14

petak

travanj

2017

Heil Frankreich !


Znam da se svijet ne vrti oko mene, ali možda ipak.
Oblak loše političko-socijalne karme lijepi mi se za guzove kud god da se preselim.

Tatica mi je ovim riječima čestitao dan žena :

Čestitam ti Dan žena i želim da barem danas radiš manje. Kod vas se valjda taj dan još njeguje u odnosu na nas, pa živiš u zemlji gdje se najviše poštuju ljudska prava i slobode.


Ali kako da mu po milijunti put objasnim da je u totalnoj zabludi jer Francuska nije ništa drugo nego još jedan Hrvatistan.

Cijenim činjenicu da poznajem rijedak jezik koji ne razumiju podpredsjednici sveučilišta i ostali moji fejsbuk prijatelji koji se nalaze u teškoj dilemi po pitanju glasanja pa mogu slobodno pljuvati po francuskim nebulozama.

O čemu želite prvo : sveučilišnom cirkusu ili onom državnom ?

Moj super zanimljiv, dinamičan i ispunjavajuć posao prelazi polako u indiferentnu aktivnost koja će me pretvoriti u debelu, deprimiranu alkoholičarku. Umjesto uobičajenog elana, sve češće se sa kolegama za ručak nađemo u obližnjem restoranu jer nam je potreban alkohol i olajavanje sveučilišnog političkog vodstva da bismo preživjeli dan. Udvostručuju se i kratke pauze tijekom kojih se pretrpavamo kolačima i nijemo buljimo u šalice kave ili čaja.

Kako li je do toga došlo ?

Prije sveučilišnih izbora, naša je financijska stuacija bila, citiram, stabilna.
Izabran je isti predsjednik nakon čega je, zamislite, situacija postala ''ranjiva''.

Istina, bili smo svjedoci raznih državnih nebuloza kao npr. :

- naš dragi Hollande (čitaj olondŘ, a ne olandŘ kako to izgovaraju hrvatistanski teve voditelji) odlučio je ispuniti obećanje i povećati državnim službenicima plaće, ali za to nije predvido dodatan budžet vec je rekao sveučilištima nek se sama snađu i isplaćuju povećanje plaća iz postojećeg budžeta što je naravno uzrokovalo manjak budžeta za osnovno funkcioniranje i sve to zato da bih ja zarađivala kojih par eura više na mjesec koja su mi onda opet uzeli jer su se sjetili primjeniti neki novi namet pa na kraju vjerojatno svi zarađujemo i manje nego prije, a radimo u lošijim uvjetima i s manje raspoloživih sredstava. Što reći osim kakvih li bajnih javnih politika !;

- naše sveučilište je kao bilo super odgovorno i završilo zadnji obračunski period u plusu pa su nam onda uzeli te novce da bi njima sanirali sranja na nesposobnim sveučilištima pa smo sad i mi u kakici.

Kruže pouzdane kuloarske priče da sve te nebulozne odluke ipak nisu mogle dovesti do takvog katastrofalnog stanja u kojem se nalazimo te da se direkcija sveučilišta preračunala u budžetu kojim realno raspolažemo. Naime, netko je mislio da za dotične možebitne troškove imamo 5 milijuna na raspolaganju, al smo imali samo 2.5. Ha ha ha ha ha !!

Evo vam i kronološki tok poduzetih kriznih mjera :

- ''Smanjit ćemo budžet vašeg odjela za 5%'' ;
- ''Ne, ustvari, smanjit ćemo ga za 35%, ali budite sretni jer je nekima smanjen za 50% ili čak 98% !'' ;
- ''Zaboravili smo vam reći : budžet koji vam ostaje ne možete iskoristiti kak vi znate da je najbolje, nego kako mi mislimo da bi trebali'' ili u prijevodu : možemo kupiti bez odobrenja milijardu čačkalica za zube u vrijednosti do 499,99 eura i u više navrata, ali ne možemo financirati 500 eura putnih troškova za poslovno putovanje od kojeg bi prosperiralo cijelo sveučilište i sve sljedeće generacije studenata ;
- svaka osoba koja je zaposlena na određeno i kojoj istekne ugovor ili koja ode iz odjela jer je tražila premještaj, neće biti zamijenjena ili će biti zamijenjena na samo pola radnog vremena.

Ovaj tjedan po prvi put nije bilo šekret papira na weceu. Vjerojatno predsjednik sprema novi dopis o mjerama štednje te će svaki službenik imati pravo na 4 dvoslojna listića tjedno.

Bez da ulazim u detalje oko činjenice da su na svim studijima srezali satove predavanja, a neke su i zatvorili nakon kaj su studenti već bili upisani.

Neki dan jedan nas je njemački partner nazvao i rekao Čuli smo kakva je situacija, budemo mi platili benzin da možete doći na super važan godišnji sastanak.
Koja sramota.
Svijet bi pomislio da nema veće sirotinje od nas, čak ni u Etiopiji, dok se u paralelnoj dimenziji ima novaca za :

- kvazi poslovne misije određenih jedinki tijekom ljeta u tropske krajeve ili u krajeve iz kojih dotična jedinka potjeće ;
- plačene neodrađene profesorske satove i plačene satove namijenjene istraživanju koji nikada nisu urodili znanstvenim radom ;
- putovanja u Teksas i naslikavanja u kaubojskim čizmama potpredsjednika koji pojma nemaju zakaj su zapravo išli u taj Teksas ;
- zapošljavanje podobnih nekompetentnih jedinki ;
- projekte bez glave i repa koje njihovi nosioci ne znaju voditi ;
- itd., itd., itd.

Badava mi kaj ne pratim vijesti iz Hrvatistana, Hrvatistan je svuda oko mene.

Isto i ovi predsjednički izbori...
Cijelu atmosferu najbolje je opisao jednim naslovom medij istovjetan hrvatistanskom Sprdexu :

Francuzi nikad nestrpljiviji da izađu glasati za osobu koju najmanje mrze.

Koga tu imamo ?

1. Tipa čija se politička strategija zasniva na širenju čovjeka u svemir.

2. Tipa s odvratnim naglaskom i lošim zubima.

3. Tipa i žensku, oboje iz ekstremne ljevice, koji izlaze odvojeno na izbore, i koji vjeruju u revoluciju radničke klase.

4. Fašistkinju čija se strategija temelji, ofkors, na fašizmu i izlasku iz Europske unije što bi trebalo riješiti sve probleme, jelte. Ako dođe na vlast, raspisat će referendum o izlasku iz Europske unije, no ako Francuzi kažu da ne žele van, ona nema apsolutno nikakav program. Osim fašizma.

5. Nekog drugog tipa veoma neznačajnog i, čini mi se, pobornika teorija zavjere.

6. Još jednog neznačajnog za kojeg će glasati umirovljeni snobovi iz Nice.

7. Tipa koji je za velike mjere štednje, odricanja i stezanja remena oko koščatih rebara građana, a sam se mastio i državnim novcem obilato godinama plačao svoju ženu i djecu za nerad.

8. Tipa koji želi da npr. vlasnici strojeva plačaju porez na strojeve koji automatiziraju određne poslove baš kao što poslodavci plačaju namete za prave ljudske djelatnike. Isti također želi uvesti ''univerzalno primanje'' tj. fiksnu sumu novaca jednaku za sve koju će svaki građanin dobivati svaki mjesec bilo da paralelno zarađuje minimalac, prosječnu plaću, milijune ili si doma češe dupe.

9. Tipa koji naginje ekstremnoj ljevici, ali bi se lako mogao udružiti s onom fašističkom kujom iz ekstremne desnice i koji ima dar za izazivanje diplomatskih nezgoda. Isti, kad bi bio izabran, bi odmah odstupio i izabrao nasumce ljude iz naroda da izaberu vladajuću elitu. Jedino je demokracija skoro toliko glupa ko ova ideja.

10. Tip koji se odcijepio od ljevice pa nije baš ljevica, a nije di desnica, a nije baš ni čisti centar, a ako bude izabran, pitamo se tko će s njim vladati tj. ko je njegova ekipa.

S jedne strane me strah da ćemo ući u razdoblje Njemačke iz 1930-ih.
S druge strane gajim nadu i vjeru u lucidnost francuskog puka.
Ionak ću biti na Kubi kad će se sve to odigrat.
Sad mi je malo žao jer mi se nije dalo bakčat papirologijom i tražit francusko državljanstvo jer ako fašisti pobijede, možda se ni neću moći vratiti u Francusku s te Kube.

A kad smo kod Kube, hrvatsko veleposlanstvo za Kubu nalazi se, ni bliže ni dalje, nego u Madridu, Španjolska.
U hitnom ili ekstremnom slučaju moram se javiti u austrijsku ambasadu.
Ovaj sam vikend mislila ponavljati španjolsku gramatiku, al bude mi možda korisnije da napravim sve one zaostale zadaće iz njemačkog da proširim vokabular dalje od rečence Ich heiße D., ich mag wurst essen, ich bin Koratin, helfen-mir !.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se