JAPETIĆ

30 studeni 2005

Put nas vodi u prirodu, na šumom pokrivene padine Žumberka i do njegova najvišeg vrha, Japetića. Vjerujem da su mnogi ga posjetili već više puta.

Naravno, glavni junak cijele priče je, zapravo, Japetić i za razliku od nas samih, nikuda ne putuje, već putnici, po onoj staroj “Ako neće brdo Muhamedu…”, dolaze k njemu.

Ponešto o samom izletištu

Japetić je najviši vrh Samoborskog gorja. Visok je 879 metara i omiljeno je izletište mnogih Jaskanaca, Samoboraca, Karlovčana, Zagrepčana, ali i obližnjih Slovenaca. Posjećuju ga mnogi planinari, ekstremni sportaši, astronomi i rekreativci u bijegu pred stresom urbane svakodnevice. Na samom vrhu postavljena je 1960. Željezna piramida koja je za tu priliku donijeta sa Sljemena, a nešto niže, na 832 metra, smjestila se i popularna planinarska kuća s čije terase puca prekrasan pogled na Jasku, brjegove Žumberka i još dalje, prema zapadu, na Sloveniju. Posebno je fascinantno gledati sve to u sumrak, dok noć dolazi s istoka, a planine na zapadu nestaju u zadnjim, žarko crvenim odsjajima Sunca. Ili noću, obasjanog mjesečinom.

Moji dojmovi

Moj prvi susret s Japetićem, zapravo je i bio noćni. Svjetla Jaske i Karlovca pred nama i odsjaj Zagreba za leđima remetili su nam prekrasan pogled na milijune zvijezda Mliječne staze, jasno ocrtane u tami noćnog neba. Već sam spomenuo kako na Japetić dolaze i astronomi, a parkiralište ponad planinarskog doma savršeno je mjesto za promatranje dalekog svemira.

No, nešto prizemnije, podno sjajnih zvijezda i velikih planeta, planinarski dom odredište je za sve one koji traže nešto sasvim drugo. Recimo, dobru porciju domaćeg graha ili sira i vrhnja.
Teta Ruža, voditeljica doma i kuharica bit će više nego sretna s Vama podijeliti sve čari izvorne domaće kuhinje, a takvo nešto – znam iz vlastitog iskustva – jednostavno se ne smije propustiti. Cijene su, spomenimo i to i više nego pristojne. Dom je otvoren uglavnom vikendom, ali po potrebi otvori se i u tjednu, a u istom se može i prespavati.

Paragliding - zašto da ne

Ukoliko se još niste odlučili želite li posjetiti Japetić, možda bi Vas mogla privući potreba za porastom adrenalina. Ovaj je vrh, naime, idealan za paragliding. Jedino na što morate obratiti pažnju jest da ne odlebdite u Sloveniju koja je gotovo na dohvat ruke.

Ukoliko ste skloni običnijim oblicima rekreacije, uređene planinarske staze omogućit će Vam dobru šetnju kroz prekrasan šumski krajobraz. Moja je preporuka da krenete stazom od “Šoićeve kuće”.

Ah, taj nezaobilazni auto

No, do Japetića možete i automobilom. Postoji prilaz sa samoborske strane, a ako krenete put Jaske, do vrha stižete cestom preko Svete Jane.

Na kraju, što još reći idite na Japetić, jer u prekrasnim šumama koje ga okružuju ili na terasi planinarske kuće, iz čije se unutrašnjosti širi miris domaćih delicija doživjet će te nešto čarobno makar i u ovim hladnim zimskim danima.

<< Arhiva >>