ponedjeljak, 24.11.2008.

Gimnazija Metković

Prošla su dva dana od prezentacije bridža u Metkoviću. Otišlo nas je pet: Ivana, Titomir, Ivica, Frano M. i ja u petak, održali smo dva predavanja i igrali turnir sa dvanaest bordova na šest stolova. Imamo prve pobjednike Metkovskog turnira parove Krešić - Paradžik i Mozara - Đerek i jednu lijepu večer iza nas. Upoznao sam veoma vrijednu profesoricu Ljiljanu Jeličić koja je vrsni organizator. Ona je prikupila prvi dan 24 polaznika prezentacije, dozvala novinare i organizirala prostor i vrijeme u školi. Sve bez mnogo priče i potpuno samostalno - imam osjećaj da sam je udavio ali kad sam naučio u da u Dubrovniku moraš stalno blebetati da se nešto uradi.

Učenici su me oduševili entuzijazmom i brzinom učenja. Oni su u dva sata odradili tri naša predavanja na tečaju: naučili su Whist, igrali su mini bridž i počeli licitirati. Nisam bio spreman za takav razvoj događaja te smo ostali bez materijala za drugi dan. Svejedno timski rad na prethodnim tečajima se isplatio - improvizirali smo uz puno igre i objašnjenja tako da je sve ispalo dobro.

Danas smo se našli na internetu - sa malo predavanja iz skripte i uz igru došli smo do zanimljivog formata. Prebrojao sam ih preko desetak! Pomaže mi i Ante Čarapina i planiramo se sastajati ponedjeljkom i četvrtkom u 20 sati pa dokle im se igra. Znam da se još planiraju sastajati petkom, a ako završe ovu skriptu kroz mjesec dana vodit ćemo ih u Split na božićni turnir početnika.

Što su naučili? Vidjeli su i sudjelovali na turniru, pravom sa boxovima, kodeksom, MP obračunom i pobjednicima. Naučili su mini bridž, honere, otvore i koliko toliko računanje. Znaju atakirati četvrtu i škartirati boju koju ne žele. Neki već broje adute - neki se bune da li kad partner otvori treba 13 honera? Svi vole prelicitirati, a nitko ne zna otvoriti 1NT. Zrinka je izrezala dugu boju na stolu, prebrojala adute i napravila parcijalac kao da je igra deset godina bridž, Tereza je složila deset štihova u bezadutu igrajući protiv opasnog protivnika i štiteći tref kralja u svojoj ruci. A obje su oko 50%.

Shvatio sam da imamo dobar tečaj koji je zarazan i zabavan. Sigurno ne ispredavamo sve iz skripte, muče se sa osnovnim pravilima ali hoće i žele igrati. Naš klub ima 29 članova: mi smo od 15.10 naučili trideset i devet ljudi bridž prosječne dobi oko dvadeset dvije tri godine.

Evo borda gdje je Tereza kao East napravila deset štihova na karo ataku:

1 NT by E
x
Q x x
x x x x
J
Q x x x x
 
A 9 x
Q J x x x
K Q 8 x
x
  K 10 x x
A K x
9 x x
K x x
  J x x
x x
A 10 x x x
A J x
 


Uzela je kraljem, polupala herčeve te sa stola igrala pik honera i mene impasirala tako da je Vlatko na Southu uzeo pikom. On je dobro pokupio svoje aseve i predao ostatak za 180. Licitacija je bila nikakva ali zato izvedba za pet. Danas me je neki mali skvizirao dok je izvodio 2NT i napravio jedanaest štihova. BBO nick mu je Kobila. NE znaju licitirati ali imaju mota.

24.11.2008. u 23:08 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Welcome

This blog presents interesting points from the world of Croatian bridge. Enjoy a cocktail of news, funny tales and interesting boards. Please bring some good board with you to share with us!

English Texts:

How to impress world class player by Srdjan Katusic
TD Corner - Croatia
Interview: Justin Lall
Rui Marques TD presentation part 1
Rui Marques TD presentation part 2
How Nick Nickell won the 2007 Spingold by John Schuler

Bridge Players:

Astronaut Gregory H. Johnson
Nogometaš Paolo Wanchope

Image Hosted by ImageShack.us


Klupske majice - 150 kn



TD Kutak

WBF kodeks
EBU White Book
WBF 2005 General Condition of Contest
Hesitation and UI
UI and screens
Screens
Igra sa pregradama
Pravilnik rada žirija
Ispiti i materijali sa EBU tečajeva

Posjete od 1. travnja 2005 :


Druge igre
Erepublik

Play online chess