Poštujmo autore!

subota , 14.02.2015.

"Ugostiteljica iz Vrgorca, koja je lani otvorila kafić, mora platiti 6500 kuna za ZAMP i pristojbe, jer je odbijala platiti naknadu – premda nema glazbenu liniju ni zvučnike u kafiću?! Imala je samo TV za koji plaća Maxtv-u pretplatu, no svejedno su je tražili 200 kuna mjesečno. Nije htjela platiti, pa sada mora izdvojiti za kaznu prekršajnom sudu od 3000 kuna i 3285,21 kuna ZAMP-a plus PDV za godinu i pol dana."

Ovo je dio članka kopiran sa direktno.hr
Stavit ću na kraju link gdje možete pročitati cijeli članak.

Znači, ajmo redom:
ZAMP. ZAMP je meni sinonim za uhljeb. Isto kao i HŽ (ispričavam se ljudima koji stvarno rade na pošten način u HŽu ili ZAMPU, ali čuo sam bezbroj priča kako funkcionira HŽ i od onoga što sam ja čuo, meni je HŽ sinonim za uhljeb). ZAMP je organizacija preko koje se može zaštiti pjesma, odnosno, ako želite javno puštati glazbu, morate kontaktirati ZAMP. Eto da Vam ja ispričam svoju priču. Šta bi Vi napravili na mojem mjestu?

Znači, ja stvarno želim biti DJ. Oduvijek sam htio kupit mixetu, ali ona košta preko 4000 kuna (ona poštena). Mislio sam ovako: ja ću mixat na tuđim miksetama, odnosno oni klubovi koji imaju miksetu, tamo ću se naučit. Virtual DJ sam savladao odlično, pregledao tutoriala bezbroj, objavljivao mixeve na Mixcloudu itd. I ja bi sad trebao plaćaz ZAMPU za javno izvođenje pjesama koje nemaju veze s Hrvatskom i *ebenim ZAMP-om. Znači, ako ja skinem remix pjesme (bezveze govorim) od Pitbulla, koju je napravio netko iz Brazila, kakve logike ima da ja ZAMPu moram plaćati za izvođenje te pjesme? Po meni je to glupo i bezveze (ali opet, to je moje mišljenje). Normalno da se malo ljudi toga pridržava, frend je kupio miksetu, ali on je trenutno po manjim klubovima koji nemaju veliku prometnost. Rekao je do sada, da je uspio okrenut preko 5000 kuna u jako malo vremenskom periodu. Sad si planira i kupiti licencu od ZAMP-a, da može na more i sl.

I sad ja postavljam pitanje, da li je to sve normalno?
Vratimo se na članak. Jel vi shvaćate da ljude boli *urac za malog čovjeka? Znači ne pita te dal imaš glazbenu liniju ili nemaš, nego ti fino dođe i hoće uzeti 6 i pol soma kuna. Ma šta je njoj to, ima ona para sigurno, pa živimo u Hrvatskoj, tu teče med i mlijeko, ili kako bi rekli u turističkoj zajednici, mi smo "full of life".

''ZAMP bez ikakve sumnje ima strašan monopol." - kad bi to preveli na laički, ZAMP će imati još više i zaposlit će još više uhljeba, dok će mali čovjek koji želi uspjeti, otvoriti kafić imati sve manje. "Full of life".

Puni članak: Direktno.hr
http://direktno.hr/en/2014/direkt/8386/Otvorila-kafi%C4%87-ne-pu%C5%A1ta-glazbu-no-zbog-ZAMP-a-morat-%C4%87e-zatvoriti!.htm

Oznake: ZAMP, nepravda

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.