100% CRNA GOSPODARSKA KRONIKA!!!

20.06.2005., ponedjeljak

NOVI DETALJI OKO NOGOMETNIH TRANSFERA

Zbog ubojstva Dine Pokrovca istražuju se sumnjivi transferi Srne i Pletikose www.index.hr

DRŽAVNI odvjetnik Mladen Bajić ukrajinskim je kolegama predao spis o sumnjivoj prodaji bivših Hajdukovih igrača Stipe Pletikose i Darija Srne Šahtjoru iz Donjecka. Transferi se dovode u vezu s ubojstvom Dine Pokrovca čije je poslove, navodno, preuzeo njegov bliski prijatelj Ico Popovski.

Kontaktom s Ukrajincima internacionalizirana je istraga o hrvatskoj nogometnoj mafiji, koju je potaknulo nedavno ubojstvo Dina Pokrovca. Najveći dio spisa, kako saznaje Globus, čine podaci o kontroverznoj prodaji Srne i Pletikose Šahtjoru, čiji je vlasnik ozloglašeni Riant Ahmetov, bogataš koji je bio vrlo blizak bivšem diktatoru Leonidu Kučmi.

Državno odvjetništvo sumnja da je prodaja bivših Hajdukovih igrača provedena nezakonito, te da su milijunske zarade ostvarili Igor Štimac, bivši predsjednik Hajduka i Hrvoje Petrač, tajkun u bijegu. Odvjetništvo raspolaže internim obračunom prodaje, koji je, kako se pretpostavlja, napisao Štimac, a cijena prodaje Hajdukovaca bila je dvostruko veća od prijavljene.

Rukovodstvo Hajduka tada je izjavilo da su igrači prodani za 1,7 milijuna dolara, dok je Ahmetov u jednom intervjuu izjavio kako ih je platio 5 milijuna dolara. Prodaje Srne i Pletikose sumnjiva je i zbog toga što iz Donjecka nikada nije stigla orginalna ponuda. Državno odvjetništvo sumnja da je isplata Stipe Pletikose obavljena preko jedne Petračeve firme u Austriji.

S prodajom Hajdukovaca bili su upoznati Branko Grgić, predsjednik kluba, Fredi Fiorentini, direktor, odvjetnica Doris Košta i Pokrovčev odvjetnik Tomislav Svetin. Košta je klub napustila u svađi, a kasnije je policiji prijavila anonimne prijetnje koje su joj upućene, a vezane su uz boravak u Hajduku i transfere nekih igrača.

Riant Ahmetov je industrijski oligarh koji je povezan s politikom i organiziranim kriminalom. Njegov bliski partner Boris Kolešnikov, potpredsjednik nogometnog kluba Šahtjor, 2002. godine dva je mjeseca proveo u zatvoru jer je optužen za nekoliko paljevina, postavljanje dviju eksplozivnih naprava i nasilno utjerivanje duga pod prijetnjom automatskim oružjem, koje su nad kijevskim poduzetnicima provodili njegovi plaćenici. Policija je tada izdala nalog za uhićenjem i Ahmetova, ali je sud u Kijevu odbacio tužbu kao neosnovanu.

Ico Popovski, bliski prijatelj i poslovni partner ubijenog Pokrovca, kako piše Globus, trebao bi preuzeti njegove poslove. Braću Icu i Duška Pokrovac je poznavao još iz djetinjstva sa zagrebačke Sigečice gdje su živjeli.

Ico i Dino posebno su se zbližili početkom devedesetih kada su zajedno radili kao zaštitari na ulazu diskoteke Saloon. Popovski je neko vrijeme radio kao službenik na pošti u poslovnici u PU zagrebačkoj u Petrinjskoj ulici, a kasnije je zajedno s Pokrovcem držao mjenjačnicu.

Upravo je Popovski zadnjih godina za Pokrovca radio poslove koji nisu vezani za nogomet. Što se tih poslova tiče malo detalja je poznato, tek to da je Pokrovac imao kafić "Dino" i autopraonicu na Sigečici. Vrlo je vjerojatno da je Popovski imao veze i s Pokrovčevim kamatarskim poslovima


- 15:04 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< lipanj, 2005 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Politički kriminal na svim razinam je legaliziran u Hrvatskoj kao sredstvo bogaćenja birokatra, politokrata i mafiokrata. U politiku svi ulaze da se instantno obogate,s oskudnim znanjem i ne radeći ništa, osim nedozvoljena djela glede koncesija, dodjele zemljišta, 'javnih' nabava, žmirenja na bespravnu gradnju, izdavanje jamstava itd (broj je takvih kaznenih djela po Ustavui i zakonima beskonačan)...

Linkovi