The World of the Black Pearl

subota, 28.04.2007.

Svijet Ljepote

Bonbini to Aruba – Dobrodosli na Arubu

Krajem ozujka sam imala priliku posjetiti ovaj divni otok koji pripada Nizozemskoj. Nalazi se na jugu Kariba, oko dvadesetak km od obale Venecuele. Iako je dosta mali, oko 30 km dug a 9 km sirok, otrpilike 185 km2 povrsine, tu zive 110 tisuca ljudi iz 45 razlicitih nacija. Medju njima mozete naci sklad visoko obrazovanih i prosjecnih ljudi, koji su prirodno prijatni i iskreno gostoljubivi. No sto me najvise iznenadilo su njihove lingvisticke sposobnosti. Naime vecina s lakocom govore 3 ili cak i vise jezika: flomanski, engleski, spanjolski, i lokalni koji zovu Papiamento.
1499te na obale Arube su stigli i prvi Europljani (Spanjolci). Zatim su nakratko svratili i Francuzi, tek toliko da ubiju tisuce Inidijskih plemena koja su tamo zivjela jos od 1000 AD. Pocetkom XVII stoljeca otok su preuzeli Nizozemci nakon rata sa Spanjolcima. Oni su na otoku pronasli zlato i Aloe Vera (agavu) koji su znatno poboljsali ekonomsku sliku. Svi rudnici zlata su danas vec iscrpljeni no Aloe je jos uvijek jedan i jedini otocni izvor koji je koristan, jer od njega prave razne artikle za export. Sve ostalo sto se koristi na otoku je import pa prema tome su uskladjene i visoke cijene. Turizam je danas glavni stup ekonomije na Arubi. Imaju blizu milion posjetioca godisnje i zahvaljujuci toj popularnosti prosperitet za domacine je fantastican jer ima dovoljno posla za svakog tko zeli da radi. Jedan domacin mi je rekao da jedino lijeni se mogu pozaliti da nema posla.
A tko nebi pozelio zivjeti tamo gdje su prosjecne temperature oko 30 stupnjeva tokom cijele godine, bijele pjescane obale umivene tirkiznom vodom, lagani povjetarac miluje palme, usluzni i veseli domacini se prijatno smijese, a na svakom uglu ponesto zabavno pa cak imaju i Las Vegas u malom…. Naime, ako budete imali priliku posjetiti ovu prirodnu ljepotu, nemojte se dvoumiti!
cool


- 23:50 - Komentari (5) - Isprintaj - #

SAD i Nekad

Jos kao djevojcica koja je gledala Branka Kockicu i njegovo carstvo u kom vlada drugarstvo, mastala sam da i ja odem negdje daleko gdje bih zivjela u kucici od cokolade sa prozorima od marmelade. Da, ta djecija masta je bila bezgranicna. Sanjala sam o dalekoj zemlji i neobicnom zivotu tako uvjerena da se to moze desiti i meni, curici iz malog mjesta, koje se tek ponekad moglo naci na zemljopisnoj karti. Svi ti snovi, sve zelje su rasli jace iz dana u dan kroz moje djetinjstvo. I jednog dana je dosao rat i natjerao me da se uozbiljim preko noci i trazim izvor boljeg zivota...moja majka bi rekla "trbuhom za kruhom". I u svojoj potrazi za kruhom dolutala sam u ovu veliku zemlju gdje su snovi moguci. Tako je poceo moj zivot u SAD. I sad kad sam tu poslije toliko godina pocela sam da se pitam gdje ja to ustvari pripadam. Dok i dalje nastojim "to keep in touch" sa maticom, ipak postoji neki razor, neka praznina koju nemogu da popunim. Nekako zaglavljena izmedju dva svijeta, jedan me lagano zaboravlja a drugi jos u potpunosti ne poznaje, trazim odgovor pripadnosti. Mnogo toga sa desilo odkada sam dosla u SAD, upoznala sam mnogo ljudi, prozivjela i proputovala mnogo mjesta, ostvarila djecije snove neobicnog zivota u daljini, no ipak se s vremena na vrijeme nostalgicno okrenem ka Nekad i ceznem za bezbriznim djetinjstvom. Pitam se pitam da li je bolje SAD ili Nekad???

- 22:32 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

  travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Rujan 2007 (1)
Kolovoz 2007 (1)
Srpanj 2007 (6)
Lipanj 2007 (8)
Svibanj 2007 (6)
Travanj 2007 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Blog Description

  • Much ado about nothing (or something)

    When you were born, you were crying and everyone around you was smiling.
    Live your life so at the end, you're the one who is smiling and everyone around you is crying.

Links

I enjoy a good cup of coffee with: