City of the Dark

Image Hosted by ImageShack.us

06.04.2008., nedjelja

Odin

Vrhovni bog u nordijskoj mitologiji. On je bog rata i mudrosti, cini se da je bio i bog rata i poezije.

On je, zajedno s bracom, stvorio nebo i zemlju, a potom i ljude. Ubili su mraznoga diva Ymira i od njegova mesa napravili zemlju, od njegove krvi jezera, more i oceane, od kostiju planine, a od zuba i celjusti kamenje i sljunak. Od lubanje njegove nacinise nebo, a od mozga oblake. Potom su od dva stabla nacinili ljude. Jedan im udahne zivot i da dusu, drugi im da razum i pokretljivost, a treci oblik, govor, vid i sluh. Tako nastadose Ask (Jasen) i Embla (Brijest), prvi muskarac i zena.

Prema jednoj prici, mudrost je stekao zrtvujuci svoje oko stavljajuci ga u Mimirov izvor u podnozju svjetskog drveta Yggdrasila kao zalog da bi smio piti iz njega (prema ovoj prici Mimirova je glava cuvar vrela). Da bi saznao tajnu runa zrtvovao je sebi sama sebe viseci razapet na Yggdrasilu proboden kopljem devet dana i noci bez hrane i pica. Proniknuvsi tajnu runa, pao je s drveta, a kada je uskrsnuo iz mrtvih znao je mnoge stvari skrivene od ljudi. Freyja ga je naučila posebnoj vrsti magije koju su prakticirali svi bogovi Vani, seidr.

Na ramenu mu sjede dva gavrana, Hugin (Misao) i Munin (Pamcenje), koje svako jutro salje u svijet kako bi mu donijeli vijesti o covjecanstvu. U njegovu drustvu su i dva vuka Geri (Pohlepni) i Freki (Prozdrljivi) te osmonogi konj Sleipnir, sin Lokijev. Posjeduje dvije dragocjenosti: koplje Gungnir koje nkada ne promasuje svoj cilj i prsten Draupnir koji bi svake devete noci stvorio osam istih prstenova.

Stoluje u palaci Valhali koja ima 540 dveri od kojih su svaka toliko siroka da kroz njih moze proci 800 boraca. Njemu pripada polovica ratnika poginulih u borbi (druga polovica pripada Freyji) koji mu trebaju za borbu kad dodje vrijeme konacne borbe, Ragnaröka. On salje valkire na bojno polje da mu dovedu borce u Valhalu gdje ce boraviti do Ragnaröka. Kada dođe vrijeme Odin ce povesti bogove i svoje ratnike u boj. Sam ce poginuti tako sto ce ga prozdrijeti cudovisni vuk Fenrir, a osvetit ce ga sin Vidar.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

DESING BY *M*A*G*I*C*