ko bom velik bom srna!

30.10.2006., ponedjeljak

ANARHIZAM U DALMACIJI I ISTRI


prenosim odličan tekst koji pokazuje da je u Dalmaciji i Istri postojao anarhistički pokret, koji je naravno bio usko povezan s anarhističkim djelovanjima iz Italije koja je imala (a ima i danas) jak anarhistički pokret. Uz ove podatke dodao bih još da je u Splitu u to vrijeme postojao nogometni klub "Anarh" (o kojem sam već pisa), a u Puli je 1922. godine održan anarhistički kongres sa oko 400 delegata.
Što se tiće općenito anarhizma u hrvatskoj valja još spomenuti Miloša Krpana, učitelja koji je pokušao osnovati anarhističku komunu u Duboviku kod Slavonskog Broda 1909./1910., te Janka Polića Kamova kao anarhističkog književnika, koji je ostavio velik trag u domaćoj književnosti u svom kratkom životu, sa anarhističkom grupom "Cefas" u kojoj djeluje.
Miroslav Krleža je susrečući se s povratnicima iz Rusije s početka 20.stoljeća došao u dodir s anarhističkom literaturom, te je iznimno cijenio Stirnera (i sam je bio veliki individualist), Kropotkina i Landauera.


"Anarhističko djelovanje u Dalmaciji i Istri tijekom okupacije bilo je povezano (i poticano) s anarhističkom grupom Germinal iz Trsta. U radničkom socijalističkom pokretu koji se zalagao za klasnu borbu i opće pravo glasa, posebno se isticao svojom anarhističkom militantnošću postolar Luigi (Vjekoslav) Coludrovich, koji je sudjelovao u anarhističkoj propagandi u Zadru, u suradnji osim sa Germinalom i s grupom La Plebe, također iz Trsta. La Plebe je brojala mnogo dopisnika iz Istre, Rijeke i Dalmacije, a posebno Zadra, zahvaljujući upravo prije spomenutom Coludrovichu. Putem popisa pretplatnika objavljenog u časopisu doznajemo imena ili pseudonime brojnih Zadrana: Luigi i Emilia Coludrovich, G. Blaset, G. Volpa, Domenico Primo, Deltoni, Attilio Zanolla, G. Gastaldo, A. Vlacovich, Francesco Primo, Gino Ganei, Alfredo, Rocco Potavsich, Cencio, Pietro Lardignome, Camour (ili Cumaur), Simeone Candia, L. Svanzer, Mareschi. Posebno je tipograf Simeone Candia sudjelovao, zajedno sa drugim slobodarima, u komitetu za pokretanje lokalne kooperacije za proizvodnju i potrošnju, a zatim i za pokretanje, kasnije realiziranog Centra za sociološke studije (1904.).

S obzirom na to da su neki anarhisti djelovali javno policija nije imala problema identificirati ih i podvrgnuti represivnim mjerama. Hapšenja i pretresi pogađali su najviše Coludrovicha, optuženog za distribuciju subverzivnih novina, a zaplijenjen mu je i određen broj primjeraka La Plebe i Grido Della Folla - Milano. Istovremeno, neki poznati kupci i čitaoci La Plebe pozvani su na informativni razgovor, "ispitani, fotografirani... i savjetovani da ne slušaju opasnog Coludrovicha, te da izbjegavaju njegovo društvo, jer bi inače mogli u zatvor". Monarhijski praznici u rujnu bili su još jedan razlog za daljna hapšenja sumnjivih agitatora ili simpatizera anarhizma. Poseban interes izazvao je članak koji je potpisao tzv. Attilio L. iz Zadra. Pišući o ustrojstvu budućeg anarhističkog društva zadržava se na razlikovanju individualističkog anarhizma, shvaćenog kao vrstu atomizma u socio-ekonomskim odnosima po koncepcijama Proudhona i Stirnera iznesenih ponovno u teorijama američkog sociologa Benjamina Tuckera, i komunističkog anarhizma, zasnovanog pak na principu zajedničkih dobara, a na čemu se i temelje teorije većine članova tršćanske grupe... No, s obzirom da se djelovanje oko grupe La Plebe temeljilo samo na teorijskoj propagandi neki su se anarhisti željni "propagande djelom" okupili oko borbenih novina Germinal koje su podržavale direktnu akciju na lokalnom planu, tj. terorizam i kraljoubojstvo, u svrhu obrane urbanog lumpenproletarijata čije se širenje povećalo industrijalizacijom grada počevši 1890. godine.

Grupi Germinal nije dugo trebalo da sakupi brojne pristalice, kako u Trstu tako i u obližnjim istarskim gradovima. Borbe koje su te novine vodile za zaštitu najsiromašnijeg dijela stanovništva, zatim protiv poskupljenja hrane i stanova, pa snažna kampanja za suzdržavanje od glasanja na političkim izborima i za opće pravo glasa 1907., dobile su suglasnost i među radnicima socijalističkog uvjerenja. To pokazuje i naklada Germinala - 2500 primjeraka, u konkurenciji sa službenim listom socijaldemokracije. Veza sa Dalmacijom bio je i dalje Luigi Coludrovich iz Zadra, zatim Talijan Edel Squadrini za Komižu i Split, grad oživljen "grupom mladih buntovnika, slobodara" (Germinal, Trst, 28. 06. 1907.), za koje nije jenjavala policijska represija. Akcije proselitizma i sakupljanje potpisa u korist Germinala predvođene Squadrinijem su iz razdoblja njegova zaposlenja u tvornici sardina Braća Mardešić u Komiži i u Bolu. Različitost između dviju tršćanskih grupa dokazuje i epizoda iz 1907. kada je dvoje studenata pokušalo bojkotirati Germinal, s obzirom da su pripadali grupi La Plebe koja je bila sačinjena uglavnom od srednjoškolaca ili studenata, za razliku od Germinala oko kojeg su se okupljali militantni anarhisti iz radničkih redova, što je izazvalo česte pretrese od strane policije. Tako u dosjeima povezanim sa navedenim listom možemo naći imena: Emilio Drioli iz Istre i Francesco Padulo. Obojica su bili zaposleni u tvornici sardina u Komiži i u Bolu, zatim postolar Giovanni Pavazza iz Splita, dva trgovca Nicola Zavareo i Federico Braida također iz Splita, slikar-dekorater Antonio Latinčić iz Kotora i postolar Giuseppe Bogdanović iz Dubrovnika. Primjerci Germinala redovito su slani u tvornicu Mardešić i preuzimani od navedenog Driolija. Među inozemnim pretplatnicima bio je i Giorgio Martinović koji je, do svojeg povratka u Split tijekom lipnja/srpnja 1907., živio u Beču.

Nakon brojnih pretresa i hapšenja splitska je policija 03. 08. odlučila provesti istragu o anarhističkom pokretu što je obuhvatilo osim prije imenovanih i brojne druge simpatizere slobodarstva: Giovanni Barisković, Remigio Giudici, Venceslav Zudenigo, Teodoro Bogić, Marino Kalibović i Ante Zlodre. Navedeni su osumnjičeni za subverzivnu propagandu što je izazvalo nove pretrese gdje su Kiriginu zaplijenjeni primjerci Germinala, a Braidi revolver i nož. Pod istom istragom za kršenje zakona o tisku bili su Giovanni i Carlo Pavaza, Kirigin, Martinović, Zavoreo i Braida, dok su svi ostali izostavljeni od daljnjih istraga. Međutim 21. 12. 1908. sud je donio zajedničku odluku o oprostu, osim za Kirigina koji nije bio uopće prisutan u državi. Što se Martinovića tiče viđen je iste godine u Milanu među anarhističkim aktivistima, dok je Splićanin Giacomo Jelavić viđen u sličnim krugovima u Rimu.
Nažalost, nakon prisilnog ukidanja Germinala 12. 07. broj aktivista u Zadru i Splitu naglo pada. Poznato je samo da su pod strogim političkim nadzorom držani Coludrovich i Fortunato Stanicich.

Gotovo da nema nikakvih vijesti o anarhistima iz Dalmacije i/ili Istre u razdoblju prije prvog svjetskog rata. Jedino zanimljivije ime iz tog razdoblja je Marcello Bolle (alias Bolo), rođen u Puli, ali pripadnik općine Volosca, osuđen zbog krađe, emigrirao u Argentinu iz koje je protjeran zbog anarhističkog djelovanja, nakon čega odlazi u Barcelonu gdje mu se gubi svaki trag."

[Ennio Maseratti, CLIO, časopis za povijesna istraživanja, broj 1, god. 1982., Rim]

- 19:06 - Komentari (23) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< listopad, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Moj internet prostor kao sredstvo slobodnog izražavanja mišljenja, društvene kritike, informativni postovi...

Image Hosted by ImageShack.us
UPOZORENJE! Ako dolazite s namjerom vrijeđanja, omalovažavnja i provociranja stisnite mali x u desnom gornjem kutu vašeg ekrana, a ako imate argumentiranu kritiku, primjedbu ili pak pohvalu slobodno ostavite komentar. HVALA!
-----------------------


Država je najhladnija od svih hladnih nemani. I hladno laže, i ova laž gmiže iz njenih usta: ˝Ja, država, ja sam narod˝
Friedrich Nietzsche


"Najjeftiniji oblik ponosa", veli Schopenhauer, "jest nacionalni ponos; jer ukoliko je covjek ponosan na svoju naciju slijedi da ne posjeduje vlastite vrline na koje bi mogao biti ponosan; jer inace ne bi trebao pribjeci onima koje dijeli sa svojim sunarodnjacima... Svaka mizerna budala koja ne posjeduje nista na sto bi mogla biti ponosna trazi kao utjehu ponos u naciji kojoj pripada; spreman je i drago mu je braniti sve svoje mane i idiotluke, do posljednjeg daha, i na taj si nacin kompenzirati vlastitu inferiornost... Nacionalni identitet je samo drugi naziv za specifican oblik beznacajnosti, perverznosti i primitivnosti koje covjecanstvo poprima u svakoj zemlji"... "Uskogrudnost, predrasude, tastina i samoprobitak su glavni elementi patriotizma"... "Zar povijest ne pokazuje da kadgod je kralj cvrsto etabliran na tronu, i ljudi dosegnu odredjen stupanj prosperiteta, on to koristi da vodi vojsku, poput pljackaske druzine, protv susjednih zemalja? Zar nisu svi ratovi ultimativno inducirani motivom pljacke?"...


"Svi mi vrlo dobro znamo da građani glasaju, životinje se glasaju, a za njih se i glasa. Ako već namjeravate glasati i činiti od sebe životinju, glasajte za iskrenu i pravu životinju."


"Mrzim komunizam jer je to poricanje slobode i jer ne mogu zamisliti ništa ljudsko bez slobode. Nikako nisam komunist, jer komunizam usredotočuje i apsorbira sve snage društva u Državu, zato što nužno vodi centralizaciji svojine u rukama Države, dok ja želim ukidanje Države – korjenito izdvajanje toga načela od autoriteta i tutorstva Države koja, pod izlikom da moralizira i civilizira ljude, sve do dana današnjeg ih podjarmljuje, ugnjetava, eksploatira i ponižava. Ja želim organiziranje društva i zajedničke ili društvene svojine odozdo nagore, putem slobodnog udruživanja, a ne odozgo nadolje, putem bilo kakva autoriteta (...). Evo u kojem sam ja to smislu kolektivist a nikako komunist."
Mihail Bakunjin


"Nemogučnost drugačijeg života naše seljake navodi da obrađuju zemlju
čije plodove neće jesti i naše zidare da grade zgrade u kojima neće živjeti.
Siromaštvo ih prisiljava da se prodaju na tržištima čekajući da im gospodari
učine uslugu i kupe ih. Siromaštvo ih tjera da kleknu na koljena pred bogatašem
da bi od njega dobili odobrenje da ga obogate... Kakvu naročitu korist im je zabrana
ropstva donjela... Sa žaljenjem otvoreno kažem: jedino što im je donijela je stalno mučenje
zbog straha da će umrijeti od gladi, nesreća koja nikad nije prijetila njihovim precima
iz tog najnižeg sloja čovječanstva "..."Slobodan je, kažete. Ah! To je njegova nesreća.('')
Kaže se da ti ljudi nemaju gospodara... Ali, to nije točno jer imaju najstrašnijeg
i najoholijeg gospodara - potrebu. Ona ih prisiljava na najokrutniju ovisnost."

Simon Linguet

------------------------



------------------------

POLITIČKA TEMATIKA / ANARHISTI:

Anarchist
...anarhistica...
anarhosindikalistica
anarhija weekly
(A)nte
hlaPIČKA
diana i anorexia
mali hipi
radnicki anarhist
kktz iliti balkan demon
kontra-lirika
d.riot
ateizam
punkijer
midnightbells
ramona
istokjeistočno
Nik

------------------------

LIGA NARODA-obavezno se učlanite ako ste ljevičar,anarhist,antifašist...

DRUSTVENA PROMJENA-promisljanja novog drustva, kritika sadasnjeg

------------------------

STRANICE:


Image Hosted by ImageShack.us
Mreža anarhosindikalista
i anarhosindikalistkinja



ASI - anarhosindikalistička inicijativa/ srbija

AK Solidarnost - anarhosindikalistička konfederacija/ bih

SABOTAŽA POKVARENOG SISTEMA - grupa mladih slobodara s odlicnom webstranicom!

R.A.I. - riječka anarhistička inicijativa

UPS! - umaški pokret za slobodu

A.S.K. - anarho sindikalistička konfederacija

ANFEMA - anarho feministička akcija

INSUREKCIJA - domaća stranica s raznim novostima i vijestima

SINJSKI RADIKALI / tha-portal - iznenađenje stoljeća!!!

HRANA, A NE ORUŽJE! - organizacija općenito, informacije i kolektivi u regiji

KONTRAPUNKT - informacije protiv dominacije

ZAMIRZINE - civilno društvo i urbana kultura

H-ALTER - domaci alternativni medij