HTV-ova posla

14 ožujak 2006

"HTV-ov jučerašnji prilog o novim mjerama koje vlasti najavljuju protiv učenika koji u svojim blogovima, internetskim dnevnicima, objavljuju i neprihvatljive sadržaje, izazvao je dosta burne reakcije u blogerskoj zajednici. Ponovno se pokazalo, kao u nekim drugim slučajevima s internetom, da cenzura, bila ona više ili manje opravdana u nekom slučaju, na mreži svih mreža ni pravno ni praktično nije jednostavno pitanje."

Blogerska zajednica se ne protivi najavljenoj cenzuri već je odbacuje kao instrument kojim se pokušava riješiti navedeni problem i sve ušuškati pod tepih kako se do sada radilo.

"Ovo je slobodna zemlja i svi imaju pravo iznositi mišljenja. Kaj ste poludili? Sankcije za blogere? Možda tri mjeseca Sibira u društvu koze i vunenih gaća? Ne uzimajte djeci prava govora!" - neke su od reakcija na jučerašnji prilog i izjavu o mjerama zaštite protiv ekstremnih poruka na blogovima.

Ni vrag da su mislili da će u blogerskoj zajednici ostati ravnodušni na vrijeđanja jednog nezrelog mladića ili na izjave državnog tajnika bez imalo pokrića.

"Nama ne pada na pamet zabranjivati, naprotiv, mi takav način komunikacije potičemo, ali kao vrh prosvjetne vlasti koji skrbi i o odgojnom momentu pozivamo učenike da se na blogovima ne pojavljuju ekstremni sadržaji koji bi eventualno bile klevete, što smatramo ekstremnim", rekao je državni tajnik Ministarstva obrazovanja Želimir Janjić.

Naravno da je gospodin državni tajnik pokušao danas biti kako bi se to reklo "politički" korektan pošto je dobio očito po šapicama od ministra ili već nekog mu nadređenog. Jer onakve neprimjerene prijetnje davati u javnost i slati signale represije kao da smo u srednjem vijeku, stvarno nema smisla.

Nema razloga da se govori o gašenju blogova jer ih kao kreativnu komunikaciju svi podupiru, ali ono što naglašavaju jest to da i sloboda govora nije neograničena, posebice ako se krše ljudska prava. Uostalom, i sami blogeri upoznati su s pravilima korištenja.

Eto iz komentara izvire more neznanja na našoj dalekovidnici sve u smislu bolje informiranosti pučanstva koje sada misli da je Blog vrag odjeven kao mila ovčica.

Krajnji slučaj je suspendiranje korisničkog računa. Blogovi se mogu ugasiti samo sudskim nalogom, no to je gotovo neizvedivo ako je blog postavljen, primjerice, na serveru u Sjedinjenim Američkim Državama.

Eto na kraju poluinformiranosti iz nekih drugih medija ili nakon čitanja komentara nekih blogera koji zasigurno nisu to tako opisivali, naša dalekovidnica složi poslije Dariusa komentar ne za jedinicu nego za minus 2. Uopće ne znam čemu ovakav komentar od naše dalekovidnice na kraju i kome je namjenjen te zašto. Mislim da je sve što je trebalo biti rečeno sa Dariusovim komentarom.

No kod nas to ne ide tako jer uvijek treba biti poklopac pa makar komentar i ne bio pametan, nego štoviše.

<< Arhiva >>