The Mayhem Project

ponedjeljak, 19.07.2010.

OMG

Često znamo biti vrlo kritični prema uradcima naše estrade, govoreći kako je zadnje smeće koje čovjek teoretski može proizvesti a da neka budala actually to i sluša. I nismo uopće daleko od istine, jer domaća glazba je osim par svijetlih primjera u obliku Mile Hrnića i Joe Maračić-Makija dotakla dno. Dovoljan dokaz tome je trenutno jedan od "najvrućih" bendova u Hrvata, Kinoklub, čiji singl žari i pali top listama svojom nimalo zaraznom pop-punk melodijom koja je umrla prije kojih 15 godina kad je Green Day isto pokušavao vani, i najglupljim lyricsima još od zadnjeg singla Jasmina Stavrosa. Zato se okrećemo stranim glazbenicima u potrazi za toliko željenim osvježenjem. I nailazimo na Lady Gagu i Black Eyed Pease. I Justina Biebera. Dobar ukus je uistinu postao loš ukus. Pogled na USA Top40 ljestvicu nam donosi na prva tri mjesta Katy Perry, Eminema i Rihannu i B.o.B., od kojih jedino ovaj zadnji može proći kao nešto što se može čuti više od jednom a da si čovjek ne poželi porezati sve žile na čelu. Četvrta stvar na ljestvici je singl od Ushera i Will.i.am nazvan OMG. Ovaj puta naslov pjesme najbolje opisuje osjećaje koje čovjek ima dok ju sluša. Pa ajmo se malo više pozabaviti ovim uratkom.




LYRICS

oh my gosh
baby let me l-
i did it again, so i'ma let the beat rock
oh myy...

-počinje s Williamom iz BEP, koji će očigledno do kraja karijere koristiti maksimalno distorzirani glas, ipak je to sad in i svi ga koriste. Vjerujem da je on i producent ove stvari, jer zvuči kao svaka druga pjesma matičnog mu benda, iliti kao vrlo vrlo vrlo jeftina i loša kopija Timbalanda. William se u ovom uvodu čudi nećemu, očigledno je napravio nešto loše, i to ponovno. Najizglednije je da je bio sa ekipicom u nekom ar-en-bi klubu, kad mu se malo prikenjalo. Mislio je da će proći ako lagano prducne, tako ispuštajući nakupljeni gas i olakšavajući pritisak. No kao i obično u takvim situacijama, precijenio je mogućnosti svoga sfinktera i pobjeglo mu je. A kome od nas se to nije desilo? Kako ne bi ispao totalni papak, William je odlučio dalje nastaviti plesati, misleći da će nered u gaćama čudnovato nestati. Vjeruje mi Williame, crni sine, neće.

baby let me love you downnn
there's so many ways to love ya
baby i can break you downnn
there's so many ways to love ya

-nakon što je Will ispričao svoju potresnu priču, slijedi Usher, poznatiji kao "onaj crnac sa kapicom i dijamantnom minđušom u uhu". Zanimljivo da se kreće sa refrenom pjesme, što je za mene revolucionarno otkriće. U moje vrijeme su pjesme počinjale sa prvom strofom, pa je onda tek išao refren. Uistinu ne razumijem tu današnju mlađariju... Dakle, Usher govori svojoj dragoj da ju želi voljeti doljeee, sa 3 e. E sada, nije mi jasno gdje ju to točno dolje želi voljeti. U podrumu? Da li je ta Usherova djevojka njegova zatočenica u nekoj prljavoj prostoriji, koju Usher posjećuje samo kad ju želi "voljeti"? Ako je uistinu tako, nadam se da su nadležne vlasti poduzele odgovarajuće mjere. Zatim Usher govori kako ima mnogo načina na koji "voli" svoju dragu, da bi dalje nastavio priču s time da ju on može "rastaviti". Ako ovo nije dovoljno da se poduzme opsežna policijska akcija protiv Ushera, neznam šta je. Očito je da ju on u toj prljavoj prostoriji ne samo tuče i siluje, nego joj doslovno pili udove i opet ih na kraju zašije natrag na tijelo jedne djevojke.

got me like, ooh myy gosh i'm soo in love
i found you finally, you make me wanna say
oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh,
oh-my-gosh

-ovaj dio je vrlo teško razumijeti, možda zato jer je napisan u nekakvom staroastečkom kodu, za koji bih trebao pomoć kriptografa. Ponavljanje riječi oh je nekakva mantra kojom Usher moli svoje bogove da mu daju snagu, pridajući žrtvu od otpiljenih udova svoje djevojke. E da, i izgleda da se zaljubio. Aaaa, slatko... U tom slučaju mu je oprošteno, jer u ljubavi i ratu je sve dozvoljeno.

i fell in love with shawty when i seen her on the dance floor
she was dancing sexy, pop, pop, popping, dropping, dropping low
never ever has a lady hit me on the first sight
this was something special, this was just like dynamite

-nakon još malo oh-ohanja, slijede i prvi pravi stihovi, koji objašnjavaju kako je Usher upoznao gore spomenutu djevojku. Moje poznavanje crnačkog rnb slenga je oskudno, al mislim da shawty znači "niska", što će reći da Usher ima fetiš na patuljaste djevojke. U drugom stihu se govori o tome kako je plesala i srala po podu nasred podija. Trebica je jednostavno skinula gaće, čučnula i bacila masivni shit. SPOILER - kasnije u priči vidimo da je i Willow bacio oko na nju jer imaju toliko toga zajedničkog. Možda je to u Americi najnormalnija stvar, tolko su se ljudi oslobodili da doslovno rade što god hoće. Uto je dwarfkinja ugledala Ushera i odmah mu opalila jedan direkt posred čela. Nije na meni da sudim, jer ljubav dolazi u toliko mnogo oblika.

honey got a booty like pow, pow, pow
honey got some boobies like wow, oh wow
girl you know i'm loving your, loving your style
check, check, check, check, check, checking you out like,
ooh (oooh) she got it allll
sexy from her head to the toe
and i want it all, it all, it all,

-zatim slijedi malo opisivanja patuljaste djevojke. Njena guza je kao pow-pow. Tu se vidi utjecaj Williama, jer njegovi lyricsi su ograničeni na troslovne riječi, od kojih su zadnja dva slova -ow. Njene sise su, ergo, wow-wow. Usheru se sviđa njen stil, jer je taj shit bacila na dancefloor kao niti jedna patuljčica koju je ikad vidio. Zatim ju malo čekira, pa ju opet malo čekira, pa ju čekira i tako ju čekira jedno 6 minuta, i shvaća da ona ima sve. Ima pow-pow guzu, wow-wow sise i Usher želi sve to. U komadima.

feel so hot for honey out of all the girls up in the club
this one got me whipped, just after one look, yep i fell in love
this one something special, this one just like dynamite
oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, out of sight

-nakon refrena, slijedi Williamov dio, koji je također bacio oko na malenu. A kako i ne bi. I on se poput prijatelja mu, zaljubio na prvi pogled, ali na žalost nije toliko cool da ima pravo prvog izbora. Hip-hop/rnb hijerarhija je vrlo striktna, i tu se ništa ne može. Zato ju životinjskim glasanjem (oh-oh-oh) tjera dalje od sebe.

fell in love with honey like my, oh my
honey looking wonderful; fly, so fly
honey like a supermodel; my, oh my
baby how you do that, make a grown man cry?

-ovo je za mene osobno klimaks pjesme. Vrhunac borbe dva mužjaka za jednom ženkom, onaj primordijalni instinkt zbog kojeg uvijek onaj slabiji na kraju izvisi. Epska borba između dva vrhunska umjetnika, koji jačinom svojih riječi i glasom slavuja-robota pokušavaju pridobiti ženku za parenje. Willy ne želi više živjeti u takvom svijetu kasti, gdje samo zato jer je nižerangirani niškorisni wannabe glazbenik, ne može biti sa djevojkom svog života. Baca nekoliko vrlo primitivnih komplimenata, što na žalost nije niti blizu dovoljno, te se sad vidi zašto je Usher ipak veća faca. William je i ovaj put slabija karika, i odlazi sa plesnog podija u suzama i posranih gaća. Baca zadnji pogled na zaljubljeni par i odlazi u noć, vjerojatno raditi još veće sranje od glazbe. Boom-boom-POW!

oh-oh...

-iduća minuta i pol pjesme, točnije zadnja trećina, se sastoji od ponavljanja riječi oh i oh my gosh, pa jedno barem 300 puta. Uzbuđenje? Slavlje? Čuđenje? Neznam... al da je moćno, jest!

SPOT
Usher i Viljamovka su u nekakvom praznom klubu. Čudno. Oni pokazuju crazy dance moves dok ih obasjava svjetlost tisuća lasera. Zatim se pojavljuje 6 djevojaka u crnim kožnim opravicama. Niti jedna od njih mi se ne čini kao patuljak, tako da me to malo zbunjuje, al možda je to samo ta "umjetnička sloboda". Zatim Vilibald ima svoj dio, gdje u bijelom sakou i crnoj haljini paradira sa nekom primabalerinom. Za kraj Usher sa dva svoja kompića, Lil'Richijem i 3Pacom, pleše ala Michael Jackson, pritom pušeći kubanku. Classy. Uskoro im se pridružuju i kurabe sa početka i od onda... Ma bolje da ne pričam koliko je sve to efektno, originalno i jednom riječju... mindblowing!

ZAKLJUČAK
Četvrti singl (a vjerojatno ju jednom trenutku i prvi) na US top listi je pjesma o sranju po klubovima i pridavanju žrtve koja se sastoji od otpiljenih udova patuljaste djevojke Zulu-bogovima. S druge strane, moglo bi biti i gore. Moglo je biti od Ave Karabatić...

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>