City of the Dark

Image Hosted by ImageShack.us

01.09.2007., subota

Nordijska mitologija

Nakon krace stanke vracam se, napisat cu nesto o nordijskoj mitologiji.

Nordijska mitologija dio je germanske mitologije, ali je poznatija od mitologije ostalih germanskih naroda. Razlog tomu je cinjenica da su narodi Skandinavije i Islanda pokrsteni kasnije pa su, prema tome, duze njegovali svoja pretkrscanska vjerovanja. Zbog toga je nordijska mitologija daleko bogatija materijalom za proucavanje sto je utjecalo da se danas u vecini jezika termin nordijska mitologija koristi u sirem smislu, za mitologiju svih germanskih naroda.

Najveci dio izvora nastao je na Islandu izmedju 12. i 14. stoljeca na staroislandskom ili staronordijskom jeziku, a koji je u to vrijeme bez vecih poteskoca bio razumljiv i u Skandinaviji.

Nordijska se mitologija razvijala do otprilike 12. st. kada je krscanstvo iskorjenjuje, ali se i posljednja 2–3 stoljeca njezinog razvoja odigravaju u sredini u kojoj postoji odredjeni krscanski utjecaj. Vazna je i cinjenica da gotovo svi izvori potjecu iz vremena nakon pokrstavanja i da su njihovi zapisivaci krscani koji zapisuju materijal i njima samima dalek, kako u vremenskom smislu, doslovce nekoliko stoljeca, tako i u percepciji i shvacanju toga pogleda na svijet. Tu su i ceste nepodudarnosti pa cak i kontradiktornosti medju izvorima. Sve su to cinjenice zbog kojih nikada necemo imati potpunu i cjelovitu sliku o nordijskoj mitologiji. No, s druge strane, ona zasigurno nikada nije ni bila cjelovita. Kao što se sjevernogermanska razlikuje od mitologija ostalih Germana, a u starijim razdobljima su te razlike bile manje od onih u kasnijim razdobljima, vrlo je vjerojatno da postoje, naravno manje, i razlike na nordijskom području. Naime, na prostoru koji zauzima priblizno 1.000.000 km2, u vrijeme kad se religija cuvala i prenosila usmenim putem i kad je postojalo mnogo bogova, pojedina su mjesta gajila kult razlicitih bogova, sto potvrdjuju i toponimi i arheoloski nalazi. Prema tome, sasvim je vjerojatno da su pojedini mitovi na pojedinim podrucjima imali razlicitu sudbinu, cuvali su se, mijenjali ili zaboravljali.



<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

DESING BY *M*A*G*I*C*