Što je vrijeme?

ponedjeljak , 21.12.2015.

Vrijeme. Tako jednostavna a opet tako teško shvatljiv pojam. Nedavno, na jedom od stručih kolegija, profesor nam je objašnjavao povijest i znanstvenike u povijesti. Weiner Heizenberg, jedan od najpoznatijih fizičara na pitanje "Što biste pitali Boga?" odgovorio je - "Po kojim zakonima se odvija turbulentno gibanje i što je vrijeme?".
I uistinu, odgovor na prvo pitanje mi pokušavamo odgovoriti na satu, ali je izuzetno teško, dok na drugo, zapravo, ni sami ne znamo odgovor? Da razjasnimo, turbulentno gibanje je toliko kompleksna stvar da ni današnja moderna tehnologija nema odgovora na to. Sjetite se samo kad ste u avionu, i dođe vam na razglaz "molimo vas vežite se, ulazimo u područje turbulencija". Eto, da je taj problem riješen, avion ne bi podrhtavao i turbulencije ne bi bile problem.
No, što je s vremenom?
Kako možemo tumačiti pojam vremena? I uistinu, ljudi shvaćaju vrijeme prejednostavno, "pa to je tak, vrijeme". Zapravo, mene je oduvijek zanimalo, postoje mjesta u svemiru gdje vrijeme brže "teče" kao npr. crne rupe, da li to znači da je putovanje kroz vrijeme moguće? Zamislite samo, vi se krećete u području crne rupe, dok vaši roditelji ostanu ovdje i vratite se za par dana te ste stariji od vaših roditelja. Vaši "kreatori" su mlađi od vas, zamislite takve ne baš zdravorazumske stvari. Čudno, jel'da? Ili uvijek sam volio maštati da se mogu vratiti u prošlost, ali ne tako davnu. Recimo 1940-e - vrijeme rata, oduvijek me zanimalo kako je onda bilo, 1980-e, vrijeme komunizma i socijalizma i tako dalje. No, da se teoretski i moguće vratiti u prošlost i da slučajno promjenite tok povijesti, da napravite nešto što bi drastično, ali stvarno drastično promjenilo tok povijesti (ubojstvo političke osobe, otriće modernih tehonologija i sl.) kako bi se povijest dalje razvijala?
Sve su to sitnice s kojima se znam povremeno zamarati i "ubijati vrijeme" da brže prođe!

Oznake: vrijeme

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.