28

ponedjeljak

svibanj

2012

Snjeguljica

Već znate da na našem Blog.hr imamo 2 gastro igrice,
Igra kuhanja i Igra pogodi sastojke.
Uključite se, ne morate bit ni kuhari, ni kuharice, bitna je igra. ;)

Za Igru kuhanja kojoj je ovaj mjesec domaćin Amaterka pripremila sam jučer štrudlu od sira i jagoda koju sam nazvala Snjeguljica.

Glavna odlika ovog deserta je jednostavnost i brzina pripreme,
malo sastojaka i jaaako fino i mirišljavo.
Ovu štrudlu si stvarno može svatko za čas zamotati i fino se zasladiti.





Štrudla Snjeguljica

Recept

Za 2 štrudle potrebno nam je, pazi sad, samo:
- 4 tanke kore za štrudlu
- jedno pakiranje svježeg sira (npr. zagrebački sir)
- šećer (2-3 žlice, ili po želji)
- 1 vanili šećer
+ jagode

Pomiješamo sir sa šećerom (malo probajte i vidite kolko vam šećera paše) i 1 vanili šećerom.
Položimo dvije kore jednu na drugu (izmedju malo premažemo uljem).
Filamo nadjevom od sira i šećera, po nadjevu poslažemo polovice jagoda i zarolamo kore u širu štrudlu.
Prebacimo u namašćeni pleh.
Kore po vrhu još premažemo uljem i stavimo peći.

Jagode se u pečenju otope i njihov sok oboja sir u blago rozu boju.cerek
Ako uz to napravite još i saft od jagoda imati ćete pravu rapsodiju okusa, boja, mirisa....

Recept za brzi saft od jagoda
Jagode izrežemo na četvrtine, dodamo vrlo malo vode i prokuhamo na laganoj vatri.
Kad se tekućina reducira dodamo 1 vanili šećer i malo ruma.
Zdruckamo jagode vilicom i prokuhamo do željene gustoće.

I uživamo!:)



U slast!



19

subota

svibanj

2012

Pita s koprivom i bademima

Serijal s mojim pitama se nastavlja... :)

Dok je još sezona kopriva...








Pita s koprivom i bademima


Recept

Tijesto:
- 150 gr pšeničnog brašna
- 100 gr kukuruznog brašna
- 120 gr putra
- 1 žličica soli
- malo papra
- 3 žlice hladnog kiselog vrhnja

Umijesimo prhko tijesto. Mijesimo brzo i lagano, to je mala tajna uspjeha.:)
Kuglu tijesta zamotamo u plastičnu foliju i stavimo u frižider na pola sata.
Tijesto razvaljamo, kalup malo namastimo, složimo tijesto u kalup,
malo izbockamo vilicom i pečemo oko 10-15 minuta na 190 C.

Fila:
- oko 200 gr mladih listova koprive
- 250 gr skute
- 1 kiselo vrhnje
- 1 slatko vrhnje
- 2 jaja
- šaka grubo mljevenih badema
- 2 žlice kukuruznog brašna
- parmezan
- sol
- papar
- muškatni oraščić



Koprivu dobro operemo, u rukavicama (možete koristiti one iz kutije za farbu za kosu).
Zatim ju blanširamo, dobro ocijedimo, posušimo i narežemo.

Bademe grubo sameljemo.



Dalje jednostavno pomiješamo sve navedene sastojke za filu
i smjesu izlijemo na polupečeno tijesto.
Dovršimo pečenje pite na 180 C još oko 30 min.





Dobar tek!






12

subota

svibanj

2012

Jedna od subota u gradu

Subota ujutro, predivan sunčani dan, baš za izlet...
A tko nije na izletu taj je na placu, ili u šopingu,
ili na kavici, ili na špici. Ili sve to skupa. Ili ništ od toga.
Ili na Trgu bana Josipa Jelačića u sajamskim šatorima.
Ovaj vikend su postavljeni za sajam mode Fashion hr industry.
I sad vi recite kak nemamo industriju.wink
Projekt je inaće dobro zamišljen, da oživi hrvatsku tekstilnu
industriju povezujući ju s domaćim dizajnerima.
Koliko uspijevaju u tome ne znam, ali svakom projektu
koji radi na oživljavanju proizvodnje želim uspjeh!
Dakle, ovaj vikend je sajam. Tu budu modne revije,
nekakve radionice, prodajni štandovi i tak...
naravno možete sresti i naše modne dizajnere.












Vozni park...jel fashion il' industry? smijeh



Ipak se lijepše provozati plavim vlakićem.



Možda biciklom, kao što to preporučuje Blue Bike.



No, danas su svi putevi vodili u ... "Đinđeraj"



A u tom đinđeraju....









Malo dalje u Ilici...evo ovak se morate obleć'! smijeh



Imamo i mi Paris :)
unutra prazno, a vani naravno nemreš mjesta nać'...



Cvjetni konj na Cvjetnjaku čeka odluku....
hoće li biti ponovnog preuredjenja Cvjetnog trga ili ne...zujo



I Kraš je dal akciju....



Dio restoranske ponude na Trgu.



A vi bi si rajše nekaj spili?


Rakijarnica? ko li samo smišlja te nazive....
Kako god bilo, primjetila sam da ovaj put nema kobasica.zubo

No, sve u svemu danas je vani bio krasan sunčani dan! cerek
A sad već pada kiša...no





06

nedjelja

svibanj

2012

Blog.hr gastro igrice - igra Pogodi sastojke

Predlažem igricu POGODI SASTOJKE.

PRAVILA bi bila:

1.) Domaćin pripremi jelo po svom izboru, poslika i objavi slike na svom blogu (bez recepta i naziva jela).
Na slikama se mora vidjeti cijelo jelo (npr. ako je kolač, treba biti slika cijelog kolača i presjeka).
Domaćin uz sliku stavlja redni broj igre i broj sastojaka recepta.

2.) Posjetitelji bloga na komenatarima nabrajaju sastojke za koje misle da su u receptu sa slike.
Svaki sudionik može samo jednom pogađati.
Broj sastojaka koji se pogađaju treba biti u okviru broja sastojaka recepta.

3.) Pogadjanje traje 5 dana.
Nakon 5 dana domaćin prema navedenim sastojcima u komentarima proglašava pobjednika.
Tko je nabrojao najviše točnih sastojaka taj je pobjednik.
Ukoliko dvoje ili više osoba ima isti broj bodova, pobjednik je onaj tko je prvi pogodio najviše sastojaka.
Istovremeno s proglašenjem pobjednika domaćin stavlja u post recept za jelo sa slike.

4.) Dan nakon proglašenja, a u roku 3 dana, pobjednik započinje novi krug igrice.

(Edit pravila 16.6.2012. - dodan dio o broju sastojaka i izjednačenju)


Evo, ja ću započeti.
Mislim da za početak neće biti teško. :)

Igra Pogodi sastojke br. 1





Pa pogadjajte! cerek
Sretno svima!


***


13.05.2012.

Proglašenje pobjednika igre Pogodi sastojke br. 1

Pobjednica prvog kruga igrice je blogerica Nešto se kuha! sa 7 točno pogođenih sastojaka. Čestitam! thumbup
U roku 3 dana očekujemo da naša draga Nešto se kuha! nešto skuha smijeh i započne novi krug igrice na svom blogu.
Pozdrav svima i hvala na sudjelovanju.

Evo i recepta za kojeg ste pogadjali sastojke:


Dvobojna juha od koprive i mrkve s bademima

Recept


Sastojci
za juhu od koprive:
- kopriva (oko 150 gr mladih listova)
- 1 krumpir
- 2 češnja češnjaka
- maslinovo ulje
- 2-3 žlice mlijeka
- sol
- papar

za juhu od mrkve:
- 2-3 mrkve
- 1/2 glavice luka
- maslinovo ulje
- sol
- papar

+ bademi (oko 10-15)
Bademe blanširamo kako bi ih lako oljuštili.

Postupak

za juhu od koprive:
Prvo ruke zaštitimo plastičnim rukavicama (ako se farbate, možete koristiti npr.one koje se dobe u farbi za kosu).
Zatim koprivu dobro operemo. Nakon toga ju prelijemo vrućom vodom i ocijedimo.
U drugu posudu, u malo posoljene vode, stavimo kuhati 1 oguljeni krumpir narezan na kockice.
Kad voda s krumpirom zakipi ubacimo blanširanu koprivu.
Kuhamo dok krumpir ne bude kuhan.
Pred kraj dodamo narezani češnjak i malo maslinovog ulja. Izmiksamo sve u blenderu.
Dodamo mlijeko, začine po okusu te još jednom kratko prokuhamo.
U drugu posudu, u malo posoljene vode, stavimo kuhati 1 oguljeni krumpir narezan na kockice.
Kad voda s krumpirom zakipi ubacimo blanširanu koprivu.
Kuhamo dok krumpir ne bude kuhan.
Pred kraj dodamo narezani češnjak i malo maslinovog ulja. Izmiksamo sve u blenderu.
Dodamo mlijeko, začine po okusu te još jednom kratko prokuhamo.

za juhu od mrkve:
U posudi na malo maslinovog ulja kratko dinstamo sitno narezani luk.
Mrkvicu naribamo i dodamo na ulje i luk te kratko prodinstamo miješajući.
Podlijemo s vodom i prokuhamo dok mrkva ne bude kuhana.
Kod dodavanja vode pazimo da ne dodamo previše,
radje na početku manje, a kasnije do željene gustoće.
Začinimo. Izmiksamo u blenderu.
Obje juhe lijevamo istovremeno u tanjur tako da dobijemo dvije boje na tanjuru.
U serviranu juhu na sredinu stavimo nekoliko polovica oljuštenih badema.





Juha je srednje gustoće, jako ukusna i zdrava.
Bademi joj daju dodatnu hranjivost i savršenu punoću okusa. Preporučam!











02

srijeda

svibanj

2012

Foto virtualni restać :)

Praznik rada je za nama, idemo delat! smijeh


A sa novom sezonom, proljeće-ljeto hehe,
i nova sezona mog bloga, mali Foto virtualni restoran.
I tak vi fino dodjete k meni u restać, ja vam ponudim jelo
po mom izboru, nema biranja :)) i to je to.
Ne morate čak ni platiti! smijeh


Menu:
Predjelo: Bijela juha od luka
Glavno jelo: Pita s brokulom i kobasicama
Desert: Ananas sa sladoledom i šlagom















Dobar tek!
Nadam se da ste uživali! :)



Bijela juha od luka

Recept


- 2 veće ili 3 manje glavice luka
- 3 dkg masti
- 3/4 l mlijeka
- 1/2 l vode
- 1 šnita kruha
- sol
- papar
- muškatni oraščić

Nasjeckamo luk i pirjamo na masti s malo vode 1 sat.
Ne smije požutjeti.
Dolijemo mlijeko i vodu te dodamo kruh.
Lagano kuhamo 1/2 sata, protisnemo, ponovo prokuhamo i začinimo.



Pita s brokulom i kobasicama

Recept


Tijesto
- 200 gr pšeničnog brašna
- 50 gr integralnog brašna
- 130 gr putra narezanog na listiće
- 1 žličica soli
- malo papra
- 1 jaje
- 2-3 žlice hladnog kiselog vrhnja

Brzo i lagano umijesimo prhko tijesto i oblikujemo ga u kuglu.
Omotamo prozirnom folijom i stavimo u frižider na pola sata.
Tijesto zatim razvaljamo na veličinu okruglog kalupa.
Prebacimo ga u malo namašćen kalup, te pečemo na 190 C oko 10 min.

Nadjev
- 1 brokula
- 2 kobasice
- 250 gr skute ili posnog sira
- 2 dcl kiselog vrhnja
- 1 dcl slatkog vrhnja
- 2 jaja
- 2 žlice kukuruznog brašna
- parmezan, sol, papar

Kobasice kratko prokuhamo u vodi.
Brokulu operemo i razdvojimo na cvjetove koje blanširamo 1 minutu u kipućoj vodi.
Pomiješamo skutu, oba vrhnja, jaja i kukuruzno brašno.
Dodamo parmezan i promiješamo. Kobasice narežemo na kolutove i umiješamo u nadjev.
Posolimo i popaprimo prema okusu.

Na polupečeno tijesto stavimo pripremljeni nadjev u koji utisnemo blanširane cvjetove brokule
i dovršimo pečenje još oko 30 minuta na 180 C. Pred kraj posipamo parmezanom.



<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se