Ruta Puuc: Kabah, Labna…

18 travanj 2006

U središnjem Yukatan-u, među Puuc brežuljcima, svakih nekoliko kilometara se redaju gradovi Maja: Kabah, Sayil, Labna, Xlapak…

“Ka” je na arhaičnom jeziku Maja značilo ruka, “bah” je dlijeto. “Kabah” se prevodi kao “vješta ruka”.

Da li je to stvarno ime grada, ili nešto izmjenjena verzija (“Kaabah” – čvrsta ruka, ili “Kabahaucan” – kraljevska zmija u ruci) ostat će nepoznato.

Zeleni travnati tepih prekriva dugački (nekada kameni) plato Kabaha. Mjesto odiše mirnoćom kao i sva napuštena mjesta Maja.

Tisućama godina su Maje bile kuriri svemirskog znanja. Širili su univerzalnu filozofiju koja je učila da ljudsko tijelo pripada Zemlji, a ljudski duh Svemiru. I u tome se krije neprolaznost civilizacijskih vrijednosti Maja te razlog moga interesiranja za gradove davno napuštene.

Tipične turističke agencije vode posjetioce po svetim gradovima Maja i pri tome im govore samo negativne ili nebitne stvari. Iz ustiju vodiča mogu se ćuti samo hrpe krivih podataka i kako slavodobitno govore grupicama turista o navodnim žrtvovanjima Maja i čupanju srca iz živih tijela zarobljenika (taj ritual nema nikakve veze sa Majama). Kako neinventivno započinju turisticke ture u kojima se daju iz rukava izvađeni datumi o nastanku gradova, o navodnom idolopklonstvu Maja, “brojnim” međusobnim ratovima i sl.


Ono što se moze pročitati o Kabah-u u dostupnoj literaturi bilo bi slijedeće:

“…Kabah je jedno od satelitskih naselja na Puuc ruti, dvadesetak milja južno od Uxmal-a. Područje je bilo naseljeno od trećeg stoljeća prije nove ere. Većina preostalih građevina potiče između VII - X stoljeća. Jedan od sačuvanih datuma na kamenom vratnom okviru prikazuje 879. godinu kada je Kabah bio na svom vrhuncu. Grad je napušten u X stoljeću…

…Kabah se sastoji od serije hramova i palača, manjih piramida i monumentalnih Vrata. Najčuvenija građevina je Codz Pop ili Hram maski sa svojom fasadom prekrivenom sa 270 maski nosatog boga kiše Čaka. Čak su i stepenice koje vode u četiri odaje dijelovi zakrivljenog nosa. Krovna ukrasna konstrukcija se sastoji od pravokutnih kamenih blokova sa nizom otvora…



Hram maski, Kabah, Yucatan, Meksiko



…Kiša i voda su bili od glavnog značaja i čitava zgrada simbolizira kiše koje život znače, a koje su dolazile sa zapada…

…Na stražnjoj (istočnoj) strani su skulpture dva ratnika koji su okrenuti izlazećem suncu i koji, vjerovatno, imaju ulogu čuvara hrama. Kipovi su u još dobrom stanju koliko se po slici može vidjeti…



Čuvari hrama, Kabah, Yucatan, Meksiko



…U centru nekadašnjeg Kabah-a se nalazila Vrata sa tipičnim lukom Maja. Odavdje je polazio popločani put (“sacbe”), širok 5 metara i dugačak tridesetak kilometara, spajavši Kabah sa Uxmal-om. Vrata sjede na širokoj kamenoj platformi… Ista takva, samo nešto manjih dimenzija se nalaze na ulazu u Uxmal…



Vrata, Kabah, Yucatan, Meksiko



…Hram Crvene ruke i Zvjezdarnica na zapadnoj strani Grada su vjerovatno imali religijske i ritualne funkcije…

…Niz skulptura, panela, lintela, kamenih blokova sa hijeroglifima… nisu više u Gradu; ili su pokradeni ili se nalaze o raznim muzejima…

…prvi detalji o Kabah-u su došli iz pera John Lloyd Stephens-a i Frederick Catherwood-a 1843… Arheolog Ramon Carrasco 2003. predvodi arheološke napore na raščišćavanju i rekonstrukciji …”

Slični tekstovi idu i na račun obližnjeg grada Labna.

“…Labna je nekad bio grad sa preko 2000 ljudi. Trenutno su samo četiri građevine obnovljene. Dosada je pronađeno oko 70 chultunes-a (podzemnih vodenih cisterni)…

… Najpoznatiji monument su rekonstruirana Vrata sa većim lukom i više ornamenata nego ona u Kabahu. Struktura na koju se vrata nekad naslanjala više ne postoji. Luk je sedam metara visok i preko tri metra širok. Pretpostavlja se da je original bio znatno viši i obojen u plave i zelene boje koje simboliziraju pera ptice quezal…



Vrata, Labna, Yucatan, Meksiko



…Labna znači “stare kuće” na jeziku Maja…

…Nedaleko od Vrata je El Mirador, piramidalna struktura koja leži na gomili kamenja…

…Impresivna Palača u Labni nije dobro očuvana, a niti obnovljena. Ipak se može primijetiti da su ukrasi vrlo imaginativni…Šezdeset sedam soba na dva nivoa je arhitektonski dragulj Puuc regiona. Ulaz u jednu od odaja krasi ogromna, zubata maska boga Čaka sa velikom njuškom…



Maska Čaka, Labna, Yucatan, Meksiko



…Glava serpenta se istiće na jednom kraju palače. Iz njenih otvorenih čeljusti viri ljudska glava koja simbolizira život…

…Stephens je prilikom posjete Labni 1841. pisao: “Od dolaska u ovu zemlju nisam bio više uzbuđen; miješali su mi se bol i zadovoljstvo. Bol što ovaj Grad nije bio otkriven prije nego se pretvorio u ruševine; istovremeno, bili smo sretni što smo ga vidjeli prije nego je do kraja propao, jer je i ovakav častan spomenik svojim misterioznim autorima…”

Ono o čemu ne piše dostupna literatura je mnogo značajnije za razumijevanje ovih gradova.

Zamislimo 270 vatrenih baklji koje počivaju u nosnim udubljenjima boga Čaka. Fasada hrama i noćno nebo gore… Zrakom se širi miris kopalovog tamjana.



Fasada Hrama maski, Kabah, Yucatan, Meksiko



Maje se obraćaju okupljenima: “Vi ste svemirska kreacija Hunab Ku’a. Vaše tijelo je stvoreno od svete zemlje, vas duh je donesen na svetom vjetru. Srodni ste vječnoj Sunčevoj vatri…”

Šamani Maja vam pomažu da shvatite svoju ulogu u Univerzumu. Učite o kalendarima sedam Solarnih sistema, svemirskoj seksualnosti, buđenju energije Kundalinija… ulozi galaksije Mliječnog puta kao generatora života.

Ono što ne analizira literatura u vezi “sacbe” – bijelih puteva je njihov simbolični, a zatim i metafizički značaj.

Suština bijelog puta nije u tome da je izgrađen od bijelog kamena i da povezuje “bijele” (kamene) gradove. Suština je u povezivanju gradova koji su svete točke na horizontu. Time oni dobijaju astronomsko značenje.

Mreža bijelih puteva odgovara svemirskoj mreži između zvijezda galaksije Mliječni put. Bijeli putevi Maja su nosili informacije između gradova. Galaktički putevi nose informacije među zvijezdama. Zemaljski bijeli put kopira svemirski informacijski put.

Informacija simbolizira znanje. Njen nesmetan protok među gradovima, ili zvijezdama svejedno, odražava sposobnost vladara (“Boga”) da održava informativnu (svemirsku) mrežu.

Nisu svi gradovi Maja povezani bijelim putevima. Ali, veza među svetim gradovima postoji. Ideološka, informatička, spiritualna. Različite legende govore i o podzemnim tunelima koji vezu gradove Maja. Ako bi za tren mogli gledati očima Maja mogli bi vidjeti kompleksnu informatičku mrežu drevnog svijeta.

Odlika bijelih puteva Maja je da su oni savršeno ravni, nema krivudanja.

Naravno, postavlja se pitanje što će Majama ravni auto putevi kada, kako nam to danas službeno govore da Maje “nisu znali za kotač ni zaprežne životinje”.

Jednog dana kada otvorimo oči i budemo mogli čitati povijest drevnih civilizacija naći će mo i taj odgovor.

Veza između informatičkih, spiritualnih i energetskih mreža drevnog Perua, Yukatana, Pueblo Bonita i jugozapadne Engleske postat će očita. Ponovo će se otvoriti “legende o duhovima i čarobnjacima (aluxes) koji hodaju bijelim kamenim putevima”; pronaći će se paralela između kamenih puteva sa (svetim) podzemnim vrelima i elektromagnetskim linijama.

Možda će mo (ponovo) saznati sa postojanje astroloskog kompasa kojim se osiguravalo da se građevine dižu u harmoniji sa prirodom i civilizacijom.

I možda će mo se podsjetiti da u našem mikrosvemiru hodanje bijelim putevima između gradova ili pojedinih građevina, u točno određenim danima, zapravo imitira put pojedinih zvijezda i planeta u makrosvemiru.

U drevnom gradiću Maja Chan Kom, galaksija Mliječni put se naziva “Zac Be”, odnosno “bijeli put”! Ista riječ se upotrebljava za kameni put.

Španjolci konkvistadori su, prije 500 godina, počeli uništavanje kamenih puteva Maja. Od tada je ostala legenda da su oni, “presijecanjem sacbe u dva dijela, pustili krv”. Nema sumnje da je jedna od najvažnijih arterija na Yukatan-u bila put od Tuluma preko Coba-e, Chitzen Itza-e do Uxmal-a. Među njima je bila svojevrsna pupčana vrpca sa krvotokom. Španjolci su je, i ne sluteći, presjekli i izvršili atak na sistem vjerovanja i informatičku mrežu Maja.

Veza sa prošlošću civilizacije Maja je grubo prekinuta.

Više nije bilo onih koji će hodati drevnim putevima imitirajući svemirske procese.

<< Arhiva >>