četvrtak, 28.12.2006.

Master Play (1)

Prvi dio knjige zove se Inference and Hypothesis. Podijeljen je u tri poglavlja koja se ne bave tehnikom igre nego razmišljanjem i zaključivanjem na osnovu prethodno odigranih štihova. To su najviše stvari vezane za obranu gdje se igrač nalazi u potpunom mraku ako ne pazi na male tragove koji dolaze iz igre. Tri najvažnije stvari koje igrač obrane treba preispitivati su:

1. Da li je partner igrao nešto što se ne slaže sa mojom slikom borda ?
2. Da li je izvođač odstupio od pretpostavljene linije igre ?
3. Da li su prebrojeni potencijalni izvođačevi štihovi ? Mogu li sad odigrati zamišljenu liniju igre i uz koji rizik ?

Forsiranih linija igre na jednom turniru ima možda na trećini bordova. Većina parcijalaca ili nategnutih manši i slemova ima više različitih mogućih linija igre, pogotovo kad treba kombinirati nekoliko impasa. Drugo poglavlje pokazuje bordove u kojima izvođač mora pretpostaviti određeni raspored karata da bi mogao napraviti kontrakt.

  A J 9 3
 
Q 10 4
  K 8 2
  7 6 5
 


Izvođač na Southu igra sedmicu. West treba uletiti sa honerom kako bi izvođaču što više otežao komunikaciju sa stolom. Ali ako izmjenimo desetku i kralja između Westa i Easta

  A J 9 3
 
K Q 4
  10 8 2
  7 6 5
 


sad West igra četvorku. Ako je West dobar igrač izvođač može zaključiti da je pravi trenutak za odigrati puba a ne impas devetke. Dakle West može i iz Q 10 4 odigrati malu ? Nikad ne znaš.

  A Q J 4
 

 
  7 6 5
 


Izvođač u bezadutu igra malu prema dami i East pokriva sa kraljem. Da li to nešto znači? Dobar igrač na Eastu bi odgodio uzimanje za jednu rundu nadajući se bloku u boji. Pogledajte dobro tko sjedi na Eastu. Vjerojatno ima Kx.

  A Q 6 4
 

 
  K 5
 


Opet bezadut. East odbacuje u piku gdje je situacija u boji na dijagramu. Možete se kladiti da ima pet pikova. Ako odbaci još jedan sad znate da ih je bilo šest. Odličan članak o ovakim zaključcima ima na blogu Justina Lalla u članku Predictible People.

Konačno treći dio bavi se problematikom restricted choice-a. To je standardno izvor rasprava i prepucavanja pa se ne bih štel mešati. Tko ga koristi koristi ga, tko ga ne koristi taj pada i to je to. Svoj stav neću iznositi :)



28.12.2006. u 14:20 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Welcome

This blog presents interesting points from the world of Croatian bridge. Enjoy a cocktail of news, funny tales and interesting boards. Please bring some good board with you to share with us!

English Texts:

How to impress world class player by Srdjan Katusic
TD Corner - Croatia
Interview: Justin Lall
Rui Marques TD presentation part 1
Rui Marques TD presentation part 2
How Nick Nickell won the 2007 Spingold by John Schuler

Bridge Players:

Astronaut Gregory H. Johnson
Nogometaš Paolo Wanchope

Image Hosted by ImageShack.us


Klupske majice - 150 kn



TD Kutak

WBF kodeks
EBU White Book
WBF 2005 General Condition of Contest
Hesitation and UI
UI and screens
Screens
Igra sa pregradama
Pravilnik rada žirija
Ispiti i materijali sa EBU tečajeva

Posjete od 1. travnja 2005 :


Druge igre
Erepublik

Play online chess