srijeda, 03.05.2006.

Trakošcan - ljepota u malome



Reportaza od Ninon@http://ninon.blog.hr

Original post: http://ninon.blog.hr/arhiva-2006-05.html#1621015262

Trakošcan je maleno mjestašce skoro blizu Slovenske granice; jednom kad tamo stignete, cini vam se kao da vidite i njegov pocetak i kraj. Ali ta ljepota... cini ga velicanstvenim!

U samom središtu mjesta nalazi se Dvorac Trakošcan koji se ponosno uzdignuo na tamošnje brdašce. Njegova povijest je duga i zanimljiva i preporucam vam da je pročitate ovdje. A meni najzanimljiviji dio povijesti je "dodjela vlastelinstva kralja Maximilijana Jurju Draškovicu (1525-1587), najprije osobno, a potom na nasljedno uživanje. Tako je konačno 1584. Trakošcan stekla obitelj Draškovic." Taj dio mi je zanimljiv jer Draškovici uvode velike promjene u izgled dvorca te ga obogaćuju i svojim portretima koji i dan danas tamo vise i stvaraju osjecaj realnosti i zanimljivosti.

Trakošcan je idealno mjesto za jednodnevni izlet. Ručati možete u tamošnjem hotelskom restoranu koji nudi izvrsnu kuhinju. Cijene su pristupacne, a ako možete izdvojiti nešto više novaca, moci cete uživati u slasnim domacim specijalitetima. Nakon rucka preporucam kavu na "plutajucem kaficu" (ukoliko nemate morsku bolest) jer on uistinu pluta na jezeru! Ukoliko ste pak jako hrabri, na raspolaganju su vam i pedaline pa kavu možete ispijati i ploveci po jezeru. Zatim prošetajte šetnicama i mostićima oko jezera i uživajte u nedirnutoj prirodi, a za kraj posjetite suvenirnicu na dnu brda ispod dvorca i poklonite sebi sitnicu koja ce vas prisjecati na ovo malo veliko mjesto.

































<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.