100% CRNA GOSPODARSKA KRONIKA!!!

06.06.2005., ponedjeljak

NEMORAL I KRIMINAL:ZAŠTO JE POLITIKA TAKO DOBRO 'PODUZETNIŠTVO'

Najnoviji skandal rušenja artefakta hrvatske boli i žrtava za slobodu koju danas imamo ,režiran od arivista u Zagreb i zadojenog komunista MILANA BANDIĆA, još jednom dokazhje zašto je tako mentalno i moralno nezahtjevno, ali materijalno turbo isplativo biti političarem u Hrvatskoj.

Kao novinar, urednik i osnivač medija koji je promijenio državu u kojoj Hrvati žive, te kroz nova grafička rješenja i napose uvodjenjem istraživačkog novinarstva promaknuo nove civilizacijske vrijednosti, već sa, nekoliko godina izvan pribavljanjappodataka o lažima, kriminalima itd. nekih političara, 'tajkuna' i njima sličnih.
Zato sam samo iz 'zeke'(zabave) prošarao Internet stranicama i nakon pola sata evo rezultata za dva,po službenom mišljenju, najnegativnija lika u politici danas. Ja sam samo kompilator tekstova s foruma, kompilacija objavljenih tekstova, tako da moram uzviknuti 'Don't Shoot Me, I Am Only a Piano Player' (Ne pucajte u mene, ja samo sviram klavir).
Koliko istine ima u svemu ovome, neka svaki posjetitelj sam zaključi te ustanovi zašto je bavljenje politikom u Hrvatskoj toliko poželjno.

Dr. IVO SANADER:

Izvor: Forum- DIJASPORA
1.
Kako bi se dodvorio parazitskim nižerazrednim eurokratima i činovnicima poput jezive Carle del Ponte, Sanader je naredio hrvaskoj policiji da upadne u kuću poniženog hrvatskog junaka Ante Gotovine, kao u kuću najgoreg pljačkaša banke, što je bio čin koji je konačno i polupametrnim Hrvatsiam rekao sve o Sanaderu i toj kontejnerskoj grupi.
Sanader je pritom rekao za Gotovinu, jednog od junaka koji su obranili Hrvatsku i stvorili ovo što danas imamo (odnosno što radi današnjih političara više nemamo) 'kako nitko ne može biti iznad zakona'.
Osim njega, valjda. I kojeg zakona. Još uvijek nitko nije usatnovio gdje je to njegovo silno bogatstvo 'obitelji za tri života' s kojim se je pohvalio kad je došao u Hrvatsku, nakon što se Hrvatska osamostalila.
Zna se samo da je na činjenično kriminalan način došao do kiuće gdje živi (to se zvalo političkim odlukama kao u slučaju privatizacije i pretvorbe kada su hrpu polusvijeta obogatili trudom generacija i javnim dobrima ) .

A sada malo o moralu dr. Ive Sanadera i Vladimira Šeksa, drago mi je da su obojica ostali dosljedni u svojim stavovima. Zato zaslužuju povjerenje građana Hrvatske

1A)
Sanader je svoj govor na Rivi pred velikim brojem Hercegovaca, Imoćana, Sinjana i nekoliko građana Splita održao 11. veljače 2001.g.

1."Naše hrvatske časnike tjera se na skrivanje; hrvatske heroje, hrvatske vitezove optužuje se za ono za što bi im se trebalo odati počast"
2) "Ne dopuštamo da vlada šestorice izvede svjetski presedan i da sudi pripadnicima svoje pobjedničke vojske"
3) "Ovaj narod nije nikada saginjao glavu, ovaj narod nikada nije bio narod slugu, ovaj narod je bio uspravan i kad je bio goloruk, dame i gospodo..."
4) "Nema tog naroda, dame i gospodo, koji će se odreći svojih junaka, a naravno da se ni hrvatski narod neće odreći svojih najsjajnijih sinova"
5) "Domovinski je rat bio častan, legitiman i obramben a da nije bilo generala Mirka Norca i njegova zamjenika Čanića, Gospić bi bio drugi Vukovar"
6) "Hrvatski generali, časnici i branitelji nisu izdajnici, nego hrvatski heroji, to su simboli Domovinskog rata"
Ivo Sanader, splitska Riva 11. veljače 2001. godine.

1B)
Potpredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks nazvao je taj skup »prosvjedom protiv gaženja dostojanstva hrvatskih branitelja, dragovoljaca i onih koji su dali svoje živote, svoje tijelo i zdravlje za nezavisnu Hrvatsku«. Prema njegovim riječima, premijer Ivica Račan »optužuje i tvrdi da sve udruge nastale iz Domovinskoga rata i one koje organiziraju i podržavaju ovakve prosvjede - podržavaju udar na ustavni poredak«. Ponavljajući da je to laž, upitao je: »Tko čini državni udar kad se Domovinski rat baca pod noge i stvara klima u kojoj se tumači da sve što je učinjeno u Domovinskome ratu, učinjeno s krivim namjerama, sa zločinom«. Upitao je i »je li moguće danas u Hrvatskoj reći ono što kaže nesretni Stevan Mesić da blokiranje prometnica podsjeća na vrijeme postavljanja četničkih balvana«.

1C) Nije to sve,medjutim. Sanaderčić pred Carlom del Ponte viče i ovako:

Sanader bi osobno uhitio Gotovinu...

'Da ga ugledam na ulici, Gotovina bi odmah bio izručen u Haag. Naravno da bih ga pokušao osobno uhititi', rekao je hrvatski premijer u intervjuu za BBC.
Zamislite Sanadera kako po ulici trči za Gotovinom i pokušava ga uhititi. Premijer nam je sve humorističniji a i sve više pokazuje koliko je upoznat s opisom posla premijera.

2) Što službeno ima 2005. čovjek koji je u Hrvatsku došao kao veleuspješni poduzetnik iz dijaspore (nećemo sad o tome što je imao 1991):

Ivo Sanader, premijer
- stan u Splitu (100 m2)
- vozi: Renault 8 (godište 1967.)
- oveća knjižnica i zbirka umjetnina
- plaća: oko 18.000 kn
- honorari (knjige, predavanja, članci): prosječno 10.000 kn godišnje
Mirjana Sanader
- stan i garaža u Zagrebu (200 m2) -- ????????
- vinograd u Zaprešiću (3.200 m2)
- plaća: 8.000 kn
- honorari: do 15.000 kn godišnje

3)
Istražiti imovinu premijera Sanadera
2005.
RIJEKA - Predsjednica HNS-a istaknula je važnost formiranja istražnog povjerenstva za ispitivanje stjecanja imovine premijera Ive Sanadera.
- U javnosti se već dugo postavlja to pitanje, jer postoji znatna razlika između njegovog imovinskog stanja od 1992. godine, kad je ušao u politiku, i danas. Kad je ušao u politiku, bio je znatno siromašniji nego danas, a cijelo to vrijeme radio je samo u državnoj službi. Tu je inicijativu o formiranju istražnog povjerenstva na neki način pokrenuo sam Sanader, rekavši: "Ajmo raščistiti sve o svima". Uostalom, zašto ne bismo iskoristili svoje raspoložive institucije, poput povjerenstva, državnog odvjetništva, porezne inspekcije i sudstva i sve dvojbe jednom zauvijek stavili ad acta,

3)
Iz Latinice, emitirane u ponedjeljak navečer pod naslovom Podrijetlo imovine, bez znanja njezina urednika i autora izbačena su dva priloga o premijeru Sanaderu. Denis Latin je najavio ostavku.
Kako piše Večernji list, Latinica emitirana pod naslovom Podrijetlo imovine bila je posljednja koju smo vidjeli na HTV-u. Konsterniran time što je netko gotovu Latinicu premontirao bez njegova znanja, autor i urednik Denis Latin odmah nakon emisije usmeno je obavijestio, a u utorak će i pismeno, direktoricu Hrvatske televizije Mariju Nemčić da u takvim okolnostima više neće raditi svoju emisiju.
"To se nije događalo ni u doba Obrada Kosovca, jer Kosovac je skidao cijele emisije, a nije zadirao u tuđe autorsko djelo. Više ne mogu imati povjerenja u nadređene jer tko mi može jamčiti da se takvo što više neće ponoviti?", ljutito je poručio Latin u Večernjaku.
Iz sporne su Latinice od tri priloga u vezi sa Sanaderom izbačena dva, a da stvar bude "ljepša", obje su priče javnosti već poznate jer su objavljene u Feralu.
U prvoj se govori o Ivanu Barišiću i Marku Marošu. Maroš je vlasnik Noćne ptice, prve zaštitarske tvrtke u Hrvatskoj, dok je Barišić navodno Pašalićev rođak, a obojica su bili susjedi na splitskim Mejama bračnom paru Sanader kad im je u stan provaljeno i ukradeno pedeset tisuća njemačkih maraka i zlatnina.
U drugoj priči riječ je o iskazu M. Š., financijske tajnice Miroslava Kutle, koja je prije nekoliko godina Državnom odvjetništvu službeno izjavila da je Kutle mnogima za usluge isplaćivao gotovinu, pa tako i premijeru Sanaderu 800 tisuća njemačkih maraka za uslugu dobivanja kredita u Hypo banci.
U Latinici je objavljena tek priča o aferi s jednim stanom iz obiteljske kuće Sanaderovih u Kozarčevoj 21.
U ekipi Latinice kažu da su vjerojatno nakon trodnevnih pritisaka iz HDZ-a urednik Informativnog programa Vladimir Rončević i njegov pomoćnik Goran Rotim popustili pritiscima pa su izbacili dva priloga.
HRT-ova Pravna služba ocijenila je da emisija koju je Denis Latin montirao ni po čemu nije utuživa, a u ekipi emisije kažu da postoje i pisani dokumenti iz kojih se vidi da je zbog tih spornih priloga u Latinicu pozivan i premijer dr. Ivo Sanader.
Međutim, u vodstvu HTV-a neslužbeno su komentirali kako je neprofesionalno optužiti bilo koga, u ovom slučaju premijera, a pritom se ograditi tek rečenicom kako druga strana nije željela komentirati optužbe.
Goran Rotim nije u ponedjeljak navečer imao nikakva komentara, a Marija Nemčić nije dizala telefonsku slušalicu na česte pozive Večernjakovih novinara.
I autor priloga i urednik emisije Denis Latin uzrujani su zbog 'gebelsovskog zadiranja u autorstvo same emisije' pa je, naglašavaju, sudbina Latinice doista nepredvidljiva, donosi Večernji list.

4)
Obustavljena istraga o zloupotrebi položaja protiv Ive Sanadera

Politički cinici bi rekli: «A što ste uopće mogli očekivati?!» Dok nam premijer putuje po svijetu i skuplja počasne doktorate poput bodova u kakvoj video-igrici, nudeći domaćoj i međunarodnoj publici sliku uljuđenog, modernog, svjetskog konzervativca, dakako da ne dolazi u obzir da tu sliku pokvare beznačajne mrlje iz pretpremijerske prošlosti, mrlje s jelovnika Zloupotrebe položaja zbog stjecanja imovinsko-pravne koristi. Jelovnika s kojeg je HDZ ’90-tih obilato objedovao, ostavljajući packe po cijeloj Hrvatskoj. Međutim, nema straha, tu je Vanish u liku Državnog odvjetništva, koji pouzdano uklanja sve vrste mrlja, i vaše rublje je ponovo čisto, a boje postojane.

Cijela afera, uvidu načina na koji je dr Sanader došao do kuće, objavljena je prošle jeseni, u vrijeme predizborne utrke. (Koliko su etičnost i poštenje političara važni hrvatskim građanima, pokazuju izborni rezlutati!) Ukratko, radi se o tome da je Državno odvjetništvo pokrenulo krivičnu istragu protiv dr Ive Sanadera, temeljem kaznene prijave koju je 2002. godine podnijeo Pavo Gagulić. Kaznena prijava tereti dr Sanadera za zloupotrebu položaja zbog stjecanja imovinsko-pravne koristi. Iz te prijave proizlazi da je dr Sanader godine 1996., koristeći se svojim položajem, na protupravni način članovima svoje obitelji priskrbio vlasništvo nad prizemnim stanom veličine pedesetak četvornih metara u stambenoj dvokatnici u Kozarčevoj 21. U toj su urbanoj vili od ukupno tri stana dva već bila u vlasništvu Sanaderova tasta Ive Šarića i supruge Mirjane. U donjem je stanu živjela njihova susjeda, Božena Šešljaga.

Stvar je bila izvedena tako da je gradska Komisija za stambene odnose početkom 1996. godine provela nadzor nad Šešljaginim stanom i ustanovila da zbog svoje ruševnosti ne zadovoljava ni minimalne tehničke kvalitete neophodne da bi se neki prostor uopće evidentirao kao stambeni: prema zapisniku te komisije ustanovljeno je, ukratko, da vlaga prodire na sve strane, da su zidovi potpuno uništeni, da je drveni pod posve truo, da su instalacije neupotrebljive, te da je stan izložen prodorima podzemnih voda. Radi toga je, 3. 7. 1996. godine, donijet nalog za brisanje stana iz evidencije Gradskog stambenog fonda. Iako postoji i drugi nalaz gradske Stambene komisije, iz kojega se vidi da je sporni stan u posve urednom stanju! Zapisnik o ruševnosti spornoga stana osobito je sumnjiv u dijelu u kojem se govori o prodoru podzemnih voda, zna li se da visoka razina podzemnih voda uopće nije fenomen karakterističan za brežuljkaste terene poput Pantovčaka.

Gđa Šešljaga koja je do tada živjela u dotičnom stanu, i imala stanarsko pravo, u rekordnom je roku, iste te godine dobila zamjenski stan u Malešnici, veličine 70 četvornih metara.

Iz čitave ove priče proizlazi da je dr Sanader zloupotrijebio svoj položaj kako bi za dva stana oštetio gradski stambeni fond: jedan, u Kozarčevoj, koji je na zahtjev Ive Šarića i Mirjane Sanader izbrisan iz evidencije gradskih stanova, nakon čega su se Sanaderov tast i supruga prepisali na sebe čitavu zgradu, i drugi, u Malešnici, kojeg je Sanaderova bivša susjeda uz njegovu pomoć dobila bez ikakve realne osnove.

Cijeli slučaj otvara niz pitanja na koja je krivična istraga trebala odgovoriti: prvenstveno, da li sporni stan u Kozarčevoj doista nije zadovoljavao minimalne tehničke uvjete? Nadalje, je li pri utvrđivanju tehničkih uvjeta tog prostora poštovana nužna procedura, odnosno da li je za njegovo brisanje iz evidencije bila dovoljna samo odluka Komisije, ili je trebalo provesti upravni postupak, u kojem bi sudjelovale i druge službe i stranke (uključujući i Državno odvjetništvo)? Zatim, da li se 1996. godine taj stan još uopće mogao otkupiti, s obzirom na odluku Grada Zagreba po kojoj se u urbanim vilama ne može stjecati pravo na otkup stanova na kojima postoji stanarsko pravo? I na kraju, je li gđa Šešljaga uopće bila na listi za dodjelu gradskih stanova?

Godinu dana nakon otkrivanja Sanaderovog prljavog rublja, pokušali smo od Državnog odvjetništva saznati odgovore na gore navedena pitanja i dobili smo slijedeće: Nakon vašeg upita izvršili smo uvid u dopis Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu broj: KR-DO-53/03 od 25. kolovoza 2003. godine uz koji prileži i dopis Oćinskog javnog odvjetništva u Zagrebu broj: K-DO-5417/02 od 3. travnja 2003. godine.

Iz citiranog dopisa Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu proizlazi da je dopis Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu bio dana 10. lipnja 2003. godine referiran, to jest zamjenik općinskog državnog odvjetnika je s cjelokupnim predmetom i svojim stavovima izloženim u dopisu od 3.4.2003. upoznao zamjenike iz nadležnog odjela Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, nakon čega je odjel u cjelosti podržao pravni stav zamjenice općinskog državnog odvjetnika da u konkretnom slučaju nema osnova sumnji da bi bilo prijavljenik dr Ivo Sanader, bilo neka druga osoba počinila kazneno djelo iz članka 337. stavak 1. KZ. I to je sve.

Ukratko, nitko nije kriv. Ni Sanader čija se obitelj dočepala cijele urbane vile na Pantovčaku, ni članovi raznih komisija, koji su obilato izašli ususret željama trenutnog premijera. Procedura je poštovana, živjela pravna država! A o trodiobi vlasti i neovisnom sudstvu u državi Hrvatskoj možemo samo sanjati.

Za kraj nam ipak ostaje pitanje: je li ovakav nalaz Državnog odvjetništva rezultat duboko ukorijenjenog mentaliteta poslušnosti, zbog kojeg državni činovnici unaprijed rade ono što misle da se od njih očekuje, ili je ipak bio potreban poneki telefonski poziv? ..."

5)
Izvor:blogHrvatska (ožujka 2005)
SANADER KAO JAMAC: Sjetimo se kako je prije godinu dana Sanader, sada Sale ponudio jeftino isprintanu kolornu tzv. Jamstvenu karticu po kojoj je on (ali po praksi u Hrvatskoj ni zakonski niti materijalno) odgovoran za
:
-povrat duga umirovljenicima (još ništa nije ispunio, bez plana i programa je, osim baljezganja o nekakvim fondovima i tome slično),
-ukidanje dopunskog osiguranja umirovljenicima i dragovoljcima (nije ispunjeno),
-gospodarski rast (uvoz i dalje raste, uvjeti proizvodnje i poduzetništva su nikakvi,poglavito u odnosu na slojeve i dobi financijske podrške i tržišta kapitala u kojem banke imaju apsolutnu moć u monetarnoj politici RH. A banke financiraju, i to skupo, isključivo potrošnju > kupovinu uvozne robe < te potiču stambenu štednju koja je sama po sebi vrijednost),
- otvaranje novih radnih mjesta (ni od toga ništa,ali hrvatska je javnost već preživjela onu besramnu idiotariju Vesne Pusić i Mesićeva HNS-a iz 2000. godine : 200.000 RADNIH M(J)ESTA
---
A evo detalja kako je taj milijunaš došao pomoći Hrvatskoj,nakon što se Hrvatska stvorila.
Taj je 'bogataš' došao s ženom i djecom stanovati kao zadnji podstanar u malom stančiću u trošnoj kući na Remetama, znači kilometrima u planini iznad grada.
Štoviše, uskoro je počeo gubiti ključeve stana, nije ih želio platiti, a finale je bila dugodnevna rasprava o smanjenju 'skupog' najma (za 50-100 DEM).
Eto, to je bio 'imućni poduzetnik iz Dijaspore' Ivo Sanader dok nije kriminalom 'kupio' kuću u Kozarskoj,istjeravši stanare.
I kad se zna što je od HDZ-a napravio, kad se zna da je temelj njegova mandata predaja Hrvatske Europskoj Uniji koja će je okupirati, što onda očekivati od tog …..nego da podržava (polu)srpsku gaduru iz Kumroveca,Jadranku Kosor,ružnjaču koja je potrošila toliki novac siromašnih i poreznih obveznika (sviju nas) na svoje nepismene bljuvotine u izbornoj kampanji.

ISTRAŽIVANJE PULSA
Vladi ne vjeruje 82 posto građana
ZAGREB – Većina hrvatskih građana i dalje traži ostavku Miomira Žužula, ali je Vlada u posljednjih deset dana uspjela uvjeriti dio građana, ponajprije pristaša HDZ-a, da ministar treba ostati. To proizlazi iz najnovijeg istraživanja agencije Puls, provedenog u utorak, 16. studenoga.
Na reprezentativnom uzorku od 600 građana Puls je došao i do podatka da većina građana (62 posto) uopće nije primijetila Vladinu promotivnu kampanju u medijima, pod nazivom »Otvorena vrata«. Od onih 38 posto, koji su je primijetili, samo 8 posto smatra da Vlada njome želi poboljšati informiranje građana.Većina od 52 posto smatra da je cilj kampanje potpora Jadranki Kosor, dok 25 posto njih smatra da je riječ o promociji uspjeha Vlade

Životopis predsjednika hrvatske Vlade Ive Sanadera
23.12.2003

IVO SANADER, novi predsjednik hrvatske Vlade rodio se 8. lipnja 1953. u Splitu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, a Filozofski fakultet završio i doktorat stekao 1982. na Sveučilištu u austrijskom Innsbrucku.
Od 1983. do 1987. radio je kao programski, a kasnije kao v.d. glavnog urednika splitske izdavačke kuće "Logos". Tri slijedeće godine bio je član uredništva časopisa "Mogućnosti".
Od 1987. do 1991. u Innsbrucku je bio privatni poduzetnik (????) a od 1991. do 1992. bio je intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.
Sanader je 1990. u Tirolu u Austriji osnovao Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ). Za zastupnika HDZ-a u Hrvatski sabor prvi je put izabran 1992.
U hrvatskoj je Vladi od 1992. do 1993. bio ministar znanosti i tehnologije. Zamjenik ministra vanjskih poslova bio je dva puta od 1993. do 1995. i od 1996. do 2000.
Dužnost predstojnika Ureda Predsjednika RH te glavnog tajnika Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti obnašao je od 1995. do 1996.
Na parlamentarnim izborima u siječnju 2000. ponovo je izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru. Za tog je mandata obnašao i dužnost potpredsjednika Odbora za vanjsku politiku.
Na V. Općem saboru HDZ-a u travnju 2000. izabran je za predsjednika stranke, a predsjednikom je potvrđen i na VII. Općem saboru u travnju 2002.
Objavio je više knjiga te znanstvenih i stručnih tekstova s područja književne povijesti i kritike, te politike i diplomacije. Član je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog centra PEN-a. Govori engleski, njemački, talijanski i francuski jezik.
Sa suprugom Mirjanom Sanader ima dvije kćeri

Pregrst Sanaderovih obecanja
2004………….


MILAN BANDIĆ:

A SADA IZVATCI S INTERNETA O KOLEGI dr. IVE SANADERA, ARIVISTI MILANU BANDIĆU ZA KOJEG NIJE GLASOVALO 100 % PRAVIH ZAGREPČANA OD 65 % KOJI NISU OD GADJENJA NI IZAŠLI NA IZBORE:

Lokalni izbori su nam sve bliže i čini mi se potpuno izvjesno, da će nam naš dragi Milan Bandić, biti gradonačelnik. Čovjek koji se u zadnjih nekoliko godina iskomprimitirao kao ni jedan političar u Hrvatskoj. No mi Hrvati smo glup narod i brzo zaboravljamo, pa opet pohrlimo glasati za čovjeka, kojemu bi mogli dati nadimak afera.
1. Vozio pijan, izazvao udes, te pobjegao s mjesta nezgode.
2. Dao otkaz policajcu koji ga je prijavio.
3. Manipulirao natječajem za skijaški kup na Sljemenu.
4. Rasprodao gradsko zemljište stranim trgovačkim lancima za veliku proviziju
5. Nudi referenduma za stadion u Maksimiru nakon što su on i prethodnici opljačkali više od milijun kuna.
6. Lažno obećava legalizaciju objekata pred svake izbore.
7. Lažno se rastao da bi mu supruga stekla stan.
8. Dodjeljivao posao svojim rođacima.
9. Firmi svojih prijatelja, koji nisu vlasnici, platio 20 milijuna kuna za zemljište koje je u vlasništvu grada Zagreba.
10. Privatni oglas platio sredstvima gradskog proračuna.
11. Odredjen eposlpovne zgrade u centru je odbobrio van GUP-a, aonda otkupčljivao terenn od njih uz bezbroij drugih krimimnalnih radnji poput Boomexa ili sl. u Strrojarskoj ulici itd.
Toliko o našem budućem gradonačelniku, sramoti našega grada.
Izvor:www.forum.hr

Dva Milana Bandića


Prebacio je sako, simbol političke formalnosti, preko ramena. Obraćao se novinaru s 'ti' kao svom metropolskom suseljaninu. No, o sebi je govorio kao o nekom drugom 'Milanu Bandiću'.
Nastup Milana Bandića pred kamerama HTV-a, netom nakon objave prvih preliminarnih rezultata lokalnih izbora, pregnantno je pokazao čemu ovaj duguje svoju uspješnost na lokalnom političkom tržištu.
Prebacivši svoj sako - taj simbol političke formalnosti i cenzurirane misli - preko ramena, Bandić se, po tko zna koji put, potvrđuje kao "jedan od nas", a ne "jedan od njih".
Uz to, sako na ramenu poza je onog tko je upravo završio ili se upravo sprema "zasukati rukave". Bandić se u toj pozi prezentira gotovo svakodnevno. On polaže kamene temeljce, korača u sindikalnim povorkama, on obilazi gradilišta i pješice pohodi zagrebačke marginalce – sve su to medijski prizori u kojima je Bandićev sako redovito u zapećku scenografije njegovih performansa. Ondje je tek da naglasi njegovu moć za koju ovaj, odbacujući ga, tobože ne mari. Baš zato, sako je postao jedna od temeljnih poruka njegova nedjeljnog nastupa: Bandić neumorno, s odloženim sakoom, kako to i njegovi predizborni slogani poručuju, "radi i živi za Zagreb".

Nositi poruke poput ove nije lako.

Svoju izravnost, neinficiranu političkim formalizmom, nastavio je Bandić u nastupu dokazivati na Mislavu Bagi. Kada se ovaj najlogičnije zapitao o mogućem budućem koaliranju SDP-a nužnom za formiranje gradske vlasti, Bandić mu je u maniri nervoznog šerifa odbrusio:
"Tebi je, Bago, večeras nešto ispalo, pa tebi nešto fali."
Lišen političkog "diskursa u rukavicama", neposredan i iskren, Bandić je sa svojim metropolskim suseljaninom Bagom na "ti". Bandić nije poput prijetvorica u sakoima i kravatama koji će Bagi govoriti "Vi". On je "naš" i zato se ne prezentira na "njihov" način.
Do tog je trenutka demonstriranje Bandićeve casual dosljednosti išlo sjajno. Igrokaz "Jebeš sako, jebeš persiranje" u sljedećoj je pak Bandićevoj rečenici - barem se tako činilo - počeo gubiti na uvjerljivosti.
"Milanu Bandiću i SDP-u ništa ne fali, pa ni vijećnik", rezolutno je nastavio Bandić, pokazujući da je, za razliku od Bage s kojim je na "ti", sam sa sobom na "Vi". To, naravno, može zbunjivati. Paradoks, ipak, ima smisla.
Medijski upakirani Milan Bandić, pravedan, iskren i pristupačan, samoprijegoran i neumoran, onaj koji "radi i živi za Zagreb", sa sakoom na ramenu i na "ti" sa sumještanima, postao je avatar Milana Bandića - onoga Milana Bandića koji alkoholiziran osvježivačem daha bježi s mjesta nesreće, objavljuje oglas kojim osporava sudske odluke ili se razvede od žene da bi povoljnije otkupio nešto zagrebačkih stambenih kvadrata.
Zato potonji o onome smjernome i pravednome Bandiću govori u trećem licu. Oni uistinu nisu isto i u tome jedan od Milana Bandića ima pravo.
Na kojeg su Bandića Zagrepčani mislili zaokružujući listu s njegovim imenom, ostaje, ipak, neriješeno pitanje.
Izvor:Iskon
Sandi Blagonić

Radnici "Sljemena" ipak iskorišteni?

MILAN BANDIĆ i dalje skuplja političke bodove. Ovog puta "razrješio" je 35-dnevnu krizu na Markovom trgu i to neposredno prije dolaska Carle del Ponte na mjesto štrajka. No, jesu li njegove namjere zaista dobronamjerne?
Nakon što je Bandić potpisao pismo namjere s predstavnicima Finagre, koja je većinski vlasnik "Sljemena", radnici su povikali: "Milan, Milan! Bandić nam je gazda!"
No, ovakva odluka Milana Bandića, koji još uvijek nije preuzeo mjesto zagrebačkog gradonačelnika, svoju realizaciju čekat će sve dok ju Gradsko poglavarstvo ne prihvati.
Radnicima "Sljemena" sudbina je riješena tek privremeno.
Što bi Bandić dobio ovakvim razvojem situacije, a što radnici? Ukoliko Grad Zagreb kupi dionice Sljemena, postat će vlasnik vrlo vrijednog, 550 tisuća četvornih metara velikog, zemljišta.
Radnici Sljemena bili su u štrajku 35 dana, a razlog tome je, između ostalog, i njihova tvrdnja da je vlasnik Finagra namjerno upropastio mesnu industriju kako bi mogao prodati zamljište na kojemu se ona nalazi.
GUP-om Sesveta predviđeno je da će se na tom prostoru graditi trgovačko-stambena zona.
Kako javlja Vjesnik, Bandić je baš zbog takvog raspleta situacije zaustavio postupak prenamjene zemljišta u Sesvetama kako bi spriječio Finagru da tvornicu zatvori i zemljište proda po duplo većoj cijeni.
Procjenjuje se da zemlja u Sesvetama košta oko 100 eura po kvadratu, a da bi na tržištu, ukoliko bi se zemljište prenamjenilo u trgovačku zonu moglo dostići dvostruku cijenu.
Dakle, prema procjenama Branka Miškovića, sindikalnog povjerenika Sljemena, dug vjerovnicima i radnicima Mesne industrije se kreće oko 160 milijuna kuna. Grubom računicom može se vidjeti da je taj iznos zanemariv s obzirom da je to manje od četvrtine vrijednosti zemljišta, odnosno osmina njegove vrijednosti ukoliko se ovo zemljište prenamijeni u trgovačko-stambenu zonu.
Time bi grad Zagreb na čelu s Milanom Bandićem mogao zaraditi dosta novca, ali bi i Milan Bandić pokazao sebe kao dobrog "mešetara", što bi mu donijelo političke poene.
Nakon što otkupe dionice za jednu kunu, grad će, kako je obećao Bandić, isplatiti plaće radnika što će proračun koštati oko 5 milijuna kuna, piše 24sata.
Radnicima je to na "prvu loptu" bila dobra vijest, ali nisu razmišljali o tome da ih nakon ove jednokratne isplate, čeka - otkaz.

Izvor: www.index.hr



- 10:40 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< lipanj, 2005 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Politički kriminal na svim razinam je legaliziran u Hrvatskoj kao sredstvo bogaćenja birokatra, politokrata i mafiokrata. U politiku svi ulaze da se instantno obogate,s oskudnim znanjem i ne radeći ništa, osim nedozvoljena djela glede koncesija, dodjele zemljišta, 'javnih' nabava, žmirenja na bespravnu gradnju, izdavanje jamstava itd (broj je takvih kaznenih djela po Ustavui i zakonima beskonačan)...

Linkovi