Crna svjetlost

< kolovoz, 2017  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Kolovoz 2017 (15)
Srpanj 2017 (16)
Lipanj 2017 (14)
Svibanj 2017 (20)
Travanj 2017 (10)
Ožujak 2017 (17)
Veljača 2017 (10)
Siječanj 2017 (24)
Prosinac 2016 (29)
Studeni 2016 (37)
Listopad 2016 (35)
Rujan 2016 (29)
Kolovoz 2016 (23)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Pokušaj jednog običnog čovjeka, fotografa amatera, ljubitelja književnosti, vrtlara amatera-početnika, ljubitelj akvarijskih ribica - amater početnik da izrazi sebe kroz pisanu riječ...

Linkovi
Loading


Moja web stranica:
Crna svjetlost

Želiš mi pisati i javiti se:
tvz.majnaric@gmail.com

O meni
Kolekcionar:
poštanskih maraka i razglednica; čestitki; kalendara;

Fotograf amater:
volim fotkati prirodu, performere, ulična fotografija...


Vrtlar-amater
zadnjih dvije godine sam ponovo krenuo u bavljenje vrtlarstvom kao amater, i počeo sam sa uzgojem neko cvijeća, povrća, voća...

Volim glazbu:
klasićnu, disko, pop, rock...

Omiljene grupe su mi:
ABA, Bony M, Modern talking, Quine...

21.08.2017., ponedjeljak

Teško ću uskladiti

Na žalost ovaj tjedan zbog nekih privatnih i poslovnih obaveza ne ću se moći špancirati onoliko koliko bih želio. Ipak, posao i privatne obaveze su mi važnije. I ne ću ih moći uskladiti sa španciranjem. Ali ionako ovogodišnji Špancirfest nije ni približno onom što je bio prijašnjih godina. Pa se ne bih želio žaliti.

Nakon uživanja na godišnjem odmoru, vratio sam se danas na posao. Pa su počele i uobičajene brige, kako na poslu, tako i privatno. Bilo je lijepo koliko god da je kratko trajalo. Ono što je najljepše, kratko traje. I vrijeme je da se vratimo u stvarnost. O poslu ne bih želio pisati, jer volim da posao ostavim na poslu. A kad se maknem od njega, volim se posvetiti svom privatnom životu. I onom što me najviše veseli.

Vrt sam ovaj vikend dosta zapustio zbog španciranja. Pa ću tijekom tjedna pokušati malo nadoknaditi. Koliko ću moći. Prošli tjedan sam ubrao nešto graha na vrtu. Ali kako je bila vrućina i suša, nisam ga puno ubrao, tek toliko da si povratim sjeme i još malo si ga nadopunim. A da li ću ga iduće godine saditi, razmislit ću preko zime. Za sada znam da ću paradajz i tikvice saditi, ali morati ću ih dosta drugačije saditi. Jer sam pogriješio ih gusto saditi. I o tome druge godine. Sada sam u planiranju kako da proširim gredu i što da posadim na ove prazne grede. Da pokušam iskoristiti još ovo malo lijepog vremena vani. A i da na proljeće možda nešto počnem brati.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: posao, vrt


- 20:33 - Komentari (4) - Isprintaj - #

19.08.2017., subota

Špancirfest 2017

Počeo je i ovogodišnji festival uličnih šetača u Varaždinu, Špancirfest. Meni jedan od najljepših festivala u gradu Varaždinu. Mada je nešto slabiji u odnosu na prošlu godinu, ali ipak se isplati prošetati gradom i uživati u izvedbi performera, a i grupa, a i u nekim predstavama. I ja sam se u ova dva dana prošao gradom i pomalo sam ostao razočarani, jer ipak nema toliko performera koliko je bilo prošlih godina. Pa na žalost nisam puno fotki snimio. A i kiša nas je dosta omela večeras, ali unatoč lošem vremenu ima se što vidjeti u gradu i malo se proći gradom. A i djeca mogu doći na svoje. A evo i nekoliko mojih fotki sa festivala uličnih šetača.Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: špancirfest


- 21:02 - Komentari (1) - Isprintaj - #

17.08.2017., četvrtak

Svaka godina nije ista

Ovih dana sam se riješio nekog graha na vrtu, kojeg sam pokušao uzgojiti. Ali nisam baš imao neki veliki urod. A i nije bilo za očekivati da ču ga puno ubrati, jer ga nisam puno posadio, ali i ovo malo što sam ga ubrao me veseli, jer sam barem time dobio novo sjeme za moguću sadnju iduće godine, ako ga se odlučim brati. Ne ću pisati koliki mi je urod, jer mi je neugodno o tome pisati. Ali ipak treba biti sretan i sa ovim malim.

A što se tiče luka, sa njime nisam imao uspjeha. Koliko vidim skoro ništa ga nije izraslo. Ali još ću ipak jedan dan pokušati provjeriti je li išta ga izraslo. Čujem od dosta ljudi da nisu ove godine imali sreće u uzgoju luka. Ako su ga i uspjeli uzgojiti nekako im je počeo gnjiliti. Tako da sam razočarani time, da sumnjam da ću iduće godine ga i saditi. Koliko god sam se trudio ga zalijevati, imam dojam da nisam imao uspjeha u uzgoju luka. Ali još ću vidjeti. Ne ču očajavati, jer ipak takav je posao kad se baviš vrtlarstvom. Ni profesionalni poljoprivrednici nisu bolje sreće, jer poljoprivreda, vrtlarstvo i voćarstvo je proizvodnja na otvorenom. I podložna je vremenskim utjecajima i hirovima.

Jagode mi se za sada drže dobro, ali još ću vidjeti idućih dana i tjedna i mjeseci koliko sam imao uspjeha u njihovoj sadnji. Mada je još uvijek mjesec kolovoz, ipak još razmišljam o sadnji nekog povrća, koje bi možda mogao pokušati uzgojiti. Ali nemam baš puno nekog izbora, jer nekako baš ne volim svo povrće jesti, pa nekako nema smisla ga uzgojiti, ako sve ne ću pojesti. Pa radije ga kupim na tržnici kod kumica onoliko koliko mislim pojesti.

A što ćeš, tako ti je to u vrtlarstvu, ne možeš sve imati u istoj godini. Ali ipak unatoč vrućinama i ostalim nepogodama, ostaje ti užitak da si nešto pokušao tijekom godine na vrtu i da su i ono malo povrća što si si uspio uzgojiti puno slasniji od kupljenog? Jer sve više čitam na mreži svih mreža kako je u trgovačkim lancima povrće sve lošije i lošije i da nam sve više podvaljuju škart pod proizvode.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: povrće, uzgoj


- 16:49 - Komentari (1) - Isprintaj - #

16.08.2017., srijeda

Biznis i bratstvo

Da, pokušat ću svoj hobi pretvoriti u neki biznis. Ne ću biti ni prvi ni zadnji koji će to pokušati ostvariti. A zašto i ne bih pokušao nešto takvo. Znam da ako krenem u nešto takvo, očekuje puno rada i briga. Ali barem ću nešto pokušati nešto svoje stvoriti i biti svoj gazda. A da li će se isplatiti i koliko vidjet ču s vremenom.

Ovih dana sam konačno uspio da dovršim sa čitanjem novog nastavka knjige "Bratstvo crnog bodeža". Knjigu koju sam čitao nekih 4 mjeseca sa prekidima. I jedva sam dočekao da je dovršim, jer nikad tako dugo nisam čitao neku knjigu. I nadam se da ovaj slijedeći nastavak isto ne ću čitati toliko dugo, jer pomalo se izgubiš u čitanju i moraš se podsjetiti na neke dijelove. A što se same knjige tiče, i ovaj nastavak je bio odličan i sa užitkom sam ga čitao. I glavna tema ovog nastavka romana o bratstvu vampira govori kako je sami kralj morao da raščisti neke stvari sam sa sobom. I u tome mu je pomogla njegova supruga, koja mu je najveća ljubav u život. Te kako je uspio da sa svojim bratstvom prekinuti spletkarenje glimere (vampirskog oblika plemstva).

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: biznis, bratstvo


- 14:03 - Komentari (7) - Isprintaj - #

15.08.2017., utorak

Velika Gospa

Iskreno da vam napišem da ozbiljno zadnjih dana, tjedna i mjeseci razmišljam o tome da otvorim neki svoj OPG ili JDOO ili kako već želite da imenujete to poduzeće, koje bi se bavilo uzgojem tih nekih biljaka, voća i povrća. I zadnjih tjedna i mjeseci sam u potrazi za rješenjem kako sve to pokušati realizirati. Jer vidim da bi u tome možda moglo biti nešto. Ali još o tome moram razmisliti i vidjeti što i kako dalje. I o tome jednom drugom prilikom.

Danas je blagdan Velike Gospe, dan kada slavimo uznesenje Blažene djevice Marije na nebo. Dan kada se utječemo Majci Božjoj sa molitvom da nam pomogne u našim životima i pruži nam utjehu, koju samo ona zna da nam pruži. Koja nam je svojim životom pokazala kako da živimo. Barem ja ovaj blagdan tako doživljavam. Jer Marija je majka svih nas, koja je svojom vjerom u Boga i svojom ljubavi i vjernosti pokazala što znači ljubiti i vjerovati i udijeliti utjehu svima kojima je potrebna. I zato je trebamo štovati kao Majku Božju kao što samo djeca znaju.

Kao košuta

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: Velika Gospa


- 13:14 - Komentari (5) - Isprintaj - #

14.08.2017., ponedjeljak

Jagoda mjesečarkama

Kako sam pisao u prošlom postu, u subotu sam posadio jagode mjesečarka, za koje nisam baš prije puno čuo. Ali s obzirom kako izledaju moraju biti slasne. I gotovo sve imaju već pomalo neki plod koji bi možda mogli izrasti. A jedna od njih, kako možete vidjeti na fotki, već ima i jedan plod koji bi uskoro mogao ubrati. Odlučio sam ga pustiti na stabljici par dana, sa nadom da će još dozrijeti. Pa ću onda vidjeti koliko su slasne. A za ostale ću još vidjeti.


Malo sam ovih dana čitao o njima na Internetu i prema tim tekstovima sade se sada u ovo doba u mjesecu kolovozu, a mogu se još saditi i u rujnu. Mjesec kolovoz i je mjesec kada se sada i presađuju jagode. A navodno ove jagode daju plod negdje cijelo ljeto, od svibnja pa do rujna. A koliko je istine u tome, saznati ću iduće godine. Jer su jagode višegodišnje biljke i razmnožavaju se nekim izdancima koje puštaju starije sadnice jagode.

Kako sam pisao, te kako sam sve više opsjednut vrtom, želja mi je da ponovo imam i jagode, koje je moja obitelj oduvijek uzgajala na vrtu. I uvijek su bile slasne. Pa vjerujem da će i ove jagode biti slasne. Pogotovo što sam ih sam uzgojio. Jer svako voće i povrće koje si sam uzgojiš je najslasnije, jer si ih sam uzgojio i znaš kako je uzgojeno.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: Jagoda, mjesečarka


- 12:17 - Komentari (5) - Isprintaj - #

13.08.2017., nedjelja

Jagode mjesečarke

Kako je došao polako kolovoz, tako je došlo vrijeme za sadnju nekih biljaka koje se sade samo u ovo doba godine. Već dosta dugo si želim nabaviti neke jagode koje bih pokušao uzgajati na vrtu. A i kako sam polako počeo da obnavljam ovaj vrt, tako sam i želio da si jednog dana ponovo počnem uzgajati i jagode, koje su uvijek bile na ovom vrtu. Ali kako je bio dosta zapušteni nekoliko godina i te jagode su propale na žalost. Pa iz tog razloga moram da ponovo nabavim neke biljke koje su oduvijek bile na vrtu, ali nemarom su propale. Ne ću sve biljke nabavljati koje su nekad bile na vrtu, ali one koje su mi najdraže i najviše volim pokušat ću ponovo nabaviti i uzgajati. A jagode su jedne od prvih višegodišnjih biljaka koje želim nabaviti.


I tako ovih dana sam na tržnici ovdje u Varaždinu naišao na te jagode, konačno nakon nekoliko mjeseci traženja. I u petak sam očistio jedan dio grede od korova i zaštihao taj komad.


Te sam jučer ujutro kupio šest komada tih jagoda mjesečarki i razmjestio iz na tu novu gredu.


I posadio ih i zalijao sa nadom da će se primiti i uzgajati ih dalje, sa željom da ću imati što od njihova uroda. Jer jagode su i jedno od mojih omiljenih voća. A i nadam se da će u tim jagodama mjesečarkama iduće godine uživati i moje nećakinje, ako dođu u posjetu mi.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: jagode mjesečarke, sadnja


- 17:50 - Komentari (10) - Isprintaj - #

11.08.2017., petak

Zahvala i razmišljanje i potraga

Zahvaljujem se svima vama koji ste mi u svojim komentarima čestitali prvu godišnjicu ovog bloga. I to mi je poticaj da ga nastavim pisati i da poradim na tome da ga još bolje i ljepše pišem. Da, nastavit ću ga pisati dok god ću moći. Jer ovo pisanje postova me je pošteno zarazilo. Pa ću se truditi da ovaj blog još bolje pišem. I da se trudim da mi tekstovi budu još bolji.

Kako sam pisao u prošlom postu u potrazi sam za informacijama kako da zakupim neku domenu gdje ću moći kreirati svoj blog kroz neku web stranicu. I na taj način pokušati se izraziti kroz neku kreativnost, tako i na drugim poljima. A kako će sve izgledati, još ću vidjeti. Za sada znam da web domenu mogu registrirati besplatno i to se nadam da će uskoro biti ostvareno. Ali sam u potrazi za nekom firmom koja povoljno iznajmljuje web prostor. I preko koje bih želio taj svoj novi blog plasirati na Internet. Nisam baš jak u tim nekim tehničkim izrazima, ali se nadam da ću usput i njih naučiti što znače i kako ih koristiti. I o svemu ću još pisati s vremenom, a ovaj blog dalje pisati.

Jučer je Varaždin, kao i veći dio ovog djela zemlje pogodilo je nevrijeme noćas. Koje nam je napravilo lijepo veselje i brige. Tako da danas zbrajamo štetu, koja ne će biti mala. I mene je dosta uznemirilo ovo nevrijeme, da sam otišao jutros na svoj vrt da vidim kako stvari stoje. I nije bilo velike štete. Samo su se malo kolci od paradajza nakrivili, a to se da vrlo lako popraviti.

A što se tiče palmi koje sam ponovo počeo uzgajati, polako su i ostale stidljivo počele nicati iz zemlje, pa se nadam da će s vremenom i ostale izniknuti iz zemlje i tako ih polako početi uzgajati. A i božićni i uskrsni kaktusi za sada polako napreduju. I nadam se da će i sa njima mi bolje krenuti. Ali i o tome drugom prilikom.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: blog, kaktus, domena


- 14:11 - Komentari (7) - Isprintaj - #

10.08.2017., četvrtak

Prva godišnjica bloga "Crna svjetlost"

Na današnji dan prije godinu dana sam otvorio ovaj blog, pod ovim imenom. I nakon godinu dana došla je i prva godišnjica bloga pod imenom "Crna svjetlost". U kojem sam pisao o mnogim temama, ali ne svim. I mogao sam pisati o mnogo čemu, ali nisam. Ali još stignem. A kako je bilo i sami znate.

Pisao sam o Špancirfestu, o fotografiji, o čitanju raznih romana, o tome kako sam počeo da obnavljam vrt i još pokojoj temi. U prvim postovima mi nije išlo pisanje i trebalo mi je neko vrijeme da se ispočetka učim pisati tekstove. Da pronađem neku temu o kojoj bi pisao. I još uvijek se mučim oko tih odabira tema za pisanje postova za svoj blog. A i se potrudim napisati dobar i kvalitetan tekst i post. Bio je i jedan tragičan događaj u prošloj godini i o kojem sam vam pisao. I nakon tog tragičnog događaja moja obitelj se još uvijek oporavlja. I rane na taj događaj nikad u potpunosti ne će zacijeliti.

Bilo je to lijepo iskustvo pisanja ovog bloga. I upoznao sam vas dobre blogere koji ste me podržavali kroz svoje komentare. I na njima vam se najljepše od srca zahvaljujem. I u najtežim trenucima u vašim komentarima sam nalazio snagu i poticaj da dalje pišem ovaj blog i da taj tragičan događaj iz prošle godine nekako izdržim.

A što dalje? I dalje ću nastaviti pisati ovaj blog, dok god ću imati snage u rukama. Pokušati naći još neke teme o kojima bih pisao, a o ovim temama nekako poboljšati pisanje tekstova i podići ih na neki bolji i ljepši nivo. Pokušati biti malo kreativniji u pisanju postova i kreiranju ovog bloga. A koliko ću uspjeha imati vidjet ćemo.

A i zadnjih dana sam u nekoj potrazi za nekom firmom koja se bavi iznajmljivanjem prostora na Internetu, web domene i prostora i sličnog, sa željom da i kroz taj način pokušam pisati neki svoj blog, a i pokušati ovo svoje pisanje bloga dovedem na neki novi i bolji nivo.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: blog, crna svjetlost, post


- 14:58 - Komentari (15) - Isprintaj - #

08.08.2017., utorak

Palme

Znam da sam mogao i onu smjesu koju ste mi preporučili u svojim komentarima pripremiti za pohanje tikvica. I možda je idući put napravim. A za sada sam ih ovako napravio. Kao što sam pisao, uvijek ima neki novi i drugačiji način na koji se neko jelo, povrće ili voće ili što li već pripremiti. Tako da se nadam da ću s vremenom sve to iskušati.


Prije nekih mjesec dana sam si kupio jedan paketić datulja. Koje volim jesti, pa sam se malo počastio. Te sam nakon toga koštice koje su mi ostale nakon toga ostale, ponovo nakon nekoliko godina sam se odvažio ih posaditi u jogurtove čašice. I nakon mjesec dana strpljivog čekanja i zalijevanja, jučer sam primijetio da je u jednoj čašici niknula mi prva palma. Koju možete vidjeti na fotki. Prije nekoliko godina sam ih isto počeo uzgajati, ali sam ih uglavnom donirao ili podijelio. I nekako zaboravio na sve to. Ali kako me je ove godine uhvatilo to ludilo da ponovo pokušam uzgajati neko povrće na vrtu, a i cvijeće i još neke biljke, uhvatilo me i to da palme ponovo počnem uzgajati, sa nadom da će mi krenuti njihov uzgoj. Jer i one su mi lijepe biljke koje bih volio početi uzgajati i možda jednog dana prodavati. Ali to je druga priča.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: palme


- 16:04 - Komentari (7) - Isprintaj - #

07.08.2017., ponedjeljak

Pohane tikvice

Danas sam se odvažio na malu kulinarsku avanturu. Avanturu, jer zadnjih nekoliko godina sam dosta zapustio održavanje znanja u kuhanju, mada i prije, kada sam nešto si kuhao, nisam bio baš neki stručnjak u kuhanju. Pa, nije ni čudo da sam zaboravio kuhati, pa sve ispočetka moram učiti se kuhati. A i azto sam napisao avanturu.

Naime, kako sam si na vrtu uspio još uzgojiti neku tikvicu, odvažio sam ju danas spohati da vidim i probam kako je to pripremati. Naravno, recept sam pronašao na mreži svih mreža. I koji me je podsjetio kako je moja pokojna majka pohala neko povrće i meso. Pa sam pokušao na taj način pripremiti tu tikvicu.


Najprije sam je narzao na kriške oko pola centimetra debljine i posolio i pustio da malo stoje tako. Te sam u međuvremenu u neke posude stavio brašno i jaja. Jaja sam umutio sa malo mlijeka. I prvo sam te kriške umočio u jaja, pa u brašno i stavio peći. I kada su porumenile (ako tako smijem se izraziti) izvadio ih u jednu posudu.
I na kraju sam ih probao, i mogu reći da su mi za početak dobro ispale i bile su jestive. I donekle sam zadovoljan uspjehomMada ću ipak još morati poraditi na tom pohanju tikvica. Jer ipak sam ih pohao prvi puta u životu. I uvijek postoji nešto čime bih sve to mogao usavršiti i poboljšati. Koliko sam uspio i kako sam radio možete pogledati na fotkama.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: pohane tikvice


- 13:00 - Komentari (13) - Isprintaj - #

05.08.2017., subota

Dan domovinske zahvalnosti

Svim dobrim ljudima u Lijepoj našoj i izvan nje želim:

Sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Oznake: Dan domovinske zahvalnosti


- 10:11 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se