CCNA Tips & Tricks


petak

4. SLOJ - TRANSPORTNI SLOJ

Podsjetimo se prijašnjeg posta.

Primjer TCP Headera
Cisco CCNA blog - tcp header


1. Source i destination port numbers
- mogu biti u rasponu od [ 0 - 65535 ]
- brojeve portovima dodjeljuje IANA - link

Primjer Source i Destination portova:

I


*Od 1-1023 serijski portovi.

FTP - port 21
HTTP - port 80
TELNET - port 23
POP3 - port 110,
HTTPS - port 443
IANA - port numbers

Probajte pamtiti brojeve portova, naravno ne sve, ali neke osnovne.

2. SQUENCE NUMBER - označava broj zadnjeg okteta u segmentu - ( ako se šalje segment s SEQ broj 100, to je ujedno i SEQ broj )

3. ACKNOWLEDGEMENT NUMBER - označava slijedeći oktet koji primatelj očekuje ( ako u odgovoru šalje ACK-101, znači da očekuje slijedeći niz, te time također i potvrđuje da je primio prvih 100 )

4. HEADER LEGHT - označava duljinu segmenta u bitovima

5. FLAGS - zastavice, koriste se za upravljanje segmentima

6. WINDOWS SIZE
- vrijednost koja kaže koliko okteta može biti poslano prije čekanja na ACK number

7. URGENT POINT - koristi se uz URG flag

8. OPTIONS ( if any ) - opcionalne informacije

9. DATA - podatci a aplikacijskog sloja


FLAGS - zastavice


A - ACK zastavica koja označava broj slijedećeg segmenta koji primatelj očekuje

S - SYC - sinkronizira slijed paketa

F - FIN ( Finish) - označava završetak veze

R - RST ( Reset ) - resetira cijelu vezu

P - PSH ( Push ) - ''gura'' pakete iz buffera ( kada se koristi zastavica push svi paketi koji su u bufferu trenutačno se razne iz buffera )

U - URG ( Urgent ) označava hitnost paketa ( npr. zamislite si poštu, kombiji stoje i čekaju da dođu na red, da izbace pakete. Dolazi kombi sa zastavicom URG i prolazi prije svih istovara svoje pakete. Istovara jedan dio i kaže to je to ovo dalje nije hitno! )



THREE WAY HANDSHAKE - trostruko rukovanje


Uspostavljanje TCP veze

3way handshake


,
1. Bob šalje paket s SYN-1 i SEQ-10

- ponovimo: SYN-1 - sinkronizira red brojeva
- SEQ-10 jer vrijednost koja označava zadnji oktet, i taj zadnji oktet druga strana treba potvrditi po isporuci

2. Alice šalje SYN-1 kao slijed, ACK-1, kao potvrdu na Bobov SYN-1 i ACK-11 kao potvrdu na prvih 10, kaže:'' Primila sam, šalji mi slijedeće''

3. Bob na to odgovara, s potvrdom ACK-1 na njezin SYN-1 i šalje SEQ-11, slijedeći niz.

TCP VEZE JE USPOSTAVLJENA!
Check this out


Primjer gubljenja paketa
Packet


U ovom primjeru vidimo da je poslan SEQ broj koji je već potvrđen. Primatelj ne može primiti manji broj nego što je posalo ACK.

Testiranje i analizu paketa koji prolaze kroz vaše routere i mreže kartice možete analizirati s programom Wireshark. Jako koristan program, biti će uskoro i tema o njemu.

Evo nekoliko primjera:

Primjer1

Primjer2

Primjer3


Slijedeća tema je 3. sloj - NETWORK LAYER.
Čitajte me i dalje!
Također me možete i kontaktirati na mail!

03.07.2009. u 09:32 • 1 KomentaraPrint#

četvrtak

Osnove mreža II. dio - Slojevi OSI modela

Budući da su 5., 6. i 7. slojevi aplikacija mi ih ovdje nećemo obrađivati. Taj dio gradiva prolaze oni koji idu za SYSTEM AND NETWORK ADMINISTRATORE.
Mi ćemo se usredotočiti na 4., 3., 2. i 1. sloj jer to su slojevi na kojima rade uređaji.

4.OSI TRANSPORTNI SLOJ

Glavna zadaća transportnog sloja je da PRIPREMA podatke za slanje na mrežu.

TS brine o paketima koji putuju između dva računala, kontrolira zagušenje na mreži, vrši segmentaciju/desegmentaciju i provjeru grešaka na paketima. TS prati putanju paketa i u slučaju greške vrši ponovno slanje.

TS vrši identifikaciju putem portova u rasponu [ 0 - 65535 ] > www.iana.org
Regulira FLOW CONTROL i CONGESTION CONTROL

FLOW CONTROL - je zagušenje na uređaju
CONGESTION CONTROL - je zagušenje na samoj mreži



Protokoli transportnog sloja:

TCP - Transsmision Control Protocol
- pouzdan protokol, koristi se za prijenos podataka koji trebaju biti dostavljeni u stanju kakvom su i poslani
- TCP garantira pouzdanu i u kontroliranom redoslijedu isporuku podataka od pošiljatelja prema primatelju
- TCP pruža i mogućnost konkurentnih konekcija prema jednoj aplikaciji na jednom hostu od strane više klijenata, gdje su najčešći primjeri za to web ili mail poslužitelji ( HTTP i SMTP )

Primjer TCP Headera
Cisco CCNA blog - tcp header


1. Source i destination port numbers
- mogu biti u rasponu od [ 0 - 65535 ]
- brojeve portovima dodjeljuje IANA - link

Primjer Source i Destination portova:

I



Nastavak slijedi....Čitajte me!

02.07.2009. u 13:07 • 0 KomentaraPrint#

Osnove mreža I. dio

OSI model - The Open Systems Interconnection Reference Model
Izvor: Wikipedija

OSI-model je apstraktni opis dizajna protokola komunikacijskih i računalnih mreža, predstavljen u obliku sedam slojeva.


Sadržaj

* 1 Fizički sloj
* 2 Podatkovni sloj
* 3 Mrežni sloj
* 4 Transportni sloj
* 5 Sloj sesije
* 6 Prezentacijski sloj
* 7 Aplikacijski sloj
* 8 Vidi

Fizički sloj

Definira električka i fizička svojstva mrežnih uređaja (mrežnih adaptera, engleski NIC - network interface card). Definiraju se naponski nivoi, broj pinova na konektorima (odnosno parica u kabelima) ili debljina opleta koaksijalnog kabela. Mrežne kartice (integrirane na matičnoj ploči ili samo utaknute u sabirnicu na matičnoj ploči), mrežni koncentratori (hubovi) i ponavljači (repeateri) su primjeri uređaja na fizičkom sloju OSI-modela. Fizički sloj određuje električku, mehaničku i funkcijsku specifikaciju za aktiviranje, održavanje i deaktiviranje fizičkih linkova između krajnjih sistema. U fizičkom sloju postoje pojmovi kao što su razine napona, promjene napona u ovisnosti o vremenu, fizičke brzine protoka, maksimalne udaljenosti prijenosa, fizički konektori, te ostali atributi definirani specifikacijama.

Podatkovni sloj

Brine se za razmjenu podataka između mrežnih uređaja i za detekciju/korekciju možebitnih grešaka na fizičkom sloju. Uređaji komuniciraju pomoću "hard-kodiranih" adresa (MAC-adrese kod Ethernet mrežnih uređaja) i komunikacija na ovome nivou je moguća samo unutar lokalnih mreža. Prespojnici (switchevi) su uređaji koji "rade" na podatkovnom sloju, jer oni čuvaju u memoriji MAC-adrese svih mrežnih uređaja koji su spojeni na njih i kad do njih dođe paket oni pročitaju adresu polaznog i odredišnog uređaja iz zaglavlja te ostvaruju električnu vezu između ta dva uređaja.

Mrežni sloj

Na Internetu je ogroman broj računala, a mi ih raspoznajemo po njihovim imenima u obliku ime.domena.vršna_domena (npr. hr.wikipedia.org). Naravno, taj sustav je napravljen radi ljudi, i takozvani DNS-serveri pretvaraju takve upite web preglednika u IP-adrese, po trenutačno važećem IPv4 standardu u adresu tipa x.y.z.q, gdje su x,y,z i q brojevi od 0 do 255. Ali kao što znamo, mrežne kartice u računalima nemaju IP-adrese, nego MAC-adrese. To znači da je potreban još jedan sloj, koji će pretvoriti IP-adrese u MAC-adrese. Kad bi svako računalo na internetu imalo tablicu pretvaranja IP-adresa u MAC-adrese, to bi bilo vrlo nepraktično, iz više razloga, kao što su veličina tablice, onda dodavanje novih adresa, pa je smišljeno drugo rješenje. Na svakom segmentu mreže (subnetu) postoji usmjernik (router), koji posjeduje tablicu usmjeravanja. Pakete koji dođu do njega, a cilj im nije na lokalnom mrežnom segmentu on prosljeđuje dalje, a pakete koji su namijenjeni lokalnoj mreži, prosljeđuju se na lokalnu mrežu. Dok ostali uređaji na mreži imaju jedan mrežni adapter (NIC), usmjernik ima barem dva. Jedan je povezan na lokalnu mrežu, a drugi na vanjsku, pa usmjernik pakete koje dobije na lokalnoj mreži a koji su namijenjeni vanjskom svijetu upućuje van, a pakete iz vanjskog svijeta upućene lokalnoj mreži upućuje unutra.

Transportni sloj

Vodi računa o paketima koji putuju između dva računala. Primjeri protokola na transportnom sloju su TCP i UDP. Ako se neki paket "zagubi" na putu, TCP će tražiti da se ponovo pošalje, pa je stoga pogodan za razmjenu podataka za koje je integritet podatak na višoj razini od brzine prijenosa. S druge UDP nema kontrolu da li se poneki paket zagubio, pa je zgodan za multimedijalne aplikacije, gdje nije toliko bitno da li se zagubi poneki paket, nego je bitna brzina komunikacije.

Sloj sesije

Bavi se uspostavom veze između krajnjih korisnika, i sinkronizacijom iste. Najlakše ga je objasniti kod videa preko Interneta, gdje ne želimo imati ton bez slike, ili sliku bez tona, ili oboje ali bez sinkronizacije. Za to se brine sloj sesije.

Prezentacijski sloj

Podaci koji se koriste na raznim računalima se kodiraju na razne načine (little-endian, big-endian), TXT-datoteke na Mac OS-u, Unixu i Windowsima na različite načine označavaju prelazak u novi red. Sve takve konverzije se izvode (ukoliko su implementirane) na prezentacijskom sloju.

Aplikacijski sloj

Ovaj je sloj OSI modela najbliži korisniku. On pruža mrežne usluge korisničkim aplikacijama. Od ostalih slojeva OSI modela razlikuje se po tome što ne pruža usluge drugim slojevima, već samo aplikacijama van OSI modela. Primjeri takvih aplikacija su programi za obradu teksta, tablica, bankovni terminali i sl. Sedmi sloj uspostavlja i sinkronizira procedure za prijenos podataka i kontrolu integriteta.

______________________________________

TCP/IP
je uobičajena oznaka grupe protokola koju još nazivamo IP grupa protokola (ili engl. IP protocol suite). Naziv je ova grupa protokola dobila prema dva najvažnija protokola iz te skupine: TCP (od engleskog Transmission Control Protocol) te prema samom IP protokolu. TCP/IP omogućuje komunikaciju preko raznih međusobno povezanih mreža i danas je najrasprostranjeniji protokol na lokalnim mrežama, a također se na njemu zasniva i globalna mreža Internet.

Slojevit model TCP/IP grupe protokola

Mrežni model korišten u TCP/IP grupi protokola je 4-slojni model koji se sastoji od slijedećih slojeva:

1. Sloj podatkovne veze
2. Mrežni sloj
3. Transportni sloj
4. Aplikacijski sloj

U usporedbi s drugim često upotrebljavanim modelom računalnih mreža (OSI), koji za razliku od ovog modela sadrži 7 slojeva, moguće je napraviti slijedeću usporedbu slojeva (ne potpuno precizno, ali za potrebe razumijevanja dovoljno dobro poopćenje):

Cisco CCNA blog - OSI model/TCP/IP model

02.07.2009. u 12:52 • 1 KomentaraPrint#

Uvod: Kako postati pravi Cisco CCNA?

Ja sam na radio moj način od CCNA do CCIE, i na tom putu sam provodio intervjue za posao i obične razgovore s desecima CCNA kandidata. Vjerujte mi, ljudi koji su se "prošuljali" na CCNA ispit preko učenja napamet, memorizacije i nikada nisu dirali jedan router (usmjerivač) ili switch (preklopnik) će se brzo naći u intervju za posao i na samom poslu.

Ovo područje će uvijek trebati kvalificirane CCNA-e. Ključ je riječ "kvalificirane". Kako možete znati jeste li zaista kvalificirani? To je zapravo prilično jednostavno.

1. Koristite routere (usmjerivače) i switch-eve (preklopnike) u svom istraživanju, ne na simulatorima. Simulatori su u redu da biste započeli sa radom i probama, ali kada ste u intervju sobi i bit ćete vraćeni u sobu sa mrežnom opremom, simulator neće biti tamo. Pravi usmjerivači i preklopnici hoće. Sa svim dužnim poštovanjem prema simulatorima na tržištu, to nisu pravi usmjerivači i preklopnici. Nemojte se zavaravat.

Prisustvuje CCNA predavanjima na kojima se dobije dosta vremena na stvarnim Cisco opremama. Polovna Cisco oprema je jeftinija nego ikad. Gledajte to ovako - možete sastaviti pravi CCNA laboratorij koji možete koristiti za CCNP studij za manje od $ 1,000. Kada se odlučite za prodaju, možete da dobijete barem pola natrag. A mala investicija kao što su plaća goleme dividende u vašoj budućnosti.

2. Poznavanje binarnog sustava računanja. Neke vodeće CCNA knjige će vam reći da samo memorirate grafikon kako bi prošli ispit. Koliko ima samo ljudi koji nisu u stanju riješiti jednostavan subnetting problem na razgovoru za posao. Netko tko ne zna binarno računanje neće ići daleko. Tko će zapamtiti onaj grafikon (šemu, shemu) za ispit od prije šest mjeseci?

3. Gledaj podosta "show" i "debug" naredbe u lab-u. To su naredbe koje će vam pokazati što se događa "iza naredbe". Trebate znati što se stvarno događa kada se stavite u naredbeni mod i kada se o njemu priča u jednom razgovoru za posao.

Ova tri jednostavna "bodova" ili natuknice odvajaju prave CCNA-e od onih sretnika koji su prošli na ispitu. Izgradnjom solidnog temelja za Cisco znanje na nivou CCNA-a, Vam gradi mostove za trajni uspjeh u karijeri. Vi ne morate imati puno poslovnog iskustva da bi dobili posao CCNA, ali morate stvarno shvatiti materiju koju učite.

to je uspjelo za mene. Ja sam otišao iz CCNA do CCIE na ovaj način i navike sam razvio na nivou CCNA slijedilo me sve do vrha. To se može dogoditi i Vama!

Sretno!

Chris Bryant CCIE #12933

02.07.2009. u 08:59 • 0 KomentaraPrint#

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



  srpanj, 2009 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Listopad 2009 (1)
Srpanj 2009 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Pratite blog i imate siguran prolaz na ispitu!

Poklanjam svoje materijale iz CCNA. Uredno pisane bilježnice, skice, analize labova ( step-by-step).
Možete mi se javiti za instrukcije ili savjete prije izlaska na ispit.

tomislav.cisco@gmail.com

*Blog je informativne naravi. Autor bloga potrudio se u kratkim crtama objasniti gradivo CCNAa.
Blog je namjenjem polaznicima CCNA akademije.
Autor bloga ne odgovara u slučaju netočnih ili nepotpunih informacija u postovima.*