Neke zabrane nameće društvo zakonom ili normama. Neke, pak, namećemo sami sebi, pa će si neko zabraniti slatkiše, neko masnu hranu, neko fina peciva.
Svijet bez zabrana bio bi ludnica, opšti haos u kome se ne bi zanlo "ni ko pije, ni ko plaća".
Da li samo zato što su zabranjeni, odnosno zaštićeni ili su zaista tako posebni, ali meni su prstaci najdraže školjke.
U "neciviliziranom" dijelu svijeta iz kojeg dolazim zabrana ne važi, pa se i prstaci nađu na tezgi jednako kao i dagnje i ostali školjkaški svijet. I ne samo to, zadovoljstvo uživanja u prstacima neće vas koštati nikakvo bogatstvo, jedva da su skuplji od svježih kozica, a jeftiniji su od nekih finijih riba.
Dakle, stvorite si ugođaj: Pripremite prstace na jedan od predloženih načina, pustite omiljeni pjesmuljak o beskrajnoj ljubavi, Olivera ili klape. U lijepe čaše nalijte fino bijelo vino i prepustite se čistom užitku.
Prijedlozi za pripremu prstaca:
Buzara od prstaca na dalmatinski način:
Ova je najjednostavnija i najbolja. Potreban je oprez, budući da ćete jesti prstićima vlastitim ili najdražeg vam, čuvajte se da i njih ne pojedete.
Potrebno (za užitak u dvoje):
500 g prstaca
3 češnja češnjaka
pola vezice peršina
50 ml kvalitetnog bijelog vina (ne dopustite da vam loše vino pokvari dobro jelo)
50 ml kvalitetng maslinovog ulja
krušne mrvice (po želji ili navici)
tost za serviranje
Postupak:
1. Nakon što ste ih donijeli kći duboko udahnite miris mora, a zatim ih operite pod mlazom vode i odstranite prljavštinu četkicom.
2. Zagrijte 2 – 3 žlice maslinovog ulja i bacite prstace na ulje pa kratko uz treskanje tave kuhajte da se školjke otvore.
3. Prstace izvadite sa ulja, a ulje procijedite kroz gazu, pa sačuvajte.
4. U tavu uspite ostatak maslinovog ulja.
5. Na ulju popirjati češnjak nasjeckan na listiće i usitnjeni peršin. Pirjati 5 minuta da puste aromu.
6. Dodati prstace, podliti vinom i sačuvanom tekućinom od kuhanja (u ovoj fazi treba dodati mrvice ukoliko se koriste).
7. Lagano kuhati 10 minuta.
8. Preliti preko prepečenog tosta i prepustiti se...
By selma2503, shot with u820,S820 at 2008-07-07
Buzara od prstaca na kvarnerski način:
Razlikuje se od dalmatinske po dodatku rajčice u umak. Pa ko kako voli J
Potrebno
500 g prstaca
3 češnja češnjaka
1 rajčica, oguljena i očišćena od sjemenki
Pola vezice peršina
50 ml kvalitetnog bijelog vina
50 ml kvalitetng maslinovog ulja
krušne mrvice (po želji ili navici)
tost za serviranje
1. Zagrijte 2 – 3 žlice maslinovog ulja i bacite prstace na ulje pa kratko uz treskanje tave kuhajte da se školjke otvore.
2. Prstace izvadite sa ulja, a ulje procijedite kroz gazu i sačuvajte..
3. U tavu uspite ostatak maslinovog ulja.
4. Na ulju popirjati češnjak nasjeckan na listiće i usitnjeni peršin i rajčicu dok rajčica ne omekša.
5. Dodati prstace, podliti vinom i sačuvanom tekućinom od kuhanja (u ovoj fazi treba dodati mrvice ukoliko se koriste).
6. Lagano kuhati 10 minuta.
7. Poslužite uz tost i omiljenu glazbu u prijatnom okruženju, rashlađenom stanu uz dobru malvaziju.
Konačno, ako želite nahraniti 4 osobe pripremita ih sa špagetama.
1. pripremite prvu ili drugu buzaru i izvadite meso iz školjki (par ih sačuvajte za ukras).
2. Skuhajte 250g špageta i pomješajte sa školjkama.
< | srpanj, 2008 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
Moj blog sadrži osvrte na događaje i društvena zbivanja, moje osvrte na pročitane knjige, odgledane filmove. Zapise iz moje kuhinje i mog mikro svijeta.
Ono naše što nekad bejaše...
coolinarika
Knjige OBOŽAVAM, a ovdje je neiscrpan izvor
amazon
amazon.co.uk
Zamamne fotografije hrane koje će vas odvesti na stotine blogova zaljubljenika u kuhanje
feast your eyes
Jedan fini gospodin i drug, jedan od rijetkih nekorumpiranih u kurvanjskom svijetu politike
Predsjednikov blog
Ovdje se nalazi samo dio blogova posvećenih kuhanju. Neki očaravaju prekrasnim fotkama, neki receptima, neki su jednostavno blogovi "on line" prijatelja, uglavnom sa Coolinarike
Blogovi na engleskom
cook&eat
delicious days
domestic goddess
still life with
cookography
canelle at vanille
charmaine pastry
the second pancake
Joy the baker
dine and dish
alpineberry
kitchen unplugged
Jedna Marija iz Beograda i njen divni blog
palachinka
Naša cura u Americi
Cafe chocolada
Blogovi na italijanskom, uglavnom služe samo za inspiraciju
le puplle gustative
stella di sale
anice e cannella
Claudia Castaldi-foodography
zenzero&cannella
La ciliegina sulla torta
Blogovi Kulinaričara
Mallory, njen sam blog prepun inspirirajućih recepata pohranila u omiljene prvog:U mojoj kuhinji
Mediha, moja Bosanka u Švedskoj
Choklad Passion
Violet Love, čarobnica iz Koprivnice
One girl's cuisine
Sunčica, naša mala Dalmatinka
Tamo gdje živim ja
Minja u svojoj kuhinjici stvara svašta
Minjina kuhinjica
Studena i najljepši blog bivše Kulinaričarke
Teatime
Blogovi društva sa Coolinarike, a nisu o kuhanju
Sinja78, moja Sarajka, velikog srca
Sinja
Sandrine, žena duhovita do bola i kaže da su je začeli na maškarama...
Sandrine
Milica, uvijek mi je drago pročitati što ima reći
Milicza