CRNI SOKOLOVI

utorak, 14.06.2005.

VIJESTI

'Dok Gotovina ne bude u Haagu ili dok Hrvatska ne bude precizno locirala tog bjegunca, nemoguće je reći da Hrvatska u potpunosti surađuje s ICTY-jem', bila je jasna Del Ponte.


Carla Del Ponte u ponedjeljak je u New Yorku rekla kako "ostaje zabrinuta što hrvatske vlasti još nisu ispunile svoju obvezu da lociraju, uhite i prebace" u Den Haag haškog optuženika generala Antu Gotovinu i procijenila da će "još nekoliko mjeseci biti potrebno kako bi se utvrdilo da li hrvatske vlasti ovaj puta čine sve što mogu kako bi uhitile i prebacile Gotovinu".

Obraćajući se članovima Vijeća sigurnosti UN-a, Del Ponte je podsjetila da je Hrvatska u travnju predstavila Akcijski plan s ciljem lociranja generala Gotovine, te je ocijenila da bi "daljnji ozbiljni napredak u provedbi plana trebao dovesti do Gotovine".

"Premijer (Ivo) Sanader uvjerio me u svoju osobnu predanost u tom pogledu. Ipak, još će nekoliko mjeseci biti potrebno da se utvrdi da li hrvatske vlasti ovaj puta čine sve što mogu kako bi uhitile i prebacile Gotovinu. Ali, dok Gotovina ne bude u Den Haagu ili dok Hrvatska ne bude precizno locirala tog bjegunca, nemoguće je reći da Hrvatska u potpunosti surađuje s ICTY-jem", rekla je Del Ponte.

Del Ponte je kazala kako napori vlasti, učinjeni u prvoj polovici godine, nisu bili "ni proaktivni ni fokusirani", a u nekoliko slučajeva manipulirano je osjetljivim informacijama radi ometanja istrage protiv Gotovine i njegove mreže.

Po njezinim riječima, također je provođena i kampanja u medijima, ponekad temeljena na povjerljivim dokumentima koji su 'iscurili' u medije, čiji je cilj bila diskreditacija Suda ili njegovih partnera u Zagrebu. "To pokazuje da Gotovina još može računati na aktivnu mrežu pomoći, uključivši unutar državnih institucija", rekla je Del Ponte.


DA,DA,DA...
OVA SLIKA POKAZUJE TKO JE TO ANTE GOTOVINA!
- 08:52 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>