (GS 48) i škola društvenih vrlina gdje se uči poštovanju, solidarnosti, prijateljstvu i gostoljubivosti. Na kraju zahvaljujem vama, dragi mladi. Vi ste naša nada. Vi ste kroz dva dana naš grad Zadar i nadbiskupiju pretvorili u grad mladosti. Svojom pjesmom i molitvom pokazali ste da je Isus Krist vaš Put, Istina i Život i da znate kome ste povjerovali. Neka vas on prati svojim blagoslovom na vašem životnom putu. I neka u zajedništvu s njime vaša radost bude potpuna. Svima pozdrav i blagoslov od Gospodina".

I.G.
- 22:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

PROCESIJA SUDIONIKA SHKM-A OD POLUOTOKA DO VIŠNJIKA I MOLITVA KRUNICE U PREDPROGRAMU

"Snaga Crkve nije u brojnosti nego u vjernosti Evanđelju" bio je jedan u nizu natpisa na barjacima župa, zajednica i udruga sudionika šestog SHKM-a u Zadru. Mladi su se u jutarnjim satima okupili u gradskoj jezgri na poluotoku i ni kiša ih nije omela u iskazivanju radosti zbog održavanja Susreta hrvatske katoličke mladeži. Kad se oko podneva ražarilo sunce, radost se još i više pojačala zbog mogućnosti neometanog sudjelovanja u procesiji sa zastavom susreta koju su nosile djevojke u narodnoj nošnji i Križem mladih koji su naizmjence nosile skupine mladića i postavili ga na pozornicu. Uz zvona zadarske katedrale u 14,00 sati počela je procesija, a na Narodnom trgu nakon nastupa Gradske limene glazbe krenula je višemetarska kolona mladih u pjesmi. Mnogi su sa svojih balkona i prozora ohrabrivali mlade i u suzama ih pozdravljali mahanjem i pjevanjem. Mladi su došli na Višnjik i već postavili križ, a kilometrima unatrag na poluotoku je još uvijek bila masa ljudi te je i nakon sat vremena u središtu grada bilo toliko mladih kao da procesija tek kreće.

'Želimo da mladi vide Zadar ali i da Zadar vidi snagu mlade Crkve' ostvarena je želja predsjednika Organizacijskog odbora SHKM-a mons. Ivana Mustaća čiju je realizaciju pomoglo i 1500 volontera u narančastim mjesecima. S bež kapama, za razliku od plavih koje su dobili pridošli u Zadar, ruksacima, osmijehom, raspoloživošću za služenje i gostoprimstvo, volonteri su poput špalira stajali uz rub pravca procesije: Forum, Kalelarga, Narodni trg, zadarski most, ulica Stjepana Radića. Prije povijesnog prijelaza zadarskog mosta, na bedemu iznad gradskih vrata kod mosta, one za koje se po natpisu ili pjesmi nije znalo odakle su, volonteri su pitali 'Odakle ste' želeći skandirati ime njihovog mjesta, mašući im i pjevanjem pozdravljajući njihovo sudjelovanje. Ostvarila se želja blagopokojnog zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđe kojem je dupkom ispunjen zadarski most u prijelazu ljudi za Papinog pohoda Zadru bio najljepši prizor, a na SHKM-u je udeseterostručen. Mlade je animirao i prelet helikoptera iz zraka radi snimanja i fotografiranja. Volonteri su bili na usluzi i posluživali slastice koje su za mlade donirali zadarski pekari i slastičari. 'Kad idemo u koloni lijepo je laicima koji gledaju a kako ne tek meni', 'Lijepo je da se mladi druže. Kiša nas nije pokolebala, samo najuporniji i najodlučniji dolaze', 'Toliko mladih na jednom mjestu - to je Kristova ljubav. Nastavimo se i ubuduće družiti u istom svjetlu i s istim porukama'. 'To je ipak susret katoličke mladeži. Morate ići pozitivnim duhom! Samo pozitivno!', ‘Držimo se i budimo jedni; iako iseljeni, da smo uvijek vjerni svojoj Crkvi, vjeri i predaji djedova' poruka je iz hrvatske misije. Susret je obogatio i baptistički sastav 'Kristina' iz Rijeke koji su dvosatnom izvedbom duhovnih pjesama u katedrali sv. Stošije slavili Boga. 'Ti susreti učvrste vjeru i čovjek se osjeća preporođen. Vidi se koliko mladih zapravo vjeruje, a kaže nam se da je vjerovati 'out'. Potiču nas doći Krist i mladi koji se osjećaju odlično u Crkvi. SHKM je svjedočanstvo da je Krist temelj našeg života. Neka vide kako se mladi znaju zabaviti bez alkohola, droge i cigareta. Skupa se moli, skupa se pleše i skupa se pjeva' svjedočili su mladi utvrdivši kako svaki susret ima svoje draži. U Mariji posvećenom mjesecu svibnju prije mise na Višnjiku molitvu krunice su predmolili predstavnici Đakovačko-osječke, Riječke, Vrhbosanske, Splitsko-makarske i Zagrebačke metropolije. Nakon svakog otajstva prinijeli su svijeću pred zavjetni kip Gospe od Zečeva iz Nina, središnjeg marijanskog svetišta nadbiskupije. Mladi su sabrano molili da je mnoge i iznenadilo kako tako dostojanstvena molitva krunica pri takvom okupljanju mladima može biti prihvatljiva i privlačna.


Ponos i ljubav spram rodnog kraja 'podgrijana' je i prije slavlja na Višnjiku kad su mons. Ivan Mustać i organizacijski koordinator Zdenko Dundović mislima i pjesmom tipičnima za svaki dio Lijepe naše poimence pozdravili biskupijske zajednice. „Ponosna zemlja je moja, Hercegovina" diglo je na noge stadion u pozdravu 2500 Hercegovaca, „Ne dirajte mi ravnicu, A sa Srđa vila viče, živio nam Dubrovniče, Ništa kontra Splita, Oj ti vilo, vilo Velebita u pozdravu ponosne Like, podsjetilo je na raznoliku ljepotu naše domovine i bogatstvo duha Hrvata koji su toliko puta branili slobodu i zemlju, te je don Zdenko pozdravio i hrvatske generale. Zaorilo se i 'Samo anđeli znaju kako je u raju a i svi što su jednom bar, Istru vidjeli' te 'Sad sem tu i pak sem tvoj, servus dragi Zagreb moj' čime je pozdravljena najveća skupina mladih, 4200 njih iz Zagrebačke nadbiskupije. Pet tisuća domaćina zadarske mladeži pozdravljeno je 'Kalelargom' koja nikad kao 8. svibnja na takav način nije bila ispunjena tolikom mladošću i radošću hrvatskih katolika.

Ines Grbić
- 22:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

GODIŠNJI SUSRET HRVATSKIH SJEMENIŠTARACA U ZADRU

Godišnji susret hrvatskih sjemeništaraca predvođenih njihovim odgojiteljima održan je za vrijeme SHKM-a u Zadru 8. i 9. svibnja, a u nedjelju 9. svibnja 80 sjemeništarca okupilo se na misnom slavlju u katedrali sv. Stošije u Zadru koje je predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Sjemeništarci su se priključili zajedništvu mladih koji su bili smješteni u župi sv. Stošije, među kojima su bili i mladi iz svijeta. "Na poseban način želim pozdraviti sjemeništarce, mlade koji su u svom srcu čuli Gospodinov glas i odazvali se na njegov poziv da ga slijede" rekao je mons. Puljić. Tragom čitanja iz Djela apostolskih koje govori o zajednici u Antiohiji u kojoj su se Isusovi učenici prvi put prozvali kršćanima, kamen spoticanja bilo je pitanje mora li onaj koji želi biti kršćanin najprije postati Židov, pa kao Židov doći do Krista. Jer pobožni Židovi kao izabrani narod tvrdili su da je put do spasenja moguć jedino preko izraelskog naroda. Pavao i Barnaba su tvrdili da nije odlučujuće obdržavanje židovskih propisa nego vjera u Isusa Krista.

Tada je prva zajednica učinila ono što kasnije u Crkvi postaje pravilom. Odlazi po mišljenje u Jeruzalem gdje je Petar u zajedništvu s apostolima. "Petru je povjerena zadaća biti stijenom, jamstvom jasnoće i tumačenja Isusova nauka. To je prvi opći crkveni sabor i početak svih kasnijih sabora, skupova na kojima Petar - Papa, u zajedništvu s apostolima - biskupima donosi važne odluke za Crkvu. 'Duh Sveti i mi odlučismo' - tvrdnja je kojom Apostoli okupljeni oko Petra donose odluku. U tom obrazloženju stoji najprije Duh Sveti" istaknuo je mons. Puljić poručivši: "Duh Božji je, prije svih, odluka. U tom i po tom Duhu živi i danas u Crkvi. Na njega se apostoli pozivaju. Duh Sveti ne napušta Crkvu. On je Duh mudrosti, savjeta, jakosti, pobožnosti, razuma, znanja, straha Božjeg. Taj Duh je pomogao prvoj kršćanskoj zajednici pronaći pravi put do istine. Taj Duh, kojeg primamo po potvrdi, pomaže i nama danas pronaći pravi put u životu. Taj Duh pomaže da i mi danas u papinoj riječi i nauku Crkve prepoznamo govor Krista i njegovog Duha koji i danas govori i djeluje u Crkvi" rekao je mons. Puljić.

Da bi se čuo i prihvatio glas Duha Svetog treba otvoriti srce i u molitvi dopustiti djelovanje Duha Isusova, Duha Božjeg, rekao je nadbiskup potaknuvši na uvijek iznova otvaranje srca u molitvi; po njoj dati prostor Kristovu Duhu da nas osposobi za prihvaćanje njegove riječi i življenja po njoj. "Ljubav je prvi i bitan preduvjet zajedništva s Kristom. Vjerujem, dragi sjemeništarci, da vas je upravo ta ljubav prema Kristu potaknula da želite pokušati nasljedovati Isusa i poput njega, pripremajući se za svećeništvo, svijetu donositi utjehu, radost, mir, samog Isusa" rekao je nadbiskup. Kao dugogodišnji odgojitelj i profesor zna da na tom putu susreću poteškoće. "Nemojte se nikad obeshrabriti u hodu za Kristom. Ako Vas je Krist odabrao a vi se odazvali, Krist će oblikovati vašu osobu da budete spremni služiti svijetu kao svećenici. Budite hrabri, zagledani u Krista koračajte naprijed" potaknuo je nadbiskup sjemeništarce. Ljubiti Isusa je poziv onima koji se spremaju na svećeništvo i redovništvo ali i svima koji žele biti s Isusom. Ljubiti Isusa znači dopustiti mu da te osvoji svojom osobom, riječju, djelovanjem, htjeti trajno biti s njim i izvršiti na što nas poziva. "Poznavajući našu grešnost i nedosljednost Isus nam obećava Duha Branitelja, Odvjetnika. Branitelj se zauzima za nas, odvjetnik se zauzima za svoju stranku, opravdava je i brani" rekao je nadbiskup podsjetivši da starohrvatska riječ 'parac', kako Dubrovčani nazivaju svog zaštitnika, znači odvjetnik, vodi njihovu parnicu, zagovara, štiti i brani ih. Uz Duha Branitelja, Krist nam želi darovati i mir koji nije samo odsutnost rata. Mir koji Krist daje je milost i po njoj čovjek posjeduje sklad srca, uma, volje s Bogom i Isusovom Riječju. Sa svake euharistije sjedinjeni s Isusom i ojačani njegovim Duhom vraćamo se gdje živimo kako bismo bili svjedoci da je Uskrsnuli s nama. "To je zadaća i poslanje biskupa, svećenika, sjemeništaraca, mladih i svih koji Kristu vjeruju" zaključio je nadbiskup Puljić.


U nedjelju 9. svibnja u zadarskom Nadbiskupskom sjemeništu 'Zmajević' zajedništvo sjemeništaraca počelo je Svečanom jutarnjom u kapeli te su se duhovno-kulturnim programom, pjesmom i igrokazom predstavila hrvatska mala sjemeništa. Svi su posjetili i izložbu Zlato i Srebro Zadra kod benediktinki, a u blagovanju za zajedničkim ručkom pridružio im se i nadbiskup Puljić. Poslijepodne su održana sportska natjecanja gdje su u košarci i nogometu pobijedili zadarski, a u stolnom tenisu zagrebački sjemeništarci. Sjemeništarce su pratili rektor i duhovnik zadarskog sjemeništa Marino Ninčević i Stanislav Wielinski, rektor i prefekt Međubiskupijskog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati Ivan Gretić i Marko Zadravec, rektor i duhovnik Franjevačkog sjemeništa u Sinju fra Ivan Udovičić i Mijo Šabić, te prefekt splitskog sjemeništa Darijo Ćorić. Zadarski sjemeništarci primili su osobitu zahvalu za sudjelovanje u SHKM-u te za sve što su marljivo učinili i bili raspoloživi u pripremi susreta mladih i kao domaćini u svom domu u kojem su dočekani i ispraćeni brojni sudionici SHKM-a u Zadru.

Ines Grbić
- 22:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 07.05.2010.

Susret hrvatske katoličke mladeži u Zadru 8 i 9. svibnja 2010.

Bliži se šesti po redu nacionalni susret katoličke mladeži. Ovaj put domačin je Zadar i Zadarska biskupija. U subotu i nedjelju 8 i 9. svibnja je dan koji će trajno ostat urezan u stanovnike ove biskupije.
Po službenim podacima koje se nalaze na web stranici susreta prijavljeno je 21.523 mladih plus oko 5.000 domačih i oko 2.000 koji će doći samostalno što se u konačnici dobije oko 30.000 sudionika. Ono što nas raduje je velik broj sudionika iz dijaspore. Oko 5.000 mladih iz BIH, Srbije i Crne Gore dolazi na susret.
Koliko će od toga ostat na drugom dijelu u nedjelju to za sada nije objavljeno. Mladi će biti smješeni u 90 župa biskupije u svim mjestima i na otocima Ugljanu, Pašmanu, Viru i Pagu.
Što se programa tiće mladi u Zadar dolaze do 11 sati kada imaju razgledavanje starog dijela Zadra tj Poluotoka. U 14 sati formirat će se procesija koja će ići do sportskog centra Višnjik.
Tamo u 16 sati počinje molitva krunice, a u 18 sati je misno slavlje koji predvodi novi Zadarski biskup. Monsinjoj Želimir Puljić uz asistenciju 20 Biskupa i velikim brojem svečenika.
Nakon misnog slavlja mladi koji ostaju na drugom danu odlaze u župe domačina na nočenje.
U nedjelju je program po župama koji se sastoji od predstavljanja gostiju, misnog slavlja i zajedničkog ručka nakon kojeg je oproštaj i povratak sudionika svojim domovima.
Zanimljivo je da će i biskupi koji sudjeluju na susretu imat mise. Tako će mise imat zadarski nadbiskup Želimir Puljić u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 11,00 sati; varaždinski biskup Josip Mrzljak misno slavlje s mladima predvodi u crkvi Gospe Loretske u Arbanasima s početkom u 10,30 sati; gospićko-senjski biskup Mile Bogović u župnoj crkvi Rođenja BDM u Privlaci predvodi misno slavlje u 11,00 sati; banjolučki biskup Franjo Komarica u 11,00 sati predvodi misno slavlje u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM na Puntamici u Zadru; zrenjaninski biskup Ladislav Nemet misno slavlje s mladima predvodi u župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog na Smiljevcu u Zadru u 10,30 sati; subotički biskup Ivan Penzeš 9. svibnja predvodi misno slavlje u župnoj crkvi sv. Nikole u Kistanjama s početkom u 11,00 sati. To je ujedno i proslava blagdana sv. Nikole, spomen na prijenos kostiju sv. Nikole 1087. g. iz Mire u maloj Aziji u Bari u Italiji gdje je 9. svibnja velika svečanost sv. Nikole biskupa; ujedno se u Kistanjama 9. svibnja proslavlja i treća godišnjica posvete nove župne crkve sv. Nikole kojem se Janjevci koji su naselili tu župu tradicionalno utječu kao svom zaštitniku.
Prijenos mise sa Višnjika bit će na HTVplusu i putem HKR-a i drugih radio postaja. Ovaj susret pratit će i oko 80 novinara i fotoreportera plus što HTV i HKR šalje svoje dodatne djelatnike koji nisu ubrojane. Izravna javljanja u eter imat će neke radio postaje kao i HKR (hrvatski katolički radio).
Tko nastupa u glazbenom dijelu ne zna se do zadnjeg trenutka. Bit će iznenađenja što me raduje.
- 01:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 15.03.2010.

Najave 15.3.2010.

Ponedjeljak 15.3.2010.
- Studenski vjeronauk u Palni u 20 sati.

Utorak 16.3.2010
- Vjeronauk u studenskom domu Stjepan Radić u 20 sati.
- 11:54 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Info 15.3.2010.

- Održan 45 Planinarski križni put na dvije trase.
- Mladi iz župe Navještenje B.D.M. iz Velike Gorice bili na duhovnoj obnovi u planinarskom domu sv. Bernard u Samoborskom gorju.
- 11:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 19.02.2010.

SKAC vas poziva

Započinje sezona druženja i radnih akcija na Modravama! Posljednji vikend u veljači, 26.–28. idemo u akciju rezidbe i gnojidbe maslina. U slučaju lošeg vremena akciju ćemo prebaciti na idući vikend, prvi u ožujku. Pozivamo vas da nam se pridružite i uživate u prirodi Modrava koja je na poseban način lijepa u ovim pretproljetnim danima, te umaranjem tijela odmorite duh. Ujedno najavljujemo i jednodnevni odlazak po maslinove grančice u subotu uoči Cvjetnice, 27.03. Zainteresirane molimo da se prijave na e-mail: modraveskac@gmail.com.
- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se