subota, 26.04.2008.

Samo danas u našem gradu

U utorak nas je bilo za pet stolova. Šahisti koji redovno igraju u klupskim rostorijama rekli su nam za turiste koji su se raspitivali za igranje bridža i da će se vratiti kasnije. Složili smo stolove i pripremili bordove kad su došli žena i muškarac u četrdesetim godinama, očito sjevernaci. Na odličnom engleskom su se predstavili, žena se zove Inge a njen partner je ispalio neko nemoguće nordijsko ime.



Prvi stol smo sjeli protiv njih. Sad kad parovi dođu na turnir pustim ih da prvo sjednu pa onda postavim liste. Igrači tada sami upišu na papiriće svoja imena i broj para na turniru. Kasnije pokupim papire i kreiram turnir bez potrebe zadržavanja igre. Oni su upisali svoja imena i Teo je upisao naša. Rekli su da su Norvežani, igraju prirodni sistem te spomenuli da ako je potrebno imaju CC u torbi.
  K Q 7 3
Q 10 9 3
A K 6 5
7
 
9 8 5
8 7 5 4
Q J 4
9 8 2
  J 10
K 6 2
9 8 7 3 2
6 5 4
  A 6 4 2
A J
10
A K Q J 10 3
 


North je otvorila jedan karo a partner je odgovorio 2 tref. Slijedilo je dva bez aduta pa tri pik Southa. Partnerica je rekla 4 pik te na Blackwood pet pik što pokazuje dvije od pet i adutsku damu. 5NT izmamilo je šest karo i South je zaključio sedam tref. Licitacija je trajala oko deset minuta pa sam se nadao da su upali u nesporazum. Atakirao sam herc na što je izvođač samo pokazao karte i rekao da bi na MP obračunu licitirao sedam bez aduta. Očito znaju što rade.

'Niste morali doći iz Norveške protiv nas izlicitirati sedam tref' - samo su se nasmijali.


  8 6
K 9 8 5 2
Q J 7
A Q 9
 
A Q J 4
10 3
A 10 9 8
J 7 2
  10 7 5 3 2
A Q J 4
5 4 3
K
  K 9
7 6
K 6 2
10 9 8 6 5 4 3
 


North je otvorila jedan herc na što je došlo jedan bez i kraj licitacije. Trebao sam reći kontru koju bi partner pretvorio u neki kontrakt na drugom nivou. Igram previše oprezno. Pik mi se čini da bi mogao prodati štih pa sam atakirao osmicu karo koju je izvođač uzeo u ruci. Impasirao je damu tref koju je partner uzeo asem i igrao pik. Uzeo sam damom i igrao asa karo i mali karo. As tref nije donio dobre vijesti i to je bilo četiri ne za nas. Dok sam upisivao bord u cedulju shvatio sam da smo imali četiri pik. Partner je rekao da nije htio prelicitirati ovako slabe pikove ali krivac sam bio ja što nisam dao informativnu kontru. Vjerojatno ne bi došli do četiri pik jer partner pripada skupini 'brzina ali oprez'.

Sljedeći bord sam bio mrtvac pa sam iskoristio vrijeme da skupim papire sa imenima igrača. Sjeo sam na mjesto i da ne gledam partnera kako se roštilja na dva bez aduta provjerio sam tko sve igra. Tada sam pročitao imena Inger Hjellemarken i Terje Aa, Heimdal Norway.



Ne moram reći da su premoćno osvojili turnir sa 59 IMP-a na 24 odigrana borda. Izlicitirali su sve slemove što je inače rak rana licitacije u klubu. Osim toga završili su pozitivno protiv svih protivnika osim Čeović - Putica (-7) i Novak - Lovjer (-1).

Poslije turnira smo se družili u Taliru. Terje igra od dvanaeste godine, preko trideset godina staža. Nastupa za Norvešku od 1993 ali zadnjih pet godina nije redovan član tima i nije nastupio u Šangaju sa svojim partnerom Grontheimom, međutim nada se nastupu u Pekingu na World Mind Games. Osvojio je drugo mjesto na Bermuda Bowlu 1993 u Čileu, ali mu je najdraži nastup na zimskim olimpijskim igrama u Salt Lake City 2002 godine gdje je bridž bio pokazni olimpijski sport.
Početnicima je preporučio da igraju što više i griješe što manje. Preporučio je igrati jednostavni prirodni sistem dok se ne savlada izvođenje i obrana. Naglasio je važnost igranja sa dobrim partnerima i da uvijek treba težiti igrati sa boljima. Govorio je i o svojim iskustvima sa velikih natjecanjima. Za sebe kaže kako je timski igrač i da je teško napraviti dobar rezultat na vrhunskim parskim takmičenjima. Nastupio je jednom na Cavendishu ali nije uspio ući u nagrade tako da ga je izlet dosta koštao.
Primjetili su da je atmosfera u klubu jako glasna i da iako njih nije smetalo u igri jer ne razumiju Hrvatski.Nije korektno pričati o bordovima ali druženje i ćakulu smatraju sastavnim djelom igre. Pričali smo o norveškim i hrvatskim sličnostima i razlikama što je uvijek zahvalna tema za razgovor sa turistima. Tako u Norveškoj ima preko deset tisuća registriranih bridž igrača. On igra u Trondheimu u najjačem Norveškom klubu kao i svi igrači osvajači ovogodišnjeg Bermuda Bowla. Nisu priznati kao sport jer se smatraju prejakima za državne donacije. Kad državne sportske organizacije čuju koliko ih ima odustanu od daljnih razgovora jer bi bilo preskupo pomagati.
Zanimljivo im je kako mi imamo stolarinu 5 kuna a oni u svom klubu 85 kruna tj. 85 kuna! Vi barem imate WC rekao sam mu, što da mi naplatimo?
Inger i Terje žive zajedno zadnjih par godina. Često igraju zajedno iako ona za sebe kaže da ne spada u tu klasu. Svejedno otkako su zajedno njen tim je osvojio žensko timsko prvenstvo Norveške. Ona je prvi put u Dubrovniku dok je njemu ovo već peti posjet iako su svi prethodni bili prije rata. Onda se vidimo ponovo!




26.04.2008. u 23:59 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Welcome

This blog presents interesting points from the world of Croatian bridge. Enjoy a cocktail of news, funny tales and interesting boards. Please bring some good board with you to share with us!

English Texts:

How to impress world class player by Srdjan Katusic
TD Corner - Croatia
Interview: Justin Lall
Rui Marques TD presentation part 1
Rui Marques TD presentation part 2
How Nick Nickell won the 2007 Spingold by John Schuler

Bridge Players:

Astronaut Gregory H. Johnson
Nogometaš Paolo Wanchope

Image Hosted by ImageShack.us


Klupske majice - 150 kn



TD Kutak

WBF kodeks
EBU White Book
WBF 2005 General Condition of Contest
Hesitation and UI
UI and screens
Screens
Igra sa pregradama
Pravilnik rada žirija
Ispiti i materijali sa EBU tečajeva

Posjete od 1. travnja 2005 :


Druge igre
Erepublik

Play online chess